Kıdem Tazminatı Yazısı Alacaklara SGK’dan Kolaylık

Kıdem Tazminatı Yazısı Alacaklara SGK’dan Kolaylık
15 Mart 2015 19:16

Kıdem tazminatı alma şartları Kıdem Tazminatı Uygulaması – Hak Kazanma Koşulları – Hesaplanması – Kapsama Giren Ödemeler başlıklı yazıda yer almakta olup, emeklilik için gerekli şartları doldurduğu veya yaş dışındaki şartları doldurduğu için işten ayrılan işçi, işyerinde en az bir yıllık çalışma süresini de doldurmuşsa kendi isteğiyle işten ayrılsa yani istifa etse dahi kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir.

Bunlardan en sık rastlanılan durum ise 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısını dolduran işçinin işten ayrılıp kıdem tazminatı talep etmesidir. (Bkz. SGK’dan Kıdem Tazminatı Yazısı Alma Şartları Nelerdir ?).

Bu şekilde emeklilik için gerekli şartların tamamını veya yaş dışındaki şartları (sigortalılık süresi ve prim gün sayısını) doldurduğu için işten ayrılan kişinin işverenden kıdem tazminatı talep edebilmesi için de Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerinden buna dair yazı alması gerekmektedir. Kurum bu yazının verilmesi ile ilgili hususları 22/06/2013 tarihli ve 2013/26 sayılı Genelgenin “4. Kıdem Tazminatına Esas Yazı Verilmesi” başlıklı bölümünde düzenlemiştir (Bkz. Kıdem Tazminatına Esas Yazı Verilme Şartları Yeniden Belirlendi başlıklı yazı).

Kurumun söz konusu genelgesinde; kıdem tazminatına esas yazının sigortalının en son çalıştığı işyerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezince verilmesi gerektiği belirtilmiş olduğundan, sigortalının en son çalıştığı işyerinin bağlı olduğu müdürlüğün sigortalının ikamet ettiği yerden başka bir yerde olması halinde sorun çıkabiliyordu. Yani kıdem tazminatına esas yazı almak isteyen sigortalı, en son çalıştığı işyerinin bağlı olduğu müdürlüğe değil de ikamet ettiği yerdeki müdürlüğe kıdem tazminatına esas yazı almak için başvurduğunda sorun yaşayabiliyordu.

Kurum bu konuda yaşanan sıkıntılar üzerine müdürlüklere bir yazı göndererek, sigortalı hizmet kayıtlarında tereddüt oluşturacak bir durumun bulunmaması şartıyla, kıdem tazminatına esas yazıyla ilgili müracaatın sigortalının en son sigortalılığının geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, müracaat edilen bütün müdürlüklerden verilebileceğini bildirdi. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Ismail yuyucu dedi ki:

    Sigorta girisim 2002 ….2005 te ilk sigortam yapildi ve hala ayni yerde calisiyorum 13 seneye yakin oldu ve 4400 gunum var isim agir oldugu icin belimde fitik cikti bu yuzden isten ayrilmak istiyorum ilerde daha kotu olabilirim dusuncesindeyim ve ayrilmak istedigimi bildirdim ve tazminatimi alabilirmiyim calisamiyorum bel agrisindan

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununun işçilerle ilgili haklı fesih hallerini düzenleyen 24/I-a maddesi uyarınca, İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa işçi için haklı fesih hakkı doğar. Bu nedenle işten ayrılan işçi, ihbar süresine uymak zorunda olmadığı gibi en az bir yıl o işyerinde çalışmışa kıdem tazminatı alabilir. Ayrıca prim gün sayısı ve diğer şartlar tutuyorsa işsizlik maaşı da alabilir. Siz de bu maddeye dayanarak kıdem tazminatı alabilirsiniz.

      1. Sadettin kurt dedi ki:

        Admin merhaba1976 doğumluyum . 19-11_1998 girişliyim .7074 prim günüm. İşten ayrılıp kıdem tazminatını almam için avukata gerek varmı?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Bunun için gerek yok, SGK Müdürlüğünden kıdem tazminatı yazısı alıp, işyerinize ibraz edip, yazıya istinaden iş akdinizi feshedip kıdem tazminatınızın ödenmesini talep edebilirsiniz. İşyerinize çok güvenemiyorsanız noterden ihtarname çekerek fesih yapmanız daha doğru olur.

          1. Nur dedi ki:

            Umarım banada cevap verirsiniz 4389 günüm var temmuz 2015de bu iş yerine girdim 2006da ilk başlangıcım acaba işten çıksam kıdem alır mıyım.

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            SGK 2018/38 sayılı Genelgesinde, sadece 8/9/1999 (dahil) tarihinden önce çalışmaya başlayanlar yani sigorta başlangıcı bu tarihten önce olanlar için kıdem tazminatı yazısı verileceğini belirtmiştir.

          3. Uğur KÖKSAL dedi ki:

            Kıdeme esas yazı e devletten nasıl alınır

        2. Mustafa dedi ki:

          Neden hala tazminat olayı halledilmiyor tazminat olduğu için ayrilamiyoruz 3600 den faydalanamiyoruz işverenin de işine geliyor tabi çalışana da Allah yardım etsin

          1. Mehmet dedi ki:

            Merhabalar sigorta girişim 2007 ve halen çalışıyorum pr gün sayım 5717 tazminat alabilirmiyim teşekkürler

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Kıdem tazminatı yazısı alabilmeniz için en az 7000 gün gerekir ya da 5717 günün yeterli olabilmesi için en az 25 yıl sigortalılık süresini de doldurmuş olmanız gerekir.

  2. Ismail yuyucu dedi ki:

    Peki rapor almam gerekirmi ve nerden alabilirim sizce gunum tutuyormu vermek istemefiklerini duydum lutfen yardimci olun ne gibi adimlar atmam gerekir

    1. Admin dedi ki:

      Raporu tedavi olduğunuz doktordan alabilirsiniz, sağlık durumunuzu en iyi o bilir, ancak sizin işyerinizi kastederek o işte çalışmayacağınıza dair rapor vermez doktor. Eğer rapor verirse genel olarak işyerinde yaptığınız işleri de kapsayacak şekilde rapor verir. Örneğin ayakta çalışması, yük kaldırması uygun değildir şeklinde. Rapor alamazsanız SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alarak kıdem tazminatı imkanınız olmaz, çünkü SGK size böyle bir yazı vermez. Sizin sigorta başlangıcınız 7 Eylül 1999 sonrası olduğu için sizin sigorta girişinizden itibaren 25 yıl geçmesi ve en az 4500 gününüzün olması gerekir.

  3. Ali Ekber dedi ki:

    İyi günler iyi çalışmalar sözkonusu yazı için başvurudan sonraki süreç ne kadardır? İlgili dilekçeyle birlikte hemen bu yazı sigortalıya verilebilmekte midir?
    Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Bu zaman alacak bir yazı değil, bildiğimiz kadarıyla kişi SGK Müdürlüğüne başvurduğunda sistemden sigortalılık durumu kontrol edilmekte, eğer sigorta başlangıç tarihi ve prim gün sayısı uygunsa yazı hemen o an verilmektedir.

  4. Sabit dedi ki:

    İyi günler. ilk sigorta girişim 1991 kıdem tazminatına hak kazanıyorum. İlk çalıştığım yerden (17 yıl) sgk dan yazı alarak çıkmıştım. Şimdiki çalıştığım yerde 8 ay oldu. Ben kıdem tazminatı istemiyorum. Ki doldurmadım şu anda. Bu yazıyı SGK dan tekrar alıp, ihbar süresiz olarak işyerinden ayrılabilirmiyim.

    1. Yücel dedi ki:

      Ben bir şirkette 2014 04 09 tarihleri arasında işe başladım ve bu iş yerinde 2019/7 ayın 17’sinde iş kazası geçirdim sol elimin serçe ve yüzük parmağı koptu buna istinaden şirket beni Özel hastanede masrafları ödeyerek ameliyat ettirdi ve ben iş yerine çalışamadım ı zorlandığını söyledi şirket de bana dilekçe yaz ver dedi dilekçemi yazdım dönerdim ve beni işten çıkartmayı kabul etti ama sadece kıdem tazminatı ödeyerek ihbar ödemeyeceğini söyledi ve şu an şten çıkarma yasağı olduğu için yasaklar bitene kadar da çıkışını veremiyoruz dedi benim bu durumda ne yapmam gerekir ilk ilk işe giriş tarihim ise 1998 ama burada şöyle bir sorunum var bu yıllarda t.c. kimlik no ve sigorta sicil numarası benim şahsıma ait ama isim farklı bu nedenden dolayı SSK’ya gitmiş gitsem 3600 yazısı alabilir mi teşekkürler

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        İşyeri anladığımız kadarıyla 4857 sayılı İş Kanununun 25/I. maddesinde belirtilen sağlık sebeplerine istinaden iş akdinizi feshedecek. Bu maddeye istinaden iş akdini feshettiği işçiye işveren kıdem tazminatı ödemek zorundadır (işçi eğer bir yıllık çalışma süresini doldurmuşsa), ihbar tazminatı ise ödemek zorunda değildir.

  5. halil dedi ki:

    4980 günüm var ve 1998 girişliyim. SGK dan kağıdımı aldım ancak bunun 1 ay geçerliliği var sonra ancak 1 sene sonra alabilirsin dediler. Gerçek olan nedir?

  6. deniz kalyoncu dedi ki:

    merhaba kıdem tazminatı yazısı nı getirdikden sonra yasal süreç nedir tazminat almamız nekadar uzayabilir ve yazıyı verdiğimiz gibi çıkma hakkımız varmı

    1. Admin dedi ki:

      Yazıyı verdiğiniz an artık hizmet akdini de feshetmiş sayılırsınız, dolayısıyla normalde işten de ayrılmanız gerekir. Ancak bu işten ayrılma İş Kanunun 24 üncü maddesinde belirtilen haklı fesih sebeplerinden olmadığından, eğer işveren isterse ihbar süresi dolana kadar çalışmak gerekir, aksi halde işveren ihbar tazminatı isteyebilir. Gerçi Yargıtay’ın emeklilik nedeniyle işten ayrılan işçinin ihbar süresini beklemek zorunda olmadığı yönünde karar var, ancak siz emeklilik nedeniyle işten ayrılmış olmadığınız için bu konu tartışmalı. (Bkz. Evlilik – Emeklilik veya Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılan İşçi İhbar Süresine Uymak Zorunda mı?)
      Kıdem tazminatının ödenme zamanına gelince, normlade iş akdi feshedilince kıdem tazminatının da ödenmesi gerekir, bunun için Kanunda herhangi bir süre öngörülmemiştir.

      1. Uğur Uzun dedi ki:

        3600 kağıdı almaya hakkım var .Peki işyeri sigortami asgari ucrek gösterdi ,AGİ vermedi bayram mesailerimi vermedi ise 3600 kağıdını işverene teslim ettikten sonra diğer haklarım için dava açabilir miyim.3600 den doğan tazminat hakkımı alma zamanım tahmini ne kadardır yasal olarak .Tesekkurler

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Bahsettiğiniz durumlar 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-e ve f maddelerine göre işçiye tazminatlı fesih hakkı veren durumlardır, dolayısıyla 3600 güne dayanarak SGK’dan alacağınız kıdem tazminatı yazısına istinaden iş akdinizi feshetmek yerine belirttiğiniz haklı fesih nedenlerini gerekçe göstererek de (mümkünse noterden ihtarname çekerek) haklı nedenlerle iş akdinizi feshedip, işverenden kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Eğer 3600 güne istinaden iş akdinizi feshederseniz de yine ödenmeyen AGİ ve bayram mesaileri, diğer ücretler için önce Arabuluculuk Bürosuna başvurabilir, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Sigortanızın asgari ücretten gösterilmesiyle ilgili de gerçek ücretinizi belgeleyebilecek durumda değilseniz SGK’ya şikayetten sonuç çıkmaz, bu konuyla ilgili de iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

        2. Şifa öztaş dedi ki:

          Merhaba sgk başlangıc tarihim 2003 prim gün sayım 5.100 gün bu şartlarda kıdem tazminatı alabilir miyim yoksa 25 yılı doldurmalımıyım.

  7. Behnan dedi ki:

    3600 hakkımı kullanmak ve ayrılmak istiyorum. İhbar tazminatımı da almam için ne yapmam gerekmektedir, bildiğim kadarı ile 3600 dilekçesini verdiğim anda işyeri ile ilişkim keisiliyor

    1. Admin dedi ki:

      Siz kendiniz ayrılmaya karar verdiğiniz için ihbar tazminatı isteyemezsiniz. Belirsiz süreli iş akdi 4857/25. maddedeki haklı sebepler olmaksızın işveren tarafından feshedilen yani işten çıkarılan işçi ihbar tazminatı isteyebilir.

  8. Zeynullah gemici dedi ki:

    Slm hayırlı akşamlar 96 Aralık sigorta baslangicim son çalıştım şirkete girişim 11.1.2016 3600 den yararlanıp yurt dışına çıkmak istiyorum bir sıkıntı olurmu beli bir süresi varmı çıktıktan sonra tekrar başlamaya teşekürler

    1. Admin dedi ki:

      Sigorta girişiniz 8 Eylül 1999 öncesi olduğu için, en az 3600 prim gününüz de varsa SGK müdürlüğünden alacağınız kıdem tazminatı yazısını işyerine ibraz ederek işten ayrılıp kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Tekrar başlamaktan da yurda dönüş halinde tekrar işe girmeyi kastediyorsanız, bunda herhangi bir süre veya kısıtlama yok, iş bulduğunuz an çalışmaya başlayabilirsiniz.

      1. Zeynullah gemici dedi ki:

        3600 dilekçesini ibraz edildiğinde ihpar süresi varmı hemen çıkış alinirmi şirket ihpar verilmediği için ihpar süresini kesebilir mi

  9. Hasan dedi ki:

    Ssk dan kidem tazminati alabilir yazısını hemen alınıyor mu

    1. Admin dedi ki:

      Başvuru anında sistemden kontrol edilir, eğer kişi şartları taşıyorsa o anda yazı verilir.

    2. Ferdignv dedi ki:

      İyi günler 2006 girişi olan 7000 günü tamamlarsa kıdem tazminatı alabilirmi yazı alıp SSK dan

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 arası olanlar için 4/a (SSK) kapsamındaki emeklilik şartlarından biri de yaş hariç 7000 günü doldurmuş olmaktır. Bu nedenle kıdem tazminatı yazısı alabilirsiniz.

  10. Hasan dedi ki:

    Ssk dan kidem tazminati alabilir yazisi kac günde veriliyor

    1. Admin dedi ki:

      Eğer çok önemli bir problem olmazsa, kişi başvuruda bulunduğu anda yazı verilir.

  11. Faruk kurtuluş dedi ki:

    1993 çıraklık okulunda sigorta girişi olmustur ondan sonra özel sektörlerde sigortam devam etti 3800 gün var son işyerinde 5 seneden beri çalışmaktayım tazmınat alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      1993 yılındaki çıraklı sigorta girişinizin bir anlamı yok, ilk defa normal sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 tarihinden önceyse SGK müdürlüğünden kıdem tazminatı alabilir yazısı alıp, bunu işyerinize ibraz edip işten ayrılarak kıdem tazminatı alabilirsiniz.

  12. Aslı Temel dedi ki:

    Merhaba,
    İlk işe giriş tarihim 1Temmuz 1999, Son 16 yıldır aynı yerde Çalışıyorum ve 5951 gün primim var. 3600 den kıdem tazminatımı alarak çıkış yapabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999 öncesi olduğu için SGK Müdürlüğünden alacağınız kıdem tazminatı yazısını işyerinize verip, kıdem tazminatınızı isteyip işten ayrılabilirsiniz, ancak işyeri zorluk çıkarırsa ihbar süresi dolana kadar çalışmanız gerekebilir. (Bkz. 15 Yıl-3600 Gün Nedeniyle İşten Ayrılan İşçi İhbar Süresine Uymak Zorunda mı ?)

  13. Necati dedi ki:

    Sgk girişim 16.04.2000 tarihidir aynı is yerinde yaklaşık 20 yıldır çalışıyorum 7000 gün sgk pirimimi doldurdum sgk dan kıdem tazminatı alır yazısı alabilirmiyim?

    1. Admin dedi ki:

      Yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlamış olduğunuz için alabilirsiniz, çünkü 7 Eylül 1999 tarihinden sonra işe girenler için sadece prim gün sayısı ve yaş şartı var, 20 – 25 yıl sigortalılık süresi şartı yok.

  14. Derya dedi ki:

    Merhaba ben 2006 girisliyim 4500 primim doldu temizlik işçisi olarak çalışıyorum şu an işi bırakmak istiyorum yıllık iznini kullanıyorum sonra istifa edecek yüksek tansiyon hastasıyım kalp krizi geçirdim anjiyo oldum kıdem tazminatı alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alamazsınız, çünkü 7 Eylül 1999 tarihinden sonra başlayanların kıdem tazminatı yazısı alabilmesi için 7000 günü veya 25 yıl sigortalılık süresi – 4500 günü doldurması gerekiyor. Siz 25 yılı 2031 yılında dolduruyorsunuz. Sağlık sebeplerini gerekçe gösterip işten ayrılırsanız belki o zaman kıdem tazminatı alabilirsiniz, eğer çalışmanızın sağlığınız için tehlikeli olduğuna dair bir rapor alırsanız, buna dayanarak işten ayrılmanız halinde işveren size kıdem tazminatı ödemek zorundadır.

  15. neslihan dedi ki:

    selam.haziran 2000 yılından beri aynı işyerindeyim.7000 iş günüm dolunca ayrılıp evde yaş beklemek istiyorum.zaten sağlık sektöründeyiz e yıpranmada var.sgk bana da tazmınat alabilir yazısı verir mi.işyeri sorun çıkarır mı.teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Tazminat alabilir yazısı yaş şartı dışındaki emeklilik şartlarını tamamlayanlara verilir, dolayısıyla siz de alabilirsiniz. İşyeri sorun çıkaramaz, ödemek zorundadır.

  16. MEHMET ŞEN dedi ki:

    2001 temmuz sgk işe giriş tarihim 4600 gün prim var sgk dan tazminat yazısı alabilirmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      Alamazsınız, ayrıca 25 yılı doldurmuş olmanız gerekir. (Bkz. 15 yıl – 3600 Günden Yararlanamayanlar İçin Kıdem Tazminatı Zor) başlıklı yazı.

  17. Kaan dedi ki:

    Hocam Ben 02,01,1981 dogumluyum ilk ise giris tarihi 23,08,1999 18 yasimi icinde oluyorum yani tam doldurmamis oluyorum 18 yasimi kidem tazminati 3600 is yerinden alabilirmiyim 2 yildir calisyorum tesekkurler

    1. Admin dedi ki:

      Burada önemli olan 18 yaşını doldurduğunuz tarih değil ilk sigorta başlangıç tarihi, bu nedenle en az 3600 prim gününüz de varsa alabilirsiniz. (Bkz. 15 Yıl – 3600 Günle Kıdem Tazminatı Alma Şartları Nelerdir ?)

  18. erhan dedi ki:

    Ben Ticaret meslek lisesi stajı sebebiyle sigorta girişim 1998 fakat ilk prim ödeme 2001 yazı alamazmıyım.

    1. Admin dedi ki:

      1998 sigorta girişiniz esas alınmaz, 2001 sigorta girişinize göre de 25 yıl sigortalılık süresi – en az 4500 prim gününüzün olması halinde kıdem tazminatı yazısı alabilirsiniz.

  19. MEVLÜT ÖZDEMIR dedi ki:

    01.01.1998 sigorta baslangicim var 5064 günde pirimim ama malesef alamıyorum ilk ise girdigim yer iflas etmiş incelemedeymis onun için vermiyorlar benim anlamadığım çalışmışım etmişim hakkım olanı alamiyorum sgk yi mahkemeye vermeyi düşünüyorum onların yüzünden 10.000 yalan oldu

  20. ozbay dedi ki:

    Slm kolay gelsin ;
    işe başlama tarihim 25.08.2005, halen çalışmaktayım.. Primim 5130 oldu, sgk dan “KIDEM” Tazminatı yazısı alabilir miyim, sgk vermezse nsl KIDEM parası tazminatını alabilirim işyerinden ,,, yardımcı olabilir misiniz…. Ne yapmalıyım,, ( 2 ay sonra işten ayrılaçağım), teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Sigorta başlangıcı 7 Eylül 1999 tarihinden sonra olanların kıdem tazminatı yazısı alabilmeleri için 7000 prim günü veya 25 yıl sigortalılık süresi – 4500 gününü doldurmuş olmaları gerekir, siz 25 yılı doldurmadığınızdan alamazsınız. İş Kanunu 24 üncü madde kapsamındaki haklı fesih sebeplerinde biri varsa iş akdinizi feshedip kıdem tazminatı alabilirsiniz ancak. (Bkz. İşçi ve İşverene İş Sözleşmesini Derhal Fesih Hakkı Veren Durumlar)

  21. salih ggüney dedi ki:

    2001 de bakura gırıs yaptım 2003 de ayrıldım 2004 ssk işe gırdım bakurdan 1050 gun prımım var ssk suan 2750 gunum var işten ayrılsam kıdem tazmınatımı alabılırmıyım cvp verırsenız sevınırım toplam bakur ve ssk 3800 gun edıyo

    1. Admin dedi ki:

      Sigorta başlangıcınız 7 Eylül 1999 sonrası olduğu için 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün gerekir.

  22. Hüseyin Polat dedi ki:

    Dilekçeyi İnternet ten alabilirmiyiz

    1. Admin dedi ki:

      İnternetten alamazsınız, SGK müdürlüğüne başvurmanız gerekir.

  23. Ali berber dedi ki:

    2004 yılından 2013 yılına kadar bir şirkette çalıştım kesintisiz 9 yıl.hiç bir tazminat taleb etmedim aradan 7 yıl geçti.tekrar aynı şirkette çalışmaya başlamayı düşünüyorum. tekrar başladığım takdirde eski 9 yıl tazminatın yanarmi ..? Yoksa calişdigim yılların üstüne eklenirmi?diyelim 2 yıl daha çalıştım ayrılmak istetiğim zaman tazminatım 2 yıllık mi olur yoksa gerideki 9 yilimida alabilirmiyim

  24. Halil ince dedi ki:

    İlk girişim 10 12 1998 şuan çalıştığım yerde 15 yıl 3600 günü doldurdum.sgk dan yazı alıp işyerine verdim ama tazminatımı vermiyor.yazının verdiğim tarihten sonra 1 ay içinde vermesi gerekiyordu vermedi.İşyerine haciz götürebilirmişim.

    1. Admin dedi ki:

      Bu aşamada işvereni icraya veremezsiniz, bunun için elinizde ya işverenin imzasını da taşıyan arabulucu tutanağı ya da mahkeme kararı olması gerekir. Bu nedenle önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna şikayet dilekçesi vermeniz gerekir.

    2. Ahmet dedi ki:

      Iyi günler, is yeri ayni sekilde sgkdan1 yili doldurduguma dair 3600 kidem tazminati talepli yaziyi kendilerine teslim ettim gecen ay. Ama beni 29 koduyla isten cikarip benim SGK dan alip teslim ettigim evraki da yırtıp atmış bu konu ile ilgili ne yapmaliyim

      1. Admin dedi ki:

        Bu aşamada izleyeceğiniz tek yol adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna dilekçe vermek. Buradan sonuç çıkmazsa iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

  25. DERYA dedi ki:

    Merhaba doğum tarihim 09.11.1981 ilk işe giriş tarihim 25.05.1999 fakat yazı almaya gittiğimde 18 yaşını doldurmadığım için 3600 günden faydalamacağım söylendi SGK dan bunun için ne yapmalıyım.

    1. Admin dedi ki:

      18 yaşından önceci sigortalılığınız sadece sigortalılık süresi açısından dikkate alınmaz, bunun dışında sigortalılık başlangıcı ve prim gün sayısı açısından dikkate alınması gerekir. Siz 3600 günü doldurdunuzsa kıdem tazminatı yazısı verilmesi gerekirdi. 2018/38 sayılı SGK Genelgesinin “1.1.3. 18 Yaşın Altında Geçen Hizmetler” başlıklı bölümünde bu konu örneklerle açıklanmıştır.

  26. Ozlem dedi ki:

    1978 dogumluyum 2000 1 Haziran ise girisim ve kesintisiz sigortam devam etti ayni yerde. Kidem tazminatini hakediyorum saniyorum. Peki yazisini online, e-devlet uzerinden alabiliyor muyum?

    1. Admin dedi ki:

      Kastettiğiniz 15 yıl – 3600 günden dolayı SGK’dan kıdem tazminatı yazısı almaksa, bu yazıyı sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 öncesi olanlar alabilir, sizin kıdem tazminatı yazısı alabilmeniz için 25 yıl sigortalılık süresi – 4500 prim gününü doldurmuş olmanız gerekir.

      1. Ozlem dedi ki:

        7000 is gununu doldurmus olmam yetmiyor mu? Yukarda bir yorumda bu sekilde de yorum yapilmisti. 1 haziran 2000 is baslangicim. 7100 kusur gunum var ve fiilen calismaya devam ediyorum. Prim gunum doldu yasi bekliyorum emeklilik icin. Kendi istegimle cikarsam tazminat alamiyor muyum?

        1. Admin dedi ki:

          Doğru, siz diğer emeklilik şartını prim gün sayısı yönüyle tamamlamış olduğunuz için kıdem tazminatı yazısı alabilirsiniz, 25 yıl – 4500 gün şartına tabi değilsiniz. Ziyaretçilerimizden bu soru genelde 15 yıl – 3600 günle kıdem tazminatı yazısı alma konusuyla ilgili geldiği için biz o şekilde cevapladık.

  27. Özlem dedi ki:

    Yorum olarak mi yazmam gerekiyor tekrar cevap icin? 1 haziran 2000 tarihinde sigorta baslangicim. 7000 is gunum doldu ve fiilen hala calisiyorum. Prim gunum dolmus durumda emeklilik icin yasi bekliyorum. Su an sigorta istem ayriliyor olsam bana tazminat icin kagit verir mi? Eger veriyorsa bu kagidi online olarak alabilme imkanimiz var mi su surec icin?

    1. Admin dedi ki:

      7 Eylül 1999 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanların 4500 prim günü yanında 25 yıllık sigortalılık süresini de doldurmuş olması gerekiyor, bu nedenle kıdem tazminatı yazısı alamazsınız.

      1. Özlem dedi ki:

        Neden 7000 gun dolunca alinmiyor mu tekrar soruyorum. Benim emeklilik sartlarimda 7000 is gunu 58 yas veya 4500 is gunu 25 yil 58 yas diyor orasi mi dogru siz mi?

  28. Ozlem dedi ki:

    Pardon yorum yazmam gerekiyordu. Edevlet uzerinden emeklilik sartlarimda 58 yas 7000 prim odeme veya 58 yas 4500 prim 25 yil diyor. Hangisi?

  29. Ozlem dedi ki:

    Yukarida bir admin soyle yazmis “ Sigorta başlangıcı 7 Eylül 1999 tarihinden sonra olanların kıdem tazminatı yazısı alabilmeleri için 7000 prim günü veya 25 yıl sigortalılık süresi – 4500 gününü doldurmuş olmaları gerekir” ben de bu prim gununu doldurdugumu soyluyorum iki yorumdur sorarken. Farkli adminler mi cevap veriyor yoksa 11 ocak 2020’den sonra bir degisiklik mi var??

  30. Ahmet dedi ki:

    Isverenin calisan tum işçileri maaslarin düzenli ödenmediği icin tepki gostermesi uzerine 29 koduyla hepsine cikis vermesi (ki haksi sebebe dayali fesih dilelcelerini yirtip goz ardi ederek, ) bu durumunda anca dava yoluyla mi duzenleme yapilabilir

    1. Admin dedi ki:

      Eğer amacınız ihbar ve kıdem tazminatı almaksa veya işe iade talebinde bulunmaksa önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekir. Bu süreçten sonuç çıkmazsa ancak o zaman dava açabilirsiniz. (Bkz. Şikayet-Arabulucu Rehberi)

  31. Mustafa dedi ki:

    Bir işyerinde 12 yildir calisiyorum isyerinden cikisimi tazminatimi alica ayni sekilde 3600 gundende yararlanabilirmiyim yine tazminaz alabilirmiyim ise ilk girişim 1999/ 5ay

      1. Sinan dedi ki:

        Sinan27 Temmuz 2020, 00:19
        2006 ilk işe girişim 4500 günle tazminat alabilir yazısı alabilirmiyim teşekkürler

        1. Admin dedi ki:

          4500 günle birlikte 25 yıl sigortalılık süresi şartı da aranır. (Bkz. 15 yıl – 3600 Günden Yararlanamayanlar İçin Kıdem Tazminatı Zor)

  32. Sinem dedi ki:

    15 yıl 3600 gün ile iş yerimden ayrılmak istiyorum normal şartlarda işveren buna itiraz etmeden tazminat vermek zorunda ama pandemiden dolayı zorluk çıkartır mi ? Ve pandemi de nisan ve Mayıs ayında iki ay prim yatmadı bu tazminata nasıl etki eder ?

    1. Admin dedi ki:

      Pandemi süreci veya pandemi nedeniyle yapılan yasal düzenlemeler işverene böyle bir yetki veya hak vermemektedir, yani SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alıp buna istinaden iş akdinizi feshedip işverenden kıdem tazminatı istemenize engel bir durum yok, iki ay prim yatmamış olması da engel teşkil etmez.

  33. Eda Yılmaz dedi ki:

    Merhabalar, 1997 yılında ilk SGK girişim oldu ve 3600 ü esas alarak işten ayrılmak istiyorum. SGK ya gitmeden e-devler üzerinden belge alabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Bildiğimiz kadarıyla bu yazı sadece SGK Müdürlüklerinden alınabiliyor, ancak isterseniz yine de e-Devlet SGK sayfasından bakabilirsiniz.

  34. Orhan dedi ki:

    1991 sgk girişim var 9250 gün.
    3600 ile işten ayrılmak istiyorum.
    Belgeyi alıp noter ilemi yoksa normal bir şekilde mi işyerime vermem gerekr.

    1. Admin dedi ki:

      Böyle bir mecburiyet yok, eğer işyerine / işverene güveniyorsanız elden verip iş akdinizi feshettiğinizi belirtip kıdem tazminatınızın ödenmesini talep edebilirsiniz. Ancak https://www.isvesosyalguvenlik.com/is-akdini-sozlu-fesheden-isciler-dikkat/ başlıklı yazıdaki uyarıyı okuyup karar vermeniz daha doğru olur.

  35. Sezai yalçın dedi ki:

    Merhaba. 19,9,1994. 5750. 25 yılı dodurdum ssk dan tazminat için gerekli belgeyi alabilirmiyim ayrıca işsizlik ödeneği de alabilme hakkım varmı

    1. Admin dedi ki:

      Kıdem tazminatı için gerekli yazıyı alabilirsiniz, 3600 günü doldurmuş olmanı bile yeterli, ancak bu belge işsizlik maaşı için geçerli değildir, bu yazıya istinaden işten ayrılmanız halinde işsizlik maaşı alamazsınız. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/15-yil-veya-emeklilik-nedeniyle-isten-ayrilan-issizlik-maasi-alabilir-mi/)

  36. ali küçük dedi ki:

    mrb lar 30.07.2020 tarihinden beri ücretsiz izne çıkış yaptılar pandemi sürecini değerlendirip çıkış vermiyorlar sgk dan tazminat alabilir yazısı aldım (15 yıl 3600 gün ve 1.10.1995 işe başlama) ve bu süreci beklemek istemiyorum bundan sonraki süreç te resmi bişey yapmam gerekirmi (noter ptt) yazıyı işyerine 1 hafta once verdim halen bir işlem yapmadılar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinin / işverenin niyeti nedir bilemeyiz. Genelde sözlü olarak iş akdiniz feshetmek büyük risk. İsterseniz noterden ihtarname çekebilirsiniz.

  37. yalçın dedi ki:

    emekli sandığına bağlı iş mevzuatına göre 10 yıla yakın özelleşen bir kurumdan çalışırken, iş yeri kendi isteğin dışında başka kuruma gitmem için iş sözleşmemi sonlandırdı. yazı bana tebliğ edilirken yazıya şerh düşerek kendi isteğim dışında sözleşmem fesh edilmiştir. ibaresi yazdım. o kurumdan ayrılarak yeni kurumum belli oluncaya kadar özelleşen kurumdan maaşımı aldım. atanmam gerçekleşince yeni kurumda başladım. şu an kamu kurumunda işime devam ediyorum. emekli olmak istesem. diğer kurumda çalışmış olduğum 10 yıla yakın yıl için kıdem tazminatı alabilirmiyim. (eski kurumdan 19 yıllık hizmetim vardı bunun 10 yıla yakını emekli sandığına bağlı iş mevzuatına göre çalıştım. ayrılırkende içerideki izin parası tarafıma ödenmiştir.) Bilgi verilmesi hususunu arz ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Diğer kurumda çalıştığınız 10 yıllık süreye ait kıdem tazminatınızı tabii ki alabilirsiniz. İş Kanuna göre sadece 24. madde kapsamına giren haklı bir neden olmadığı halde kendisi işten ayrılan (istifa eden) işçi ile işveren tarafından 25/II. maddeye istinaden Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri kapsamında işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı alamaz. Sizin durumunuz bu ikisinin kapsamına da girmiyor.

      1. yalçın dedi ki:

        Vermiş olduğunuz bilgi için Teşekkür ediyorum. Sgk dan bir belge almam gerekiyor mu yinede, nasıl bir dilekçe veya form vermem gerekiyor. Şu anda çalıştığım kamu kurumuna dilekçe vererek eski çalıştığım kurumdan iş kanununa göre çalıştığım 10 yıla yakın süre de kıdem tazminatımı almadığım ile ilgili belge istemiştim. cevap tarafıma ulaşmıştır. iyi çalışmalar Teşekkürler.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          SGK’dan bununla ilgili bir belge / yazı almanıza gerek yok, çünkü yaş dışındaki emeklilik şartlarını doldurduğu gerekçesiyle işten ayrılıp kıdem tazminatı almak isteyenlerin SGK’dan yazı alması gerekiryor, bunun dışında kıdem tazminatı için SGK’dan yazı veya belge almaya gerek yok.

          1. yalçın dedi ki:

            Teşekkürler. İyi Çalışmalar.

  38. Veysel dedi ki:

    2021 den 1999 u çıkar bakim 25 yıl dolmuşmu?‍♂️

  39. Akdenizli dedi ki:

    Merhabalar 2012 de işe girdim 6 yıl çalıştım 2018 de çıktım .4 nolu kodla çıkış yapıldı ama isveren hiç tazminat ödeme taraftarı değil işsizlik maaşı aldigin için tazminat alamazsın diyor ne yapmaliyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kıdem tazminatı alma şartlarının işsizlik maaşı alıp almamayla ilgisi yok, işçi kıdem tazminatı almayı hak edecek şekilde işten çıkmış veya çıkarılmışsa, işsizlik maaşı alıp almadığına bakılmaksızın işverenin kıdem tazminatı ödemesi gerekir. Ayrıca işveren işçinin aldığı işsizlik maaşını, ödeyeceği kıdem tazminatı tutarından da düşemez, böyle bir yetkisi / hakkı da yok. Hatta 4 işten çıkış kodu “Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi” anlamına gelmekte olup, bu durumda işverenin sadece kıdem tazminatı değil ihbar tazminatı da ödemesi gerekir. İşveren ödemek istemiyorsa önce Adliyede bulunan Arabuluculuk Bürosuna başvurmanız, sonuç alamazsanız İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  40. sinan dedi ki:

    1 ocak 1997 ssk giriş liyim 7000bin gunum doldu 14 yildan beri calismaktayim ssk kidem tazminati alabilir kagidi alip isverene verdiği mde nekadar zaman da odemek zorunda .kagidi yirtip atarsa neyapmaliyyim enkisa surede ttazminati nasil alirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kıdem tazminatının ödenmesi için İş Kanununda herhangi bir süre öngörülmemiş, normalde iş akdinin feshedildiği gün yani işten ayrıldığınız gün işverenin ödemesi gerekir. İşveren kağıdı yırtıp atar mı, bazı kötü niyetli işverenlerin yaptığı gibi kağıdı alıp ödeyeceğim deyip, sizi gönderip ardından üç gün sonra hakkınızda tutanak tutup devamsızlık nedeniyle iş akdinizi tazminatsız feshettiğine dair size ihtarname gönderir mi, yoksa kıdem tazminatınızı öder mi bilemeyiz, ancak işi garantiye almak için noterden ihtarname çekip, ekine de SGK’dan aldığınız kıdem tazminatı yazısını ekleyebilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/calisanlara-kurulan-en-buyuk-tuzak-devamsizlik/)

  41. Hüseyin kurt dedi ki:

    İyi günler 26.01.1982 doğumluyum ilk sigorta girişim 19.03.1997 yani 18 yaşın altındayken sigorta girişim gün sayısı 3650 bu şekilde SGK den kıdem tazminatı yazısı alabilirmiyim teşekkürler

  42. Zeynep dedi ki:

    1994 girişliyim. Prim 8100 gün oldu.Bugün sgk gidip kıdem tazminatı talebinde bulundum.Fakat iki gün içinde haber vereceğiz dediler.Bende iki gün haber gerekleri için 5 gün rapor aldım. Sorun olurmu acaba.Bana yardımcı olursanız sevinirim.

  43. Erdal dedi ki:

    30/11/1982 doğumluyum 3600 prim günüm doldu sigorta başlangıç tarihi 01/02/1998 tazminat alabilir yazısı almaya yaş şartı engel olur mu yoksa tazminat alabilir kağıdı alabilir miyim

  44. Ayfer Çapo dedi ki:

    İlk sigorta girişim 1995. Emekli olabilmem için 2 yıla ihtiyacım var. 5500’den fazla günüm var. Aynı işyerinde 6 yıldır çalışıyorum. İşten ayrılmadan kıdem tazminatı alabilir miyim? Teşekkür ederim.

  45. Murat Ayyıldız dedi ki:

    Merhaba, iş hayatına 1995 yılında devlet memuru olarak başladım, ve dolayısıyla Emekli Sandığı’ na kayıtlı idim. 2003 yılında ise SSK’ ya tabi olarak çalışmaya başladım. Toplam prim gün sayısı 7.600 gün civarında. Bu durumda, ilk girişimin Emekli Sandığı olması nedeni ile,

    – Kıdem tazminatı hakkı kazanmış durumda mıyım? (7000 gün ve/veya 25 yıl hizmet süresi itibarı ile)
    – Emeklilik için durumum nedir?

    Cevabınız için eşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İlk işe girişinizin Emekli Sandığı kapsamında olması fark etmez, SSK şartlarında yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlamış olduğunuz için SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alabilirsiniz.

  46. Hüseyin dedi ki:

    İyi günler 26.01.1982 doğumluyum ilk sigorta girişim 19.03.1997 yani 18 yaşın altındayken sigorta girişim gün sayısı 3650 bu şekilde SGK den kıdem tazminatı yazısı alabilirmiyim. cevap için teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      18 yaşından önceki sigortalılık sadece emekliliğe esas sigortalılık süresinin hesabında dikkate alınmaz. Siz 18 yaşını doldurduktan sonra 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlamışsınız, dolayısıyla kıdem tazminatı yazısı alabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/18-yasindan-onceki-sigortalilik-emeklilikte-dikkate-alinir-mi/)

  47. Sinan Gelir dedi ki:

    170 aradım 7000 gün primle kıdem tazminatı almak istiyorum dedim.
    Yasada böyle bir şey yok dedi.
    4500 prim ve 25 yıl gerekiyor dediler
    Acaba 7000 prim ile bu yazıyı alan varmı
    Hocam resim yada belge paylaşırmınız

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Size yanlış bilgi verilmiş, emekliliği nedeniyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatı alabileceği gibi yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamladığı için işten ayrılan işçi de SGK’dan alacağı yazıya istinaden kıdem tazminatı alabilir. Sigorta başlangıcı 7 Eylül 1999 tarihinden sonra olanlar için emeklilik şartlarından biri de 7000 prim günüdür. Dolayısıyla 7000 günü doldurdunuzsa SGK’dan bu yazıyı alabilirsiniz. Konuya ilişkin olarak 1475 sayılı Kanunun 14/5. maddesinde yer alan hüküm aynen aşağıdaki gibidir;
      “5. (Ek: 25/8/1999 – 4447/45 md.) 506 Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle,”

  48. Hasan dedi ki:

    Merhabalar,
    Yaş hariç emeklilik şartlarını yerine getirmiş bulunmaktayım. SGK’dan kıdem tazminatı almaya hak kazandığıma dair aldığım yazıyı işverene bildirirken; örneğin 2 hafta sonra ayrılacağım gibi bir ibare düşmenin bir sakıncası var mıdır, ikincisi bunun yanında ilaveten emeklilik dışında başka haklı nedenler var ise bunlarda yazılabilir mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İki hafta sonra iş akdinizi feshedeceğiniz (işten ayrılacağınız) şeklinde bir ibare dilekçeye yazabilirsiniz. Ancak işveren kötü niyetliyse, size tazminat ödemek istemezse bu iki haftalık süre içinde 25/II. madde kapsamında haklı bir neden bulup sizi tazminatsız işten çıkarmayı düşünebilir belki. İş Kanunu 24 üncü madde kapsamında giren başka haklı nedenler varsa bunları da yazabilirsiniz.

      1. Hasan dedi ki:

        İş akdini 2 hafta sonra feshedeceğimi noter aracılığıyla bildirdiğim takdirde de 25/ll. madde kapsamında tazminatsız çıkarmak için haklı bir neden aramaya teşebbüs edebilirler mi? Açıkçası son dönemde güvenimi sarstıkları için ayrılacağım, yine de personel sıkıntısı yaşayıp mağdur olmamaları ve kötü iz bırakmamak için, tazminatımı da riske etmeyeceğim bir formül arıyorum.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Burada belirleyici olan iş akdinizi haklı bir nedene dayanarak feshedip feshetmediğinizdir.
          Eğer iş akdinizi İş Kanununun 24 üncü maddesinde yer alan haklı fesih nedenlerinden birine bağlı olarak feshedecekseniz, bu durumda süre belirme şeklinde bir uygulama söz konusu değildir. İş akdinizi feshedeceğinizi işverene bildirdiğiniz an işi bırakmanız gerekir. Zaten bu maddeye istinaden yapılacak fesihten 6 iş günü süre vardır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/6-gunluk-fesih-hakkini-kullanma-sartlari/)
          İş akdinizi haklı bir neden olmaksızın feshedecekseniz o zaman bildirimli fesih devreye girer, bu durumda da iş akdinizi feshedeceğinizi iki hafta önceden değil, ihbar süresi kadar önceden işverene bildirmeniz gerekir, bu bildirimle ihbar süresi başlamış olur. Bu kurala uymazsanız işverenin ihbar tazminatı isteme hakkı doğar. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/ihbarli-fesih-ve-ihbar-tazminati/) İhbar süresi içerisinde de işveren 25 inci maddede belirtilen haklı sebeplerden birinin varlığı halinde işçiyi tazminatsız işten çıkarabilir.

          1. Gülbeyaz dedi ki:

            İyi günler 5975 günden emekli olacam. Ama iş yerimden tazminat konusunda şüpheciyim. Emeklilik için bütün şartlarım tutuyor ama 6 yıllık kıdem tazminatımı alabilmek adına 3600 gün kıdem tazminatı alabilir yazısı alabilirmiyim.
            Doğum tarihim : 05.06.1963
            İşe başlama tarihim : 15.12.1998
            Toplam prim günüm : 5975

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Sigorta başlangıcınız 15.12.1998 olduğuna göre, 3600 güz sizin için alt sınır, gün sayınızın fazla olması kıdem tazminatı yazısı açısından hiçbir engel teşkil etmez, isterse 10000, 15000 gün olsun yine sorun olmaz.

  49. Mehmet yörük dedi ki:

    Benim SGK günüm doldu yaşı bekliyorum 5yillik çalışmam var isten ayrılabilir miyim ve tazminatı alabilirmiym

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yaş dışındaki emeklilik şartlarından birini tamamlamış olmanız gerekir. Bu emeklilik şartları https://www.isvesosyalguvenlik.com/15-yil-3600-gunle-kidem-tazminati-alma-sartlari-nelerdir/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  50. Oya dedi ki:

    Merhaba, kıdem tazminatı alabilir yazısı için edevlet üzerinden başvuru yapılabiliyor mu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bildiğimiz kadarıyla SGK müdürlüklerine başvuru yapılması gerekiyor, henüz e-Devlet üzerinden başvuru imkanı tanınmamış. İsterseniz e-Devlet SGK sayfasına bakabilirsiniz.

  51. Ramazan ünsal dedi ki:

    benim sorum işlerinden istifa edeli 5 ay oldu ama istifa ederken SSK dan 3600 yazısı almadım ve tazminat almadım şuan 3600 yazısını alsam ve versem olurmu bunun bir süresi varmı tazminat albilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bunun bir süresi yok, ancak işten ayrılırken bu yazıyı SGK’dan alıp işyerine vermiş olmanız, iş akdini de bu sebeple feshetmiş olmanız gerekirdi. Siz haklı bir neden göstermeden iş akdinizi feshetmiş yani istifa etmişsiniz, sonradan artık istifa gerekçesi değiştirilemez. Yargıtay’ın kararları bu yönde. Yargıtay bunu fesih sebebiyle bağlılık olarak açıklamaktadır.

  52. Sefer dedi ki:

    İi günler ben 2002 de sigortam başladı şuan 5500 pirimim var peki ben 3600 den ayrılma şansım varmı bilgi alabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      3600 gün 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortası başlamış olanlar için geçerli.

  53. Özlem dedi ki:

    Merhabalar. Ben kıdem tazminatı esas yazıyı aldım ama işvere e vermedim. Bir kaç ay sonra işleme koydurmak istiyorum. Bu yazıyı iptal ettirmem gerekirmiş? Yada iki ay sonra tekrar alabilitmiyim? Teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ne demek istediğinizi tam anlayamadık, normalde SGK’dan kıdem tazminatı yazısının hizmet akdi feshedileceği zaman alınması, yazının işveren verilip veya ihtarname ekinde gönderilip hizmet akdinin feshedilmesi gerekir.

  54. Hüseyin dedi ki:

    3600 yazısını aldıktan sonra ihtarname süresini doldurmaya gerek varmı varsa da kaç gün aynı işyerinde 6 yıl çalışıyorum teşekkürler

  55. Mehmet dedi ki:

    2004 sigorta girişim var 5530 günün var şimdi isden cıksam kıdem tazminatı alabilirim

  56. Gönül dedi ki:

    Merhabalar,

    2003 sigorta girişliyim 18 yıllık sigortam var 5026 iş günüm var 9 yıldır aynı şirkette çalımaktayım tazminat alıp çıkmak istiyorum

  57. Mehmet dedi ki:

    Mrb benim bir sorum olacak işden ayrılmadan SGK’dan yazı getir denildi gitdim sizgdin biz gönderelim dediler kıdem tazminatı için buyazı kaç gün de gelir saygılar

  58. Emre dedi ki:

    Merhaba iyi çalışmalar Ben 29 12 1999 sigorta başlangıcım şu an toplam 7034 sigorta primim mevcut SGK dan yazı alıp tazminat alabilirmiyi teşekkür ediyorum iyi çalışmalar

  59. Ahmet KAPISIZ dedi ki:

    Merhaba
    01.02.2000 yılında staj girişliyim ve ilk prim 2005 yılında yatırılmış ve 5596 günüm var ve son iş yerinde 10 yıldır çalışıyorum ayrılınca tazminat alabilir miyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Birinci seçenek; 4500 günü doldurduğunuz için 25 yıl sigortalılık süresini de doldurmanız gerekir. (2030 yılında dolar)
      İkinci seçenek; 7000 günü doldurmanız gerekir.
      Dolayısıyla SGK şu an size kıdem tazminatı yazısı vermez.

  60. Barış demir dedi ki:

    Sigorta girişim [23 .09.2008] [4.666] gün primim var iş yerinde 8 yıldır çalışıyorum,sgk il müdürlüğüne, istifa dilekçesi versem kıdem tazminatına hak kazanabilirmiyim lütfen yardım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Söz konusu uygulamada işyerine veya SGK’ya istifa dilekçesi verme gibi bir durum olmayıp, SGK Müdürlüğünden kıdem tazminatı yazısı alarak bu yazıyı işyerine verip, SGK yazısına istinaden iş akdi feshedilmektedir.
      Sorunuzun cevabına gelince, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı işe başlayanlardan; en az 7000 prim gününü dolduranlar veya en az 4500 prim günü ve en az 25 yıl sigortalılık süresini dolduranlar kıdem tazminatı yazısı alabilmektedirler. Siz 4500 günü doldurmuşsunuz ancak 2008 sigorta başlangıcınızdan itibaren 25 yıl geçmemiş, bu nedenle SGK size kıdem tazminatı yazısı vermez.

      1. Barış demir dedi ki:

        30 nisan 2008 sonrası 5510 sayılı kanunun geçiç maddesi 6.hükmüne göre 5.400 günlük süre ilk defa [30.04.2008 tarihi ile 31.12.2008 tarihleri arasında sigortalı sayılanlar için 4.600 gün olarak uygulanır] diyor böyle bir şey olabilir mi lütfen yardım!!!

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Doğru, söz konusu geçici maddede 5400 prim günüyle emeklilik şartlarında kademeli prim günü düzenlemesine yer verilmiş olup, geçerli bir düzenleme. Ancak bu soruyu SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alma açısından soruyorsanız, 1475 sayılı İş Kanununun kıdem tazminatıyla ilgili 14 üncü maddesinde; İş akdinin “506 Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle,” sona ermesi halinde kıdem tazminatı ödeneceği belirtildiğinden, 5510 sayılı Kanundaki söz konusu hükmü SGK kıdem tazminatı yazısı açısından dikkate almaz.

          1. Barış demir dedi ki:

            Sgk ya (4447 sayılı kanunla 1475 sayılı iş kanun’nun 14.maddesinin birinci fıkrasına eklenen 5.bendi gereğince kıdem tazminat yazısının adresime gonderilmesi için gereğini arz ederim) diye dilekçe yazsam sgk kıdem tazminatı esas yazısını verir mi yardım lütfen anlayışlarınız teşekkürler

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            SGK sistemden kontrol eder, eğer kıdem tazminatı yazısı alma şartlarını taşıyorsanız adresinize gönderir herhalde. Ancak dilekçenize T.C. Kimlik Numaranızı mutlaka yazmanız gerekir. Ayrıca dilekçeyi adi posta değil de taahhütlü veya iadeli – taahhütlü posta ile göndermeniz daha doğru olur.

  61. Burak Gülnaz dedi ki:

    27.07.2012 yılanda sigortalı çalışmaya başladım e devlet üzerinden baktığım zaman işe ilk giriş tarihim 2005 yazıyor çıraklık dönemim var şuan hala çalışıyorum ve 10 yılı doldurmak üzereyim kidem ve ihbar tazminatindan ne zaman yaralanabilirim sigortadan yazili kağıt alsam

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer 1 Mayıs 2008 tarihinden önce sigortalılığınız varsa (çıraklık nedeniyle yapılmış sigorta bu konuda geçerli değil), en az 7000 prim günü veya 5 yıl sigortalılık süresinin geçmiş olması ve en az 4500 prim günü olması şartıyla SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/15-yil-3600-gunle-kidem-tazminati-alma-sartlari-nelerdir/)

      1. Burak Gülnaz dedi ki:

        27.07.2012 sigorta başlangıc tarihi olursa o zaman nasil hesaplayip kidem tazminatı almayi hak ederim kaç yillik sigortalı veya prim doldurmam lazim bir cevap daha verirmisiniz

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          30 Nisan 2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlar için, SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alma imkanı bulunmamaktadır, bu imkan sadece 1 Mayıs 2008 tarihinden önce sigortalılığı olanlar için geçerli. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/30-nisan-2008-sonrasi-ilk-defa-sigortali-olanlar-sgkdan-kidem-tazminati-yazisi-alamaz/)

          1. gökhan dedi ki:

            10.03.2007 sigorta girmişim var kidem tazminat yazisi alabilirmiyim

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            1 Mayıs 2008 öncesi sigorta girişiniz olduğu için normalde alabilirsiniz, ancak en az 7000 prim günü veya en az 25 yıl sigortalılık – en az 4500 prim günü gerekir.

  62. Hadis Karabulut dedi ki:

    Merhaba 1994 SSK girişim ve7100 gün primin var aynı işyerinde 4 buçuk yıl oldu işten ayrılma durumunda SSK dan tazminat alabilir yazısı alabilir miyim teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1994 sigorta başlangıcınız olduğuna göre, 3600 günü tamamlamış olmanız kıdem tazminatı almanız açısından yeterlidir, işyerinde çalışmış olduğunuz süre sadece alacağınız kıdem tazminatının hesaplanması açısından önem arz eder, SGK’nın vereceği kıdem tazminatı yazısı açısından bir önemi yok.

  63. Mustafa dedi ki:

    Merhabalar, 23.09.2008 ilk sigorta girişliyim. İnternet üzerinde bazı haber sitelerinde 4600 gün doldurulduğunda iş yerinden kendi isteğimle ayrılsam bile kıdem tazminatı alabileceğim yazıyor. Bu bilgi doğru mudur? Şimdiden cevap için teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigorta girişi olanlar en az 7000 prim günü veya en az 25 yıl sigortalılık süresi – en az 4500 prim günü şartıyla SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alıp, buna istinaden iş akdini feshedip işyerinden kıdem tazminatı isteyebilir. Sizin prim gününüz ikinci seçenek için yeterli ancak ilk işe girişten itibaren 25 yıl henüz dolmamış. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/15-yil-3600-gunle-kidem-tazminati-alma-sartlari-nelerdir/)

      1. Mustafa dedi ki:

        2008 yılı 1 Mayıs ve 31 Aralık arasında yapılan ilk sigorta girişlerinde 25 yıl sigortalılık şartı diye bir ibare yok çoğu yazılarda o şekilde okuyorum. 1 Mayıs 2008 öncesi için 25 yıl sigorta şartı aranıyor diye okudum. Cevabınız için teşekkür ederim.

  64. Battal ERGÜN dedi ki:

    7.5 yıldır aynı is yerinde çalışıyorum is veren 30.06 2022 de 18. Maddeyle çıkış gosterip 01.07.2022 de giris yapmis bizim haberimiz yok tesaduf ogrendik sgk ya gidip 3600 den tazminatimi almak istedim sgk yaziyi vermedi tazminat alamazsın dediler bilgi lutfen

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kıdem tazminatı yazısının işyerinden yapılan giriş – çıkışla bir ilgisi olmaz, SGK kıdem tazminatı konusunda sigorta başlangıç tarihinden itibaren geçen süre ile toplam prim gün sayısına bakar.

  65. Hasan akman dedi ki:

    Merhaba admin 5423 günüm var 10 yıldır aynı firmadayim işten ayrılmak istiyorum sigortadan kağıt alip ta tazminat mi alabilurmiyim

  66. Mehmet kaplan dedi ki:

    Sigorta girişim 2002 4500 günden fazla günüm var tazminatımı ala bilirmiyim

  67. Yusuf erçoban dedi ki:

    Sigorta girişim 21.06.2002 2017 den beri aynı iş yerinde çalışıyorum 6425 günüm var işten ayrılmak istiyorum SGK dan yazı alabilirmiyim

    1. caner dedi ki:

      16.11.2001 ssk girişim var 6493 primim var sskdan yazı alıp tazminat alma hakkım mevcut mu bilgi vermenizi rica ederim

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        En az 7000 gün olması veya sigorta başlangıcından itibaren en az 25 yıl geçmiş olması gerekir.

  68. Muslu koç dedi ki:

    2005 sigorta girisliyim ucbucuk seneden beri bir iş yerinde çalışıyorum isimden ayrilmak istiyorum 3600cikis alabilirmiyim 5900gunum var

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      2005 sigorta girişiniz olduğuna göre kıdem tazminatı yazısı için en az 7000 gün olması gerekir. 5900 günle kıdem tazminatı yazısı alabilmeniz için sigorta başlangıç tarihinden itibaren en az 25 yıllık sürenin de geçmiş olması gerekir. 3600 gün sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar için geçerli.

  69. Emrah Pekçetin dedi ki:

    Merhaba, SGK sigorta sürem 29 yıl prim ödeme 8335 gün…şu an çalıştığım yerden 15 yıl 3600 günden kıdem tazminatımı alıp ayrılmak istiyorum..Kıdem tazminatına esas yazıyı bağlı olduğum sigorta müdürlüğünden aldım. Fakat daha önceki senelerde farklı iki firmadan da bu yazıyı temin ederek tazminatımı alıp ayrıldığım için 3. kez tazminat alamazsın deniyor. Herkes farklı bir şey söylüyor. Bunun doğruluk payı nedir? Birde sigorta müdürlüğünden aldığım yazıda yetkili memurun adı soyadı ve imzası var sadece herhangi bir kaşe yok bu da sorun olabilir mi? Yardımınızı rica ediyorum. Saygilarimla

  70. Gonca dedi ki:

    Merhaba kardeşim benim adıma gidip SGK’dan yazıyı alabilir mi? İşyerimden izin alamıyorum.

    Ayrıca dilekçedeki söylem önemli sanırım. “Şirketiniz ile olan iş sözleşmemi 1475 Sayılı İş Kanunu’nun halen yürürlükte olan 14. Maddesine göre bu nedenle feshettiğimi bildirir, çıkış işlemlerimin yapılmasını ve feshe bağlı tazminat ve işçilik alacaklarımın tarafıma ödenmesini saygılarımla arz ederim” diye yazacağım. Uygun mudur? İşten ayrılıp evde yaşı beklemeyi planlıyorum. Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK Müdürlüğü kardeşinize size ait kıdem tazminatı yazısı verir mi bilemeyiz, isterseniz bu konudaki dilekçeyi yazıp, imzalayıp kardeşinizden SGK’ya gönderebilirsiniz.
      Yukarıda belirttiğiniz metin bu konuda eksik olur.
      SGK’dan kıdem tazminatı yazısını aldıktan sonra dilekçenizde daha doğrusu fesih bildirim yazınızda söz konusu dilekçeye de atıf yapacak şekilde;
      “Ekte yer alan …… tarihli ve …… sayılı SGK yazısından da anlaşılacağı üzere, yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlamış olduğumdan, 1475 Sayılı İş Kanunu’nun halen yürürlükte olan 14. Maddesine istinaden Şirketiniz ile olan iş sözleşmemi feshettiğimi bildirir, çıkış işlemlerimin yapılmasını ve feshe bağlı tazminat ve işçilik alacaklarımın ….. gün içerisinde tarafıma ödenmesini saygılarımla arz ederim” şeklinde bir bildirim yazısı daha uygun olur.
      Ayrıca bu konuda https://www.isvesosyalguvenlik.com/isyerine-dilekce-verme-ve-gerektiginde-ispatlama-yollari/ başlıklı yazının “İşçi İşyerine Nasıl Dilekçe Verebilir ve Gerektiğinde Belgeleyebilir ?” başlıklı bölümüne bakabilirsiniz.

      içerecek şeklide bir dilekçe fesih için yeterli olur,

  71. Ahmet dedi ki:

    Sigorta girişim 01.05.2008 sgk dan kıdem tazminatı alır yazısı aldığım halde iş yeri kıdem tazminatımı vermiyor 25 yıl 5400 prim şartını sunuyor ne yapmalıyım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1.5.2008 tarihi veya sonrasında sigorta başlangıcı olanlar için 25 yıl yani sigortalılık süresi şartı yok, sadece prim günü şartı var. Eğer SGK kıdem tazminatı alabilir yazısı verdiyse işyerinin/işverenin kendiliğinden başka bir şart ileri sürme hakkı ve yetkisi yok. SGK’dan aldığınız kıdem tazminatı yazısına istinaden iş akdinizi haklı nedenle feshettiğinizi, kıdem tazminatınızın ödenmesini talep ettiğinizi belirtir şekilde noterden bir ihtarname çekip (SGK’dan aldığınız yazının bir fotokopisini de ihtarnameye eklemek gerekir) işten ayrılabilirsiniz. Verdiğiniz sürede kıdem tazminatınız ödenmezse arabulucuya başvurabilirsiniz, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

  72. yasar dedi ki:

    Kolay gelsin sigorta başlangıcı 1998 yılı 6.ay..2002 yılında başlamış olduğum iş yerinde 2016 yılında başka işe giricem diye sigortadan yazı alarak çıkış yaptım ama daha sonra yine aynı iş yerim gitmememi ve devam etmemi istedi.. Şartlar sağlandı devam ettim.. Şu an yurt dışında bir şirketle anlaştım ve bi kaç hafta içinde çıkış işlemlerine başlıcam.. Tekrar sigortadan yazı alma hakkım varmıdır.. Cevap alabilirsem çok sevinirim.. Teşekkürler..

    1. yasar dedi ki:

      Ben yanlış bi bölümemi yazdım cevap verilmiyor acaba?

  73. Kemal dedi ki:

    SGK’dan alınan tazminatı alabilir yazısı işverene teslim edildi şimdi süreç nasıl işleyecek

  74. EMEL dedi ki:

    14.5.2001 GİRİŞİM BAYANIM 4.550GÜNÜM VAR SGK TAZMİNAT YAZISI ALABİLİR MİYİM.

  75. İbrahim buyuktas dedi ki:

    2001 yılı sigorta girisliyim 7000 gün sigota günü doldurdum noterden tazminat yazısını ve istifayı aynı anda gonderip direkt işten ayrilabilimiyim ve noterden hemen iş yerine evraklar ulasirmi

  76. İbrahim dedi ki:

    Merhaba temmuz 2010 ilk sigorta giriş tarihim. Şu an 4444 günüm mevcut 2009 2010 yılları arasında yapmış olduğum askerlik için 260 gün borçlannma ödemesi yapıp 4700 prm günü ile tazminat alabilirmiyim. 25 yıl sigortalılık şartı yok diye biliyorum 2008 sonrası girişim olduğu için doğru mu

    1. Mustafa Can dedi ki:

      Doğrudur.

  77. Seçkin dedi ki:

    merhaba, 3600 gün yazısı e-devlet ten alınabiliyor mu?

  78. Nursel yıldırım dedi ki:

    Devlet kurumunda sözleşmeli 6 yıl çalıştım ve emekliliğime hak kazandığım için istifamı verdim.tazminat hakkın yok dediler ama Samsun’da bir arkadaşımız dava açtığı için tazminatı almış.ben nasıl bir yol izlemeliyim.yardimci olursanız sevinirim

  79. Rabia dedi ki:

    Merhaba, 4A tescil başlangıcım 23.11.1999 ve hizmete başlama tarihim 07.11.2000 şu an prim gün sayım 6560. Sigortalılık sürem 22 yıl. Şu an çalıştığım firmaya 10.11.2007 tarihinde girdim. bu şartlarda kendi isteğim isteğim ile işten ayrılırsam tazminat alma hakkım var mı?

  80. Mehmet ORÇAN dedi ki:

    Merhaba hocam . Ben sigorta girişim 2011 Ocak 06.03.2024 tarihinde kıdem esas yazısı aldım. Şirkete bildirdim bana alamazsın dediler . Yazıyı verirken istifa ile birlikte mi vermem gerekiyor. Yoksa çalışmaya devam edip evrakı vermem mi gerekiyor . Pirim gün sayım 4900