Palandöken Kapsamlı Bir Borç Yapılandırması İstedi

Palandöken Kapsamlı Bir Borç Yapılandırması İstedi
3 Haziran 2014 21:40

Uzun zamandır kamuoyunun gündeminde olan ve 30 Mayıs 2014 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan torba yasada, sadece genel sağlık sigortası prim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili düzenleme var. 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı çalıştıran işverenler ve 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılarının borçlarıyla ilgili ise bir düzenleme yok.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken tasarının Meclis gündemine gelmesiyle birlikte yazılı bir açıklama yaparak; 6111 sayılı Kanunla Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük borç yapılandırmasının yapıldığını, ancak mevcut borçların kapanması için bunun yeterli olmadığını, bu kez yapılacak borç yapılandırmasının şartlarının daha da olumlu olduğunu söyledi.

Palandöken açıklamasında; vergiden, SGK primlerine, elektrikten suya kadar kamuya olan tüm borçların bir kez daha yapılandırılmasının esnaf ve sanatkârlar için çok çok önemli olduğunun altını çizdi ve 6111 sayılı Kanundan yararlanmak için hem yapılandırılan borçların hem de sonradan doğacak olan borçların zamanında ödenmesi şartı arandığını, bu şartın da çok sayıda esnafın kanundan yararlanmasını engellediğini, çiftinin mahsulü toplamadan devlete de esnafa da olan borçlarını ödeyemediğini, böyle olunca hem çiftçinin hem de esnafın yapılandırmasının iptal olduğunu belirtti.

Önceki yıllarda yapılan düzenlemeyle esnafın borçlarını ödemesinin mümkün olmadığını dile getiren Palandöken, esnafın borcu o kadar birikti ki ne kendi bunu ödeyebilir, ne de devlet tahsil edebilir, bu nedenle bu kez faizler tamamen silinmeli ve anaparaya da 60 ay vade yapılmalı, aksi halde birikmiş borcun 36 ayda eritilmesi mümkün değil, şeklinde açıklamada bulundu.

Palandöken ayrıca, vadesinde ödenmeyen vergi ve benzeri borçlar için yıllık yüzde 17’ye yakın gecikme zammı alındığını, dolayısıyla vadesinde ödenmeyen borcun hiç ödenemez hale dönüştüğünü, bu oranın en fazla yüzde 12 olması gerektiğini belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.