Taşeron İşçilerin Kadro Hayali Gerçek mi Oluyor?

Taşeron İşçilerin Kadro Hayali Gerçek mi Oluyor?
3 Temmuz 2013 21:02

Yaklaşık 600 bini kamuda olmak üzere sayıları bir milyonu aşan taşeron işçilerinin (Taşeronlara Bağlı Olarak Çalışan İşçi Sayısı Bir Milyonu Aştı başlıklı haber), ücret, izin, kıdem tazminatı gibi sorunlarının giderilmesi yönünde yapılan çalışmaları, Taşeronlara İşçi Haklarıyla İlgili Yeni Yükümlülükler Geliyor, Taşeron İşçilerin Sorunları Haziran Sonuna Kadar Çözülecek-Yeni Haklar Gelecek başlıklı haberlerle duyurmuş, son olarak da Taşeron İşçileri ve Kıdem Tazminatıyla İlgili Düzenlemeler Gelecek Döneme Kaldı başlıklı haberi yayımlamıştık.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK; taşeron işçilerine yeni bir müjde verdi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili çalışmalarını tamamladıklarını, Başbakanın “Ekim’de gerçekleştireceğimiz ilk yasal düzenleme bu konuda olsun” dediğini belirtti. Dolayısıyla kamuda çalışan yaklaşık 600 bin taşeron işçisine kadro umudu doğdu. Tabii düzenlemenin bütçeye getireceği mali yük hesaplanarak sonucuna göre karar verilecek.

Bakan Çelik yaptığı açıklamada özet olarak; taşeron (alt işveren) işçilerin sorunlarının çözüleceğini, taşeron düzenlemesinin Ekim ayında TBMM’den geçeceğini, her platformda taşeron işçilerin emeğinin sömürüldüğünü ve bazı haksızlıkların yaşandığını, bazen 10-12 saat çalıştırıldığını, fazla çalışma karşılığı ise para verilmediğini, düzensizliğin ortadan kalkacağını, tazminatlarla ilgili düzenlemeler geleceğini, Kamuda çalışanların yaşadıkları yargı sorunlarına çözüm üretileceğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili çalışmalarını tamamladıklarını, Ekim’de taşeron işçilerin koşullarını, imkanlarını ve yaşadığı sorunları büyük ölçüde çözecek bir düzenlemeyi parlamentodan geçireceklerini, Başbakanın isteğinin de bu yönde olduğunu belirtti.

Yapılacak yasal düzenleme ile her yıl girdi – çıktı yapılması ve ihalelerin yenilenmesine bağlı olarak taşeronun (işveren) değişmesi nedeniyle kıdem tazminatı ve yıllık izin konusunda yaşanan problemler giderilecek. Bunun için de niteliği gereği süreklilik arz eden hizmetlerin teminine yönelik ihaleler yıllık olarak değil 3 yıllık bir süre için yapılacak. Kıdem tazminatı için prim sistemi getirilecek ve kıdem tazminatı primi işçinin bireysel kıdem hesabına yatırılacak. Taşeron değişse de işçinin işyerinde ilk işe girdiği tarih esas alınacak, işçi yıllık iznini kullanacak. Asıl işveren alt işverenin yani ihale makamı veya işçinin çalıştığı Kurum, taşeronun işçilerin ücretlerini düzenli ödeyip ödemediğini aylık kontrol olarak edecek, ödenmemiş ücret varsa işçinin hesabına yatırılacak, taşeronun iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alıp almadığını denetleyecek.

Öte yandan, taşeron işçilerinin yıllık izinlerini kullanmaları konusunda yaşanan sıkıntıları gidermek üzere, Kamu İhale Kurumu’nun daha önce ilgili tebliğde düzenleme yaptığını Hizmet Alım İhaleleri Kapsamında Çalışan İşçilerin Yıllık İzin Hakları başlıklı yazımızda belirtmiştik.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.