Kimler – Hangi Bölüm Mezunları İş Güvenliği Uzmanı Olabilir ?

Kimler – Hangi Bölüm Mezunları İş Güvenliği Uzmanı Olabilir ?
31 Ekim 2013 23:48

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 3 üncü maddesi ve İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik uyarınca, iş güvenliği uzmanlığı sertifikasına sahip yani yetkili eğitim kurumunda sertifika almış;

• Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler,

• Mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları (mühendis, mimar),

• Teknik öğretmenler,

• Fizikçi, kimyager veya biyolog unvanına sahip olanlar,

• Üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği lisans (fakülte – dört yıllık okul) veya ön lisans (iki yıllık okul – yüksek okul) programı mezunları,

iş güvenliği uzmanı olabilirler.

İş güvenliği uzmanı olarak görev yapabilmek için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nden (A), (B) veya (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi alınmış olması gerekir. Bu belgenin nasıl ve ne şekilde alınacağı, kimlerin eğitime girmeden, kimlerin sınava girmeden belge alabileceği, belge sahiplerinin hangi işyerlerinde görev yapabileceği Yönetmelikte açıkça belirtilmiş olup, ayrıca bu konuda ayrıntılı bilgi ve açıklama “Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir – Nasıl Belge Alınır?” başlıklı yazıda yer almaktadır.

YORUMLAR

  1. Tekniker dedi ki:

    Elektrik teknikerleri iki yillik yuksek okul mezunlari is guvenligi uzmani olamiyormu. Yada farkli egitim sinavlar ile alinamazmi.

    1. Admin dedi ki:

      Elektrik teknikerleri teknik eleman sınıfına girmediği için iş güvenliği uzmanı olamazlar. En azından iki yıllık iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunu olmak gerekir.

    2. Ayhan dedi ki:

      Merhaba 1982 kaşım doğum luyum 05 05 1998 sgk baslangicim eytt den yararlanabiliyormuyum yoksa 18 yas mı baza alınıyor

  2. oğuz dedi ki:

    makine teknikerleri ki yillik yuksek okul mezunlari is guvenligi uzmani olamiyormu.

    1. Admin dedi ki:

      Hangi bölüm mezunlarının iş güvenliği uzmanı olabileceği yukarıdaki yazıda belirtilmiştir, bunlar arasında makine teknikeri yok.

  3. Burhan dedi ki:

    Ya amcam bi sosyolog arkadaşının iş sağlığı güvenliği belgesi aldığını ve şuan çalıştığını söyledi. Ayrıca dışarıda sanırım yine bunların kursları var. Sertifika felan da sanırım alınıyor. Acaba sertifikası olanlar ile ön lisans veya lisans okuyanın farkı varmıdır. Bu sertifikanın 4 günde alan kuzenimde var bu böyle paparayla satılan bi şey mi anlamadım gitti. Yani iki yıllık açıktan okusam mı yoksa 4 günde sertifika alınıyorsa öyle bisi mi alsam lisans sosyoloji mezunuyum. Bilgi verebilirmisiniz

    1. Admin dedi ki:

      Yönetmeliğe göre hangi bölüm, hangi fakülte, hangi okul mezunlarının iş güvenliği uzmanı olabileceği yukarıdaki yazıda açıklanmıştır. Yönetmelik değişmediği sürece yukarıdaki yazıda yer alan açıklamalar aynen geçerli.

  4. Emre dedi ki:

    Ziraat mühendisleri yüksek lisans yaparak b sınıfı sınavına girebilirler mi hocam yardımcı olursanız seviniriz

    1. Admin dedi ki:

      Evet, iş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği programında yüksek lisans yapmış mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları doğrudan (B) sınıfı iş güvenliği sınavına girebilir.

  5. Gıda Mühendisi dedi ki:

    Gıda mühendisliği bölümünden yeni mezun oldum ÖSYM sınavına girerek C sınıfı uzman olma hakkı kazanabilir miyim? Yoksa yapmam gerek başka bir şey var mı ?

    1. Admin dedi ki:

      Sınavdan önce kursa gitmeniz yani eğitim almanız gerekir.

  6. Aziz dedi ki:

    İyi çalışmalar
    Kimya bölümü ve üksek lisans mezunuyum C sınıfı almadan B sınıfı sertifikası alabilir miyim
    Teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Kimyager unvanına sahipseniz ve İş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği programında yüksek lisans yaptınızsa sınavda da başarılı olmanız şartıyla doğrudan B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi alabilirsiniz.

      1. büşra dedi ki:

        ben çeko mezunuyum açıktan 2 yıllık iş saglığı ve guvenliği bölümü okuyup sonrasında kurs alıp sınava girersem iş saglığı ve guvenliği uzmanı olabiliyormuyum

        1. Admin dedi ki:

          Evet, C sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilirsiniz.

  7. engin can dedi ki:

    merhabalar ben inşaat teknikeriyim açıktan isg okursam hangi sınıf almış olurum

  8. tuğba dedi ki:

    merhaba ben lisans çalışma ekonomisi mezunuyum. bölümümden atanamadığım için 2 yıllık iş sağlığı ve güvenlik okumak istiyorum. ancak kafama akılan sorular var lisans mezunun olmam iş sağlığı ve güvenliği sınavalarına girmeme engel olur mu. yani kısacası lisans mezunu olup önlisans bu bölümü okuyup iş bulabilirmiyim. malesef ülkemizde saçma bir duurm var lisans mezunu isen okudugun önlisans çöp oluyor kpss ile alınacak işlerde. bu duruumu okuduktan sonra yaşamak istemiyorum.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hiçbir engel teşkil etmez, zararı olmaz, çünkü çalışma ekonomisi alanındaki lisans eğitiminiz iş güvenliği uzmanlığında dikkate alınmaz.

  9. Şafak dedi ki:

    Meslek lisesi mezunları iş güvenliği belgesi alabiliyorlarmı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazıda da açıklandığı üzere iş güvenliği uzmanı olabilmek için ilgili branşta en az iki yıllık üniversite (önlisans) mezunu olmak gerekir, meslek lisesi mezunları iş güvenliği uzmanı olamaz.

  10. hakan dedi ki:

    herhangi bir lisans mezunu olan birinin iş sağlığı ve güvenliği tezsiz yüksek lisans yaptıktan sonra uzmanlik sınavlarına girebilir miyiz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Mezuniyet sonrası kursa da gitmiş olmanız şartıyla C sınıfı uzmanlık sınavına girebilirsiniz.

  11. Esma Gül dedi ki:

    Merhaba, benim sigorta girişim 1997 ve primlerim ödenmiş gözüküyor, EYT için sigorta giriş primleriniz Tüm kollara tabi olarak ödenmiş olması gerekiyor deniliyor. Sigorta girişinde (506/4 Aylık Bordro) yazıyor. Tüm kollara tabi nedir?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normal SGK hizmet dökümünde prim günü olarak göründüğüne göre uzun vadeli sigorta kollarını kapsıyor demektir.

  12. Erkan dedi ki:

    Merhabalar öncelikle herkese yardımcı olmaya çalıştığınız için içten teşekkürler, bir sorum olacaktı 1978 doğumluyum 4A tescil bilgilerimde İşe giriş tarihim 1/10/1994 (muhtemelen lise son staj zamanları olabilir ama tam olarak hatırlayamıyorum) , Uzun Vade Başlangıcı 1/5/2000 , Çıkış tarihim 2/1/2017 Uzun vade gün sayısıda 4237 olarak görünmektedir. Biraz daha bilgi vermem gerekirse 2000 yılında ki Sigorta Statü 506/4 Aylık Bordro olarak görünmektedir, Durumu mu özetleyebilir misiniz lütfen?
    Saygılarımla

  13. Turhan dedi ki:

    Ben ilk olarak 1994 te sigorta girişim doğum tarihim 1979 iki yıl SSK var ondan sonra 10 yıl yok 10 yıl dan sonra 12 bağkuru yani toplam gün sayım 5700 eyt den faydalanır miyim

  14. Aslan dedi ki:

    Sosyal güvenlik ön lisan mezunu iş güvenliği uzmanı olabilirmi derslerde iş güvenligi bulunuyor.

  15. Ayşenur dedi ki:

    Merhaba, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Lisans mezunuyum şuanda da İSG üzerine yüksek lisans yapıyorum, yüksek lisansımı bitirdikten sonra B sınıfı isg sınavına girme hakkım oluyor mu?

  16. Metin dedi ki:

    Merhaba Türk dili ve edebiyatı lisans mezunuyum isg alanında yüksek lisans yaprak b sınıfı uzmanlık sınavına girebilirmiyim ?