Sigorta Primi Teşviklerinden Yararlanıyorsanız Bu Kontrolü Yapın !

Sigorta Primi Teşviklerinden Yararlanıyorsanız Bu Kontrolü Yapın !
15 Şubat 2015 11:45

5510 sayılı Kanun, 4447 sayılı Kanun, 4857 sayılı Kanun ve diğer kanunlara istinaden işverenlere sağlanan ve genelde sigorta primi işveren hissesinin bir kısmı veya tamamının Devlet tarafından karşılanması şeklinde uygulanan istihdam teşviklerinden (Bkz. İstihdam Teşviki Uygulamaları – Teşviklerin Kapsamı ve Yararlanma Şartları başlıklı yazı) yararlanabilmek çeşitli şartlara bağlıdır.

Sosyal Güvenlik Kurumu da işverenlerin teşvik başvurularını değerlendirirken şartlarının tutup tutmadığını kontrol etmektedir. Ancak buna rağmen yine de işverenlerin yanlış bayanları veya başka nedenlerle şartları tutmadığı halde teşvikten yararlanan ya da şartları kaybettiği halde teşvikten yararlanmaya devam eden işverenlere rastlanmaktadır.

Yersiz olarak yani şartları tutmadığı halde teşvikten yararlandığı tespit edilen işverenlerden, yersiz olarak yararlanılan teşvik tutarları daha sonra gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte geri alınmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu konuyla ilgili olarak daha önce, e-Bildirge sisteminde 2014/Ekim ayına ait aylık prim ve hizmet belgesinden başlamak üzere cari dönemlerde e-Bildirge sistemi üzerinden yersiz yararlanılan kanun numarası ile aynı kanun numarası seçerek aylık prim ve hizmet belgesi gönderilmesini engelleyecek değişiklik yapmıştı. (Bkz. Teşviklerden Yersiz Olarak Yararlanan İşverenlere Duyuru başlıklı yazı).

Kurum bu defa işverenlere yeni bir kolaylık daha getirdi. Buna göre ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine gitmeye gerek gerek kalmadan işverenler hangi teşvikten, hangi dönemde ve hangi nedenden dolayı yersiz olarak yararlandığına, dolayısıyla hata listesinde yer aldığına ilişkin bilgileri e-Bildirge programına eklenen “Prim Teşviklerinden Yersiz Yararlanılmış Dönemler” başlıklı linkten öğrenebilecek. Bu link vasıtasıyla; yersiz yararlanılan teşvik kanun numarası, dönemi, ilgili sigortalının TC kimlik numarası gibi bilgileri görüntüleyebilecek. Ayrıca hata listesindeki kayıtlar belirli aralıklarla Kurumca güncellenecek.

YORUMLAR

  1. Kenan Akkuş dedi ki:

    Merhaba, 1998 senesinde şirketimiz kuruldu. Bende kuruluş ortakları içerisinde yer alıyorum. Fakat bağkur başlangıcım 2000 senesi gözüküyor. Yazının başındaki dilekçe örneği ile iş mahkemesine gitsem faydası olurmu.