Ölüm (Dul – Yetim) Aylığı Hak Sahiplerine Nasıl Paylaştırılır ?

Ölüm (Dul – Yetim) Aylığı Hak Sahiplerine Nasıl Paylaştırılır ?
22 Aralık 2013 20:08

5510 sayılı Kanuna göre 30 Eylül 2008 tarihinden sonra ölenlerin hak sahiplerine ölüm (dul – yetim) aylığı aşağıdaki oranlar üzerinden ödenir.

Sigortalının ölümü halinde, hak sahiplerine ölüm (dul – yetim) aylığı bağlanması için gerekli şartlar varsa;

• Dul eşine % 50′si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise % 75′i,

• Çocuklarından;

– 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,

– Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılanların veya,

– Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının,

her birine % 25′i,

oranında aylık bağlanır.

• Yukarıda belirtilen çocuklardan sigortalının ölümü ile anasız ve babasız kalan veya sonradan bu duruma düşenlerle, ana ve babaları arasında evlilik bağı bulunmayan veya sigortalının ölümü tarihinde evlilik bağı bulunmakla beraber ana veya babaları sonradan evlenenler ile kendisinden başka aylık alan hak sahibi bulunmayanların her birine % 50′si,

• Hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse bulunması halinde her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması ve diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması şartıyla ana ve babaya toplam % 25′i oranında; ana ve babanın 65 yaşın üstünde olması halinde ise artan hisseye bakılmaksızın yukarıdaki şartlarla toplam % 25′i,

oranında aylık bağlanır.

Sigortalı tarafından evlât edinilmiş, tanınmış veya soy bağı düzeltilmiş veya babalığı hükme bağlanmış çocukları ile sigortalının ölümünden sonra doğan çocukları, bağlanacak aylıktan yukarıda belirtilen esaslara göre yararlanır.

Hak sahiplerine bağlanacak aylıkların toplamı sigortalıya ait aylığın tutarını geçemez. Bu sınırın aşılmaması için gerekirse hak sahiplerinin aylıklarından orantılı olarak indirimler yapılır.

1 Ekim 2008 tarihinden önce ölenlerin hak sahiplerine bağlanacak aylık oranları hakkında açıklama Yüzde 25 Fazla Dul-Yetim Aylığı Bağlanan Durumlar başlıklı yazıda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Saime dedi ki:

    Aralık 2010 da vefat eden ssk emeklisi eşimden dul aylığı, Ocak 2008 de vefat eden bagkur emeklisi annemden yetim aylığı alıyorum. Fakat tek hak sahibi olmama rağmen neden %25 yetim aylığı ödeniyor? Ayrıca dul aylığımdan feragat etsem Mart 2000 de vefat eden ssk emeklisi babamdan aylık almak istesem oranlar nasıl değişecek?

    1. Admin dedi ki:

      Tek hak sahibi olanları yüzde 50 üzerinden yetim aylığı alması 1 Ekim 2008 tarihi veya sonrasında vefat edenler üzerinden yetim aylığı alanlar için geçerli. Sizin anneniz bu tarihten önce vefat etmiş olduğu için eski mevzuata tabisiniz, bu nedenle yüzde 25 değişmez, bunun için dul aylığınızı kestirmenize de gerek yok.

  2. Saime dedi ki:

    Cvp için çok teşekkür ederim Admin. Engelli bir oğlum var onun hissesi %50 olsun diye dul aylığımdan feragat edeceğim. Bu durumda annemden %25+babamdan %25 olarak bana yetim aylığı bağlanacak öyle değil mi?

    1. Admin dedi ki:

      Eşiniz 1 Ekim 2008’den sonra vefat ettiği için üzerinden başka aylık alan hak sahibi olmaması halinde kendisine yüzde 50 üzerinden aylık ödemesi yapılır. Babanızın ölüm tarihini belirtmemişsiniz, ancak onun ölüm tarihi de 1 Ekim 2008 öncesi ise başka hak sahibi olmasa da size yüzde 25 üzerinden aylık ödenir.

      1. Saime dedi ki:

        Babam ssk emeklisi, vefat 30.03.2000/ annem Bağkur emeklisi, vefat 16.01.2008/ eşim ssk emeklisi, vefat 18.12.2010.

    2. Mustafa Kavalcılar dedi ki:

      iyi günler dilerim. Annem şu an dul ve oğlundan ölüm aylığı almaktadır. Aynı zamanda babası da 2008 yılından önce vefaat etmişti. Bize Kırıkkale sgk dan annemizin oğlundan aldığı aylıktan feragat etmesi. durumunda babasının ölüm aylığını alabileceği söylendi. Biz de buna istinaden Ankara SGK ya ilgili formu doldurup gönderdik. Bize gelen cevap aynen şöyle”oğlunuzdan aldığınız ölüm aylığından feragat etme hakkınız bulunmamaktadır” Gerçekten öyle mi nasıl bir yol izlemeliyiz. Teşekkür ederim.

  3. Sinan dedi ki:

    Slm babam 2002 yilinda vefat etti ayligi annem ve cocuklari arasinda pay edildi yanliz calisan kiz kardesimin ayligi kesildi onun ayliginin hakki tekrar anneye odenmesi gerekmiyormuydu tsk ederim

    1. Admin dedi ki:

      Pay edilme diye bir uygulama yok, eğer anneniz aylık alan tek kişi kaldıysa Yüzde 25 Fazla Dul-Yetim Aylığı Bağlanan Durumlar başlıklı yazıda belirtilen şartlarla aylığı yüzde 50’den yüzde 75’e çıkarılabilir.

  4. Ayşe dedi ki:

    Merhaba babası ölmüş babasının 1ci evliliğinden dul kızı olan (ve dul kızının ölen eşinden bağkur maaş bağlanan) 2 ci evliliğinden 1 kızına ne kadar maaş bağlanır
    1) Annesi hayattaysa
    2)Annesi ölmüşse
    Cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler

  5. Fatma dedi ki:

    Babam 2015 te vefat etti desem ise 2017 de annem şuan babamın maaşını %75 ini alıyor. Ben sigortalı olduğum için direk annem babamın maaşını alıyordu şuan işsizim ve 40 yaşını geçtim iş bulamıyorum. Babamın maaşından annem feragat edip kendi babasının maaşını alabilir mi bende kendi babamın maaşını alabilir miyim alabilirsem yüzde kaç oranında bağlanır teşekkürler cevap için sağlıkla kalın

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sizin babanız üzerinden yetim aylığı alabilmeniz için annenizin feragat etmesine gerek yok, eğer babanız Emekli Sandığı Kapsamında değilse size yüzde 25 üzerinden aylık bağlanır, annenizin aylığı da yüzde 50’ye düşer. Eğer anneniz feragat ederse de size yüzde 50 üzerinden yetim aylığı bağlanır.

  6. Nil dedi ki:

    Merhaba, sgk emeklisi annemi kaybettikten sonra %25 aylik alıyordum. Babamida kaybettim. Oda sgk emeklisi. Babamın ilk eşinden bir kızı var oda öldü, ben 2. Esindenim. Benim kiz kardeşim var ve evli. Birde annemin annesi yasiyor ve esinden maas aliyor. Bu durumda benim hissem nenolur?

  7. Muhammed dedi ki:

    İyi günler dilerim.Annem Bağkur emeklisiydi ve Vedat etti bir engelli ablam ve bir engelli abim var.annemin maaşı ablama kaldı .babam SGK ya dilekçe verip vefatından sonra maaşı abime kalır mı abim zihinsel engelli %85 raporu var.yada babamın maaşının abime kalması için ne yapmamız gerekiyor .

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bunun için babanızın SGK’ya dilekçe vermesine gerek yok, abinizin malul olduğu SGK Kurum Sağlık Kurulu tarafından tespit edilirse abinize yetim aylığı bağlanır, hatta şimdi bile bağlanabilir.

  8. Elif dedi ki:

    Merhaba babam 2 ay önce öldü 2 kız kardeşiz fakat annem babam ölmeden 10 yıl önce boşandı ablam evli ben bekarım babam emekli sandığından emekli yetim aylığı sadece bana bağlanacak başka maaş bağlanacak kimse yok ne kadar bağlanır acaba

  9. kayra kahveci dedi ki:

    Dul yetim maaşı alıyoruz ana kız 60 30 danmı alırız ne kadar zam gelir cevap verin

  10. FADİME SORKUM dedi ki:

    Babam 1997 de vefat etti babamın aylığı anneme %75 bağlandı bende 20001 yılında eşimden ayrıldım %25 olarak banada bağlandı 2013 annem vefat etti ben tek kız olmama ragmen yine %25 bağlandı sgk sordugumda 20008 den önce vefat edenlerin kiz çocuklarına oyle baglanmis bız bişey yapamıyoruz dediler devlet ayarlaması gerekiyormuş 20008 sonrakiler %50 bağlanmış bu nasıl duzeltilebilir.