İş Kanununa Göre Kıdem Tazminatının Şartları

İş Kanununa Göre Kıdem Tazminatının Şartları
7 Nisan 2013 15:59

1475 sayılı eski İş Kanununun yürürlükteki tek maddesi olan 14 üncü maddesine ve 4857 sayılı İş Kanununa göre kıdem tazminatına hak kazanma koşulları, kıdem tazminatının hesaplanması ve kıdem tazminatı kapsamına giren ödemeler konusundaki açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.

Genel Açıklamalar

Kıdem tazminatı ile ilgili düzenleme 25.08.1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde yer almaktadır. Söz konusu madde 1475 sayılı İş Kanununun yürürlükte kalan tek maddesidir.

Kıdem tazminatı, çalışma ilişkisinin maddede belirtilen hallerden birine bağlı olarak sona ermesi halinde; işçinin işe başladığı tarihten işten ayrıldığı tarihe kadar geçen her tam yıl için işverence kendisine ödenmesi gereken 30 günlük ücret tutarındaki tazminattır. Belirtilen 30 günlük süre hizmet akitleri veya toplu iş sözleşmeleri ile işçi lehine değiştirilebilir. Ancak, toplu sözleşmelerle ve hizmet akitleriyle belirlenen kıdem tazminatlarının yıllık miktarı, Devlet Memurları Kanununa tabi en yüksek Devlet memuruna (Başbakanlık Müsteşarına) 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemez. Dönemler İtibariyle Kıdem Tazminatı Tavanı Pratik Bilgiler bölümünde yer almaktadır. 5953 sayılı Kanuna tabi olarak basın mesleğinde çalışanlar için ise herhangi bir tavan sınırlaması bulunmamaktadır. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Ödeme işçinin en son aldığı brüt ücret üzerinden yapılır, sadece Damga Vergisi kesilir.

İşçilerin kıdemleri, hizmet akdinin devam etmiş veya aralıklarla yeniden yapılmış olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler göz önüne alınarak hesaplanır. İşyerlerinin devir veya intikali ya da herhangi bir suretle bir işverenden başka bir işverene geçmesi veya başka bir yere nakli halinde işçinin kıdemi, işyeri veya işyerlerindeki hizmet akitleri sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır. 12.07.1975 tarihinden itibaren işyerinin devri veya herhangi bir suretle el değiştirmesi halinde işlemiş kıdem tazminatlarından her iki işveren sorumludur. Ancak, işyerini devreden işverenlerin bu sorumlulukları işçiyi çalıştırdıkları sürelerle ve devir esnasındaki işçinin aldığı ücret seviyesiyle sınırlıdır. 12.07.1975 tarihinden evvel işyeri devrolmuş veya herhangi bir suretle el değiştirmişse ve devir mukavelesinde aksine bir hüküm yoksa işlemiş kıdem tazminatlarından yeni işveren sorumludur.

T.C. Emekli Sandığı Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanununa veya yalnız Sosyal Sigortalar Kanununa tabi olarak sadece aynı ya da değişik kamu kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinin birleştirilmesi suretiyle Sosyal Sigortalar Kanununa göre yaşlılık veya malullük aylığına ya da toptan ödemeye hak kazanan işçiye, bu kamu kuruluşlarında geçirdiği hizmet sürelerinin toplamı üzerinden son kamu kuruluşu işverenince kıdem tazminatı ödenir.

Kıdem tazminatından doğan sorumluluğu işveren şahıslara veya sigorta şirketlerine sigorta ettiremez. İşverenin sorumluluğu altında ve sadece yaşlılık, emeklilik, malullük, ölüm ve toptan ödeme hallerine mahsus olmak kaydıyla Devlet veya kanunla kurulu kurumlarda veya % 50 hisseden fazlası Devlete ait bir bankada veya bir kurumda işveren tarafından kıdem tazminatı ile ilgili bir fon tesis edilir.

Kıdem Tazminatına Hak Kazanma Koşulları

Hizmet akdinin aşağıda belirtilen nedenlerle sona ermesi halinde, eğer işçi en az bir yıllık çalışma süresini de doldurmuşsa kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Aşağıda belirtilen İş Kanununun 24 ve 25 inci maddelerindeki fesih sebepleri, İşçi ve İşverene İş Sözleşmesini Derhal Fesih Hakkı Veren Durumlar başlıklı yazıda ayrıntılı belirtilmiştir.

• Hizmet akdinin işçi tarafından;

4857 sayılı İş Kanununun 24 üncü maddesinde belirtilen ve işçiye hizmet akdini derhal fesih hakkı veren sebeplerden dolayı,

– Muvazzaf askerlik hizmetinden dolayı,

– Bağlı bulunduğu kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı ya da toptan ödeme almak amacıyla,

– 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak (yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlayarak) kendi istekleri ile işten ayrılması nedeniyle,

– Kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile,

feshedilmiş olması,

• Hizmet akdinin işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinde belirtilen ve işverene hizmet akdini derhal fesih hakkı veren ve II numaralı bentte belirtilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri dışındaki sebeplerden dolayı feshedilmiş olması.

• Hizmet akdinin işçinin ölümü sebebiyle son bulması. Tazminat işçinin kanuni mirasçılarına ödenir.

İşçinin bağlı bulunduğu kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı ya da toptan ödeme almak amacıyla hizmet akdini sona erdirmesi halinde, kıdem tazminatı hakkından faydalanabilmesi için aylık veya toptan ödemeye hak kazanmış bulunduğunu ve kendisine aylık bağlanması veya toptan ödeme yapılması için yaşlılık sigortası bakımından bağlı bulunduğu kuruma veya sandığa müracaat etmiş olduğunu belgelemesi şarttır. İşçinin ölümü halinde bu şart aranmaz.

Eğer hizmet akdi yukarıda belirtilen haller dışında, işçinin kendi isteği ile sona erdirilmiş veya ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller nedeniyle işveren tarafından sona erdirilmişse, işçinin kıdem tazminatı hakkı doğmaz.

15 Yıl Sigortalılık Süresi – 3600 Prim Gününü Tamamlamış Olanlar İçin Özel Durum

Kıdem tazminatına hak kazanma koşullarını düzenleyen 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde 15 yıl çalışma süresini dolduranlar için özel bir hüküm yer almadığı gibi yine maddede belirtilen ve yukarıda açıklanan özel bazı durumlar dışında işten kendi isteğiyle ayrılan işçilere kıdem tazminatı ödenmemektedir. Ancak daha önceleri sigortalılar yaş şartı aranmaksızın belli gün sayısını doldurunca emekli olabilmekte (yaşlılık aylığı bağlanmakta) ve kıdem tazminatı alabilmekteydiler. 08/09/1999 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 4447 sayılı Kanunla emeklilik için yaş şartı da getirildiğinden, prim ödeme gün sayısını tamamlayıp işten ayrılarak emeklilik yaşının dolmasını bekleyecek kişilerin kıdem tazminatı alabilmelerini sağlamak için aynı Kanunla 14 üncü maddeye yukarıdaki 2.a.4. maddede belirtilen bent eklendi. Buna göre;

İlk sigortalı olduğu yani sigortalı olarak ilk işe başladığı tarihten itibaren; 15 yıl çalışma (sigortalılık) süresini, 3600 prim ödeme gün sayısını dolduran, ancak gerekli yaşı doldurmadığı için emekli olamayan, dolayısıyla da yaşının dolmasını beklemek zorunda kalan kişi, prim ödeme gün sayısı dolduğu için artık çalışmak istemez ve işten ayrılırsa, işten kendi isteğiyle ayrılmış olsa dahi, 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesine 4447 sayılı Kanunla eklenen ve yukarıda belirtilen söz konusu hüküm uyarınca kıdem tazminatı alabilir. Bu 15 yıllık ve 3600 günlük sürenin işçinin son çalıştığı işyerinde tamamlanmış olması şart olmayıp, daha önce çalışmış olduğu işyerlerindeki süreler de dahil edilir ancak son işyerindeki çalışma süresi ne kadarsa son işyerinden kıdem tazminatını o süre üzerinden alır. Bu haktan yararlanabilmek için Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünden veya Sosyal Güvenlik Merkezinden sigortalının bu 15 yıllık sigortalılık ve en az 3600 gün prim ödeme şartını tamamladığına dair yazı alması gerekir.

Bu konuda ayrıntılı bilgi için 15 Yıl – 3600 Günle Kıdem Tazminatı Alma Şartları Nelerdir ? başlıklı yazıya bakılabilir.

Kıdem Tazminatının Hesaplanması

Kıdem tazminatının hesaplanması, en son brüt ücret üzerinden yapılır. Parça başı, akort, götürü veya yüzde usulü gibi ücretin sabit olmadığı hallerde son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin o süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama ücret bu tazminatın hesabına esas tutulur. Ancak, son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, tazminata esas ücret, işçinin işten ayrılma tarihi ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır. Kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında normal ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan; para veya para ile ölçülmesi mümkün, sözleşmeden veya kanundan doğan ve aynı zamanda devamlılık arz eden menfaatler de göz önünde tutulur. Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi sebebiyle açılacak davanın sonunda hakim gecikme süresi için, ödenmeyen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmeder. İşçinin mevzuattan doğan diğer hakları saklıdır. Kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesilir.

Bu konuda ayrıntılı bilgi için Kıdem Tazminatının Hesaplaması Nasıl Yapılır ? başlıklı yazıya bakılabilir.

Kıdem Tazminatında Zaman Aşımı Süresi

1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddede kıdem tazminatının zamanaşımı süresiyle ilgili herhangi bir hüküm yer almadığından, bu konuda Borçlar Kanunun da yer alan 10 yıllık genel zaman aşımı süresi esas alınıyordu. Ancak 2017 yılında 4857 sayılı Kanuna eklenen “Zamanaşımı süresi” başlıklı Ek 3 üncü madde ile kıdem tazminatı da dahil tüm işçilik alacakları için zaman aşımı süresi 5 yıl (beş yıl) olarak belirlendiğinden,  artık kıdem tazminatı için de 5 yıllık zamanaşımı süresi esas alınmaktadır. (Bkz. Yeni Düzenlemeye Göre İşçi Alacaklarında Zamanaşımı Kaç Yıl Oldu ?)

Zaman aşımı süresinin başlangıç tarihi yani işlemeye başladığı tarih ise işçi açısından hizmet akdinin feshedildiği tarihtir.

Kıdem Tazminatına Dahil Olan Ödemeler

• Çıplak ücret

• İkramiye (süreklilik arzedenler)

• Temettü

• Süreklilik arz eden prim ödemeleri

• Kasa tazminatı

• Mali sorumluluk tazminatı

• Unvan ya da imza tazminatı

• Kalifiye – nitelik zammı

• Eğitim yardımı

• Yemek yardımı

• Gıda yardımı (süt, yoğurt, ara dinlenmesinde verilen meşrubat v. b.)

• Erzak yardımı

• Yakacak yardımı

• Aile yardımı

• Yıpranma tazminatı

• Çocuk zammı veya çocuk yardımı

• Devamlı ödenen primler

• Ulaşım yardımı (yol parası)

• Konut yardımı (kira yardımı)

• Havlu ve sabun yardımı (eğer sadece işyerinde kullanılmak üzere veriliyor, işyeri dışında kullanılmasına müsaade edilmiyorsa kıdem tazminatı hesabına dahil edilmez)

• Sosyal yardım niteliğinde ayakkabı veya ayakkabı bedeli

• Aylık ödenen eğitim yardımı

• Sağlık yardımı

• Giyecek yardımı

• Taşıt yardımı

Yukarıda sıralanan ödemeler örnek olup, bu ödemeler gibi süreklilik arz eden tüm ödemeler kıdem tazminatı hesabına dahil edilir.

Kıdem Tazminatına Dahil Olmayan Ödemeler

Bu konuyla ilgili olarak ayrıca Prime Tabi Olup Kıdem Tazminatında Dahil Olmayan Ödemeler Nelerdir ? başlıklı yazıya bakılabilir.

• Fazla çalışma ücreti

• Hastalık yardımı

• İş sağlığı ve güvenliği amacıyla verilen iş elbisesi ve koruyucu malzeme bedelleri

• Hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil (dini bayram, yılbaşı) günleri için ödenen ücretler

• Yolluklar (harcırahlar)

• Jübile ikramiyesi

• İzin harçlığı

• Evlenme yardımı

• Doğum yardımı

• Ölüm yardımı

• Doğal afet yardımı

• Askerlik yardımı

• Teşvik ikramiyesi ve primleri

• Bir defaya mahsus ödenen ikramiyeler

• Seyahat primleri

• Yeni iş arama yardımı

• Bayram harçlığı

• Vardiya ücreti

• Tasarrufa teşvik kesintisi işveren payı

• İşsizlik sigortası primi işveren payı

• İşle ilgili malzeme bedelleri

• Süreklilik arz etmeyen, bir defaya mahsus ödemeler

Yukarıda sıralanan ödemeler örnek olup, bu ödemeler gibi süreklilik arz etmeyen ödemeler kıdem tazminatı hesabına dahil edilmez.(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Sedat Laçin Görmez dedi ki:

    emekliğiğimi 22 mayısta dolduruyorum, buna göre 7. ayda taban ücreti artacağından tazminatta artmaktadır ama buna karşılık olarakda 6. ayda emekli olununca 7. aydaki maaşa gelen zamdan faydalanıyorsun bunlardan 6. aymı yoksa 7. aydamı emekli olmak dah avantajlı birde 6. ayın sonunda emeklilik dilekçesi verilince ve 7. ayın 14’ünde ayrılınca 7. aydaki zamdan faydalanılıyormu vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Erdal keskin dedi ki:

      Bir işlerinde 8 yıl çalıştım ve istifa ettim tazminat almadım geriye dönük tazminat alabilirmiyim yıllık izin yoktu 8yil boyunca fazla çalışma var mesai ücreti yoktu

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Yaptığınız fazla çalışmalar karşılığı fazla mesai ücretinin ödenmemiş olması sizin açınızdan haklı fesih sebebidir. İstifa etmek yerine belirttiğiniz durumu gerekçe göstererek haklı nedenle iş akdini feshetmiş olsaydınız kıdem tazminatı talep edebilirdiniz. Fesih işlemini nasıl yaptınız, sadece istifa ettiğinizi mi belirtiniz bilmiyoruz, ancak fesih sebebi ile bağlılık kuralı gereği bu aşamadan sonra kıdem tazminatı isteyebilir misiniz tartışılır. Buna rağmen isterseniz yine de arabulucuya başvurun, sonuç alamazsanız geriye tek seçenek dava açmak kalır. Mahkemede de istifa etmediğiniz, fazla mesai ücretleri ödenmediği için haklı nedenle iş akdinizi feshettiğinizi ispatlamanız gerekir.

  2. FiDAN TÜKENMEZ dedi ki:

    Emeklilik hakkını kazanmış bulunuyorum, ancak aynı grup şirketleri arasında yıllar önce 2 kere giriş / çıkış yapıldığı için 1994 senesinde tarafıma ödenen düşük tazminat bugün itibariyle yasal faiz oranıyla birlikte hesaplanıyor ve tarafıma ödenecek 25 senelik tazminatımda ciddi bir kesinti oluyor. Bu uygulama yasalmıdır? itiraz etme hakkım vamıdır? yargıtay 9. hukuk dairesi 1981/504 sayılı kararda aynı şirket içerisinde giriş çıkış yapılmasına ve tazmşnat ödemesine bakılmaksızın emeklilikde ilk giriş tarihi baz alınır ve kıdem ilk giriş tarihi üzerinden hesaplanarak ödenir diye değişiklik yapılmıştı, geçerlimidir? cevabınız için teşekkürler.

    1. admin dedi ki:

      Şirketler aynı grup içerisinde olsa da isimleri farklıysa her biri ayrı tüzel kişilik dolayısıyla ayrı işveren olarak değerlendirilebilir. Ancak yine de isterseniz İşkur’a şikayette bulunabilirsiniz.

  3. Ayşin Hantürk dedi ki:

    5 yıldır çalışanımız olan bayan 1 ay önce evlendi ve balayından döndükten 1 hafta sonra “özel sektör değil devlette çalışmak istediği” için istifa etti ama istifa dilekçesine “evlilik nedeniyle ayrılıyoum” diye yazdı. Bizim kendisie yaklaşık 15000 tl tazminat ödememizi sağlamak istiyor. Bu tazminat hiç ödenmeyebilir mi ? Ya da yeniden çalışmaya başladığını belgelersek geri alabilir miyiz? Cevabınıza çok teşekkürler

    1. admin dedi ki:

      1475 sayılı İş Kanunun kıdem tazminatı ile ilgili 14 üncü maddesinde (https://www.isvesosyalguvenlik.com/1475-sayili-is-kanunu-14-madde/), kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile hizmet akdini sona erdirmesi yani işten ayrılması halinde kendisine kıdem tazminatı ödeneceği belirtilmektedir. Ancak tazminatı alıp ayrıldıktan sonra başka bir işyerinde veya kamuda tekrar çalışmaya başlaması halinde ödenen tazminatın geri alınabileceğine dair bir mevzuat hükmü yok. Bu konuda yargı kararı var mıdır bilmiyorum. Bu şekilde tazminat alıp işten ayrılan kişinin bir başka yerde tekrar çalışmaya başlaması halinde ödenen tazminatın eski işveren tarafından geri alınabileceğine dair yargı kararı, 15 yıl – 3600 günü doldurduktan sonra işten ayrılıp tazminat alanlarla ilgili.

  4. ilhan susuz dedi ki:

    slm üstadım ben 10 yıldır devlet dairesinde işçi olarak çalışıyorum ev alacagımdan dolayı kıdem tazminatımı alıp işe başlaya bilirmiyim sanırım böyle bir yasa söz konusuydu noldu söylenti var failiyet yok bilginiz varmı kısaca açık bir şekilde yazarsanız sevinirim

    1. admin dedi ki:

      Yazıda, işten ayrılan işçinin hangi hallerde kıdem tazminatına hak kazanacağı belirtilmiştir. En az bir yıllık çalışma süresi ve yazıda belirtilen haklı sebeplerden biri olmaksızın işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz. Bunun istisnası ise askerlik ve emeklilik nedeniyle işten ayrılmaktır. Normalde emekliliğe hak kazanmamış olmakla birlikte, 15 yıl – 3600 gün çalışması olanlar işten ayrılarak kıdem tazminatı alabilmektedir. Ancak bu şekilde işten ayrılıp kıdem tazminatı alan kişinin başka bir yerde tekrar çalışmaya başlaması halinde, kıdem tazminatı ödemiş olan işverenin bunu geri alma hakkı doğmaktadır. Bu konuda Yargıtay kararı dahi vardır.

  5. Murat Ozkan dedi ki:

    Merhaba,
    Yanımda 6 yıldır hizmet veren çalışanım. Evlilik dolayısıyla yurtdışına çıkmaktadır ve bu nedenle kendi arzusu ile işten ayrılacaktır. Kendisi 15 yıl ve 3600 prim günü doldurduğundan, Kıdem tazminatı işveren olarak verme zorunluluğum varmıdır? Emeklilik yaşını doldurmamış ancak emeklilik yıl ve gün sayısını doldurmuştur.
    Kendisi kıdem tazminatını benden talep etmektedir.

    1. admin dedi ki:

      Sorularınız için lütfen FORUM bölümünü kullanınız.

  6. murat yenilmez dedi ki:

    slm arkadaşlar sormak istedigim birşey var size 4yıldır bir yemek firmasında çalışıyordum yemek verdigimiz firma bırakıyor diye patron beni çagırdı heray beni 25bin tl zarara ugrattıyorsunuz dedi sizden 7maas birden kesicem dedi ceza olsun diye bende itiraz ettim git dedi istedigin yere şikayet et dedi bende haklı olarak itirazda bulundum tartışma çıktı aramızda bende dedim kes benim hesabımı işten ayrıldım tazminat alabilirmiyim

    1. admin dedi ki:

      İşveren kendisini zarara uğrattığınız gerekçesiyle işten çıkarırsa tazminat vermeyebilir. Sonunda mahkemeye gitmek zorunda kalabilirsiniz.

  7. Ali çelik dedi ki:

    Merhaba. Ben 2 yıldan beri özel bir işyerinde makine ustası olarak çalışıyorum maaşım 3500tl fakat sigortam asgariden yatıyor hafta sonları ve resmi tatillerde ful çalışıyoruz günlük 14/15 saat çalışıyor ve hiçbir fazla mesai ücreti vermiyor oyalama yoluyla 15 aydır maaşıma zamda vermiyor çalışmaktan aşırı Yoruldum hastalandım yine çalıştırdı tazminat vermemek için beni sürekli görevim olmayan işleri yaptırmaya çalışıyor istifa edeyim diye..27 ayda toplam 6 gün baram ve hafta sonu tatili ve 7 gün annem vefat etti cenaze tatili kullandım…kendi isteğimle işten ayrılsam tazminatını ve fazla mesailerimi alabilirmiyim? ayrıca sigorta primlerimi gerçek ücretinden nasıl edetebilirim yardımcı olabilirsiniz memnun olurum. Teşekkürler…

    1. admin dedi ki:

      Belirttiğiniz şartlar altında kendi isteğinizle işten ayrılıp tazminat isteyebilirsiniz, ancak haklılığınızı ispatlamanız gerekir. Sigortanızın tam yatması için de SGK’ya şikayette bulunabilirsiniz. Ancak sonuç çıkar mı bilemeyiz. Gerekirse İş Mahkemesinde dava açarsınız.

  8. Mehmet dedi ki:

    5 buçuk yıldır çalıştığım işyeri benden habersiz giriş çıkış yapıyor isden ayrılacağını 3 ay önce sinden söyledim memlekete tasinacagim benim tazminat hakkımı nasıl alabilirim

    1. admin dedi ki:

      Memlekete taşınacak olmanız nedeniyle işten ayrılmanız kıdem tazminatı alma hakkı vermez. Eğer sigorta başlangıcınız üzerinden 15 yıl geçti ve 3600 prim gününü doldurduysanız ancak bu durumda kıdem tazminatı alabilirsiniz.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/15-yil-3600-gunle-kidem-tazminati-alma-sartlari-nelerdir/
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/kendi-istegiyle-isten-ayrilan-isci-hangi-hallerde-tazminat-alabilir/

  9. emre dedi ki:

    merhaba;kıdem tazminatını haketme kanunu 8,9,1999 tarihi.benim işe başlangıç tarihi 25.10.1997.sigorta başlangıç tarihi ise 08.10.1999…..şimdi burda işe başlangıç tarihi mi kaale alınıyor,yoksa sigorta başlangıç tarihi mi?yardım ederseniz sevenirim.

    1. admin dedi ki:

      Maalesef ilk sigorta girişinin yapıldığı tarih, yani 08.10.1999 tarihi esas alınır. Bu durumda siz 15 yıl – 3600 günden dolayı kıdem tazminatı alamazsınız. Kıdem tazminatı almak için gerekli diğer şartlar varsa kıdem tazminatı alabilirsiniz.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/15-yil-3600-gunle-kidem-tazminati-alma-sartlari-nelerdir/

  10. tahsin duru dedi ki:

    slm bnm çalışmakta olduğum iş yeri el değiştiriyor ve bizim çıkışımız verilecek 31 aralıkta iş yerini alacak olan kişi ile devam edeceğim ama devredenlerden tazminat talep edebilirmiyim bilgi verirseniz sevinirim.

    1. admin dedi ki:

      (tahsin duru) Çıkışınız veriliyorsa tazminat talep edebilirsiniz, eğer çıkışınız verilmeyecek ve yeni işverenle çalışmaya devam edecekseniz tazminat talep edemezsiniz, çünkü tazminat hakkınız devralan yeni işverene geçer, eski işveren de tazminat hakkınızdan iki yıl süreyle sorumlu olur. Konuyla ilgili bilgi aşağıda linki yer alan yazıda mevcuttur.
      İşyeri Devredilen İşçi Kıdem Tazminatını İsteyebilir mi ?

  11. Figen Ok dedi ki:

    Çalıştığım iş yerinden senemin dolmasına 12 gün kala işten çıkarıldim tazminat hakkım varımdır

    1. admin dedi ki:

      (Figen Ok) Kıdem Tazminatı için maalesef tam bir yılı doldurmanız gerekirdi. Belki de bu yüzden kasıtlı erken çıkarılmış olabilirsiniz. Ancak eğer haklı bir sebep olmaksızın işten çıkarıldıysanız dört haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminatı isteyebilirsiniz.
      İhbarlı Fesih ve İhbar Tazminatı

  12. Barış dedi ki:

    Isimden ayrilip baska bir ise baslayacagim 8yil calismisligim var suan ayrilmam icin neyapmaliyim nasil ayrilmaliyim nasil tazminat hakkim olur nasil alirim

    1. admin dedi ki:

      (Barış) İşyerinde çalıştığınız süreden ziyade ilk sigorta başlangıcınız 8.9.1999 tarihinden önceyse ve 3600 prim gününüz varsa ayrılmanız halinde kıdem tazminatı alabilirsiniz. Eğer böyle bir durum yoksa ve İş Kanunun 24 üncü maddede belirtilen haklı sebeplerden herhangi birine bağlı olarak işten ayrılmıyorsanız kıdem tazminatı alamazsınız, hatta 8 hafta önceden işverene ayrılacağınızı bildirmeden ayrılırsanız işveren sizden ihbar tazminatı dahi isteyebilir.

  13. Ramazan dedi ki:

    Ben kamu kurumundan emekliyom. Bir şirkette 3 yıldır çalışıyorum. Destek pirimi ödeyen bir emekli çalışan tazminatını alıp nasıl ayrılabilir. Tazminatını alması için 65 yaşını beklemesi gerekir mi?

    1. admin dedi ki:

      (Ramazan) Destek primi ile çalışanlar da kıdem tazminatı alma hakkı yönünden diğer işçilerle aynı şartlara tabidir. Emeklilik için yaş şartı dışındaki şartları tamamlayıp işten ayrılma dışında, kıdem tazminatı almayı hakkedecek sebeplerle işten ayrılmanız halinde (İş Kanunu 24. madde), kıdem tazminatı alabiliriniz.
      Emekli İşçi Kıdem veya İhbar Tazminatı Alabilir mi ?

  14. Ferhat dedi ki:

    Merhaba.07.06.2016 yılından itaberen çalışmaktayım.2011 yılının Aralık ayına kadar fazla mesai ücretini şirket elden veriyordu.Daha sonra denetlemeler dolayısıyla şirket elden verdiği ücreti bankaya yatırdı.3 ayda bir aldığımız ikramiye ücretinide bankaya yatırdı.Maaş bodrosunda fazla mesai yaptığımız ve ikramiye gözüküyordu.Şirket benim yüz kızartıcı bir suçum olmadığı halde tazminat hakkımı asgari ücretin brütünden vermek için ihbar süresi boyunca çalıştırıp son çalıştığım maaş üzerinden üzerinden tazminat vermek istemektedirBu konuda ne yapmam gerekiyor.Lütfen tam anlatamadıysam beni arayabilirmisiniz rica ediyorum zor durumdayım.

    1. admin dedi ki:

      (Ferhat) Bizim yol göstermemiz pek anlam ifade etmeyebilir, ALO 170’i aramanız daha uygun olur, hem size bilgi verilir hem de şikayetiniz alınır, gerekirse işyeri hakkında resmi işlem yapılır.

  15. zeynep dedi ki:

    Merhabalar ;
    4 yıldır çalıştığım işyerimden ilk hamileliğimde bebeğimi kaybettiğim için şu anda ikinci hamileliğimde aynı stresi yaşamamak için ayrılmak istiyorum. istifa etsem kıdem tazminatıma hak kazanabilir miyim ?
    Teşekkürler.

    1. admin dedi ki:

      (zeynep) İş Kanunu 24/I/a maddesi uyarınca; İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa, bu nedenle işçi istifa edip kıdem tazminatı alabilir. Ancak sizin durumunuz bu kapsama girer mi tartışılır. Doktorunuz çalışmanızın hamileliğiniz için tehlikeli olacağı yönünde rapor verirse olabilir. Bunun dışında hamilelik nedeniyle kadın işçiye istifa edip kıdem tazminatı alma hakkı vermemiş Kanun. Ancak ilk sigorta giriş tarihiniz 8.9.1999’dan önceyse ve 3600 veya daha fazla prim gününüz varsa, istifa edip, SGK müdürlüğünden kıdem tazminatı alabilir yazısı alıp, işyerine verip kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.

  16. Nuri dedi ki:

    Merhabalar. Çalıştığım şirketten ayrılmak istiyorum. Çünkü vardiya amirim küfürlü siyaset yapıyor. Gururumu incitici sözlerde bulunuyor. Hatta diğer arkadaşlarımla aramı bozmak için iftiralarda bulunuyor. Mobing uyguluyor ve haksız rekabet ortamında bulunuyorum. Birim yöneticimle bunları paylaştım herhangi bir aksiyon almadılar. Terfi alacaktım yöneticilere vermiş olduğu asılsız iftiralar sonucu alamadım. Şu an bir iş buldum. Sözleşmemi noter den mi fesh etmeliyim, yoksa elden bir dilekçe yeterli olurmu? Kıdem tazminatı alabilirmiyim? Şahitlerim de var. Ayrıca ihbar çalışmam gerekirmi? Teşekkürler

    1. admin dedi ki:

      (Nuri) Eğer ilk sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999 öncesi ve en az 3600 prim gününüz varsa, herhangi bir haklı sebep belirtmeden işten ayrılıp kıdem tazminatı alabilirsiniz, ancak bu durumda ihbar süresi kadar önceden işten ayrılacağınızı işyerine yazılı olarak bildirip, ihbar süresi dolana kadar çalışmanız gerekir. Diğer alternatif, işverene noter kanalıyla ihtarname çekip, kıdem tazminatınızı isteyip işten ayrılabilirsiniz, bu durumda ihbar süresine uymanız gerekmez. Noter kanalıyla ihbarname çekmeniz şart değil, ancak işverenin ilerde inkar etmemesi için garanti olur.

  17. selim dedi ki:

    özel sektörde ssk primi yatmaya başladıktan sonra devlet memurluğuna atandım ve emeklilik sürem dolmaktadır. Emeklilik ikramiyesine hak kazanmama gibi bir durum söz konusu mudur?

    1. admin dedi ki:

      (selim) Emekli ikramiyesi sadece Devlette çalıştığınız süre için alabilirsiniz, özel sektörde çalıştığınız süre için alamazsınız.

  18. Ali Çolak dedi ki:

    merhaba,
    İlk işe giriş tarihim 03.10.1994 ( Meslek lisesi stajı) uzun dönem ilk prim ödeme 03/2002, toplam prim gün 5300 üzerinde bu durumda işten ayrılsam kdem tazmintı almaya hak kazanırmıyım,

    1. admin dedi ki:

      (Ali Çolak) Sizin sigortalı başlangıç tarihiniz olarak 03/2002 esas alınacak olup, 15 yıl – 3600 günle kıdem tazminatı alma sigorta başlangıcı 8.9.1999 öncesi olanlar için geçerlidir. Sigorta başlangıcı 8.9.1999 veya sonrası olanlar için işe girişten itibaren 25 yılın geçmiş olması ve 4500 prim günü bulunması gerekir ki haklı bir sebep olmadığı halde işten ayrılıp kıdem tazminatı alabilsin. Yine de SGK müdürlüğüne gidip bir kıdem tazminatı alabilir yazısı isteyin.
      Çıraklık veya Stajdaki Sigorta Başlangıcı Emeklilikte Dikkate Alınır mı ?
      15 yıl – 3600 Günden Yararlanamayanlar İçin Kıdem Tazminatı Zor

  19. Alper dedi ki:

    işe giriş tarihim 19.12.2015 çıkış verilen tarih 18.12.2016 pazar günü..!! 4A kodu ile işten çıkışım verilmiş durumda. 365 gün tamamen dolmadı ama tazminat hakkım varmı acaba ? sırf bu tazminat için çıkışım hem birgün öncesinden hemde pazar günü verilmiş durumda.. hak talep edebilirmiyim daha doğrusu hakkımı alabilirmiyim ?

    1. admin dedi ki:

      (Alper) Burada belirttiğiniz gibi kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin hakkı doğmaması için tam 1 yıl dolmak üzereyken çıkışınız verilmiş gibi görünüyor. Aslında belirleyici olan fiilen işten ayrıldığınız tarih. Size iş sözleşmenizin feshedileceği bildirilmeden çıkışınız verildiyse bu daha da vahim. İŞKUR’a şikayette bulunup tabii ki hakkınızı arayabilirsiniz. İşyerinde 19’dan fazla çalışan varsa işe iade davası dahi açabilirsiniz.

  20. Buket dedi ki:

    Sizden çok güzel bilgiler aldım ama silinmiş kaydetmemistim yazdıklarınızı
    Neden silindi acaba

    1. Admin dedi ki:

      Web sitemizin sunucusu taşındı, bu nedenle yorumunuz ve/veya cevabımız veritabanından silinmiş olabilir. Sorunuzu tekrar yazarsanız, yeniden cevaplayabiliriz.

      1. Buket dedi ki:

        Merhaba ben isim gereği Avrupa yakasında çalışıyorum ama şimdi benden anadolu ya ayrılan elemanın yerine eleman alana kadar benim gitmemi istiyorlar ve ben hyir dediğim halde ısrarla bu durumu uzatmaya çalışıyorlar ben haklarımı alıp nasıl çıkabilirim
        Ödemeler düzensiz di düzene soktular ssk prim asgari ödüyorlardi ama düzelttiler fakat ben yne de geçmiş aylarin düşük ssk yi düzeltmeleri için ne yapabilirim

        1. Admin dedi ki:

          Merhaba, geçmiş ayların düşük ssk’sını düzeltmelerini işyerinden isteyin, eğer kabul etmezlerse SGK’ya şikayet dilekçesi verebilirsiniz. Ancak aldığınız gerçek ücreti belgeleyemez, ispat edemezseniz şikayetten sonuç çıkmayabilir. Bu durumda da İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir. Anadolu yakasında çalıştırılmak istemenize gelince, eğer işe girerken yaptığınız iş sözleşmesinde veya aranızda yaptığınız anlaşmada bu husus belirtilmediyse, siz Anadolu yakasındaki işyerinde de çalışmayı baştan kabul etmedinizse, bu durum çalışma şartlarında esaslı değişikliğe girer ve siz kabul etmezseniz işveren size bunu dayatamaz. Eğer ısrar ederse noterden ihtarname çekip, haklı sebeple iş akdinizi feshettiğinizi belirtip kıdem tazminatınız da isteyebilirsiniz. Çünkü yeni elaman almak o kadar zor değil, eğer yapılan iş nitelikli eleman gerektiren bir iş değilse, işveren istediği an eleman alabilir. Öte yandan Anadolu yakasında çalışmanız kısa süreli olacaksa, eğer işveren doğacak ilave ulaşım giderini karşılayacaksa ve yol uzadığı için işe başlama ve işten çıkış sürelerinizde esneklik sağlayacaksa bu durumda Anadolu yakasındaki işyerinde çalışmayı kabul edebilirsiniz.

  21. Yengeç dedi ki:

    3.600 gün sayım doldu. Fakat 15 yıl çalışma olmadı.Halen Çalışmakta olduğum yerde 7senem doldu öncesi farklı farklı yerler.Ekim 2006 sigorta başlangıç tarihidir.Tazminat almaya ne zaman hak kazanırım?

    1. Admin dedi ki:

      15 yıl – 3600 günle kıdem tazminatı alma hakkından, sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar yararlanabilir. 8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigorta girişi olanlar için 25 yıl – 4500 gün şartı aranır.

  22. Gökmen dedi ki:

    Merhaba 5 yıldan bu yana çalışmakta olduğum şirketim, son iki yıldan bu yana maaşları, 10 ile 30 gün arası gecikmeli yatırıyor, bu sebeblerden dolayı iktar çekip tazminat alabiliyorum, ama diyelim ki son
    maaşı zamanın da yatırdı, bu durumda geriye dönük maaşları geç yatırdığından dolayı iktar cekip tazminat alma hakkim oluyormu? Yada iktar çekme haklarım nelerdir yardımcı olabilir misiniz.

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba. İş Kanununu 24/II/e maddesi ve Yargıtay kararları uyarınca, işveren tarafından işçinin ücretinin zamanında ve tam ödenmemesi işçi için haklı fesih sebebidir. Bu nedenle işten ayrılan işçi ihbar süresine uymak zorunda olmadığı gibi kıdem tazminatı da alabilir. Burada en güvenli fesih yöntemi noter kanalıyla işverene ihtarname çekip iş sözleşmesini feshetmektir. (Bkz. İşveren Ücret Ödemesini En Fazla Kaç Gün Geciktirebilir ?)

      1. Gökmen dedi ki:

        Aydın bilgileriniz icin teşekkürler ederim. Peki şirket maaşları ilerleyen dönemlerde zamanında öderse, geçmişte maaşları geç yatırdığı ve bu sebeble işçinin maddi durumunun açılmış olması sebeble iktarnname çekip tazminat alma hakkı olurmu.

        1. Admin dedi ki:

          Şirket maaşlarınızı düzenli ödemeye başlarsa, bu sebebe dayalı fesih hakkınız ortadan kalkar. Çünkü İş Kanunun 26 ncı maddesi uyarınca haklı fesih yetkisinin 6 işgünü içerisinde kullanılması gerekir. Dolayısıyla fesih hakkı veren sebep ortadan kalktıktan sonra geriye dönük daha önceki sebepler için fesih hakkı kullanılamaz. Çünkü Kanunda işçinin maddi durumunun bozulmuş olması değil işveren tarafından işçinin ücretinin kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmemesi veya ödenmemesi fesih hakkı olarak sayılmıştır.

          1. Gökmen dedi ki:

            Merhaba…
            5 yıldan bu yana çalışmakta olduğum şirket maaşları 2 yıldan bu yana geç yatırıyor bu sebeble yılbaşından sonra iktar çekecektim, ama dün için şirket konkordato ilan etti, konkordato ilan etse bile iktar çekip tazminat alabilir miyim. Yada tazminat alabilmek için nasıl bı yol izlemeliyim. Acil yardımcı olabilir misiniz.. ..

          2. Admin dedi ki:

            Merhaba, işyerinin konkordato ilan etmiş olması iş akdinizi haklı olarak feshedip kıdem tazminatı istemenize engel değildir. Ancak burada önemli olan tazminatı alabilmektir, çünkü konkordato süreci iflasla da sonuçlanabilir. Bu konuda bilgi için İflas ve Konkordatoda İşverenden İşçilik Alacaklarının Tahsili başlıklı yazıya bakabilirsiniz.

          3. Gökmen dedi ki:

            Merhaba…
            Mağaza müdürü olarak 5 yıl 6 ay dır çalışmakta olduğum şirketim maaşları geç yatırdığından dolayı 17 Ocak 2019 tarihinde iktar çekerek ayrıldım. Aynı zamanda şirket 25 Aralık 2018 tarihinde konkordato ilan etti geriye dönük 3 aylık maaşları iş kurdan alacağız tabi alabilirsek. İş çıkışı için görüşmeye gittiğimde kıdem tazminatımı 2018 yılı bürütümden hesapladılar. Ama ödeyi 2020 yılında ödeyecek olduklarını belirtince anlaşamadık. Sizlerden yardımcı olmanızı istediğim konu bürütümün 2018 yılından mı hesaplanması gerekiyor? Yoksa 2019 yılı bürütüne göremi hesaplamaları gerekiyor? Birde kıdem tazminatımı en kısa zamanda toplu olarak nasıl alabilirim yardımcı olabilir misiniz…

  23. Tolga dedi ki:

    Merhabalar % 40 engelliyim Sgkdan emekli olabilir yazısını aldım Sigorta giriş tarihim den dolayı kıdem tazminatını alır yazısını alamadım,emekli olacağım zaman kıdem tazminatını hak kazanırmıyım.

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, muhtemelen sigorta başlangıcınız 7 Eylül 1999 sonrası. Eğer emekli maaşı bağlanmasına hak kazanırsanız, emeklilik nedeniyle işten ayrılacağınız için kıdem tazminatı alabilirsiniz.

  24. seda dedi ki:

    Merhaba,
    Global bir firmanın Türkiyedeki şirketinde 4 yıldır çalışıyorum. Firmanın yurtdışındaki başka bir grup şirketine transfer olacağım. Türkiyedeki şirketle hiçbir bağım kalmayacak, geri dönme taahhütü vs yok. Bu teklif Türkiyedeki şirketten geldi(olumlu bir durum) ben de kabul ettim. Bu koşulda Türkiyedeki şirketteki kıdem tazminatımı alma hakkım var mı?

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, karışık bir durum. Bir taraftan sizin başka şirkete geçmenizi teklif eden işyeri. Bu açıdan bakıldığında şirketin size kıdem tazminatı ödemesi gerekir. Ancak diğer taraftan da İş Kanununun 24 üncü maddesindeki haklı sebeplerden herhangi biri olmadığı halde siz kendi isteğinizle işten ayrılmış oluyorsunuz, bu yönüyle de kıdem tazminatı alma hakkınız yok. Ancak eğer sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999 öncesiyse ve en az 3600 prim gününüz varsa SGK’dan alacağınız yazıyı işyerine verip kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Böyle bir imkanınız yoksa, kıdem tazminatınızın ödenmesini yurtdışındaki şirkete geçiş şartı olarak ileri sürebilirsiniz, çünkü teklif onlardan gelmiş.

  25. Mustafa pamuk dedi ki:

    2003 sigorta başlngıcım var 1982 doğumluyum. Prim günüm 5400 gün çalıştığım yerden kendi isteğimle ayrılmam halinde tazminat almam mümkünmü. 2009 hazır andan beri çalışıyorum.

  26. muslum dedi ki:

    merhaba
    1995 sgk girişim var emeklilik prim günüm 5750 olarak belirlendi
    benim ise şuan 5000 günüm var 750 gün daha çalışsam tazminat alabilirmiyim emeklilik için yaşı beklemem gerekiyor ama şuan işyerinden işi bırakmam için her türlü baskı yapılıyor ne yapmam lazım tek hedefim günümü tamamlayıp tazminatımı alıp borçlarımı kapatmak
    teşekkür ederim

  27. Yunus dedi ki:

    Merhaba lar.ben babam.için bi konuda danışmak istiyorum. 2008 tarihi itibari le tek bi kisinin yannda babam 13 yıldır çalışıyor idi . Şimdi işler bitti dükkan kapatılma durumuna geldi ve babamın işten çıkışı tamami ile verilmis oldu. Yalnız bu şahıs yılında ve 2018 yılında dükkanı kapandı göstererek babamın
    Haberi olmak sizin çıkışını vermiş.ertesi günde babam farklı bi yerden ise girdi olarak gösterilmiş.suan gidip iskura kayit verecek. Tazminatı için ne yapabilir. Sanırım tazminat hakki yanmis 🙁

  28. Murat dedi ki:

    Merhaba.. Ben 01/08/1999 sigorta başlangıcı ile iş hayatına atıldım. şuan çalıştığım şirkette 19/02/2004 yılından itibaren 15 yıldır çalışmaktayım.. Çalıştığım şirket belediyeye ait iştirak şirketidir. yani kamu kurumudur.. ben bu şirkette 19/02/2004 den 06/07/2012 tarihinde kadar 8 küsür yıl Taşeron şirkette ; 06/07/2012 tarihinden itibaren ise Kadrosuna geçerek 7 küsür yıldır kamu işçisi olarak çalışmaktayım… işten ayrılmam durumunda kaç yıllık tazminat hakkım olur. ? Not. taşeron firmalardaki tazminat haklarımızı tam olarak alamadık. iş kaybı korkusu ile her zaman almamız gereken hakkımızdan eksik aldık. veya hiç alamadık.. Bu durumda mahkeme yolunamı gitmem gerek yada bununla ilgili bir kanun maddesi varmı ?

    1. Admin dedi ki:

      Öncelikle kadrolu çalışmalarınız da dahil kıdem tazminatı alabilmeniz için tazminat almayı hak edecek şekilde işten çıkmanız veya çıkarılmanız gerekir. Sorunuzun cevabına gelince, bahsettiğimiz gibi kadrolu statüye geçince nasıl bir işlem tesis edildi, işyeri devri gibi bir durum mu oldu, daha önce çalıştığınız taşeron şirketin yasal statüsü be idi bilmiyoruz, ancak başından beri aynı işyerinde çalıştığınıza göre, tüm çalışma sürenize ait tazminatınızı talep edebilirsiniz, eğer ödenmezse önce arabulucuya başvurmanız, yine ödenmezse İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  29. ÜNAL dedi ki:

    Merhaba
    2007 yılının ağustos ayında x firmasında işe başladım. 10 ay sigortamı yapmadılar. Yaptığımız iş gereği farklı iş yerlerinde sigortalı olarak gösterildim. Fakat belirtilen yerlerde hiç çalışmadım hep merkezde çalıştım. 2018 yılının 12. ayında işten ayrıldım. Resmi tatiller dahil günde 12-13 saat çalıştım. ne fazla mesai ne de ek bir ücret verdi. sigortamı hep asgari ücretten ödedi. çoğu zaman maaşı elden eksik verdi. en son 4 ay maaş vermedi. bende işten ayrıldım.
    04.01.2019 tarihinde yeni bir işe girdim ve 4200 günüm var yeni işyerin den kıdem tazminatımı alabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      İlk sigorta giriş tarihinizi belirmemişsiniz, eğer ilk girişiniz 2007 ise bu durumda 25 yıl sigortalılık süresi – 4500 prim günü dolduğunda SGK’dan yazı alıp işten ayrılacağınız yerden kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.

      1. ÜNAL dedi ki:

        Benim ilk işe giriş 07.10.2002 görünüyor. Fakat ben meslek lisesinde okudum. Stajdan giriş görünüyor. İlk ödeme yapılan tarih ise 07.10.2006 tarihi görünüyor.

        1. Admin dedi ki:

          Stajdaki sigorta girişi dikkate alınmaz, ilk ödeme yapılan tarih esas alınır. Ancak ikisi de 8 Eylül 1999’dan sonra olduğu için 2002’de esas alınsa, 2006’da esas alınsa emeklilik şartlarınız değişmez. (Bkz. Emeklilikte Sigorta Başlangıç Tarihinin Önemli Olduğu Durumlar)

  30. Koray dedi ki:

    Merhaba 25.09.1995 ilk işe giriş tarihim. Çıkış tarihim.28.08 2019 noterden ihtarname göndermeme rağmen tazminatımı alamadım 11.ayda şirket konkordato oldu tazminatımı alabilirmiyim?teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Gecikmeden arabulucuya başvurun, arabulucudan sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açın ve alacağınızı resmileştirin ki şirket iflas sürecine girerse veya konkordato süreci uzun sürerse konkordato komiserine veya iflas masasına alacaklı olarak kaydınızı yaptırırsınız. (Bkz. İflas ve Konkordatoda İşverenden İşçilik Alacaklarının Tahsili,, Konkordato Nedir – Çalışanı Etkiler mi ? başlıklı yazılar)

  31. murat dedi ki:

    Merhabalar. bir şirkette 03.08.2007 tarihinde işe başladım. 2009-2011 yılları arasında askere gittim geldim ve aynı iş yerinde işime devam ettim. yani askerliği saymassak 10 yıllık pirimim var. . 4 aydır maaşımızı alamıyoruz. ama şu aralar işten ayrılmak zorundayım. şimdi ayrılırsam yada yılbaşından sonra ayrılırsam tazminatımda ne kadarlık bir fark olur. 2020 yılı itibari ile asgari ücret bürüt 2900 olur diye hesap edersek. yada 2020 yılından kaç gün çalışmış olmamız lazım bu tazminatı alabilmemiz için. teşekkür ederim…

    1. Admin dedi ki:

      1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde “Kıdem tazminatının hesaplanması, son ücret üzerinden yapılır.” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla 2020’de 1 ay çalışmanız yeterli olur herhalde.

  32. rıza altuntaş dedi ki:

    9 işçisi bulunan işyerinde 15 ay çalıştım. işveren 6 kişinin iş aktimizi fesh etti. kıdem tazminatı alabilirmiyim?

    1. Admin dedi ki:

      İşçi sayısının bir önemi yok, işveren eğer İş Kanunun 25/II. madde kapsamında haklı bir sebep yokken iş akdinizi feshettiyse kıdem tazminatı tabii ki isteyebilirsiniz. Arabulucuya başvurun.

  33. mustafa dedi ki:

    ise başlama tarih 0-1-1989 özürlü Devlet Hastanesine Gonderdi
    RAPorum%72 sureklikli Ssk maluyet icin 8 kez malüluk fakat yüksek şahlık kurulu%60
    Vücudunun. Kaybedmemis. Emekli olamasin sen malul değilsin ifadesi yer almaktadır ve Türkiye cumhuriyetinden işveren olmadihi
    için nasıl olsun Emekli olam~yorum
    Ödenen pirimid÷ istedim fakat 58
    Yaşından sonra ödeyemez diyor kurum sikayetciyim Gerekenin yapilmasin rica ediyorum

  34. Emine dedi ki:

    Özel bir firma da calisıyodum müdürüm çıkarmak için haftalık iznimi sebebsiz işe gelmemiş yazdı ve ben rahatsızlanıp iş e gelemediğini söyledim bana rapor alma dedi sonraki gün ise neden rapor almadıgımı söyleyip tutanak tuttu en sonunda Bnim ordaki reon gorevimden alıp kasaya vereceğini söyle di bende o gün ıstifamı verdim sürecin dolmasını beklemeden çıktım kıdem tazminatı alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      İstifa etmek yerine noterden ihtarname çekerek haklı nedenle iş akdinizi feshetmiş olsaydınız kıdem tazminatı talep etme hakkınız / imkanınız olurdu. Eğer işyerine istifa ettiğinize dair yazılı bir dilekçe vermedinizse yine kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Bunun için önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde daha açmanız gerekir. Ancak özellikle mahkeme aşamasında istifa etmediğinizi, işverenin (müdür işveren vekili konumundadır) ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan halleri nedeniyle İş Kanunu 24/II. maddeye istinaden iş akdinizi feshettiğinizi kanıtlayabilmeniz gerekir.

  35. Sait dedi ki:

    Merhabalar.Ben emekli devlet memuruyum.son 6 yıldır özel bir şirkette çalışmaktayım. Yakın tarihte 65 yaşına gireceğim. Bu yaşta işten kendi isteğimle ayrılırsam. Tazminat alabilirmiyim.Yastan dolayı.Tesekkur ederim.

  36. murat dedi ki:

    merhaba kolay gelsin ben özel bi sektörde calışıyorum ve buras bizi 24 saat calıştırıyor ve ben bu iş yerinde ayrılmak istiyorum 28 aylık bi calışmışlığım var tazminat hakkım varmı ve fazla calışma mesaimi almak icin ne yapmam gerekiyor normade 24 saat calıştırmak zaten kanuna göre bldiğim kadarıyla yasak yardımcı olursanız cok sevinirim cevabınızı bekliyorum hayırlı geceler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanununa göre işçiler günde 11 saatten fazla çalıştırılamaz. İş Kanununun 24/II-f maddesine istinaden iş akdinizi haklı nedenle feshedip (mümkünse noterden ihtarname çekerek) işverenden kıdem tazminatı, fazla mesai ve diğer işçilik alacaklarınızı ödemesini talep edebilirsiniz. İşveren ödemeleri yapmazsa önce Adliyede Bulunan Arabuluculuk Bürosuna başvurmanız, sonuç alamazsanız İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  37. Şahin ahmet Duman dedi ki:

    Şubat 2000 den sigortaliyim. Ve şubat 2004 ‘ten haziran 20021 e kadar aralıksız çalıştım. Nasıl tazminat alırım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer İş Kanununun 24 üncü maddesi kapsamında iş akdini feshedecek haklı bir sebep yoksa, SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alma imkanınız varsa o yazıyı alıp, yazıya istinaden iş akdinizi feshedip kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/kendi-istegiyle-isten-ayrilan-isci-hangi-hallerde-tazminat-alabilir/)

  38. Mehmet dedi ki:

    Sigorta ta giriş im 12.042003 toplam sigorta pirim im 5000 gunum var şimdi kendim işten ayrılmak istiyorum tazminat alabilir miyim . Nereye başvuru yapmam gerekli . ..teşekkür ediyorum

  39. Tamer ŞAHİN dedi ki:

    Merhaba maaş bordrosu her ay farklı yatıyor tazminatı neye göre hesapliycaz

  40. DÜZGÜN dedi ki:

    Slm…benim sorum eşim ile alakalı…biraz karışık bir durum şöyleki; 16 mayıs 2022 tarihinde emeklilik için başvurda bulunduk yaklaşık bir hafta sonra primlerde 10 günlük çakışma olduğu için emeklilik haliyle red edildi. Bu arada eşimin çalıştığı firma emeklilik maaşı bağlanana kadar işe alamayacaklarını ve gerekli evrakları hazırlayıp imzalattılar sonra sgdp tabi olark işe alınacağını taahhüt ettiler. 20 mayıs 2022 tarihinde SGK’dan gelen primlerde çakışma var 10 gün eksik emeklilik red dilekçesini işverene verdik ama olmaz 1 haziran 2022 tarihi itibarı ile ancak işe başlatabiliriz dediler.Biz her ne kadar 16 haziran da emeklilik müracaatında bulunduğu tarihten bir gün sonraya sgdp tabi olarak işe giriş yapalım veya çakışma olursa yatırılan sgdp’ni normal prime çevirirsiniz dedikse de işveren kabul etmedi. neyse mecburen 1 haziran 2022’yi bekledik ve işveren 31 mayıs 2022 de aradı giriş yaptıklarını 1 haziran 2022/çarşamba tarihinde normal ssk’lı olarak işe başlayabileceğini söylediler. Eşim 1 haziran 2022 tarihinde işe başladı 10 haziran 2022 tarihinde 9.5 yıllık kıdem tazminatı ve 21 günlük senelik izin parası bedelini eşimin banka hesbına yollamışlar (yatırılan miktar tutarı doğru) ancak eşim temmuz 2022 ayı sonuna doğru emekliliğe başvuracak bu arada temmuz ayında asgari ücrete zam gelirse zam farkını yatırılan kıdem tazminatına ilave olarak alabilir miyiz? biraz karışık oldu…şimdiden ilginize teşekkür ederiz.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eşinizin fiilen çıkışının yapıldığı yani eşinizin eksik günü tamamlamak üzere işyerinde tekrar işe başladıktan sonra fiilen işten ayrıldığı tarihte kıdem tazminatı alma hakkı doğacağından, o tarihte geçerli giydirilmiş brüt ücreti esas alınır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/kidem-tazminatinin-hesaplamasi-nasil-yapilir/)

      1. DÜZGÜN dedi ki:

        Teşekkür ederim

  41. Murat dedi ki:

    Merhaba
    Ben 10/06/2022 tarihli ikalesözleşmesi ile sözleşmede işten ayrılış tarihi olarak 01/07/2022 olacak şekilde işten ayrıldım
    Kıdem tazminatım 01/07/2022 de 10 küsür bin üzerinden hesabıma yattı
    Ancak bugün açıklanan temmuz-Aralık 2022 itibari ile 15 küsür bin olan tutar üzerinden mi kıdem tazminatım hesaplanmalı yoksa eski tutar üzerinden mi
    Görüş ve yardımlarınızı rica ederim tşk

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kıdem tazminatı çalışanın giydirilmiş en son brüt ücreti üzerinden hesaplanmaktadır. Eğer 1 Temmuz günü için ücrete hak kazandınızsa ve asgari ücretle çalışıyorsanız kıdem tazminatınızın 1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli yeni asgari ücret üzerinden ödenmesi, daha önce ödeme yapılmış olduğu için de aradaki farkın ödenmesi gerekir. Eğer asgari ücretten yüksek ücretle çalışıyorsanız, bu durumda da kıdem tazminatının gerçek brüt ücretiniz üzerinden ödenmesi gerekir.

  42. Patricia Öztürk dedi ki:

    Merhaba, kıdem tazmınatında herhangi bir sınırlama/limit/taban var mi? Şöyle ki işyerimde 24 yıldır çalışıyorum 24 yıl karışığında kıdem tazmınatı almış olurum ama örneğin 30 yıl çalışırsam 30 yıl üzerinden mi hesaplanacak yoksa taban/limit/ sınırlama var mi belli bir çalışma süresi sonrasındaç
    şimdiden teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kıdem tazminatı konusunda yıl sınırlaması yok, 30 yıl çalışmışsa 30 yıl üzerinden kıdem tazminatı alır.

      1. Patricia Öztürk dedi ki:

        Cevabınız için teşekkür ederim. Bir de şunu sorabilir miyim? Kıdem tazminatı ödenirken ücrette-maaşta bir taban/sınır var mi? Bana eğer aldığım ücret-maaş örneğin 10.000 lira üzerinde ise 24 yıl da çalışsam 30 yıl da çalışsam alacağım tazmınatın miktari o taban/sınırı aşamıyacağını söylendi.
        yani 24 yıllık çalışma karşılığında 300.000 tl alacaksam örneğin, 30 yıllık çalışma karşılığında da aynı şekilde 300.000 tazminat alacakmışım. Bu konuda da beni aydınlatmanız mümkün mü? Teşekkürler.İyi çalışmalar.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İşverenin işçiye çalıştığı her bir yıllık süre için ödeyeceği kıdem tazminatında tavan yani üst sınır var. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/kidem-tazminati-tavani/)

          1. Emrah dedi ki:

            Merhaba ben çalıştığım kurumdan şirket değişikliği den dolayı tazminatimizi alıp ayrıldık işsizlik maaşı da alabileceğimizi söyledi başka bı yerle anlaşmadik ama SSK girişim yapılmış tekrar iptal etmişler peki bu sonuçta ben işsizlik maaşını alabilir miyim yardımcı olursanız sevinirim

  43. Emine dedi ki:

    Çok aciil .bilgiye ihtiyacım var.
    Çalıştığım işyerinde 4. Seneye gidiyorum.vardiyam 2.30da başlıyor.11de bitiyor tek bayan olarak çalışıyorum.birkac iş yapiyorum.(çamaşırhane işi, çaycılık,alan temizlik kontrol,bayan soyunma odaları sürekli kontrolü).ve çok yoruluyorum..işten ayrılmak istiyorum.bu durumda haklarım nelerdir.alınterimi emegimi alabilirmiym.ve psikolojik bedenen yıprandım.nasil bir dilekçe yazmalıyım.ispat gerekli mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      En kolay yolu, SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alma hakkınız varsa, söz konusu yazıyı alıp yazıya istinaden iş akdinizi feshedebilir ve kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Böyle bir hakkınız yoksa, haftalık 45 saatten fazla çalıştığınız halde fazla mesai ödenmiyorsa, haftada en az 24 saat ücretli haftalık izin verilmiyorsa, bu tür durumları gerekçe gösterip 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f maddesine istinaden (işverenin çalışma şartlarını uygulamaması) haklı nedenle iş akdinizi feshedip kıdem tazminatı talep edebilir. Bunlar dışında yaptığınız işin sağlığınız açısından tehlikeli, zararlı olduğunu doktor raporuyla ispatlamanız gerekir ki haklı fesih sebebi sayılsın.

  44. Taner dedi ki:

    Merhaba 18 ay çalıştığım iş yerinden 3600 alarak ayrıldım kıdem tazminatı kaç tl tutar saygilar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      https://www.isvesosyalguvenlik.com/kidem-tazminatinin-hesaplamasi-nasil-yapilir/ başlıklı yazıya bakarak hesaplamayı yapabilirsiniz.

  45. Bilal dedi ki:

    Eşim engelli benide gece vardiyasında çalıştıyorlar istifa etsem tazminat alabilirmiyim

  46. Ayşe dedi ki:

    Merhaba.Ben şu anda çalıştığım işyerine 11.03.2020 de başladım.Prim günüm ve hizmet yılım doldu.Emekliliğimi vermeden önce izin hakkımı kullanabilirmiyim.11.03.2023 ten önce emeklilik kağıdımı veremez miyim.Sorun çıkar mı?Teşekkür ederim