Sözleşmelere Sadece İşçi Aleyhine Cezai Şart Konulabilir mi?

Sözleşmelere Sadece İşçi Aleyhine Cezai Şart Konulabilir mi?
22 Ocak 2014 20:12

İş sözleşmelerine tek taraflı olarak işçi aleyhine konulan cezai şart kural olarak geçerli değildir. Cezai şartın geçerli olabilmesi için “Cezai Şartta Karşılılık İlkesi” gereğince, sözleşmede cezanın her iki taraf yönünden kararlaştırılması gerekir.

Örneğin; belirsiz süreli iş sözleşmesinde, iş akdinin işçi tarafından feshi halinde 30 gün önceden karşı tarafa haber verme şartının konulması, bu şarta uymaması halinde işçinin belirli miktar tazminat ödemesinin öngörülmesi şeklindeki bir cezai şart geçerli olmaz. Aynı cezai şartın sözleşmede işveren için de öngörülmesi halinde geçerli olur.

Konuya ilişkin örnek yargı kararına sitemizin Yargı Kararları bölümünden ulaşabilirsiniz. (T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ – Esas No. 2012/10007 Karar No. 2013/358 Tarihi: 22.01.2013)

YORUMLAR

  1. Zakir dedi ki:

    Merhaba ben x firmasında 15 aydır düzenli olarak çalıştım iş bitimi sebebi ile çıkış verildi bütün tazminat hakların hesaplandi fakat 5600 TL haksix yere para kesilmiş bunun itirazını bildiriyorum kabul etmiyorlar ki 4. Aya giriyorz maaş yatmıyor şimdi de tazminat ve diğer masası 2 ay sonra alırsın diyorlar ne yapmaliyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Konu işçilik alacaklarıyla ilgili olduğu için önce arabulucuya başvurmanız gerekir. Sonuç alamazsanız ardından İş Mahkemesinde dava açabilirsiniz.