Konsinye İşçi Nedir ?

Konsinye İşçi Nedir ?
12 Aralık 2015 14:31

Ticari hayatta meydana gelen değişiklikler ve gelişmeler çerçevesinde konsinye ticarette hayatımıza girmiş bulunmaktadır. Konsinye işçi kavramının da konsinye ticaret kapsamında ele alınması gerekmektedir.

Bunun için de öncelikle konsinye ticareti tanımlamak gerekir. Konsinye ticaret bir malın mülkiyeti devredilmeden başka bir kişiye satılması amacıyla gönderilmesidir. Büyük mağazalarda yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Burada bazı firmalar mağazada kendisine tahsis edilen yerde stant açmakta, kendi işçisi vasıtasıyla ürününü burada pazarlayıp satmakta, ürün satış bedeli mağazanın kasasına girmekte, mağaza satılan konsinye malın (ürünün) satış bedelinden kendi komisyonunu alıp kalanını malın (ürünün) sahibine vermektedir. Burada mağaza herhangi bir ödeme yapmadan geniş bir ürün yelpazesine sahip olmakta, sattığı mal ve ürünlerin çeşitliği artmakta, işçilik giderlerinden tasarruf etmekte, satılan ürün bedelinden komisyonunu almakta, ürününü firma da mağazanın marka değerinden yararlanmakta, herhangi bir masrafta bulunmadan ürünün satışını gerçekleştirmektedir.

Bu şekilde mağazalarda açılan stantlarda ürünü pazarlayıp satan kişilere de konsinye işçi denilmektedir. Konsinye işçi mağazanın işçisi değildir. Malın (ürünün) satılması için gönderen firmanın işçisidir. Ücretini o firmadan almakta, sigorta primini o firma ödemekte, mağaza işin bu yönüyle ilgilenmemektedir. Ancak konsinye işçi satış yapılan mağazanın işçisi sayılmamakla birlikte, o mağazanın çalışma şartlarına ve saatlerine uymaktadır. Gerektiğinde mağaza o işçinin işten çıkmasını sağlayabilmektedir.

Mağaza ile ürününü mağazada sattıran firma arasında alt işverenlik (taşeronluk) ilişkisi bulunup bulunmadığı hususu tartışma konusu olmuştur. Yargıtay kararlarında önceleri ürününü mağazada stant açarak sattıran firmalar alt işveren (taşeron) olarak kabul edilmiş, ancak daha sonraki Yargıtay kararlarında arada taşeronluk ilişkisi bulunmadığı yönünde kararlar verilmeye başlanmıştır. Çünkü bunlar taşeron sayılması için gerekli şartları taşımamaktadırlar. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Selma dedi ki:

    Merhaba ben memur olarak çalışmaktayım vefat eden eşimin ssk maaşı oğlu ve benim aramda %50 oranında paylaştırıldı ben emekli olduğumda aldıgım maaş oranı artış gösterecekmi yoksa oğlu yaşını doldurmasına rağmen ben %50sini almaya devammı edecem cevaplandırırsanız çok memnun olurum teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Siz emekli olduğunuzda da % 50 oranında maaşınız devam eder, değişmez.