Konut Kapıcılarının Sigortalılığında Devrim Gibi Yenilik

Konut Kapıcılarının Sigortalılığında Devrim Gibi Yenilik
1 Nisan 2018 16:45

Konutlarda kapıcı olarak çalışanlar, işyerlerinde çalışanlar gibi normal sigortalı sayılmakta ve bunların 4/1-a (SSK) kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeleri gerekmektedir.

Ancak konutlar normal işyeri gibi olmayıp, bunların sigorta primleri o apartmanda oturanlar tarafından ödenen aidatlardan karşılandığı gibi, apartmanda çalışan kapıcıyla ilgili sigortalılık işlemlerinin de apartman yönetimi tarafından yapılması gerekmektedir. SGK’da işyeri dosyası tescil ettirme, sigortalı işe giriş bildirgesi, her ay aylık prim ve hizmet belgesi verme gibi yükümlülükler ve bürokratik işlemler apartman yönetimlerine zor gelmekte, sırf bu nedenle çok sayıda kapıcı sigortasız çalıştırılmaktadır.

Konut kapıcılarıyla ilgili olarak sağlanmış olan tek kolaylık, bunların ücretlerinin damga ve gelir vergisinden muaf tutulmuş olması, dolayısıyla bunlarla ilgili olarak ayrıca Maliye’ye Muhtasar Beyanname verme ve vergi ödeme zorunluluğunun olmaması (Bkz. Kapıcılara Ödenecek Net Asgari Ücret ve İşverene Maliyeti).

27 Mart 2018 tarihli (2. Mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanan 7103 sayılı Torba Kanunla bu konuda devrim gibi bir düzenleme yapıldı ve konut kapıcıları da ev hizmetlerinde çalışanlar için 2014 yılında Ek-9 uncu madde ile getirilen sigortalılık kapsamına alındı.

Dolayısıyla artık konut kapıcıları da eskiden olduğu gibi yine 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı olacaklar ancak bunların sigortalılık işlemleri ve Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimleri 5510 sayılı Kanunun Ek 9 uncu maddesi kapsamında yapılacak. Kapıcılar, çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan hizmetlilerle aynı şartlara tabi olacak ve tüm sigorta kollarına tabi olarak Ek-9 kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilecek. Ek 9 uncu maddenin uygulanmasıyla ilgili ayrıntılı bilgi Yeni Düzenlemelere Göre Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığı başlıklı yazıda ve Ek 9 – Ev Hizmetlerinde Çalışanlar İçin Ödenecek Prim Tutarları sayfasında yer almaktadır.

Düzenleme Hangi Kolaylıkları Getirdi ?

Düzenlemenin getirdiği en büyük kolaylık, artık apartman yönetimleri SGK’da işyeri dosyası açtırmayacak, her ay verilmesi gereken prim belgesini vermeyecek, çalıştırdığı kapıcı için sadece sigortalı işe giriş bildirgesi yerine geçmek üzere bildirge verecek, bir de primlerini ödeyecek. Ayrıca 5 puanlık prim indirimi ve diğer bazı teşviklerden de yararlanılabilecek.

Uygulamanın ayrıntısı SGK tarafından çıkarılacak yönetmelik veya tebliğ ile belirlenecek. Muhtemelen yeni uygulama da odan sonra hayata geçecek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. muharrem dedi ki:

    Sa.ben 7.5 yıldır site görevlisi yim yönetim bu yıl benim sigorta türünü ev hizmeti olarak değiştirmiş peki ben bu çalışmış olduğum süre zarfinin kıdem tazminatını alabilecekmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      AS. Eğer her ay 30 gün üzerinden sigortalı bildiriyorlarsa sorun yok, sigorta türünüzü değiştirmiş olmaları kıdem tazminatı hakkınızı ortadan kaldırmaz. Ancak eğer 10 günden az sigortalı gösteriyorlarsa bu konuda site yönetimini uyarın düzeltsinler, ilerde sorun olabilir.

      1. muharrem dedi ki:

        Teşekkür ederim ayrıca bu durum benim açımdan herhangi bi kanun kaybına veya emekli durumumda maaş düşüklüğü ne sebebiyet verir mi birde e devlette belge türü ek 9 üzerinde sigorta yapilali asıl belge görünmüyor nedeni nedir benim bu duruma yönetime itiraz etsem tekrar eski haline abhp den sigorta mi yatittirabilirmiyim kolay gelsin

        1. Admin dedi ki:

          Ek-9’da aylık prim ve hizmet belgesi (aphb) verilmemektedir, bu nedenle asıl belge görünmüyordur. Yönetim geriye dönük prim belgesi vermeyi kabul etmeyebilir, çünkü her ay için iki asgari ücret cezası var. Emeklilik yönünden bir kaybınız olmaz, çünkü Ek-9 ile normal sigortalılıkta emeklilik şartları aynı.

          1. muharrem dedi ki:

            Teşekkür ler birkaç kez yönetime söyledim ben sigortamin ek 9 üzerinde yatmasını istemiyorum diye ama beni kale almadı bu şekilde yatacak dedi bu durumdan site sakinlerinin haberi yok ve boyle bir karar alınmadı bunu bi sefer sgk mı bildirmeyi unutmuş sırf ceza ödememek için böyle bir yol bulmuş sonuç olarak benim bu duruma kanunen itiraz etme hakkım varmı varsa nasıl olur.kolay gelsin hayırlı geceler

          2. Admin dedi ki:

            Eğer Ek-9 kapsamında ayda 30 gün üzerinden bildiriyorlarsa aslında bir kaybınız olmaz, apartman yönetimi her ay prim belgesi vermek, formalitelerle uğraşmamak için bunu yapmış olabilirler, konut kapıcılarının sigortalılığı için de Ek-9’a benzer kolaylık getirildi, ancak henüz uygulamaya girmedi, belki onu bekliyor olabilirler.

  2. Kezban akyuz dedi ki:

    Merhabalar 1 yillik yoneticiyim gorevlimiz 20 yil burda calisti emekli oldu tazminatini aldi. tekrar bir 9 yil daha calisti simi saglik nedeni ile ayrilmak istiyor 2009 yilinda ise giris bildirgesi yapilmamis bu durum da benim ne yapmam lazim 2.000 tl cezasi varmis benim sorum simdi bu adam ise girisi gozukmuyorsa 9 yil boyunca bunun yatirdigimiz sigortalari nasil oldu yardimci olirsani sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, işe giriş bildirgesi verilmiş, ancak kaybolmuş olabilir veya muhasebeci vermeyi unutmuş da olabilir. Eğer bildirgeyi verdiğinizi belgeleyemiyorsanız, elinizde bir nüshası yoksa bu durumda yapacak bir şey yok. Uygulanacak idari para cezası da o tarihteki brüt asgari ücretin iki katı olacaktır.

  3. Eren Cindallı dedi ki:

    Merhaba SGK tarafından kapıcılar için getirilen bu kolay sigorta uygulaması için yönetmelik veya tebliğ çıktı mı acaba bilginiz var mı?Nisan 2018 den beri bekliyoruz…Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Bildiğimiz kadarıyla bu konuda henüz herhangi bir yönetmelik veya tebliğ çıkmadı. Muhtemelen SGK sisteminde altyapı çalışmaları yapılıyordur.

  4. Ergin Arslan dedi ki:

    Merhaba, oturduğumuz apartmanda haftada 1 gün merdivenleri temizleyen ve haftada 6 günde de 30 dakika çalışarak çöpleri toplayan bir görevli bulunmakta. Bu görevlinin SSK`sını nasıl yapmalıyız. Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      7143 sayılı Kanun ile konut kapıcıları da Ek-9 kapsamına alındı. Ancak SGK Ek-9 ile ilgili Tebliğde henüz değişiklik yapmadı. Dolayısıyla düzenleme uygulamaya girdi mi bilmiyoruz. Bulunduğunuz yerdeki SGK müdürlüğüne sorup uygulamaya girdiyse Ek-9 kapsamında bildirimini yapabilirsiniz, yoksa normal sigortalı gibi SGK’ya bildirmeniz gerekir.

  5. fatma dedi ki:

    Merhaba , yöneticisi olduğum apartmanda, görevlimizin 2012-2014 yılları arasında eski yönetici tarafından işe giriş çıkışları yapılarak 19 ay sgk sı yatmamış. 2014 den bugüne kadar sigortası düzenli ödeniyor. Bu durumda geçmişe yönelik primleri yatırabiliyor muyuz? Cezası nasıl hesaplanır? teşekkürler

  6. halife dedi ki:

    Merhaba emekli olduğu apartmanda tam süreli çalışmaya devam ederken şimdi kısmi süreli çalışmaya geçen sosyal güvenlik destekleme primine tabi emekli apartman görevlileri de kolay sigorta kapsamında bildiriliyor mu?Teşekkür ederim