Nüfusta Gerçek Adresiniz Kayıtlı Değilse Başınız Ağrıyabilir

Nüfusta Gerçek Adresiniz Kayıtlı Değilse Başınız Ağrıyabilir
8 Mart 2015 13:18

29 Nisan 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile adrese dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) uygulaması getirilmiş, bu kapsamda Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) görevlileri tarafından genel nüfus sayımı yapılmış, kişilerin ikamet adresleri tespit edilerek veri tabanına kaydedilmiş ve kişilere de adres değişiklikleri yirmi iş günü içinde ilçe nüfus müdürlüklerine bildirme yükümlülüğü getirilmiştir.

Kanunun 68 inci maddesinde ise adres değişikliği ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmeyen kişilere 250 TL, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara ise 500 TL idarî para cezası verileceği belirtilmiştir.

Ancak burada kastettiğimiz uygulanacak bu idari para cezası değil. Kamu kurum ve kuruluşları, mahkemeler ve bankalar tarafından yürütülen birçok işlemde kişinin adrese kayalı nüfus kayıt sisteminde (kimlik paylaşım sisteminde) kayıtlı olan adresine tebligat yapılmaktadır. Eğer nüfus kayıt sisteminde kişinin gerçek adresi kayıtlı değilse veya daha sonra adres değişikliği yapmış ancak Nüfus Müdürlüğüne bildirmemişse, bu durumda gönderilen tebligat kendisine ulaşmamakta, özellikle süreye bağlı tebligatlarda önemli mağduriyetler ortaya çıkabilmektedir. Örneğin, hakkında dava açılmış kişinin davadan haberi olmamakta, kendisine herhangi bir eyleminden dolayı idari para cezası uygulanmışsa itiraz etme ve peşin ödeme indiriminden yararlanma hakkını kaybetmektedir. SGK işlem ve uygulamalarında en sık karşılaşılan sorunlardan biri de genel sağlık sigortası borcunun ortaya çıkmasıdır. SGK tarafından GSS kapsamına alınmış olan kişiye konuya ilişkin bir tebligat gönderilerek gelir testi yaptırması istenmekte, ancak sistem de gerçek adresi kayıtlı olmadığı için tebligat ilgili kişiye ulaşmamakta, aylar sonra durumdan haberdar olup yüklü miktarda GSS borcuyla karşılaşılabilmektedir. (Sistemde gerçek adresinizin kayıtlı olup olmadığını http://adres.nvi.gov.tr web adresinden sorgulayabilirsiniz.)

Dolayısıyla hakkında yapılan işlem veya uygulamayla ilgili olarak, sistemde gerçek adresi kayıtlı olmadığı için ilgili kişi iş işten geçtikten sonra durumdan haberdar olmakta, sonuçta büyük mağduriyetler yaşayabilmektedir.

Nitekim Yargıtay 7. Hukuk Dairesi de Esas No. 2013/21861 – Karar No. 2014/3870 sayılı kararında; Tebligat Yasasının 10 uncu maddesi gereğince tebligatın, tebliğ yapılacak şahsın bilinen en son adresine yapılması gerektiğini, kendisine tebliğ yapılacak kişinin müracaatı veya kabulü şartıyla her yerde tebligat yapılabileceğini, bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya herhangi bir nedenle tebligatın yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresinin bilinen en son adresi olarak kabul edilip tebligatın buraya yapılacağını belirtmiştir.

YORUMLAR

  1. MİSAFİR dedi ki:

    1 veya iki ay önce maaştan kesilen haciz daha sonra adrese tebliğ yapmadan direk maaştan AVUKAT maaş kesintisi yaptıra bilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Sorunuz biraz karışık olmuş, yeterli açıklama yok. Maaştan kastınız çalışan işçinin maaşı mı, memur maaşı mı, emekli maaşı mı ? Bunu bilmemiz gerekir. Cevap ona göre değişir.

      1. Muhtar dedi ki:

        Merhabalar. Postacı mernis yazan önemli bir evrakı bana bıraktı. Muhtar olarak aldım. Fakat kişi hiç biri zaman adresini benim mahalleye aldirmamamiş. Ablasına misafir kalmış. Bende evrakı almış bulundum. Evrak kişi için çok önemli imiş. Geri iade olması gereken bir evrakmis. İadeli tabutlu bir tutanak yazıp gelen adrese göndersem olurmu. Yine resmiyete girermi.

        1. Admin dedi ki:

          Eğer zarfın üzerinde kayıtlı adres sizin mahallenizdeki bir adres ise özellikle de zarfın üzerinde kişinin MERNİS adresi yazıyorsa 7201 sayılı Tebligat Kanununun 21 inci maddesine göre Muhtar, ihtiyar heyeti azaları, zabıta amir ve memurları bu şekilde kendilerine teslim edilen evrakı kabule mecburdurlar. Tebligat kanununda belirttiğiniz şekilde iade uygulaması yok. Tebliğ evrakı / mazbatası üzerinde ismi yer alan yani tebliğe muhatap olan kişinin, o adreste oturmadığını, ikamet etmediğini, dolayısıyla tebliğin geçersiz olduğunu belirterek bu tebligata itiraz etmesi gerekir.

  2. MİSAFİR dedi ki:

    23/05/2019 12:37 sorumun devamı faizleri eksik hesaplamışlar şimdi faizlerini tahsil etmek için maaşa yazmışlar yasalmıdır

  3. KENANYİLDİZ dedi ki:

    İyi günler hocam ilk defa sigorta girişim 23.11.2008 suanki isyerinde çalışma yılım 7 sene oldu toplamda prim günüm 4950 sgk dan kidem tazminatı yazısı alabilirmiyim 25 yillik çalışma süresi varmı