Mirasçı Ölenin Vergi ve Prim Borcundan Sorumlu mudur ?

Mirasçı Ölenin Vergi ve Prim Borcundan Sorumlu mudur ?
16 Ocak 2016 18:59

Gerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan sigorta primi, gerekse Maliye’ye olan vergi borçları amme yani kamu alacağı niteliğindedir.

Kamu alacakları da 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna tabidir. Dolayısıyla işveren veya vergi mükellefinin ölümü halinde mirasçılarının ölenin sigorta primi ve vergi borçlarından sorumluluğu söz konusu Kanunda düzenlenmiştir. Ancak mirasçılarla ilgili düzenleme ise 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda yapılmıştır.

Not: SGK’ya olan borçlarla ilgili olarak Ölenin SGK’ya Borçlarından Mirasçıları Sorumlu mudur ? başlıklı yazıya da bakabilirsiniz.

Medeni Kanunda, mirasçıların yani ölenin varislerinin mirası 3 ay içinde reddedebileceği, bu süre içerisinde mirası reddetmeyen mirasçıların mirası kayıtsız, şartsız kazanmış olacağı, dolayısıyla ölenin ayni haklarını, alacaklarını, taşınır – taşınmaz mal varlığını kazanacakları, ancak aynı zamanda mirasçıların ölen kişinin borçlarından da kişisel olarak sorumlu olacakları belirtilmiştir. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 7 nci maddesinde de borçlunun ölümü halinde mirası reddetmemiş mirasçılar hakkında Kanun hükmünün aynen uygulanacağı, borçlunun ölümünden önce başlamış olan işlem ve muamelelere devam edileceği belirtilmiştir. Ancak borç zamanaşımına uğramışsa mirasçıları zamanaşımı itirazında bulunarak borcu ödemekten kurtulabilirler.

Ölen kişinin mirasçılarının kimler olduğu Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından düzenlenen Veraset İlamı ile belirlenmektedir. Bazı durumlarda Noterler de Veraset İlamı düzenleyebilmektedir.

Medeni Kanunun söz konusu hükümleri uyarınca; ölen kişinin sigorta primi ve vergi cezası borçlarından mirası reddetmemiş olan mirasçılar aynen sorumlu olacaktır. Ölen kişinin sağlığında borçla ilgili olarak başlamış olan yasal takibat, icra ve haciz işlemleri aynen devam edecek, ölen kişinin borcu mirasçılara kalan mal varlığından yani terekeden tahsil edilecek, mal varlığı borcu ödemeye yeterli olmazsa kalan kısım mirasçılarından istenecektir. Eğer ölen kişinin sağlığında borçlarıyla ilgili olarak herhangi bir yasal takibat başlamamışsa bu durumda da borçla ilgili gerekli tebligat ve yasal takibat mirasçılar için yapılacaktır.

Öte yandan ölen kişinin hiçbir malvarlığı olmasa bile mirası reddetmemiş olan mirasçılar ölenin borçlarından dolayı kişisel malvarlıkları ile sorumlu olacaklardır, yani borcu ödemek zorunda kalacaklardır. Çünkü yukarıda da belirtildiği üzere mirasçının sadece malvarlığı değil borçları da mirasçıların üzerine geçmektedir. Dolaysıyla ölenin hiçbir malvarlığı olmasa bile bu durumda da yine borçları mirası reddetmemiş mirasçılara geçecektir.

Burada mirasçıları borcu ödemekten kurtaracak durumlardan biri borcun zaman aşımına uğramış olmasıdır. Eğer mirasçıların ödemesi gereken borç zamanaşımına uğramışsa itirazda bulunup borcu ödemeyebilirler. Vergi borçlarında zaman aşımı süresi 5 yıl, prim ve diğer SGK alacaklarından kaynaklanan borçlarda zamanaşımı 10 süresi yıldır.

Para cezalarında ise durum biraz farklıdır. Anayasa’nın 38 inci maddesinde ceza sorumluluğu şahsidir hükmü yer almakta, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 20 nci maddesinde de ceza sorumluluğunun şahsi olduğu, kimsenin başkasının fiilinden dolayı sorumlu tutulamayacağı belirtilmiştir. Dolaysıyla ölen kişinin işlediği fiillere bağlı para cezası borçlarından, ölenin sağlığında tebliğ edilmiş olanlar hariç, mirasçıları sorumlu tutulamaz, mirasçılarının borcu ödemesi istenemez.

Mirasçıların yapması gereken diğer işlemler:

– İşverenin ölümü halinde mirasçılarının, ölüm tarihinden itibaren en geç üç ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilgili müdürlüğüne (işyerinin bağlı olduğu müdürlüğe) işyeri bildirgesi vermeleri gerekmektedir.

– Aynı şekilde vergi mükellefinin ölümü halinde mirasçılarının durumu dört ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine bildirmeleri gerekmektedir.

Yukarıdaki bildirimi mirasçılardan birinin yapması yeterlidir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Mehmet dedi ki:

    Benim babam 20 gün önce vefat etti bir is yerinde sigortali görünmüş o is yeri hayali bir yer olduğu ndan ssk memurları orayı basmış ve babamdan kullandığı ilac ların ücretini talep ler ve babam vefat etti bunun borcu silinirmi yoksa biz mi öderiz madde 38de tüm adlı cezalar silinir diye birsey okudum buda adliyeden kesilen bir ceza ssk üzerinden

    1. Admin dedi ki:

      Allah rahmet eylesin. Başınız sağ olsun. SGK’nın talep ettiği ilaç ücreti adli ceza değil. Herhangi bir sigortalılığı iptal edilen kişiye, iptal edilen sigortalılığına bağlı olarak yapılmış olan sağlık giderleri SGK tarafından faiziyle birlikte geri istenir. Bu onunla ilgili. Madde 38’den neyi kastettiğinizi anlamadık, ancak cezaların şahsiliği ilkesi gereği bu bir ceza olsaydı SGK sizden isteyemezdi, siz sorumlu olmazdınız.
      SGK’nın alacakları amme (kamu) alacağı niteliğinde olduğunda diğer amme alacakları gibi 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine tabi. Söz konusu Kanunun 3 üncü maddesinde amme borçlusu “Amme alacağını ödemek mecburiyetinde olan hakiki ve hükmi şahısları ve bunların kanuni temsilci veya mirasçılarını ve vergi mükelleflerini, vergi sorumlusunu, kefili ve yabancı şahıs ve kurumlar temsilcileri” olarak tanımlanmış yani amme borçlusunun ölümü halinde mirasçılarının da amme borçlusu olacağı belirtilmiştir.
      Aynı Kanunun 7 nci maddesinde de; “Borçlunun ölümü halinde, mirası reddetmemiş mirasçılar hakkında da bu kanun hükümleri tatbik edilir. Borçlunun ölümünden evvel başlamış olan muamelelere devam olunur. Terekenin bir mahkeme veya iflas dairesi tarafından tasfiyesini gerektiren haller bu hükmün dışındadır.” hükmüne yer verilmiştir. Dolayısıyla SGK babanızın bu borcunu mirası reddetmemiş tüm mirasçılarından isteyebilir.

      1. Diyar polat dedi ki:

        Merhaba iyi günler kolay gelsin Babam 1 buçuk hafta önce vefat etti kendisi ile 3 4 yıl kadar ayrıyız ve üzerine kayıtlı bir tek araba var o da kazalı ve borç batağın da üstelik kazalı halde birine satmış ama noter de vermemiş arabayı öyle kaldı karmaşık bi durum bir de babam da telefon faturası ev internet faturası bunun gibi bir çok avukatlık olmuş borçları mı diyeyim icralık mı diyeyim pek anlamam ama kısaca her yere borcu var şahısa değil ama türkcell vodafone avea gibi şirketlere şimdi demek istediğim veraset ilamı verirsek bu borçlar bize kalır mı kalmaz mı?

        Ayrıca bunların bazıları zamanaşımı dediğiniz olaydan olmuştur çok eski borçlar turkcell hariç

        Teşekkür ederim kolay gelsin

    2. Zehra dedi ki:

      Merhaba ; babam 15 ay önce vefat etti fakat üzerinde daha önceden kurulmuş limited sirketi var ve şirket üzerinden silah ve mühimmat kaçakçılığı diye bir borç geldi 2.5 trilyon kadar bunu mirasçıları ödemek zorunda mıdır reddi miras yapılmamıştır

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Eğer borç 6183 sayılı Kanun kapsamına giren bir borç ise mirası reddetmemiş mirasçıları ödemek zorundadır. Buna karşılık borç babanıza uygulanan bir cezayla ilgiliyse ve cezaların şahsiliği ilkesi kapsamına giriyorsa mirasçıları ödemek zorunda değildir.

  2. Ferdi dedi ki:

    Selam babamın 1998 yılında inşaat işinden anlaşma gereği sigorta prim borcunu 2018 yılında eve gelen bir tebligatla öğrendik annem babam üzerinden emekli maaşı alıyor borcu annemin ödeme zorunluluğu varmıdır annemden haciz yoluyla borcu tahsil ederler mi ogrenebilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Selam. Bahsettiğiniz eğer babanızın yaptığı inşaatla ilgili olarak asgari işçilik incelemesi sonucu çıkan bir borç ise bu borç için müfettiş raporundan sonra 10 yıllık zamanaşımı başlıyor, büyük ihtimalle zamanaşımına girmemiştir, bu nedenle borcu ödemek zorunda kalabilirsiniz, ödemezseniz SGK annenizin maaşından keser. Eğer prim borcu çalıştırdığı sigortalılara ait primleri ödememiş olmasından kaynaklanan yani asgari işçilik dışı bir prim borcu ise 10 yıllık zamanaşımı süresi dolduğu için, ödemek zorunda değilsiniz, SGK’ya zamanaşımı itirazında bulunursanız SGK sizden ödemenizi isteyemez.

      1. Damla dedi ki:

        Merhaba dedemden anneme ve diğer 8 kardeşine yüklü bir ssk borcu ve vergi borcu kaldi dedem rahmetli oldu yalnız annem ve diğer kiz kardeşi dedemin emekli maaşını alıyorlar ona haciz gelmedi ama 9 kardeşide mahkemeye vermişler acaba sonuç ne olur

  3. Sevda dedi ki:

    Babam 2017 de vefat etti is veren olarak SSK borcu var 160 bin TL kadar taksit imkanı 36 ay bunun taksitlendırmesı de cok yuksek 4 bin kusur odeme imkanı yok cocukları olarak biz reddi miras yaptık tek variscı annem ve 2 tane 18 yasını doldurmamış kardesıme kaldı tapuyu annemin ustune almaya gıttıgımızde 2 tane 18 yasından kucuk torunu oldugu İcin tapu hisseli topuyla 5 kişi uzerıne verildi babamdan kalan 1 ev var icra yoluyla evi alırlar mı yada borcun silmesi ıcın yapalıbılcek bırsey var mı

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere borç eğer prim borcu ise mirası reddetmemiş annenizin bu borcu ödemesi zorunludur, borcun silinme imkanı yok. Eğer borçlar 10 yıllık zamanaşımına uğramışsa o zaman anneniz zaman aşımı itirazında bulunarak borcu ödemekten kurtulabilir.

  4. kemal dedi ki:

    Babam 2009 yılında vefat etti.1987 yılında kalma komandit şirket ortağı(komandite sınırsız ortak) olduğunu öğrendik ve bu şirkete ait bir araç olduğunu ve bunun üzerinde 11 tane icra olduğunu , vergi borçlarının olduğunu. Şirket aktif değil ama araba trafikte gözüktüğü için sürekli vergi borcu geliyor icra dosyaları çok eski olduğu için icraları kaldıramıyoruz. Bulamıyoruz dosyaları (çok eski dosyalar 1987 kalma)bu borçlar babada kalma bizi bağlar mı biz daha yeni öğrendik ortaklarda birinden bazı ortaklarda görüşmüyoruz ne yapmamız gerekiyor bilgi verenler için teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Vergi borcu da aynen SGK prim borcu gibi amme alacağı olduğundan ve 6183 sayılı Kanun hükümlerine tabi olduğundan, mirası reddetmemiş varisler olarak siz de borçtan sorumlu olursunuz. Ancak 10 yıllık zaman aşımına uğramış borçları ödemek zorunda değilsiniz, zaman aşımı itirazında bulunabilirsiniz.

  5. Ahmet Konya dedi ki:

    Eşimin ölen kardeşinden daha önce işlettiği dükkanın vergi borcu olduğu bildirildi ve borcun eşimin annesine, eşime ve diğer iki kardeşine bölünerek ödenmesi istenildi. Eşim kendisine ve annesine düşen borcu ödedi. kardeşleri ödemedi. eşim kardeşlerinin borcunu ödemek zorunda mı? Kardeşleri yurt dışında olduğu için eşime ve ya annesine haciz uygulanır mı?

    1. Admin dedi ki:

      Normalde mirasçılar ölenin borcundan mirastan kendilerine düşen hisseleri oranında sorumlu olurlar. Nitekim mahkemeler ve noterler tarafından düzenlenen veraset ilamlarında da hangi varisin hangi oranda hak sahibi olduğu belirtilir. Ancak Maliye’nin uygulaması ne şekilde olur bilemeyiz.

  6. Savni karakoç dedi ki:

    Babam 8 ay önce vefat etti bağkur emeklisiydi 30 yıldır da maaş alıyordu, bir hafta önce bana SSK dan bir yazı geldi anladığım kadarıyla fazla ödemeden dolayı 10Bin Tl bizden istiyorlar. Bu güne kadar bu hatayı SSK yapmış suç bizim mi ? 5 kardeşiz bu borcu ödemez isek ne olur yada iş mahkemesinde dava açabilirmiyiz

    1. Admin dedi ki:

      SGK’ya itirazda bulunun, SGK reddederse bu durumda İş Mahkemesinde dava açabilirsiniz, isterseniz Kamu Denetçisine başvurabilirsiniz.

  7. Kadir Duyar dedi ki:

    Selamün Aleyküm Hayırlı günler babam 2017 yılında vefat etti. Ssk emeklisiydi ve sağlığında en son çalıştığı yer ile ilgili şikayet uzerine ssk tahkikat başlattı. Babamın ölümü üzerine annem 14 ay babamım maaşını aldı daha sonra maaşı iptal oldu. Şimdi Ssk icra yoluyla kardeşlerim annem ve benden babama yapilan yersiz ödenen 160.000 Tl. borcu istiyor. Ayni zamamda is mahkemesinde calismadi olarak ve sikayete konu is yerinde babamin castigina dair itiraz davamiz devam ediyor. Gel3n icraya itiraz ettik ancak bu seferde ssk bizim itirazimiza is mahkemesinde iptali icin bize dava acti. ne yapmaliyiz eger davayi kaybedersem 5 kardesiz yasal olarak ne kadar bir öderim yada bu borcu ödemek zorundamıyım nasl iptal edebilirim nereye dava açmalıyım

    1. Kadir Duyar dedi ki:

      Annem hakkinda aldığı 14 aylik maas icin ayrıca icra takibi yapılmakta olup Ssk is mahkemesinde açtığı itiraza iptal davasını 6 Ay süre görevli olduğum Suriye de eşimin telefon etmesiyle öğrendim. Görev sürem 17 Aralıkta doluyor ve Turkiyeye gideceğim. Ne yapmalıyım bana bir yol gösterin . Neden insanlar emekli olmadan once yeterli tahkikat yapmazlar yada ölenlerin tahkikatini yapıp hem olen hem cocuklari adliyelerde rezil perisan olur ki.

      1. Admin dedi ki:

        Aleykum Selam. Burada durum biraz farklı, anladığımız kadarıyla SGK sizden mirasçı olarak rahmetli babanızın borcunu ödemenizi istemiyor, babanızın vefatından sonra hak sahibi olarak size ödemiş olduğu dul – yetim aylığını yersiz ödeme kapsamında geri istiyor. Yani bu borç yukarıdaki yazı kapsamına girmiyor. Yapabileceklerinize gelince, eşiniz sizin durumunuzla, şu an Türkiye’de bulunmadığınızla ilgili olarak SGK Müdürlüğüne dilekçe verir. Ancak daha garantili yol, madem babanızın iptal edilen sigortalı hizmetleriyle ilgili dava devam ediyor, en azından bu dava sonuçlanıncaya kadar SGK’nın icra takip ve haciz işlemlerinin durdurulması için mahkemeden karar çıkarılmasını talep edebilirsiniz. Bunda da şu risk var, eğer bu mahkeme sonucunda haksız çıkarsanız, babanızın sigortalı hizmetlerinin iptali ile ilgili SGK işlemi mahkeme tarafından yerinde bulunursa, bu durumda o tarihe kadar mevcut borca ekstra faiz eklenmiş olur.

  8. Kadir dedi ki:

    Babamın sgk ya 180 bin tl gibi borcu ama ödüycek durumumuz yok yarısından çoğu faiz bu borcun nasıl yaparız nasıl kurtuluruz biz bu borçtan

    1. Admin dedi ki:

      Babanız sağ mı ?

      1. Okan dedi ki:

        Kardeşimin 88 bin tl işveren prim borcu var dolandirildı dükkanı kapattı üstünde her hangi bir mal varlığı yok sgk bizden nasıl tahsil edebilirir pki ve ödemezsek her hangi bir ceza ve hapis var midir.

        1. Admin dedi ki:

          SGK borçlu kişinin haczedilecek malvarlığı varsa haczeder, yoksa onu takibe alır, zaman zaman kontrol eder, elde ettiği gelir veya malvarlığı olursa haczeder, ancak borcunu ödemedi diye kimseye hapis cezası verilmez.

  9. Damla Akçay dedi ki:

    Kayınvalidemin babasından aldığı yetim maaşı kesildi haksız ödeme yapıldığı iddiasıyla verilen maaşlar yasal faizleriyle birlikte geri istendi biz temyize başvurduk dava devam ediyor. Kayınvalidem Sgk ya olan borcunu yapılandırdı taksitler halinde ödüyor. 2 yıl kadar daha ödemek zorunda.kayınvalidem hasta kanser hastası doktorlar çok ümitli değil.borçlarını ödeyemeden vefat ederse borcu bana ve kuzuma kalacak reddi miras yapamayız çünkü mal varlığı borcundan çok . Ölürse bu borcu bizdenne şekilde tahsil ederler? Kızım 15 yaşında reşit değil . Ayrıca yargıtayda ölüm halinde dava devam eder mi dava lehimizesonuçlanırsa bizkayınvalidemin haklarından alacaklı olur muyuz?

  10. sermet yilmaz dedi ki:

    Ben reddi miras yaptim ama vergi borcu geldi babamdan ve e haciz le hesaplarim blokeli nasil kaldirabiliriz bu hacizi ve borcu nasil sildircez

    1. Admin dedi ki:

      Eğer süresinde reddi miras başvurusu yaptınız ve kabul edildiyse buna ilişkin mahkeme kararıyla birlikte vergi dairesine başvurup yapılan işlemlere itiraz edin, haczin kaldırılmasını talep edin. Müdürlük kabul etmezse vergi mahkemesine başvurun.

      1. sermet dedi ki:

        Ben dilekçe ve reddi belgesiyle basvurdum 18.11.2019 tarihinde ama vergi dairesi incelenicek dedi birsey yapilmadi sanirim daha ki e hacizde gözükmeye devam ediyor üstelik Haciz islemi tamamlanmamistir diye gözuküyordu şimdi ise tatbik edilmiştir yaziyor haciz kaldirilmadi sanirim

        1. Admin dedi ki:

          İsterseniz doğrudan Bakanlığa veya CİMER’e başvurun.

          1. sermet dedi ki:

            tesekürler e hacizlerim kalkti birdaha göndermezler heralde gib te e dilekce olarak gözükuyor

          2. Admin dedi ki:

            Artık göndereceklerini sanmıyoruz, ancak gönderirlerse de gecikmeden tekrar itiraz edebilirsiniz.

  11. yusuf dedi ki:

    Merhabalar. Annemin işveren olarak sgk ya 40bin kadar borcu var ve yarısı faiz. Annem 1 yıl önce vefat etti bu borcun bize yansıma durumu nedir ? babamın adına olan yerlerde haciz var ama henüz bir şey yapılmadı ne tür yol izlemeliyiz faiz silinecek olursa veya başka bir şekilde ödeme yapmak borcu kapatmak mantıklı mı ? teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işyeri halen faaliyette ise mirasçıları olarak işyeri size geçeceğinden bu yönüyle sorumlu olursunuz. Böyle bir durum olmasa bile yine annenizin mirasçıları olarak bu borçtan sorumlu olursunuz, sorumlu olmamanız için mirası reddetmiş olmanız gerekir. Öte yandan gecikme faizinin silinmesi, sadece anaparanın ödenmesi gibi bir seçenek maalesef bulunmamaktadır.

  12. Ayse dedi ki:

    Merhaba Arkadasim icin cok üzüldüm bir cikar yol ariyoruz yardimci olursunuz insallah.
    2011 senesinde esi vefat etti 8 sene sonra ödenmemis vergi borcu ortaya cikmis tam 3 tirilyon Türk lirasi adamin üzerinde 3 sirket varmis ama arkadasimin ve cocuklarinin hic haberi olmamis kendi hallerinde gecinip gidiyorlar evleri yok kirada oturuyorlar cok sok oldular miras reddi yaptilar fakat dava kabul edilmemis 3 ay gecti diye arkadasimin ve cocuklarinin haberi yeni oldu nereye basvurabilirler miktar ödenecek gibide degil 3 tirilyon insallah bir cikar yol vardir Tesekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Mirası red için belirli bir süre var, bu süre geçtiği için kabul edilmemiştir. Öte yandan arkadaşınız eşinin vergi borcu olduğunu zamanında öğrenseydi mirası reddebilir ve bu borcu ödemek zorunda kalmazdı, borcu öğrendiğinde mirası reddetme süresi geçmiş, arkadaşınızın bir hatası yok, bunun için vergi mahkemesinde dava açabilir, davayı kaybederse Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapabilir.

  13. Filiz dedi ki:

    Kardeşimin eşi öldü ve SSK ya yüklü miktarda vergi borcu var. Reddi miras yapılsa kardeşim emekli maaşını alabilir mi? Yada ödemek zorundamı bu borcu reddi miras yapsada.

    1. Admin dedi ki:

      Alabilir, mirası reddetmiş olmak buna engel değildir. Bu konudaki açıklama Mirası Reddeden Dul – Yetim Aylığı Alabilir mi ? başlıklı yazıda yer almaktadır.

  14. Semra dedi ki:

    Merhaba evliyim çocuğum yok eşimin Benden önceki evliliğinden olma iki çocuğu bulunmakta eşimin Sigorta ve maliye vergi borçları bulunmakta biraz da yüklü sanırım tam olarak bilmiyorum üstünde herhangi bir mal kayıtlı değil büyük bir ihtimalle Allah gecinden versin eşim ölürse 3 ay içerisinde reddi miras hakkım olduğunu biliyorum reddettiğim de benim çocuğum olmadığı için benim Anne babadan olma kardeşlerime aileme mi geçer bunun borcu Çünkü benim tek mirasçı ailem sanırım aydınlatabilir misiniz Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Öyle bir şey mümkün değil, sizin eşinizin borçlarından dolayı kardeşleriniz sorumlu tutulamaz, sadece eşinizin mirası reddetmemiş yasal mirasçıları sorumlu tutulabilir.

  15. Semra dedi ki:

    Ikinci sorum anne babamızı kaybettik taşınır taşınmaz mirasları kaldı Ben kendi payımı hiç evlenmemiş ablama para karşılığında tapuda devrettim Allah gecinden versin ablamın vefatı sonrası mirası yine Annem de babam da olduğu gibi kardeşlerimiz arasında dağıtılmış olacak Ben bu mirastan pay almak istemiyorum ablamın beni mirasından çıkartabilir mi beni mirastan çıkarırsa ablamdan kalan miras eşime mi geçer ve eşimin de başkasından olma 2 çocuğu var onlar mı faydalanır aydınlatırsanız çok sevineceğim teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Ablanızın mirası eşinize de eşinizin başkasından olan 2 çocuğuna da geçmez.

  16. Mery dedi ki:

    Merhabalar babam vefat etti 1.5 ay önce devlete elektrik borcu varmış 2002 ve 2004 yılına kadar vefat ettikten sonra çıktı borçları dükkan elektiriği ödeme imkanımız gerçekten zor yok desem yeridir annem reddi miras yapsa orası belediyenin yeriydi bizde orada kiracı işçiler var hala bize kira geliyor elden tek geçim kaynağımız bu sorum şu ki annem reddi miras yaparsa dükkan zaten kira ama o elimizden alınır mı ne olur cevap verirmisiniz

    1. Admin dedi ki:

      Yazdıklarınız birbiriyle çelişiyor, dükkanın hem belediyenin yeri olduğunu hem de oradan size geldiğini belirtmişsiniz, dükkan belediyeye aitse size nasıl kira geliri geliyor ki ?

  17. İBRAHİM dedi ki:

    Benim babam 20 gün önce hakkın rahmetine kavuştu bağkur borcu var ama kendisi sigortalı cakistiginda vefat etti bu borç silinirmi bide banka kredi kart borçları var bunlarda silinirmi yada bunları ödemek istesek herhangi bir indirim uygulanirmi

    1. Admin dedi ki:

      Bu borçlar silinmez, siz ödemek istediğinizde herhangi bir indirim de yapılmaz. Bu borçları ödemekten kurtulmanız için süresinde reddi miras yapmanız gerekir. Ayrıca eğer babanızın sigortasından dolayı annenize veya size dul – yetim aylığı bağlanmasını isterseniz, bu durumda mirası reddetmiş olsanız dahi babanızın BAĞ-KUR prim borcunu tamamen ödemeden SGK aylık bağlamaz.

  18. Deniz dedi ki:

    Babam 1 ay önce vefat etti bağkur borcu vardı 25 yıl önce malların üzerine haciz konmuş bu borcu bağkur tahsil edermi yoksa zamanaşimina uğrarmı

    1. Admin dedi ki:

      Zaman aşımı 10 yıl, SGK zamanaşımını beklemeden sizden tahsil etme yoluna gidebilir. Ayrıca hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için de borcun tamamının ödenmesi gerekir.

  19. Deniz dedi ki:

    Bağkur 1995 yillinda mallarin üzerine koyduğu haciz islemini zaman aşimi nedeniyle tahsil edemezmi mallarin üzerindeki haczin kalmssi için nasil bir yol izlememiz gerekiyo

  20. Deniz dedi ki:

    Bagkura olan borcu mirasçilardan tahsil edermi

    1. Admin dedi ki:

      Borç zamanaşımına uğramışsa SGK’ya başvurmanız halinde haciz kaldırılır, zamanaşımına uğramadıysa mirası reddetmeyen mirasçıların boru ödemeleri gerekir.

  21. Fatih dedi ki:

    Selamun aleykum babam 2019 5 eylülde kanserden kaybettik babam emekliydi borcu olan birisinin nasil sgk borcu oluyor ve bu borç silinme zaman aşımına uğrayip silinme şansi yokmu ?

    1. Admin dedi ki:

      Aleykum selam. “borcu olan birisinin nasil sgk borcu oluyor” kısmından neyi kastettiğinizi tam anlayamadık, sorunuzu biraz daha açık yazabilir misiniz ?

  22. Lara dedi ki:

    Merhabalar eşim 2016 15-temmuzda darbe girişiminde şehit oldu,ve bu sene 23 aralıkta eşimin 2002 ve 2004 yılına ayıt olan ödenmemiş işsizlik, ve pirim borcu geldi, eşim bagkurdan emekli bu duruma nasıl bir çözüm bulurum

    1. Admin dedi ki:

      Eşiniz Bağ-Kur’dan emekli idiyse ödemediği prim borcu emekli olduktan sonra tespit edilmiş olabilir onu anladık, ancak işsizlik borcundan kastınız nedir ? Çünkü Bağ-Kur’da 2002 ve 2004 yıllarında işsizlik sigortası yoktu, gerçi şu anda da yok, eşiniz yoksa işveren miydi, bunları bilemiyoruz ancak ölen kişinin SGK’ya olan borçlarından mirasçılarının sorumluluğu konusu Ölenin SGK’ya Borçlarından Mirasçıları Sorumlu mudur ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.
      Eğer eşinizin borcu gerçekten 2002 ve 2004 yıllarına aitse 10 yıllık zamanaşımı süresi dolmuş olduğundan, SGK’ya zamanaşımına uğradığı için borçları ödemek istemediğinize, ödemeyeceğinize dair bir dilekçe verebilirsiniz.

  23. nurettin dedi ki:

    merhaba biz 1995 yilinda agri dan manisaya gelmisiz 3 sene evvel bir kagit geldi bize babam bundan 17 sene evvel vefat etti bize gelen kâğıtta miras olarak 30 bin tl elektrik borcu geldi sadece kardeşlere durumum yok nasıl bunu silebiliriz yardımcı olabilir misiniz lütfen acil bir iş yerine giremiyorum haciz görünüyor e devletten

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu yukarıdaki yazıda açıklanmıştır. 6183 sayılı Kanun kapsamına giren alacaklarda, borçlunun ölümü halinde mirasçıları sorumlu olur. Mirası reddeden mirasçıları bu sorumluluktan kurtulur. Ayrıca borç zamanaşımına uğramışsa bu durumda da borçlu mirasçı zamanaşımı itirazında bulunarak borcu ödemekten kurutulabilir. Size gelen borç da eğer zamanaşımını durdurucu herhangi bir durum olmamışsa zamanaşımı itirazında bulunabilirsiniz.

  24. Hasan dedi ki:

    Merhabalar babam 2 ay önce vefat etti 15 yıldır ssk emeklisi emekli maaşı alıyodu 2018 yılına ait vergi borcu var emekli maaşı anneme kalackmı yoksa vergi elmi koyacak emekli maaşına başka hiç bişeyi yok sadece enekli maalı vardı işlemler nasıl gerçekleşecek vergi borcunu emekli maaşından alıp anneme maaş vermiyceklermi şimdiden teşekkür ederim cevabınız için

  25. Hasan dedi ki:

    Merhaba Benim babam 1 ay önce vefat etti rahmetli ssk emeklisiydi 2018 yılına ait vergi borcu var bur borç nolacak emekli maaşına elmi koyacaklar yoksa emekli maaşı anneme geçecek mi maaşı annem alabilecekmi vergi borcu için annemin aldıgı emekli maaşından kesinti olacakmı borçtan dolayı yardımcı olursanız sevinirim

  26. Rahmi Özan dedi ki:

    İyi günler kayınpederim vefat etti, vergi borcu var kayınvalidem dul aylığı alacak, alacağı dul aylığından vergi borcu alınırmı

    1. Admin dedi ki:

      Emekli-Dul-Yetim Aylığına Haciz Konulabilir mi ? başlıklı yazıya bakabilirsiniz.

  27. Dilek dedi ki:

    Merhaba iki yıl önce babam vefat etti, yıllar öncesinden bağkur yatırmışlığı var. Ortalama 70 bin bağkur borcu çıktı. Bende dulum. Babamın bağkur borcunu kapatıp, emeklisinden yararlanabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Borcunu ödemeniz halinde, sigortalı bir işte çalışmıyorsanız, SGK’dan gelir – aylık da almıyorsanız yetim aylığı bağlanabilir. Ancak aylık bağlanacak tutarı öğrenip eğer buna değecekse ona göre 70 bin TL’yi ödemenizde fayda var. Çünkü aylık bağlandıktan sonra evlenmeniz veya sigortalı bir işe girmeniz halinde aylığınız kesilir, ödediğiniz parayı da geri alamazsınız.

  28. mahmut dedi ki:

    benim babam vefat etti 1 sene oldu ve ben reddi miras yapmadım evin tapusunu haciziyle beraber üstüme aldım ancak sska borcu avukatlık olmuş ve bu 4 sene oldu babamın emekliliginin bizim bir akrabayla karışmış ancak akrabamız olan kişi engelli oldugu için çalışmıyordu babam primleri günleri ona geçmiş mahkemelik olmuştuk ancak babamın çalıştıgı yerlerden gerekli raporları aldık dosya halinde mahkemeye sunduk ve kazandık babam yeniden emekli olup maaşı baglandı ancak 4 sene sonra fazla ödeme yapıldıgı tespit edilmiş ancak devlet memuru hatası oldugu düşünüyoruz veya devlet memuru hatası ve mahkeme devam etti itiraz ettik 2 veya 3 kere temize yolladık ancak redet geldi ödenmesi gereken borç 45 bin tl olup ancak ödenmedigi için şuan 85 bin tl olmuş eger gerçekten devlet memuru hatasıysa bunu neden biz ödüyoruz veya bunu ödeme gibi durumum yok bunu nasıl kaldıra biliriz şuan bende görünen yazı şu haciz olarak bakırköy 11.ci icra dairesinin 18.07.2019 tarih 2019.6728 sayılı haciz yazısı var

    1. Admin dedi ki:

      SGK’nın geri istediği tutar yersiz ödeme kapsamına girmekte olup, 5510 sayılı Kanunun Yersiz ödemelerin geri alınması başlıklı 96 ncı maddesinde; yersiz ödemenin Kurumun hatalı işlemlerinden kaynaklanması halinde hatalı işlemin tespit tarihinden geriye doğru en fazla beş yıllık sürede yapılan ödemeler toplamının, ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren yirmidört ay içinde yapılacak ödemelerde faizsiz, yirmidört aylık sürenin dolduğu tarihten sonra yapılacak ödemelerde ise bu süre sonundan itibaren işleyecek faizle birlikte tahsil edileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla emekli aylığı bağlanması SGK memurunun hatalı işlemine dayansa bile SGK’nın bunu geri isteme yetkisi bulunmaktadır.
      Bu konuyla ilgili olarak Aylık Bağlandıktan Sonra Şartları Taşımadığı Anlaşılanların Durumu başlıklı yazının Aylık Bağlandıktan Sonra Prim Günü Eksik Olduğu Anlaşılanların Durumu başlıklı bölümüne de bakabilirsiniz.

      1. mahmut dedi ki:

        peki 10 seneyi aşarsa haciz kalkar mı veya kaldırılıp tekrar işleme girer mi ?

      2. mahmut dedi ki:

        birde engelli olan benim babam degildi engelli olan kişi benim babam ile ismi ve soyadı aynı baba isimleri aynıydı anne isimleri farklıydı ama bunu çözdük o konuda sıkıtı yaşanmadı ama fazla ödenek oldugu söylendi

        1. Admin dedi ki:

          10 yıllık zamanaşımına girerse haciz kalkmasa bile itiraz etmeniz halinde haciz kalkar, ancak SGK’nın yaptığı takip, tahsilat, haciz işlemleri nedeniyle zamanaşımı durmuştur.

          1. mahmut dedi ki:

            peki bunun durulup durulmadıgını nasıl ögrene bilirim ?

          2. mahmut dedi ki:

            peki bunun durulup durulmadıgını nasıl ögrene bilirim

          3. Admin dedi ki:

            SGK’dan öğrenebilirsiniz ancak.

  29. havva dedi ki:

    merhaba babam işveren sgk ve vergi borcu var babam yaşıyor ödeme yapamıyor şuanda ilerde bize ne gibi sıkıntı çıkar herhangi bir mal varlığı yok üzerinde emeklide değil

  30. Zeynep dedi ki:

    Merhaba babam 1998 yılında vefat etti üzerine bir tasıt bulunmaktaydı fakat hurda halinde kullanımda degildi babamın vefatı sonrası annem reddi miras yapmıştı. Bankaya kredi cekmeye gittiğinde babam üzerine bir vergi borcu olduğundan kredi veremediklerini iletmişler ki daha evvel kredi cekmisti böyle bir sorunla karsılasmamıstık konu ile ilgili ne yapmamız gerekiyor?

    1. Admin dedi ki:

      Anneniz vergi dairesiyle görüşebilir, çünkü Kanun gereği mirası reddetmiş kişiler ölenin borcundan sorumlu tutulamaz.

  31. Halit Birdal dedi ki:

    Benim babam 2017 nisan 5 vefat etti ve araclar var babamın adına 25bin tl borç çıkartıyorlar ve araç lar bağlı şuan ben araçları alabialabilirmiyim ve bu borç tam nasıl kurtulurum

    1. Admin dedi ki:

      Borcun kaynağı nedir belirmemişsiniz, ancak mirasçı olarak ödemek zorunda olduğunuz bir borçsa araçlar üzerindeki haczi veya rehni kaldırabilmeniz için borcu ödemeniz gerekir.

  32. Halit Birdal dedi ki:

    Peki ben ödeyecem ama araçları nasıl çıkarırım

    1. Admin dedi ki:

      Ödemeyi yaptıktan sonra ödeme yaptığınız yerde haciz veya rehnin kaldırılmasını talep edeceksiniz. Ancak bu durumda o araçlar üzerinde diğer varisler (mirasçılar) da hak sahibi olmaya devam eder, yani araçlar tamamen sizin üzerinize geçmez. Bunun olabilmesi için araçları icradan satın almanız gerekir.

  33. Erdal Pekcanlı dedi ki:

    Merhaba, 05 Mart 2019 tarihinde vefat eden annem, 11 nisan 2005 tarihinde vefat eden babamdan bağ-kur kapsamında ölüm aylığı almıştı. Vefat etmiş olan babamın ölüm sigortalı aylığı yeniden
    hesaplanmış ve hatalı olduğu görülmüş. Yersiz ödenen 4.337,34 TL bizden talep edilmiştir. İtirazımız da yersiz görülmüştür.

    Bu durumda bizim yapabileceğimiz bir şey var mıdır?

    Bu konuda yardım görüşlerinizi bildirirseniz çok memnun olurum. İyi çalışmalar dileğimle.

    Saygılarımla,
    Erdal Pekcanlı

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda SGK’nın prim alacakları için yazılanlar size tebliğ edilen borç için de aynen geçerlidir, çünkü bu da SGK’nın bir alacağıdır, SGK itirazınızı reddettiğine göre geriye tek seçeneğiniz kalmış, o da İş Mahkemesinde dava açmak. Bu konuda ayrıca Ölenin SGK’ya Borçlarından Mirasçıları Sorumlu mudur ? başlıklı yazıya da bakabilirsiniz.

  34. Nesli dedi ki:

    Merhaba annem babam dan boşanınca dedemden emekli sandığından maaş almaya başladı sonra devlet maaşı haksız buldu ve kesti sonra anneme dava açtı parayı geri istedi sonra annemde karşı dava açtı ama kazanamadı borç çıktı 22 bin küsür sonra annem mal varlığı ve hiç bir geliri olmadığı için dilekçe verdi ödeyemem diye sonra hiç bir şey gelmedi şimdi annem öldü 2 yıl oldu bana borç göndermiş ne yapmalıyım

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere tek seçeneğiniz mirası reddetmek yani reddi miras, tabii süresini geçirmediyseniz. Bu konuda Ölenin SGK’ya Borçlarından Mirasçıları Sorumlu mudur ? başlıklı yazıya da bakabilirsiniz.

  35. Zeliha deliğöz dedi ki:

    Merhaba benim eşim vefat etti babamda vefat etti ben şimdi babamda emekliydi babamın maaşın ben alıyorum eşiminse ssk ya borcu var o borcunu kapatırsam babamdansa eşindense alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Her ikisinin de sigortalılık statüsünü ve ölüm tarihini belirtirseniz sorunuzu cevaplayabiliriz. Ancak eşiniz 4/a (SSK) kapsamında sigortalı idiyse SGK’ya borcu olması size maaş bağlanmasına engel teşkil etmez.

  36. Rahmi dedi ki:

    Merhaba Babam 06.04.2020 tarihinde vefat etti adına kayıtlı bir Limited şirketi varmışti 2014 yılında bu şirketi başkalarına devremi.
    Ama geçmişten gelen vergi ve ssk borçları varmış bu borçlar faizleriyle birlikte çok büyük meblalar ödeyebileceğimiz bir miktar değil bu borçlar zaman aşımına uğrarmı en son babama 12 eylül 2019 tarihinde
    Adiniza kayitli tasinmaz uzerinde ….Tapu Mudurlugu’nde 3802 sira no ile Kamu Haczinin Tesisi islemi yapilmaktadir. Diye mesaj gelmiş
    Birde 1990 -1991 yıllarında tarihi kimse hatırlamı yor ticari bir kamyonet satmış fakat devrini vermemiş vekalet vermiş ama bu aracın şimdiye kadar hiçbir vergi borcu ödenmemiş hala babamın adına geliyormuş(MTV) .falan muhtemelen bu araç şuan trafikte değil burdadır ama nerede olduğunu bilmiyoruz sattığı kişiyide bilmiyoruz bu işi nasıl çözebiliriz vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Vergi ve SGK’ya olan prim borçları 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamına girmekte olup, söz konusu Kanun göre ölenin vergi ve prim borçlarından mirasçılarının sorumluluğu yukarıdaki yazıda belirtilmiştir. Eğer babanızdan kalan malvarlığı faiziyle birlikte babanızdan kalan borçları ödemeye yetmiyorsa, bu borçlardan kurtulmak için reddi miras talebinde bulunabilirsiniz, çünkü babanızdan kalan malvarlığının babanızdan kalan borçları karşılamaması sizi borçları ödeme yükümlülüğünden kurtarmaz. Zaman aşımına gelince, gerek Maliye gerekse SGK borçlarla ilgili takip işlemlerini düzenli yapıyorsa, zamanaşımı işlemeyeceği için bu borçlar da zamanaşımına uğramayabilir. Babanızın vefat ettiği veya size tebliğ edildiği tarihte zamanaşımına uğramış borçlar varsa ancak onları ödemekten kurtulabilirsiniz.

  37. yunus emre dedi ki:

    işverenin olümü ve mirasçıların mirası kabul etmemesi durumunda ve haczedilecek birşey yoksa en nihayetinde devlet kimseden bu parayı alamıyorsa işcini prim borcunu sonuçta kim ödüyor

    1. Admin dedi ki:

      O zaman kimse ödemiyor, Devlet daha doğrusu SGK primi ödenmemiş olsa da o işyerinde gerçekten çalışmış olanların sigortalılığını yine geçerli sayıyor.

  38. Mustafa dedi ki:

    Merhaba, babam 2003 yılında vefat etti esnaftı. Bize 2020 yılı mart ayında SGK’dan 2002/2003 yıllarına ait işsizlik sigortası primi ve yine aynı dönemlere ait prim borcu geldi. Tabi faiz işletilmiş haliyle çok büyük bir rakama çıkmış durumda ne yapılabilir?

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere mirası reddetmiş olanlar dışındaki mirasçılar ölenin vergi ve prim borçlarından sorumludurlar. Bu durumda sadece 10 yıllık zaman aşımı süresi geçtiği için borca itiraz edebilirsiniz. Tabi SGK zamanaşımını durduracak herhangi bir işlem yapmadıysa. Bu yoldan sonuç alamazsanız İş Mahkemesi’nde dava açabilirsiniz. Dava dilekçesinde sizin belirttiğiniz gerekçeyi yazabilirsiniz, yani SGK zamanında borcu tebliğ etmiş olsaydı faize girmeden, fazla faiz işlemeden ödeyebileceğiniz, ancak SGK hatasından dolayısı aradan geçen uzun zaman nedeniyle borcun faizinin yükselmiş olmasını gerekçe gösterebilirsiniz. Öte yandan bu borç sonradan ortaya çıktı, tahakkuk ettiyse o zaman SGK’nın da hatası yok demektir.

  39. İbrahim ERENKON dedi ki:

    Babam 2007 mefat etti babamın bağkur maaşı anneme bağlandı annemde 2016 da mefat etmişti SSK 13 07 2020 tarihli mirasçılarına yazı geldi anneme sağlığında 549 TL maşından fazla para ôdenmiş 4 sene sonra bizden bu parayı istiyorlar yasalmı

    1. Admin dedi ki:

      6183 sayılı Kanuna tabi bir kamu alacağı olduğu için yasal. (Bkz. Ölenin SGK’ya Borçlarından Mirasçıları Sorumlu mudur ?)

  40. Baran Avşar dedi ki:

    İyi günler babam 12 temmuz da vefat etti babam bağkur emeklisiydi ziraat bankasından kredi çekip emekli oldu maaşın büyük kısmı banka tarafından çekiliyordu şimdi maaşı anneme ne kadar bağlanılır
    Not: Babama 2016 da kanser teşhisi konuldu 2018 de başlarında tedavisi bitti kanseri yendi 2018 ağustos da da emekli oldu şimdi borcunu siğorta karşılar mı yoksa karşılamaz mı
    Vergi borcu silinir mi peki

    1. Admin dedi ki:

      Banka artık babanızın maaşından kestiği tutarda annenizin maaşından kesinti yapamaz. Eğer babanız kredi çekerken hayat sigortası yapıldıysa kalan kredi borcu hayat sigortası tarafından karşılanır, hatta duruma göre babanızdan sağlığında kesilen kredi taksitlerinin toplam tutarı kadar da sigorta şirketi annenize ödeme yapar. Ancak babanız kanserden dolayı vefat ettiyse ve kredi çekerken hayat sigortası yapıldığı tarihte kanser hastalığı da var idiyse yani kanser teşhisi konulmuş idiyse o zaman sigorta şirketi kalan borcu ödemeyebilir. Eğer hayat sigortası yapılmamışsa veya yapılmış olsa bile sigorta şirketi kalan borcu ödemezse bu durumda babanızın kalan kredi borcundan anneniz ve babanızın diğer varisleri (mirasçıları) sorumlu olur, eğer mirası reddetmemişlerse.

  41. Özlem Ataş dedi ki:

    Merhaba kayınbabam 2013te vefat etti çocukları reddi miras yapmadılar ama herhangi bir mirasta kalmadı babalarından şimdi bize ssk dan 2009 dan kalan bir borcu çıktı acaba zaman aşımına ugramışmıdır 11 yıl olmuş ilk defa geldi bize tebligat yada bu aşamada reddi miras geçerli olurmu Teşekürler

    1. Admin dedi ki:

      Reddi miras başvurusunun 3 ay içinde yapılması gerekirdi, bildiğimiz kadarıyla artık reddi miras imkanı kalmamış. SGK alacaklarında da zamanaşımı süresi 10 yıl, ancak zamanaşımının işlemeye başlayacağı tarih borcun doğuş şekline göre değişir, ayrıca SGK tarafından yapılacak bazı işlemler zamanaşımı süresini keser. Bu nedenle belirtiğiniz borç zamanaşımına uğramış mıdır bilemeyiz. Ancak ölenin mirasçıları zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle itirazda bulunsunlar isterlerse.

  42. fatih erdem dedi ki:

    Merhaba,
    Babamın üzerime açmış olduğu şirketin vergi borcu var. Bu şirketteki ortaklığımı babama devredeceğim ve yapılandırma çıktığında bu borcu ödemeye başlayacak. Benim sorum şu: babam yapılandırılmış borcu tamamen ödemeden vefat ederse, yapılandırma bozulup, vergi borcunun oluştuğu dönemdeki şirket ortağı ben olduğum için bu borç bana yansır mı?

    1. Admin dedi ki:

      Şirketi veya şirketteki hissenizi babanız veya başka birine devretmeniz halinde, devir tarihine kadar olan vergi ve SGK prim borçlarından siz de sorumlu olursunuz.

  43. mehmet dedi ki:

    mrb dedemden kalan evde amcam ve çocukları 15 yıl boyunca oturdular. bu süre zarfında hiç bir elektirk borcunu ödememişler. bugün itibariyle elektrikten dolayı icra takibi başlatılmış. 11 kişi mirasçı gözüküyoruz 6.700 değerinde borç. haliyle bayağı zamandır da vergi borcu muhtemeldir. insanın zoruna giden bunca zaman ye kürküm ye otel gibi kullan şimdi borcun nerdeyse yarısını bana ve aileme düşüyor. o evin hiçbir yararını görmedik borçları ödemeyip satılması gibi bi durum olabilir mi çünkü diğerleri hala ye kürküm ye sevdasında. icraya karşı nasıl bir yol izleyebilirim tşk.

  44. Alpaslan Ali dedi ki:

    Babam 2015 de vefat etti ve amcalarimin yaninda 15 yil birinde radyo isletti ve parasi duzenli odenmedi buna takiben bide 15 yil ascilik yapdi diger amcamin yaninda parasi ve sigortasi duzenli odenmedi ne yapabiliriz ?

    1. Admin dedi ki:

      Hizmet tespit davası açabilirsiniz, ancak babanızın bu işyerlerinden hiç sigorta girişi yapılmadıysa yani 1 gün bile sigortalı gösterilmediyse işten ayrıldığı tarihten itibaren 5 yıllık zamanaşımı (dava açma) süresi olduğundan bu süre geçtiyse dava açamazsınız.

  45. Hasan dedi ki:

    2 yıl önce babam oldu reddi miras yaptim kabul edildi.Babamin vergi dairesine borcu varmış benim reddi mirasım olduğu için borçlar benden düştü.Ama şimdi 6 ve 11 yaşındaki cocuklarima vergi dairesinden babamın borcu gelmiş ben ne yapmaliyim

    1. BERİL dedi ki:

      Hasana Bey son durumunuz nedir acaba merak ettim. Ben kendi reddi mirasımdan sonra çocuğum içinde reddi miras davası açmıştım. Bu sefer de çocuk için kayyum atama davası açmamı istediler. Bu dava görülüp karara bağlandıktan sonra eşimin de reddi miras davası açması gerektiğini söylediler. Bizde şaşırmış durumdayız ne yapacağımız.

    2. Hulusi dedi ki:

      Öldükten ne zaman sonra red di miras yaptınız hocam bilgi verirseniz sevinirim ?

      1. Admin dedi ki:

        Reddi miras başvurusunun, miras bırakanın ölümünden veya mirasçının mirasçı olduğunu öğrenmesinden itibaren üç aylık süre içinde mirasın reddi talebinde bulunması gerekir.

  46. Gökhan dedi ki:

    Merhabalar yaklaşık 5 ay önce annem vefat etti ve arkasında odeyemeyecegim bir şekilde borç bıraktı ve reddi miras davası açtım ama ben yurt dışında olduğum için ve pandemi olduğu için davaya giremedim sorum şu ben yurt dışında olduğum için mal varligima el koyulurmu maaşımdan kesinti yasanirmi ve eşime bir zarar gelirmi

    1. Admin dedi ki:

      Siz süresinde reddi miras başvurusunda bulundunuzsa mahkeme zaten kararını vermiştir, henüz vermediyse de büyük ihtimalle talebinizi kabul eder. Siz reddi miras başvurusu yaptığınız için mahkeme kararını verene kadar malvarlığınıza el koyamazlar, el koyarlarsa – haciz uygularlarsa itirazda bulunabilirsiniz.

  47. Hulusi dedi ki:

    Selamın aleyküm hocam ben ufakken babam öldü borcu şimdi çıkıyor öleli on yıl oldu şimdi dava açmışlar anonim şirketi ben üstüme ev araba alsam sorun olurmu birde bu borcdan nasıl kurtulurum ben çok ufakdim borç yapılırken

    1. Admin dedi ki:

      Aleykum Selam, üç aylık reddi miras başvurusunun süresi geçtiği için, artık reddi miras başvurusu yapamazsınız. Aradan uzun yıllar geçtiğine göre, çıkan borç zaman aşımına uğramış olabilir, zaman aşımı itirazında bulunabilirsiniz. Babanızın siz çocukken vefat etmiş olması, borçların sizin çocuk olduğunuz döneme ait olması sizin sorumluluktan kurtarır mı o konuda bir şey diyemeyiz, hukuki bir konu.

      1. Pınar dedi ki:

        Selamın aleykum. Babam yüklü miktarda vergi borcu var . Reddi miras yapacagım vefat durumunda. Ancak dedem ufak bir arsaya bana verdi babamın bana faydasının olmayacagını düşündüğü için. Bu arsa vefat durumunda benden alınır mı nolur cevap verin

        1. Admin dedi ki:

          Aleykum Selam, reddi miras babanızdan kalacak miras için geçerli, reddi miras yapmış olmanız dedenizin size verdiği arsaya etki etmez.

  48. Havva oz dedi ki:

    Merhaba 2009 yılında babam vefat etti sirket vergi borcundan dolayı reddi miras yaptık annem reddi miras yapmamıştı.annemide 2013 yılında kaybettik tekrar babamin borcu anneme ordanda bize kalacağı için anneme de reddi miras yaptık 2020 yılı mart ayından elime bazı evraklar geldi reddi miras yapmama rağmen. bulunan ev ve arsalar üzerinde haciz yada borç yoktur diye.sirket vergi borcunda zaman aşımı olurmu. Babamin borcu anneme gecmemismidir.annemden kalan miraslar icin ne yapabilirimYardımcı olursanız sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Vergi borcunda zamanaşımı vardır, ancak vergi dairesi zamanaşımını kesecek işlemler yapmışsa zamanaşımı dolmamış olabilir.

  49. Veysel dedi ki:

    Babamın sadece kağıt üzerinde sirket ortağı olduğu için yuksek meblagli sgk prim borcu var. Emekli maaşı icradan kesiliyordu. Koy yerinde olduğumuz için kerpic ev ve tarlalar icralikti ama sgk 2008 buyana herhangi bir icraya gelmedi. Babamızı yakin zamanda kaybettik ve kardeşim ve annem olarak reddi miras davası açacağız. Annem koy yerinde evde kalmaya devam edecek. Mirası red edince ev ve tarlalar boşta kalınca sgk hemen satışa cikartirmi ev ve tarlalarin kiy yerinde olduğu için dusuk megla ediyor. Sgk nin tavrı ne olur. Diger sorum annemde sgk emeklisi mirası kabul etse annemin maaşından vede babam tafindan gelecek olan %50 maasin nekadari kesinti yapilir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bildiğimiz kadarıyla ölenin tüm varisleri mirası reddederse miras mahkeme tarafından iflas hükümlerine göre tasfiye ediliyor ve miras bırakanın borçları kapatılıyor, bu aşamada SGK devreye girip alacaklarını alabilir. Ancak köy yeri olduğu için babanızdan kalan miras pek para etmezse veya almaya talipli kimse çıkmazsa siz yine ev ve tarlaları kullanmaya devam edebilirsiniz.
      Eğer anneniz mirası reddetmezse SGK büyük ihtimalle emekli maaşının 3’te 1’ine haciz koyar, geçinemediğini ileri sürerek anneniz haciz kesintisinin azaltılmasınız talep ederse ve SGK talebi kabul ederse kesinti 4’te 1’e düşer.
      Öte yandan anneniz mirası reddetse bile yine babanızdan dolayı kendisine ölüm aylığı bağlanır. Mirası reddetmiş olmak aylık bağlanmasına engel teşkil etmez. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/mirasi-reddeden-dul-yetim-ayligi-alabilir-mi/)

      1. Veysel dedi ki:

        Hocam biz evlatları olarak reddi miras davası acacaz. Torunlarının,gelin ve damatlarinda reddi miras açması gerekirmi

        1. Veysel dedi ki:

          Babamın kardesleri icinde reddi miras gerekiyor mu

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Veraset ilamında mirasçı olarak adı geçenlerin reddi miras başvurusunda bulunması gerekir.

  50. Cigdem dedi ki:

    Mrblar benm dedem 2016 senesinde vefat etti dedemin bağkur borcu var. Bundan dolayı annemi emekli etmek istiyoruz ama 2.5 yıla yakın askerliği çıkıyor dedemin 866 bağkur 495 ssk 439 gün askerlik toplam 1800 gün cikio dediler şimdimi.yapilandirma ‘dan bizim yararlanmadigimizi sölediler 28 bin 500 tl ödeyin emekli olursunuz dediler… Bu yapılandırmadan biz neden yararlanamadik bizi siz aydınlatırmısınız. Bu 28.500 sadece askerlik borclanmasi mi yada hepsimi anlayamadik muaf olduğumuz bi durum yok mu acaba yardım eder misiniz tşk ederim simdiden

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Prim borcu için yapılandırmadan yararlanabilmeniz gerekir, eğer prim borcu nedeniyle silinmiş Bağ-Kur hizmetlerini ihya edecekseniz yapılandırma Kanunu ile bu konuda da hak tanındı yine yararlanabilmeniz gerekir, ancak konunun ayrıntısını bilemeyeceğimiz için kesin bilgi veremeyeceğiz. Askerlik borçlanması için ödenecek prim ise yapılandırma kapmasına girmez, çünkü kişinin borçlanma başvurusu yaptığı tarihte geçerli prim tutarı üzerinden ödeme yapması gerekir. İsterseniz bilgilendirme hakkı kapsamında SGK’nın internet sitesinden başvuru yapıp yazılı bilgi talep edebilirsiniz.

  51. murat dedi ki:

    Selam ablamın nişanlısı var annemin uzerine taşımacılık şirketi kurdu ve 2 yıldır devam ederken annemi kaybettik adam kendine sigorta yapmadı araç hala onda biz maliyeyi kapatmak istiyoruz bizi tehdit ediyor sgk sikayet etmekle.bu adamın elinden aracı savcılık kararıyla almayı düşünüyoruz bu borc işçi sgk si bize kalırmı teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şirket annenizin üzerine olduğuna göre vergi dairesi de SGK’da ödenmemiş vergi ve prim borçları için ablanızın nişanlısını değil annenizi muhatap alır, o öldüğü için de yasal mirasçılarını yani varislerini muhatap alır.

  52. Samet Mert dedi ki:

    Merhaba babam memur emeklisiydi 2 ay önce vefat etti ben babamın vefat ettiğini 15 gün sonra sgk ya bildirmek için gittim ve orada cenaze ödeneği (yardımı) içinde basvuru yaptım fakat babamın diğer borclarından dolayı tam bilmiyorum ama sgk yada haksız ödemeden kaynaklı borcu olabilir bu Reddi-miras davası acmıstım mahkeme kayıtsız sartsız miras reddinin tesciline karar verdi. Şimdi bu basvurduğum cenaze ödeneği yattıgı takdirde onu alırsam reddi mirası iptal etmiş oluyormuyum yani cenaze ödeneği mirastan sayılıyormu ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Cenaze ödeneği almış olmanız reddi miras talebinizi geçersiz hale getirmez, onu etkilemez. Çünkü SGK mevzuatına göre reddi miras talebinde bulunan yani ölenin mirasını reddetmiş olan kişi isterse ve şartları tutuyorsa kendisine o kişi üzerinden ölüm aylığı bile bağlanır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/mirasi-reddeden-dul-yetim-ayligi-alabilir-mi/)

      1. Samet Mert dedi ki:

        Cevabınız için teşekkür ederim.

        Saygılarımla iyi çalışmalar

  53. Naime dedi ki:

    Benim dedem 1993yilinda vefat etmiş ama Adana’da dükkanı varmış bunun borcunun olduğunu veya annem maaş alabilir mi diye sorum olacakti

    1. Demet dedi ki:

      Babam 2005 senesinde Cevat etti komyon vergi borcu bize düştü biz tam 15 kişiyiz 10 kişi ödedi geri kalanı ödemedi kalan borç üstüne faiz koymuş ödeyenlerede geldi aynı borç ödemeyenlerede aynı borç hepimize aynı miktarda geldi bunasıl oluyor bu haksızlık değilmiş ödeyende ödemeyende aynı borcu ödüyor bu nasıl kanun anlamıyorum

  54. AHMET NAFİ dedi ki:

    selam annem 6 ay önce vefat etti 1,5 sene öncesine kadar benim üzerimden sağlık yardımı alıyordu ancak babam öldüğü için annem kendi babasından maaş almaya başladı hayatında hiç sigortalı olmadı . ancak sgk bana tebligat göndermiş annem öldüğünden dolayı mirasçısı olarak benden 1033 tl istiyor evet reddi miras yapmadık ama annem hiçbir zaman sigortalı çalışmadı ki muhtemelen annemin babasından dolayı olan bir borçtur annemin babasıda 1976 civarlarında ölmüştü bu ceza neyin nesi, itiraz etmem gerekirmi yardımcı olursanız sevinirim iyi çalışmalar dilerim

  55. Murat dedi ki:

    Merhabalar, bekar eşi ve çocuklara olmayan,kardeşim 8 ay önce vefat etti.veraset çıkartmadık reddi mirastada bulunmadık,hiç bilgimiz dahilinde olmayan şirket vergi borcu çıktı karşımıza,biz altı kardeş ve annemiz’e.annemiz sağ iken biz kardeşlerde mirascımıyız,vergi borcunu bizden talep etmeleri yasalmı?annem sağ iken.dönüş yaparsanız çok sevinirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ölenin birinci derece yakınları, yani eş – çocuk ve anne – babası mirasçı sayılır. Bunlardan hiç kimse yoksa ikinci derece mirasçılar hak sahibi olur. Anneniz sağ olduğuna göre siz mirasçı sayılma, dolayısıyla ölen kardeşinizin borcundan sorumlu tutulmazsınız. Öte yandan anneniz reddi miras talebinde bulunmadıysa, kardeşiniz öleli 8 ay geçmiş olsa bile, kardeşinizin borcu olduğunu yeni öğrendiyse terekenin borca batık olduğu gerekçesiyle yine reddi miras talebinde bulunabilir.

      1. Ümit dedi ki:

        babamın elektrik ve kredi borcu var reddi miras yapsam sorumluluktan kurtulabilirmiyim babamın adına hiçbişey yok annem dul maaşı içi müracaat etti bu sıkıntı yaparmı

  56. Selçuk dedi ki:

    Hocam Merhaba.

    Benim sorum şu. Bir yakınım 20 küsür senedir babasıyla görüşmüyordu. Babası ile annesi ayrılmış, babası daha sonra başka biriyle evlenmiş, babasının o evlilikten de çocukları olmuş, fakat 7-8 sene önce o eşini ve çocuklarını da bırakmış ve yurtdışına yerleşmiş. Şubat ayında da yurtdışında vefat etmiş. Yakınım, yıllardır görmediği babasının öldüğünü mart ayında öğrendi. Aradan 5 ay geçtikten sonra yani bir iki gün önce vergi dairesinden aramışlar ve babasının 110bin lira borcu olduğunu, bu borcu yapılandırmak isteyip istemeyeceğini sormuşlar. Borcun sgk prim borcu olduğunu, babasının zaten emekli maaşında haciz olduğunu söylemişler. Babasının diğer evliliğinden iki çocuğuna 400er lira nafaka bağlanmış olduğunu biliyoruz. Şu durumda, vefat şubat ayında olduğu için 3 aylık reddi miras süresi de geçmiş. Yakınım zaten 20 senedir babasını hiç görmemiş, tek lirası kursağından geçmemiş. Bir de böyle bir şey ile resmen yıkıldı. Sorum şu ki, böyle bir bildirim telefon ile mi yapılıyor? İkincisi, eğer böyle telefon ile bilgilendirme uygulaması var ise şayet, neden reddi miras süresi içinde yapmamışkar? Sizce şu an yapılabilecek bir şey var mı? Yakınımım bir kardeşi daha var, babalarının diğer evliliğinden de 2 kardeş olmak üzere toplam 4 kardeşler. Yakınının üzerinde mülk var, eğer bir itiraz yolu var ise, bu itiraz süresi içinde mülke haciz gelmesi muhtemel mi? Gelirse 110bin tamamı için mi gelir? Hakkınızı helal edin biliyorum çok uzun oldu, ama şu an biz de ne yapacağımızı bilmeden şaşkın ve öfkeli bir vaziyetteyiz.
    Allaha emanet olun

  57. Mehmet dedi ki:

    Babamı sahte imza ile kefil göstererek 2005 yılında bir bankadan kredi kartı çıkartılmış. Borç ödenmediği için kefil gösterilen babama ödeme ile alakalı bildiri yapıldı. Fakat babam 2010 yılında vefat etti. Babamın adına olan aracımıza hak mahrumiyeti koyulduğu için satamıyoruz ve aracı trafikten düşüremediğimiz için 2011 yılından günümüze kadar MTV borcu çıkarılıyor. Ve 2 gün önce bana herhangi bir ihtar yapılmadan, 10 yıldır birikmiş MTV borcundan dolayı banka hesabıma bloke koyulduğunu gördüm. Bu durumla alakalı bir hakkım var mıdır? Bu durumla alakalı bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim.

  58. Ihsab dedi ki:

    AS ORTAK LIGIM VAR FAKAT HIC BAGKUR YATIRMAMISLAR EMEKLIKIK ICIN NASIL BIR YOL VIZERIM

  59. Mahmut dedi ki:

    Merhaba babam 7 yil önce vefat etti reddi miras yaptım 2003 yılında olan vergi borcu tarafımdan e haciz ile hesaplarıma bloke konmuş hiç bir tebliğ yapılmadan böyle bir hakları var mı 19 yıllık borç

  60. Rıdvan dedi ki:

    Merhaba, Dayım 8 ay önce vefat etti. Yıllardır kendisi ile görüşülmediğinden kendisinin vefatını öğrendiğimizde 3 ay geçmişti, yıllardır herhangi bir ilişki bulunmadığı için miras reddi de yapılmadı. Bugün SGK’dan dayımın 01/2012-09/2013 arası GSS prim borcu olduğuna ve ödeme yapılmasına ilişkin anneme -mirasçısı sıfatı- ile yazı gönderilmiş. Reddi miras yapmadığımız için ve yasal süre de geçmediği için mirasçısı olarak bu borçtan annemin ve diğer mirasçılarının sorumlu olduğunu anlıyorum. Sorum; tüm mirasçılar miras payı oranında mı bu borçtan sorumludur yoksa müteselsilen her mirasçı tüm borçtan mı sorumlu tutulmaktadır. yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bildiğimiz kadarıyla SGK kişilerin mirastaki hisse payına bakmıyor. Öte yandan üç aylık mirası red süresi murisin ölümünden sonradan haberi olduğunu iddia ve ispat edemeyecek kişiler için geçerli, siz murisin ölümünü SGK’nın size gönderdiği borç bildirim yazısı ile öğrendiğinize göre halen annenizin mirası reddetme imkanı olabilir.

  61. Fatih dedi ki:

    Babam 2009 yılında vefat etti,3 ay süresi içinde kardeşlerim ve annemle birlikte reddi miras verdik kabul edildi…dedem de 2021 yılında vefat etti yani babamdan 12 yıl sonra,” babamın borçları dedeme geçermi bizi etkiler mi miras yoluyla vergi,sgk, şahıs vs borçları “…dedemede reddi miras yapmam gerekirmi dedemin borcu yok…kolay gelsin

  62. Sibel dedi ki:

    Mrb.25.05.2022 de bir yakınım vefat etti.bağkurlu çalışıyordu.yaşı 52.yaklaşık 5 yıldır prim ödemesi yapmamış .eşi ve çocuklarına maaş bağlanması için borcun ödenmesi mi gerekir mi.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Evet, Bağ-Kur kapsamında kişinin kendisine emekli aylığı bağlanabilmesi veya ölümü halinde hak sahiplerine ölüm (dul-yetim) aylığı bağlanabilmesi için tüm Bağ-Kur primlerinin ödenmesi zorunludur.

  63. Nizam dedi ki:

    Merhaba, babam 2015 yılında vefat etti. Zamanında var olan hesapları borçları kapattık. Bugün sosyal güvenlik kurumundan varisi olarak 2009 yılında biriken 1,400 TL borç gecikme zammı ile 5,800 TL ye ulaşmış. Bu borçtan haberimiz yoktu. Ne yapmamız gerekiyor. itiraz hakkımız var mı nasıl yol izlemeliyiz. diğer kardeşlerimle görüşmüyorum bu borç neden sadece bana geldi veya diğerlerine de gitmiş mıdır?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK bazen mirasçılardan sadece birine gönderebiliyor. Genel borcun sebebini SGK’dan sorabilirsiniz, idari para cezasıyla ilgiliyse cezaların şahsiliği gereği itiraz edebilirsiniz. SGK alacaklarında zamanaşımı süresi 10 yıldır, eğer zamanaşımını durduracak veya kesecek bir durum olmadıysa zamanaşımı itirazında bulunabilirsiniz. Bunun dışında borcu ödemeniz gerekir. Diğer seçenek, borç yeni ortaya çıktığı için, reddi miras yolunu deneyebilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-prim-ve-idari-para-cezalarinda-zamanasimi-uygulamasi/)

  64. Askın Aydın dedi ki:

    Biz iki kardeşiz ikimizde ağır engelliyiz ve hiç bir gelirimiz yok ve babamdan bize üzerine açılmış şirket borçları görünüyor ve hiç bir bankada bize kredi vermiyor ne yapmamız gerekiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yazınızda belirtmemişsiniz, eğer babanız vefat ettiyse yasal mirasçısı olarak borçları size geçmiştir, bunu tek yolu da mirası reddetmektdir.

  65. Askın Aydın dedi ki:

    3 yıl önce babam refat etti bende 30 yıldır görüşmüyordum çünkü 30 yıl sokakta kaldım ve babamdan 5 üvey 2 öz oliki kardeşe üzerine açılmış sirket borçları görünüyor ve hesaplarımızı bloke görünüyor bunu nasıl kaldırabiliriz yardımcı olursanız seviniriz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Babanızla 30 yıldır görüşmüyor olsanız bile yasal mirasçısı olduğunuz için, babanıza ait borçlardan dolayı sizin hakkınızda da icra takibi başlatılmış olmalı. Bundan kurtulmak için reddi miras talebinde bulunmanız gerekir. Bunun süresi ise mirasbırakanın ölümünden itibaren 3 aydır. Üç aylık süreyi geçirmiş olanlar, eğer terekenin borca batık olduğunu sonradan öğrenmişse üç aylık süre geçtikten sonra da belirli şartlarla yine reddi miras talebinde bulunabilirler. Eğer babanızdan kalan borçlar; zaman aşımına uğramış olma, cezaların şahsiliği ilkesi çerçevesinde itiraz edebileceğiniz borçlar değilse sizin için de tek kurtuluş yolu reddi mirastır.

  66. Hazal dedi ki:

    Merhabalar iyi günler benim babam 6yıl önce vefaat etti kendisi iş verendi.Kredi ve çek borçları var icralık olduk.Bu borçların sadece ana parasını ödeyebilecek gücümüz var fakat bizden faizi de istiyorlar faizini ödemek zorunda mıyız?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Maalesef sadece anaparayı ödeyerek borcu kapatma imkanı yok, alacaklı faiz hakkından vazgeçmezse tamamının ödenmesi gerekir.

  67. Mustafa serçe dedi ki:

    Üvey amcam dedene ayri vefat etti banka bizi arıyor mesaj atıyor sürekli avukatlar icra diyorlar bizim yapmamiz gereken şey nedir babamdan borç tahsil edilir haciz gelirmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer başka kanuni mirasçısı yoksa, mirasçısı olarak borcunu sizden istiyorlardır. Reddi miras talebinde bulunabilirsiniz.

  68. Mehmet y dedi ki:

    Eşimin 2018 mart ayında vefat eden babasının işyerinden 2015-2018 yılları arası dönemi kapsayan sgk prim borçları damga vergisi dahil eşime ödeme emri olarak tebliğ edildi. Bu emre itiraz edebilirmiyiz. Eşim çalışmıyor ve üzerinde hiçbir mal varlığı yok. 5 varis var borç eşit dağıtılırmı. Diğer varisleri ödeme yapmaktan kaçınıyorlar. Borç yapılandırılabilirmi. Eşimin borcu beni etkiler mi. Evime haciz gelir mi.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eşinizin çalışmıyor olması ve gelirinin olmamasını SGK dikkate almaz, ayrıca ölen kişinin mirasçılarına çıkan borcun eşit paylaştırılması gerektiğine dair bir mevzuat hükmü veya uygulama yok, SGK alacağını kimden tahsil edebilir ona bakar. Eşinizin borcundan SGK sizi sorumlu tutamaz. Terekenin borca batık olduğunu yeni öğrendiği gerekesiyle eşiniz belki reddi miras talebinde bulunabilir, tabi babasından kendine miras kalmış malvarlığı yoksa.

  69. Murat dedi ki:

    Babam 2019 ocak ayında cezaevinde vefat etti .Herhangibi miras bırakmadı.Bizde bilmedigimiz icin miras reddi yapamadık .kardesimin arabasına haciz geldi Yargılama bedeli olarak vergi borcu çıktı Borcu ödedi.Baska bir borç olup.olmadıgını nasil Ögrenebilirm ve gelecek olan borçlara karşı bir red davası acabilirmiyiz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Vergi veya SGK borcunu kastediyorsanız vergi dairesi ve SGK Müdürlüklerinden öğrenebilirsiniz. Eğer yeni bir borç çıkarsa, terekenin borca batık olduğunu yeni öğrendiğiniz gerekçesiyle reddi miras talebinde bulunma hakkınız olabilir.

  70. Gôkhan topçu dedi ki:

    Merabalar babam 4 sene once vefat etti yalniz hayattayken mesul mudur gostererek uzerine sirket acip naylon fatura sahte fatura keserek usulsuzluk yapmislar ve babam oldukten sonra bunun borcu benim uzerime gorundu ablam ile birlikte ve babamim babasindan kalan yeelerimiz var mahkeme karariyla babamin borcu benim uzerimden tamamen kalkti ama e devllette babamin uzerine gorunuyor bu sebepten mirastan faydalanabilirmiyim vergi dairesine gidip babamin olum kagidi ve mahkeme kagitlariyla gitsem sildirebilirmiyim borcu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Babanızın borcu olması mirastan yararlanmanıza engel teşkil etmez, ancak mirasçısı olarak o borcu ödemeniz sizden istenebilir.

  71. Kübra dedi ki:

    Merhaba, annem babasının ölüm aylığı alıyor 2 aydır aynı zaman da iki teyzem de alıyor ama diğer 9 kardeşine SGK dan borç kağıdı gitti neden acaba annem hariç hepsine kağıt gitmiş

  72. Emre Altın dedi ki:

    Merhaba. Dededen kalan arsamız 5 kardeşe eşit intikal etti. Ben kendi payımı satacağım fakat kamu haczi tesis olmuş. Ben bu hacze konu bedelin 5’te1’ini ödeyip kendi payımı satabilir miyim? Eğer öyle ise ne gibi işlemler yapmamız gerekiyor. Şimdiden teşekkürler.

  73. Ali tokat dedi ki:

    Babam 1987 de vefat etti ben 10 yaşındaydım babamın tırı vardı tırdan dolayı vergi ödedik ben bagkurlu olmuş oluyormuyum şu an sgkliyim isegiris tarihi olarak kabul edilir mi.odedigimiz vergi ayrı ayrı dört kardeşim ve annem yani beş kişi gibi vergi ödendi yani verasette görünenler.

  74. Hüseyin dedi ki:

    Merhaba babam 3 yıl önce vefat etti benim geçmiş yıllardan sigorta primimi bir kaç yıl eksik yatırmıştı o primleri geri alabilirmiyim ne yapmam gerekiyor

  75. Emine dedi ki:

    Benim babam 2017 5 Şubat’ta öldü o zaman reddi miras verdim biz borçlarından dolayı maliyeye borcu vardı orayada sonucu götürdük şimdi babamın eski bağkur borcunu sorduk SGK ya sayfa açılmadı bu durumun maliyeye verdiğimiz reddimisla bir ilgisi varmı?

    1. Emine dedi ki:

      Ayrıca hiç prim ödemesi yok sadace grişi var

  76. Ali dedi ki:

    Merhaba kardeşim vefat etti Çocukları reddi mirasta bulundu.Babmizdan kalan malları paylasamiyorduk çünkü kardesimin borçlarından dolayı mallarda haciz vardı.Kardewim oldu evlatları reddi miras yaptı .Bu durumda ne yapmamız gerekiyor.

  77. yusuf dedi ki:

    babam 6 ay once vefat ettı bı ay sonra uygulama deısıklıgınden otomatık borc cıktı sımdı teblıgat geldı odemek zorundaymıyız