SGK’ya Verilen İptal Belge – Bildirgeden Dolayı Ceza Uygulanır mı ?

SGK’ya Verilen İptal Belge – Bildirgeden Dolayı Ceza Uygulanır mı ?
31 Mayıs 2016 19:57

Sigortalı işe giriş bildirgesi ve sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile ilgili olarak iptal bildirge verilmesi şeklinde bir uygulama bulunmamaktadır. Sadece daha önce Kuruma verilmiş olan aylık prim ve hizmet belgesi yerine iptal aylık prim ve hizmet belgesi verilebilmektedir.

Gerek sigortalı işe giriş bildirgesinde, gerekse sigortalı işten ayrılış bildirgesinde yapılabilecek, silme ve düzeltme işlemleri hakkında bilgi ve açıklama Sigortalı İşe Giriş Bildirgesinde Düzeltme veya İptal Yapılabilir mi ?, İşten Ayrılış Bildirgesinde Düzeltme – Silme Yapılabilir mi ? başlıklı yazılarda yer almaktadır.

Öte yandan Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hangi hal ve durumlarda idari para cezası uygulanabileceği, 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesinde belirtilmiştir. Söz konusu madde uyarınca, ne zaman verilirse verilsin, iptal aylık prim ve hizmet belgesi için herhangi bir idari para cezası uygulanması öngörülmediği gibi, Kuruma verilmiş olan sigortalı işe giriş bildirgesi veya sigortalı işten ayrılış bildirgeleriyle ilgili silme veya düzeltme işlemlerinden dolayı herhangi bir idari para cezası uygulanması öngörülmemiştir. Dolayısıyla bu konularla ilgili olarak herhangi bir ceza uygulanmamaktadır.

Ancak;

– İşyerinden verilen iptal aylık prim ve hizmet belgesinin ait oluğu ayla ilgili olarak ek aylık prim ve hizmet belgesi de verilecekse ve yasal süresi geçmişse bu durumda idari para cezası uygulanır. (Bkz. Prim Belgesinden Dolayı Hangi Cezalar Uygulanır ?)

– Verilmiş olan sigortalı işe giriş bildirgesi veya sigortalı işten ayrılış bildirgesinin silinmesi üzerine, aynı sigortalıyla ilgili olarak tekrar sigortalı işe giriş bildirgesi veya sigortalı işten ayrılış bildirgesi verilir ve bildirgenin verilmesi gereken yasal süre geçmiş olursa idari para cezası uygulanır. (Bkz. 2016 Yılında 5510 Sayılı Kanuna Göre Uygulanacak SGK İdari Para Cezaları)

– Özellikle iptal aylık prim ve hizmet belgesi verildikten sonra, ücret ödeme bordrosu ve buna ilişkin yasal defter kaydı Kuruma yapılan bildirimlerle mutabık olma özelliğini kaybederse ve denetmen veya müfettiş incelemesinde bu durum tespit edilirse, işyeri kayıtları geçersiz sayılır ve idari para cezası uygulanır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Kadir dedi ki:

    Sayin yetkili ben is kazasi gecirdim Beni tetit edyorlar benim parmak koptu avkata verdim nolur bana yardmci olun kaza gecirdim parmagim koptu is kazasi Beni gizli ce yastaneyel goturdu bana yardim edin nolur avkata vermisim yapsa devltim yapar bana yardim edin nolur yapsa devletim yapar

    1. Admin dedi ki:

      SGK Müdürlüğüne dilekçe vermeniz gerekir.

  2. Mustafa taşkın dedi ki:

    2003 2008 arası bağkuran gün kazanma ve2008 2015 arası kesintisiz ek 5 geçiş yaptım açtığım dava Ban bağkurdan emekli olacağımı süylüyo oysa ben zaten sskdan emekliyim 2015 01 01 itibariyle hak kazandığı halde SSK ve mahkeme hakkımı ı vermediler SSK girişim 01 06 1985 pirim gün 53000 yaş 49 .emekli yım derken mahkeme devam ederken birimlerini ödedim 2018 de emekli oldum şimdi üçbuçük yıllık hakkımı arıyorum nasıl arıcağımı bilmiyorum saygılar .

    1. Admin dedi ki:

      Yazdıklarınızdan bir şey anlamadığımız için nasıl bir cevap vereceğimizi de tam olarak kestiremedik, ancak SGK ile bir sorun yaşıyorsanız bunun çözümü İş Mahkemesinde dava açmaktır. Zaten dava açtığınızı da yazmışsınız.