Sigortalı İşe Giriş Bildirgesinde Düzeltme veya İptal Yapılabilir mi ?

Sigortalı İşe Giriş Bildirgesinde Düzeltme veya İptal Yapılabilir mi ?
5 Aralık 2015 17:35

İstisnai durumlar hariç Sigortalı İşe Giriş Bildirgesinin en geç sigortalı işyerinde işe başlamadan bir gün önce verilmesi gerekmektedir. Ancak işe giriş bildirgesi verildikten sonra sigortalı işe geç başlayabilmekte veya hiç başlamamakta, bu durumda da sigortalı işe giriş bildirgesi üzerinde düzeltme yapılması veya bildirgenin iptal edilmesi gerekebilmektedir.

E – bildirge üzerinden verilmiş olan sigortalı işe giriş bildirgesi ile ilgili düzeltme işlemleri İşe Giriş Bildirgesi Güncelleme ekranı üzerinden yapılabilmektedir. Ancak işe giriş tarihi, sigorta kolu bilgilerinin bildirgenin verildiği gün içerisinde düzeltilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde, yaşlılık aylığı alan sigortalılar için sigorta kolu bilgisinin işe giriş tarihinin bildirildiği ayın 12’si ile aynı sonuna kadar güncellenmesi gerekmektedir.

Sigortalı işe giriş bildirgesinin iptal işlemi de İşe Giriş Bildirgesi İptal menüsünden aynı gün içerisinde iptal edilebilir.

Dolayısıyla sigortalı işe giriş bildirgesinin e-bildirge sistemi üzerinden verildiği tarih geçtikten sonra yapılacak değişiklikler için ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne / Sosyal Güvenlik Merkezine başvuruda bulunulması gerekir. Bu aşamada işe giriş tarihinin değişikliği veya sigortalının işyerinde işe başlamaması nedeniyle bildirgenin iptali işlemiyle ilgili olarak işveren tarafından ilgili müdürlüğe yapılacak başvuruda işverenin durumu kesin delillerle ispatlaması gerekir. Başvuru üzerine müdürlük tarafından gerekli inceleme yapılır, işe giriş bildirgesinde düzeltilmesi istenen tarihe ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinde sigortalı adına yapılan bildirim bulunup bulunmadığı kontrol edilir, işverenin iddialarının doğru olduğu anlaşılırsa gerekli düzeltmeler müdürlük tarafından yapılır. İşverenin bildirim ve beyanlarında tereddüt ve şüphe bulunması halinde ise konu Kurumun denetim elamanları tarafından incelenir ve sonucuna göre işlem yapılır.

Sigortalı işten ayrılış bildirgesiyle ilgili düzeltme – silme – iptal işlemleri ise İşten Ayrılış Bildirgesinde Düzeltme – Silme Yapılabilir mi ? başlıklı yazıda belirtilmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Berkant dedi ki:

    Muhasebecimiz haberimiz olmadan sigortalı yabancı kişileri 2 yıl göstermiş paralarını alıp yatırmamış ta icra gelince haberimiz oldu. Nasıl bir yol izlemeniz gerek bu kişileri iptal ettirebilirmiyiz.

    1. Admin dedi ki:

      Durumu belirtir bir dilekçe ekinde iptal aylık prim belgesi vermeniz gerekir, zaten fiilen çalışmamış kişiler sahte sigortalı sayılmakta ve SGK tespit ettiğinde iptal etmektedir. Ayrıca muhasebeci hakkında da cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunabilir, TÜRMOB’a da şikayet edebilirsiniz.

      1. Berkant dedi ki:

        Iki yıl dan fazla zaman olmuş. Sgk ip ta edermi neden şimdiye kadar başvurmadınız derse. Muhasebe ci ceza gelir demişti. Ilkl icra geldiginde ödeyecem dedi sgk gibin ödem e planı yapmıştık ama yine taksitleri ödememiş şimdi yine icra takibi diye evrak geldi.

        1. Admin dedi ki:

          Durumdan yeni haberdar olduğunuzu dilekçenizde belirtirseniz sorun çıkmaz herhalde, zaten büyük ihtimalle iptal aylık prim ve hizmet belgesi vermeniz halinde müdürlük denetmen incelemesi yaptırır, denetmenin inceleme sonucuna göre iptal eder veya etmez.

      2. Asim çakan dedi ki:

        Merhaba ben asim çakan ben eyt den emeklilik verdim emeklilik işlerim devam ederken ise girdim ama beni işveren emekli olarak değilde 4a olarak ise giriş göstermiş emekliliğin dondu nasıl bir yol izlememiz lazim

  2. Murat dedi ki:

    İş yerinden beni istifa olarak göstermiş hatasını düzeltme şansı varmı

  3. Murat dedi ki:

    Ben işkur ödeneginden faydalana miyorum tesekkur

    1. Admin dedi ki:

      İstifa nedeniyle işten çıkmış göründüğünüz için işsizlik maaşı veya günlük 39 liralık nakdi ücret desteğinden faydalanamazsınız. Eğer işveren sizi işten çıkardıysa, SGK’ya başvurup işten çıkış kodunuzu değiştirmesini talep edin işverenden.

  4. Hhale gulcin kaya dedi ki:

    Kuruma 17.04.2020 tarihinde goreve basladim.. sigorta girisim yapilmamis 21.04.2020 tarihine kayit yapildi. Duzeltme yapilabilir mi? 17.04.2020 tarihine alınabilir mi ?

    1. Admin dedi ki:

      Alınabilir tabii ki, eğer e-bildirge (işveren) sistemi üzerinden yapılamıyorsa SGK’ya dilekçe verilmesi gerekir. Eğer Nisan ayına ait aylık prim ve hizmet belgesi verilmediyse henüz, prim belgesinde de sigortalının işe başlama tarihinin 17.04.2020 olarak belirtilmesi, gün ve kazanç tutarının buna göre girilmesi gerekir. Prim belgesi verildiyse ve bu belgedeki işe başlama tarihi de 21.04.2020 ise ayrıca iptal ve ek prim belgesi verilmesi gerekir. Süresi henüz geçmediği için idari para cezası uygulanmaz prim belgesi için.

  5. Bahar dedi ki:

    Merhaba lise mezunuyum işe girerken muhasebe okur yazar bildirmişer ileride bir problem olurmu? (Emeklilkte alınan maaşta )

    1. Admin dedi ki:

      Eğer meslek kodunu kastediyorsanız emekliliğinizde alacağınız maaşı etkilemez, önemli olan SGK’ya gerçek kazancınızın bildirilmesidir. (Bkz. SGK’ya Gerçek Meslek Kodunun Bildirilmemesi Çalışanın Hak Kaybına Yol Açar mı ?)

  6. elif men dedi ki:

    hiç işe başlamayan 2 arkadaş giriş yapılmış ve 4 ay sürede beyannamesi verilmiş. düzeltme yada iptal işlemi yapılabilirmi nasıl bir ol izlemeliyiz

    1. Admin dedi ki:

      Eğer muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verdinizse iptal beyanname vermeniz gerekir. SGK’ya aylık prim ve hizmet belgesi verdinizse aynı şekilde SGK’ya iptal prim belgesi vermeniz gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/muhtasar-ve-prim-hizmet-beyannamesi-duzeltme-islemleri/)

  7. Cemile dedi ki:

    Is yerinde calismaktaydim.20.05.2020 tarihinde doktor tarafindan “Calisabilir raporu” aldim.10.06.2020 tarihinde Doktor tarafından is gormezlik raporumu aldim.Ve calisabilir raporu aldigim 20.05.2020 tarihinde Doktor ssk ya isgormezlik raporu olarak bildirmis ve o 20.05.2020 tarihinden itibaren raporlu olarak gorunmeye basladim.Ama gercekte raporumun 10.06.2020 tarihinde baslamasi gerekiyordu.Raporlarim elimde,doktora gitsem bu yanlışligi duzeltebilir mi.Raporlarim elimde.

    1. Admin dedi ki:

      Doktor tarafından verilmiş daha doğrusu sisteme girilmiş istirahat raporunun düzeltilmesi mümkün mü bilmiyoruz, doktor kabul eder mi bilmiyoruz, ancak böyle bir şey mümkün olsa bile bu ancak o hastane başhekimliğinin SGK’ya göndereceği bir düzeltme yazısıyla mümkün olabilir.
      Öte yandan buradan önemli olan gerçek yani fiili durum, siz 20.05.2020 tarihinden 10.06.2020 tarihine kadar işyerinde çalıştınız ve işyeri de o günler için sizi SGK’ya çalıştı olarak bildirdiyse, o zaman zaten SGK doktorun yanlışlıkla verdiği raporu dikkate almaz.

  8. EKİN dedi ki:

    27/10/2020 de işten çıkarıldım fakat istifa gösterilmiş bu durumu sonradan öğrendim
    İşe tekrar başlamak üzere anlaştık çıkış için sgk ya hatalı çıkış bildirgesi dilekçesiyle başvurup işlem yapılır mı

    1. Admin dedi ki:

      İşveren / işyeri dilekçe SGK’ya dilekçe vererek işten çıkış kodunu düzelttirebilir.

  9. Ceyda dedi ki:

    Merhaba 01.01.2021 tarihinde bakıcımın sigortasını başlattım ilave istihdam teşvikinden faydalanmak için işe giriş tarihini 31.12.2021 olarak değiştirmem mümkün mü ? Nasıl bir yol izlemeliyim?ne kadar ceza öderim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ek 9 kapsamında ev hizmetlerinde çalışanlar için prim belgesi verilmediğinden, sadece sigortalın işe giriş bildirgesini geç verdiğiniz gerekçesiyle SGK idari para cezası uygular, ayrıca aradaki süreye ait primi faiziyle birlikte alır. Ancak teşvikten yararlanmanız için yapacağınız bu işlemi SGK kabul eder mi onu bilemeyiz, çünkü muvazaalı işlemlerde SGK teşvikten yararlandırmıyor. Girişimde bulunmadan önce isterseniz SGK ile görüşün.

  10. cem dedi ki:

    Merhaba bir çalışanın meslek kodu ve adı değişikliği nasıl yapılır. E SGK üzerinden böyle bir değişiklik yapılırsa her hangi bir yasal zorunluluğu olur mu tşk

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Her ne kadar SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgesinin muhtasar beyanname ile birleştirilmesine bağlı olarak SGK ile ilgili bazı bildirimler muhtasar ve prim hizmet beyannamesi adı altında Maliye’nin e-beyanname sistemi üzerinden yapılıyor olsa da; çalışanlarla ilgili meslek kodu SGK’ya e-sigorta (e-bildirge) sistemi üzerinden verilen sigortalı işe giriş bildirgesi ile yapılmakta, e-beyanname sistemi de sigortalılarla ilgili birçok bilgiyi SGK’nın sisteminden almaktadır. Dolayısıyla Maliye’nin e-beyanname sisteminde meslek kodu değişikliği için bir menü var mı bilmiyoruz, ancak E SGK sistemi üzerinden yapacağınız değişiklik geçerli olur herhalde. Çünkü muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile ilgili kılavuzda da meslek kodu değişikliğine konusuna yer verilmemiştir.

  11. Seval dedi ki:

    Merhabalar,
    Engelli bir personelin işe girişi normal olarak yapılmış, ne kadar süre içinde düzeltilebilinir? Para cezası var mıdır? Ne yapılmalı?

  12. Nazlı dedi ki:

    Merhabalar,
    Babamın esnaf odasından aldığı belgede olan işe giriş tarihleri ile E-devlette olan işe giriş tarihleri uyuşmamaktadır.
    Bu sebeple babamın prim gün sayısı eksik kalmaktadır.
    Nasıl bir yol izlemeliyiz, esnaf odasından alınan belge ıslak imzalı ve onaylıdır. ?
    Nasıl dilekçe vermeliyiz ?

  13. Zafer dedi ki:

    1992 de bir iş yerinde 1.5sene çalıştım bildirge belgesi va prim ödemesi yapılmamış nasıl bir yol izlemem gerekiyor teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Anladığımız kadarıyla sigorta girişiniz bile yapılmamış, işyerinden bir gün bile sigortalı bildirilmemişsiniz. Bu durumda 5 yıllık dava açma süresine tabisiniz ve o süre de geçtiği için artık hizmet davası açamazsınız.

    2. Necati dedi ki:

      İşe giriş tarihim 1995 fakat hizmet başlagıç tarihim 1999 görünüyor güne ihtiyacım yok 7545 günüm var fakat düne kadar emeklilik yaşım e-devlet üzerinde 55 görünürken artık 60 yaş görünüyor 55 yaş görünürken tescil tarihimde 1995 hizmet tarihimde 1995 görünüyordu ama şimdi tescil tarihi. 1995 hizmete başlasığım tarih ise 1999 görünüyor bu arada 1997 yılında askerdim askerlikten bir kaç gün borçlanıp bu hizmete başlama tarihini o döneme çekebilirmiyiz kolay gelsin saygılar.

  14. Osman akyıldız dedi ki:

    Sigorta giriş tarihim 1992 fakat SGK’da 1998 görünüyor ayrıca sigorta kartımda var ne yapmalıyım

  15. Emel dedi ki:

    İşe giriş tarihim 1996 ama işe giriş tarihim sgk ya bildirilmemis sgk ya dilekce verdim Red cevabı aldım mahkemeye başvurmanız gerekiyor dediler bu durum duzeltilirmi

    1. Hilal dedi ki:

      Geriye dönük yapılan sigorta primleri ne zaman sistemde görünür denetlemeye gelinecekse ne zaman süre içerisinde gelirler

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Eğer SGK prim belgesini incelemeye sevk etmeden işleme alacaksa, belgeleri onayladığında sistemde görünür. İncelemeye sevk ederse incelemenin bitmesini müteakip belgeleri işleme almaya karar verir ve onaylarsa sistemde görünür. Bu sürenin ne kadar süreceği iş yoğunluğuna bağlı. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-suresinden-sonra-verilen-prim-belgeleriyle-ilgili-hangi-islemleri-yapar/)

  16. A.Cemil Üner dedi ki:

    10 ay önce normal olarak işe alınan personelimiz temmuzda %42 engelli raporu aldı v.d. onayladı. SGK İşe girişi belgesi verilirken engellilik yoktu şimdi var İşe giriş bildirgesi güncellenmesi biz mi SGK mu yapacak

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK açısında herhangi bir güncelleme yapılması gerekmez, çünkü SGK’yı ilgilendiren bir durum değil. İşçinin asgari ücretten yüksek ücretle çalışıyorsa, yapacağınız gelir vergisi kesintisinde engelli vergi indirimini dikkate almanız gerekeceğinden, belki Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin muhtasar ile ilgili kısmında güncelleme yapmanız gerekir.

  17. ilknur dedi ki:

    merhabalar , eşim 1997 yılında iş bası yapmıstır. Ama sigortası 2003 yılında yapılmıstır. Suanda elınde 1998 yılına aıt iş verenin verdiği vekaletname bulunmaktadır. 1997 den berı aynı fırmadadır. Eşim gerıye donuk 6 yılın iş veren tarafından odenmesını ıstemektedır. Bunun için eşiç nasıl bır yol ızlemelıdır. Bılgılendırırsenız sevınırım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eşinizin İş Mahkemesinde hizmet tespit davası açması gerekir, ancak bunun 5 yıllık süresi var, eşinizin elinde bulunan vekaletname bu konuda işe yaramaz, eğer eşinizin 2003 yılından önce sigorta girişi yapılmadıysa geriye dönük 6 yıl için artık dava açamaz.

  18. Tuncay KARAGÖZ dedi ki:

    Ben kamu kurumunda işçi olarak çalışıyorum işe giriş tarihim 25-12-1997.dir. e-devlet de hizmete başlama tarihi 16-01-1998 gözüküyor.1997 olan gün ve prim gözükmüyor ne yapmam gerekiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne işe başlama tarihinizi gösterir bir yazı veya belge ile başvurabilirsiniz.

  19. Murat dedi ki:

    Sigorta tescil tarihim ile işe başlangıç tarihim farklı görünüyor sigorta tescil tarihimdeki primler görünmüyor sgk dökümünde ne yapabilirim?sigorta tescil tarihim 1998 işe başlama 2003 görünüyor 1998 deki sigortam hizmet dökümünde yok sigorta girşimi yapan işveren hiç gün göstermeden sigorta tescil ettirmiş olabilir mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş mahkemesinde dava açmanız gerekir, bu konuda açacağınız dava 5 yıllık dava açma süresine tabi değil.

      1. İBRAHİM HALİL YALÇIN dedi ki:

        İşe giriş tarihi 01.01.2500 yazıyor bu ne demek.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Hizmet dökümünden bahsediyorsanız, o işyerinden SGK’ya bildirilen işe başladığınız tarih demektir.

          1. Selin dedi ki:

            Merhaba iş veren işe giriş bildirgemde öğrenim durumunu lise ve dengi olarak seçmiş ancak ben 4 yıllık lisans mezunuyum bu sıkıntı yaratirmi

  20. Emre dedi ki:

    İlk sigorta girişim 18.05.2000 iken bugün e devleti actigimda 2004 olarak görünüyordu ve bu duruma çok şaşırdım..alo 170 i aradım benim hesabımın doğru olduğunu ve iyileştirme süreci olabilir dedi..duzelmezse SGK ya başvurun dedi bayan..ne yapmam gerekiyor nasıl bir yol izlemem gerekiyor

  21. Gülay dedi ki:

    Merhaba, İse başladığım tarih 1997 SGK giriş tarihim 2001 gözüküyor. Şirket hala açık.5 yıllık Zaman aşımına uğramış evet fakat işveren kabul ederse ise başlangıç tarihim düzeltilir mi? Tanık var. Nasıl bir süreç izlemeliyim.

  22. Mehmet Nuri Gültekin dedi ki:

    Merhabalar 1997 98 ve 99da sigortalı çalıştığım şirketlerde çalıştığımhalde ilk işe giriş tarihim ilk işe giriş tarihim 2000de gözüküyor nasıl düzelttirebilirim yardımcı olursanız çok sevinirim

  23. aykut dedi ki:

    Merhaba,
    01.09.2022 de işe başladım işverenim 05.09.2022 olarak giriş yapmış hala aynı işyerinde çalışıyorum. bunu bu aşamadan sonra düzeltmek için neler yapılması gerekir bilgi verebilirseniz çok mutlu olurum.
    Teşekkürler.

  24. Emine dedi ki:

    Merhaba 1 yıl iş yerinde çalıştım işten ayrıldım 2 gün ara ile farklı iş yerine başladım fakat iş yerinden ayrılmak istiyorum sigorta gün sayım toplam 944 gün işsizlik maaşı almaya hak edişim oluyor mu

  25. Nazım dedi ki:

    12.06.2000 tarihinde kamuda işçi olarak göreve başladım fakat sgk hizmet dönümünde 06.12.2000 olarak giriş görünüyor.bu konuda ne yapabilirim

  26. Serkan dedi ki:

    Aile şirketinde 1998 sigorta girisim var,primleri odenmis 60 gunum iptal görünuyor,99 da girisim var tekrar ordada iptal var sadece 60 gün görünuyor oda eyt kapsamına girmiyor 1 ayla kaçırıyorum,aile şirketi kapandı,sadece bir kişi hayatta şirket kurucularından,nasıl bir yol izlemeliyim ne yapmalıyım tesekkurler

  27. Birgül dedi ki:

    Kendi sigortami yatirsam doğum ve işsizlik ödeneği alabiliyor muyum acaba

  28. Emrah dedi ki:

    Merhaba

    1999 Ocak ayında işe başlamış olmama rağmen 1999 Nidan da girişim yapılmış. Bu hak kaybımı nasıl çözebilirim

  29. Ender Kara dedi ki:

    1995 -1998 arası Azerbaycan’da. Çalıştım. Türkiye ye döndüm 14 Eylül 1998 de Türkiye de işe girdim ve bu tarih ilk işe giriş tarihim olarak görülüyor. İlk işe giriş tarihinden itibaren 25 yıl geçmesi gerektiği için 2023 Eylül de emekli olabiliyorum… 5975 pirim gününe sahibim . Azerbaycan’da ki caılma sürem ile işe giriş tarihimi öne çekip hemen emekli olabilir miyim?

  30. murat dedi ki:

    işçimiz işkur iş başı eğitiminden faydalanmaktaydı. sehven işe girişini işkur desteği bitmeden yapmış bulunmaktayız. işe girişten itibaren 1 hafta geçti şuan ne yapmamız gerekir. düzeltme işlemleri oluyorsa her hangi bir ceza almamız söz konusu mu?

  31. bülent içen dedi ki:

    13 martta eyt den emeklilik dilekcemi verdim isyerine tekrar girisim yapıldı ancak bu esnada halk egitim merkezinde 30 saatlik dersim vardi orda girisim normal calisan olarak girilmiş o yüzden emekliliğim kabul edilmedi ne yspmam gerekiyor

  32. Mert dedi ki:

    Devlet kurumunda 2 günlük sgk girişim oldu başka kuruma geçerken sorun oldu onu nasıl sildirebilirim

  33. Kadir dedi ki:

    01.03.1999 tarihinde işe başlamama rağmen işverenim (kendisi bir akrabam olur) karşılıklı ihmalkarlık sonucu işe girişimi 21.07.2000 olarak kaydetmişti (Sigorta başlangıç tarihim aynı zamanda). Bu tarihten 1 ay sonra da askere gitmek üzere işten ayrılmıştım. Askerlik dönüşü bir daha aynı işyerinde çalışmadım. Normalde sigorta giriş tarihim doğru yapılsa şimdi emekli olabilecektim ancak ihmalkarlık nedeniyle şimdi emekli olmak için 60 yaşına kadar beklemem gerekiyor. Konu hakkında yapılabilecek herhangi bir şey var mıdır? Bu işin arkasından gitmeye kararlıyım. Dava açmadan çözülme imkanı var mıdır? Şayet bu mümkün değilse dava açılabiliyor mu? Konu hakkında geri dönüşünüzü bekliyorum.