SGK’ya Verilmiş Olan Prim Belgesinde Düzeltmeler Nasıl Yapılır ?

SGK’ya Verilmiş Olan Prim Belgesinde Düzeltmeler Nasıl Yapılır ?
19 Nisan 2016 21:20

Aylık prim ve hizmet belgesi e-bildirge üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na verildikten sonra bazı düzeltmeler işverenin iptal veya ek belge vermesine gerek kalmadan müdürlükler tarafından yapılabilmektedir.

Bazı düzeltmeler içinse iptal ve/veya ek aylık prim ve hizmet belgesi verilmesi gerekmektedir. Aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi konusunda ayrıntılı bilgi ise Aylık Prim ve Hizmet Belgesi – Düzenlenmesi – Verilme Süresi ve Şekli – Sonradan Verilmesi başlıklı yazıda yer almaktadır.

Aşağıda belirtilen düzenlemeler, iptal ve/veya ek aylık prim ve hizmet belgesi verilmesine gerek kalmadan işvereni başvurusu üzerine Kurum müdürlükleri tarafından yapılabilmektedir.

– Sigortalının hatalı yazılmış olan kimlik bilgileri ile ilgili düzeltmeler.

– İşe giriş, işten ayrılış, eksik gün nedeni, işten ayrılış nedeni ile ilgili düzeltmeler (değişikliğin sigortalının prime esas kazanç ve gün sayısını etkilememesi gerekir).

– Sigortalının meslek kodu ile ilgili düzeltmeler.

– 2008 yılı Ekim ayından önce işten ayrılış tarihi olmayan kayıtlarla ilgili düzeltmeler.

Yukarıda belirtilen düzeltmeler için işverenden iptal ve/veya ek aylık prim ve hizmet belgesi vermesi istenmez, dolayısıyla idari para cezası da uygulanmaz.

Öte yandan aylık prim ve hizmet belgesinde yapılacak düzeltmeler, düzeltme yapılacak sigortalının belgede yer alan prime esas gün ve/veya kazancını değiştiriyorsa, bu durumda işverenin iptal ve/veya ek aylık prim ve hizmet belgesi vermesi gerekecek, ayrıca ek belgenin ait olduğu aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin verilme süresi geçmişse, işverene idari para cezası uygulanacaktır. (Bkz. Prim Belgesinden Dolayı Hangi Cezalar Uygulanır ?)

Sigortalı işe giriş bildirgesi ve işten ayrılış bildirgesiyle ilgili düzeltme ve iptal işlemlerinin nasıl yapılacağı ise Sigortalı İşe Giriş Bildirgesinde Düzeltme veya İptal Yapılabilir mi ?, İşten Ayrılış Bildirgesinde Düzeltme – Silme Yapılabilir mi ? başlıklı yazılarda belirtilmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. SymNzr dedi ki:

    Merhabalar, Çalıştığım iş yerinde ekim ayında 2 gün kasım ayında 2 gün ücretsiz izin dilekçesi verip izne çıkmıştım. Fakat muhasebeci sigortaya 15 kodlu devamsızlık bildirgesi vermiş. İş yeri kapandı çıkışım verildi fakat işsizlik ödeneği alamıyorum eksik sigorta prim gününden kaynaklanıyor. Bunun düzeltimini nasıl yapabiliriz. Sigortaya iş yeri dilekçe gönderdi fakat sigortada bölüm ilgilisi düzeltemedi. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba. İşsizlik maaşı alabilme şartlarından biri de son 120 gün kesintisiz çalışmış olmaktır. İŞ-KUR’un açıklamasına göre ücretsiz izin son 120 günde kesinti olarak sayılmaz. (Bkz. İşsizlik Sigortasında Son 120 Günde Kesinti Sayılmayan Haller Nelerdir?) Ancak muhasebeci prim belgesine eksik gün nedeni olarak ücretsiz izin karşılığı olan 21 girmesi gerekirken toplu işten çıkarmaya ait 15 kodu girmiş, bu nedenle son 120 günde kesinti olduğu gerekçesiyle işsizlik ödeneği başvurunuz reddedilmiş gibi görünüyor. Bunu düzeltecek olan yine SGK müdürlüğü. İşveren dilekçe verdiği halde müdürlük niye düzeltememiş anlayamadık. Müdürlüğe gidip çalıştığınız işyerinin dosyasına bakan işveren servisi memuru ile isterseniz bir de siz görüşün.

      1. Turgay dedi ki:

        Merhaba sigorta girisim 99 yili ve ilk sirketim 99 2000 yillari arasinda yanlislikla baska birine yatirmislardi bunu 2000 yilinda farkettik 4 aylik bodrolarla duzeltme yapmistik fakat su an baktimda 2000 oncesine 142 gun yaziyor yani nerden baksaniz 200 gunum eksik benimm ne yapmam lazim nasil bir yol cizmeliyim tsk

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          O işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğü ile görüşmeniz gerekir.

    2. halil dedi ki:

      kimse dogru birşey demiyor çok kolay bir yolu var çalıştıgın işyerinden gelmedigi günler bilgimiz dahilindedir yazacandı altına mühür imzalayıp sende işkura vereceksin benim başımada geldi ben böyle yaptım

  2. Ercan dedi ki:

    Merhabalar ben geriye dönük sigorta primlerin de düzelme yapılanır mi onu sormak istiyordum.gerçekte 4000 TL maaş almama rağmen işveren beni asgari ücretli göstermiş. Yardımcı olabilir Şeniz çok memnun olurum

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, bunun iki yolu var. Birincisi işverenin / işyerinin geriye dönük sizinle ilgili ek aylık prim ve hizmet belgesi verip, eksik bildirdiği prime esas kazançları tamamlaması. Ancak işyeri bunu yapsa bile SGK prim belgelerini inceler, doğruluğuna inanırsa işleme alır. İkinci yol ise İş Mahkemesinde dava açmak. (Bkz. Gerçek Ücreti Yerine Düşük Ücretten Sigortalı Gösterilenler Ne Yapabilir ?)

  3. Zerrin Ok dedi ki:

    Merhaba 2008 Nisan ayında erken emeklilik ile ilgili bi kanun çıkmıştı bende bu kanundan yararlanmak için 5 gün bir yerde çalıştım çalıştığım firma 2 gün sigortalı göstermiş beni onuda geçtim zaten emeklilik hakkından yararlanmak için girmiştim bu işe şuan baktığımda gösterilen o 2 günlük prim de iptal olmuş görünüyor neden nasıl düzeltme olur olur mu yada

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, 2008 yılında erken emeklilikle ilgili Kanun çıkmadı, aksine 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun emeklilik şartlarını zorlaştırdığı için, daha önce hiç sigortalılığı olmayıp yeni Kanununun emeklilik şartlarına da tabi olmak istemeyen kişiler 1 Mayıs 2008 tarihinden önce bir iki günlük de olsa kendilerini bir yerden sigortalı gösterdiler. Ancak daha önce hiç sigortası olmayıp o tarihlerde özellikle de 2008 Nisan ayında bu şekilde bir veya birkaç gün sigortalı görünen kişilerin durumunu SGK incelemeye aldı, fiili çalışmaya dayanmayan sigortalılıkları, özellikle de para karşılığı çok sayıda kişi sahte sigortalı gösterdiği tespit edilen işyerlerinin tüm bildirimlerini SGK iptal etti. Sizin sigortalılığınız da bu sebeple iptal edilmiştir. Ancak bu sigortalılığınız gerçek (fiili) çalışmaya dayanıyorsa SGK’ya başvurup itirazda bulunabilirsiniz.

  4. Erkan Beyaz dedi ki:

    İşyerinde çalışan bir personelin primi doğru ancak günü sehven eksik bildirilmiştir.Bir önceki ay istirahatli bildirildiği için orada kalan eksik gun duzeltilmeden bildirim verilmiştir.herhangi bir ipc uygulanır mi

  5. Aykut dedi ki:

    Merhaba,
    Bir kamu kurumunda çalışıyorum.Bir tane kadrolu işçimiz 14.02.2019 tarihinde emeklilik nedeniyle işten ayrıldı. Ben de işten çıkış bildirgesini verdim. Ama 2019/01 dönemine ait 1 aylık Aylık Prim Ve Hizmet Bildirgesini verirken işten çıkış tarihi olarak 14/02/2019 tarihini girmeden vermişim. Prime esas bir kaybı yok işten ayrılan kadrolu işçinin. Yine de düzeltme yapmak için iptal edip yeniden vermeli miyim yada SGK Müdürlükleri üzerinden düzeltebilir miyim?

  6. canan dedi ki:

    merhaba bir personelim var bunun sigorta pirimin 4000 tl gösterdim geriye dönük asgari ücret göstermek istiyorum geriye dönük sigorta pirimine düzeltme verebilir miyim.

    1. Admin dedi ki:

      İptal prim belgesi vermeniz gerekir, ancak SGK duruma göre incelemeye tabi tutup, gerekirse işyeri kayıtlarınızı inceleyip, ilgili kişinin ifadesine başvurup sonucuna göre geriye dönük verdiğiniz prim belgelerini işleme alabilir veya almayabilir. Burada önemli olan çalışana gerçek ücrettir.

  7. burcu dedi ki:

    merhaba

    ben muhasebe bürosunda çalışıyorum ben bir çalışanın mart ayında 15 gün raporu vardı 15 günede ücretsiz izin yazıldı ama 15 gün ücretsiz yazılan günler çalışılıyor olarak düzeltilecek yanlış işleme alınmış düzeltme cezası ne kadar gelir??

    1. Admin dedi ki:

      Belirttiğiniz çalışanla ilgili olarak Mart ayına ait 15 günlük ek aylık prim ve hizmet belgesi vermeniz gerekir. Belgeyi süresi geçtikten sonra vermiş olacağınız için 5510 sayılı Kanununun 102/C-2 maddesinde belirtilen tutarda yani aylık brüt asgari ücretin sekizde biri tutarında idari para cezası uygulanır, 15 gün içinde ödemeniz halinde de yüzde 25 peşin ödeme indirimi uygulanır ve yüzde 75’i alınır. Ayrıca 15 güne ait sigorta priminiz gecikme zammı ve cezası ile birlikte ödemeniz gerekir.

      1. burcu dedi ki:

        Bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim 🙂

      2. Birsen dedi ki:

        Merhabalar ben 1993 yılında bir firmada çalışmaya başladım fakat aynı yıllar içerisinde aynı isim ve soyisimli başka bir akrabam işe giriyor (bu arada 4c Li kendisi) ben ise 4a olarak çalışıyorum kendisi Ankara’da ben ise istanbuldayım. Beni diğer bayanın siciline işleyerek devam esiyorlar. Ben ise bunu yıllar sonra 2012 farkettirmeden. Şimdi ise SSK kurumu bu yanlışlığı düzeltmiyor. Sürekli siğorta sigortaya atıyor topu . İşe giriş bildirgemide vermiyorlar . Ayrıca elimde birde sigorta karttım olmasına rağmen benden o yıllara ait sağlık karnemi istiyorlar. Benim nasıl bir yol izlemeliyim bana yardımcı olmanızı istiyorum.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Normalde bu tür durumlarda SGK tarafından inceleme yapılmakta, kişinin hizmet dökümünde görünen hizmetlerin o kişiye ait olup olmadığı tespit edilip sonucuna göre silme veya düzeltme yapılmaktadır. SGK Müdürlüğü bu konuda işlem yapmıyorsa CİMER’e şikayette bulunabilirsiniz.

    2. Fehmi küçükgüzel dedi ki:

      Merhaba benim iş yerim beni stajerlikten normal sigortaya 3 ay geç geçirmiş bunu düzeltebilirmiyiz

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        İşyerinizin geriye dönük prim belgesi vermesi gerekir.

  8. ABDULLAH SÜER dedi ki:

    Ben boyasıyım ustalık bebesi çıkartmak istiyorum sgk meslek düzeltmek

  9. ABDULLAH SÜER dedi ki:

    Ben bir boyacı ustasıyım hotel de çalışıyorum usta değil işçi olarak çalıştırıyor. Boyacıyım ustalık belgesi çıkartmak istiyorum. Boyacı meslek kodu istiyorum yardımcı olurmusunuz

    1. Admin dedi ki:

      Ustalık belgesi almak için Mesleki Eğitim Merkezine, Mesleki Yeterlilik Belgesi almak içinse Mesleki Yeterlilik Kurumuna başvurmanız gerekir, SGK bu konuyla ilgilenmez. Eğer işverenin SGK’ya meslek kodunuzu usta yerine işçi olarak bildirmesinden bahsediyorsanız, bu konuda da işverenden düzeltme isteyebilirsiniz, yapmazsa SGK’ya şikayette bulunabilirsiniz.

  10. Halil hanoğlu dedi ki:

    2010 Aralık ayında şirket kurmak için gerekli evrakları muhasebecime verdim.Onun yönlendirmesiyle şirket kurmadan önce beni kendi mükellefinin yanında sigortalı olarak başlattı.Şirket kurulduktan sonra kendi şirketimde sigortalılığım devam etti. 2015 yılında şirketimi resmen devrettim.
    Emeklilik dilekçesi verdiğimde, kendi şirketimde işçi olamayacağımı ve bugünlerin silineceğini söyleyip yaklaşık 1500 günümü sildiler.
    Bu konuyu muhasebecime anlattığımda ”ben her kanunu bilmek zorunda değilim” deyip beni maddi ve manevi zarara uğrattı.Bu konuda sgk’nın bir ikazıda olmadı. Sgk’ya bu muhasebeci hakkında suç duyurusunda bulunabiliyor muyum? Ya da hukuki yollardan, muhasebeciye dava açarak bu maddi ve manevi kaybımı nasıl tazmin edebilirim?Teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

    Halil Hanoğlu

    1. Admin dedi ki:

      Öyle görünüyor ki bu olay mahkemeye intikal etmeden çözülemeyecek. Öncelikle belirtelim muhasebecinin savunması pek mantıklı değil, çünkü muhasebecilik yapan (serbest muhasebeci mali müşavir olarak çalışan) birinin tabii ki her kanunu bilmek zorunda değil, ancak vergi mevzuatını ve sosyal güvenlik mevzuatının anayasası olan 5510 sayılı Kanunun bilmesi gerekir. 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun 53 üncü maddesinin ikinci fıkrası aynen “4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.” şeklindedir. Buna istinaden kendinize ait şirketten yapılan 4/a sigortalılık bildirimleriniz iptal edilmiş.
      Borçlar Kanunu ve genel hükümlere göre muhasebeciniz hakkında tazminat davası açabilirsiniz, sonuç ne olur bilemeyiz. Ancak bizim “Öyle görünüyor ki bu olay mahkemeye intikal etmeden çözülemeyecek”ten kastımız bu değil. Siz İş Mahkemesinde SGK aleyhine dava açıp, en azından 4/a kapsamında prim ödediğiniz sürelerin şirket ortaklığına bağlı 4/b (BAĞ-KUR) kapsamında sayılmasını talep edebilirsiniz. SGK’nın baştan kişinin başvurusunu kabul edip, yıllarca primi aldıktan sonra tam kişi emeklilik başvurusu yaptığında sigortalılığı geçersiz sayması şeklindeki bu tür uygulamalarda mahkemeler SGK’yı haksız bulabiliyor. Öte yandan zaten SGK 4/a sigortalılığınızı iptal ettiğine göre bu sürede şirket ortağı olduğunuz için sizden BAĞ-KUR primlerini ödemenizi isteyecektir, hatta belki de faiziyle ödemenizi isteyecektir. Yalnız burada da şöyle bir sorun ortaya çıkar, silinen 1500 gününüz BAĞ-KUR kapsamında saylınca siz BAĞ-KUR emeklilik şartlarına tabi hale gelirsiniz ve bir süre daha prim ödemeniz gerekir.

      1. Mehmet dedi ki:

        Emekli calisanim sgdp bildirgesi verilmesi gerekirken tum sigorta kollari bildirgesi verildi ve emekli ayligim kesildi. Muhasebe birimi bildirgeyi duzeltti fakat ayligim hâlâ baglanmadi suan yurt disindayim ne yapabilirim kolay gelsin.

        1. Admin dedi ki:

          SGK’nın normalde aylığınızı bağlaması gerekir. Yurtdışında olduğunuza göre SGK’nın internet sitesinden bilgi edinme hakkı kapsamında aylığınızın niçin bağlanmadığı konusunda bilgi talep edebilir veya ALO 170’i arayabilirsiniz.

          1. Yusuf dedi ki:

            1 yıl önce bir iş yerinden ayrıldım. Eksik gün nedeni “15” yani devamsızlık olarak yazılmış ama ben herhangi bir devamsızlık yapmamıştım. O iş yerinden ayrılırken iyi bir şekilde ayrilmadım, tehdit edildim ve hakarete uğradım. Şimdi bunu düzeltin diye geri de gidemiyorum. Ne yapmalıyım? İleride iş bulurken bu bir sıkıntı oluşturur mu?

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            İşe gireceğiniz işyeri bunu hiçbir yerden göremez, eğer sizden sigortalı hizmet dökümü isterse o ayrı.

  11. Esma gökçeler dedi ki:

    Ben işten ayrıldım işsizlik maaşına başvurdum 120 lük süre iş veren tarafından 15 gün eksik yatırılmış diye tamamlanması ve alamıyorum iş yerine bildirdim firma ceza yer diye kabul etmediler ve çok ihtiyacım var ne kadar gelir ceza mayıs ayı ödenecek lütfen yardımcı olun ?

    1. Admin dedi ki:

      15 gün eksik yatırılan priminizle ilgili ek prim belgesi SGK’nın tespiti olmaksızın işveren tarafından verileceğinden aylık brüt asgari ücretin 8’de biri tutarında idari para cezası uygulanır, yani ceza çok yüksek değil.

  12. Mehmet dedi ki:

    7 senedir calıstığım is yerınden 2018 eylul ayı sonunda cıkartıldım. İssızlık sıgortam 8 ayda durdu cunku ısten cıkartıldıgım gunun sıgortası yatırılmamıs. 1079 gunde kalmısım. Sgk bana is yeri geriye donuk tahakkuk ile o gunu oder ve asgarı maasın 8 de 1 ni ceza olarak oderse, bu durum cozulebilir dedi. (8. ay gecti) İs yerine bu bilgiyi verince, o islem aylar seneler surer dendi.
    Bu dogru mudur? Bu işlem ne kadar surer?

    1. Admin dedi ki:

      İşyerinizi geriye dönük ek aylık prim ve hizmet belgesi verecek. Normalde geriye dönük verilen belgeler SGK’nın inceleyip öyle işleme almasını gerektirecek durumda olursa o zaman belgenin işleme alınması birkaç ay sürer. Ancak burada sadece 1 günlük hizmet verilecek, eğer işyeri ek belge verirken konuyu iyi bir şekilde açıklayan bir dilekçe de yazarsa ki zaten belgeyi mecburen dilekçe ekinde verecek, bu durumda SGK büyük ihtimalle belgeyi hemen işleme alır. Bir de söylediğiniz gibi çıkışınızın yapıldığı güne aitse 1 günlük eksiklik ve o gün işe gitmişseniz veya o günün ücretini de hak etmişseniz SGK belgeyi hemen işleme alır, çünkü işyeri zaten eksik bildirim yapmış sayılır bu durumda.

  13. gürkan dedi ki:

    kolay gelsin
    benim haziran 1999 tarihinde inşaatta çalıştım 4 5 ay kadar bunu inşaat sigortası olarak gösterildi ve diğer yılın yani ocak 2000 tarihi olarak ödendi bu durum yüzünden hem sanırım 65 yaşında emekli olacağım bunu geriye dönük düzeltme yapmak istememde kanıt bulamıyorum hiçbir şekilde sadece ev alımı olarak bir fatura var oda sanırım geçerli değil acaba muhasebeci zaman aşımı diyor iş yeri sahibi dosya elimde yok diyor ben bunu nasıl kanıtlarım dava dediler ama 2000 de başka bir ildeyim ve başka bir firma ile çalışıyorum bunu il dışında olduğumu mu göstermem gerek o dönemde çalışanları gösterdim fakat sgk kanıt olmadan düzeltme yapılamaz yada dava açığ itiraz ederek kanıt dedi işin içinden çıkamıyorum o dönemde göz kontrolü için doktorada başvurdum fakat nasıl kanıtlayacağım elimde evrak yok işyeri sahibindede yok düzeltme istesemde düzeltmiyecekmiyim 1999 haziranda 1 gün bile ödesene 57 emeklilik şimdi 2000 ocak gösterince 65 emeklilik ne yapmam lazım evrak yok ise kanıtım yok dava açsam elimde patlar sanırım yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Eğer sigorta girişiniz 8 Eylül 1999 tarihinden öncesi olursa 58 yaşında 5.975 günle emekli olabilirsiniz, hatta 60 yaşında 3600 günle dahi emekli olabilirsiniz. Ancak girişinin 2000 yılına ait olduğu için şu an 60 yaşında (65 değil) 7000 günle veya 25 yıl sigortalılık süresi – 60 yaş – 4500 günle emekli olabilirsiniz. İnşaattaki çalışmalarınızı kanıtlama konusuna gelince, maalesef çok geç kalmışsınız dava açmanız halinde o tarihlerde o inşaattan sigortalı gösterilmiş kişilerden şahit göstermeniz, kanıtlamamız gerekir. Muhasebecinin belirtiği zamanaşımı konusuna gelince, doğru hizmet tespit davalarında 5 yıllık zaman aşımı süresi var ancak bu süre çalıştığı işyerinden 1 gün bile sigortalı gösterilmemiş kişiler için geçerli. Anladığımız kadarıyla siz gecikmeli de olsa o inşaattan sigortalı gösterilmişsiniz, bu durumda zamanaşımı sizin için geçerli değil. (Bkz. Sigortasız Çalıştırılanların Dava Açmaları İçin Bir Süre Var mıdır ? başlıklı yazı)

  14. Mehmet dedi ki:

    Merhaba benim 400 gün sigortam var
    SSK kodlarım Çalıştığım meslek dalında değil bun
    Çevirme şansım varmı

    1. Admin dedi ki:

      Bunu siz çeviremezsiniz, ancak işveren veya muhasebecisi düzelttirebilir.

  15. zekeriya dedi ki:

    1992 75 gün sigortam yatmış ama işe giriş bildirgesi yok 1994 te işe giriş bildirgesi var haliyle ssk emeklilik için 94 ü baz alıyor 92 yi baz almaları için izleyecegim bir yol varmıdır

    1. Admin dedi ki:

      Genelde tersi olur, kişilerin sigorta giriş bildirgeleri verilmiştir ancak 1 gün bile sigortası bulunmamaktadır. Bu durumda Yargıtay en azından 1 günlük sigorta olması gerektiği, aksi taktirde o girişin dikkate alınmayacağı görüşündedir. Ancak sizin olayda tam tersi 75 günlük sigorta bildiriminiz var, ancak sigorta girişiniz yok. Belki de verildi ancak bulunamıyor. Eğer 75 günlük sigortanıza ait dört aylık dönem bordroları süresinde verilmiş ve bu dönemlere ait aylık sigorta prim bildirgeleri de yine aynı şekilde süresinde verilmiş ve dönem bordroları ile mutabıksa, yani işyerinin bağlı olduğu SGK (SSK) Müdürlüğü arşivlerinde bu belgeler varsa veya işyerinden bu belgelerin onaylı nüshaları mevcutsa bu prim gününüzün dikkate alınması gerekir, alınmazsa İş Mahkemesinde dava açabilirsiniz.

      1. Ahmet dedi ki:

        Merhabalar ben 2000 yılinın 1.ayında bir firmada 11 gün çalıştım yalnız şubat ayında askere gittim beni mart ayında sigorta girişimi yapmış bu nedenle askerde olduğum için ssk bunu kabul etmiyor ne yapmam gerekir

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Yapacak bir şey yok, çünkü muvazzaf askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar askerlik süresince sigortalı olamazalar, askerlik süresine ait sigortalı bildirimi yapılmışsa da iptal edilir.

  16. Erhan Gültekin dedi ki:

    Merhaba, eşim doğum iznine çıktı analık ödemesi almak için raporun başladığı tarihten prim görünmediği için SGK ödeme yapmıyor iş veren ek prim bildirimi yapması gerektiğini söyledi ancak iş veren bundan idari para alacağı için yapmak istemiyor bununla ilgili ne yapabiliriz mağdur oluyoruz ?

    1. Admin dedi ki:

      SGK istemeden işveren ek prim belgesi verirse uygulanacak idari para cezası düşük olur. Eğer işveren yine de belgeyi vermek istemezse bu durumda tek seçeneğiniz işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne şikayet dilekçesi vermek.

  17. Bilal dedi ki:

    merhaba
    31.12.2016 tarihinde 16-24 vardiyasında yılbaşı akşamı olduğu için çalışma yapılmadı işe yeni başlamış olduğumuz için bire bir çalışma denilen bişey imzalatıldı
    2017 yılı şubat ayını tam çalışmama rağmen sgk pirimimin 27 gün olduğunu fark ettim
    söylediğim zaman aralık ayından eksik günüm olduğunu ve onu kestiklerini söylediler
    ihtar çekip işi bırakma olasılığım var mı haklarımı alabilirmiyim ?
    şimdiden teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Riskli bir durum, çünkü sadece 3 gün sigortanız eksik yatmış, eksik gün sebebiniz de işveren belgeleyebilirse siz haksız duruma düşebilirsiniz.

  18. AYŞENUR DUMLUPINAR dedi ki:

    Merhaba ilgili yazınızda ;
    Aşağıda belirtilen düzenlemeler, iptal ve/veya ek aylık prim ve hizmet belgesi verilmesine gerek kalmadan işvereni başvurusu üzerine Kurum müdürlükleri tarafından yapılabilmektedir.
    – İşe giriş, işten ayrılış, eksik gün nedeni, işten ayrılış nedeni ile ilgili düzeltmeler (değişikliğin sigortalının prime esas kazanç ve gün sayısını etkilememesi gerekir).
    DEMİŞSİNİZ BUNU KANUN VE YÖNETMELİKLERDE BULUMADIM.KONUYLA İLGİLİ DAYANAĞINIZI BELİRTİRMİSİNİZ

    1. Admin dedi ki:

      Yazıyı yazıldığı tarihin üzerinden uzun zaman geçmiş, ancak yazıda belirtilen istisnai durumları kendiliğimizden yazmış olmamız mümkün değil, büyük ihtimalle SGK’nın herhangi bir genel yazısından veya genelgesinden almışızdır. Dayanağı bulup yazmaya çalışırız.

    2. Admin dedi ki:

      Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Hizmet Akdiyle Çalışanlar Daire Başkanlığının Kurum müdürlüklerine göndermiş olduğu 01/04/2016 tarihli ve “4/a sigortalı tescil ve hizmet” konulu Genel Yazıda yukarıdaki yazımızda belirtilen hususlarla ilgili açıklamalar yer almaktadır.

      1. AYŞENUR DUMLUPINAR dedi ki:

        EVET BULDUM. ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. YAZI GAYET AÇIK FAKAT SGK MÜDÜRLÜKLERİ AKSİ YÖNDE İŞLEM YAPIP İDARİ PARA CEZASI KESİYOR.HAKKIMIZI MAHKEMEDE ARAMAK ZORUNDA KALIYORUZ.

  19. burcu dedi ki:

    kapanan ssk dosyasına yanlışlıkla işe giriş yaptık nasıl düzeltiriz ?

  20. Hkkgrdl dedi ki:

    Kolay gelsin.benim1986 1987 yıllarında çalıştığım firmada 180 er gün sigorta pirimlerim SGK kayıtlarında gözüküyor ama firma ise giriş Bildirgesi vermediği için o Tarihde tescil no mu vermemiş bu durum emekliliği 3 yıl oteliyor. Bu durumda ne yapmalıyım

    1. Admin dedi ki:

      Anladığımız kadarıyla belirttiğiniz 180 günü işe girişiniz verilmediği için SGK dikkate almıyor, belki de işe giriş verildi, Kurum bulamadı, bilemiyoruz. Eğer o işyeriyle görüşüp işe girişiniz verilmişse SGK onaylı (üzerinde veriliş tarihi ve varide numarası yer alan) sigortalı işe giriş bildirgesi suretini bulabilirseniz, bunu SGK’ya vermeniz halinde SGK 180 günü kabul edebilir. Bunun dışında İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  21. mehmet dedi ki:

    Merhaba eşim 19 haziran tarihinde doğum iznine ayrıldı ama iş yeri haziran ayının tamamını calışıyor olarak göstermiş ve tam sigorta ödemiş bu kalan 11 günün düzeltilmesi için iş yerine ne kadar ceza çıkar acaba?

    1. Admin dedi ki:

      İptal ve ek prim belgesi verilmesi gerekir, iptalden dolayı ceza uygulanmaz, ek prim belgesinden dolayı ise aylık asgari ücretin sekizde biri tutarında idari para cezası uygulanır.

  22. Umut dedi ki:

    Merhabalar..
    Emeklilik için dilekçemi verdim.. Sorum şu..
    Gün dökümümde ilk işe giriş tarihimde sorun yok..
    Fakat tekrar ikinci işe giriş tarihim gözükmüyor..
    Prim günlerim tam ve eksiksiz gözüküyor 1,5 yıl..
    Sonra çıkış tarihim gözüküyor..
    Fakat bu işyerim ile alakalı giriş tarihim gözükmemekte..
    Sorum şu..
    Bu konu ile alakalı günlerim silinirmi..?
    Hak kaybına uğrarmıyım..?
    Cevaplarsanız sevinirim..
    Saygı ve selamlar..

    1. Admin dedi ki:

      Günleriniz hizmet dökümünde göründüğüne göre demek ki adınıza prim belgesi verilmiş, bu aşamadan sonra o günlerinizin gerçek çalışmaya dayanmadığı yönünde bir tespit olmadığı sürece günleriniz silinmez. Sigortalı hizmetleriniz istem aktarılırken arşivlerden ikinci girişinize ait sigortalı işe giriş bildirgesi bulunamamış, bu nedenle ikinci giriş tarihiniz hizmet dökümünde görünmüyor olabilir.

  23. serkan dedi ki:

    Merhabalar Bir iş yerinde dalgıc olarak calıstım iş yeri benım ilk 1 yılımı (2016) belge kodu olan 32 A göstermemiş daha sonra (2017)’de 32 A göstermiş bu süre içindede meslek kodumu 1 ay meydancı olarak gırmısler daha sonraki 1 yıl meslek kodu kısmımı girmemişler konuyla ılgılı ne yaptırırım olabılır geriye dönük belge kodumu 32 A olarak gostertebılırmıyım ? tesekkurler

    1. Admin dedi ki:

      Aylık prim ve hizmet belgesine meslek kodunu girmemiş veya yanlış meslek kodu girmiş olmanın şu anki Kanuna göre herhangi bir idari para cezası yok. Meslek kodunun düzeltilmesi için de bildiğimiz kadarıyla iptal ve ek prim belgesi verilmesi de gerekmiyor (çünkü bu konuda SGK’nın Genel Yazısı var), sadece işverenin SGK Müdürlüğüne durumu belirtir bir dilekçe vermesi yeterli olur, ek belge verilmeyeceği için bu durumda da yine idari para cezası uygulanmaz.

  24. Muhammed dedi ki:

    İki işyerine de yanlışlıkla aynı tahakkuk fişini onayladım. Bunun düzeltmesi olabilir mi?

    1. Admin dedi ki:

      Ekrandaki menülerden kontrol edin, silme veya düzeltme seçeneği olabilir, eğer yoksa bağlı olduğunuz SGK Müdürlüğüne başvurmanız gerekir.

      1. Muhammed dedi ki:

        Otomatikmen diğer iş yerinde çalışanların tahakkuk fişleri onaylanmamış oldu. 2-3 günlük onaylama süresi geçmiş olduğu için düzeltme ve silme işlemleri olmuyor. İdari para cezası gelir mi?

        1. Admin dedi ki:

          Tahakkukla ilgili idari para cezası gelmez, sadece ek aylık prim ve hizmet belgesi verilmesi gerekirse ve verilecek bu belgenin yasal süresi geçmiş olursa idari para cezası gelir.

  25. KASAP dedi ki:

    Benim 1997 de basın çalışanı olarak işe başladım, 2 koduyla girilmiş olması gereken 2,5 sene yalnışlıkla 1 kodu ile girilmiş (Normal Çalışan ). Sonrası kendiliğinden düzelmiş görünüyor ama baştaki bu 2,5 sene hata işyerindenmi kaynaklı yoksa bodromdan sisteme geçirilirken SGK kaynaklı bir hatamı ? Bunun tespiti için arşivden Bodrolarımın incelenmesini talep eden bir yazı yazmam gerektiği söylendi. Bana bu dilekçe yazımı konusunda yardımcı olurmusunuz. Bu anlatıklarımı nasıl dilekçeye dökebilirim ?

    1. Admin dedi ki:

      SGK Başvuru Form ve Dilekçeleri sayfasındaki dilekçe örneklerinden yararlanabilirsiniz. Çok ayrıntıya gerek yok; ………… tarihleri arasında falan işyerinde basın çalışanı olarak çalıştığım halde bu çalışma süreme ait fiili hizmet süresi tarafıma verilmemiştir, gerekli düzeltmeler yapılarak …………….. tarihleri arası çalışmalarıma ait fiili hizmet sürelerinin sigortalı hizmetlerime eklenmesini arz ederim şeklinde bir dilekçe yeterli olur.

      1. KASAP dedi ki:

        teşekkür ederim

  26. levent dedi ki:

    benım ssk gırışim 25/8/1992 ılk sıcıl numaram 01/10/1992 de inşaat 20 gun çalıştım edevletten baktııgımda bu 20 gunluk yatan prım ıptal yazıyor 1993 de aynı muatahıtde 62 gunluk prım yatmış ordada tekrar ıptal yazıyor ve 1992 prım gun sayım sıfır gozukuyor edevletde ılk pırım 1996 gozukuyor bu emeklı etkılermı teşekkurler

    1. Admin dedi ki:

      Verdiğiniz bilgilere göre 1996’ya kader sıfır gününüz olduğu için giriş olarak 1992 değil 1996 esas alınır ve bu da tabii ki daha geç emeli olmanıza sebep olur. İptal edilen prim günlerinizle ilgili olarak iptal edilen prim günlerinizin bildirildiği işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne bir dilekçe yazarak iptal sebebini sorabilirsiniz, bahsettiğiniz müteahhit sahte sigortalı bildiren biriyse ondan dolayı adınıza bildirilen sigortalılıklar iptal edilmiş olabilir.

  27. levent dedi ki:

    bırde sıgorta başlangıcım 1992 sayılır yoksa 1996 da yatan 110 gunluk pırm sayılır 1992 ıptal olan prımleı nasıl bır işlem yapmalıyım teşekkurler

  28. levent dedi ki:

    admın teşekkur ederım bır soum daha olacak 1992 ve 1993 ssk hızmet dokumunde yattı gozukumde sonra ıptal yazan gunlere hizmet tespıt davası açabılırmıyım o zaman benle çalişan işcılerı bulamam ama mutahıtın yerı bellı mutahıtlığı bırakmış

    1. Admin dedi ki:

      Önce iptal sebebini öğrenin, sonucuna göre hizmet tespit davası değil de Kurumun iptal işleminin iptali için iş mahkemesinde dava açabilirsiniz, ancak bunun için silinen hizmetlerinizin fiili (gerçek) çalışmaya dayanıyor olması gerekir.

  29. cenk dedi ki:

    sayın admın ben 2010/2015 sudıarabıstan da turk fırmasında çalıştım fırma benım ssk sıgortamı yatırmamış aynı işyerınde çalışanların ssk hızmet cetvelınde BK/B/DK bolumunde 21 yazıyor .ssk pırımlerım için fırmayı mahkemeye verebılırmıyım .2cısorum kendım borclansam yenı yasagore yurtdışı borçlanması 4b sayılıyor bu benıde kapsıyormu

    1. Admin dedi ki:

      Ülkemiz ile Suudi Arabistan arasında sosyal güvenlik sözleşmesi yok. 5510 sayılı Kanunun 5/g maddesine göre de Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerini işveren sadece kısmi sigortalı yapmak ve adına kısa vadeli sigorta (iş kazası – meslek hastalığı) kolları ile genel sağlık sigortası primini ödemek zorunda. Çalışan isterse uzun vadeli sigorta (emeklilik) kollarına ait primi isteğe bağlı sigorta kapsamında ödeyebiliyor. Arabistan’daki çalışmalarınız boyunca işveren sizi sigortalı yapmamışsa kayıt dışı çalıştırdığı için şikayet edin tabii ki, ancak emekliliğe esas prim günü yönüyle bunun size bir faydası olmaz, çünkü bu kapsamdaki primlerinizi sizin ödemeniz gerekirdi.

  30. cenk dedi ki:

    yardımcı olduğunuz için teşekkur edrım. Çalışan isterse uzun vadeli sigorta (emeklilik) kollarına ait primi isteğe bağlı sigorta kapsamında ödeyebiliyor.demişsınız.bende fırmaya dava açmadan toplu olarak odeyebılırmıyım. odededığımde pırım ssk sayılıyor. yoksa isteğe bağlı 4b mı sayılıyr bu konudada bılgı verebılırmısınz ınternetde araştırdım bılgı edınemedım

    1. Admin dedi ki:

      Bu şekilde ödenen isteğe bağlı sigorta primleri 4/a (SSK) kapsamında sayılır. Ancak artık geriye doğru ödeme yapamazsınız, çükü isteğe bağlı sigortada başvuru yapıldıktan sonrası için prim ödenebilir. Ancak işveren sizi sigortalı bildirmediği için bu hakkı kaybettiğinizden, açacağınız davaya geriye dönük uzun vadeli sigorta kollarına ait primleri ödeme hakkının verilmesini de talep edebilirsiniz, tabii sonuç ne olur bilemeyiz.

  31. Elmina dedi ki:

    Merhaba, Benim 01.10.1990 tarihinde ilk sigorta başlangıcım var. Ama 1990 yılında 120 gün başka bir kişi adına 1992 yılında da 120 gün başka bir kişi adına ( iki farklı kişi adına ) yatırılmış görünüyor. Sigorta sicil numaram ve TC numaram girildiğinde bu 240 gün benim hesabımda çıkıyor. Burada sadece isim hatası var. İstanbul Unkapanı sigorta müdürlüğü işe ilk giriş belgemi “aslı gibidir” yapıp bana fotokopisini verdi. Ve bu belgeyle birlikte isim düzeltmesini Bağcılar SGK ya yapmam gerektiğini söyledi. Bağcılar Sigortaya nasıl bir dilekçe yazmalıyım? Bana yardımcı olabilir misiniz? Bu dilekçelerin standart hazır bir formu var mı?

    1. Admin dedi ki:

      SGK Başvuru Form ve Dilekçeleri sayfasındaki örnek dilekçelerden birini kullanabilirsiniz, sadece dilekçenin talep / içerik kısmını değiştirmeniz yeterli olur. Dilekçede; “Hizmet dökümümde başka kişilerin isimleri görünmektedir, gerekli düzeltmelerin yapılmasını arz ederim.” ya da “Hizmet dökümümde bana ait olan 1990 ve 1992 yılındaki sigortalı hizmetlerim de başka kişilerin isimleri görünmektedir, söz konusu hizmetlerime ait sigortalı giriş bildirgesi ektedir, gerekli düzeltmelerin yapılmasını arz ederim” şeklinde kısa bir yazı yeterli olur.

      1. Elmina dedi ki:

        Çok Teşekkür ederim.

    2. Mutlu Ceylan dedi ki:

      Farklı isimleri ogrenebilirmiyim

    3. Mutlu Ceylan dedi ki:

      Sizde yazan isimleri ogrenebilirmiyim
      Mutluceylan1@hotmail.com

  32. ilhan dedi ki:

    Merhaba

    1994 Yılında şirket ortağı olarak bağkurlu oldum. 10 yıl boyunca şirket ortağı kaldım ve hiç prim ödemedim. Özel nedenlerden dolayı 1996 yılında başka bir işletmede SSK lı olarak çalıştım. Şuan 5035 dan günüm var. Geçmiş zamanlarda çıkan afla Bağkur hizmetini sildirdim ama kayıtlarda tescil tarihi duruyor. Benim sorum Bağkur ve SSK hizmetleri çakışır mı? Şirket ortağı olduğum zaman SSK hizmetim geçerli olur mu? Birde Eğer EYT çıkarsa benim sigorta girişim 1994 mü yoksa 1996 mı?

    1. Admin dedi ki:

      Tersten cevaplayacak olursak, 1996 öncesine ait sigortalılığınız kalmamış olduğu için 1996 giriş olarak alınır. BAĞ-KUR ile SSK çelişirse bu durumda öncelik hangisine ait o tespit edilir, diğeri dikkate alınmaz.

      1. ilhan dedi ki:

        Çok teşekkür ederim.

  33. NACİYE dedi ki:

    Merhaba;
    Bir işyerinde ön muhasebeci olarak çalışıyorum. Çalışanlardan birinin nisan ayında ayrıldığı yıllık izinin dilekçesini muhasebeciye göndermediğim için o ay ki bordroda izinde gözükmemiş ay sonunda gönderilen bordroda da kontrol etmediğim için onu fark etmemişim. Şimdi o personel eylül ayında işten çıkarıldı. Bu durumda muhasebeciden gerekli aya ait bordroyu düzeltmesini ve iznini göstermesini istesem düzeltmesi olur mu? ve cezai bir sonucu olur mu?

    1. Admin dedi ki:

      Sadece iptal aylık prim ve hizmet belgesi vereceğiniz için cezası olmaz, ancak SGK belgeyi inceleyip öyle işleme alabilir.

      1. NACİYE dedi ki:

        İptal edilecek olan prim ve hizmet belgesinin yerine doğru prim belgesi verilmesi durumunda mı ceza olmayacak. Yani örnek vererek sormam gerekirse;
        Kişi ayın 1’inden 20’sine kadar izinde 21’inde işbaşı yapmış. Ve bu bordroda gösterilmemiş. Kişi o ay 30 gün boyunca çalışmış gösterilmiş. Bu durumda o aya ait hizmet belgesi iptal edilip yerine yeni düzenlenmiş belge verilmesi durumunda herhangi bir cezai işlem olmaz. Doğru mu anladım? Yardımınız için çok teşekkür ederim.

        1. Admin dedi ki:

          Daha önceki uygulamalara göre belirttiğiniz sigortalı adına fazladan yapılmış 20 günlük bildirimin iptali için o kişi adına 20 günlük iptal prim belgesi verilebiliyordu ve bu bildirgeye idari para cezası uygulanmıyordu, çünkü ne zaman verilmiş olursa olsun fark etmez, iptal prim bildirgesi için idari para cezası uygulanmaz. Ancak bildiğimiz kadarıyla şu anki uygulamaya göre (eğer sonradan uygulamada veya e-bildirge sisteminde herhangi bir değişiklik olmadıysa) o sigortalı adına veya o aya ilişkin olarak verilmiş prim belgesinin tamamı için iptal prim belgesi verilmesi, ardından da doğru bilgileri içeren ek prim belgesi verilmesi gerekiyor. Ancak işveren sadece iptal prim belgesi vererek hatayı düzeltebilecekken SGK’nın sisteminin kabul etmemesi nedeniyle tüm belgenin iptali ve ek belge verme zorunluluğu doğduğundan bu ek prim belgesine de idari para cezası uygulanmıyor. Yine de işlemleri yapmadan önce isterseniz bağlı olduğunuz SGK müdürlüğü ile görüşün.

  34. ilhan dedi ki:

    1976 Doğumluyum ve 1996 SGK girişliyim 5065 günüm doldu. Şimdiye kadar Asgari ücretten SGK yatmıştı. Kalan günlerim Net 5000 tl üzerinden yatması durumunda emeklilik maaşında bir etkisi olur mu? Alacağım emeklilik maaşı neye göre hesaplanacak? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Emekli aylığı hesaplanırken ilk işe girişten itibaren SGK’ya bildirilen tüm prime esas kazançlar ait olduğu yılda geçerli olan katsayılar ve aylık bağlanma oranı uygulanarak ayrı ayrı hesaplanır, bağlanacak emekli aylığı tutarına bu şekilde ulaşılır. (Bkz. İşçilerin Emekli Aylığı Miktarının Belirlenmesi) Öte yandan şu an en düşük aylık bağlama oranı uygulanmaktadır. (Bkz. Emeklilik Aylık Bağlama Oranları Bu tarihten sonra primleriniz 5000 TL üzerinden yatsa da bu tutar aylık bağlama oranının en düşük olduğu döneme denk geldiği gibi 5000 TL çok yüksek bir rakam olmadığı için emekli maaşını çok fazla etkilemez, hissedilir derecede etkilemesi için uzun yıllar bu şekilde primlerinizin yatırılması gerekir. Öte yandan eğer 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak çalışıyorsanız burada yapılması gereken primlerinizi şu tutar veya bu tutar üzerinden değil gerçek prime esas kazancınız üzerinden yatırılması gerekir.

  35. Nazli dedi ki:

    Merhabalar

    Dogum yaptim is yerinde cqlisabilir raporunu calisamaz girmis ve 23 gun prim gunum 120 gunden eksik kalmis gecmise yonelik duzeltme verilse firmaya cok fazla ceza ve prim cilarmi bilgilerindirirseniz seviniriz

    1. Admin dedi ki:

      İşyerinin ek aylık prim ve hizmet belgesi vermesi gerekir, yasal verme süresi geçmişse aylık brüt asgari ücretin 8’de biri oranında idari para cezası uygulanır. (Bkz. 2019 SGK İdari Para Cezaları – 5510 Para Cezaları)

  36. Ahmet dedi ki:

    Merhaba, maaşım asgari ücret üzeri idi fakat geri kalan ücreti elden verdiler bodrolarda asgari idi iş mahkemesi açtım ve kazandım mahkeme aldığım gerçek ücret üzerinden işverene tazminatımı ödetti ve şimdi SGK prim davası açmak istiyorum kazanma şansım nedir

    1. Admin dedi ki:

      Bunun için SGK’ya ayrı prim dava açmanız gerekmeyebilir, mahkeme kararı ile SGK’ya başvurun, geriye dönük düzeltme yapabilir belki. Eğer SGK davada taraf olmadığı için kabul etmezse bu durumda dava açabilirsiniz ve yüzde 99,9 ihtimalle kazanırsınız.

  37. Okay dedi ki:

    7 Eylül 2019 da doğum raporu nedeniyle izne çıkan personelin ssk hizmet listesinde 24 gün eksik gün nedenine sehven “İstirahat” yerine “Devamsızlık” seçmiş ve onaylamışız
    Bu durumda Eylül 2019 daki eksik gün sebebini Devamsızlık tan istirahata nasıl çevirebiliriz? Rapor elimizde nasıl düzeltmeliyiz? ve bu düzeltme için ceza kesilir mi? Sadece eksik gün nedeni düzeltilecek herhangi gün veya prim tutarı değişmeyecektir. Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere bu durum iptal ve ek prim belgesine gerek kalmadan vereceğiniz bir dilekçeye istinaden düzeltilebilir, bunun için herhangi bir idari par cezası da uygulanmaz.

  38. Murat G. dedi ki:

    Kadın çalışan 4 aydır çalışmakta hamileliği sebebiyle izin doğum öncesi rapor) başlamasına 40 gün kala ücretsiz izin kullanacak(işyeri uzak ve 3 vasıta ile geldiği için) Bu durumda doğum parası almasına bir engel varmıdır? Çalışmaya devam ediyor ancak mesafe ve hamileliği ilerlediği için işyeri ile ücretsiz izinde anlaşıldı Kolay Gelsin

    1. Admin dedi ki:

      Sigorta çıkışı verilmezse sorun olmaz.

  39. Aslı dedi ki:

    Personelin 13 kodundan bildirilen prim tutarında gün sayısının tamamını eksik gün bildirmişiz , prim tutarı değişmiyor ama 30 gün eksik SGK ödenmiş görünüyor kişiye yapılacak düzeltme işleminde ipc uygulanır mu Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Anladığımız kadarıyla o kişinin kazancını SGK’ya bildirmişsiniz ancak gün sayısını 0 göstermişsiniz, burada maddi bir hata var isterseniz işyerinin bağlı olduğu SGK müdürlüğüne konuya ilişkin bir düzeltme dilekçesi verin, eğer kabul edilirse ne ala edilmezse iptal ve ek prim belgesi vermeniz gerekir. Bu arada eğer belirttiğiniz hata 2019/Ekim ayı aylık prim ve hizmet belgesiyle ilgiliyse henüz süresi geçmemiş olduğundan hiç uğraşmadan o belgeyi iptal edip ek prim belgesi verebilirsiniz, ancak fazla süre kalamadığından acele etmeniz gerekir.

  40. huseyin dedi ki:

    merhabalar emekli olalı 2 yıl oldu.Fakat sgk dökümümden baktığım da 2011 ile 2013 arasındaki primlerim de asıl yazıyor sonra iptal yazıyor sonra tekrar asıl yazıyor yaklaşık 28 ay böyle gözüküyor yani asıl yazan iptal esilmiş sonra tekrar asıl yazılmı.ama prim sayımda bir düşme yok.Bu neden olur acaba?SGK ya sormadan önce Önce size sorayım dedim teşekkürler iyi çalışmalar.

    1. Admin dedi ki:

      Mevzuatta işverenlere birden fazla teşvikten yararlanma imkanı verilmiş olup, işveren hangi işçisi için hangi teşvikten yararlanacaksa prim belgesini ona göre vermesi ve belgede kanun numarasını yazması gerekiyor. Ancak bazen işverenler / muhasebeciler yanlış teşvik için belge vermiş olabiliyor, daha sonra belgeyi iptal ederek doğru teşvik için belge veriyor. Bazen de birden fazla işyeri olan işverenler o işçiyi yanlış işyerinden bildirmiş olabiliyor, bunu düzeltmek için iptal – ek prim belgesi verebiliyor. Genelde iptal ve ek prim belgesi bu sebeplerle veriliyor. Siz prim gün sayınızda bir düşme olmadığını belirmişsiniz, prim gün sayısının yanında yer alan kazanç tutarına da bakın, herhangi bir eksiklik yoksa bir problem de yok demektir.

  41. enes dedi ki:

    Merhabalar
    Part-time çalışan bir personelim eylül ayında 8 gün çalışmış fakat Sgk’ya 15 gün olarak bildirilmiş, 7 gün fazla bildirildiği için düzeltmek istiyorum.Sizce nasıl bir yol izlemeliyim.

    1. Admin dedi ki:

      İptal prim belgesi vermeniz gerekir. Cezası yok, ancak SGK doğrudan işleme alır mı bilemeyiz. (Bkz. SGK Süresinden Sonra Verilen Prim Belgeleriyle İlgili Hangi İşlemleri Yapar ? başlıklı yazı)

  42. veli dedi ki:

    Merhaba İşyerim son 6 aydır sgk primimi yatırmamış herhangi bir ücretsiz izine çıkmadım. Eksik gün 7 görünüyor. Bu durumda hak kaybı yaşarmıyım ? Eğer hak kaybı yaşarsam bu sorun nasıl düzeltilir.

    1. Admin dedi ki:

      07 eksik gün nedeni “puantaj kayıtları” demek, eğer siz 6 aydır adınıza hiç kazanç bildirimi yapılmadıysa, o aylarda hiç işe gitmediniz demektir, hak kaybı konusuna gelince eğer o aylarda işyerinde çalıştınızsa bu sigortasız çalıştırıldığınız, 6 aylık çalışmanızın boşa gittiği anlamına gelir, ayrıca işten ayrılmanız halinde sağlık yardımı almak konusunda hak kaybına yol açar.

  43. zeynep dedi ki:

    Çalışma izni alınan bir yabancı çalışanı sehven aynı şirket içinde farklı bir şubemize transferini yaptık. giriş-çıkış bildirge iptali için dilekçe yazılıp iki kuruma da gönderildi fakat e-bildirgede çıkış tarihi ve nakil kodu ekim ayı bildirgesinde verilmiş oldu. Çalışma izninin iptal edilmesi durumu söz konusu mudur ve onaylanmış Ekim ayı bildirgesinde çıkış tarihi ve kodu nasıl silinebilir?

    1. Admin dedi ki:

      Yaptığınız işlemler hatalı da olsa çalışma izninin iptalini gerektirmez. Belli bir tarihten sonra bildirgede değişikliği ancak SGK yapabilir, bunun için SGK’ya dilekçe vermeniz gerekir.

  44. celal dedi ki:

    çalıştığım resmi kurumda 11.11.2019 tarihinde yıllık ücretsiz izne ayrılan personelin evrakları tahakkuk birimine ulaşmadığı için sgk işlemleri yapılmamış şu anda geriye dönük işlemler yaparsak idari para cezası ile karşılaşa bilirmiyiz. teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Evraklara göre değişir, bu personelle ilgili yapılmamış SGK işlemleri nedir, örneğin 11.11.2019 tarihinden sonrası için de bu personel için SGK’ya kazanç bildirildiyse, geriye dönük iptal prim belgesi verileceği için idari para cezası uygulanmaz, yine aynı şekilde Kasım ayına ait aylık prim belgesinin verme süresi 23 Aralık’ta dolduğundan bu kapsamda verilecek düzeltme amaçlı prim belgeleri için de henüz süre geçmemiş olduğunda idari para cezası uygulanmaz.

  45. İsmail Akkaya dedi ki:

    Merhaba, daha önce calıstıgım bır restorandan deneme süresi içinde kendi rızamla istifa ederek ayrıldım. Ancak restoran yönetıcısı bu ayrılısımın bana pahalıya patlayacagını söyleyerek istifamı aldı. Sonradan öğrendim ki istifa dilekçemi karşılıklı herhangi bir sorumluluk olmadıgı ve deneme süresi içinde istifa ettiğim halde kişisel tercih olarak işleme koymamış ve şirkete bildirmemiş. İşten çıkış tarihinden bir kaç sonra başka bir mağazada işe girmiş olmama rağmen devamsızlıktan işten atılmısım gibi görünüyor. Yeni iş yerinde işe başlama tarihim 07.03.2018 eski iş yerinden işten atılma tarihim 20.03.2018 halbuki ben işe giriş tarihim olan 10.02.2018 tarihinden yaklaşık 22 23 gün sonra istifamı vererek ayrılmıştım.Sgk da bu kaydı nasıl düzelttirebilirim. Konuyla ılgılı şahsın ceza almasını mümkün müdür. Başvuru yaptığım işyerlernin hiç biri geri dönüş sağlamıyor devamsızlıktan işten atılmıs oldugumu görüntülemeleri mümkün müdür? Yardımcı olursanız cok mutlu olurum. Teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Devamsızlıktan işten çıkarıldığınızı başka işyerleri göremez, bunu sadece siz kendiniz e-Devlet’ten görebilirsiniz. Bu konudaki düzeltmeyi de normalde işyeri kendisi yapabilir sadece, ancak verdiğiniz bilgilere göre bunu yapmayabilirler, isterseniz işyerinin bağlı olduğu SGK müdürlüğüne şikayet dilekçesi veri.

  46. İsmail Akkaya dedi ki:

    Cok teşekkür ederim.

  47. Serap dedi ki:

    15 gün raporlu olan personel yanlışlıkla 18 gün bildirilmiş.Bununla ilgili ne gibi bir işlem uygulanır?Cezası var mıdır?

    1. Admin dedi ki:

      Fazladan yapılan bildirim için iptal aylık prim belgesi verilmesi gerekir, iptal prim belgesi için de ceza uygulanmaz.

  48. Fatih dedi ki:

    Merhabalar, 1 Kasım itibariyle şahıs şirketi açtım aynı gün itibariyle 4b kaydı yapıldı. prim borcum olmamasına rağmen 4b hizmet dökümünde gün sayıları sıfır görünüyor. serbest zamanlı işlerde hizmet dökümü istendiğinde bu durum kabul edilmiyor ve işimi yapamıyorum. nasıl çözülebilir?

    1. Admin dedi ki:

      Bağ-Kur kaydınızın bulunduğu SGK Müdürlüğü ile görüşün, gerekirse hizmet dökümünüzü de oradan alabilirsiniz.

  49. Mustafa dedi ki:

    Merhaba kasım 2019 ayına ait aylık prim bildirgesine sehven 01 raporlu olarak girilmiştir aslında girilmesi gereken 07 kodu olacaktı programa dikkat etmeden bildirge 01 e bildirge onaylanmıştır gün değişikliği ve prim değişikliği yoktur sadece eksik gün kodu değişikliği yapmak istiyorum 20 kişide aynı hata olmuştur yardımcı olurmusunuz

  50. Mustafa dedi ki:

    Bununla ilgil sgk denetime yazı yazarız denetmenler karar verir kodu biz değiştiremeyiz 07 kod puantaj kayıtları olduğu için geçmişe dönük evrak hazırlayıp getirseniz bile denetim elemanlarının elinde karar dedi zaten bunun tespitini işveren fark etti dilekçeyi nasıl ne şekilde yazıp vermemiz gerekiyorcalisan işçilerimizde alıp denetim memuruna götürmekte yarar sağlar mi

    1. Admin dedi ki:

      “Kurumunuza verdiğimiz 2019/Kasım ayına ait aylık prim ve hizmet belgesinde aşağıda isimleri yer alan sigortalılarımızın eksin gün nedenlerini 07 girmemiz gerekirken sehven 01 olarak girmiş olduğumuzu sonradan fark ettik. Buna ait sigortalıların imzalarını da taşıyan puantaj kayıtlarının fotokopisi ekte olup, adı geçen sigortalıların aylık prim ve hizmet belgesinde 01 olarak görünen eksik gün nedenlerinin 07 olarak değiştirilmesini………..” şeklinde bir dilekçe verebilirsiniz.

  51. MUSTAFA dedi ki:

    bu dilekçeyi verdiğimiz taktirde denetime yazarlarsa herhangi bir cezai durum söz konusu olur mu

    1. Admin dedi ki:

      Hayır bunda cezai bir durum olmaz, süresi geçtikten sonra aylık prim ve hizmet belgesi vermiş olma durumu yok çünkü.

  52. Bulent dedi ki:

    Merhaba benim ise giris tarihim 1995 fakat sgk nin dokumunde baskasinin ismi ile girilmis diger bilgiler dogru baslangic oldugu icin benim icin onemli duzeltme durumum varmi acaba cevabiniz icin tesekkurler

    1. Admin dedi ki:

      SGK Müdürlüğüne dilekçe vermeniz gerekir, yapılan inceleme sonucunda o giriş tarihinin ve o giriş tarihine ait sigortalı hizmetlerin size ait olduğu anlaşılırsa gerekli düzeltme yapılır.

  53. emre dedi ki:

    Merhaba 2019/12 dönemi 03.01.2019 tarihinde tahakkuk fişi onayladım fakat firma indirimden faydalanıyor 12.ayda indirimden faydalanamadım bunun için tekrar tahakkuk düzeltme yapılsa indiirm tekrar sağlanır mı para cezası uygulanır mı

    1. Admin dedi ki:

      Kastettiğiniz 5 puanlık prim indirimi ise indirimden yararlanılacak aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin süresinde verilmiş olması ve indirim ve teşvikler düşüldükten sonra işverenin ödemesi gereken prim tutarının süresinde ödenmiş olması gerekir. Süre geçtikten sonra yapılan belge düzeltmeleri işe yaramaz. (Bkz. 2019 SGK Teşvik Rehberi)

  54. murat dedi ki:

    merhabalar. Ben 1999 yılında bir işyerinde çalıştım.sigortamı 3 ay yapmadı diye işten ayrıldım. Ama işveren korkudan olsa gerek 2000 yılında ben başka bir işyerinde çalışırken bana yatırmadığı aylar kadar sigorta yatırmış. buradaki yanlışlığı düzeltmek mümkün mü?

    1. Admin dedi ki:

      Bu düzeltilecek bir durum değil, işverenin başka yerden yaptığı sigorta o işyerinde fiilen çalışmadığınız için sahte sigortalılık sayılır ve iptal edilmesi gerekir. Sigortasız çalıştığınız yerdeki çalışmalarınızı ise hizmet tespit davası açarak ispat ettirmeniz gerekir, ancak o işyerinden hiç sigorta girişiniz verilmediyse 5 yıllık süre geçmiş olduğundan zaman aşımı nedeniyle artık dava da açamazsınız.

  55. Hakan dedi ki:

    Merhaba benim maaş bildirgem düşük gözüküyor. Geçen ay 5300 tl bu ay 2800 tl nasıl yanlış olabilir.

    1. Admin dedi ki:

      Maaştan kastınız emekli maaşı ise SGK Müdürlüğüne başvurun.

      1. orhan dedi ki:

        merhaba ilk sigorta açılışım 2018 8.ayda bir iş yerinde 1 gün çalışmıştım ancak iş yeri yanlışlıkla 1 gün yerine 0 gün olarak çıkış yapmış bununla ilgili iş yeri ek bildirge ile 1 günlük prim için dilekçe verdiği zaman ne kadar sürede belli olur ve olabiliyor mu acaba 2018 deki 1 günüm yansırmı sigortaya saygılar..

        1. Admin dedi ki:

          SGK prim belgesini incelemeye sevk etmeden işleme alırsa süreç uzun sürmez, incelemeye sevk ederse süreç uzayabilir. (Bkz. SGK Süresinden Sonra Verilen Prim Belgeleriyle İlgili Hangi İşlemleri Yapar ?) Eğer prim belgesi kabul edilip işleme alınırsa 1 günlük çalışmanız sigortalı hizmetlerinize eklnir.

  56. orhan dedi ki:

    cevabınızı bekliyorum

  57. mehmet dedi ki:

    merhaba sgk dökümünde aslli sigorta ile kısmı istihdam sigortam var kısmi istihdam olanın gözükmesini istemiyorum döküman aldığımda nasıl yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Kısmi istihdam mı, kısa vadeli sigorta mı, eğer hizmet dökümünde kısa vadeli sigortanın görünmesini istemiyorsanız sadece uzun vadeli sigorta günlerinize ait hizmet dökümü alabilirsiniz. Ancak kastettiğini kısmi istihdam yani part-time çalışma ile ilgiliyse, böyle bir imkan yok, hizmet dökümünde kısmi istidama ait sigorta günleri de görünür.

  58. kulu dedi ki:

    sayın admın ben sudıarabıstanda çalışıyorum fırma adıma kısa vadeli sigorta (iş kazası – meslek hastalığı) kolları ile genel sağlık sigortası primini öduyor.burdakı iş bıtınce turkıye gıttığımde işsızlık maaşi alabılırmıyım.(2 sene once arabıstana gemeden işsızlık maaşını 1 ay almıştım)

    1. Admin dedi ki:

      Alamazsınız, çünkü adınıza işsizlik sigortası primi ödenmiyor.

  59. cürek dedi ki:

    Merhabalar…. Bir devlet okulunda ders ücreti karşılığı çalışan öğretmen 24 ocak 2020 tarihinde kendi isteği ile işten ayrıldı… öğretmenin 2020 ocak ayında çalıştığı 22 saatlik ücretini ödemek için SGK’ nın yeni v2 e-bildirge sayfasına ilk defa giriş yaptım..daha önce v1 sayfasındaki gibi pek tutarını, çalıştığı gün sayısını eksik gün sayısını yazdım ancak sürekli “sigortalının gün sayısını hatalı girdiniz” uyarısı veriyor. 22 saat çalışma karşılığı olarak “çalıştığı gün sayısı”nı 3 gün “eksik gün sayısı” nı 28 gün girdim yukarda yazdığım hatayı verdi…günleri değiştirdim ama olmadı… nerede hatalı işlem yaptığımı anlamadım…bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum..

    İyi çalışmalar

    1. Admin dedi ki:

      SGK’ya ayrı aylık prim ve hizmet belgesi verme uygulaması 2020/Ocak ayından başlamak üzere sona ermiş, bunun yerine Maliye’ye muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verme zorunluluğu getirilmişti, yaşadığınız problemin bundan kaynaklanıyor olabilir diyeceğiz ancak Ancak 9 Şubat 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile geçiş yine ertelendi, bir yerde hata yapıyor olabilirsiniz ve tek belge uygulamasına geçildiği için SGK sistemi kapatmış olabilir. Böyle bir durum söz konusu ise tek belgeye geçiş yine ertelendiği için SGK kısa sürede sistemi tekrar açar.

  60. serpil dedi ki:

    merhaba bir mükellefimizin çalışanının raporunu onaylayıp e bilddirgede full calısıyo olarak gosterdım halbukı raporluymus ama bılmıyorduk ful calıstı gosterdıgımız için rapor parasını alamadı ne yapmamı gereklı dilekçe vb ne gereklı ?

    1. Admin dedi ki:

      SGK’ya durumu belirtir bir dilekçe verin, çünkü istirahatli sigortalının işyerinde çalışmadığına dair bildirimde sonradan herhangi bir iptal veya düzeltme şeklinde bir uygulama yok.

  61. İNSAN KAYNAKLARI dedi ki:

    Merhaba. E bildirge için v2 ekranındayım soyadı değişikliği olanları nasıl doğrusunu görüyorsunuz

  62. halil dedi ki:

    @admin. vergi indiriminden 3600 gün ile emekli oldum 4 yıl önce. malum emekli maaşı yetmediği için bir iş yerinde çalışmaya başladım, çalışmaya başlamadan önce de alo 170 e sordum çalışırsam emeklilik ile bir sorun yaşar mıyım dedim, yok sorun olmaz dedi sosyal güvenlik destekleme pirimi üzerinden girişiniz yapılacak diye de bilgi paylaştı alo 170. bana gün sgk dan aşağıda sizinle paylaşacağım SMS geldi

    SN. HALiL E….T 4-A KAPSAMINDA SIGORTA TESCILINIZ Zorunlu Sigorta SIGORTA KOLU KAPSAMINDA 24.02.2020 TARIHINDE YAPILMISTIR. SAGLIKLI VE GÜVENLi GÜNLER DiLERiZ. diye mesaj geldi.

    acaba iş yeri muhasebecisi girişimi yanlışlıkla SGDP değil de başka bir iş kolu üzerinden normal çalışan olarak göstermiş olabilir mi?
    sıkıntı yaşar mıyım, bir şey yapmalı mıyım. bilgilerinizden ötürü ayrıca teşekkürler sayın admin kolay gelsin.

    1. Admin dedi ki:

      SGDP’li olarak çalışanlar da 4/a kapsamında zorunlu sigortalı olarak sayılmaktadır. Mart ayında muhasebeci Şubat ayına ait prim belgesini verdiğinde hizmet dökümünüze bakabilirsiniz, eğer orada bu işyerindeki sigortalı hizmetiniz görünüyorsa SGDP’li değil normal sigortalı bildirilmişsiniz demektir. Ancak o zaman çok geç olur, SGK emekli aylığınızı keser, en azından bir aylık emekli maaşını geri ister, uğraşmak zorunda kalırsınız. Bu nedenle gecikmeden işyeri muhasebecisi ile görüşüp netleştirmenizde fayda var. Eğer normal sigortalı olarak işe girişiniz verilmişse gecikmeden SGK’ya dilekçe verip düzeltmeleri yerinde olur.

  63. Didem dedi ki:

    Merhaba. 28.01.2020 de işten ayrılıp 29.01.2020 de işe başladım, daha doğrusu ben o gün işe girişimin yapıldığını sanıyordum fakat işe girişim 30.01.2020 de yapılmış. İşsizlik maaşına başvurabilmem için son 120 gün kesintisiz çalışma şartı var fakat aradaki 1 günden dolayı hak kazanamıyorum. Bu durumla alakalı nasıl bir düzeltme yapılabilir ya da düzeltme yapılır mı? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Düzeltme yapmak mümkün, bunun işin işyerinin işe giriş bildirgesindeki işe başlama tarihinin düzeltilmesi için SGK’ya dilekçe vermesi, ayrıca sizin adınıza Ocak ayına ilişkin olarak verdiği prim belgesini iptal ettirip yeni bir prim belgesi vermesi gerekir.

  64. saliha dedi ki:

    Merhaba,
    Bir personelim 29.01.2020- 02.02.2020 tarihleri arası rapor aldı. İşveren olarak rapor onayını yaptım. Ancak sehven ocak ayında eksik gün bildirim yapmayı unuttum ve 30 gün bordro hazırladım. bu hatayı bugün farkettim. Nasıl bir yol izlemeliyim. İdari para cezası uygulanır mı ? Şimdiden teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Düzeltme işlemi için iptal ve ek prim belgesi vermeniz gerekir, iptal prim belgesi için ceza uygulanmaz, ancak Ocak ayına ait prim belgesinin süresi geçtiği için ek prim belgesinden dolayı ceza uygulanır. Öte yandan sizin için 1 günlük prim ödemiş olmak sorun değil, işçi hakkında çalışmadı bildirimi yaptığınız halde o gün için de SGK’ya kazanç bildirmiş olmanızsa, mevzuat buna engel değil. Çünkü işveren raporlu olduğu sürede işyerinde çalışmayan işçiye raporlu günler için ücret ödeyebilir ve SGK’ya kazanç da bildirebilir. (Bkz. İstirahatli Olduğu İçin Çalışmadı Bildirimi Yapılan Kişi Adına Prim Ödenebilir mi ?) Bunun için iptal – ek prim belgesiyle uğraşmadan bağlı olduğunuz SGK müdürlüğüne durumu açıklayan bir dilekçe vermeniz veya postayla göndermeniz yeterli.

  65. Gul dedi ki:

    Merhaba 31 Aralik 2019 da isten ayrildim ve 5 ocak 2020 de ise basladim 4 ayim dolmadan burdada toplu çıkış yapılacak acaba 120 gune tamamlamak icin 5 ocakta yapailan girisim 31 aralik olarak düzeltme yapilabirmi isverenim tarafindan?

  66. Seda dedi ki:

    Merhaba
    Aralık 2019 tarihinde doğum iznine ayrıldım ocak 2020 tarihi için iş yerim sgkya ödeme yapmaması gerekirken sigorta ücretimi yatırmış bunun düzeltimi nasıl yapılabilir ve düzeltilmediği durumda sgkdan alacağım doğum ücretini etkiler mi çünkü doğum ücreti son 3 brüt maaş üzerinden hesaplanmak

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işyeriniz ayı kapsayan rapor süresiyle ilgili SGK’ya çalışmadı bildirimi yaptıysa SGK rapor paranızı öder, eğer ödemez sorun olursa işyerinin ya iptal prim belgesi vermesi ya da adınıza kazanç bildirilen ayda işyerinde çalışmadığınıza dair dilekçe vermesi gerekir.

  67. serkan dedi ki:

    merhaba.2020/02 dönemi için mevcut sigortalı çalışan yerine,2019 yılında işten ayrılan işçi için aylık prim hizmet belgesi verilmiş.Sgk düzeltme işlemleri için sistemden ek veya asıl verilmesi mi gereklidir? Kuruma evrak getrilmesine gerek varmıdır.Ceza miktarı asgari ücret/ 5 olarakmı hesaplanması gerekir.teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Yanlışlıkla hakkında kazanç bildirilen eski sigortalı için iptal aylık prim ve hizmet belgesi, hakkında kazanç bildirilmemiş olan mevcut sigortalı için de ek aylık prim ve hizmet belgesi verilmesi gerekir ve belge ek olduğu için asgari ücretin 8’de 1’i tutarından idari para cezası uygulanır, iptal için ceza uygulanmaz. Belgeleri E bildiğe V2’den veremezseniz SGK’ya gitmeden taahhütlü posta yoluyla gönderebilirsiniz, ancak bu durumda da postaneye gitmeniz gerekir tabii ki.

  68. Mehmet dedi ki:

    Merhaba resmi okul olarak ücretli öğretmen çalıştırıyoruz. Virüs nedeniyle okullar tatil oldu. Ücretli öğretmenlere mart 2020 ayında 2 haftalık ücret ödemesi yaptım bildirge düzenledim ve onayladım. Mal müdürlüğüne veriyoruz evrakları. Malmüdürlüğü bildirgeyi SGK ya gönderdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre tatil edilen günler içinde ücretli öğretmenlere ücret ödeneceği açıklandı. Şimdi tatil olan 1 hafta için ücret yapıp bildirge düzenlemem lazım. Önceki bildirgeyi (Mal müdürlüğü SGK ya göndermiş) iptal edebilir miyim. Veya ek bildirge mi düzenlemeliyim. Bilgi verirseniz sevinirim.

    1. Admin dedi ki:

      Öncekini iptal etmeden ek bildirge vermeniz halinde karışıklık olabilir, bu nedenle önceki bildirgeyi iptal edip yeni ek bildirge vermeniz daha doğru olur, iptal bildirgeden dolayı idari para cezası uygulanmaz, ek bildirgeyi de Cumhurbaşkanı kararına istinaden vereceğiniz için ceza uygulanmaz, zaten süresi de geçmemiş.

  69. Mehmet dedi ki:

    Admin bildirge onaylanmış ve SGK ya gönderilmiş iptal etme şansımız var mı

    1. Admin dedi ki:

      Aylık prim ve hizmet belgesini kastediyorsanız iptal aylık prim ve hizmet belgesi vererek, SGK’nın da kabul etmesi halinde iptal ettirebilirsiniz.

  70. HÜSEYİN dedi ki:

    Admin mart ayının e-bildirgesi onaylanmış ve ücrette sgk tarafından tahakkuk edilmiş.bazı kişilerin mart ayından ek ders karşılığı alacakları var onları e -bildirgeden veya sigortadan hangi işlemleri yapmamız gerekiyor.iptal dediğimde ücret tahakkuk edildiği için iptal işlemi yapılamaz diyor. Çok acil yardım.

    1. Admin dedi ki:

      Artık o bildirgeyi iptal edemezsiniz, bunun yerine iptal ve ek olarak ayrı ayrı iki yeni bildirge vermeniz gerekir, o verdiğiniz bildirge de sistemde aynen kalacak.

  71. Dinar dedi ki:

    Merhabalar 31.12.2019 da çıkmışım verildi işsizlik maaşına hak kazandım. Fakat işveren ocak ayı bildirgesinde sehven bildirmiş beni çıkış evrqğım duruyor ve işsizlik maaşım kesildi ek iptal verildi ama şimdide denetime gittiği söyleniyor ne yapılabilir

    1. Admin dedi ki:

      SGK belgeleri işleme koyup geriye dönük sigorta bildiriminiz iptal edildikten sonra tekrar İŞKUR’a başvurmanız gerekir.

  72. Abdul dedi ki:

    Sigorta aylık günlerini kontrol ettim bazı aylar iptal edilmiş tekrar düzeltme olmuş bu neden kaynaklanıyor her hangi bi sorun olurmu

    1. Admin dedi ki:

      Ek yazan satırdaki ücret ve çalışma gün sayısına bakın, eğer doğruysa bir sorun yok demektir.

  73. İlhan dedi ki:

    Merhaba.
    Bir personelimizin mart 2020 sgk bildirgesinde 22 gün eksik oldu. 22 günü tekrar nasıl düzeltiriz?
    Tesekkürlee

    1. Admin dedi ki:

      Bildiğimiz kadarıyla SGK’nın sitemi eksik gün için Ek prim belgesi verilmesini kabul etmiyor, önce e-Bildirge sisteminden o işçiye ait bildirim satırını silmeniz yani iptal aylık prim belgesi vermeniz, ardından da doğru gün sayısı ve prime esas kazanç tutarını içeren ek prim belgesi vermeniz gerekir.

  74. BURÇİN dedi ki:

    Merhabalar , Yeraltında çalışan personelimizin belge türü kodunu 4 olarak bildireceğimize 35 olarak bildirilmiştir.Geçmişe dönük belge kodu değişikliğini nasıl yapabiliriz ve cezası varmıdır?

    1. Admin dedi ki:

      SGK dilekçeye istinaden düzeltmeyi kabul ederse cezası olmaz, ancak iptal ve ek prim belgesi vermeniz gerekirse ek prim belgesi için ceza uygulanabilir. Dilekçe ile düzeltme yapılabilecek bazı haller yukarıdaki yazıda belirtilmiştir.

  75. Yusuf şengül dedi ki:

    1978 şubat çıkışı 1978 mart girişi kayıtlı nasıl düzelir

    1. Admin dedi ki:

      Çok zor, SGK sonradan değiştirilemeyecek nitelikte kayıt – belge isteyebilir.

  76. mustafa dedi ki:

    kosgeb nitelikli eleman desteğine başvurduk işçimizin maaşı 3.500 + agi olması gerekirken net 3.500 bildirilmiş, bu sebeple kosgeb destekten faydalanamazsınız dedi, bahse konu aylar 2019/11/12 ve 2020/01/02/03 bunları cezasız düzeltme şansımız var mıdır? Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Eğer SGK’ya yaptığınız bildirimi kastediyorsanız, çalışanlar SGK’ya net değil brüt ücretleri üzerinden bildirilirler. Eğer çalışanlarınızın brüt ücretlerini SGK’ya eksik bildirdinizse, iptal ve ek aylık prim ve hizmet belgesi vermeniz gerekir. Ek belgeden dolayı idari para cezası uygulanır. (Bkz. SGK İdari Para Cezaları – 5510 Para Cezaları)

  77. Hmyr dedi ki:

    Merhaba mali musavirim mayis 2020 yilinin sgklarinda bodroda ismi dogru ancak tahakkuk fisinde baska birisinin bilgileri var hesaplamalar dogru ancak isim farkli baska birinin sigortasi yapilmis personeliminki yapilmamis bunun icin duzeltme verilse ceza veya inceleme olurmu

    1. Admin dedi ki:

      SGK inceleme yapabilir. Ancak iptal ve ek aylık prim belgesine gerek kalmadan SGK dilekçeye istinaden düzeltme yaparsa cezası olmaz, buna karşılık SGK iptal ve ek prim belgesi verilmesini isterse bu durumda ek prim belgesinden dolayı idari para cezası uygulanır. Bu nedenle siz önce SGK ile görüşüp, sonucuna göre dilekçe veya prim belgesi verin. Çünkü önce dilekçe verirseniz ve SGK prim belgesi isterse, bu durumda belki prim belgesine aylık asgari ücretin sekizde biri değil iki katı idari para cezası uygulayabilir.

  78. Kubra dedi ki:

    Merhaba. Esim nisan 1 2020 de isten ayrildi. Is veren isine son verdi lakin tazminat olaylari olunca oyalayip sonra ise gelmedigi konusunda tutanak tuttular. Ihtar cektiler cvp vermedik nisan ve mayis ayi sigortasi yatilmis gorunuyor. Haziran basinda ihtar elimize ulasti ve 17 haziranda 29 kodu ile cikis yapildi. Isveren eksik gun bildirimi yapmasi gerekirmi nisan mayis ayi sigortasi geri cekilebilme sansi varmi is veren eger tutanaklarimi sgk ya bildirmez ise bana maas odemesi yapmak zorundami 29 kodu ile cikis oldugu icin internette tutanagin sgk ya bildirilmesi ve sgk nin devamsizlik diye alt kodunun girmesi lazim oldugu yaziyordu dogruluk orani nedir tsk edrrim

    1. Admin dedi ki:

      Eğer ilgili ayda o işyerinden SGK’ya bildirilen işçi sayısı 10’dan az ise işverenin eşinizin eksik günleri içine SGK’ya işe devamsızlığa ilişkin belgeleri vermesi gerekir. Maaş konusuna gelince de eğer işçi – işveren arasında aksine sözleşme yoksa, İş Kanunda çalışılmış gibi sayılan süreler dışında işveren işçiye sadece işyerinde çalıştığı günler / süreler için ücret / maaş ödemek zorundadır. İşçinin işyerinde çalışmadığı günler / süreler için ise işçiye ücret / maaş ödemek zorunda değildir.

      1. Ertan dedi ki:

        Merhaba, iş yerim beni emekli olarak göstermiş fakat emekli değildim. Geriye dönük olarak bu hatanın telafisi için sgk ya kendim başvurarak bu hatayı düzeltebilir miyim? İş yeriyle tartışmalı olduğum için iş yeri bu hatayı düzelmek istemiyor. Teşekkür ederim

        1. Admin dedi ki:

          İşyeri sizi emekli olarak SGK’ya bildirdiyse sizi sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak bildirmiştir. Ancak emekli olmayan bir çalışanın SGDP’li olarak SGK’ya bildirilmesi mümkün olmadığından, işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne bir bunun düzletmesi için bir dilekçe verin. SGK kendi kayıtlarından zaten o işyerinde çalıştığınız süre boyunca emekli olmadığınızı göreceği için, işyerinden düzeltme belgelerini ister, işveren bu durumda vermek zorunda kalır.

  79. Nedim dedi ki:

    Sayın yetkili,

    1970 doğumlu ve Türkiyeden 1987 yılından takribi 180 gün sigorta girişliyim.

    1992 yılından beri almanyada sigortalı çalışmaktayım.

    3 yıl önce yurtdışı borçlanması yaparak (sanırım 5400 gün olucak) ödememi yaptım.(işlemlerimi bu işlerden anlıyan biri yapmıştı !!! ).

    50 yaş itibari ile ki buda 21 ağustos 2020 tarihinde doluyor emekli olabileceğim söylendi.

    Fakat benim formlarımı doldurup başvuruyu yapan arkadaş bi hata yapmış ve hatasını yeni farketti alıcağım emekli aylığı 1600 tl civarı görünüyor fakat hata yapılmasa imiş 2600 tl olacağı söylendi.

    Emekliğ aylığı alma başvurusunda bulunmadım,bu hatayı düzeltme şansımız varmıdır?

    Var ise nasıl yardımcı olabilirsiniz?

    Saygılarımla,

    1. Admin dedi ki:

      Nasıl bir hataymış ki emekli maaşı yaklaşık 1000 TL fark ediyor anlayamadık, tam olarak nasıl bir hata yapılmış bilemediğimiz için sorunuza cevap vermemiz de zor.

  80. Harun Kaya dedi ki:

    Merhabalar işyerimizde bulunan işçi keseneğini brüt ücreti sgk ya fazla bildirmişiz normal yatması gereken prim miktarı sgk hesabına yatmış ama bildirgedeki tutar ile yatan tutar arasında fark var bildirgedeki tutardan daha az yatmış oldu ve borç gözüküyor ne yapmam gerekir.

    1. Admin dedi ki:

      Düzeltme için iptal ve ek prim belgesi vermeniz gerekir.

  81. Harun Kaya dedi ki:

    Hocam düzeltme için iptal ve ek prim belgesi düzenlersem cezai işlem uygulanır mı

    1. Admin dedi ki:

      İptal prim belgesi için ceza uygulanmaz, ancak süresi geçtiyse ek prim belgesi için ceza uygulanır.

  82. gnl dedi ki:

    bir önceki bildirge dönemine ait 5510 sayılı indirim koduyla onayladığımız bildirgede 1 çalışanın bildirimi atlanmış. şimdi farkettik ve bildirimini V2 den yapmak istiyoruz . Asıl mı Ek olarak mı yapmalıyız. Ek olarak yapacaksak bu sigortalı için 00000 kanun kadu seçerek yapabilirisiniz diyor. lütfen geri dönüşünüzü bekliyorum

    1. gnl dedi ki:

      hocam merhaba demeden direkt konuya girdiğimi farkettim :). bir de önceki sorumun devamı olarak 00000 ‘ı seçtiğimde de bu kodla Asıl vermediğimiz için kabul etmiyor. asıl olarak mı giriş yapmalıyım yoksa ek-9 ile halledebilir miyiz ? erken cevaplarsanız çok mutlu oluruz. şimdiden teşekkürler.

      1. Admin dedi ki:

        Söz konusu ayla ilgili olarak daha önce aylık prim ve hizmet belgesi verdinizse, şimdi vereceğiniz prim belgesi asıl değil, ek prim belgesi olur normalde. Ancak şimdi vermek istediğiniz prim belgesinde göstereceğiniz teşvik kanun numarası ile o aya ilişkin olarak daha önce vermiş olduğunuz prim belgesindeki teşvik kanun numarası aynı değilse, sistem o nedenle asıl prim belgesi verilmediği gerekçesiyle ek prim belgesi kabul etmiyordur, bu durumda şimdi vereceğiniz belgeyi de asıl prim belgesi olarak vermeniz gerekir.

  83. SELEN AKÇA dedi ki:

    merhaba,

    kısa çalışmadan dolayı prim günlerini mart ayında 7 gün eksik bildirdik . bu durumu düzeltmek istiyoruz yani 7 günlük primlerini ödemek istiyoruz .bu durumda iptal-ek mi düzenlemeliyiz. yoksa sadece 7 günlük ek bildirge mi vermeliyiz.süresi içinde verilmeyeceği için %5 lik indirimden faydalanamıyoruz. iptal-ek düzenlediğimizde % 5lik indirimde dezavantajlı olmaz mıyız.netice de 24 günlük primlerini indirimli ödedik

    1. Admin dedi ki:

      Bildiğimiz kadarıyla iptal ve ek vermeniz gerekiyor, SGK’nın sitemi sadece ek verilmesini kabul etmiyor.

  84. Yusuf CEBECİOĞLU dedi ki:

    1999 2001 yılları arasında yatırılan eksik günleri nasıl talep ederim

    1. Admin dedi ki:

      İş Mahkemesinde hizmet tespit davası açmanız gerekir.

  85. eylül dedi ki:

    Merhaba, 01.09.2020 tarihinde bi işe giriş yaptım 6111 nolu teşvikten yararlandırmıştık fakat muh sgk sını yaparken uyarı veriyor 6111 sayılı teşvikten yararlanamaz diye bunu nasıl düzeltebilirim, teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Sebebini biz bilemeyiz, primleri zamanında ödememiş, prim belgesini zamanında vermemiş olabilirsiniz, SGK’ya sigortasız eksik sigorta bildirimi yapmış veya sigortasız işçi çalıştırdığınız tespit edilmiş olabilir, başka teşvikten yararlanıyor olabilirsiniz, sistemsel bir hata olabilir. Sebebini ancak bağlı olduğunuz SGK Müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.

  86. Kubra dedi ki:

    Merhaba doğum izninde olmama rağmen muhasebeci 10 gün çalışıyor olarak göstermiş ikinci raporu girmemiş rapor paramın yarısını aldım diğer yarışında bir problem oluşturur mu durum yada ileriye dönük bir sorun olur mu simdiden teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Muhasebecinizin SGK’ya yaptığı bildirimin ayrıntısını bilmiyoruz, eğer adınıza 10 günlük kazanç ve sizi işyerinde çalıştı olarak bildirdiyse rapor paranız kesilebilir. Doğum izninde olup işyerinde çalışmadığınıza göre bu hatalı bir bildirimdir, muhasebeci iptal prim belgesi vererek bunu iptal edebilir, iptal işlemi için ceza uygulanmaz. Diğer seçenek adına kazanç bildirilen sigortalı işyerinde çalışmamıştır seçeneğini işaretlemişse rapor paranız yine kesilmez. Çünkü SGK için önemli olan istirahat süresinde işyerinde çalışıp çalışmadığınızdır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/istirahatli-oldugu-icin-calismadi-bildirimi-yapilan-kisi-adina-prim-odenebilir-mi/)

  87. arzu dedi ki:

    Merhaba,
    işçinin sgk çıkışında çalıştığı sgk gün sayısı sehven yanlış bildirilmiştir. 19.11 çıkış tarihidir. 8 gün ücretsiz izni bulunmaktaydı fakat çalıştığı Sgk gün sayısı 11 olarak bildirileceğine 8 olarak bildirilmiş 3 gün eksik gösterilmiştir. Normalde Sgk nın sitesinde gün sayısı uyuşmazlığı uyarısı veriyordu ama hata alınmamış işlem onaylanmış. Henüz Kasım bildirgeleri yapılmadı. Nasıl düzeltebiliriz yardımcı olursanız çok teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yazdıklarınızdan sorunu tam anlayamadık, çünkü çıkış bildirgesinde yani sigortalı işten ayrılış bildirgesinde işçinin çalışma gün sayısıyla ilgili bilgi yer almaz, sadece sigortalılığının sona erdiği tarih yani sigorta çıkış tarihi yer alır. Muhtasar ve prim hizmet beyannamesini henüz vermediğinize göre beyannameyi verirken söz konusu işçinin aylık çalışma gün sayısını gerçeğe uygun bir şekilde yazmanız yeterli olur. Eğer işçinin sigorta çıkış tarihini hatalı yazdınızsa, 10 günlük düzeltme süresi geçtiğinden artık düzeltemezsiniz, düzeltme için SGK’ya dilekçe vermeniz, ayrıca prim belgesinde söz konusu sigortalı işten ayrılış bildirgesinde belirtiğiniz işten çıkış tarihini değil, düzelteceğiniz doğru tarihi yazmanız gerekir ki prim belgesi de hatalı olmasın.

  88. Funda dedi ki:

    Merhaba toplam uzun vade gün sayım 1600 civarı iken bir anda 1410 a düstü.Hizmet dökümüne baktığımda 2018 e ait yatirilan primler asıldan iptale dönmüş.Asıl yazılı oldugna dair ekran görüntüleri var elimde.Böyle bir şey nasıl olur ne yapabilirim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Silinen hizmetlerinizin geçtiği işyeriyle görüşüp sebebini öğrenebilirsiniz, eğer silinen sigortalı hizmetleriniz fiili (gerçek) çalışmaya dayanıyorsa SGK’ya şikayet dilekçesi verebilirsiniz, sonuç alamazsanız İş Mahkemesinde hizmet tespit davası açabilirsiniz

      1. Funda dedi ki:

        Gerçek çalışma derken o kısmı anlayamadım.İşe giriş ve cıkış tarihlerim belli bu zamana kadar bi sıkıntı yoktu ordan çıktım sonrasında baska is yerinde calismaya devam ederken primlerim yatmaya devam etti. 1 ay önce bi sıkıntı yokken bi anda oldu.Asıl yazılı iken iptale cevirilmiş.Mahkemeye başvursam asıl yazılı iken gecmise dayali ekran görüntüleri var kazanabilirmiyiz?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Gerçek çalışma derken, o işyerinde gerçekten çalışmış olmayı kastediyoruz, yani işyerinde çalışmadan kağıt üzerinde sigortalı gösterilmemiş olmayı sahte sigortalı olmamayı kastediyoruz.

  89. Semiha dedi ki:

    Raporlu olduğumuz zaman primlerimiz yatmıyor ve ben 3 ay olan raporlu günlerimi geriye dönük ödenek istiyorum bu mümkünmü

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şu anki mevzuata göre maalesef böyle bir imkan bulunmamaktadır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/istirahatli-gecen-sureler-icin-borclanma-yapilabilir-mi/)

  90. Okan dedi ki:

    Merhaba,
    Isyerim beni 2 ay çalıştırıp ücretsiz izne çıkardı fakat 10. Aydaki bildirge kodu 28 yerine 21 olarak vermiş şimdi benden imzalı evrak istemektedir. Bana kari veys zarari olurmu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kastettiğiniz SGK eksik gün kodları herhalde. Bir zararı olmaz, 21 – Diğer ücretsiz izin, 28 – Pandemi Ücretsiz İzin anlamına gelmektedir. Hatta değişikliğin size faydası bile olabilir, İŞKUR’dan günlük 47,70 lira nakdi ücret desteği alabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-eksik-gun-kodlari/)

  91. Erdal akkus dedi ki:

    Merhaba ben isterim tarafından pandemi ücretsiz izine çıkarıldım ama başka bir yerden bir gün çalıştım oda beni puantaj kayıtlı diye kayıt yaptırmış iki aydır nakdi desket alamıyorum ne yapmam lazim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Diğer işyeri sigorta çıkışınızı yaptıysa ve asıl işyeriniz pandemiye bağlı ücretsiz izin bildiriminizi devam ettiriyorsa alabilmeniz gerekir. Sebebini İŞKUR’dan öğrenebilirsiniz ancak.

  92. Serap hoşaf dedi ki:

    Merhaba ben nakdi ücret desteği alıyorum bu süreçte 24/11/2020-03/12/2020 arasında 10 günlük sağlık raporu aldım. İşveren 11. Ve 12. Ay eksik gün kodunu 1 olarak girmiş. 90 günü doldurmadığım için rapor parası alamıyorum eksik gün kodu 1 olarak işlendiğinden nakdi ücret desteğide alamadım. Ne yapabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşveren eksik gün nedenini sadece istirahat olarak gösterdiği için İŞKUR nakdi ücret desteği ödememiştir. İşveren eksik gün nedeninin 29 – Pandemi Ücretsiz İzin ve Diğer Nedenler olarak gösterseydi belki alabilirdiniz. İsterseniz İŞKUR’la görüşün, bu aşamadan sonra geriye dönük almanız mümkünse size yol gösterirler herhalde.

  93. SEZER dedi ki:

    MERHABALAR 2017.08.03 tarihinde sözleşmeli olarak işe başladım tsk’da geçenlerde prim borcu geldi sgk ya gittim bağlı bulunduğum kurumu aradım ama bir sonuç alamadım daha ve ceza artıyor sonradan dökümana baktım ki adımı SEZER değilde SEZAR olarak yazmışlar acaba ne yapmam gerek bu konu hakkında bir bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Borcun sebebini öğrenebilirseniz daha ayrıntılı cevap verebiliriz. GSS prim borcu ise işe başladığınız tarihten öncesine ait prim borcu olabilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/genel-saglik-sigortasi-prim-borcu-cikarilanlar-ne-yapmali/)

  94. Onur dedi ki:

    Merhaba,
    İşe gişimde doğum tarihim yanlış çıkıyor bunu nasıl düzeltebilirim
    Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’ya dilekçe vermeniz gerekir.

  95. Tefik Yücel Tütüncü dedi ki:

    Merhabalar,

    İsim veya kazanc günlerim yanlış yazılmış nası düzelttirebilirim saygılar

  96. Taha dedi ki:

    Merhabalar, uzun süre çalışıp ayrıldığım firmada meslek kodu farklı girilmişti ,aradan 3 yıl geçmesine rağmen sgk ya dilekçe verirsem düzeltebilirler mi?
    Eski işverenime bu durum herhangi bir sorun oluşturur mu?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK bu konuda yeni bir genel yazı yayımladı, bu genel yazıya göre meslek kodu işyerinden yaptığı gerçek işe uygun olmayan işçiler için geriye dönük düzeltme yapılabilecek, işyerinin bağlı olduğu SGK müdürlüğüne dilekçe verebilirsiniz. Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden önceki dönemle ilgili olduğu için işverene ceza uygulanmaz.

  97. kiyancsuat5@gmail.com dedi ki:

    Selamu aleyküm
    Sayın isvesosyalguvenlik.com Muhasebecim bilgim dışında 2 ay 21 diger ücretsiz izin koduyla bütün personeli ücretsiz izine ayırmış. Sorum şu olucaktir ücretsiz izinde hiç bir ödenek vesaile ödeme yok bu yapılan bildirim 21 ücretsiz izini nasıl sildirebilirim

  98. Suat kiyanc dedi ki:

    Sgk başvuruda bulundum yaklaşık 1.bucuk sene oldu hala bir işlem yapılmadı bununla ilgili sgk denetimleri dışında görevli mahkeme kimdir ALLAH İÇİN YARDIM EDİN BİR YOL GÖSTERİN

  99. berkant dedi ki:

    Merhaba.1973 doğumluyum.sgk dan 06011999….. numaralı sicil numarası verilerek 1999 yılı tam hatırlamıyorum lakin şubat veya mart ayında işe başladım.Bu işyerinde 45 günlük bir çalışmam sonrasında ayrıldım.Sonraki işe başlama tarihi 06.10.1999.sorunum, yeni farkettiğim sgk prim dökümanında işe ilk girişim 06.10.1999 olarak gözüküyor.2000 li yıllarda işe ilk girişim doğruydu.Yukarıda da yazdığım gibi benim işe giriş tarihim belli.sonradan yıllarda yanlış yazılma oluşmuş.Bu sgk dökümünde ilk çalışmam olan 45 günlük sgk primlerim 2000 ve 2001 yıllarına yazılmış durumda.Bundan dolayı emeklilik durumunda yaş 58 5975 prim olması gerekirken bu yanlış yazılmadan dolayı emeklilik şartı yaş 60 prim 7000 güne çıkıyor.Sizden bu konuda yorum ve yardımınızı rica ediyorum.Teşekkür ederim.

  100. Erdal dedi ki:

    2007 2012 yılları arasında yeraltı madende çalıştım o zamanki kanunda hafta sonu tatilleri senelik izinler resmi ve dini bayramlar yeraltında çalışıyor olmamıza rağmen yerüstü sigortası olarak yattı yerüstü yatan günleri düzelttirmek için nasıl bir yol izlemeliyim

  101. BEKİR ERDOĞAN dedi ki:

    Merabalar 2021/kasım ayında bir işçimizi yanlışlıkla 30 gün istiratli göstermisiz oysaki istari 15 gün olucak 15 günde çalışıyor olmazı lazımdı şimdi kasım ayı için nasıl bir işlem yapıcağız

  102. aydin dedi ki:

    mrb lar .kamu gorevlisiyim 8 yillik yan kademem bir ay gec geldi fakat mutemet sigortayi yani sgk girisini bir ay gec geldigi icin eski.kadememden yapti. sole ki 4 un 3 olmasi gerekirken 4 un 2 si olarak yapildi ek gosterge ayni sonucta .herhangi bir etkisi olur mu emklilik vs gibi

  103. Haluk dedi ki:

    Merhaba, defter beyan sisteminden gönderdiğim muhtasar sgk beyannamelerinde haziran 2022 beyannamesi verirken ücretlilerin çalışma ayını mayıs 2022 (önceki dönemden veri aldığım için) değiştirmeyi atlamışım. muhtasar onaylandı SGK hata verdi nasıl düzeltebilirim acil cevap rica ediyorum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konudaki düzeltmelerin nasıl yapılacağı, GİB tarafından yayımlanan Rehber doğrultusunda sayfa başındaki yazıda açıklanmıştır. Eğer sistem üzerinden düzeltme seçeneği / imkanı yoksa işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü / Sosyal Güvenlik Merkezine başvurmanız gerekir.

  104. Kasım Ersin dedi ki:

    Merhaba, Bir işyerimizdeki bayan personelin doğum izni raporu devam ederken sehven çıkışını vermişiz(30//04/2022) fakat raporu 30/07/2022 ye kadar devam ettiği için ve de çıkışını verdiğimiz için doğum /Raporlu ödeneği alamamktadır. geriye dönük nasıl bir düzeltme verebilir ve bu çalışanın mağduriyetini giderebilirz. normalde raporu devam edenin işten çıkışı da olmazmış fakat bu hataya düştük. Çok Teşekkür ederiz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Söz konusu aylarla ilgili başka çalışanlar adına muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verdinizse geriye dönük ek beyanname vererek, o aylarda başka çalışan yok idiyse asıl beyanname vererek söz konusu çalışanla ilgili bildirimi yapmanız gerekir. Ancak sigorta çıkışını da vermiş olduğunuz için bu konuda işyerinizin bağlı olduğu SGK Ünitesi ile görüşmenizde fayda var, eğer verdiğiniz sigortalı işten ayrılış bildirgesinin iptali / geçersiz sayılması mümkünse bu konuda dilekçe vermeniz yeterli olur, ancak bu mümkün değilse, SGK bunu kabul etmezse sigorta çıkış tarihinden sonraki güne ait işe giriş tarihli sigortalı işe giriş bildirgesi de vermeniz gerekir. Öte yandan, konu geçici iş göremezlik ödeneği ile ilgili olduğundan, SGK geriye dönük olarak vereceğiniz beyannameleri kabul edip işleme alır mı onu da bilemeyiz. Çünkü söz konusu aylarla ilgili ücret ödemiş olsanız o ödemelere istinaden SGK beyannameleri kabul eder ve işleme alır, ancak siz büyük ihtimalle söz konusu aylar için 0 (sıfır) gün ve kazanç üzerinden beyanname vereceğinizden böyle bir durum da söz konusu değil.

  105. Murat Büyüköcal dedi ki:

    Merhaba
    1998 yılında isteğe bağlı sigorta yaptırdım 4 ay ve 1999 yılında da 3 ay 2003 yılında da işe girdim çalışma hayatında 2003 yılında iş girişi göstermiş 1998 yılını göstermemiştir isteğe bağlı sigorta girişi kabul görmüyor mu ne yapmam gerekir bu konuda yardımcı olursanız sevinirim

  106. Syhms dedi ki:

    Merhabalar eşim 1 Ağustos’ta 360 gün sigortasını dolduruyor . Ama prim günü sisteme geç düştüğünden 340 görünüyor. En geç 5 ağustosa kadar 360 günlük sigorta dökümünü nasıl alabilirim ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Prim belgesinin geç verilmesi sorun değil, işyerinizden sigorta çıkışınıza ait olarak verilecek olan sigortalı işten ayrılış bildirgesinin 17 numaralı satırına son aya ait ücret ve çalışma gün sayınızın yazılması yeterli olur.

  107. Zulfiye dedi ki:

    merhaba
    1999 Haziran ayında 6 hafta üni için staj yaptım sonrasında çalışmaya başladım 1 Eylül 2000 yılına kadar çalıştım sonrasında farklı bir firma geçtim. Sigorta giriş tarihim 1 Eylül 1999 ama hizmete başlama tarihi 4 Eylül 2000 görünüyor 1 yıllık çalışmam yok nasıl bir yol izlemem gerekiyor
    teşekkürler

  108. Nusret karaca dedi ki:

    Merhabalar 1998 de vatandasin birisi benim sigorta numaram uzerine 200 gun sigorta yatirmis o sene bende baska yerde calisiyorum ve o sene icin 496 gun pirim yatirilmis oluyor su an baktigimda 8807 gunum gozukuyor bilindigi uzere eger hukumet biz eyt lilerden 9000 gun pirim isterse ve bende gozuken 8807 gunmu sayilacak yoksa o 200 gun dusulecekmi ne yapmam lazim simdiden tesekkurler

  109. HASAN BOZKURT dedi ki:

    Ben ek 5 ödemekteyim 2013 ve 2018 yıllarını silip hiçbişey talep edemeyeceğimi söylediler gerekçe olarak verdiğim evrak elimle yazılmış dilekçe imiş o gün benden bunu istediler bende verdim primlerimize ödedim bakura çevirmeye çalıştılar primlerim silindi
    Ek 5 de olan bu evrak düzelmezmiydi şu an müracat edebileceğim yardımcı olcak kimseye ulaşamıyorum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Primlerini ödedinizse önce SGK Müdürlüğüne itirazda bulunup, itirazınız kabul edilmezse iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Ancak belirttiğiniz yıllarda tarım işlerinde çalışmadığınızsa o zaman yapacak bir şey yok.

  110. serkan karakul dedi ki:

    merhabalar 1992 sigorta girişliyim
    01.12.1995 bir firmada sigortamı balatmışlar
    1995/3 15gün
    1996/1 60 gün
    1996/2 1 gün olarak sigortam yatırılmış
    01.05.1996 çıkış yapılmış
    aslında 1995 6 ayında iş başı yapmıştım ama tabi iş yeri ben işten ayrıldıktan sonra iş yeri kapandı.
    Fakat çalıştığım tarihlerde bile eksik yatırılmış bununla ilgili borçlanma vs yapılabilirmi? malüm bir gün bir gündür. ilginize şimdiden teşekkürler

  111. arzklş dedi ki:

    merhaba bir sorum olacak, 10 yıldır calısan bır peronelı girisini iptal etmek ıstesek ne kadar ceza olabılır yada ne yapılması gerekır aslında ısyerınde calısmayan ortak esı olan bır durum kendımızı beyan edıp bu sgk ıptal ettırme olabılır mı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bahsettiğiniz kişi adına işe girdiği aydan itibaren SGK’ya verdiğiniz prim belgelerinin her bir ay için ayrı ayrı iptal prim belgesi vermeniz gerekir, toplu olarak iptal edilemez. İptal prim belgelerini de SGK inceleyip sonucuna göre işleme alır veya reddeder. Bu aşamada işyeri kayıt ve belgeleriniz talep edilip incelenebilir. İptal prim belgelerinden dolayı idari para cezası ödenmez.

  112. mehmet____ dedi ki:

    merhabalar resmi bir kurumda işçi olarak çalışmaktayım kurum müdürü değiştiği için x tazminatı almıyomuşum dendi. Onun yerine y tazminatını alabiliyormuşum. fakat x tazminatım y tazminatıma göre daha fazla olduğu için kurum 3 yıl geriye dönük düzelmeleri ay ay yapmayıp benden son 3 ayın primi üzerinden kesinti yapıp sgk’ya yansıttı. oysa ben bu kesintinin ay ay yapılmasını ve son 3 ay üzerinden yapılmasının haksızlık olduğunu yazan bir dilekçe verdim. Bu konuda haklı olup olmadığımı öğrenmek istiyorum. çünkü rapor parama emeklilik maaşıma olumsuz etkisi olacaktır. 10 günlük rapor aldım rapor ücretim düşük çıktı.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yazdıklarınızdan pek birşey anlamadık, kurum müdürünün değişmesiyle sizin alacağınız tazminat türü, miktarı değişmez. Alacağınız tazminatın türü ve miktarı tabi olduğunuz personel mevzuatına, varsa toplu iş sözleşmesi hükümlerine, yoksa bireysel iş sözleşmesi hükümlerine bağlı bir durum.

  113. sertaç dedi ki:

    1997 yıolında girmiş oldugum iş yerimdeki sigortalı yıllarımı e devlet üstünden göremiyorum göremedim içinde sigiortadan ememklilik için gün problemine takılıyorum 1997 ve 2004 yılları arasında sigortalı bulundugum günleri dedede isim benzerliginden dolayı onun üstüne geçirmişler çalışan hatası yüzünden kayıp 7 senem var bu hatayı nasıl düzelte biliriz bana yardımcı olursanız sevinirim sasyfada bir iki örnek buldum ama …

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      O işyerlerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne dilekçe verip konunun incelenmesini ve varsa hak kayıplarınızın giderilmesini talep edebilirsiniz.

  114. Sudenur dedi ki:

    Merhaba babamın 1996 ve 97 yılları arasinda 1 yıllık çalışma günün başka bi isim üzerine yazılmış bu konuyla ilgili ne yapabiliriz duzeltme nasil.olur

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Söz konusu çalışmalarınızın geçtiği işyeri hangi SGK Müdürlüğüne bağlı ise o müdürlüğe dilekçe vermeniz gerekir.

  115. Filiz Taşkesen dedi ki:

    Merhabalar 2000-2002 yılları arasında çalıştığım sürede yatırılan primler gözükmemektedir. isyerimin hatası sonucu primler başka birinin adına yaptırılmıştır.Duzeltme işlemleri için ne yapabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      O işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne dilekçe vermeniz gerekir.

      1. Sabri dedi ki:

        1 12 1997 yılında çalışmış oldum inşaat firmasında SSK girişim gözüküyor pirimim hiç gözükmüyor 6 ay bir fil çalışmama rağmen neden olabilir duzelirmi

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Bunun iki nedeni olabilir,
          1- İnşaat firması sizi sigortasız çalıştırmıştır, bu nedenle priminiz gözükmüyordur.
          2- İnşaat firması sizi sigortalı olarak bildirmiştir, ancak T.C. kimlik numaranıza işlenmediği için hizmet dökümünüzde görünmüyordur.
          Eğer 1. durum geçerliyse yapacak bir şey yok çünkü 5 yıllık dava açma süresi geçmiş. 2. durum geçerliyse SGK ile görüşüp düzelttirebilirsiniz.

  116. Arif pusat dedi ki:

    Benim pirimim 120gun başkasının üzerine çıkıyor nasıl duzeltirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK müdürlüğüne dilekçe vermeniz gerekir.

  117. Buket dedi ki:

    Merhabalar benim isyerimde eski patronum iflas ettiği için başka birisine devretti bir ay çalıştım ve işten çıkarıldım ama devrettikten sonra 4 gün sigorta yatirmadi işsizlik ödeneğine başvurdum ve red cevabı geldi 120 gün den kaynaklı patronumu aradım ama bana yardımcı olmadı ne yapmam gerekiyor bana yardımcı olursanız sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’ya şikayet edebilirsiniz, ancak söz konusu 4 günlük sürede işyerinde çalıştığınızı ispatlayamazsanız şikayetten sonuç çıkmayabilir.

  118. OrhanYILMAZ dedi ki:

    1980 Doğumluyum, 01.08.1998 tarihinde 4(a) kapsamında girişim yapıldı, ancak uzun vade prim ödemesi gözükmüyor.(Sadece sigorta tescil tarihi olarak gözüküyor.) 05.11.1999 tarihinde uzun vade 141 gün prim ödemem yapıldı. 13.04.2001 tarihinde 657 Tabi devlet memuru olarak göreve başladım, halen de devlet memuru olarak görev yapıyorum. Bulunduğum ilde SGK il müdürlüğünde görevli memurlar ile yaptığım görüşmede, 01.08.1998 tarihinin sigorta tescil tarihi olduğunu dolayısıyla başlangıç olarak kabul edilemeyeceğini, başlangıç olarak uzun vade prim ödeme gün sayısının başladığı 05.11.1999 tarihi olduğunu dolayısıyla da çıkacak olanak EYT yasası kapsamında olmayacağımı söylediler. 01.08.1998 tarihinde sigorta tescil ilk işe giriş tarihinde 5-10 gün de olsa sigorta prim ödemesi yapıldı ancak bunu ispat etmem imkansız gibi. Çünkü işveren 2000 li yıllarda faaliyetini sonlandırdı, 2012 yılında da vefat etti.
    1-EYT kapsamında olabilir miyim ?
    2- 01.08.1998 tarihinde uzun vade prim ödemesinin benim adıma değil de başka bir kişi adına SGK memurları yanlışlıkla işlemiş olabilirler mi ?
    3-İş mahkemesinde 1 günlük hizmet tespit davası açıp lehte sonuç çıkması durumunda sigorta başlangıç tarihi 01.08.1998 olarak kabul edilebir mi ?

  119. Emir eren dedi ki:

    İşverenim 28.12.2022 çıkış vermesi gerekirken 18.12.2022 de çıkış vermiş nasıl düzeltebilirim yardımcı olur musunuz

  120. Bayram dedi ki:

    Merhaba 05 25 1998 SSK girişim var 24 05 1998 askere gitim işyirim beni erken SSK yaptı ama muhasebeci mi gec beyan verdi SSK mı gec işledi bilmiyorum giriş tarihi asker de olduğum icin kabul edilmiyor nasıl düzeltebilirim

  121. Yavuz dedi ki:

    Merhabalar eksik gün pirim puntaj kayitlari olarak gözüküyor bunu geriye dönük başka bir kodla degistirebiliyormuyuz bilgi verirseniz sevinirim

    Sayglar

    Yavuz ÇİMEN

  122. Hazan dedi ki:

    Merhaba SSK dökümümde bazı yıllarda evli olduğum dönemdeki soyadım gözüküyor . Bu sorun yaratır mı eski döneme ait soyadı bilgisini düzeltmek mi gerekir teşekkürler

  123. Fikri dedi ki:

    Merhaba 2000 yılında 15 yaşımda iken yövmiye usulü inşaat işinde 1 iş günü çalıştım prim günüm yatırılmış ama. İsim ben değil sgk 4A sicil numarası benim hali ile prim bende gözüküyor ama ismim yanlış nasıl düzeltebilirim

  124. Onur dedi ki:

    Merhaba,

    11 yıldır aynı şirkette 4a lı olarak çalışıyorum. Radyasyon personeli oldugum için primlerin 32a olarak yatırılması gerekiyormuş. Şirketim bunu geriye dönük olarak düzeltebilir mi?

  125. Burhan dedi ki:

    Eyt den dilekçe verdim 90 gün oldu hala beklemedeyim acaba sebebi nedir sürekli iş değiştirme onaylamayi geciktirirmi

  126. Metin dedi ki:

    Merhaba 02/05/2023 tarihinde sigorta girişi yapılmış olup aynı günün sonunda da işten çıkış işlemi yapıldı çıkış tarihi 02/05/2023 tur 0 gün pirim görünüyor ben ett den yararlanabilmek için 08/03/2023 tarihinde e devlet üzerinden başvuruda bulunmuştum sistemde ise iki farklı tarih var mayıs ayındaki bu hata için işveren servisine düzeltme dilekçesi verdim o pirim olmayan gün sistemden kaldırıldı 08/03/2023 tarihine geri çekilmesi için sgk ya tekrar dilekçe vermem gerekirmi eğer gerekiyorsa nasıl bir dilekçe vermem lazım aydınlatabilirmişsiniz.

  127. Ali dedi ki:

    Merhabalar işe 3 gün gitmedim ve iş hakkım fesih oldu . Yaklaşık 5 gün geçti . Ancak sigortamdan çıkış yapmadılar. Yeni işe gireceğim ancak sigortam kesilmesi gerekiyor çıkışın olmadan anlamayız diyorlar. Hızlı bir şekilde nasıl çıkışım olur bilgi verirmisiniz. Bilerek işleme almıyorlar bu konuyu

  128. fatih fatih dedi ki:

    Merhaba,
    1998 yılında 1 yıl çalıştığım işyeri sigortamı 30 gün gösterip, çıkış yapmış. Aynı yerde çalıştığım arkadaşlarda bir sorun gözükmüyor. Firma kapandığı için kimseye de ulaşamıyorum. Eğer firma kasti olarak çıkış vermediyse edevlete yanlış işlenmiş olabilir mi?
    İyi çalışmalar dilerim

  129. betül dedi ki:

    merhabalar ben çalıştığım yerde 02.08.1999 işe başlamıştım ama işyeri 15.10.1999 işe giriş bildirgesi vermiş o zamanlar sorun etmedik bunu ama bu 08.9.1999 öncesi emeklilik işlemi olunca bende emekli olamadım halen aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorum işyerim 2015 sonrası 5510 teşviklerden yararlanıyor ben tespit davası açsam işyerim kabul etti ama işyerinin şuan devam eden teşvikleri bozulurmu bu konuyla ilgili bilginiz varmı acaba