Kadınlar İçin Yeni Bir Meslek ve İş İmkanı Doğdu

Kadınlar İçin Yeni Bir Meslek ve İş İmkanı Doğdu
6 Ekim 2016 20:05

Kadınların iş ve meslek sahibi olmaları, hayata bakış açılarına göre aile bütçesine katkıda bulunmaları veya ekonomik bağımsızlıklarını elde edebilmeleri amacıyla zaman zaman kamu kurum ve kuruluşlarının da desteğiyle çeşitli projeler hayata geçiriliyor.

Mesela şu an Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanmakta olan Evde Çocuk Bakım Projesi bunlardan biri.

Ancak Ülkemizde bir süredir uygulanan ve gittikçe yaygınlaşan, diğer birçok projeye göre de farklılık arz eden bir proje daha var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İŞKUR ve Filli Boya işbirliği ile hayata geçirilen bu projenin adı “Filli Kadın Ustalar Projesi”. Proje ile 20-50 yaş arası kadınlar için yeni bir meslek ve iş sahibi olma imkanı doğdu.

Projenin Amacı ve Faydası

Projenin amacı kadınların mesleki gelişimlerine ve kendi ayakları üzerinde destek olabilmek.

Projeden faydalanan kadınlar profesyonel boya ustası oluyor. Proje kapsamında, kadın ustaların istihdamını kolaylaştıracak gerekli temel, teorik ve pratik eğitimleri sağlamanın yanında, belirli mesleklerde zorunlu hale getirilen Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni edinmeleri için gerekli olan tüm altyapı sunuluyor.

Eğitimlerini tamamlayan kadın boyacılar, sınav takvimine uygun olan en kısa zamanda inşaat boyacısı mesleki yeterlilik sınavına girme hakkı kazanıyorlar. Sınavda başarılı olan kadın ustalar ise ‘İnşaat Boyacısı Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip oluyorlar.

Projeden Yararlanmak İsteyenlerde Herhangi Bir İş Tecrübesi Aranmıyor

Projeye katılacak kadınlarda iş tecrübesi şartı aranmıyor, işe sıfırdan başlayabiliyorlar. Bunlar Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan ortak protokollerde görev alan Saha/Usta İlişkileri ve Eğitim Bölümü personelleri tarafından eğitiliyorlar. İş sağlığı ve güvenliği, boya özellikleri, boyama teknikleri ve malzeme eğitimi başlıkları altında teknik ve uygulamalı eğitime tabi tutulan adaylara eğitimlerde boya uygulamasının a’dan z’ye bütün incelikleri aktarılıyor. Teorik eğitimlerin yanında uygulamalı pratik eğitimlere de katılıyorlar.

Proje Kapsamındaki İl Sayısı Artıyor

Proje ilk olarak Denizli’de başlamıştı, daha sonra İzmir, İstanbul, Ankara, Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Konya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Tekirdağ ve Van illeri de projeye dahil edildi ve eğitimler verildi. Yakın zamanda da Aydın, Edirne, Giresun, Kayseri, Balıkesir, Eskişehir, Erzurum, Erzincan, Mersin, Kütahya, Kocaeli-Gebze ve Manisa illeri de proje kapsamına girecek ve bu illerde de yeni eğitimler gerçekleştirilecek. Ayrıca İstanbul ve Konya illerinde ikinci bir yeni eğitim organize edilirken, Muğla – Bodrum’da ise kadın usta adaylarına özel bir eğitim verilecek.

İŞKUR’un Katkısı ve Projeye Başvuru

İŞKUR il müdürlükleri projeye katılmak isteyen adayların bulunması ve sisteme kayıt olmaları konusunda gerekli desteği sağlıyor. Kadın usta adaylarının eğitimleri süresince günlük zaruri gider ödemeleri İŞKUR tarafından yapılırken, bunların iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri de İŞKUR tarafından ödeniyor.

Projeye katılmak ve eğitim almak isteyen kadın usta adayları; İŞKUR İl Müdürlüğü ve Hizmet Merkezlerine başvurabileceği gibi, Filli Boya Bölge Temsilcilikleri ya da Filli Boya Çağrı Merkezi (444 1 222) ile iletişime de geçebilirler. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.