Kadınlara Tanınan Erken – Kolay Emeklilik Şartları Nelerdir ?

Kadınlara Tanınan Erken – Kolay Emeklilik Şartları Nelerdir ?
20 Haziran 2016 20:32

Kadınlara emeklilik konusunda tanınan kolaylıkların başında sigortalılık süresi – prim gün sayısı – emeklilik yaşı konusunda tanınan kolaylıklar gelmektedir. Örneğin, yaşlılık aylığı bağlanması (normal emeklilik) için 8.9.1999 tarihinden önce işe giren kadınlarda sigortalılık süresi 20 yıl (erkeklerde 25 yıl) olarak uygulanmaktadır.

• Aynı şekilde 8.9.1999 tarihinden önce işe girenler için uygulanan kademeli geçişte de emeklilik yaşı, SSK şartlarında emekli olacak kadınlar için ayrıca prim gün sayısı erkeklere göre daha düşük olarak uygulanmaktadır. 8.9.1999 tarihi veya sonrasında işe giren kadınlar içinse sadece yaş şartı konusunda kadınlara avantaj tanınmış, sigortalılık süresi ve prim gün sayısı ise erkeklerle eşitlenmiştir. Buna göre kadınlarda emeklilik yaşı 58, erkeklerde 60’dır.

• Kadınlara emeklilik konusunda tanınan kolaylıklardan biri de hizmet borçlanmasıdır. Tabi bu hak erkeklere de tanınmıştır. Kadınlara tanınan hizmet borçlanmalarının başında, doğum ve yurtdışı borçlanması imkanları gelmektedir.

• Yukarıdaki genel açıklamalardan sonra emeklilik konusunda kadınlara tanınan özel kolaylıklara gelince;

1- Yaşlılık (emeklilik) aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunanların, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri (yüzde 25’i), prim ödeme gün sayıları toplamına eklenmekte, ayrıca eklenen bu süreler emeklilik için gerekli yaştan da indirilmektedir. Örneğin, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra bu şekildeki 4 yıllık (1.440 gün) prim günü için bir yıl (360 gün) eklenmekte, ayrıca emeklilik için doldurulması gereken yaştan bir yaş düşülmektedir.

Kadın sigortalının bu haktan yararlanabilmesi durumunu belgelendirmesi koşuluna bağlı bulunduğundan, bu şekilde başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu olan kadının bunu sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi gerekmektedir. Malul çocuğun ölümü veya bakıma muhtaçlığının kalkması halinde, çocuğun ölüm tarihine veya bakıma muhtaçlığın kalktığına karar verilen sağlık kurulu rapor tarihine kadar geçen hizmetlerin dörtte biri prim ödeme gün sayısına eklenir. Eğer emeklilik için başvuru yapıldığı tarihe kadar çocuk yaşamış ve malullüğü ve bakıma muhtaçlığı devam etmişse, bu durumda 1 Ekim 2008 tarihinden emeklilik başvuru tarihine kadar olan süre için prim gün sayısına ekleme yapılır ve buna bağlı olarak yaş haddinden de indirim yapılır.

2- 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun “Vergiden muaf esnaf” başlıklı 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde belirtilen vergiden muaf işleri, hizmet akdiyle herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte yaptıklarını ve 01 Ekim 2008 tarihinden sonra da yapmaya devam ettiklerini vergi dairelerinden alacakları yazı ile belgeleyen, aynı zamanda isteğe bağlı sigortalı olma şartlarını da taşıyan kadınlara, daha az prim ödeyerek isteğe bağlı sigortalı olma imkanı getirilmiştir. Bu kapsamdaki kadın sigortalılar 2014 yılı için her ay 21 gün üzerinden prim ödeyecekler, ancak 30 gün üzerinden hizmetlerine eklenecektir. 2015 yılında 22 gün, 2016 yılında 23 gün üzerinden prim ödeyecekler, bu her yıl bir puan artacak ve en son 30 olarak sabitlenecektir.

Bu kapsamdaki isteğe bağlı kadın sigortalılar;

– 1/1/2014 ila 30/6/2014 tarihleri arasında; 35,70 TL x 21 x % 32 = 239,90 TL,

– 1/7/2014 ila 31/12/2014 tarihleri arasında; 37,80 TL x 21 x % 32 = 254,02* TL,

prim ödeyeceklerdir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun “Vergiden muaf esnaf” başlıklı 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi aynen aşağıda yer almaktadır;

Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Dursun ali Özdemir dedi ki:

    Çok kıymetli bilgiler için gönülden teşekkür ederim.

  2. selma dedi ki:

    1996 sigorta giriş tarihim ve düzenli devam edemedim. artık çalışamıyorum ve içerideki pirim günlerim ne olacak

    1. Admin dedi ki:

      58 yaşını doldurunca toptan ödeme olarak geri alabilirsiniz.

  3. BARIŞ KORKMAZ dedi ki:

    Merhaba , öncelikle açıklayıcı yardımlarınız için teşekkürler… Eşim için 29.05.2008 tarihinde 4/a olarak 1 aylık sigortamız var, bunun yanında 18.01.2012 tarihinden bu yana “Ev hanımlarına yönelik isteğe bağlı sigortalılık” primini aksatmadan ödedik, primler çok yükseldiğinden dolayı artık zorlanmaya başladık, 7200 günü doldurmamıza imkanımız artık kalmadı Biz de 5400 günü tamamlayıp kısmi emeklilik için yaşı beklemeyi düşünüyoruz. Fakat benim merak ettiğim 5400 gün dolduğunda Bağkur’a başvurup prim ödememizi nasıl dondurabiliriz. ve en önemli merak ettiğim konu 5400 günden sonra prim ödemeyi durdurduğumuzda geçmişe dönük ödediğimiz primlerimiz yanar mı? Yardımınız için şimdiden teşekkürler…

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eşinizin isteğe bağlı sigortalılığın sona erdirilmesi için SGK’ya dilekçe vermesi yeterli olur. Dilekçeden sonra artık prim tahakkuk etmez, ödediğiniz primler de yanmaz veya silinmez. Yaşı dolunca eşiniz emeklilik başvurusu yapabilir.

      1. BARIŞ KORKMAZ dedi ki:

        Şimdiye kadar pek çok web sayfasıında sosyal güvenlik konusunda birçok yazı ve tavsiye okudum ama sizinki kadar açıklayıcı ve detaylı bilgi veren bir web sayfası yok malesef, verdiğiniz bu kıymetli bilgileri devam etmesi dileğiyle, tekrar teşekkür ederim,

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Asıl biz siz değerli ziyaretçilerimize teşekkür ederiz. Bizi bu konuda teşvik eden, yeni bilgiler ortaya çıkmasını sağlayan sizler ve sizin sorularınız.

  4. Kadir Yilmaz dedi ki:

    Merhaba ben kadir Yilmaz 31 yaşındayım %52 işitme kaybı raporum var sigorta prim 4554 ne zaman malülen emekli olabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Malulen emeklilik için diğer şartlar yanında en az yüzde 60 iş göremezlik gerekir. Eğer SSK emeklilik şartlarına tabiyseniz, engelli vergi indiriminden yararlanma hakkı elde edip, bu kapsamda normal emeklilikten daha erken emekli olabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/vergi-indirimi-ile-erken-emekli-olma-sartlari/)

  5. Ayşegül Yılmaz dedi ki:

    Merhaba, 1982 doğumluyum. 2005 Aralık Akbank Tekaüt sandığı işe başladım 760 gün buradan sigortam yattı. SGk 4a olarak farklı bankalarda 2369 gün prim ödendi.daha sonra bir iş kurarak 2015 yılında 195 gün 4b prim ödedim. Bir de çocuğum için 300 gün doğum izni almıştım. Şimdi tekrar işe girsem ne kadar çalıştığımda 4a olarak emekli olabilirim?Cevabınız için şimdiden teşekkürler

    1. Ayşegül Yılmaz dedi ki:

      Ya da 4a olarak emekli olabilir miyim?1260 günden az kaldığı bu yüzden 1260 daha çalışmam gerektiği bilgisi verildi.

  6. Ahmet dedi ki:

    annemin 2003 yılında sigorta girişi var. 1964 doğumlu. 4200 sigorta gününü tamamladı. 25 yıl +4500 gün prim dışında emekli olma şansı var mı? yardımcı olursanız sevinirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bağ-Kur şartlarında 5400 günle emekli olabilir, ancak bunun için son 1260 gününün Bağ-Kur kapsamında olması gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/bazi-durumlarda-bag-kurda-sskdan-daha-erken-emeklilik-mumkun/)

  7. Haydar dedi ki:

    Merhaba,
    Engellilik durumundan dolayı emekli olan %50 engelli birisine, sağlıklıyken çalışması gereken süre kadar çalışmış mı sayılıp emekli maaşı bağlanıyor, yoksa prim gününe göre mi maaş alır, maaş kaybım olur mu?
    Teşekkür ederim.

    1. Ertuğrul Karakuzu dedi ki:

      Emekli maaşı hesaplama sayfasında bilgilerinizi giriş yapıp sorgulayın. Oradaki miktarı alırsınız

  8. Serap dedi ki:

    Merhabalar
    1980 yılı doğumluyum 01.08 1999 sigorta girişliyim 2415 gün prim var .2022 Mart ayında kalp krizi geçirdim. Ana atar damara Stent takıldı. Malulen emeklilik için baş vurdum. Ret cvp geldi. Engelli kart için tekrardan heyet raporu için gittim %100 engelli kartrı verildi. Ne yapmam gerekiyor. Vergi için mi başvurmalıyım. Yoksa tekrardan malulen emeklilik için mi yol göstere bilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.

  9. Mehmet dedi ki:

    2001 sigorta girişim var ama pirim günüm 2004 kasım 26 %50 vergi indirimiden engelli raporum var ne zaman emekli olurum

  10. Mehmet dedi ki:

    4950 pirim günüm var