Maden Ocaklarında İş Güvenliği Konusunda Yol Haritası Belirlendi

Maden Ocaklarında İş Güvenliği Konusunda Yol Haritası Belirlendi
29 Ekim 2014 19:15

6 Haziran 1995 tarihinde Cenevre’de ILO tarafından hazırlanan ve şimdiye kadar 28 ülke tarafından imzalanmış olan, 176 sayılı Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesinin Türkiye tarafından halen imzalanmamış olması (Bkz. Türkiye’nin İmzalamadığı Madenlerle İlgili ILO Sözleşmesi Neler İçeriyor ? başlıklı yazı);

13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesindeki bir kömür ocağında meydana gelen ve 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan kaza olayıyla birlikte en çok eleştirilen konular arasında yer almıştı. Karaman’ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su basması sonucu dün (28 Ekim 2014) meydana gelen ve 18 işçinin mahsur kaldığı (kurtarma çalışmaları devam ediyor) maden ocağı kazasıyla birlikte bu tartışmalar tekrar gündeme gelecek.

Türkiye söz konusu 176 sayılı ILO sözleşmesini henüz imzalamamış olsa da; Hükümet, işçi – işveren temsilcileri ile ILO temsilcilerinin de katıldığı bir toplantıda madenlerde iş sağlığı ve güvenliği yol haritasının ana unsurlarına ilişkin mutabakat sağlandı.

16-17 Ekim 2014 tarihlerinde Ankara’da yapılan “Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin (İSG) Geliştirilmesine İlişkin Üç Taraflı Toplantı”da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), sosyal taraflar ve diğer ilgili paydaşlar; risk değerlendirmeleri, ulusal mevzuatla uyum ve iş teftişi gibi unsurların ve sosyal tarafların madenlerde daha gelişmiş güvenlik ve sağlık konusuna ne şekilde katkıda bulunabileceğini ele aldılar, Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliğinin (İSG’nin) ne şekilde geliştirilebileceğine yönelik yol haritasının ana unsurlarına ilişkin mutabakata vardılar.

Toplantıda en çok; yaşam boyu öğrenme, gelişmiş genel İSG bilgisi ve hedeflenen İSG eğitiminin özellikle madenciler için önemi, hükümet ile işveren ve işçi örgütleri arasındaki işbirliğinin daha fazla olması en çok dile getirilen konular oldu.

ÇSGB Müsteşar Yardımcısı Serhat Ayrım toplantıda yaptığı konuşmada, 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da meydana gelen trajik kazada öğrenilen dersleri kapsamlı şekilde değerlendirmek amacıyla Hükümetin onay için gerekli işlemleri başlattığını, 1995 tarih ve 176 sayılı Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili ILO Sözleşmesi’nin uygulanmasına ivme kazandıracak ileriye dönük tedbirler de ele alındığını belirtti.

Toplantıda, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV), taşeronluk düzenlemelerinin İSG’nin durumu üzerindeki muhtemel etkilerine yönelik daha ileri bir çalışma yapması da kararlaştırıldı.

Toplantıda konuşan ILO Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Heinz Koller ise toplantıyla ilgili olarak “Sanırım şu anda ortak çabalarımızın yeni bir aşamasına giriyoruz ve inanıyorum ki bu toplantı üç taraflı işbirliğimizin önemli bir kilometre taşı olarak kalacaktır,” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.