Sigortalının Başka İşyerine Nakli Halinde Bildirge Verme Süresi Var mıdır ?

Sigortalının Başka İşyerine Nakli Halinde Bildirge Verme Süresi Var mıdır ?
16 Şubat 2014 17:44

Herhangi bir işyerinde sigortalı olarak çalışmaktayken, şahıslara ait işyerleri için aynı şahıs adına, şirket – kooperatif gibi tüzel kişilere ait işyerleri için ise aynı tüzel kişi adına Sosyal Güvenlik Kurumunda başka sicil numarası ile kayıtlı bir başka işyerine, hizmet akdi sona ermeden naklen geçecek işçi için Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi ve Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi verilmesi gerekir.

Ancak, aynı işverene ait ilk işyerindeki çalışmasına ait sigortalı işe giriş bildirgesi Kuruma verilerek tescil işlemi yapılmış olan sigortalının, bu şekilde naklen ve hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin aynı ya da başka ünitede tescil edilmiş diğer işyerinde çalışmaya başlaması halinde, verilecek olan Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi ve Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi için herhangi bir süre sınırlaması bulunmayıp, yasal süresi dışında Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan bildirimler de süresinde yapılmış sayılır.

Burada en önemli husus, sigortalının hizmet akdinin sona erip ermediği hususu olup, sigortalının ayrıldığı işyerinden sonra ara vermeden nakil edildiği işyerinde işe başlaması halinde hizmet akdi sona ermemiş sayılır ve bu sigortalının gerek işten ayrılış bildirgesi gerekse işe giriş bildirgesinin yasal süresi dışında verilmesinden dolayı idari para cezası uygulanmaz.

İşverenlerin bu durumdaki sigortalılar için e-sigorta yoluyla verecekleri işe giriş bildirgesinde “İstisna Durum Bildirim Tablosu”nda “Naklen ve hizmet akdi ilişkisi sona ermeden aynı işverenin Kurumun aynı ya da başka sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezince (SGİM/SGM) tescil edilmiş diğer işyerinde çalışan sigortalı” alanı, işten ayrılış bildirgesinde ise işten ayrılış nedenlerinden “16 Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli” alanını seçmeleri gerekmektedir.

YORUMLAR

  1. hüsnü dedi ki:

    merhaba ben aynı işyerinde 14 yıldır çalışmaktayım fakat işverenim beni farklı sicil nosu bulunan bir işyerine
    bana sormadan nakletti ancak patronum ve işyerimin bulunduğu fabrika aynı yerde tazminatım yanarmı

    1. admin dedi ki:

      (hüsnü) Eğer o işyeri aynı şahsa veya şirkete aitse problem olmaz, farklı şahsa veya şirkete aitse ilerde sorun yaşayabilirsiniz. Dahası eğer işverenin naklettiği dosya inşaat veya ihale konusu işe ait bir dosya ise işçiliği doldurmak için yapılan bir sahtekarlık söz konusudur, ilerde tespit edilirse bu dosyan yapılan tüm bildirimleriniz sahte sigortalılık sayılır ve iptal edilir, bu süre içerisinde aldığınız bütün sağlık yardımları ve rapor paralarına ait giderleri de SGK faiziyle birlikte sizden ister. Nakledildiğiniz işyerinin dosya numarası 2 ile değil de 4 ile başlıyorsa inşaat veya ihale konusu işe ait demektir.

  2. Gulseren dedi ki:

    Merhaba ben gıda üzerine çalışıyorum calistigim isyeri béni kendi kolu olan baska bir subesine calistirmak istiyor is sozlesmesinde bu madde olupta imzalamis olsak dair kendi istemedigimiz sure zarfinďa gonderme hakki varmidir tesekkur ederim

    1. Admin dedi ki:

      Eğer iş sözleşmesinde işveren böyle bir hak verilmişse tabii ki işverenin sizi başka işyerine gönderme hakkı vardır. (Bkz. Görev Yerinin Değiştirilmesi veya Başka İle Gönderilmesi İşçiye Tazminatlı Fesih Hakkı Verir mi ?)

  3. Abdülkadir Ercan dedi ki:

    merhaba
    ben 9 ay özel bir halı fabrikasında çalıştım
    bu 9 ayın sonunda beni farklı bir yere nakil ettiler
    fakat işvrenler aynı kişiler değiller abi kardeşler
    bir de kafama takılan beni nakil eden fabrika işten ayrılış bildirgeme kod22 girmiş
    bu kodun 16 olması mı gerekiyor
    yoksa kod 22 ile nakil yapılabilir mi
    teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      İşverenler kardeş de olsa ikisi de ayrı işveren, burada nakil söz konusu değil, nakil aynı işverene ait işyerleri arasında olur, burada birbirinden bağımsız bir işyerinden ayrılıp başka bir işyerinde işe başlamış sayılırsınız.

  4. Murat dedi ki:

    Ben bir anonim şirketin de 5 ay çalıştıktan sonra 22 koduyla patron çıkışımı verip kendi yanında çalışıyor gözlenmiş ve orada da 5 ay çalıştıktan sonra diğer anonim şirketine gene 22 koduyla geçişimi yapmışlar Bundan dolayı tazminat ve Yıllık izinleri yanarmı devam eder mi Şu an 13 aylık elemanım

    1. Admin dedi ki:

      Anonim şirketler farklı ise ortakları aynı olsa bile farklı işveren sayılacaklarından, önceki anonim şirkete bağlı işyerinde geçen çalışmalarınızı şimdiki anonim şirkette dikkate almayabilirler.

  5. Ahmet dedi ki:

    Merhabalar ben kurumsal bir perakende firmasında 6 yıldır çalışmaktayım. AVM’deki mağazası kapandığı için 16 koduyla başka bir AVM deki mağazasına nakil işlemim gerçekleştirildi ayrıca sigortada çıkış ve bir sonraki gün de giriş yapıldı. Bu durumda içeride olan tüm haklarım yanar mı yoksa kaldığı yerden devam mı eder. Teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Nakledildiğiniz mağaza aynı şirkete yani aynı işverene aitse hiçbir hak kaybınız olmaz.

  6. Mehmet dedi ki:

    aynı iş yerinin her ayın 15 maaş alıyorken sgk bildirgemiz buna göre veriliyordu. 12 Mart aynı iş yerinin başka bir şubesine nakil olup 13 Mart ta sgk girişim oldu. Maaşı da her ayın sonunda almaya başladık ve sgk bildirgesi buna göre verilmeye başlandı. Yıl sonunda toplam prim gün sayım 345 kalmış. ne yapabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yılın tamamında çalıştınızsa işyerinizden eksik günlerinize ait sigortalı bildiriminizin yapılmasını talep edebilirsiniz.