Merakla Beklenen Torba Kanun Tasarısı Meclis’te Kabul Edildi

Merakla Beklenen Torba Kanun Tasarısı Meclis’te Kabul Edildi
10 Eylül 2014 19:25

Uzun süredir çıkması merakla beklenen torba kanun tasarısı, nihayet Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

İlk olarak Meclise 30 Mayıs 2014 tarihinde toplam 61 madde olarak sunulan İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, daha sonra TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna bağlı Alt Komisyondaki görüşmeleri sırasında önemli değişikliklere uğradı, milletvekilleri tarafından Meclise verilmiş olan bazı kanun teklifleri de tasarıya eklendi, özellikle başta vergi ve prim borçları olmak üzere Kamuya olan borçlarla ilgili düzenlemeler bu komisyondaki görüşmeler sırasında tasarıya eklendi ve tasarı bu komisyondan 106 maddeye ulaşmış olarak çıktı.

Ardından asıl komisyon olarak Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeler sırasında da tasarıda bazı değişiklik ve eklemeler yapıldı ve tasarı 146 maddeye ulaştı, 1 Temmuz 2014 tarihli Plan ve Bütçe Komisyonu raporu ekinde Genel Kurul’a sevk edildi.

Tasarının Genel Kuruldaki görüşmeleri de bu sabaha doğru (10 Eylül 2014) 04.22’de tamamlandı, toplam 148 maddeye ulaşan tasarı 17 red oyuna karşılık 231 kabul oyu ile kabul edilerek yasalaştı.

Cumhurbaşkanı’nın onayını müteakip Resmi Gazete’de kanun olarak yayımlandıktan sonra, yürürlük maddesinde belirtilen tarihler de göz önüne alınarak kanunda yer alan düzenlemeler uygulamaya geçecek.

Söz konusu tasarıyı Meclise sunulduğu tarihten itibaren yakından takip etmiş, tasarının ilk halinde yer alan düzenlemeleri Torba Yasa Tasarısında Yer Alan Değişiklik ve Düzenlemeler-1, Torba Yasa Tasarısında Yer Alan Değişiklik ve Düzenlemeler-2 başlıklı yazılarımızda, alt komisyonda yapılan önemli değişiklikleri Alt Komisyon Tarafından Torba Yasada Yapılan Önemli Değişiklikler başlıklı yazımızda ayrıntılı olarak belirtmiş, ayrıca yapılan düzenlemelere konu bazında sitemizde ayrı ayrı yazılarla yer vermiştik. Ancak komisyonlarda ve son olarak Genel Kurul’da bazı değişiklikler yapıldığından, kanunda çalışma hayatıyla ilgili olarak yer alan değişiklik ve düzenlemeleri ayrı ayrı tekrar ele alacağız.

Kanunda yer alan düzenlemelerden en önemlileri, taşeron işçileri ve yer altında çalışanlarla ilgili düzenlemeler, vergi – prim – GSS borçları başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların yapılandırılması, iş sağlığı ve güvenliği, doğum borçlanması, memurlarla ilgili konular.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.