İşveren İşçiye Çalışma Şartlarını Gösteren Yazılı Belge Vermek Zorunda

İşveren İşçiye Çalışma Şartlarını Gösteren Yazılı Belge Vermek Zorunda
18 Nisan 2016 19:31

4857 sayılı İş Kanunu, süresi bir yıl veya daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı yapılmasını zorunlu tutmuş, bunun dışında işçi ile işveren arasında yazılı iş sözleşmesi düzenleme zorunluluğu getirmemiştir.

Bu husus İşçi İle İşveren Arasında Yazılı İş Sözleşmesi Yapma Zorunluluğu Var mı ? başlıklı yazıda belirtilmiş olup, uygulamada da çok istisnai haller hariç, genelde işverenle işçi arasında yazılı iş sözleşmesi yapılmamaktadır.

Eğer yazılı iş sözleşmesi varsa, çalışma koşulları zaten sözleşmede belirtilmiş olacaktır. Ancak yazılı sözleşme yoksa, işçinin çalışma şartlarını bilmesi ve buna göre hareket etmesi açısından İş Kanununun 8 inci maddesi bu konuda işverene bir yükümlülük getirmiştir.

Madde uyarınca eğer işçi ile işveren arasında yazılı iş sözleşmesi yapılmamışsa, işverenin işçiye en geç iki ay içerisinde yazılı (imzalı) bir belge vermesi gerekmektedir. Bu belgede aşağıda belirtilen konular yer alacaktır;

– Genel ve özel çalışma koşullar.

– Günlük ya da haftalık çalışma süresi.

– Temel ücret ve varsa ücret ekleri.

– Ücret ödeme dönemi.

– Süresi belirli ise sözleşmenin süresi.

– Fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümler.

Süresi bir ayı geçmeyen belirli süreli iş sözleşmelerinde bu zorunluluk bulunmamaktadır.

Eğer iş sözleşmesi iki aylık süre dolmadan sona ermiş ise yani belgenin verilmesi gereken iki aylık süre dolmadan işçi işten ayrılmışsa, bu bilgilerin en geç sona erme tarihinde işçiye yazılı olarak verilmesi zorunludur. İş Kanununun 99/b maddesi uyarınca bu belgeyi vermeyen işverene, belge verilmeyen her çalışan için 141 TL idari para cezası uygulanacaktır.

İş Müfettişleri tarafından yapılan teftişlerde, işverenin bu belgeyi işçiye verip vermediği kontrol edilmektedir.(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. İlkay dedi ki:

    Ben 8 buçuk ay bir güvenlik şirketinde çalıştım ama bunun 2 ,buçuk ayı bir sitede diğer 6 ayı başka bir sitede fakat şirket beni haklı sebep olmadan 4. maddeden çıkardı ve bunun dışında en son gittiğim sitenin şirket dosyasında bir önceki sitenin de adı yazılı iş sözleşmesini dosyaya koymuş dosyaya koyduğu sitenin sözleşmesine göre senin iş aktin sona erdi dedi bu durumda yeni bir siteye gönderirken tekrar sözleşme yapması gerekmiyor muydu yapmadı için bu sözleşmeyi işten çıkarması normal mi ?

  2. Buse dedi ki:

    Merhaba ;
    SGK hizmet dökümünün bir kısmında eski eşimin soyadı hala parantez içinde görünüyor (haliyle o zamanlar bildirge o şekilde gönderildiğinden), bu soyadının görünmemesi için geriye dönük düzeltme yapılabilir mi SGK tarafından dilekçe versem? ya da işveren müdahale edebilir mi? cevaplarsınız sevinirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      O tarihlerde eşinizin sigortalı bildirimi eski soyadı üzerinden yapıldığı için hizmet dökümünde de görünüyordur, bu sorun oluşturmaz. Eğer yeni çalışmaları da eski soyadı üzerinden görünüyorsa SGK’ya düzeltme için başvurulabilir.

  3. Vedat Işık dedi ki:

    Pirim gün sayım yalnış Askerlik başlayış 1987/9 olacak sisteme yalnış girilmis 1988/06 duzeltilmesi

  4. Vedat şahintürk dedi ki:

    Merhabalar ben sgk girişim 2002 6 ay benim 1995 yılında askere gitmeden ağustos ayından 11 ayın 20 sinekadar çalıştım benim sgk girişim yapılmadı sadece resim var çalıştığım işlerinden arkadaşlar ile bununla sgk da çalıştığımı ispat edebilirmiyim.ayrıca 1999 haziran ayından itibaren ağustos depreminin gündüz olanında bile Aytaç tekstilde çalışıyorum kardeşimle beraber Ekim ayına kadar 1999 un bunları nasıl kanıtlayabilirim.teşekkürler.

  5. hatice dedi ki:

    MERHABALAR;
    Normalde ayda 3 gün puantaj verdiğim bir kişiyi sehven tam bildirmişim. işveren de düzeltme yapılıp puantaj yapılmasını istiyor.Fazladan sgk primi ödemek istemiyor. Düzeltme yapabilir miyim. yapılırsa sgk tarafından ceza olur mu yada benden evrak istenirmi. istenirse ne gibi evraklar istenir.