Memurların da İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirimleri Yapılacak

Memurların da İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirimleri Yapılacak
23 Ekim 2014 19:41

5510 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde düzenlenen iş kazası sadece 4/1-a (SSK) ve 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalıları için geçerli olduğundan, dolayısıyla iş kazalarında Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim yükümlülüğü sadece 4/1-a kapsamındaki sigortalıların işverenleri ve 4/1-b sigortalıları için geçerlidir.

Aynı durum meslek hastalıkları açısından da geçerlidir (Bkz. İş Kazası – Meslek Hastalığı Süresinde Bildirilmezse Hangi Yaptırım ve Cezalar Uygulanır ? başlıklı yazı). 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamındaki sigortalılar açısından ise vazife malullüğü (5510 sayılı Kanun 47. madde) söz konusu olup, kamu idareleri tarafından bu kapsamdakilerin vazife malullüğü durumlarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gerekmektedir.

Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatı böyle olmakla beraber, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 14 üncü maddesi ile;

– İşverenlere iş kazalarını kazadan sonraki üç iş günü içinde, sağlık hizmeti sunucuları veya işyeri hekimi tarafından kendisine bildirilen meslek hastalıklarını, öğrendiği tarihten itibaren üç iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirme,

– Sağlık hizmeti sunucularına kendilerine intikal eden iş kazalarını, yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularına ise meslek hastalığı tanısı koydukları vakaları en geç on gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirme,

yükümlülüğü getirilmiştir.

– Aynı Kanunun 26/1-e maddesinde de bu bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenlere ve sağlık hizmet sunucularına 2 bin 240 lira idari para cezası uygulanması öngörülmüştür (Bkz. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İdari Para Cezaları).

6331 sayılı Kanunun “Kapsam ve istisnalar” başlıklı 2 inci maddesinde de “Bu Kanun; kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.” hükmü yer aldığından, söz konusu bildirim yükümlülüğü 4/1-a ve 4/1-c sigortalıları açısından aynen geçerli olup, kamu idareleri için herhangi bir istisna getirilmemiştir.

Mevzuat hükümleri bu şekilde olmakla beraber, bu konuda bazı tereddütler yaşanması üzerine, Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü müdürlüklere bir genel yazı göndererek konuya açıklık getirdi.

Söz konusu genel yazıda; gerek işverenlerin 6331 sayılı Kanunun 14 üncü maddesindeki söz konusu bildirim yükümlülüğünü yerine getirmelerinin sağlanması, gerekse işverenlerin ya da sağlık hizmet sunucularının Kanunun 26 inci maddesinde belirtilen idari para cezasıyla karşılaşmalarının önlenmesi bakımından, 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamında bulunan sigortalılara ilişkin olarak kamu idareleri tarafından Kurum ünitelerine yapılan iş kazası veya meslek hastalığı bildirimlerinin ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezi tarafından kabul edilerek, sigortalının bağlı bulunduğu çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerine iletilmesi gerektiği bilgilerine yer verildi.

YORUMLAR

  1. TUNA KARATAY dedi ki:

    4c li memurun işkazası bildirimini bir gün geç bildirdim cezası nedir

    1. Admin dedi ki:

      5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda iş kazasının bildirilmemesi veya geç bildirilmesi halinde herhangi bir idari para cezası uygulanması öngörülmemiştir. Bu konudaki idari para cezası 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 26/1-e maddesinde düzenlenmiş olup, işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre uygulanacak ceza tutarı değişmektedir. Güncel tutarlara 2019 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İdari Para Cezaları – 6331 Para Cezaları sayfasından ulaşabilirsiniz.

  2. ahmet akgün dedi ki:

    merhaba kendim veteriner sağlık teknisyeni olarak tarım ve orman bakanlığında memur olarak çalışmaktayım hafta sonu görevlendirmeyle 2017 yılı aralık ayında mesleğmiz gereği hayvanlara aşı yaparken ineklerin altına düştüm akabinde acil bir şekilde ambulansla devlet hastanesine sevk edildim orda yapılan inceleme ve filmlerde sağ kol kemiğim ve omzumda sayısız parçalı kırık olduğu tespit edildi arkasından özel bir hastanede 15 vida ve plaka takıldı olaydan yaklaşık 1,5 yıl geçti tabi bu aşamada fizik tedavisi gördüm ama sağ kolumda hareket kısıtlılığı halen devam etti haliyle kolumun tedavisi gerçekleşmedi ve kolumu şuan % 45 açabiliyorum ameliyat yapan dr. gittim bunun bu kadar açılabileceğini söyledi tekrar bir operasyonla beliki birazz daha açabilir dedi ama kesin birşey konuşmadı kendisi daha önce kemik hastanesinde başhekimlik yapmış birisi kurul raporu alabilirsin dedi kaba taslak % 4 ile % 8 oranında rapor alabileceğimi söyledi bu durumda sendikalar ve bazı kurum müdürleri bundan birşey çıkmaz boşuna uğraşırsın diye sözde akıl verdi bu arada iş yerim iş kazası olarakta sgk ya bildirimde bulunmadı birşeyler yapmam gerekir mi gerekirse nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu Memurlar İçin İş Kazası Sayılan Haller başlıklı yazıda açıklanmıştır. Memurlar için iş kazası sayılabilecek durumlar adi malullük veya vazife malullüğü olarak değerlendirilmektedir. İşyeriniz geçirdiğiniz kazaya ilişkin bildirimini SGK’ya yaparsa SGK gerekli incelemeyi yapar, gerekirse sizi sağlık kuruluna sevkeder ve sonucuna göre yine gerekmesi halinde size aylık bağlar.

  3. mehmet dedi ki:

    5510 kanuna tabi kamu kurumunda sözleşmeli çalışan personelin iş kazısı ekranda çıkmadığı için geç bildirilmiştir. cezası nekadar çıkar

    1. Admin dedi ki:

      5510 sayılı Kanunda bu konuyla ilgili idari para cezası öngörülmemiştir. Bu konudaki cezayı SGK 6331 sayılı Kanuna istinaden uygulamaktadır ve uygulanacak ceza işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre değişmektedir. 2019 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İdari Para Cezaları – 6331 Para Cezaları sayfasından ceza tutarını öğrenebilirsiniz.

  4. büşra dedi ki:

    merhaba. babam 2013 yılında orman bakanlığında beyin kanaması sonucu vefat etti. şimdi öğreniyorum ki iş kazası tazminatı alabiliyormuşuz. kadrolu işçiydiydi.iş kazası olduğuna dair elimizde bir tutanak yok. Ölüm raporunda iş yerinde meydana geldiği yazmıyor. Size sormak istediğim devlet dairesi sgk ya bildirmişmidir acaba?Bu tutanağı nasıl alabiliriz avukatsız olarak? iyi aksamlar.

    1. Admin dedi ki:

      Bununla ilgili olarak SGK Müdürlüğüne başvurup görüşebilirsiniz, Orman İşletmesi iş kazası olarak SGKya bildirmiş olsa bile SGK 2014 yılından itibaren kalp krizi – beyin kanaması gibi olayları iş kazası saymaya başladı, bu nedenle SGK o zamanki bildirimi dikkate almamış olabilir.

  5. umut dedi ki:

    hocam veteriner saglık teknıkerı olarak gorev yapmaktayım hayvanlara ası yaparken elime brucella ası sının ıgnesı battı bunu bildirim yapmam gerekiyor mu yaparsam kazancım ne olacak maddi anlamda sormuyorum genel saygılar

    1. Admin dedi ki:

      4/a (SSK) kapsamında çalışıyorsanız sizin işyerinize bildirmeniz, işyerinin de SGK’ya bildirmesi gerekir. Bu olay nedeniyle ileride herhangi bir sağlık sorunu ortaya çıkarsa o zaman işyeri sıkıntı yaşamaz, idari para cezasına maruz kalmaz.

  6. Taha İnan dedi ki:

    Bir kamu kurumunda 657 ye bağlı elektrik teknisyeni olarak görev yapmaktayım.Hafta sonu bakanlıkta kimse olmamasına rağmen iş yerine getiriliyoruz. Ancak görevimizi tek kişi olarak yapıyoruz.Her hangi bir iş kazası yaşamamız durumunda haklarımız nelerdir.İdare yazılı emir vermekten kaçınıyor..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İdare yazılı emir vermekten kaçınıyorsa o zaman hafta sonu nasıl işyerine gitmenizi istiyorlar, eğer hafta sonu işyerine gitmeniz yasal ve mevzuata, iş sözleşmesine uygunsa idare niçin yazılı emir vermekten kaçınıyor veya hafta sonu işyerine gitmeniz yasal değilse, mevzuata ve iş sözleşmesine uygun değilse o zaman sizi idare niçin hafta sonu işyerine gitmenizi istiyor anlayamadık. Ancak Allah korusun iş kazası meydana gelirse işyerinde meydana gelmiş olacağı için bu yönüyle sorun olmaz, buna karşılık idare bizim haberimiz yoktu kendiliğinden gitmiş derse o yönüyle sorumluluğunuz doğabilir.