Kusuru Nedeniyle İşten Çıkarılan İşçi Hangi Hakları Talep Edebilir ?

Kusuru Nedeniyle İşten Çıkarılan İşçi Hangi Hakları Talep Edebilir ?
23 Ekim 2014 20:05

4857 sayılı İş Kanununun “İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlıklı 25 inci maddesinde sayılan sebeplerle iş akdi sona erdirilen yani işveren tarafından işten çıkarılan işçi işverenden ihbar tazminatı talep edemez.

Ayrıca, bu işçi eğer “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” nedeniyle işten çıkarılmışsa işverenden kıdem tazminatı da talep edemez. Eğer bunların dışındaki bir sebeple çalışan işten çıkarılmış ve en az bir yıllık çalışma süresini de doldurmuşsa işverenden kıdem tazminatı talep edebilir (Bkz. İşverenin Haklı Olarak İşten Çıkardığı İşçiye Hangi Durumlarda Tazminat Ödemesi Gerekir ? başlıklı yazı).

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, söz konusu 25 inci maddeye istinaden iş akdinin feshi sadece işçinin ihbar ve kıdem tazminatı hakları yönünden bir anlam ifade etmektedir. İşçinin / çalışanın; ücret, fazla mesai, prim, ikramiye, kullanılmayan izin ücreti gibi işçilik alacaklarında ise söz konusu madde bir anlam ifade etmemektedir. Çünkü, işveren işçiyi hangi sebeple işten çıkarmış olursa olsun (haklı – haksız fark etmez), işveren onun bu tür işçilik alacaklarını ödemek zorundadır. Bu konudaki haklarını alamayan işçiler şikayet ve dava yoluna başvurabilirler (Bkz. Çalışanlar İhbar ve Şikayet Başvurularını Nereye Yapmalı başlıklı yazı).

Aynı şekilde, işçi kendi isteğiyle işten ayrıldığında da (istifa ettiğinde de) hangi sebeple işten ayrılmış olursa olsun, işveren o işçinin ücret, fazla mesai, prim, ikramiye, kullanılmayan izin ücreti gibi işçilik alacaklarını ödemek zorunda olduğu gibi, duruma göre bazen kıdem tazminatı dahi ödemek zorundadır (Bkz. Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan İşçi Hangi Hallerde Tazminat Alabilir ? başlıklı yazı). (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Şermi dedi ki:

    Merhaba. 2 aydır bir is yerinde şoför olarak çalışıyordum. Evde Kendı kusurum ile elim kırıldı ve 45 gün rapor aldım . Is verenimin beni rapor bittiği tarihte isten çıkaracağını öğrendim. Ne yapmam gerek ? Herhangi bir hak sahibi olabilir mıyım?

    1. Admin dedi ki:

      İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ? başlıklı yazımızda da açıkladığımız üzere iki aylık kıdeminiz olduğuna göre, istirahat (rapor) sürenizin 8 haftayı geçmesi halinde işverenin sizi işten çıkarma hakkı doğar. Sizin rapor süreniz 8 haftayı geçmiyor, eğer işveren rapor aldığınız için sizi işten çıkarırsa 2 haftalık ihbar tazminatı alma hakkınız doğar, henüz 1 yılı doldurmadığınız için kıdem tazminatı alamazsınız.

  2. Mehmet dedi ki:

    Aksam.mesai bitiminde kendi aracımda alkol alıp ehliyetime polis 6 ay el koydu.bi sirkette sofor olarak çalışmaktayım.isten cikarilirsamnkidem tazminati alabilirmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      İşyeriyle veya işverenle ilgili bir durum olmadığı için işten çıkarma gerekçesi sayılmaz bu durum, eğer araç işyerine ait olsaydı o zaman sorun olabilirdi. Ancak işyerinizde ehliyet lazım oluyorsa bu sebeple işveren işten çıkarabilir ve kıdem – ihbar tazminatı da alamazsınız.

  3. Mehmet dedi ki:

    Bir sirkette sofor olarak calisiyordum uyuyakaldigim icin kaza yaptim 7 gunluk raporum var rapor bitiminde isten cikarildim. 3 aydir calismaktaydim. Beni cikarmaya hakki varmi. Veya cikardigi icin dava acabilirmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun 25/II-ı maddesi “İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.” hallerini işveren için haklı fesih sebebi saymıştır. İşveren sizi bu maddeye istinaden işten çıkarmış olabilir.

  4. Ali dedi ki:

    11 yıl çalııştığım iş yeri üretimi durdurması sonucu 24 maddeye göre kıdem tazminatı almaya hak kazanarak işten ayrıldım ancak iş veren tazminat ve diğer alacaklarımı ödemedi ve 2ay sonra işyerini tekrar açtı ve işe çağırması sonucu herhangi bir sözleşme yapmadan işe kaldımız yerden başladım beni önceki çalışmış olduğum sürede hak ettiğim üvanlarımda herhangi bir değişiklik yapabilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Aranızdaki anlaşmaya bağlı, sizi hangi gerekçeyle işe çağırdı, siz hangi şartlarla işe başladınız bilemiyoruz.

  5. Berka dedi ki:

    20 aydır çalıştığım işyerinde yaptığım hatalar nedeniyle tutanak tutuldu işten çıkatırlarsa herhangi bir hak talebinde bulunabilirmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işveren 4857 sayılı İş Kanunun 25/II maddesine istinaden ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller nedeniyle işten çıkarırsa kıdem ve ihbar tazminatı, işe iade talep edemezsiniz. Edebilirsiniz de sonucu ne olur bilemeyiz, çünkü işverenin haksız olarak iş akdinizi feshettiğiniz ispatlamanız gerekir. Öte yandan 25/II. madde kapsamında işten çıkarılsanız bile kullanmadığınız yıllık izinlere ait ücretlerinizi, ücret – fazla mesai gibi işçilik alacaklarınızı ise tabii ki talep edebilirsiniz.

  6. Tolga Tüzün dedi ki:

    Merhaba antalyada bir özel güvenlik sirketine 3 yildir cakismaktayim. Ișveren extra mesai ucreti vermemek tazminat vermemek icin surekli farkli sebeplerle personeli istifa etmeye zorlamakla birlikte farkli bahanelerle kusurlu ișten cikartmaktadir adalya özel güvenlik.3 gun izin sonra yerime gelecek personele kadar ayarlayan mudur izin donusu cikisimi vermis sebep ise habersiz izin kullanmisim. Isyerinde ki arkadaslarim hadi sahit oldugu halde. Benim. Güvenlik belgemi yakmakla surekli tehdit ediyor du ben suan ne yapmam. Gerekiyor. Ne tazminat ihbar tum haklarimi bu anda kusurlu cikarttigi icin elimden aldi madur duruma düștüm 1 gun icinde konu ile ilgili yardimci olurmjusnuz?

    1. Admin dedi ki:

      Önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Siz burada haklı bir sebep olmaksızın iş akdinizin feshedildiği gerekçesiyle arabulucuya başvurup kıdem ve ihbar tazminatı talep edeceksiniz. Eğer işyerinde 30 ve üzeri çalışan varsa tazminat talebi yerine işe iade talebinde de bulunabilirsiniz, tabii o işyerinde çalışmaya devam etmek isterseniz.

  7. Hasan kuşci dedi ki:

    İşyerinde diz kapağımı makinanın demirine çarptım o anda acısı fazla yoktu 2 gün sonra dizimin ağrıları devam edince acile gittim doktor bana ne oldu diye sorduğunda bende işyerinde diz kapağımı makinanın demirine çarptım dedim ve ayağımı alçıya aldılar 10 gün rapor verdiler 10 raporum bitti ve işe başladım tam vardiya değişiminde bana tutanak tutturup savunma yazdırdılar beni işimle tehdit ettiler bende savunma yazdım sabahına yine işe geldim çalıştım vardiya bittiğinde işten tazminatsız çıkarıldığımı söylediler çıkış kağıdını bile imzalatmadan çıkarladılar beni ne yapmam lazım

    1. Admin dedi ki:

      Önce adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna şikayette bulunmanız gerekir. Ancak niyetiniz işe dönmek mi yoksa ihbar ve kıdem tazminatı almak mı, arabulucuya başvurmadan önce buna karar vermeniz gerekir, çünkü işyerinde 29’dan fazla çalışan varsa işe iade talebinde de bulunabilirsiniz. Bu süreçten sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  8. Ferhat dedi ki:

    Merhaba 9 aydır. Bir. Şirkete. Çalışıyorum ise. Gitmek. İstemediğim için 4 gün. Evde. Yarım. Ve. İşten çıkarıldığını öğrendim yılık iznim. Haki. Dogmam8s. Tazminat. Alamadım. Kıdem. Alanadım

    1. Admin dedi ki:

      İşveren sizi büyük ihtimalle devamsızlık nedeniyle işten çıkarmıştır. Bu durumda kıdem ve ihbar tazminatı alamazsınız. Eğer bir şikayetiniz varsa Adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna dilekçe verebilirsiniz.

  9. esin dedi ki:

    Merhaba sizce 3 gün işe gitmeyip işten çıkarılmak mı yoksa istifamı vermek hangisini yapmam gerek

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İstifanızı verirseniz yani haklı bir nedene dayanmadan iş akdinizi feshederseniz ve ihbar süresine uymazsanız işveren sizden ihbar tazminatı talep edebilir.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/istifanin-gercek-tanimi-ve-istifanin-gecersiz-sayilacagi-haller/