Kız Çocuklarının Sağlık Yardımlarından Yararlanma Şartlarındaki Özellikli Durumlar

Kız Çocuklarının Sağlık Yardımlarından Yararlanma Şartlarındaki Özellikli Durumlar
3 Temmuz 2018 23:05

Kız çocuklarının ana veya babaları üzerinden sağlık yardımı alabilmeleri açısından 1 Ekim 2008 tarihi öncesi ve sonrası farklılık arz etmektedir.

Çünkü kız çocukları 1 Ekim 2008 tarihinden önce yaşları ne olursa olsun, evli olmadıkları sürece, öğrenim durumlarına bakılmaksızın anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı alabilirlerken, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren sağlık yardımlarından yararlanma açısından erkek çocuklarla aynı şartlara tabi hale gelmişlerdir. Dolayısıyla bu durumdaki kız çocukları, malul olmadıkları sürece, aynen erkek çocuklarda olduğu gibi lise ve dengi öğrenim veya Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmeleri halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmeleri halinde 25 yaşını doldurana kadar ana veya babaları üzerinden sağlık yardımı alabileceklerdir. Bu yaşları dolduran veya bu yaşları doldurmadan öğrencilikleri sona eren kız çocukları, artık anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alamayacaktır.

Bu şartlara tabi olan yani anne / baba üzerinden sağlık yardımlarından yararlanma yönünden erkek çocuklarla aynı şartlara (evli olmama – yaş ve öğrenim şartı) tabi olan kız çocukları aşağıda belirtilmiştir:

• 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlar ile 5510 sayılı Kanuna göre ilk defa genel sağlık sigortalısı olanların kız çocukları.

• 1 Ekim 2008 tarihinden önce başka bir kapsamda çalışması olmayıp sadece 2925 (Tarım SSK) kapsamında sigortalı olanlar ile gelir/aylık alanların kız çocukları.

• 1 Ekim 2008 tarihinden önce 506 sayılı Kanunun 85 inci maddesine tabi isteğe bağlı sigortalı veya 86 ıncı maddesine göre topluluk sigortasına tabi olup sağlık primlerini ödemeyen borçlu sigortalıların kız çocukları.

• 1 Ekim 2008 tarihinden önce 1479 (Bağ-Kur) veya 2926 (Tarım Bağ-Kur) kapsamında tescil edilen fakat en az sekiz ay sağlık sigortası primi ödemeyen isteğe bağlı sigortalıların kız çocukları.

• 1 Ekim 2008 tarihinden önce 1479 (Bağ-Kur) veya 2926 (Tarım Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olanlardan 5510 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesi gereğince sigortalılığı durdurulanlardan tescil tarihi ile durdurma tarihi arasında toplam sekiz ay sağlık primi ödemeyenlerin kız çocukları.

• 1 Ekim 2008 tarihinden önce mülga 506 sayılı Kanuna (SSK) göre bir yılda 120 gün, 1479 (Bağ-Kur) ve 2926 (Tarım Bağ-Kur) sayılı Kanunlara göre sekiz ay sigortalılığı bulunmayan ve 1 Ekim 2008 tarihinden sonra yeniden çalışmaya başlayan sigortalıların kız çocukları.

• 1 Ocak 2012 tarihinde devralınan ve Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (3) numaralı alt bendine tabi olan kişilerin (2022 sayılı Kanun kapsamında 65 yaş aylığı ve engellilik aylığı alanların) kız çocukları.

• 1 Ekim 2008 tarihinden önce başka bir kapsamda çalışması olmayıp ilk defa 1 Ocak 2012 tarihinden sonra güvenlik korucusu olarak görevlendirilenlerin kız çocukları.

• 2147 veya 3201 sayılı Kanunlara göre yurtdışı borçlanma yapanlardan ilk defa 1 Ekim 2008 tarihinden sonra aylık bağlananların kız çocukları.

• 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamındaki sigortalıların (Türk Silahlı Kuvvetlerinde aynı kapsamda çalışan askeri ve sivil personel hariç) 15 Ocak 2010 tarihi veya sonrasında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde aynı kapsamda çalışan askeri ve sivil personelin 15 Ekim 2010 tarihi veya sonrasında doğan kız çocukları, bunlar dışında kalanların 1 Ekim 2008 tarihi veya sonrasında doğan kız çocukları.

Yaşları ne olursa olsun, öğrenim durumlarına bakılmaksızın evli olmadıkları sürece anne / babaları üzerinden sağlık yardımı alabilecek kız çocukları aşağıda belirtilmiştir.

• Genel kural; 1 Ekim 2008 tarihinden önce doğmuş olup bu tarihten önce bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında ana veya babası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde etmiş olan kız çocukları, evli olmadıkları sürece yaşları ne olursa olsun sosyal güvencesi olan ana veya babaları üzerinden sağlık yardımı alabilecekleredir.

• 1 Ekim 2008 tarihinden önce 1479 (Bağ-Kur) veya 2926 (Tarım Bağ-Kur) kapsamında tescil edilmiş, en az sekiz ay sağlık sigortası primi ödemeyen ve borcu nedeniyle sağlık yardımı alamayan 4/1-b kapsamındaki sigortalının söz konusu borçlarını ödemesi halinde bunların kız çocukları, evli olmadıkları sürece yaşları ne olursa olsun, durum değişikliği oluncaya kadar anne/babaları üzerinden sağlık yardımı alabilecekleredir.

• 1 Ekim 2008 tarihinden önce 506 (SSK), 1479 (Bağ-Kur) veya 2926 (Tarım Bağ-Kur) kapsamında sağlık yardımlarından yararlanılabilmek için gerekli olan en az 120 gün veya sekiz ay sağlık sigortası primi bildirilen/ödeyen ve işini terk eden sigortalının 1 Ekim 2008 tarihinden sonra statü değiştirerek yeniden çalışmaya başlaması veya herhangi bir kapsamda genel sağlık sigortalısı olması halinde bunların kız çocukları, evli olmadıkları sürece yaşları ne olursa olsun, durum değişikliği oluncaya kadar anne/babaları üzerinden sağlık yardımı alabilecekleredir.

• 1 Ekim 2008 tarihinden sonra Tarım Bağ-Kur (4/1-b/4) sigortalısı olan ve sattıkları ürün bedellerinden yapılan tevkifat nedeniyle 7 seri nolu Tebliğ kapsamında tescili geriye dönük olarak 1 Ekim 2008 tarihinden öncesine çekilenlerin kız çocukları, evli olmadıkları sürece yaşları ne olursa olsun, durum değişikliği oluncaya kadar anne/babaları üzerinden sağlık yardımı alabilecekleredir.

• 1 Ekim 2008 tarihinden önce 506 (SSK), 1479 (Bağ-Kur), 2926 (Tarım Bağ-Kur), 5434 (Emekli Sandığı) kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için gerekli olan sağlık sigortası primi bildirilen/ödeyen ve işinden ayrıldıktan sonra 2925 (Tarım SSK) kapsamında sigortalı olanların kız çocukları, evli olmadıkları sürece yaşları ne olursa olsun, durum değişikliği oluncaya kadar anne/babaları üzerinden sağlık yardımı alabilecekleredir.

• 1479 (Bağ-Kur) veya 2926 (Tarım Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olanlardan, 5510 sayılı Kanunun “Kendi adına ve hesabına çalışanların sigortalılıklarının durdurulmasına ilişkin hükümler” başlıklı geçici 17 nci maddesi gereğince sigortalılığı durdurulan ve askıya alınmadan önce bir yıl içinde en az toplam sekiz ay sağlık primi ödeyenlerle, sekiz aydan az prim ödeyen veya hiç ödeme yapmadan hizmetleri askıya alınanlardan, askıya alınan bu süreleri ihya ederek ödeyenlerin kız çocukları, evli olmadıkları sürece yaşları ne olursa olsun, durum değişikliği oluncaya kadar anne/babaları üzerinden sağlık yardımı alabilecekleredir.

• 2147 veya 3201 sayılı Kanunlara göre yurtdışı borçlanması yapanlardan; 1 Ekim 2008 tarihinden önce aylık bağlanan ve Türkiye’de ikamet edenlerin bakmakla yükümlü oldukları kız çocukları, evli olmadıkları sürece yaşları ne olursa olsun, durum değişikliği oluncaya kadar anne/babaları üzerinden sağlık yardımı alabilecekleredir.

• 1 Ekim 2008 tarihinden önce 506 (SSK), 1479 (Bağ-Kur), 2926 (Tarım Bağ-Kur), 5434 (Emekli Sandığı) kapsamında sağlık hizmeti alabilmek için yeterli prim gün sayısı bulunan ve 1 Ekim 2008 tarihinden önce veya sonra 2147 veya 3201 sayılı Kanunlarda aranan şartlara göre borçlanarak aylık bağlatan ve aylık bağlandıktan sonra Türkiye’de ikamet edenlerin bakmakla yükümlü oldukları kız çocukları, durum değişikliği oluncaya kadar anne/babaları üzerinden sağlık yardımı alabilecekleredir.

• 1 Ocak 2012 tarihinden önce güvenlik korucusu olarak görevlendirilenler ile aylık bağlananların bakmakla yükümlü olduğu kız çocukları da devir tarihinden sonra durum değişikliği oluncaya kadar sağlık hizmetlerinden faydalandırılacaktır.

• 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olan anne veya babasından birisi üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık hizmetlerinden yararlandırılan veya yararlanma hakkı olduğu halde yararlanmayan ve bu nedenle kazanılmış hakları bulunan kız çocukları, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan anne veya babası üzerinden durum değişikliğine bakılmadan sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edecektir.

• 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olan anne veya babasından birisi üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık hizmetlerinden yararlandırın kız çocukları, kesintisiz sağlık hizmeti alabilmesi için 18 yaşını doldurduğu veya 1 Ocak 2012 tarihinden önce bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık hizmetlerinden yararlanmayı hak ettiği tarihten, durum değişikliği olacağı tarihe kadar sağlık hizmetlerinden faydalandırılacaktır.

• Yukarıda belirtildiği şekilde anne / babası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı varken sigortalı bir işte çalışmaya başlayan kız çocuğu, daha sonra bu işinden ayrılması halinde tekrar anne / babası üzerinden sağlık yardımı alabilecektir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Zeynep yurdakul dedi ki:

    31 yasindayim ama babamin sigortasindan yararlanamiyorum yardimci olurmusunuz acaba ne yapmam lazim.yararlanabilirmiyim yas sinirimI var

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere 1 Ekim 2008 tarihinden önce babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde etmiş idiyseniz, evlenmediğiniz ve herhangi bir sosyal güvenceniz olmadığı sürece yaşınız ne olursa olsun babanız üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz. Bunun için babanız işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne başvurup görüşebilir. Eğer yararlanma hakkınız olmadığını söylerlerse bu durumda gelir testine başvurabilirsiniz. Gelir testi sonucunda aile içerisinde kişi başına düşen aylık geliriniz brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa 60/1-c-1 kapsamında prim ödemeden (yeşil kartlı gibi) sağlık yardımından yararlanabilirsiniz. Diğer seçenek ise aylık brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında her ay GSS primi ödeyerek (yıl sonuna kadar 76,75 TL) sağlıktan yararlanabilirsiniz.

      1. Gizem dedi ki:

        Merhabalar, ben 21 yaşında üniversite öğrencisiyim, yaz için bir aylığına işe girdim işten çıktıktan sonra sigortam direkt anne babamın üstüne geçiyor mu yoksa benim bir yere başvuruda mı bulunmam gerekiy

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          SGK’nın SPAS sisteminin bu işlemi otomatik yapması gerekir, eğer geçiş işlemi yapılmazsa e-Devlet SGK sayfasından başvurabilirsiniz.

    2. Ahmet dedi ki:

      Girişim 1992 hiç prim ödemesi yapmadım 2005 tüm borcu tek seferde ödedim 2005 ile 2011 arası ödeme yine yapmadım 2011 den sonra düzenli ödeme yaptım şu anda emekliyim 25 yaşında kızım var acaba sağlıkta yaralanırmı

    3. Naşide Köken dedi ki:

      Merhaba babam vefat etti kız kardeşim 1998 doğumlu babamın sigortasindan yararlanıyordu almanyada yüksek lisans yapiyordu hala ama şimdi devam edecek mi . Bilginiz mi varsa yardımcı olur musunuz

  2. Serap Avşar dedi ki:

    Yukardaki şartlarda eğer baba vefat ettiyse sonuç nasıl olur

    1. Admin dedi ki:

      Baba vefat ettiyse, kız çocuğu şartları taşıması halinde zaten babası üzerinden yetim aylığı alacağından ve kız çocuklarının yetim aylığı alabilmesi için herhangi bir yaş şartı da olmadığından (yani diğer şartları taşıyan kız çocuğu kaç yaşında olursa olsun fark etmez yetim aylığı alabileceğinden), yetim aylığı aldığı sürece de 60/f kapsamında GSS’li sayılır ve sağlık yardımlarından yararlanır, dolayısıyla bu durumda kız çocuğunun yaşının bir anlamı kalmaz.

  3. Yeşim dedi ki:

    Merhaba, 27 yaşında bir bayanım şu anda babam emekli ve ben onun sayesinde sağlıktan yararlanıyorum ancak bir işe girip, ayrılırsam ayrıldıktan sonra da tekrar babamın güvencesinden yararlanabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Tabi yararlanabilirsiniz, bu hakkı bir kez elde etmiş olduğunuz için, işe girip çıktığınızda da yine bu hakkınız devam eder.

  4. Banu dedi ki:

    1.Ekim.2008 öncesi babamın sigortasından faydalanıyordum. Sonra çalışmaya başladım. Şimdi işten ayrılıcam. Babamın sigortasından yeniden faydalanmak için ne yapmalıyım? Teşekkürler…

  5. Banu dedi ki:

    Babamın emekli olduğu bilgisini eklemek isterim..

    1. Admin dedi ki:

      Sizin bir şey yapmanız gerek yok, siz işten ayrıldıktan sonra Babanızın SGK Müdürlüğüne başvurup, kendi üzerinden sağlık aktivasyonunuzu yaptırması gerekir.

      1. selin dedi ki:

        başvuru otomatik mi oluyor yoksa babam bireysel olarak gidipte mi yapıyor?

        1. Admin dedi ki:

          Normalde birçok durumda SGK SPAS sistemi otomatik aktivasyon yapıyor, ancak siz özellikle 25 yaşını doldurdunuzsa sistem otomatik yapmayabilir, babanızın bizzat SGK Müdürlüğüne başvurması gerekebilir.

          1. Nurmerve dedi ki:

            Merhaba ben 20 yaşındayım 1 ekim 2008 öncesi doğumluyum mezunum ama babamın bağ-kurundan yararlanamıyorum yaralanmm için ne yapmam gerek

          2. Admin dedi ki:

            Babanız SGK ile görüşsün, eğer 1 ekim 2008 öncesi hak kazanmış iseniz, SGK babanız üzerinden sağlık aktivasyonunuzu yapar büyük ihtimalle.

          3. Seda dedi ki:

            Babam vefat etti bende eşimden ayrıldım babamın ssksından nasıl yararlanma bilirim yada ne yapmam lazım

          4. Admin dedi ki:

            Bulunduğunuz yerdeki SGK Müdürlüğüne başvurmanız gerekir. E-Devlet SGK sayfasından da başvurabilirsiniz.

          5. Melike dedi ki:

            Merhabalar 2004 doğumluyum çalışıyorum sigortam yok babamın sigortasından yararlanıyorum sigortamı açtırmak istiyorum yaklaşık 7 ay ödemek istiyorum girişim açılsın diye eyer ben kapatırsam tekrardan babamın sigortasından yararlanabilirmiyim yani babamın üzerine geçe bilirmiyim gene

      2. Naz dedi ki:

        Merhaba ben adımı soyadımı değiştirdim babamın sigortasından nasıl faydalanabilirim ve bujun icin ne yapmam gerek

  6. Berivan dedi ki:

    İyi günler ben 26 yaşındayım babamın saglık sıgoryasından şu an yararlanamıyorum tekrar yararlanmak için benim mi yoksa babamın mı başvurması gerekir. Ayrıca kısa süreliğine bir işe girip ayrıldım.

    1. Admin dedi ki:

      Babanızın SGK’ya başvurması gerekir.

  7. Elif dedi ki:

    Iyi günler, yurt disinda yasiyorum ve Turkiye’ye gelislerimde saglik kontrollerim icin babamin saglik sigortasindan (ssk emekli) faydalaniyorum. Yurt disinda evlenmem durumunda bu haktan yararlanmaya devam edebilir miyim? Ya da yararlanmaya devam etmek icin ne yapabilirim? Tesekkurler.

    1. Admin dedi ki:

      Evlenmeniz halinde artık babanız üzerinden hiçbir şekilde sağlık yardımı alamazsınız.

      1. yasemin dedi ki:

        iyi günler, Bende aynı şekilde babımın saglık sigortasından yararlanıyordum ve eşimin yabancı uyruklu olması benim babamın saglık sigortasından yararlanamama durumuyla aynı kategoride mi? Çünkü Türkiyede evlenince eşin sigortasından yararlanma oldugu için otomatik olarak babadan gelen durum düşüyor. Ama eş Türkiye vatandaşı degilse, süreç nasıl ilerliyor?
        Teşekkürler

        1. Admin dedi ki:

          Eşin T.C. vatandaşı veya yabancı uyruklu olması durumu değiştirmez, evli kız veya erkek çocuğu hiçbir şekilde anne – babası üzerinden sağlık yardımı alamaz. Burada kişinin nüfus kayıtlarında evli görünmesi yeterlidir, kiminle evli olduğunun hiçbir önemi bulunmamaktadır.

          1. Gamze dedi ki:

            merhaba, 1993 doğumluyum 1 sene sigortam yattı ama işten çıktım. babam memur emeklisi onun sigortasından yararlanabilir miyim, yararlanmak için herhangi bir işlem yapmam gerekiyor mu yoksa otomatikman geçer miyim üzerine?

  8. Aslı dedi ki:

    İyi günler,
    yurtdışından kesin dönüş yaptım. Bekarım ve çalışmıyorum. Babam emekli, daha önce hiç faydalanmadım. Şimdi başvurabilir miyim?

    Teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      1 Ekim 2008 tarihinden önce bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde etmemişseniz yararlanamayabilirsiniz, ancak babanız yine de SGK’ya başvursun, sonucu kesin öğrenmiş olursunuz.

  9. Ayse dedi ki:

    İyi gunler. Baba istedigi zaman 28 yaşındaki kızının saglik hizmetini iptal ettirebilirmi birde baba soyadını değiştirirse durum ne olur babanın iznimi gerekir. Tesekkurler

    1. Admin dedi ki:

      Evet bu konudaki başvuruyu babanın SGK’ya yapması gerekir, yetki ona ait. Ancak soyadını değiştirmesi sorun olmaz, çünkü nüfus kayıt sisteminde siz yine de onun kızı olarak görünürsünüz.

  10. Gizem dedi ki:

    Iyi gunler, calismadigim icin babamin saglik sigortasindan faydalaniyorum. Ancak arada birkac gunlugune part time iste calisiyorum, giris cikisim yapiliyor. Bu sigorta giris cikislarindan sonra herseferinde basvuru mu yapmamiz gerekicek babam uzerinden bakilabilmek icin. Yoksa belirli gun sayisindan az calistigim icin devam eder mi?

    1. Admin dedi ki:

      SGK’nın SPAS sistemi bu işi otomatik yapıyordur. Zaten siz çalıştığınızda da ayda 30 günden az çalıştığınızdan, yine babanız üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz.

  11. Buse dedi ki:

    20 yaşındayım ve üniversiteden mezun oldum. Ama herhangi bir işte çalışmıyorum daha öncede çalışmadım. Babamın üzerinden hala yararlanabiliyormuyum hala yoksa mezun olduğum için yararlanamız mıyım.

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere 1 Ekim 2008 tarihinden önce babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde ettinizse, yaşınız kaç olursa olsun fark etmez, evlenmediğiniz sürece babanız üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz.

      1. Sinm dedi ki:

        Merhaba ben 25 yaşındayım babam emekli, hastahaneye gidince sgk dan yararlanamadım. Bunun için napmam gerekiyor, şu 1 Ekim 2018 olayını anlamadım, babam sürekli çalışıyor hep sigortadan yararlandı , bende onun üzerine oldgum için, 1 Ekim 2008 öncesi de sigortalı olmuş olmuyor muyum?

        1. Admin dedi ki:

          Kullanıcı adınızdan erkek çocuk mu yoksa kız çocuk mu olduğunuz anlaşılmıyor, eğer kız çocuk iseniz, 1 Ekim 2008 tarihinden önce babanızın sosyal güvencesi var idiyse ve babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde etmiş idiyseniz kazanılmış hak kapsamında yaş şartı aranmaksızın bekar olduğunuz sürece babanız üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz. Bunun için babanızın SGK’ya başvurması gerekir.

  12. Eylem güneş dedi ki:

    Merhaba baba emekliliği 2002 kendisi sağ, emekli sandığına bağlı, boşandıktan sonra babanın sağlık güvencesinden yararlanabilirmiyiz.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer 1 Ekim 2008 tarihinden önce babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde etmiş idiyseniz yararlanabilirsiniz, bu konu ayrıntılarıyla yukarıdaki yazıda açıklanmıştır.

  13. Özlem kışla dedi ki:

    İyi gunler efendim ben boşandım eşimden ve hiç bir gelirim yok ve ssk yok babam emekli yurtdışından onun ssk üzerinden bakilabiliyormuyum acaba bir kızım var 9yasinda babası üzerine bakılıyor ve soy ismi daha babasının kendi soy ismimi vercem yardımcı olur musunuz ltf ben 6sene önce Almanya’dan geldim ve ssk yok

    1. Admin dedi ki:

      Bulunduğunuz yerdeki SGK Müdürlüğüne uğrayıp görüşün, babanız sosyal güvenlik sözleşmesi olan bir ülkeden emekli idiyse size yetim aylığı bağlanabilir, bağlanan aylık kapsamında sağlık yardımı da alabilirsiniz, ölene babanız üzerinden sadece sağlık yardımı alamazsınız, yetim aylığı bunun için gerekli.

  14. meltem dedi ki:

    lise mezunuyum 21 yaşındayım sadece lise sondayken staj için çalışmıştım .3 yıldır calismiyorum babam emekli. evlenene kadar ondan mi yararlanicam yoksa borç falan çıkar mi sizce ?

    1. Admin dedi ki:

      Eğer 1 Ekim 2008 tarihinden önce babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde ettinizse yaş şartı aranmaksızın evlenene kadar babanız üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz.

  15. yok dedi ki:

    size bir şey sormak istiyorum. bakmakla yükümlü olmak ayrı hak sahipilği ayrıdır mesela bakmakla yükümlü olanlar hak sahibi olamadıkları için yetim aylığı alamıyor ve yeni yasadada geçmişte kazanılmış hakları koruyor ve bu durumda 1 ekimden önce hak sahibi olan kızlar yetim aylığı alabilir mesela 1 ekimden önce emekli sandığından 10 senesi yoksa 1 ekimden önce hak sahibi değil ve bu kız yetim maaşı alamıyor.bu doğru mu

    1. Admin dedi ki:

      Yetim maaşı alacak kızın babasının sigortalılık statüsü ve ölüm tarihini yazabilir misiniz ?

      1. yok dedi ki:

        ben bunu bir programda dinlemiştim. ondan dolayı yazdım. gerçekten eşitlenmiş mi diye araştırdım. sizin bu yazınınızı okudum. ben daha halen yetim maaşının eşitlendiğine inanamıyorum. yetim maaşı eşitlenince feministler ve kadın erkek eşitliğini sözde savunan herkes karşı çıkmıştı ama iyi ki de eşitlenmiş diyorum

  16. Zeynel sumen dedi ki:

    1978 girişli memurum 2018 de emekli oldum kızım 1997 yılında evlenip Almanya’ya gitti 2010 yılında boşandı şimdi Almanya’dan kesin dönüş yaptı benim üzerimden sağlık sisteminden yararlanirmi cevaplarsanız sevinirim saygılar.

    1. Admin dedi ki:

      Kızınız emekli olduğuna göre artık sizin üzerinizden sağlık yardımı alamaz, kendisi emekli olduğuna göre bu emekliliğine bağlı olarak sağlık yardımı da alabilir.

  17. Aslı dedi ki:

    Merhaba
    Babamın sigortası yok çifti bakuru ödüyordu önceden annemin sigortası var annemden yararlana biliyormuyum üniversite mezunuyum çalışmıyorum 24 yaşındayım bilgi verirseniz sevinirim iyi gunler…

    1. Admin dedi ki:

      Annenizin sigortası şu anda devam ediyorsa ve anne – babanız üzerinden 1 Ekim 2008 tarihinden önce sağlıktan yararlanma hakkı elde ettinizse, yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere, yaşınız kaç olursa olsun fark etmez, evlenmediğiniz sürece anne – babanız üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz.

  18. Buse dedi ki:

    Merhaba. 1995 doğumluyum. 2019 yılında bir ay sigortalı bir işte çalıştım ve daha sonra ayrıldım. E-devlette, genel sağlık sigortası başlangıç tarihi 01.10.2008 olarak görünüyor. Ben bir daha babamın sigortasından yararlanamayacak mıyım? Teşekkürler şimdiden.

    1. Admin dedi ki:

      Şu an sigortalı işte çalışmıyorsanız ve 1 Ekim 2008 tarihinden önce babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde etmiş idiyseniz evlenmediğiniz sürece yararlanabilirsiniz. Babanız SGK Müdürlüğüne başvurusun.

  19. Gülşah dedi ki:

    Merhaba,

    Eğitim amaçlı olarak yurt dışındayım ve 30 yaşındayım. Babamın sigortasından faydalanmak için aynı evde ya da yurt içinde ikamet etmem gibi bir şart bulunuyor mu?

    Teşekkürler,

    1. Admin dedi ki:

      Aynı evde ikamet ediyor olmanız şart değil, ancak GSS sağlık yardımlarından yararlanabilmeniz için Türkiye’de ikame ediyor olmanız gerekir. Buna karşılık bulunduğunuz ülke ile Ülkemiz arasında sosyal güvenlik sözleşmesi varsa belki babanızın sigortasından o ülkede de faydalanabilirsiniz. Babanız SGK Müdürlüğüne uğrayıp bu konuda bilgi alabilir.

      1. Gülşah dedi ki:

        Merhaba,

        Bir sorum daha olacak, gss prim ödemesi de yapmam gerekiyor mu babamın sigortasından yararlanırken?

        Teşekkürler,

        1. Admin dedi ki:

          Hayır prim ödemeniz gerekmez.

      2. İsimsiz dedi ki:

        1992 bağ kur girişim var 2005 yılına kadar hiç ödeme yapmadım 2005 Bütün borcu tek seferde ödedim ondan sonra aylık ödeme yine yapmadım 2011 sigortalı olarak çalışmaya başladım şu anda emekliyim 20 yaşındaki kızım sağlıkta faydalanırım teşekkürler

        1. İsimsiz dedi ki:

          1992 Bağkur girişim var hiç ödeme yapmadım 2005 yılında bütün borcumu ödedim 2011 yılına kadar yine aylık ödemesi yapmadım 2011 yılından sonra düzenli olarak ödeme yaptım şu anda emeklim 20 yaşında kızım sağlıkta yaralanır mı

  20. Filiz dedi ki:

    Merhaba,
    15 Haziran 1990 doğumluyum. Babamın sağlık sigortasından yararlanamıyorum. 2017 Eylül – 2019 Haziran ayına kadar ücretli öğretmenlik yaptım. Şuan çalışmıyorum. Daha önce çalıştığımdan dolayı
    mı yararlanamıyorum?

    1. Admin dedi ki:

      Çalışmış olmanız buna engel değil. 1 Ekim 2008 tarihinden önce babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde etmiş idiyseniz yararlanabilmeniz gerekir. Bu husus yukarıdaki yazıda ayrıntılı açıklanmıştır. Babanız SGK’ya başvursun.

  21. yeşim dedi ki:

    babam emekli ama ben sağlık hizmerinden yararlanamıyorum . sgk gittim siz değil babanız aktifleştire bilir dediler. ama başka biyerde de okumuştum anne ve babalarımız kanunun bize bakmakla hükümlülermiş ben babamla görüşmüyorum ama bu hak bana verilmiş ve babam olmadan olmuyor okuduğum yazıda babanız size bakmaya hükümlü olduğundan siz başvurabilirsiniz diyordu. böyle bişey mümkün mü acaba

    1. Admin dedi ki:

      Bahsettiğiniz yazı başka bir konuyla ilgili olabilir, sizin babanız üzerinden sağlık yardımı alabilmeniz için babanızın SGK’ya başvurması gerekir.

  22. Zeliha dedi ki:

    İyi günler, 29 yaşında ve bayanım.Bağkur borcumdan dolayı ilaç hizmetinden yararlanamıyorum.Tekrar babamdan faydalanmak için başvurabilir miyim ?

    1. Admin dedi ki:

      Bağ-Kur sigortalılığınız devam ettiği sürece bu mümkün değil. Babanız üzerinden sağlık yardımı alabilmeniz için Bağ-Kur sigortalılığını sona erdirmeniz gerekir. Ancak 2020 sonuna kadar borcunuz olsa dahi Devlete ve Devlet üniversitelerine ait hastanelerden, aile sağlığı merkezlerinden sağlık hizmeti alabilirsiniz.

  23. isimsiz dedi ki:

    bir kızın babası 1 ekim 2008 den önce tütün satmıştı ve bağkurdan tescil edilmişti ve daha sonra hiç bağkura prim ödememiş ve 1 ekim 2008 den sonra bağkurdan borçlanma yaparak emekli oldu.bu durumda emekli maaşından alabilir mi. tarım bağkuru hakkında yazılanlar çok karışık

    1. Admin dedi ki:

      Maalesef bu konuda sizin yazdığınız da karışık olmuş, emekli maaşı alan babası öldü kızının babasından dolayı maaş alıp alamayacağını mı soruyorsunuz ?

  24. Esma dedi ki:

    Merhaba. Babamin sigortasindan faydalaniyordum ise girdim ve 5 gunluk sigortali calistiktan sonra ayrildim. Tekrar babamin sigortasindan faydalanmak icin sgk ya basvurmam gerekli mi ? Bekarim

    1. Admin dedi ki:

      SGK’nın SPAS sistemi otomatik olarak bu işlemi yapar, eğer işlem otomatik yapılmamışsa babanızın SGK’ya başvurması gerekir.

  25. Hakan dedi ki:

    Merhaba,

    Ben Hakan. 1994 yılında Sigortaya başladım. İnşaat Mühendisiyim. 1997 yılında Vakıflar Bankasına girdim. 2005 yılında ayrıldım.Yurtdışında sigorta ödemeyen bir firmada yaklaşık 2,5 sene çalıştım. Kızım 1999 da doğdu. 2008 yılına kadar 120 günlük süreyi yakalayamadım.
    Bunun sebebleri 1) banka Sandığının kabul edilmemesi
    2)İsteğe bağlı yatırdığım Sigortanın kabul edilmemesi (4/B)
    3)Yurtdışında çalıştığım firmanın Sigorta yapmaması, diğerinin de Sağlık primi yatırmaması

    Aşağıdaki metni SGK sitesinden kopyalayıp yapıştırdım.
    İsteğe bağlı sigortalılar ne kadar prim öder?
    İsteğe bağlı sigorta primi prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancın % 32’sidir. Bunun % 20’si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12’si genel sağlık sigortası primidir.
    Bu yüzden kızım 20 yaşına geldiğinde Sigortadan düşürdüler. Ayda yaklaşık 80-90 TL civarında para ödemek zorunda kaldım. Ben şu anda Yusufeli’nde çalıştığım için eşimin verdiği bilgilerle rakamları söyleyebiliyorum.
    Şu anda 16 yaşında başka bir kızım daha var. O da 20 yaşına geldiğinde onun için de aynı şeyler geçerli olacak.
    Yani sonuç olarak kızımın evlenene kadar benden yararlanması gerekmez mi?
    Bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz?

    Kızım şu anda Kuran kursu öğrencisi. Liseyi açık liseden bitirdi.Diğer kızım için de aynı şeyler geçerli, o da şu anda 16 yaşında.

    Kızımın şu anda bekar olduğundan dolayı benden faydalanması gerekmez mi? Şu halde kızım benim sigortamdan faydalanamıyor.
    Halbuki ben şu anda aktif olarak sigortalı bir işte çalışıyorum.

    Edevlet’e girdiğim zaman=
    Uzun vade gün sayısı=2126 gün
    4/B Tescil Bilgileri=49 gün
    Banka Sandığı Tescil Bilgileri=2837 gün
    olmak üzere 5012 günlük bir çalışma sürem var.

    Yani bir şekilde benim kızımın benden evlenene kadar faydalanması gerektiğini düşünüyorum.Hakkın ve adaletin bu olduğunu düşünüyorum. Evlenme yaşlarını veya evlendikten sonra boşanıp boşanmayacaklarını ben bilemem. Onu bilecek olan Cenab-Allah’tır.Fakat hayatta insanın başına her şey gelebilir.

    Yani bir şekilde Vakıflar Bankası’nda çalışmamın cezasını veya da isteğe bağlı sigortanın kabul edilmemesinin cezasını çekiyorum ya da firmaların sigorta yatırma konusundaki yaptıklarının faturasını.
    Belki de kanunun 2008 yılında çıkmasının bahtsızlığını yaşıyorum.
    Fakat 12 seneden önceki olaylar yaşanmış ve hiç bir kimse bunları değiştirmeye muktedir değil. İsteğe bağlı sigorta kabul edilseydi kızımın benden faydalanabileceği söylenildi.Şu anda kızım ister hastaneye gitsin ister gitmesin her ay 80-90 tl civarındaki parayı yatırmak zorundayım. Yaklaşık 3-4 sene sonra diğer kızım için de aynı şeyler geçerli. Şu anda bir işte çalışıyorum.Çok şükür ama belki 3-4 ay sonra yani bilemedğim bir zaman sonra işten ayrılacağım kesin. O zaman ne olacak?

    Bu konuda bana yardımcı olursanız Allah sizden razı olsun derim.

    Saygılarımla,
    Hakan ŞIKTAR

    1. isimsiz dedi ki:

      1 ekim 2008 den önce aktif 120 günlük sigortası olmayan yararlanamaz. bu yasa cinsiyet eşitliğine aykırıydı ve bu yasa eski haline çevrilirse tazminat davaları açılır. erkekler nasıl yararlanıyorsa kızlar o şekilde yararlanmak zorunda. yetim aylığı yasanın eski hali bu şartlarda hak gasbı demektir

    2. Admin dedi ki:

      Merhaba Hakan Bey;
      Sosyal güvenlik reformundan önceki uygulamaya göre sosyal güvencesi olmayan kız çocukları, erkek çocuklarından farklı olarak yaşları ne olursa olsun evli olmadıkları sürece yaşları kaç olursa olsun fark etmez, ana – babaları üzerinden sağlık yardımı alma ve onların ölümleri halinde şartlar tutuyorsa yetim aylığı alma hakkını sahiplerdi. Ancak 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu ile birlikte sağlık yardımı alma yönünden kız çocukları erkek çocuklarla eşitlendi, aynı şarta tabi hale geldiler. Dolayısıyla lise öğrenimi görüyorlarsa 20 yaşını, yüksek öğrenim görüyorlarsa 25 yaşını doldurana kadar ana – babaları üzerinden sağlık yardımı alabiliyorlar.
      Ancak kazanılmış hakların korunması şeklindeki genel hukuk kaidesi uyarınca, 1 Ekim 2008 tarihinden önce sosyal güvenceye sahip ana – babası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde etmiş kız çocukları halen eski sisteme tabi. Sizin kızınızın 1 Ekim 2008 tarihinden önce sizin üzerinizden sağlık yardımı alma hakkı elde etmemiş olduğu gerekçesiyle SGK 20 yaşını doldurunca sizin üzerinizden sağlık yardımı alma hakkını sona erdirmişti büyük ihtimalle.

      1. isimsiz dedi ki:

        sanırım anladım. 5510 sayılı yasa diyorki 1 ekimden önce bakmakla yükümlü olan kişiler bu hakları devam eder diyor. bir kız 1 ekimden önce doğmuşsa onun bakmakla yükümlü olması için doğduktan sonra anne ve babasının 120 günü olmalıdır. doğmadan çok önceki tarihlerde 120 gün varsa o kız doğmadığı onun bakmakla yükümlü olması söz konusu olamaz. bu yasa cinsiyet eşitliğine aykırıydı. yasalar insanların zevkine değil anayasaya uygun olmalıymış

    3. Başak dedi ki:

      Merhaba ben 25.01.1997 doğumluyum şu an bı rehabitilasyon merkezinde ise başladım sigortalı olarak. Babamın üzerinden sigortam düşüyor mu? Düştükten sonra ben sigorta ya gidip herhangi bir işlem yapacak miyim? Sağlıktan yararlanabilmek icin

      1. Admin dedi ki:

        Sizin hiçbir işlem yapmanıza gerek yok, SGK’ya aylık çalışma gün sayınız 8 günden fazla bildiriliyorsa babanız üzerinden otomatik düşersiniz ve kendi sigortalılığınızdan dolayı sağlık yardımı alma hakkınız otomatik başlar.

  26. Özlem dedi ki:

    Merhaba. Ben 24 yaşındayım. Babam bağkurlu. 2019 ekimde işe başladım. İşten ayrılacağım. Benim sgk kesildiğinde tekrar babamdan yararlanabilecek miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Yüksek öğrenim görmüyorsanız, boşandıktan sonra babanız üzerinden tekrar sağlık yardımı alabilmeniz için gerekli şartlar yukarıdaki yazıda açıklanmış olup, en önemli şart olarak 1 Ekim 2008 tarihinden önce babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde etmiş olmanız gerekir.

  27. serap dedi ki:

    merhaba 39 yaşındayım bekarım 12 yaşından beri babamın maaşını alıyorum bu maaşı evlene kadar alabilecekmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Sigortalı bir işe girmediğiniz ve evlenmediğiniz sürece alabilirsiniz, çünkü kız çocuklarının yetim aylığı alabilmesi için yaş şartı yok.

  28. Meral dedi ki:

    Annemin sigorta girişi 4 ay önce başladı 44 yaşında ben 21 yaşındayım okumuyorum ve çalışmıyorum annemin sigırtasından yararlanabilir miyim başvursam şuan gss kapsamındayım

    1. Admin dedi ki:

      1 Ekim 2008’den önce anne-babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde ettinizse anneniz üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz. Eğer bu hakkı elde etmemiş iseniz üniversite öğrenimine başlamanız halinde 25 yaşına kadar anneniz üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz. Bunun dışındaki durumlar için Ana – Babaları Üzerinden Sağlık Yardımı Alma İmkanı / Hakkı Olmayanların Durumu başlıklı yazıya bakabilirsiniz.

  29. Nur dedi ki:

    İy günler. Suanda eşinden ayrılmış ve babasının sağlık sigortasından yararlanıyor ve maaşını alıyor.( Babada vefaat etti anneden böldü maasi) bu ay eşiyle barıştı ve dini nikahlarini kıydılar ama resmi nikah yapmadı yapmiycagim diyor. Nereye şikayet edebilirim?

    1. Admin dedi ki:

      Gecikmeden ALO 170’e şikayet edin.

  30. Elif dedi ki:

    Merhaba,

    2008 öncesi kapsamına giriyorum. Babam üzerinden faydalanıyordum sağlık sigortasından evlenip ayrıldım. Kimliğimi de değiştirdim. Otamatik olarak yine babam üzerinden faydalanabilecek miyim yoksa mutlaka ki belgeli bir başvuru mu yapılmalı SSK ‘ya şimdiden teşekkürler.

    İyi Çalışmalar.

    1. Admin dedi ki:

      Daha önce o hakkı elde etmiş olduğunuz için, babanız üzerinden tekrar sağlık yardımı alabilirsiniz, evlenmiş olmanız bu hakkı geçici süre için kaybetmeniz anlamına gelir, boşandıktan sonra tekrar hakkınız doğmuştur. Bunun için babanızın SGK’ya başvurması yeterlidir.

  31. Zuhal dedi ki:

    Babam vefat etti ve önceden sağlık için kullanabiliyordum simdi ise kullanamıyorum nasıl düzeltebiliriz internet üzerinden olabiliyor mu

    1. Admin dedi ki:

      Babanız üzerinden yetim aylığı alma hakkınız varsa, babanızın sigortalılık süresi ve prim günü size yetim (ölüm) aylığı bağlanmasına yetiyorsa, SGK’ya başvurup yetim aylığı bağlatabilirsiniz. Yetim aylığı bağlandığında da 60/f kapsamında otomatik olarak GSS’li sayılacağınızdan, bu kapsamda sağlık yardımı da alabilirsiniz. Bunun dışında ölen babanız üzerinden sağlık yardımı alamazsınız.

  32. NSRN dedi ki:

    Merhaba 1998 yılından beri çalışıyorum 42 yaşındayım 1 yıl önce işten çıktım şu an çalışmıyorum evli değilim 13 yaşında velayeti bende olan bir kızım var. ben ve kızım emekli babamın sgk sından ilk defa faydalanabilirmiyiz ne yapmamız gerekiyor . Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Şartlarınız tutuyorsa yani 1 Ekim 2008 tarihinden önce anne veya babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde ettinizse siz emekli babanız üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz, bunun için babanızın SGK’ya başvurması gerekir. Ancak kızınız babanız yani dedesi üzerinden sağlık yardımı alamaz, 18 yaşını doldurana kadar 60/c-1 (yeşil kart) kapsamında ücretsiz sağlık yardımı alabilir.

      1. NSRN dedi ki:

        Çok Teşekkür ediyorum bir sorum daha olacak. “1 Ekim 2008 tarihinden önce anne veya baba üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde etmek” tam olarak nedir acaba?

        1. Admin dedi ki:

          Çocuğun o tarihten önce doğmuş olması ve anne veya babanın o tarihten önce sigortalılığının olması.

  33. Nr dedi ki:

    Merhabalar ben 1994 dogumlu kız çocuğuyum. Babam 19 aralık 2019 da vefa etti. Benim sigortadan yararlanmam için yerim aylığına mi başvurmam gerekiyor

    1. Admin dedi ki:

      Kastettiğiniz sağlık yardımı ise evet bunun için yetim aylığı alıyor olmanız gerekir, yetim aylığı aldığınız sürece herhangi bir prim ödemeden sağlık yardımı da alabilirsiniz.

  34. Necibe dedi ki:

    Merhaba
    01.08.2019 tarihine kadar sigortalı çalışıyordum. İşten çıkarıldım ve 8 ay işsizlik maaşı aldım. 30.03.2020 tarihinde kadar sağlık sigortam iş kur tarafından ödendi. 31.03.2020 tarihi itibariyle 60/g-2 açıklaması ile gss den borçlandırılmışım. Gelir testi yaptırmadım ve bununla alakalı herhangi bir tebligat almadım. Bayanım ve yaklaşık 4 yıl önce boşandım. Bu koşulda otomatik olarak ailemin sağlık sigortasına geçişimin yapılacağını düşünerek herhangi bir müraacatta bulunmadım. Bu durumda ne yapmam gerekir.

    1. Admin dedi ki:

      Anne veya babanızın sosyal güvencesi varsa, onların herhangi biri üzerinden sağlık yardımı alabilmeniz için olların SGK’ya başvurmaları gerekir.

  35. Havil dedi ki:

    Merhaba bende soru sormak istiyorum 76 doğumluyum 1992 yılında evlendim 2016 yılında boşandım 2010 yılında babam vefat etti 2016 dan beri çalışıyordum şimdi çalışmıyorum babamın ssk sağlığından faydalanabilirmiyim acaba 15 01 2020 de işten çıktım teşekkür ediyorum.

  36. Havil dedi ki:

    Eklemek istedim Eğer faydalanabiliyorsam nereye başvuru yapmalıyım napmalıyım

  37. Azade dedi ki:

    Merhaba ben 25 yaşındayım babam bagkur emeklisi ben çalışmadan önce onun sigortasından yararlanıyordum fakat sigortalı bir işte çalışmaya başladım ve ordan ayrıldım sigortam iptal edildi çıkışım verildiği için. Ben tekrar babamın bağkurundan yararlanabiliyor muyum

    1. Admin dedi ki:

      Eğer 1 Ekim 2008 tarihinden önce anne veya babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde ettinizse yararlanabilirsiniz. Eğer SGK SPAS sistemi tarafından babanız üzerinden tekrar sağlık aktivasyonunuz yapılmamışsa bunun için babanızın SGK’ya başvurması gerekir. Yararlanma hakkınız yoksa da babanıza bu konuda bilgi verilir.

  38. Pınar Eşme dedi ki:

    İyi günler ben çalışırken çocuklarım benden sağlık giderleri karşılanıyordu şimdi babalarının üzerine nasıl geçebilir babalarıda prim günü dolmuş yaşını bekliyor sorun olur mu sağlık için teşekkür ediyorum.

    1. Admin dedi ki:

      Bu işlemi yapmak için babalarının SGK’ya başvurması gerekir. Babalarının prim gününü doldurmuş yaşı bekliyor olması bu konuda sorun oluşturmaz ancak babaları şu an sigortalı bir işte çalışmıyorsa bu durumda babalarının 60/g kapsamında düzenli olarak GSS primi ödüyor olması gerekir ki çocuklarınız babaları üzerinden sağlık yardımı alabilsin.

  39. zehra dedi ki:

    Merhaba, benim 2004 yılında sgk girişim başladı. 2011 yılına kadar sgk ödendi sonrasında Bağkur’a geçtim fakat hiç ödeme yapamadım. Hiç bir yerde çalışmıyorum. Babam ve annem emekli onlar üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanabilirmiyim?

    1. Admin dedi ki:

      Eğer BAĞ-KUR sigortalılığınız devam etmiyorsa, yaş şartının da sorun olmaması halinde yararlanabilirsiniz.

  40. Mehmet Ercan dedi ki:

    askeri personelim ve 2002 yılından itibaren emekli sandığı üyesiyim. 2006 tarihi doğumlu ve 29.04.2010 tarihi doğumlu 2 kızım var. Benim bundan anladığım 2006 doğumlu kızım benim sağlık sigortamdan en azından bekar olduğu sürece ve sigortalı çalışmadığı sürece yararlanacak, fakat 29.04.2010 tarihli kızım okumadığı taktirde 18 yaşına kadar sağlık sigortamdan yararlanacak. Doğru mu anlamışım?

    1. Admin dedi ki:

      Evet doğru anlaşmışsınız, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren anne – baba üzerinden sağlık yardımı alma konusunda kız çocukları erkek çocuklarıyla aynı şartlara tabi hale geldi. Ancak bu tarihten önce anne – babası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde etmiş olanlar, kazanılmış hak kapsamında eski sisteme tabi, yani yaşı kaç olursa olsun, eğitim görsün – görmesin fark etmez, bekar olduğu ve herhangi bir sosyal güvencesi olmadığı sürece anne veya babası üzerinden sağlık yardımı alabilir.

  41. Muhterem Erekli dedi ki:

    Merhaba kısmı calısan kiz çocugu emekli babadan saglik acisindan yaralanabilir mi.2008 oncesi yaralanabiliyordu.yaş 24.bi ay icinde 3 gun sgk lı calisiyor giris bildirgesinde ne yapilmali

    1. Admin dedi ki:

      2008 öncesi anne – babaları üzerinden sağlık yardımı alan kız çocukları, kazanılmış hak kapsamında şimdi de yararlanabiliyorlar. Ancak kızınız sigortalı bir işte çalıştığı için kendi sigortalılığından dolayı sağlık yardımı alması gerekir, sizin üzerinizden sağlık yardımı alamaz. Ayda 3 gün sigortalı çalıştığı için de her ay GSS primini 30 güne tamamlaması gerekir normalde. Fakat sigortalı olmasaydı sizin üzerinizden sağlık yardımı alma hakkı olduğundan, bu durumda eksik GSS primini 30 güne tamamlaması da gerekmez. SGK ile görüşün isterseniz.

  42. Nurhan dedi ki:

    Merhabalar babamın sigortası şu an yok bende üniversite okuyorum devletten yararlanabilmek için nereye başvurmam gerekiyor.

    1. Admin dedi ki:

      Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi için başvurmanız gerekir.

  43. Havva dedi ki:

    Avusturya’da doktora yaparken vatandaşlık almıştım ayni zamanda mavi kartım var.Rahatsızlığımdan dolayı ailemin yanında tedaviye ihtiyacım var.Daha önce (1 ekim 2018 öncesi) bekar kız olarak babam ın Emekli Sandığı’ndan yararlanmıştım. Bekar ve su anda işsizim. Turkiye’de babamın sağlık sigortasından yararlanabilir miyim?
    Teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      1 Ekim 2008 tarihinden önce anne veya babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde ettinizse, yine anne veya babanız üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz.

  44. Asiye dedi ki:

    Merhaba .Ben 21 yasindayim. Ben Önceden babamın bagkurundan faydalanıyordum babam vefat etti.sigorttali bir işte kısa bir süre çalıştım işten ayrıldıktan sonra tekrar bağkurum tekrar gelir mi başvuru yapmam gerekir mi yoksa otomatik olur mu?

    1. Admin dedi ki:

      Ölüm (yetim) aylığı bağlanması için tekrar başvurmanız gerekir, yetim aylığı bağlanınca sağlık yardımlarından yararlanma hakkı da elde edersiniz.

  45. Gülşah dedi ki:

    Merhaba. 29 yaşındayım ve babamın bagkurundan yararlanıyorum. Nikâh kıymayı düşünüyorum. Nikâh kiyildiktan ne kadar süre sonra babamdan yararlanma hakkımı kaybederim acaba ? Yani hemen mi kesiliyor ?

    1. Admin dedi ki:

      Resmi nikah tarihi itibariyle babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkınız sona erer, eşinizin sosyal güvencesi varsa onun üzerinden yararlanma hakkı elde edersiniz.

  46. nur dedi ki:

    Merhana ben 1999 doğumluyum babam tarım bağkurlu babamın üzerinden yararlaniyordum fakat okulu biraktigim icin suan babamin uzerinden yararlanamiyorum 2 ay önce sgkya gidip babamla birlikte basvuru yaptik fakat aradığimda saglik sigortamin kapali oldugunu soylediler anladigim kadariyla 2008 oncesi bu hakki kazanmisim ben acaba neden basvurum onaylanmamis olabilir?

    1. Admin dedi ki:

      Sayfa başındaki yazıda yer alan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, sizin 2008 yılından önce doğmuş olmanız yeterli değil, babanızın da 2008 yılından önce sigortalılığının olması ve 2008 yılından (1 Ekim 2008) önce babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkı kazanmış olmanız gerekir.

  47. Fatma Öncel dedi ki:

    Merhaba 2007 tarihinden önce babam üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanıyordum 21 yaşında 2007 tarihinde evlendim ve şuan ayrıldım. Tekrardan babamın sağlık güvencesinden yararlanabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Evlenip, boşanmış olmanız engel değil, yararlanabilirsiniz tabii ki.

  48. Nazli dedi ki:

    Mrb 30 yaşındayım ve babamın sigortasından yararlanabiliyorum başka sehire tek tasindigim zamanda bu guvenceden yararlanmaya devam edebiliyormuyum acaba?Teşekkürler simdiden

    1. Admin dedi ki:

      Kız çocuklarının bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında anne veya babası üzerinden sağlık yardımı alabilmesi için aynı evde veya aynı şehirde ikamet ediyor olması şartı yok.

      1. Nazli dedi ki:

        Teşekkürler

  49. Merveeee dedi ki:

    Merhaba 7 ay önce Annem, 1 hafta önce Babam vefat etti. Babam 4a emekliydi Çalışmadığım zaman sağlık sigortam babamdan karşılanıyordu. 1992 doğumlu bekar bir bayanım. Kardeşim evli.
    1-Yetim aylığı alırsam sigortam devam eder mi?
    2-Yetim aylığı ne şekilde hesaplanır?

    1. Admin dedi ki:

      1- Sigortadan kastınız sağlık yardımları almak ise, yetim aylığı bağlanması halinde5510-60/f kapsamında otomatik GSS sigortalısı sayılırsınız ve sağlık yardımı da alabilirsiniz.
      2- Normalde yetim aylığı % 25 üzerinden bağlanır, ancak kardeşiniz evli olduğu için yetim aylığı alamayacağından, aylık alan tek kişi olacağınız için % 50 üzerinden yetim aylığı bağlanır.

  50. darksky dedi ki:

    Merhaba,
    24 yaşındayım, üniversite öğrencisiyim ve babam 2008 tarihinden önce sigortalı.
    Ancak kendi e devlet sayfama baktığımda tescil tarihim 1 Ekim 2008 ve 18 yaş altı olarak görünmekte.

    Babamın sigortasından yararlanmaya devam edebilecek miyim yoksa 25 yaşımdan sonra gss prim borcu ödemem mi gerekecek?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kullandığınız isimden erkek mi kız mı olduğunuzu anlayamadık, eğer erkek çocuğu iseniz 25 yaşını doldurduktan sonra artık babanız üzerinden sağlık yardımı alamazsınız, kız çocuğu iseniz ve 1 Ekim 2008 tarihinden önce anne veya babanız üzerinden sağlık yardımı aldınızsa, öğrenci olup olmadığınıza bakılmaksınız 25 yaşından sonra da babanız üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz.

      1. darksky dedi ki:

        Kız çocuğum. Anlamadığım nokta şu: e devlet üzerinden baktığımda tescil tarihi olarak 1 Ekim 2008 gorulmekte. Ancak doğum tarihim 1996, babamın sigorta başlangıç tarihi de 1994 olmasına rağmen neden tescil tarihinde 1 Ekim 2008 yazmakta?

  51. Şaban Zerener dedi ki:

    Ben 1968 girişli ve 1993 yılında SSK dan emekliyim.43 yaşında BEKAR bir kızım var.kızımın da 4500 primli günü var.Kızım benden dolayı sağlık hizmetinden yararlanabilirmi. Bu 4500 günü ile 50 yaşında emekli olabilşrmi?Teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kızınız 1 Ekim 2008 tarihinden önce sizin veya eşinizin üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde etmiş idiyse kaç yaşında olursa olsun fark etmez, sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilir. Kızınızın sigorta başlangıcını belirtmediğiniz için emeklilik yaşını bileyemeceğiz.

  52. Ayşegül dedi ki:

    Merhaba bn 18 yaşındayım bekarim babamın sigortası da emeklisi de yok hastaneye gittiğim zaman ücret mi ödemem gerekir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Anne – babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkınız / imkanınız olmadığından, hastaneye gidince ücretini ödemeniz gerekeceği gibi SGK sizi 60/g kapsamında re’sen GSS kapsamına almıştır ve her ay GSS prim borcu tahakkuk eder. Gelir testi yaptırıp, sonucuna göre belki 60/c-1 (yeşil kart) kapsamında ücretsiz sağlık yardımı alma hakkı elde edebilirsiniz.

  53. NUR BALÇIK dedi ki:

    Kolay gelsin.7200 prim günü çalışmam var.Bekarım 3 yıldır işsizim. Babamın sağlık hizmetinden faydalanmak istiyorum. Babam Bağkur emeklisi . Sigortasından faydalanmam için ne yapmam lazım? Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Babanızın SGK’ya başvurması gerekir.

  54. Muh dedi ki:

    Merhaba
    Özel bir banka sandıgında kayıtlıydım , bugün oradan çıkışım yapıldı.otomatik olarak babamın sigortasıma geçişim yapılır mı? ( emekli kendisi) yoksa sgk ya gitmem gerekir mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın SPAS (Otomatik Sağlık Aktivasyon Provizyon Sistemi) bazı durumlarda otomatik sağlık aktivasyonu yapıyor, ancak sizin durumunuz bu kapsama girmez herhalde, bunun için babanızın SGK’ya başvurması gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-saglik-provizyon-aktivasyon-sistemi-spas-nedir/)

  55. Seda çifci dedi ki:

    21yaşındayım öğrenciyim babam veya annemin sağlık güvenceleri yok bu durumda sağlıktan nasıl yaralanabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Her ay brüt asgari ücretin yüzde 3’ü tutarında GSS primi ödemeniz gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/genel-saglik-sigortasi-prim-tutarlari/) İsterseniz gelir testine başvurabilirsiniz, test sonucunda aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa 60/c-1 (yeşil kart) kapsamında ücretsiz sağlık yardımı alma hakkı elde edersiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/ana-babalari-uzerinden-saglik-yardimi-alma-imkani-hakki-olmayanlarin-durumu/)
      Bu arada SGK sizi 60/g kapsamında GSS’li olarak kaydetmiş ve her ay adınıza GSS primi tahakkuk ediyor olabilir. E-Devlet SGK sayfasından kontrol etmenizde fayda var. Borç çıkarsa da şu an devam eden yapılandırmadan yararlanabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/yapilandirma-kanunu-cikti-gss-borclari-ne-olacak/)

  56. Fatma Reyhan Uslu dedi ki:

    Merhaba, 1972 doğumluyum. Evli değilim.Eylül 2020 tarihinde, prim günümü doldurup işten ayrıldım. Yaş bekliyorum. Bu süreçte GSS yaptırmadan babamdan yararlanmak ıçın ne yapmalıyım? Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Babanızın SGK’ya başvurması gerekir.

  57. Yazgı dedi ki:

    Merhaba, Babamın bağkuru var ama borçlu babam vefat ettikten sonra öğrendim. Annemle boşanmış durumda en büyük ve tek kızım, bağkurdan yararlanmak istiyorum. Şuan yapılandırmada var ama üniversite öğrencisiyim bursumu,annemin 18 yaş altı kardeşlerim için aldığı yardımı etkilermi nasıl yapabilirim sormak istedim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sorunuzu tam anlayamadık, yapılandırma kapsamında babanızın borcunu ödeyip yetim aylığı almaya hak kazanmanız halinde bursunuzun kesilip kesilmeyeceğini mi soruyorsunuz, ayrıca annenizin 18 yaş altı kardeşleriniz için aldığı yardımla babanızın Bağ-Kur borcunun ne ilgisi var. Soruyu biraz daha anlaşılır şekilde yazabilirsiniz. Ayrıca kastettiğiniz KYK bursu ise bu bursun hangi durumlarda kesileceği https://www.isvesosyalguvenlik.com/ise-giren-ogrencinin-burs-veya-kredisi-kesilir-mi/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

      1. Eslem dedi ki:

        Bir baba kizinin sigortasindan emekli olabilirmi? Boyle bisey varmi?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Böyle bir şey yok, şartları tutuyorsa baba kızının üzerinden sadece sağlık yardımı alabilir ve ölümü halinde ölüm aylığı bağlanır.

  58. Tartan dedi ki:

    Meraba 24 yaşindayim 18 yasında sigortamı yenilemistik lisem bitti tekrar yenilememiz gerekiyor mu?

  59. Ülkü Aykut dedi ki:

    45.yaşındayım eşimden ayrıldım. Babam emekli devlet memuru onun sosyal güvencesinden nasıl yararlanabilirim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Babanızın SGK’ya başvurması gerekir.

  60. Özlem dedi ki:

    Merhabalar 24 yaşındayım babam bağkur emeklisi. Babam sağlık hizmetimi iptal edebilirmi ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Mevzuatta böyle bir hüküm yok, babanız üzerinden sağlık yardımı almak size tanınmış yasal bir hak, dolayısıyla babanız bunu iptal edemez herhalde, iptal ederse de SGK’ya itiraz edebilirsiniz.

  61. Hüseyin dedi ki:

    Bana onceden oluyordu AT21 aliyordum bana soylenen 120 Gun Sigorta olursa 2008 Yil oncesi dediler Olur Sigortasi Kabul Oldu sonra Yeni mudur gelince olmuyor diyor Ben Hale anlamis degilim internette okudugum 120gun/2008 tarihi sigortasi olan cocuklara bakiliyor diyor ankaradaki mudurle gorustum Bence olmasi gerek diyor Gecen gun aradim olumlu cevap vermiyor Selam Demir konusmustuk 1983 sigortaliyim 2008 oncesi 120 calimisligim var Saga once kizima bakiliyordu simdiye Kadar Yeni Mudur geldi olmaz diyor Yazi ankaraya gitti simdiye Kadar Baslarina gelmemis Yeni Toplanip Karar alinacakmis Deger lendirilecekmis Olup olmayacagina karar alinacakmis ilkdefa baslarina geliyormus Bolle bir olay kizim dogum tarihi (23.11.98
    Benin kendimin (14.04.66 dogumluyum sizden Ricam bilgi verirseniz Cok memnunolurum 1990yurtdisindayim 2013 borçlanma yaptım yurtdışı. Borçlanma 2013 senesinden beri emekliyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konu maalesef halen sorunlu, SGK Genelgesinde yer alan bilgiler dışında yukarıdaki yazıda ayrıntılı açıklamayı yaptık, ancak yazıda belirtilen genel durumlar dışında ortaya çıkan istisnai durumlar için de yine SGK’nın konuyu değerlendirip karar vermesi gerekiyor. Ancak siz isterseniz Bilgi Edinme Hakkı kapsamında SGK’nın internet sitesinden başvuru yapıp bilgi talep edebilirsiniz.

      1. Aslı dedi ki:

        Merhaba bir firmada 5 ay çalıştım ve çıkışım yapıldı. Direkt babamın sigortasından yararlanıyormuyum, 25 yaşındayım ve birde babama sigortadan çıktığıma dair bilgi veriliyormu yoksa sadece sistemdemi görebiliyor ?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Babanıza sigortadan çıktığınıza dair bilgi verilmez, sadece sizin e-Devlet şifrenizle giriş yapılarak öğrenilebilir. Babanız üzerinden sağlık yardımı almanız için sağlık aktivasyonunuz otomatik yapılmayabilir. Her ay 30 gün üzerinden SGK’ya bildirildinizse sigorta çıkışınızın verildiği tarih üzerinden 100 gün geçene kadar yine sağlık yardımı alabilirsiniz, 100. günden sonra e-Devlet’ten babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkı tanınıp tanınmadığını GSS müstehaklık sorgulama bölümünden bakabilir, babanız üzerinden sağlık yardımı alma başvurusunu e-Devlet’ten yapabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isten-ayrilan-sigorta-cikisi-verilen-kisinin-sagliktan-yararlanma-suresi/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/es-cocuk-ana-baba-icin-sgkya-gitmeden-gss-basvuru-imkani/)

  62. Yağmur dedi ki:

    Babamın SGK sından yararlanıp hastaneye gidemiyorum aktivasyon yapmam gerekiyormuş nasıl yapabilirim acaba yada nerden yapılıyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      E-Devlet SGK sayfasından bakmakla yükümlü olunan kişi olarak başvuruda bulunabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/es-cocuk-ana-baba-icin-sgkya-gitmeden-gss-basvuru-imkani/)

  63. Seçil dedi ki:

    Ben banka sandığından eşim emekli sandığından emekli,2008 öncesi şartlarımız tutuyor,kızımız 26 yaşında ve yurtdışında doktora yapıyor. Bu durumda bizim üzerimizden sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edebilir mi? Teşekkürler ve iyi çalışmalar.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sizin üzerinizden sağlık yardımı almaya devam edebilir kızınız, bunun için öğrenime devam ediyor olması ve yaş şartı aranmaz. Ancak kızınızın bulunduğu ülke ile ülkemiz arasında sosyal güvenlik sözleşmesi bulunması ve sağlık yardımlarını da kapsıyor olması gerekir. Aksi halde kızınız sadece Türkiye’de bulunduğu zamanlarda sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilir.

  64. Seyma Parlak dedi ki:

    kız kardeşim 28 yaşında, evli değil, açık öğretim üniversite okuyor..
    Babam 4/a SGK emeklisiydi, 2011 de aylığı bağlanmıştı..
    Babamın vefatından sonra bir dönem yetim aylığı aldı sonra işe girince aylığı kesilmişti..

    kardeşimin ilk işe girişi 07/12 – 10/2020 tarihinde de işten çıktı..
    e-devlet te 2021/02 -.. 06 tarih aralığına ait gss borcu görünüyor…

    Genel Sağlık Sigortası Tescil Tarih Aralıkları e-devlette bu şekilde yazıyor..

    Sağlık Statüsü Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi Gelir Testi
    18 Yaş Altı 01.10.2008 22.05.2009
    18 Yaş Altı 23.05.2009 17.12.2009
    60/1(g) Gelir Testine Tabi Olanlar 02.02.2021 Devam Ediyor 60/g-2

    bu borcun çıkıyor olması doğru mu? itiraz edebilir miyiz?
    yoksa borç çıkmaması için yetim aylığı almaya devam mı etmeli? Ya da annem de sigortalı çalışmakta onun üzerinden sağlık hizmetinden yararlandırılabilir mi?
    teşekkürler..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kız kardeşiniz adına GSS borcu çıkan dönemlerde babanız üzerinden yetim aylığı alma şartlarını taşıyor idiyse GSS borçları silinir. Bu konuda SGK ile görüşüp bilgi alabilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/genel-saglik-sigortasi-prim-borcu-cikarilanlar-ne-yapmali/)

  65. Seyfi kaplan dedi ki:

    Merhaba yorumları okudum kafam çok karıştı bilgi verirseniz çok mutlu olurum.
    Kızım 23/01/2008 doğumlu.
    Benim sorum Kızım doğmadan 4A da 3,000 günüm var 01/01/2008 den sonra ise
    2008/1 ay 30
    2008/2 ay 30
    2008/3 ay 30
    2008/4 ay 30
    2008 yılında 1 ekime kadar 120 günüm var Kızım ocak 23 te doğduğu için ocak ayında yatırılan 30 gün değilde 7 gün sayılırsa 97 gün oluyor 120 gün olmuyor
    Tabi benim çalışmam 2009 dan sonra devam etti eger 2012 baz alınırsa sorun yok ama 2008 Ekim baz alınırsa doğumdan sonra 120 gün istenirse sorun var.

    Birde işin Anne tarafı var
    Annesi ise 2008 den önce onunda fabrikada çalıştığı için 4A da 4,000 civarı günü vardı 2008 ocak ayından Ekime kadar çalışmadığı için 247 gün isteğe bağlı ödemesi yaptık İSB 4a dan çıkıp 4B olunca doğum borçlanması yaptık.

    ÖZET
    1) Doğumdan önceki günler sayılmaz mı?
    2) Çocuk doğduktan sonra 120 gün şartı var mı?
    3) 120 gün şartı varsa Ekim 2008 mi? Yoksa 2012 mi?
    ANNE tarafında ise
    Annenin isteğe bağlı Siğorta ödemesi bu hak sahipliği kapsamında geçersiz mi? Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Seyfi kaplan dedi ki:

      Özür dilerim eşimde bende emekliyiz belirtmemişim amacımız kızımız 25 den sonra bizim üzerimizden sağlık yardımı almasıydı çok pardon.

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Evet bu konu biraz karışık, ancak esas alınacak kıstas belli, kızınızın doğduğu tarih ile 1 Ekim 2008 tarihi arasında sizin veya eşinizin sağlık yardımlarından yararlanma hakkınız doğmuş idiyse, kızınız da bu kapsamda hak sahibi olmuş olacağından sağlık yardımlarından yararlanma konusunda eski kanun hükümlerine tabi olur. Anladığımız kadarıyla eşiniz de siz de Ekim 2008 öncesi SSK kapsamında sigortalı olarak çalışmışsınız. Konuyla ilgili olarak 506 sayılı Kanununun “Eş ve çocuklara sağlık yardımı yapılması” başlıklı mülga 35 inci maddesinde aynen “Sigortalının eşi ile geçindirmekle yükümlü olduğu çocuklarının yukarıda belirtilen sağlık yardımlarından yararlanabilmeleri için, sigortalının, hastalığın anlaşıldığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 120 gün hastalık sigortası primi ödemiş olması şarttır.” hükmü yer almaktadır. O tarihlerde kızınızın üzerinizden sağlık yardımı alma hakkının doğmuş olması için bu şartın o tarihlerde yerine gelmiş olması gerekir.

  66. Nur dedi ki:

    Merhaba ben 05.01.1997 doğumluyum liseyi bitirdim okumadım daha çalışmıyorumda ne zamana kadar babamın üstünden sağlıktan yararlanabilirim babam 1994 senesinde çalışmaya başlamış

  67. Mehmet Can dedi ki:

    Meshaba ben malunen emekliyim aylık 1500 alıyorum kızım üniversiteye başkada bu aylıkla çok zorlanıyorum nasıl yardımlar alabilirim

  68. Ceylan dedi ki:

    Merhaba bende 28 yaşındayım ve 3 yıl öncesine kadar babamın sigortasından yararlanabiliyordum ancak 2 yıl işe ara verdi babam şimdi SGK sı tekrar yatmaya başladı ve ben yararlanamıyormuşum nasıl tekrardan yararlanabilirim bilgilendirirseniz çok mutlu olurum

  69. Merve dedi ki:

    Babamın eskiden sigortası vardı ama sonra işten çıkınca sigortası askıya alındı. Şimdi yeni bir işe başladı. E devlette babam sigortalı ben ise yeşil kartlı görünüyor. Neden acaba yardımcı olur musunuz?

  70. Ahmet dedi ki:

    Girişim 1992 hiç prim ödemesi yapmadım 2005 tüm borcu tek seferde ödedim 2005 ile 2011 arası ödeme yine yapmadım 2011 den sonra düzenli ödeme yaptım şu anda emekliyim 25 yaşında kızım var acaba sağlıkta yaralanırmı

  71. Rojbin dedi ki:

    Ben babamın bagkur un dan çıkmak istiyorum çocuğum var ve yeşilkart çıkarmak istiyorum bunun için e devlet bisey yapılır mı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      E-Devlet üzerinden bu mümkün değil, eğer gelir testi yaptırmadınızsa önce kaymakamlık sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gelir testi için başvurmanız gerekir. Ancak babanız üzerinden sağlık yardımı aldığınız için gelir testi başvurunuz reddedilebilir. Eğer öyle bir durum olursa SGK’ya başvurup babanız üzerinden yapılan sağlık aktivasyonunu iptal ettirmeniz gerekir. Bu iptal işleminden sonra SGK sizi 60/g kapsamına alır, gelir testi sonucunda aile içerisinde kişi başına düşen aylık geliriniz aylık brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa SGK sizi 60/c-1 (yeşil kart) kapsamına alır, buna karşılık geliriniz fazla çıkarsa 60/g kapsamındaki GSS sigortalılığınız devam eder ve her ay aylık brüt asgari ücretin yüzde 3’ü tutarında GSS primi ödemeniz gerekir.

  72. Esma dedi ki:

    Merhaba 1 ekim 2008 den önce doğdum sigortayı babamdan yararlanıyordum ama işe girip çıktıktan sonra sigortam düştü. (18 yaşından büyüğüm ve bekarım) şimdi tekrar yararlanmak için ne yapmalıyım ve ne kadar sürede sigortam gerçekleşir hastane randevum var o yüzden soruyorum..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1 Ekim 2008 tarihinden önce babanız üzerinden sağlık yardımlarından yararlanma hakkı elde etmiş idiyseniz, SGK’ya başvurduğunuz tarihten itibaren babanız üzerinden sağlık aktivasyonunuz yapılır ve SGK sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkınız doğar, bunun için geçmesi gereken bir süre yok.

  73. Senem dedi ki:

    Merhaba. Ben ebeveynim üzerinden sağlık sigortasından faydalanabiliyorum ama haftada iki gün sigortamı yatıracak bir işe girmek üzereyim. Bu durumda 1- sağlık haklarımdan kendi sigortamla faydalanabilir miyim normal şekilde? 2- eğer faydalanamazsam ebeveynim üzerinden faydalanmaya devam edebilir miyim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Siz sigortalı işe başlayınca, artık kendi sigortalılığınızdan dolayı sağlık yardımı almanız gerekir. Ayrıca ayda 8 günden az çalışacağınız için de aylık GSS primini 30 güne tamamlamadan sağlık yardımı alamazsınız. Dolayısıyla kendi sigortalılığınız sağlık yardımı almaya yeterli olmayacağı için, eksik günlere ait GSS primlerini 30 güne tamamlamanıza gerek kalmadan yine ebeveyniniz üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/gss-primini-30-gune-tamamlama-sartlari-degisti/)

      1. Füsun dedi ki:

        Merhaba, ben 40 yaşındayım, yıllarca babamdan bakıldım sağlık olarak, babam hayatta emekli sandığı emeklisi, sonra 2009 yılında evlenip ayrıldım, tekrar bir işlem yapmadan otomatik olarak babamdan sağlık yardımı devam etti boşanınca, bu günlerde, ayda 8 gün sigorta yapılan bir işe gireceğim, örneğin bir ay veya 10 ay sonunda işten ayrılırsam ,yani daha doğrusu ne zaman işten ayrılırsam ayrılayım tekrar babamdan sağlık yardımı alabilecek miyim bir işlem yaptırmadan, veya herhangi bir işlem yaptıracak mıyız babam veya ben?

  74. Ebru dedi ki:

    21 yaşındayım, cinsiyetim kadın. Bir kere işe girip çıktım. Babamın sigortasından tekrardan yararlanmak için SGK ya gidip bir işlem yaptırmam gerekiyor mu yoksa otomatik olarak tekrardan faydalanabiliyor muyum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın SPAS (otomatik Sağlık Aktivasyon ve Provizyon Sistemi) durum değişikliklerinde kişinin yeni durumuna göre otomatik sağlık aktivasyonu değişiklik ve güncellemelerini yapıyor, ancak bazı durumlarda yapmıyor. SGK e-Devlet sayfasından GSS Müstehaklık sorgulaması yapabilirsiniz. Eğer bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında sağlık yardımı almaya müstehak görünüyorsanız herhangi bir işlem yamanıza gerek yok. Buna karşılık müstehak değil uyarısı çıkıyorsa sizin veya babanızın SGK’ya başvurması gerekir. Hatta babanız bu konudaki başvuruyu da e-Devlet SGk sayfasından yapabilir.

  75. Naz dedi ki:

    Ben 13 yaşındayken tanımadığım babam kendili sigortalı gösterip sonra eşinden bakınmaya başlamış doğal olarak benimde anneden de bakınmadığım için borç birikmiş bu yaşıma kadar. Yeşil kart çıkartarak borçlar silindi lakin yine sgk görünüyor sistemde babamdan bakınıyor görünüyorum yeniden sanırım işe girmiş bilmiyorum. Fakat diyelim ki yine çıktı ve aynı durumu yaşadım bu sefer otomatik olarak yeşil kart çıkartmıştım ona döner miyim? Yoksa devlet yine borç altında mı bırakır beni? 🙂

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Babanız işten çıktığında yeşil kartın devreye girmesi gerekir normalde, ancak otomatik işlemler sistem tarafından yapıldığından bazen bu konuda aksamalar meydana gelebilmektedir. O nedenle e-Devlet üzerinden takip etmenizde fayda var.

  76. Merve dedi ki:

    Merhaba 22 yaşındayım bir kaç sefer sigorta girişim yapıldı ve işten ayrıldığımda sonlandırıldı 2000 doğumlu olduğum için aslında hala aileme bağlı olmam gerek evli de değilim ama sistem otomatik geçiş yapmadığından borçlandırıldım.Bunun itirazını beyaan edeceğim ama okuduğumda geçmiş borcun silinemeyeceği de yazıyor bu konuda sizce ne yapmamız gerekiyor çünkü ödenmediği takdirde faiz de yiyorum.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer 1 Ekim 2008 tarihinden önce anne veya babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde etmiş idiyseniz, geçmişe dönük GSS prim borçları da silinir.

  77. Emine dedi ki:

    Merhaba eşim sigortalı ama ben yeşil karta devam etmek istiyorum 4cocugum var geçim sıkıntısı çekiyoruz sorum şu yeşil karta devam edebilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Buna niçin gerek duyduğunuzu anlayamadık, çünkü yeşil kart kapsamında verilen sağlık hizmetleri sınırlı, eşiniz üzerinden sağlık yardımı almak ise dah avantajlı.

  78. Fulya dedi ki:

    Emekli babamın sağlık sigortasından yararlanmaktayım. Bir süre isteğe bağlı ödeyip çıktığımda yeniden yararlanabilecek miyim? 4b Sisteme kayıt olurken yararlandığınız sağlık yardımı kesilebilir onay veriyor musunuz diye bir seçenek çıktı.. Konuyla ilgili bir bilginiz var mı?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İsteğe bağlı sigortadan çıkışınızı yaptırmanız halinde, diğer şartlar da tutuyorsa yine babanız üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz, sorun olmaz.

  79. BÜLENT dedi ki:

    25 yaşını geçmiş ve babadan sağlık yardımı alan bekar ve çalışmayan kızın sağlık harcamaları gvk yönünden baba gider yazabilir mi

  80. Gülçin dedi ki:

    Merhaba, ben 27 yaşındayım. 2013-2020 yılları arası çalışıyordum sigortam vardı. 2020’de işten çıktıktan sonra evlendiğim tarihe kadar babamın (emekli) genel sağlık sigortasından yararlandığımı sanıyordum (kız çocuğuyum) ancak e-devletten kontrol ettiğimde 2020- Ekim 2022 (evlendiğim tarih)’e kadar gss prim borcum var olarak görünüyor. Dilekçe vererek bu borcu sildirebilmem mümkün olur mu?

  81. Hayrunnisa didin dedi ki:

    45 yaşındayım bekarım babam SSK emeklisi işten ayrılma durumumda babamın SSK sindan nasıl yararlanicam

  82. Ebru dedi ki:

    Merhaba, kız kardeşim ocak 2023de 18 yaşında oldu, babam emekli annem ise sgk’lı durumda şuanda fakat kardeşimin gss’i gözükmüyor ve babamın veya annemin üzerinden sağlık yardımı aldığı bilgisi gözükmüyor. hastaneye başvurduğumuzda sgk aktifliği sorgulanamıyor. bu durumda e devlet üzerinden herhangi bir başvuruda bulunmamız gerekiyor mu?

    1. Serkan dedi ki:

      SGK ya başvurulması gerekmektedir.

  83. Başak dedi ki:

    Merhaba babam emekli sandığından 1988 yılında emekli ben 2000 senesinde öğretmen oldum istifa ettiğimde onun sağlık haklarından yararlanabilirmiyim yaşım1976

    1. Serkan dedi ki:

      Evet yararlanabilirsiniz.

  84. Serkan dedi ki:

    Merhabalar. bir babanın 03.03.1996-03.03.1987 tarihlerde 4/b bağkurlu. 01.01.1994-01.01.1997 tarihlerinde 2925 tarim sigortalısı ve 01.05.2008 tarihi itibariyle 4/b bağkurlu.
    aralık 1994 doğumlu kız çocuğu babadan faydalanma hakkı var mı?

  85. Saliha dedi ki:

    34 yasindayim
    Annem
    2. ayda öldü. Almanyada yasiyorum. Sgk basvurdum. Hala bir haber yok. Telefonla ulasilmiyor

  86. Kevser dedi ki:

    Merhaba, ben 2008 tarihinden once babamin emekli sandigi uzerinden saglik yardimi aliyordum. Iki kere sigorta giris cikisim yapildi.Bugun sistemi kontrol ederken tarafima 8000 Tl’den fazla GSS prim borcu ciktigini gordum. Kendi adima sağlık yardımı talep ve taahhüt yaparken sistem “Başvuruda bulunan kişinin müsatahak olmaması gerekmektedir!” uyarisini veriyor. Bu durumda nasil bir yol izlemem gerekir? Babam kendi e devleti uzerinden yapabilir mi? Bir de borcu odemek zorunda kalacak miyim? Cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim.

    1. Kevser dedi ki:

      Bu arada 1992 dogumluyum.

  87. İlknur dedi ki:

    Merhaba ben 24 yaşındayım üniversite mezunuyum ve ikinci üniversite olarak açıkatan okumaya bu sene başladım. babamın sağlık sigortasından yararlanıyordum babam emekli oldu eyt bağkurdan. Şuan yararlanamıyor olarak gözüküyorum. Nasıl yararlanabilirim

  88. Nuran dedi ki:

    Ben çalışmıyorum babamın sigortasından yararlanabilir miyim bekar ve 25 yaşındayım