Taşeron İşçilerin Kıdem Tazminatı Konusunda Sendikadan Yeni Öneri Geldi

Taşeron İşçilerin Kıdem Tazminatı Konusunda Sendikadan Yeni Öneri Geldi
18 Ocak 2014 19:36

Hizmet alım ihaleleri kapsamında Kamuda çalışan ve sayıları yaklaşık 600 bin civarında olan taşeron işçilerin karşılaştıkları en önemli sorunlardan biri de kıdem tazminatı konusudur.

Hatta bu nedenle taşeron işçilerin karşılaştıkları diğer sorunlarla birlikte kıdem tazminatı konusunda da yeni düzenlemeler yapmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışmalara başlamıştı. Yapılan bu yasal düzenleme çalışmaları sona yaklaştı ve büyük ihtimalle önümüzdeki ay tasarı olarak Meclis’e sunulacak ve yasalaşacak.

Ancak, kıdem tazminatı konusunda işçi ve işveren temsilcileri aralarında anlaşamadığından, kıdem tazminatı konusundaki düzenlemelerden şimdilik vazgeçildiğini daha önce Kıdem Tazminatıyla İlgili Düzenlemeden Vazgeçildi başlıklı haberde belirtmiştik. Dolayısıyla yapılacak yasal düzenlemeler arasında büyük ihtimalle kıdem tazminatına yer verilmeyecek.

Aslında Kamuda çalışan taşeron işçilerinin kıdem tazminatı konusunda yaşanan sorunlar biraz da uygulamadan kaynaklanıyor. Her yıl ihale yenilendiği için, hizmet alım ihaleleri kapsamında çalışan taşeron işçilerin işverenleri de hemen hemen her yıl değişiyor. Dolaysıyla yıllarca çalışan taşeron işçi işten ayrıldığında muhatap bulmakta zorlanıyor. Ayrıca, ilgili kamu kurumu ihale mevzuatına göre işçiyi çalıştıran taşerona (müteahhide) işçi başına belirli bir ödeme yapıyor. Bu ödeme içerisinde işçiye verilecek aylık ücret, işçinin sigorta primi ve vergisi, müteahhit karı gibi kalemler yer alıyor.

Tam da bu noktada, Hizmet Sektörü İşveren Sendikası Başkanı Necmeddin Şimşek, kamunun yaptığı ihalelerdeki maliyet kalemine kıdem tazminatının da eklemesi yönünde  öneride bulundu. Başkan Şimşek buna benzer öneriyi daha önce de gündeme getirmişti.

Sendika başkanının konuya ilişkin açıklamasında;  işçinin bir yıl çalışınca kıdemi hak etmiş olduğunu, her ne kadar yasa haksız fesih durumunda tazminatı öngörüyor olsa da işçilerin bunu kazanılmış hak olarak kabul etiklerini ve işveren olarak kendilerinin de bunu ödediğini, bu durumda da kamudan alınan 8 liralık maliyetin 10 liraya çıkmış olduğunu, oysa ihale maliyetleri içine kıdem tazminatının da eklenme gerektiğini belirterek; “Kıdem Tazminatı Fonu kurulmuş olsaydı bu sorun da aşılmış olacaktı.” ifadesini kullandı.

Not: Bu konudaki kanun çıkmıştır. (Bkz. Son Düzenlemelere Göre Taşeron İşçilerinin Kıdem Tazminatı Alma Şartları)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.