SGK Eksik/Fark İşçilik Primini Nasıl Hesaplıyor ?

SGK Eksik/Fark İşçilik Primini Nasıl Hesaplıyor ?
8 Temmuz 2018 16:17

Özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerle ilgili olarak SGK tarafından yürütülen asgari işçilik uygulaması kapsamında herhangi bir fark / eksik işçilik tespit edilmesi halinde, aslında tespit edilen bu tutar işverenin Kuruma ödemesi gereken tutar değildir.

İşverenin ödemesi gereken tutar, eksik işçilik tutarına ait sigorta primidir. Bu sigorta primi de yüzde 20 uzun vadeli sigorta (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası) kolları, yüzde 12,5 genel sağlık sigortası, yüzde 2 kısa vadeli sigorta (iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası) kolları olmak üzere toplam olarak yüzde 34,5 üzerinden hesaplanmaktadır. Yüzde 3 işsizlik sigortası primi ise hesaplamaya dahil edilmemektedir. (Bkz. SGK Sigorta Prim Oranları) Bu sigorta prim oranlarının bir kısmı sigortalı hissesine ait olmakla birlikte hepsi işverenden tahsil edilmektedir.

Örneğin asgari işçilik hesaplaması sonucunda 15.000 (15 bin) TL eksik işçilik tespit edilmişse, işverenden 5.175,00 TL prim ve buna ait gecikme zammı ve cezası (gecikme faizi) tahsil edilmektedir. Aksine tespit yoksa çıkan fark işçilik işin bittiği aya maledildiğinden, işin bittiği aydan eksik işçilik priminin ödendiği tarihe kadar gecikme faizi hesaplanmaktadır.

Eksik işçiliğin hesabına gelince; ihale konusu işlerde Katma Değer Vergisi hariç, malzeme fiyat farkı ve akreditif bedeli dahil toplam istihkak tutarına (hak edişe), özel bina inşaatlarında ise inşaatın bittiği yıldan önceki yıla ait metrekare birim maliyet bedelinin inşaatın yüzölçümü ile çarpılması sonucu bulunan inşaat maliyetine o işe ait asgari işçilik oranı uygulanarak Kuruma bildirilmesi gereken asgari işçilik tutarı bulunmaktadır. Bildirilmesi gereken işçilik tutarından Kuruma bildirilen işçilik tutarı düşülmekte, eğer kalan tutar olursa eksik işçilik olarak değerlendirilmektedir.
Asgari işçilik uygulaması, örnek hesaplamalar konusunda ayrıntılı bilgi ve açıklamalar Asgari İşçilik Uygulaması Hakkında Bilinmesi Gerekenler, Fark (Eksik) İşçilikten Doğan Prim Borcunun Zamanaşımı Ne Zaman İşlemeye Başlar başlıklı yazılarda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Selim erdem dedi ki:

    Merhabalar, özel bir şirkette 9 yıl çalıştım, maaşım 8.000 tl ama sigortaya 5.000 tl olarak gösterilmiş,işverenle tartıştık ve işten ayrıldım, beni istifa etmiş gibi göstermişler, bana 45.000 tl kıdem tazminatı gönderdiler, ihbar tazminatı vermediler, ayrıca 9 yıl senelik izin kullanmadım, ve kullanmak istediğimde kullandırmadılar iş yoğunluğundan,9 yıllık ücretli senelik izin paramıda vermiyorlar, ne yapabilirim, dava açarsam kazanma dururmum varmı, ayrıca henüz hiçbir evrak’a imza atmadım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’ya gerçek ücret yerine düşük ücretten gösterilmiş olmak başlı başına 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f maddesine göre (işverenin çalışma şartlarını uygulamaması) fesih hakkı veren bir durumdur. Dolayısıyla dava açmanız halinde kazanabilmeniz gerçek ücretinizi kanıtlayabilmenize bağlı. Ancak dava açmadan önce belirtiğiniz hususlarla ilgili olarak arabulucuya başvurmanız gerekir.

  2. Kaan dedi ki:

    Kamu ihale kanununa tabi ihale ile almış olduğumuz bina tadilatı işlerinde asgari işçiliği sgk yüzde 13 ün yüzde 25 eksiği üzerinden (9,75) hesaplamaktadır, fakat bu işlerin bir kısmında mal alımı bulunmaktadır ama sosyal güvenlik kurumu bu jesabı yaparken yükleniciye ödenen kdv hariç tutar işlem yapıyor bu durumda ne yapabiliriz?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın ihaleli işlerle ilgili asgari işçilik uygulamasında, işverenin bildirmesi gereken asgari işçilik tutarının hesabına esas hakediş tutarı olarak ihale makamının ödediği KDV hariç hakediş tutarı esas alınır, buna bağlı olarak gelir – gider faturaları, malzemeli ve salt işçilik faturalarının da KDV hariç tutarları dikkate alınır. Uygulama bu şekildedir.