Ölüm Sigortası – Hak Sahibi Olanlar – Sağlanan Yardımlar – Ölüm Aylığı Bağlanmasının Şartları

Ölüm Sigortası – Hak Sahibi Olanlar – Sağlanan Yardımlar – Ölüm Aylığı Bağlanmasının Şartları
14 Şubat 2013 19:46

1-Sosyal Güvenlik Reformu İle Gelen Değişiklikler: 4/b kapsamındaki sigortalıların ölümün halinde hak sahibi olan kız çocukları da evlenme yardımından yararlanacak.

2-Sağlanan Yardımlar:

Ölüm sigortasından sağlanan haklar şunlardır:

a-Hak sahibi eş, çocuk, ana ve babaya ölüm aylığı bağlanması.

b-Hak sahibi eş, çocuk, ana ve babaya ölüm toptan ödemesi yapılması.

c-Aylık almakta olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi.

d-Ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilmesi.

3-Ölüm Sigortasından Aylık Bağlanma Şartları:

a-Ölen sigortalı adına en az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, eğer ölen sigortalı 4/1-a kapsamında sigortalı ise her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, adına toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş,

b-47 nci maddede yazılı sebeplerle kazaya uğramış (4/c kapsamındaki sigortalı için vazife malulü olmuş), malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemi tamamlanmamış,

c-Bağlanmış bulunan malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları sebebiyle kesilmiş,

durumda iken ölen sigortalının hak sahiplerine, yazılı istekte bulunmaları halinde ölüm aylığı bağlanır.

Ancak, 4/1-b (BAĞ-KUR) kapsamında sigortalı sayılanların hak sahiplerine aylık bağlanabilmesi için ölen sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığından dolayı prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması veya ödenmesi şarttır. Bu durumda olanların ölüm aylığı prim borçlarının ödendiği tarihi takip eden aybaşından itibaren başlar.

4-Ölüm Sigortasından Toptan Ödeme ve İhya:

4/1-a (SSK) ve 4/1-b (BAĞ-KUR) kapsamındaki sigortalılar ile 01.10.2008 veya sonrasında ilk defa 4/c kapsamında sigortalı olanlardan, ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanamaması durumunda, ölüm tarihi esas alınmak kaydıyla 31 inci maddenin birinci fıkrasındaki yaşlılık toptan ödemesi ve ihya ile ilgili hükümlere göre hesaplanan tutar, ölüm aylığının hak sahiplerine paylaştırılmasıyla ilgili 34 üncü madde hükümleri dikkate alınarak hak sahiplerine toptan ödeme şeklinde verilir.

Hak sahiplerine yapılacak toptan ödemenin toplamı, sigortalıya yapılacak toptan ödeme tutarını geçemez. Bu sınırın aşılmaması için gerekirse hak sahiplerinin hisselerinden orantılı olarak indirim yapılır.

5-Evlenme ve Cenaze Ödeneği:

5510 sayılı Kanunun 32 nci, 37 nci ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin eski 68 ve 69, yeni 64 ve 65 inci maddeleri uyarınca;

5.1-Evlenme Ödeneği:

Ölen sigortalının, ölüm (yetim) aylığı almakta iken evlenen ve bu nedenle aylığı kesilen kız çocuklarına talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir. Evlendiği için aylığı kesilen ve evlenme ödeneği alan kız çocuğunun aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde boşanması ve yeniden ölüm aylığına hak kazanması halinde, iki yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmaz, ancak bu durumda olanlar bu süre içerisinde 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır ve sağlık yardımlarından yararlanırlar.

5.2-Cenaze Ödeneği:

▪ İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen,

▪ Sürekli iş göremezlik geliri, malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken ölen,

▪ Kendisi için en az 360 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olup da ölen,

sigortalının hak sahiplerine, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulunca belirlenip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından onaylanan tarife üzerinden cenaze ödeneği ödenir. Cenaze ödeneği, sırasıyla sigortalının eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir. Cenaze ödeneğinin sayılanlara ödenememesi ve sigortalının cenazesinin gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırılması durumunda, yukarıda belirtilen tutarı geçmemek üzere belgelere dayanan masraflar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir. Güncel cenaze ödeneği tutarına Pratik Bilgiler bölümünden ulaşılabilir.

6-Üçüncü Kişinin Sorumluluğu:

5510 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi uyarınca;

Üçüncü bir kişinin kastı nedeniyle malûl olan sigortalıya veya ölümü halinde hak sahiplerine, Kanun uyarınca bağlanacak aylığın başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değerinin yarısı, Kurumca zarara sebep olan üçüncü kişilere rücu edilir. Yani Sosyal Güvenlik Kurumu bu nedenle uğradığı zararı ilgili kişilerden tahsil eder. Üçüncü kişiler peşin sermaye değerinin yarısından kusurları oranında sorumludurlar.

Malûllük vazife malûllüğü veya ölüm hali, kamu görevlilerinin veya er ve erbaşlar ile kamu idareleri tarafından görevlendirilen diğer kişilerin vazifelerinin gereği olarak yaptıkları fiiller sonucu meydana gelmiş ise, bu fiillerden dolayı haklarında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunanlar hariç olmak üzere, sigortalı veya hak sahiplerine yapılan ödemeler veya bağlanan aylıklar için Kurumca, ilgili kişinin kurumuna veya ilgili kişilere rücû edilmez. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Cansu dedi ki:

    Merhaba 2017 de kocam öldü ve bir yaşında kızım ile bana bir maaş bağlandı ve 2021 de evlendim maaşım kesildi ve şimdi tekrar boşandım kızlık soy adıma geçersem ölen kocamın ölüm aylığını alabilirmiyim. Ve ben evlendiğimde maaş Kayınvalideme bağlandı ama kızıma ben tek başıma bakıyorum ve zorlanıyorum talebde bulunsak maaşı sadece kızım ve ya ben ile kızım alabilirmi