Ölüm-Dul-Yetim Aylığıyla İlgili Yargıtay Kararları

Ölüm-Dul-Yetim Aylığıyla İlgili Yargıtay Kararları
29 Mart 2013 15:35

Bu bölümde; boşandığı eşiyle birlikte yaşadığı anlaşıldığı için ölüm (yetim) aylığı kesilen ve ödenen aylıklar geri istenen kişinin Kuruma borçlu olmadığının ve aylığın kesilme tarihi itibarıyla yeniden bağlanması gerektiğinin tespiti istemi, ölüm sigortası hükümlerine göre aylık bağlanması gerektiğinin ve 2926 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalılığa (Tarım Bağ-Kur) dayalı prim borcu bulunmadığının tespiti istemi,

Yersiz ödendiği ileri sürülen ölüm aylıklarının tahsili istemi, bağlanan ölüm aylığının kesilmesi yönündeki davalı SGK işleminin iptali ile aylığın kesilme tarihi itibarıyla yeniden bağlanması gerektiğinin tespiti istemi, yersiz ödendiği iddia edilen ölüm aylıklarının istirdadı (geri alınması) istemi, trafik kazası sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine bağlanan peşin sermaye değerli gelirin sorumlu kişiden Kurumca tahsili istemi, yaşlılık aylığı almaktayken ölen sigortalının ölümünden sonraki tarihlere ilişkin aylıklarının bankamatikten çeken kişinin sorumluluğu, geçiminin ölen oğlu tarafından sağlandığını iddia eden kişinin kendisine ölüm geliri bağlanmasına karar verilmesi istemi,

Yersiz olarak ödenen ölüm aylığının Kurumca ilgili kişiden ve ödemeyi yapan bankadan tahsili istemi, hak sahibinin askerlik borçlanmasını takip eden aybaşından itibaren ölüm aylığı almaya hak kazandığının tespitine karar verilmesi istemi, ölen eşinden dolayı ölüm aylığı bağlanmasına ve sağlık sigortasından yararlandırılmasına karar verilmesi istemi, yetim aylığı almakta iken eşinden dolayı da maaş aldığı belirlenen kişiden yersiz olarak yapılan ödemenin Kurumca tahsili istemi, oğullarının ölümünden dolayı kendilerine ölüm aylığı bağlanması gerektiğinin tespitine karar verilmesi istemi, babasından aldığı yetim aylığının kesildiği tarihten itibaren yeniden bağlanmasına karar verilmesi istemi, eşinin sigortalılık başlangıç tarihinin ……. olduğunun tespiti ile ……… tarihi itibariyle dul aylığı almaya hak kazandığına karar verilmesi istemi, gibi konularda Yargıtay kararları yer almakta olup kararlara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Yargı Kararlarına BURADAN Ulaşabilirsiniz.

Bu bölümdeki bazı Yargıtay kararlarının konu başlıkları aşağıda belirtilmiştir.

• Aylık bağlanamayacak haller

• Borçlanma ile ölüm aylığı bağlanması

• Geri ödeme süreleri

• Hak sahiplerinin askerlik borçlanması

• İcra takibine yapılan itirazın iptali

• İyiniyetli zenginleşme

• Muvazaalı boşanma istirdat

• Ölüm sigortasından aylık bağlama şartları

• Prim gün sayısı

• Sağlık sigortası

• Yersiz ödenen ölüm aylığının tahsili

• Yurt dışı çalışma süresinin borçlanılması

YORUMLAR

  1. Fatma dedi ki:

    Ben eşimden anlaşmalı boşandım ama çocuklarım görmeye haftada gittim ama beni orda gören muhtar imza atmış benim herşeyim ayrı eski eşimle beni çat kapı basmadılar mahkemeden aldığım karar red haksizliga uğradım hiç bir yerden yardım alamiyom hiç bişeyim yok mağdurum işim önce Allaha sonra yargıtayın kararına kaldı bilgi verirseniz sevinirim arkadaşlar saygılar

    1. Admin dedi ki:

      Yargıtay da reddederse yani mahkeme kararını yerinde bulursa bu durumda son iki seçeneğiniz kalıyor. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru, ondan da sonuç alamazsanız Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru.

  2. Fatih dedi ki:

    Size Annem için bir soru sormak istiyorum.

    Babam 2016 yılının mayıs ayında vefat etti.Babam Ssk emeklisiydi.Annem Babamdan dolayı dul maaşı alıyor şimdi.

    Dedem 1992 yılında aktif sigortalı iken vefat etti.Prim gün sayısı 1920 gündü. ve çiftçi bağkurluydu.Anneannem dedemin vefatından sonra dedemin maaşını alabilmek için belli bir ücret yatırdılar ve anneannem vefat edene kadar dedemden maaş aldı.Anneannemde vefat etti.

    Annem dedemden bu durumda yetim aylığı alabilir mi?Yani hem dul hem yetim aylığı alabilir mi?
    Annemin dul maaşından başka geliri yok.(1700-1800 tl arası geliri)

    Bizi bu konuda aydınlatırsanız çok memnun oluruz.
    Teşekkürler
    İyi Çalışmalar..

    1. Admin dedi ki:

      Annenizin babanız üzerinden aldığı dul aylığı kendi çalışmasından dolayı aldığı bir aylık olmadığından, eğer anneniz sigortalı bir işte çalışmıyorsa, BAĞ-KUR sigortalısı değilse dedeniz üzerinden de maaş alabilir gibi görünüyor. Bunun için isterseniz SGK’ya başvuruda bulunun.

      1. Fatih dedi ki:

        2016 yılında başvurduk alamayacağımızı söyledi sgk.
        Ama internetteki bilgiler ve sorduğum kişiler alabileceğimizi söylüyor.
        Bize ne önerirsiniz?

        1. Admin dedi ki:

          Tekrar başvurun, dul ve yetim aylığı konusunda SGK son yıllarda bazı değişiklikler yaptı, belki maaş alma hakkınız doğmuştur.

          1. Fatih dedi ki:

            İkinci kez müracat ettik cevap yine olumsuz geldi bugün öğrendik.
            Sgk verdiği cevapta Anneniz 2016 da dul kaldığı ve eşinden dul aylığı aldığı için yetim maaşını alamazmış.2008 den sonra ya babasının aylığını ya da eşinin aylığını seçebilirmiş.

            Mahkemeye başvursak kazanma olasılığımız var mı?
            Birde emsal teşkil edecek dava sonucu var mı?

          2. Admin dedi ki:

            Bu konuda mahkemelerin özellikle de Yargıtay’ın farklı kararları var. Ancak her karar o konuya özgü. Ancak kanundan kaynaklanan uygulamalarda mahkemeler genelde SGK’nın kararını yerinde buluyor. Bu nedenle mahkemenin takdiri ne olur bilemeyiz.

  3. Ebidiye dedi ki:

    Merhaba babam SSK çalışanı iken 1967 yılında vefat etti. Ben 1997 yılında eşimden boşandım 2006 yılında SSK dan emekli oldum babamdan yetim maaşı alabilirmiyim. Çift maaş o tarihlerde alinabiliyordu bende yararlanabilirmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      Eski SSK Kanununda da (506 sayılı Kanun), yeni SGK Kanununda (5510 sayılı Kanun), yetim aylığı alma şartlarından biri kendi çalışmalarından dolayı gelir – aylık almıyor olmaktır. Siz kendi çalışmalarınızdan dolayı aylık aldığınız için SSK kapsamındaki babanızdan dolayı ayrıca yetim aylığı alamazsınız.

  4. Ebidiye dedi ki:

    Çok büyük haksızlık var maalesef kimi kız çocuğu 3 maaş alabilyorken bizler alamıyoruz.

  5. Sevinç dedi ki:

    Yetim maaşı mahkemede kaybederse tekrar sgk dan maaş bağlanırmı şu anda devam eden davam var hakloyım ama sonuç ne olur bilmem en kötüsü olursa tşk ederim

    1. Admin dedi ki:

      Ne demek istediğinizi anlayamadık, sorunuzu bira daha açıklayıcı yazabilir misiniz ?

  6. Pınar dedi ki:

    Babamdan ölüm aylığı alıyorum ama işe başlayacağım nasıl keseceğimi bilmiyorum bununla ilgili bilgi verebilir misiniz

    1. Admin dedi ki:

      SGK Müdürlüğüne dilekçe vermeniz gerekir, dilekçeyi iadeli – taahhütlü posta yoluyla da gönderebilirsiniz.

  7. Güler Baki dedi ki:

    Merhaba, babam 1978 yılında öldü. Annem sağ ve bağkurdan dul maaşı alıyor. Ben SSK’lı bir işe girince bağkur yetim maaşım kesildi. 5 sene önce SSK’dan emekli oldum. Hiç evlenmedim, bekarım. Babamdan tekrar yetim maaşı alabilir miyim. Teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Kendi çalışmanızdan (sigortalılığınızdan) dolayı emekli aylığı aldığınız için ayrıca babanız üzerinden yetim aylığı alamazsınız. Ancak isterseniz yine de SGK ile görüşün.

  8. Semia dedi ki:

    Merhaba ben eşimden ayrıldım iki yıl ayrı kaldım iki yılın sonunda tekrar denemek istedi aynı evde imam nıkahlı yaşamaya başladık bende babamdan aldığım yetim aylığından feragat ettim eşimlede anlaşamadık ve gitti tekrar aylığı alabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şu an fiilen birlikte (aynı konutta) yaşamadığınıza, ayrıldığınıza göre alabilirsiniz tabii ki, boşandığı eşiyle birlikte yaşayan kişinin yetim aylığı alması suçtur.