Mazeret veya Hastalık İzinleri Yıllık İzinden Düşülebilir mi ?

Mazeret veya Hastalık İzinleri Yıllık İzinden Düşülebilir mi ?
22 Aralık 2013 20:11

İşveren tarafından işçiye yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez, yani yıllık izinden düşülemez.

Aynı şekilde yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz, yani yıllık izin süresinden düşülemez.

Öte yandan, yıllık izin süreleri izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir. Ayrıca, işyerinde yürütülen işlerin nitelik ve özelliklerine göre iznin kullanılacağı tarihi belirleme konusunda işverenin takdir hakkı vardır.

Yıllık ücretli izin ve çalışanların diğer izin hakları konusunda detaylı bilgi ve açıklama, İşçinin İzin Hakları – Ücretli ve Ücretsiz İzinler – İzin Verilmesi Zorunlu Durumlar – İzin Süreleri – Diğer Konular başlıklı yazıda yer almaktadır.

YORUMLAR

  1. Cafer keşikçi dedi ki:

    Ben 60 yaşında bir çalışanı. saglıgım bu günlerde dyişik hastalıkşar çıkmaya başladı. Şeker. Tansiyon. Porstad. Takip gerektiren hastalıklar müdürümüz. Hastaneye gttiginde. Yılık iznınden düşerm diyor. Bu yasalm deyilse şikayd merci neresi çalıştıgım yer özl. Sektör. Teşekürler

    1. Admin dedi ki:

      Maalesef İş Kanununda işçiler için bu konuda herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiş, tamamen işverenin inisiyatifine bırakılmış.

  2. Şeyma dedi ki:

    11 aydır çalıştığım kurumsal firmada 1 yıl 2,5 ay rapor kullandım kanser den ötürü. Şimdi işe devam ediyorum yıllık izin kullanabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Tabi olduğunuz ihbar süresini 6 hafta aşan rapor süresi yani 10 haftalık rapor süresi, yıllık ücretli izne hak kazanmanız için doldurmanız gereken bir yıllık sürenin hesabında dikkate alınır, fazlası dikkate alınmaz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/uzun-sure-rapor-alan-isci-yillik-izin-kullanabilir-mi/)
      Dolayısıyla ilk raporunuzun başladığı tarih öncesinde yıllık izin hakkınızın doğmasında dikkate alınacak şekilde geçirdiğiniz süre ile rapor sürenize ait 10 haftalık sürenin üzerine rapor sonrası tekrar çalışmaya başladıktan sonra geçen süre eklenince bir yıllık süre dolduğunda yıllık ücretli izne hak kazanırsınız.