İstirahat (Rapor) Süreleri İşçinin Kıdeminden (Çalışma Süresinden) Sayılır mı ?

İstirahat (Rapor) Süreleri İşçinin Kıdeminden (Çalışma Süresinden) Sayılır mı ?
28 Haziran 2015 15:00

Hastalık veya kaza gibi nedenlerle istirahat (rapor) alan işçilerin bu nedenle çalışamadıkları sürelerin hangi hallerde çalışmış gibi yani işçinin kıdeminden sayılacağı 4857 sayılı İş Kanununda açıkça belirtilmiştir.

Buna göre;

1- İşten çıkarılan işçinin işe iade davası açabilmesi için diğer şartlar yanında (Bkz. İş Güvencesi – İşe İade Davası – Kapsama Giren İşyerleri – İşçiye Sağladığı Güvenceler) işyerinde en az altı aylık kıdemi olması yani altı ay çalışmış olması gerekmektedir (yer altı işlerinde çalışan işçilerde bu şart aranmaz). Bu altı aylık sürenin hesabında işverenin raporlu işçiyi işten çıkarabilmesi için beklemesi gereken süre kadarı çalışılmış süre gibi sayılır. (Bkz. İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ?) Yani; işyerindeki çalışma süresi 6 aydan az olan işçi için 8 hafta, işyerindeki çalışma süresi 6 aydan 1.5 (birbuçuk) yıla kadar olan işçi için 10 hafta, işyerindeki çalışma süresi 1.5 (birbuçuk) yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için 12 hafta, işyerindeki kıdemi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 14 hafta istirahat süresi işe iade davası açabilmek için gerekli altı ayın hesabında çalışılmış gibi sayılır. İstirahatin bu süreleri aşan kısmı ise dikkate alınmaz.

2- İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları yani 45 saati doldurmuş olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilmesi gerekir. Bu hafta tatili izni verilmesinde, bir haftalık süre içinde kalmak üzere hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri de çalışılmış günler gibi hesaba katılır. İşçi haftanın tamamını raporlu geçirse dahi o hafta sonu için (hafta sonu da raporlu değilse) hafta tatili iznine hak kazanır.

3- İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçiye yıllık ücretli izin verilmesi gerekir. İşçiye verilmesi gereken yıllık ücretli izin süresi işçinin işyerindeki kıdemine (çalışma süresine) göre belirlenir. (Bkz. İşçilerde Yıllık Ücretli İzin Süreleri) Yıllık ücretli izin hakkının hesabında, işçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği günler, dolayısıyla da istirahatli olduğu günler çalışılmış gibi sayılır, yani işçinin kıdeminden sayılır. Ancak istirahat sürelerinin yukarıda birinci maddede belirtilen kadarı çalışma süresine dahil edilir. Maddede belirtilen süreleri aşan istirahat süreleri dikkate alınmaz.

4- Gerek 1475 sayılı eski İş Kanununun kıdem tazminatıyla ilgili 14 üncü maddesinde, gerekse 4857 sayılı İş Kanununda açıkça belirtilmemiş olsa da Yargıtay kararları doğrultusunda, kıdem tazminatına hak kazanılan sürenin hesabında da yukarıda birinci maddede belirtilen istirahat süreleri çalışılmış gibi sayılmakta ve dikkate alınmaktadır.(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Hacı DOĞRU dedi ki:

    01.01.1984 Yılında sigortalı işe başladım 14.01.2015 yılında emekli oldum. 10.964 gün hizmetim bulunmaktadır. Bu süre zarfında 320 gün raporlu günlerim var Kıdem tazminatım yapılırken 90 günlük raporum 320 günden düşülüp, 230 gün kalan raporum 10.960-320=10.730 gün üzerinden kıdem tazminatım yapılmıştır. Kesilen 320 günlük raporun kıdem tazminatını yeni yapılan düzenleme ile tekrar iş yerime müracaat ederek alabilirmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      Bu yeni bir düzenleme değil, bu konuda sadece Yargıtay kararları var ve buna göre sizin 14 hafta istirahat (rapor) süresinizin çalışmış gibi kabul edilmesi ve kıdem tazminatına dahil edilmesi gerekirdi, 14 haftayı aşan rapor süresi ise dahil edilmez.

    2. Ilknur balci dedi ki:

      Merhaba umarim cevap alirim uzun zaman olmus bu yazı yayınlamalı ama benim şimdi ihtiyacim var cevaplarınız a işverenim benim bulunduğun bölümü kendince sebeplerden ötürü kapatiyo ve bizleri isten çıkartıcı ihbar süremi başlattılar ise giriş tarihim03.09.2020 sigortamın son bulacağı tarih 31 08 2021 1yilimin dolmasına 3 gun kaliyo merak ettiğin sey rapor almayi düşünüyorum ama ihbar süresinin bitimine yakinmi yoksa ihbar süresi dahilinde herhangi bir zaman rapor alsam senlik kıdem tazminatına hak kazanirmiyim

  2. Can dedi ki:

    Merhaba benim işyerimde iş veren tarafından sözleşmem fesh edildi.Işe başlama tarihim 01.04.2019 henüz çıkışımı imzalamadım.Size sormak istediğim,
    1-Ihbar sürem kanunen ne kadar sürer
    2-ihbar sürem dahilinde 1 yılım dolarsa tazminata ve yıllık izin hakkımı elde edebilirmiyim.
    3-Ihbar sürem boyunca işveren daha önce çalıştığım pozisyon dışında beni başka bir işte çalıştırma hakkına sahipmidir?
    Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    1. Admin dedi ki:

      1-İhbar süreniz 4 haftadır.
      2-İhbar süresinde 1 yılı tamamlamanız halinde yıllık izne ve 25/II kapsamında haklı bir neden olmaksızın iş akdinize feshedilmişse kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz.
      3-Eğer iş sözleşmesinde işverenin çalıştığınız pozisyonu değiştirme yetkisi yer alıyorsa işveren değişiklik yapabilir.