Kadroya Geçecek Taşeron İşçiye Nasıl Bir Sınav Yapılacak ?

Kadroya Geçecek Taşeron İşçiye Nasıl Bir Sınav Yapılacak ?
14 Ocak 2018 15:12

Kamuda taşeron işçi statüsünde çalışan işçilerle ilgili süreç 2 Ocak’ta başladı, başvurular 11 Ocak’ta sona erdi. Bundan sonraki süreçte en çok merak edilen husus sınavın nasıl olacağı ?

696 sayılı KHK ile kadroya geçişte sınav yapılması öngörülmüş olmakla beraber, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, taşeron işçiye kadro düzenlemesinde yer alan sınav şartı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “sınav konuldu ama bu sınav bilmenizi isteriz ki eleme sınavı değildir, bu işin yapılması için sadece uygulanacak bir prosedürdür, çalışan insanları sınav yoluyla elemek maksadıyla getirilmiş bir şey değildir ve bu sınav uygulanarak insanların elemesi yapılmayacak sadece bu sınavla sürekli kadroya geçişinin temini yapılacaktır. Bunun da özellikle bilinmesini istiyoruz çünkü bazı çevreler şimdiden bunu istismar etmeye kalkıyorlar. Biz sürekli kadroya alıyoruz zaten çalıştıkları işler var o çalıştıkları işi yıllardır yapan insana neyi soracağız. Zaten usul belli biz bu usulün gereğini yerine getiriyoruz ve kadroya bunları geçirmek için bir usul kuralı olarak bunu getirdik eleme maksadıyla getirilmiş bir kural değildir.” İfadelerini kullanmıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide SARIEROĞLU da; yapılacak sınavla ilgili bazı iddialara karşı uyarıda bulunmuş, “Taşerona hazırlık sınavı, kursları açılmış gibi iddialar var. İşçilerimiz buralara gitmesinler. Bunlarla bizim işimiz yok” açıklamasını yapmıştı.

Uygulamanın ayrıntısını düzenleyen Tebliğin 14 üncü maddesinde de; “Hak sahibi işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçirilmesine ilişkin sınav; yalnızca yazılı, yalnızca sözlü, yalnızca uygulamalı şekilde yapılabileceği gibi yazılı ve sözlü, sözlü ve uygulamalı şekillerde de yapılabilir. Uygulanacak sınav yöntemi bakanlıklarda bakan, diğer idarelerde ilgili idarenin üst yöneticisi tarafından belirlenir. Sınava katılacakların görev yaptıkları alanlar dikkate alınarak farklı işlerde çalışanlara farklı yöntemde sınav uygulanabilmesi mümkündür. Sınavların yeri, günü ve saatine ilişkin bilgiler ilgili idarenin internet sayfasında ilan edilir. Yapılan ilan tebliğ hükmüne geçer, ilgililere ayrıca tebligat yapılmaz. Sınav soruları çalışanların iştigal ettiği konulardan seçilir. Yazılı sınav, sınav kurulu tarafından yüz puan üzerinden değerlendirilir ve tutanağa geçirilir. Sınavda başarılı sayılmak için en az elli puan almak şarttır. Sözlü ve/veya uygulamalı sınavda adaylar “başarılı” ya da “başarısız” olarak tutanağa geçirilir. Sınavın yazılı ve sözlü sınav şeklinde yapılması halinde, adayın sürekli işçi kadrosuna geçirilebilmesi için yazılı sınavdan en az elli puan alması, sözlü sınavda da başarılı bulunması şarttır. Sınavda başarılı ve başarısız olanlar sınav kurulu tarafından Kurumun resmi internet adresinde ilan edilir. İlan tebligat yerine geçer, ilgililere ayrıca tebligat yapılmaz. Sınavlarda sorulacak sorular, çalışanların iştigal ettikleri görevlerle ilgili konularda, yürütmekle yükümlü oldukları vazifelerdeki yetkinliklerini ölçmeye yönelik ve eğitim düzeylerine uygun olarak sınav kurulu tarafından hazırlanır” hükümleri yer almaktadır.

Aynı Tebliğ uyarınca da;  3 Mart 2018-22 Mart 2018 tarihleri arasında sınav yapılacak. Her kurum sınavı kendisi yapacak. 23 Mart 2018-26 Mart 2018 tarihleri arasında sınav kuruluna itiraz edilebilecek. 27 Mart 2018-31 Mart 2018 tarihleri arasında sınava yapılan itirazlar incelenecek ve kesin listeler ilan edilecek.(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Gül dedi ki:

    Merhaba b n iki ay bir iş yerinde çalışmaya başladım ve hak ettiğim ücreti vermediler ne yapmam lazım ödememek için oyaliyolar iki aydır
    Ne yapmalıyım.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Halen çalışmaya devam ediyorsanız ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz, işten ayrıldınızsa arabulucuya başvurmanız gerekir.

  2. Eda dedi ki:

    Merhaba , 2.5 yıldır Bir gumruk sirketinde calisiyor olarak gozukmekteyim Fakat firmanin baglı oldugu sirkette calisiyorum yani Bordromu gumruk firması yaparken ise gidip geldigim firma baska . 2021 eylul ayinda ise baslarken 5 bin tl maas aliyordum Asgri ucretin 2 katıydı bu sekilde anlasmistik fakat sozlesme vs yapılmadı . Suan Asgari ucret alıyorum ve yemek ucretimde asgarinin altındadır . bu sure zarfinda maddi manevi cok fazla Mobinge maruz kaldım.. Ne yapabilirim ? Dava acma hakkım varmıdır ? Haksız zam uygulamasına maruz kalıyorum.