İşverenin İşçiyi Haklı Sebeple İşten Çıkardığında Dahi Tazminat Ödemesini Gerektiren Durumlar

İşverenin İşçiyi Haklı Sebeple İşten Çıkardığında Dahi Tazminat Ödemesini Gerektiren Durumlar
20 Eylül 2018 19:04

Kıdem tazminatı ile ilgili yasal düzenleme 25/08/1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanununun yürürlükte kalan tek maddesi olan 14 üncü maddesinde yer almaktadır. Kıdem tazminatı; çalışma ilişkisinin maddede belirtilen hallerden birine bağlı olarak sona ermesi yani hizmet akdinin feshedilmesi halinde; işçinin işe başladığı tarihten işten ayrıldığı tarihe kadar geçen her tam yıl için işverence kendisine ödenmesi gereken 30 günlük ücret tutarındaki tazminat olarak tanımlanabilir.

Uygulamada genellikle, işverenin haklı sebebe dayalı olarak işçiyi işten çıkarması, yani işçinin hizmet akdine son vermesi halinde işçiye kıdem tazminatı ödeme zorunluluğu bulunmadığı düşünülmekte ve böyle bilinmektedir. Ancak bu konudaki mevzuat hükümlerine bakıldığında, durumun hiç de öyle olmadığı sonucu ortaya çıkmaktadır. Çünkü, 1475 sayılı Kanunun söz konusu 14 üncü maddesinde;

İş Kanununa tabi işçilerin:

• İşveren tarafından bu Kanunun 17 nci maddesinin II numaralı bendinde gösterilen sebepler dışında hizmet akitlerinin feshedilmesi,

• İşçi tarafından bu Kanunun 16 ncı maddesi uyarınca hizmet akitlerinin feshedilmesi,

• Muvazzaf (zorunlu) askerlik hizmeti dolayısıyle hizmet akitlerinin feshedilmesi,

• Bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla hizmet akitlerinin feshedilmesi,

• 506 Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle hizmet akitlerinin feshedilmesi,

• Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile hizmet akdini sona erdirmesi,

• İşçinin ölümü sebebiyle hizmet akdinin son bulması,

hallerinde kıdem tazminatına hak kazanılacağı hükmü yer almaktadır.

Burada dikkat edilirse, hizmet akdinin işveren tarafından feshedilmesi durumunda sadece 1479 sayılı İş Kanunun mülga 17 nci maddesinin II numaralı bendi istisna tutulmuştur. Söz konusu maddede işverene hizmet akdini derhal feshetme hakkı veren haklı nedenler sayılmıştır. Ancak yukarıda belirtildiği gibi 1479 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi hariç tüm maddeleri, 4857 sayılı İş Kanununun 120 nci maddesi ile 10/6/2003 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılmış olup, aynı Kanunda yer alan geçici 1 inci madde hükmü uyarınca 1479 sayılı Kanunun söz konusu 17 nci maddesinin yerini 4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesi almıştır. Bu maddede işverene hizmet akdini derhal feshetme hakkı veren haller yani haklı sebepler düzenlenmiştir. Bunlar;

I-Sağlık sebepleri.

II-Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri.

III-Zorlayıcı sebepler.

IV-İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması.

İşverenin Kıdem Tazminatı Ödemek Zorunda Olmadığı Haller:

1479 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde istisna tutulan II numaralı bent göz önüne alındığında; işverenin sadece işçinin hizmet akdini maddede sayılan “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” nedeniyle sona erdirmiş olması halinde işçiye kıdem tazminatı ödemek zorunda olmadığı sonucu ortaya çıkmaktadır.

Hizmet Akdini Haklı Sebebe Dayalı Olarak Sona Erdirdiği Halde İşverenin İşçiye Kıdem Tazminatı Ödemesini Gerektiren Haller:

Öte yandan, işverene hizmet akdini haklı olarak derhal feshetme hakkı verse dahi, işveren söz konusu 25 inci maddede düzenlenen ve yukarıda sıralanan I, III ve IV numaralı bentlerden herhangi birine istinaden hizmet akdini sona erdirmiş yani işçiyi işten çıkarmış ve işçi de en az bir yıllık çalışma süresini doldurmuş ise bu takdirde işçiye kıdem tazminatı ödemek zorunda kalacaktır.

İşsizlik Sigortası Ödeneğine Hak Kazanma:

Aynı şekilde I, III ve IV numaralı bentlerden herhangi birine istinaden işveren tarafından işten çıkarılan işçi, 4447 sayılı Kanunun 51 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca, prim ödeme gün sayısı ve çalışma süresi gibi diğer şartları da taşıyorsa işsizlik ödeneği alabilecektir. Eğer hizmet akdi işveren tarafından “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” yani II numaralı bentte sayılan haller nedeniyle sona erdirilmişse bu durumda işsizlik sigortası ödeneği de alamayacaktır.(www.isvesosyalguvenlik.com)

Kıdem tazminatı konusundaki ayrıntılı bilgi ve açıklamalar ise AYRINTILI KONU ANLATIMLI – AÇIKLAMALI DOSYALAR / GENEL İŞ MEVZUATI / Kıdem Tazminatı Uygulaması – Hak Kazanma Koşulları – Hesaplanması – Kapsama Giren Ödemeler bölümünde yer almaktadır.

YORUMLAR

  1. BORA EROĞLU dedi ki:

    çalışanım sürekli olarak işe geç gelmekte,verilen görevi keyfi olarak yapmakta ve müşterilere karşı saygısız davranmaktadır.bu konuyla ilgili olarak kendisini tazminatsız olarak iş akdini bitirmek istiyorum.Bunun için ne yapmam gerekiyor.Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. admin dedi ki:

      https://www.isvesosyalguvenlik.com/hizmet-akdinin-feshinde-usul-ve-esaslar-tazminat-odemeyi-gerektiren-durumlar/#.UX7NEGxrN2E
      Eğer işveren 25 inci maddenin II numaralı bendinde belirtilen “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” nedeniyle işçinin hizmet akdini feshetmişse yani işçiyi işten çıkarmışsa bu durumda işçiye kıdem tazminatı ödemek zorunda değildir.

    2. Ad min dedi ki:

      Site görevlisi olarak çalışmaktayım site güvenliğiyle aramızda tatsız olay yaşandı kavga ettik o anda elimde bıçak oöduğunu farketmedim karşı taraf bıçağı bırak diye bağınca elimde attım ama olay yönetime intikal etti savunma istedi ilerki günlerde işten çıksam veya çıkarılsam hak larımı kaybedermiyim 18 yıldır çalışmaktayım

      1. Admin dedi ki:

        Eğer 4857 sayılı İş Kanununun 25/II. maddesi kapsamında (Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri) iş akdiniz feshedilirse ihbar ve kıdem tazminatı haklarınızı alamazsınız.

  2. fatih öztürk dedi ki:

    işveren 25. maddeye istinaden işten çıkartmışsa yine de tazminatını vermelidir. çünkü işverenlerin birçoğu prim yatırma (yada asgari ücretten gösterme) ve mesai ödeme gibi borçlarını yeri getirmemektedir.
    işçi sgk ya şikayet yada mahkeme yoluyla her şekilde hakkını arayabilir.
    bunlardan bir sonuç çıkmasa dahi en kötü ihtimalle defter ve belgeleri incelemeye alınacaktır.
    bu riski birçok kişi göze alamaz.
    saygılar

  3. Koray dedi ki:

    merhaba is yeri guvenligi beni is saatinde uyuyosun bahanesiyle is yeri yonetimine sikayet etti bana tutanak tutuldu ve bende oyle bisey olmadigina dair iddalari kabul etmedigimi aciklayan bi savunma yazdim fakat buna ragmen bu olay gerekce gosterilerek tazminatsiz bir sekilde isten cikarildim gerekcenin bir fotokopisi elimde ne yapmaliyim

    1. admin dedi ki:

      Önce İŞKUR’a şikayette bulunun, sonuç alamazsanız İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir. İşyerinde çalışan sayısı 30 veya daha fazla ise işe iade davası da açabilirsiniz. Bu durumda tazminatınızı değil işe iadenizi istersiniz.

  4. engin dedi ki:

    iş veren beni devamsızlık yaptım diye işime son verdi ben tazminat ve işsizlik ödenegi alırmıyım

    1. admin dedi ki:

      Devamsızlık nedeniyle işten çıkarılmak 4857 sayılı Kanunun 25/II/g maddesi (Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri) kapsamına girdiğinden; ihbar tazminatı, kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneği alamazsınız.

  5. Yusuf dedi ki:

    Ben unlu mamullerde calisiyorum isveren bana 3 tutanak tuttu hala calisiyorum bu durumda isten cikislarda tazminat alinabilir mi

    1. Admin dedi ki:

      Tutanağın içeriğine yani hangi hata veya kusurlarınızdan dolayı tutanak tutulduğuna bağlı. Tutanak tutulan hususlar eğer İş Kanunun 25 inci maddesine göre işveren açısından haklı fesih sebebi sayılacak hususlardan ise işveren sizi tazminatsız işten çıkarabilir.

  6. Fatıma dedi ki:

    Ben hafta ıcı persembe cuma ve cumartesi günü raporlu olmama ragmen ısveren benim resmi tatilimi kesti haftalık 45 saatı doldurmadıgım İcin ben ısverenı bu konuda sıkayet edebiliyor muyum boyle bir hak varımdır?

    1. Admin dedi ki:

      Sorunuzun cevabı Hafta İçerisinde Rapor veya İzin Alan İşçi Hafta Tatili Yapabilir mi ? başlıklı yazıda yer almaktadır.

  7. Hayat dedi ki:

    Is yerı aracında kaybolan bir telefon buldum, sahıbı sordugu halde basım belaya gırmesın dıye telefonu attım .telefon sahıbıne bunu soyledım ve telefonun parasını odeyerek anlastım, ancal ıs yerı benı ısten cıkartı , bu durumdan dolayı tazminatı vermeyı red edıyor , tazminatı alma hakım varmı varsa nerelere basvurabılırım.

    1. Admin dedi ki:

      İşyeri hangi gerekçeyle yani İş Kanununun hangi maddesine dayanarak işten çıkardı bilemiyoruz, bu aşamadan sonra hakkınız var mı yok mu bizim vereceğimiz cevabın da pek önemi yok, çünkü konu değerlendirmeye açık, bu konuda değerlendirmeyi yapacak olan da İş Mahkemesi. Ancak mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamazsanız (işverenle anlaşamazsanız) mahkemeye gitmeniz gerekir.

  8. Barış akkus dedi ki:

    Mrb 12 senedir çalıştığım yerde devamsızlık yaptım diye 1 kez yovmiye kesildi bir sonraki sinde ise disiplin kurulu kararıyla isten çıkarıldım.hic bir hak talep edemiyorum.Sonuc itibariyle 12 senem bosami gitti ve ikinci kez yovmiye kedintisi olması gerekmiyormu