Sözleşmelere İşçi Aleyhine Konulan Hükümler Geçerli Sayılır mı ?

Sözleşmelere İşçi Aleyhine Konulan Hükümler Geçerli Sayılır mı ?
31 Mart 2014 21:07

İşçi ile işveren arasında yapılan iş sözleşmelerine (hizmet akitlerine), işyeri toplu iş sözleşmesi kapsamına giriyorsa toplu iş sözleşmelerine, 4857 sayılı İş Kanunu başta olmak üzere, mevzuatta işçilere tanınan hakları ortadan kaldıracak veya sınırlayacak hükümler konulamaz. Bu tür hükümler konulsa bile geçersizdir.

Örneğin; sözleşmeye işçinin işyerinde sigortasız olarak çalışmayı kabul ettiğine veya yıllık ücretli izin hakkından feragat ettiğine dair bir hüküm konulsa dahi bu hükümler gereçsizdir.

Sözleşmelere, işçi aleyhine olacak şekilde tek taraflı cezai şart konulamaz, konulsa bile geçersiz olur.

Tam tersi, kanun hükümleriyle getirilen sınırlamalar saklı kalmak koşuluyla, işçi – işveren arasında yapılan iş sözleşmelerine veya toplu iş sözleşmelerine, işçiye daha elverişli hak ve menfaatler sağlayan, işçinin lehine olan hükümler konulabilir.

Örneğin;

– Ücretin işçiye en geç ayda bir ödenmesi gerekirken, iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir.

– Kanunda belirtilen yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.

– Deneme süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.

– İşçiye çalıştığı her bir yıl için 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Kıdem tazminatı ile ilgili bu 30 günlük süre iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmeleri ile işçi lehine değiştirilebilir.

Öte yandan 4857 sayılı İş Kanununda istisnai de olsa iş sözleşmesine işçi aleyhine konulabilecek bazı hükümler belirtilmiştir. Örneğin; ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılmışsa işçi bu tatil günlerinde işyerinde çalışmak zorundadır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde ise söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir. Fakat bu şekildeki hükümler sadece Kanunda belirtilen durumlarla ilgili olarak sözleşmelere konulabilir, yani Kanunda sayılan hal ve durumlarla sınırlıdır.

YORUMLAR

  1. Mehmet dedi ki:

    selamun aleykum
    ana firma ile turkiyede iş sözleşmesi imzalayıp yurt dışında ana firmanin denetimi altında taşeronluk yapan ikinci firmada çalışıtp 5 ay 27 gün 12 saat resmi tatil sözleşmede yer alan pazar tatillerinde gerek vardiye tatillerinde nöbet tuttum

    iki ay deneme sürecini geçtikten sonra ana firmanin yetkili kişi gelip ikinci firmayla 10 saat çalışma olarak anlaşmış siniz deyip bende iş sözleşmemi ana firmayla imzaladim deyip kendisininde ana firmada görev yapan bir kişi olduğunu ve bunu bana söylerken her şeyin bilincinde olduğunu çünkü benim yurt dışında ekmek parası kazanmak icin geldigimi bildigini ve dünyanın bir kitasinda olup mecbur imza atacak bilincinde olup imza atacagimi acik ve net.biliyordu.

    çıkısim verilip iki haftalık ıhbar tazminatı 700 dolar olup bunun 455 dolarını maaşa bordrosunda ıhbar tazminatı olarak beyan edip 352 dolarıda vazla masayı olarak beyan etmistir 800 dolar olan ihbar tazminatimin 100 dolarini gozumun onunde yanlış dedim işine gelirse türkiye dönüşü haklarımı almak için 14 kişiye avukat eşliğinde arabulucu bas vurdum olumsuz yanıt aldım avukat para istedi maddi sıkıntılar yaşadığım için davama bakmayacagini ve tamamen ne çaresiz kalmıştım çünkü bakmakla olduğum bir ailem vardı

    haklarımı araştırmam sonucunda is sözleşmesinde kısa süreli sgk konusu yer almayıp
    konu olan madde suresiz sözleşme olması durumunda is sozlesmenin sona ermesi ve 4857 sayili is kanunun da belirtilen hukumlere uygun hareket edilecektir.
    Is sözleşmede yer alan çalışma saati günlük haftalık aylık şeklinde olup saat 4.50 dolar belirlenmiştir
    Fazla çalışma saatleriyle hafta tatilleri mevzuatına düzenlemeye 4857 is kanunu hukumleri uygulanir.
    Kisa ve öz ben bu konuyu açıklık getiriyim.

    ben ilk okul megzunuyum

    Ben bu işe gidebilmek için iki ay istifa edip haklarımı almayıp bekledim ortada iş sözleşmesi hala yok gideceğimiz günün sabahı 8:30 şirkete geliyorum öğlene kadar bekledim hala sözleşme yok öğleden sonra hadi gidiyorsunuz deyip alın size sözleşme imzalayın doğal olarak soruyorum yaklaşık 5.000 tl masrafım oldu iş sözleşmesinde könu olan tamamen işverenin menfaatleri söz konusu olan bir sözleşmedir.
    Benim çalışma şartlarım iş verenin şartlarına uymadı
    Benim yapmış olduğum masrafı kim karşılayacak?
    okuyupta anlıyamadım konuklarlar vardı bana işkur üzerinden gittiğimi soylemisti
    iş veren çalıştığımız ülkede 8 saat çalışıyordu is veremle turkiyede yapmış olduğum iş sözleşmesi benimde 8 saat çalışmamı işaret etmişti ama 12 saat çalıştırılıp 10 saat calisma evrakına mecbur kalip imza attım fazla çalışma saatleri hafta tatilleri yapılması halinde ödenecek ücretler ülke mevzuatın uygulanır
    kimse kusura bakmasın
    Bu sözleşme tamamen işverenin lehinde olup iscini
    alehinde beyan edilip onaylanmıştır. Çalışıp emek verdigim hakkim olani istiyorum gerekirse hakkim olani istiyoru. siz bu konu hakkidanda ne dusunuyorsunz

    türkîye cumhuriyeti vatandaşı olarak biz emekçiler işverenler icin ne ifade ediyoruz ?

    1. Admin dedi ki:

      Aleykum Selam, işçilik alacaklarınızla ilgili arabulucuya başvurmuş, ancak sonuç alamamışsınız, geriye tek seçeneğiniz kalmış, o da İş Mahkemesinde dava açmak, ancak maddi durumunuzun da iyi olmadığını belirtmişsiniz. Adli Yardım hakkından yararlanıp dava açabilirsiniz. (Bkz. Adli Yardımla Ücretsiz Dava Açma ve Avukat Tutma)