Kalp Krizi – Beyin Kanaması İş Kazası Sayılır mı ?

Kalp Krizi – Beyin Kanaması İş Kazası Sayılır mı ?
7 Temmuz 2014 22:07

Not: Sosyal Güvenlik Kurumu bu konuda uygulama değişikliğine gitmiş olup, diğer şartlar da tutuyorsa işyerinde meydana gelen kalp krizi ve beyin kanamasını iş kazası saymaktadır.

İş kazası sayılan hal ve durumlar 5510 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde belirtilmiş olup (Bkz. İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları – Kapsamı – Sağlanan Yardımlar – Tarafların Sorumluluk Halleri), bu belirtilen hal ve durumlar kapsamına girse dahi (örneğin işyerinde veya işverence yürütülmekte olan iş sırasında meydana gelse dahi), beyin kanaması ve kalp krizi şu anki Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamalarında iş kazası sayılmamaktadır. Bunu tek istisnası, eğer beyin kanaması veya kalp krizi ile işyerindeki çalışma şartları veya yapılan iş arasında illiyet bağı kurulursa, yani sigortalının yaptığı iş veya çalışma şartlarının beyin kanaması veya kalp krizine sebep olduğu anlaşılırsa, olay iş kazası sayılmaktadır.

Konuyla ilgili açıklama, Kurum tarafından çıkarılan 2011/50 sayılı Genelge’de; dışarıdan bir etki veya herhangi bir olayla ilgili olmaksızın işyerinde geçirdiği bir kalp krizi veya başka bir hastalık nedeniyle vefat eden sigortalının ölümünün iş kazası olarak kabulüne imkân bulunmamaktadır.” şeklinde yapılmıştır.

Öte yandan Kurum uygulaması bu şekilde olmakla birlikte, beyin kanaması ve kalp krizini iş kazası olarak sayan mahkemeler bulunduğu gibi, Yargıtay’ın da bu yönde kararları vardır.

YORUMLAR

  1. Esma eryiğit dedi ki:

    Benim esim is yerinde beyin kanaması geçirdi ama biz is kazası yaptırmadım aradan 2yil geçti sigortaya dilekçe ancak verdim 5ay sonra belli olur dediler ne olur acaba sonuç

    1. Admin dedi ki:

      Daha önceleri kalp krizi, beyin kanaması gibi olaylar SGK tarafından iş kazası sayılmıyordu. Ancak SGK bu konuda uygulama değişikliğine gitti ve artık işyerinde meydana gelen beyin kanaması, iş kazası gibi vakaları da iş kazası sayıyor. SGK tarafından yapılan inceleme sonucunda gerçekten eşinizin işyerinde beyin kanaması geçirdiği tespit edilirse olay iş kazası sayılır.

  2. Mehmet Fatih Görgün dedi ki:

    Benim üye olduğum kooperatifte inşaat bekçisi olarak çalışan kişi felç geçirmiş ve sgk bu arkadaşa 76000 tl civarında ödeme yapmasına rağmen 1 milyon tl maddi manevi tazminat davası açmış bu iş kazası olarak sayılırmı

    1. Admin dedi ki:

      Eğer inşaat bekçisi olan kişi inşaatta yani işyerinin sınırları içerisinde felç geçirdiyse, nasıl ki işyerinde meydana gelen kalp krizi ve beyin kanaması iş kazası sayılıyor, bu olay da iş kazası sayılır. Büyük ihtimalle SGK belirtiğiniz ödemeyi de olayı iş kazası saydığı için yapmıştır.

  3. Yücel dedi ki:

    Ben 2015 13 Ağustosta ticari takside çalışırken beyin kanaması geçirdim bu iş kazasına girermi

    1. Admin dedi ki:

      Eğer Ek-6 kapsamında sigortalı idiyseniz, iş kazası kapsamına girmez çünkü Ek-6 iş kazası – meslek hastalıkları sigortasını içermemektedir. Eğer normal sigortalı idiyseniz taksi sizin için işyeri sayıldığından, takside çalışırken geçirdiğiniz beyin kanaması da iş kazası kapsamına girer.

  4. Ensar bozkaya dedi ki:

    Merhaba benim babam şantiyenin çay ocağında çay içerken felç geçirdi ve vefaat etti bu iş kazası olurmu

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, şantiye işyerinden sayıldığı için, eğer babanızın işyerinde geçirdiği felç sonucu vefat ettiği de tespit edilirse olay iş kazası sayılır. Bunun incelenmesi için hak sahibi olarak annenizin işyerinin bağlı olduğu SGK müdürlüğüne dilekçe vermesi yeterli.

  5. Abdurrahman Uludağ dedi ki:

    Cezaevindeki hükümlü kalp krizinden ölürse tazminat talebinde bulunulabilir mi

    1. Admin dedi ki:

      Eğer cezaevi idaresi tarafından kişinin sağlık kontrolü yaptırılmadıysa, sağlık durumuyla ilgili şikayetlerinizi iletti ilgilenilmediyse, kendisine ağır iş yaptırıldıysa, yani kişinin kalp krizi ile cezaevi yönetiminin davranışları arasında illiyet bağı varsa Adalet Bakanlığına karşı tazminat davası açılabilir. Ancak sonucu ne olur onu bilemeyiz.

  6. Sny dedi ki:

    Farklı iki giriş-çıkışı olan lastik üretim fabrikasında akşam vardiyası bittikten sonra fabrikanın güvenliğini sağlamak amacıyla biri A kapısında, diğeri B kapısında ve ikisi idari ofiste olmak üzere 4 adet güvenlik görevlisi bulunmaktadır. Gece saat 00:30 sularında B kapısında görev yapan bekçi fenalaşıp beyin kanaması geçirmiş ve kendisine 03:00 sularında ulaşılmıştır. Hemen ilkyardım ekipleri çağırılmış ve gerekli müdahaleler yapılarak hastaneye kaldırılmıştır. Kişi buradaki tedavi sonucu hayatta kalmış fakat kendisinde kalıcı olarak felç durumu vuku bulmuştur. Buna göre;

    A) Bu bir iş kazasımıdır, değilmidir?

  7. Yener erdem dedi ki:

    22.04.2020 tarihinde bir fabrikaya bağlı taşaron firmaya bağlı araçta şöförlük yapmaktayım mesai saati içinde görevdeyken beyin kanaması geçirdim ama hastane kaydı haricinde bir belge yok iş kazasına girermi

  8. Gokhan dedi ki:

    Merhaba ben 2003 yılında özel bir bankada çalışırken beyin kanaması geçirdim bana hiç bir şekilde bir ödeme yapılmadı tüm sağlık raporları mevcut bankadan 2007 yılında cikartildim mesai saatleri içerinde hastalandım bankaya dava açabilir miyim baya zaman geçti tarafimada ayrılırken ls akti fes olduğundan tazminat verdiler fakat hastalığına ilgili bir tazminat ödemesi ne iş yerinden nede SSK tarafından bir ödeme yapılmadı şimdi bu kanuyla alakalı bir işlem yapalirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Çalıştığınız bankanın kendi emekli sandığı varsa onun mevzuatına bakmak lazım, eğer SSK sigortalısı olarak çalıştınızsa, iş kazası açısından SGK’ya başvurabilirsiniz. Ancak https://www.isvesosyalguvenlik.com/eski-bir-is-kazasi-icin-ugrasmaya-deger-mi/ başlıklı yazıya bakmanızı öneririz. Eğer kastınız tazminat davası açmak ise tazminat davalarında genelde zaman aşımı 10 yıl olduğu için süre geçmiş olabilir.

  9. Emre dedi ki:

    2012 aralık ayında babam iş yerinde beyin kanaması geçirdi. İş kazası zaptı tutuldu. Bize dava açmamamızı, beyin kanamasının iş kazasına girmediği söylediler. O zaman hiçbir işlem yapmadık. Şuan araştırıyorum, beyin kanaması iş yeriyle, çalıştığı işle alakası varsa iş kazası sayılıyor. Beyin kanamasının iş yerinden kaynaklandığını kanıtlama gibi bir zorunluluğumuz var mı ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      2014 yılında SGK uygulama değişikliğine giderek, işyerinde meydana gelen kalp krizi, beyin kanaması gibi vakaları da iş kazası saymaya başladı. Beyin kanamasının işyerinden kaynaklandığını kanıtlama zorunluluğu yok, zaten bunu kanıtlamak da zor. Beyin kanamasının işçinin işyerinde bulunduğu sırada meydana gelmiş olması yeterli. Ancak https://www.isvesosyalguvenlik.com/eski-bir-is-kazasi-icin-ugrasmaya-deger-mi/ başlıklı yazımıza bakmanızı da öneririz.

  10. esra dedi ki:

    Benim esim avmde valeydi 28 ağustos 2021de 2 buçuk ay evvel mesai saati icinde vefat etti..beyin kanaması sonucu lakin tek başına olduğu için şaibeli ölüm olarak tutanak tutulup 16 aralıkta mahkeme var tek başına olduğu için.?müdahale dr beyin kanaması, dedi… sizce iş kazasimıdir..ve nasıl müracaat edecem sgk.bide 16 Aralık ta mahkemede hakim iş kazası dermi.POLISLER TEK BASINA VEFAT ETTİĞİ ICIN KANUN KARSISINDA SUPHELI GECER TAKI ADLI TIPIN RAPORU MAHKEMEYE SUNULANA KATAR..