Avukatların ve Stajyer Avukatların Sağlıktan Yararlanma Durumu

Avukatların ve Stajyer Avukatların Sağlıktan Yararlanma Durumu
1 Temmuz 2018 14:10

Avukatlık mesleğini icra edenler ile staj yapmakta olan stajyer avukatların sağlık yardımlarından yararlanma şartları aşağıda açıklanmıştır.

• 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında kamuda çalışan veya hizmet akdine istinaden özel sektörde 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak çalışan avukatlar, bu sigortalılıkları nedeniyle aynı zamanda 5510 sayılı Kanununun  “Genel sağlık sigortalısı sayılanlar” başlıklı 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayıldıklarından, bu çerçevede sağlık yardımlarından yararlanabilirler.

• Bağımsız çalışan avukatlar ise 5510 sayılı Kanunun 50 inci maddesi gereğince İsteğe Bağlı Sigortalı sayıldıklarından (4/b-Bağ-Kur statüsünde), isteğe bağlı sigorta süresince de 60/b kapsamında aynı zamanda genel sağlık sigortalısı sayıldıklarından, primlerini düzenli ödemeleri şartıyla sağlık yardımlarından yararlanabilirler. (Bkz. Avukatların Sosyal Güvenceleri ve Ödeyecekleri Primler, Sağlık Yardımlarından Yararlanabilmesi İçin Borcu Olmaması Gerekenler Kimlerdir ?)

• Emekli olduktan sonra emekli aylıkları kesilmeden Sosyal Güvenlik Destek Primine (SGDP) tabi sigortalı olarak çalışan avukatlar, 60/f kapsamında genel sağlık sigortası sayıldıklarından, bu kapsamda sağlık yardımı alabilirler.

• 4/c (Emekli Sandığı) veya 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak hem çalışıp, hem de avukatlık stajını yapmakta olanlar da söz konusu sigortalılıkları kapsamında sağlık yardımlarından yararlanabilirler.

• Herhangi bir yerde çalışmadan avukatlık stajı yapan stajyer avukatların durumuna gelince, 5510 sayılı Kanunun;

“Genel sağlık sigortalısı sayılanlar” başlıklı 60 ıncı maddesinde; “19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca avukatlık stajı yapmakta olanlardan bu Kanuna göre genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar staj süresi ile sınırlı olmak üzere genel sağlık sigortalısı sayılır. Bu şekilde genel sağlık sigortalısı sayılanların genel sağlık sigortası primleri Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının % 6’sıdır. Bu primler Türkiye Barolar Birliği tarafından ödenir.” hükmü,

“Genel sağlık sigortalılığının başlangıcı, bildirimi ve tescili” 61 inci maddesinde de; “60 ıncı maddenin sekizinci fıkrası kapsamında sayılanlar avukatlık stajına başladıkları tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılırlar ve avukatlık stajları devam ettiği sürece genel sağlık sigortalılıkları devam eder. Bu kapsamdaki stajyerler, staja başladıkları tarihten itibaren bir ay içerisinde Türkiye Barolar Birliğince genel sağlık sigortası giriş bildirgesi ile Kuruma bildirilir.” hükmü,

yer almaktadır.

Söz konusu Kanun hükümleri uyarınca; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca avukatlık stajı yapmakta olanlardan herhangi bir yerde çalışmayan, kendisi genel sağlık sigortalısı olmayan, bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde anne – baba, eşi veya çocuğu üzerinden sağlık yardımı alma imkanı da bulunmayanların ise staj süresi ile sınırlı olmak üzere GSS primi aylık brüt ücretin yüzde 6’sı üzerinden Türkiye Barolar Birliği tarafından ödenir. Dolayısıyla stajyer avukatlar staj süresince bu şekilde sağlık yardımlarından yararlanırlar. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Karahan dedi ki:

    merhabalar, stajyer avukat için barolar tarafindan GSS odemesi yapiliyor fakat eş ve çocuk bu olanaktan faydalanamayip SGK kapsamindan çikiyor. Bunun icin eş ve 9 aylik cocuğum için nasil bir yol izleyebilirim? Karim ve cocugum icin ayri ayri GSS mi yapmam gerekli yoksa sadece karim adina GSS yatirip cocugumda bundan faydalanabiliyor mu? Tesekkurler

    1. Admin dedi ki:

      Sizin de belirttiğiniz gibi stajyer avukatlar üzerinden eş ve çocukları sağlık yardımı alamıyor. (Bkz. Üzerinden Sağlık Yardımı Alınamayacak Kişiler)
      Bu durumda eşiniz 60/g kapsamında SGK’ya GSS tescili için başvurup, aylık brüt asgari ücretin yüzde 3’ü (şu an aylık 88,29 TL.) tutarında GSS primi ödeyerek sağlık yardımlarından yararlanabilir. Bu durumda çocuklarınız da anneleri üzerinden sağlık yardımı alabilir. Hatta eşinizin hiçbir sosyal güvencesi olmadığı için zaten SGK re’sen eşinizi 60/g kapsamında GSS’li olarak tescil etmiş ve her ay GSS prim borcu tahakkuk ediyor olabilir.
      Diğer seçenek eşiniz gelir testine başvurabilir, 60/c-1 (yeşilkart) kapsamında ücretsiz sağlık yardımı alabilmek için, tabii bunun için test sonucunda aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelirin brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkması gerekir.

  2. Selda dedi ki:

    Merhaba raporlu iken babasi vefat eden işçi ölüm izni ni kullanabilir mi.