Sigorta Primine Esas Kazanç Üst Sınırı Yükseltilecek

Sigorta Primine Esas Kazanç Üst Sınırı Yükseltilecek
3 Kasım 2016 20:18

Çalışanların kazançları ne olursa olsun, sigorta primine esas kazanç alt sınırı ve üst sınırı uygulaması bulunmaktadır. Bu alt ve üst sınır sadece sigortalıların Kuruma bildirilmesinde değil, tarım sigortaları, isteğe bağlı sigorta, Bağ-Kur, ek-5, ek-9 da dahil bütün sigortalılar için uygulanmaktadır.

Hatta askerlik, doğum, yurtdışı gibi hizmet borçlanması yapacakların da prime esas kazancı alt sınır ve üst sınırını dikkate alarak borçlanma yapması gerekmektedir. Aynı şekilde sadece primlerin alınmasında değil, sigortalılara verilecek ödeneklerin hesabında da bu alt ve üst sınırlar dikkate alınmaktadır. (Bkz. 2016 Prime Esas Kazanç Alt ve Üst Sınırları)

Sigorta primine esas kazanç alt sınırı olarak yıllardır brüt asgari ücret esas alınmaktadır. Üst sınır olarak ise alt sınırın altı buçuk katı esas alınmaktadır. Dolayısıyla sigorta primine esas kazancı alt sınırın altı buçuk katını aşanlar için alt sınırın altı buçuk katı yani süt sınır üzerinden sigorta primi alınmakta, artan kısım ise prime tabi tutulmamaktadır. Bundan farklı olarak, 6552 sayılı Torba Kanunla 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesinde yapılan değişiklikle, 1 Ekim 2014 tarihinden geçerli olmak üzere, sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri için prime esas kazanç üst sınırı alt sınırın 3 katı olarak değiştirilmişti.

Mevzuat ve uygulama bu şekilde olmakla beraber, Hükümet tarafından 27 Ekim 2016 tarihinde Meclis’e sunulan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısındaki düzenlenmenin aynen yasalaşması halinde, brüt asgari ücretin altı buçuk katı olan üst sınır yedi buçuk katına çıkacak. Bu düzenleme ile prime esas kazancı altı buçuk katın üzerinde olanlardan daha fazla prim alınması, dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumunun prim gelirlerinin artırılması amaçlanmaktadır. Eğer Kanun Meclis’ten çıkar ve yetişirse uygulama 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girecek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.