6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
14 Nisan 2013 15:24

İş sağlığı ve güvenliği konusu 1475 sayılı eski İş Kanunu döneminde İşçi Sağlığı ve Güvenliği başlığı altında Beşinci Bölümde 73 ila 82 arası maddelerinde düzenlenmiş, alt düzenlemeler ise başta İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü olmak üzere tüzüklerle yapılmış,

Daha sonra bunun yerine 10 Haziran 2003 tarihinde yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Kanununda bu konu İş Sağlığı ve Güvenliği başlığı altında yine Beşinci Bölümde 77 ila 89 arası maddelerde düzenlenmiş, alt düzenlemeler ise yönetmelikler ile yapılmıştır.

Ancak daha sonra iş sağlığı ve güvenliği konusunun ayrı bir kanunla düzenlenmesinin daha yerinde olacağı düşünülerek 6331 sayılı bu Kanun çıkarılmıştır.

6331 sayılı Kanunun güncel metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Kanun 20 Haziran 2012 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiş, 30 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış, ancak esas itibariyle 30 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Aynı tarih itibariyle 4857 sayılı İş Kanunun iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili maddeleri ve hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.

6331 sayılı bu Kanunla; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülükleri düzenlemiştir. Kanun 2 nci maddede belirtilen istisnalar dışında faaliyet konularına bakılmaksızın; kamu ve özel sektöre ait bütün işleri ve işyerlerini, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerini, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanları kapsamaktadır.

Bu kanunla getirilen en önemli yeniliklerden biri risk analizi ve değerlendirmesi yapma/yaptırma, diğeri ise tüm işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma/görevlendirme yükümlülüğüdür. Kanun işyerleri için altılı NACE kodlaması uygulaması getirmiş olup, bu çerçevede işyerlerini az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli şeklinde sınıflandırmıştır. Kamu işyerleriyle 50’den az çalışanı olup tehlikeli sınıfta yer alan özel sektör işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma/görevlendirme yükümlülüğü 1 Haziran 2016 tarihinde başlayacaktır.

Bu kanunla ayrıca idari para cezalarının miktarı yükseltilmiş, bazı aykırılıklar için yüksek tutarda idari para cezası öngörülmüştür.

YORUMLAR

  1. Durmuş Özçelik dedi ki:

    inşaatmı yapıyoruz bu saçmalık küçük bir iş yerim var kardeşimle işletiyorum kardeşim sigortalı çalışıyor kendimiz ancak geçiniyoruz.birilerine işmi arıyosunuz niyetiniz ne?? 10 kişi çalıştırmıyorum ki ben 20 senedir bu işi yapıyorum şimdiye kadar Allah’a şükür hiç bi sorun yaşamadım yaşarsam iş güvenliği mi koruyacak benin ? küçük esnafın cebine dikmişsiniz gözünüzü vergimi kendi bağkurumu kardeşimin siğortasını gecikmeli zor ödüyorum.. ille biyerden çalmamızmı gerekiyor..hile mi yapmamız gerekiyor?

  2. şahin orhan dedi ki:

    kayseride kendi binamda yöneticiyim. ….. EGİTİM DANIŞMANLIK diye bir firma kapıcıya dosya bırakmış okudum şaşırdım.bu ne igrenç bir soygun.adam kimya mühendisi iş danışmanlık egitimi almış devletten soygun belgesi almış.dosyalar hazırlayıp binalara dagıtmış.yıllık ellibinlira cezası var gelin bana size danışman olayım yıllık haraca baglayım diyor .türkçesi bu.be kardeşim yıllardır …. ama vatandaşı çok yoruyonuz. 2003 yılından bu tarafa emekli işyeri olanlara katmerli ceza.araba alıp satana ceza iş güvenliği diye kapıcı olan binaya ceza.napalım hemşerim kapıcıyı kovalımmı??kapıcının ne iş kazası olacak.iş danışmanı 10 yıllık kapıcıya işinmi ögretecek.zaten kapıcı sertifikası var kursa gitti tüm kapıcılar.bu iş güvenliği uzmanı diye yetki verdikleriniz binalara dosya dagıtıp korkutuyor.50 bin lira cezası var ben siize bakayım diye haraç istiyor.bu kadar lüzumsuz bir soygun bizi bezdirdi.kapıcıyı kovmayı düşünüyoruz.acil bi düzenleme yapın.2 kişiden az çalışana ve tehlikesiz işlere uzman istemeyin.suistimale uygun yasa.hep uyanıklar vatandaşın sırtına biniyor.10 yıllık kapıcıya 2-3 aylık uzmanlık egitimi almış kimyacı işinmi ögretecek.vicdanınıza sütünüze ….

  3. egepen dedi ki:

    paylaşım için tşkler

  4. Mehmet Tunç dedi ki:

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının taşra tekilatında biyolog olarak görev almaktayım . İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu nu incelediğimde üzülerek gördüğüm bir hususu paylaşmak istedim .
    ”Madde 3:f)İş güvenliği uzmanı: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip mühendis, mimar veya teknik elemanı
    s) Teknik eleman: Teknik öğretmen, fizikçi ve kimyager unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunlarını,” İş güvenliği uzmanı eğitim sertifikasına müracaat edebilmek ve iş güvenliği uzmanı olabilmek için yukarıda madde 3 te belirtilen meslek gruplarına haiz olunması gerektiği şartı konulmuş olup bu kanunun uygulayıcısı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine sormak istiyorum …. !Üniversitelerde kadro aldığında teknik eleman statüsünde göreve başlayan ve mimar , mühendis gibi diğer kadrolarda aynı derece ve kademeyi alan , Kamu hizmetlerinde ise sağlık hizmetleri sınıfında istihdam edilen ve özelleiklede Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde İl kontrol laboratuvarları , araştırma enstitüleri ve benzeri bir çok kurumda ve spesifik laboratuvarlarda görev alan Biyologlar (2003 yılından beri tüm kurumlarda ötelenen ve özlük hakları yönüylede teknikerlerle aynı haklara sahip ) ile Veteriner Hekimlerin neden madde 3 te belirtilen meslek guruplarının dışında tutulduğunu , bu konuda çalışmabilmesi için çokmu yetersiz , gereksiz ve donanımsız kaldığını ayrıca bahsi gecen krumlarda çalışan bu meslek gruplarının sayılarının az olmasından kaynaklı olarakmı kapsam dışı tutulduğunu sormak istiyorum .
    Saygılarımla …..

  5. Erdoğan. Tutkun dedi ki:

    Tesisatçı yim. Hanimi min. Üzerine. İşyeri. Ben.sigortalıyım anca.geçiniyorum cevremde kaçak. Yapan.bir.çok kişiler. Var.kapicilar .Suriyeli ler iraklilar. Afrikadan gelenler.ve.daha.bir.çok. milletten..yani.devlet.bize.diyorki bu.isyerini. kapat. Stopajdan gecici. Kalicicibutun.vergilerden.kurtul

  6. hakan haki dedi ki:

    ÜMRANİYE BELEDİYESİNDE ÇALIŞMAKTAYIM GÜVENLİK OLARAK BAYRAMDA SEYRANDA ZORAKİ CAMİLERDE LOKUM DAĞITMAYA YAZARLAR MAÇ VE NİKAH SARAAYI MESAİLERİNE UYUMADAN GİDERİZ GECE NÖBET TUTAR SABAH YA NİKAH SARAYI YADA MAÇ MESAİSİ OLUR BAZEN SAAT 11 BAZEN 10 BAZEN ÖYLENLEYİN OLMAK ÜZERE MESAİYE GİTMEK ZORUNDA KALIRIZ HELE NİKAH SARAYINDA GÖREV DIŞI OTOPARK İÇİNDE DIŞINDA ARABA YERLEŞTİRME OTOPARK DOLDUGUNDA GİRİŞİ KESEREK TAM OTOPARKÇILIK YAPARIZ ŞİMDİDE ZORUNLU BIYIK BIRAKMA FURYASI ÇIKTI YAKINDA NELER ÇIKARIRLAR ALLAH BİLİR MADEM MİLLET ŞİKAYET ETSİN İSTİYORSANIZ KİMLİKLE ŞİKAYETİN YERİNE NORMAL ŞİKAYET ALIMI YAPIN YOKSA BU KURUMA DAHİ GÜVEN KALMAMIŞ BİR ARKADAŞIMIZ BIÇAKLANMIŞ OLUP ÜMRANİYE SİPOR TESİSLERİNDE ÜSTÜ KAPATILMIŞTIR HİÇBİR İŞ GÜVENLİGİ GÜVENLİK YÖNÜNDEN ÇOGU BİRİMİNDE ALINNAMAMIŞTIR KIŞIN SİPOR YAZIN NİKAH SARAYI MESAİLERİNE UYUMADAN GİDİYORUZ VE GECEDE GÖZÜMÜZÜ KIRPMIYORUZ SABAHTA O UYKUSUZLUKLA DİREK TOPLANTI VARSA TOPLANTIYA MESAİ VARSA MESAİYE GİDİYORUZ YAZIN SİPOR KIŞIN NİKAH SARAYI MESAİLERİ USANDIRDI BİZİ İLLEDE BİRİLERİ ÖLMELİ SONRAMI HAREKETE GEÇİLMELİ