Sağlıktan Yararlanmak İçin SGK’ya Başvurulması Gereken Durumlar

Sağlıktan Yararlanmak İçin SGK’ya Başvurulması Gereken Durumlar
28 Ocak 2016 21:26

Daha önceleri sigortalının kendisinin dahi Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık yardımlarından yararlanabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunması gerekiyordu.

Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da büyük kolaylıklar getirdi, yeni uygulamalar hayata geçirdi. Artık Genel Sağlık Sigortası kapsamında sigortalının kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamında eş – çocuk – anne – babasının sağlık yardımı hak sahipliği yani sağlık aktivasyon işlemlerinden bazıları Kurumun uygulamaya koyduğu SPAS sistemi (Bkz. SGK Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi (SPAS) Nedir ?) tarafından otomatik olarak yapılıyor.

Sigortalının kendisini işe başladıktan veya sadece genel sağlık sigortalısı, isteğe bağlı sigortalı olanların sigortası başladıktan sonra sağlık yardımlarından yararlanabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunmasına gerek kalmadan, 30 prim günü olduktan sonra otomatik olarak SPAS sistemi tarafından sağlık yardımlarından yararlanma hakkı tanınmaktadır. Sigortalının eşi ve 18 yaş altı çocuklarıyla ilgili bilgiler de SPAS tarafından Kimlik Paylaşım Sisteminden (MERNİS’ten) alınmakta ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruya gerek kalmadan sağlıktan yararlanma hakkı tanınmaktadır. Yeni doğan çocuğun Nüfus Müdürlüğüne kaydı yapıldığı anda sağlık hak sahipliği otomatik olarak açılmaktadır. Yeni emekli olanların, yeni evlenenlerin de sağlık yardımı hak sahipliği sistem tarafından otomatik olarak oluşturulmaktadır. Dolayısıyla bunlar için Kuruma herhangi bir başvuru gerekmemektedir.

Sigortalının 18 yaşını doldurmuş çocuklarından SPAS sitemi tarafından otomatik olarak sağlık yardımı hak sahipliği oluşturulamayanlar ile sigortalının anne ve babasının sağlıktan yararlanabilmesi için ise Kuruma başvurulması gerekmektedir. Çünkü çocukların 18 yaşını doldurduktan sonra sağlıktan yararlanabilmesi için öğrenim görüyor olması gerektiğinden, (Bkz. Liseyi Bitirenlerin Sağlıktan Yararlanma Şartları, 18 Yaşını Dolduran Çocukların Genel Sağlık Sigortasından Yararlanma Durumu) Sosyal Güvenlik Kurumu öğrenci belgesi isteyebilmektedir. Yine sigortalının 18 yaşını doldurmuş ve okumayan kız çocuklarının sağlıktan yararlanabilmesi için de Kuruma başvurulması gerekmektedir. Aynı şekilde sigortalı üzerinden anne ve babasının sağlıktan yararlanabilmesi için, anne ve babasının her türlü kazanç ve irattan elde ettiği gelirleri toplamının yürürlükte bulunan asgari ücretin net tutarından daha az olması, ayrıca sigortalının sağlık yardımı talep ve taahhüt formunu tam ve eksiksiz olarak doldurması gerekmektedir.

İsteğe bağlı sigortalılar ile Bağ-Kur sigortalılarının sağlıktan yararlanabilmesi için ayrıca Kuruma borçlarının olmaması gerektiğinden (Bkz. Sağlık Yardımlarından Yararlanabilmesi İçin Borcu Olmaması Gerekenler Kimlerdir ?), bunlardan borcunu ödediği halde SPAS sistemi tarafından sağlık yardımlarından yararlanma imkanı verilmeyen kişilerin de Kuruma başvurmaları gerekir.

Öte yandan sigortalının kendisi, eşi veya 18 yaş altı çocukları sistem hatasından dolayı sağlık yardımlarından yararlanamıyorsa, bu durumda da Kuruma başvurulması gerekir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. EMEL çakır dedi ki:

    eşimden 10 yıldır ayriyim babamın emekli sigorta hastane işlerim olması için evrak başvuru nereye yapılır

    1. EMEL çakır dedi ki:

      dişlerim yok babamın emekli sigortasından yapilirmi bilginiz varsa yazın

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Babanız üzerinden sağlık yardımı alam hakkınız varsa dişlerinizi yaptırabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/kiz-cocuklarinin-saglik-yardimlarinda-yararlanma-sartlarindaki-ozellikli-durumlar/) Eğer babanız üzerinden sağlık aktivasyonu yaptırmadıysanız e-Devlet’ten başvuruda bulunabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/es-cocuk-ana-baba-icin-sgkya-gitmeden-gss-basvuru-imkani/)

  2. ÜLKÜ D.. dedi ki:

    Mrb.Babamın sigortasından yararlanarak ameliyat olabilir miyim olduğum taktirde kesinti %kaç yapılır emekli maaşından taksitle kesinti yapılabilir mi? (ortopedi ameliyati) sigorta girişim yok iş sağlığı sigortami kursu bitirmeden fes ettirdim bekar kızm

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Babanızın üzerinden sağlık yardımı alma hakkınız varsa ameliyatta olabilirsiniz, bunun için babanızın maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz. Sizden sadece muayene, ilaç katılım payı alınır. Protez – ortez kullanacaksanız onların katkı payı alınır.

  3. Nermin deniz dedi ki:

    Babam 75 yaş üstü ben SGK lıyım babamı kendi üstüme alıp ameliyat ettirebilir miyim? BabamŞuan 65 lik maaş alıyor… ayrıca Birde eşi için bakım parası alıyor.. merak ettiğim kendi üstüme alıp hemen SGK dan yararlana bilir mi? Şimdiden Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Babanızın sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilmesi için aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelirinin brüt asgari ücretten az olması gerekir. Ancak bu yönden şartları taşıyor olsa bile, babanız 65 yaş aylığı aldığı için Kanunen 60/c-3 kapsamında yeşil kartlı sayılıyor. Bu nedenle sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilmesi için 65 yaş aylığının kesilmesi gerekir.
      Öte yandan babanız yeşil kart kapsamında Devlet hastaneleri ile SGK’nın götürü bedel üzerinden anlaşmalı olduğu devlet üniversite hastanelerinde ameliyatını olabilir.

  4. Esra unal dedi ki:

    Boşandım.babamin bağkur sigortasina nasıl gecebilirim.gss li görünüyorum .geçme hakkın varmı baba sigortasina

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yetim aylığı bağlanması için SGK’ya başvurmanız gerekir. Yetim aylığı bağlanırsa sağlıktan yararlanma hakkına da kavuşursunuz.