Ticari Kredilerde Eş Rızası Şartına İstisna Getirildi

Ticari Kredilerde Eş Rızası Şartına İstisna Getirildi
13 Nisan 2013 13:49

4 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun “Eşin rızası” başlıklı 584 üncü maddesinde “Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır.”

hükmü yer almaktaydı. Bu hüküm uyarınca, ticari kredi çeken birine kefil olacak kişinin, eşinin rızasını alması gerekiyordu. Ancak bu zorunluluk, ticaret hayatında önemli sorunlara ve tıkanmalara yol açtığından, kredi kullanımını zorlaştırdığından, gelen tepkiler üzerine bu konuda yasal değişikliğe gidildi.

11 Nisan 2013 tarihli ve 28615 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6455 sayılı Kanunun 77 nci maddesi ile Borçlar Kanununun söz konusu 584 üncü maddesine;

“Ticaret siciline kayıtlı ticari işletmenin sahibi veya ticaret şirketinin ortak ya da yöneticisi tarafından işletme veya şirketle ilgili olarak verilecek kefaletler, mesleki faaliyetleri ile ilgili olarak esnaf ve sanatkârlar siciline kayıtlı esnaf veya sanatkârlar tarafından verilecek kefaletler, 5570 sayılı Kamu Sermayeli Bankalar Tarafından Yürütülen Faiz Destekli Kredi Kullandırılmasına Dair Kanun kapsamında kullanılacak kredilerde verilecek kefaletler ile tarım kredi, tarım satış ve esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifleri ile kamu kurum ve kuruluşlarınca kooperatif ortaklarına kullandırılacak kredilerde verilecek kefaletler için eşin rızası aranmaz.”

şeklinde bir fıkra eklenerek bazı krediler için kefalette eş rızası kaldırılmış oldu.

YORUMLAR

  1. Fevzi dedi ki:

    Merhaba,
    Ben 2013 yılında bir şirkete ortak ve yön kurl. üyesi oldum. İlerleyen günlerde bankalar ile çalışmaya başladık. 4 bankadan kredi kullandık. Hepsine şahsi kefaletimi verdim. Şirket ortağı ve yöneticisi olduğum için de eş rızası aranmadı.
    Ağustos 2016 da ortaklıktan ayrıldım. Noterde yaptığımız devir sözleşmesi ve Kararı ticaret sicilde yayınlattık. Ben çıktıktan sonra işler kötüye gitmiş. Şirket battı batacakmış. Krediler ödenmiyormuş. Bankada benim telefonda olduğu için beni de arıyorlar.
    Eşim bu durumdan oldukça rahatsız. Devrettiğim zaman da devam eden krediler için güvene dayalı olarak kefaletten rucu noktasında bir işlem yapmadım. Bankalara ihtar vs göndermedim.
    Görünen şu ki yakın zaman da borçlar takibe atılacak ve beni de kefil olarak 1. derece muhatap alacaklar.
    Şirket ortaklığım ve yönetici durumum düştüğü için, tarafıma açılacak icra dosyasına, eşimin muvafakatı olmadığı gerekçesiyle itiraz edebilir miyim? Neticede şuan şirkette bir bağım yok. Dolayısıyla verdiğim kefalette eşimin rızası olması gerekir değil mi?
    Bu konuda engin bilgilerinizi rica ediyorum. Teşekkürler.

    1. admin dedi ki:

      (Fevzi) Yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere, Borçlar Kanunu 584 üncü maddeye eklenen fıkra uyarınca; ticaret şirketinin ortak ya da yöneticisi tarafından işletme veya şirketle ilgili olarak verilecek kefaletlerde eş rızası aranmayacağından, kefaletinizde eşiniz rızası olmadığını gerekçe göstererek itiraz etmeniz bir işe yaramayabilir.

  2. Baran dedi ki:

    Ben ticari bir kridye kefil oldum gercek kisiyim esimden riza alinmadi keridi ticari olunca devlet bankasindan bu savunmam itibar gormezmi

    1. Admin dedi ki:

      Krediyi veren banka bu konudaki son mevzuat düzenlemesini biliyordur, dolayısıyla kefil olduğunuz kredinin durumuna göre yukarıda belirtilen istisna kapsamına girip girmediğini de bilir ve ona göre eşinizin rızasını ister veya istemez.

    2. Av.ibrahim Çakır - 05324603336 dedi ki:

      Şirket ortaklığımız yoksa kefalet dava yolu ile iptal edilebilir

  3. Emre Candeğer dedi ki:

    2013 yılında eşim birinin senedine kefil oldu. Benim haberim olmadan bugün eve icradan ödeme emri geldi yedi gün içinde. Ne yapabiliriz itiraz edebilir miyiz. Kefil ligin iptali mümkün müdür yardımcı olun lutfen

    1. Admin dedi ki:

      1- Yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere, 1 Temmuz 2012 tarihinden geçerli olmak üzere evli bir kişinin herhangi birine kefil olabilmesi için eşinin rızasının olması şartı getirilmişti, ancak daha sonra 2013 yılında yapılan değişiklikle ticari krediler için bu şart kaldırılmıştı. Eğer eşinizin kefil olduğu kredi yukarıdaki yazıda belirtilen ticari kredilerden biri kapsamına girmiyorsa ve eşiniz kefil olacağı zaman sizin rızanız alınmadıysa, bu kefalet geçersiz bir kefalettir, buna itiraz edebilirsiniz.
      2- Tam tersi eğer yukarıda belirtilen ticari kredi kapsamında bir krediyse bu durumda artık o kefilliğe itiraz edilemez. Bu durumda da bankanın önce asıl borçluya gitmesi, ondan parayı tahsil edemezse kefile yönelmesi gerekir, banka buna uymamışsa ona itiraz edebilirsiniz.
      3- Eğer herşeye rağmen borcu ödemek zorunda kalır da ödeyemezseniz ve haciz işlemi yapılırsa, öncelikle borçlunun ve ailesinin yaşamını idame ettirmesi için zorunlu olan ev eşyaları kanunen haczedilemiyor. Haciz yapılabilmesi için aynı eşyadan iki tane olması ya da lüks eşya statüsüne girmesi lazım. Dolayısıyla eve hacze gelenler bu şekilde işlem yapmak zorundalar.
      4- Her halukarda eğer borcu 7 gün içerisinde ödeyemezseniz ve bu durumda mal bildiriminde bulunmanız gerektiği ödeme emrinde yazıyorsa, mutlaka süreyi geçirmeden mal bildiriminde bulunun, itirazlarınızı yaparsanız da yine yapın.

  4. Edip Duran dedi ki:

    2015 yılında kardeşim işyerini şirket yapacağım diyerek Bendeki 10 dönümlük bahçeye ipotek yaptırdı haberim olmadan banka ile anlaşmalı Beni oyuna getirdiler ve kredi çekti Benim imzam var şirket için herhangi bir ortaklığım yok benim iş yerinde eşimin imzası yok 2 hafta önce Banka aradı eşimin imzasını istedi bu durumda ne yapabilirim bilgi verirseniz sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Verdiğiniz bilgilerden kardeşiniz için kredi çektiğiniz ve karşılığında size ait bahçeye ipotek konulduğu sonucu çıkıyor. Normalde eş rızası kefil olacak kişiler için gereklidir. Banka eşinizin imzasını istediğine göre buradan da kefil olduğunuz sonucu çıkıyor. Konuyu tam anlayamadık. Ancak attığınız imzadan pişman olduğunuza göre, eşiniz bakaya imza vermesin, bu durumda belki de yapılan işlemler geçersiz sayılır, siz de kurtulursunuz.

    2. Av.ibrahim Çakır dedi ki:

      Kefalet işleğinde eş rızası aranır. Şayet sizden alınmadı ise ipoteği dava yolu ile iptal ettirebilirsiniz

  5. Hüseyin Yılmaz dedi ki:

    Be kardeşime tıraktör için kefil oldum sonradan ilave Kıredi almış kefeletimde eş tızasıda yok kulandı ilk kırediyi Ödemiş bir yıl sonra limit artırarak tekrar kulanmış ama benim o dözleşmeden imzamda yok haberimde bana ikinci sözleşmeden ihtiyati haciz almış banka ne yapabiliri trşekürler

    1. Admin dedi ki:

      Öyle şey olur mu sizin ilk kredi için verdiğiniz imza geçerlidir, sizin kefil olarak sorumluluğunuz sadece ilk krediyle sınırlıdır. Sonraki kredide imzanız yoksa banka sizi nasıl sorumlu tutabilir, muhtemelen kardeşinizin kefil olduğunuz ilk krediden borcu vardır. İsterseniz bankayı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK) şikayet edebilirsiniz.

      1. Hüseyin dedi ki:

        Teşekür ederim ilk kıredi 5 taksit ve takdidinde gecikme yok ikici gecikmede ve benim onda imzam ve ayrıca tacir deyilim eş mafakatımda yok

        1. rızabaysal dedi ki:

          Selamlar. Eşim esnaf ve sanatkara baglı bir bankadan kredi çekti 2016 yılında bende eş ten dolayı kefil oldum borç ödenemedi benim maaşımdan kesiliyor bu kefilliği silebilirmiyim

  6. Mustafa dedi ki:

    Merhaba babama ticari kefilliğim var ve bunun için eşiminde imzası alındı banka tarafından(evli olduğum için) kredide sıkıntı çıkarsa şayet
    1.si eşim bana imza attığı için kefilmi olmuşmu oldu yoksa evli olduğumuz için rıza imzası mı oldu..
    2.si icra gelirse yarın birgün eşimin üzerindeki 2tane şahsi aracına herhangi bir icra durumu ile el koyulabilir mi teşekkür ediyorum…

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, eşiniz sizin kefil olmanıza rıza gösterdiğine dair imza vermiş oldu, yoksa eşiniz kefil olmadı. Bu nedenle size icra gelmesi halinde eşinizin şahsi malvarlığını etkilemez.

  7. Hüseyin dedi ki:

    Eşimin rızası olmadan banka beni kefil olarak aldı bu kefalet geçerlimi ben çiftçiyim

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, eğer kefil olduğunuz kredi yukarıdaki yazıda belirtilen ticari kredi kapsamına girmiyorsa eşinizin razı olduğuna dair imzası olmadığından kefaletiniz geçersiz sayılır.

      1. Elanur12 dedi ki:

        Tarım kıredisinden eşin imzası gereklimidir

  8. Ahmet dedi ki:

    Merhabalar 2011 nisan ayında 75 bin tl ye kadar ticaret yapan birine kefil olduğum hakkında beni 2018 aralık ayında ilgili bankadan aradılar bende bilgi almak için gittim ve şu an bilgi veremeyiz 2 sonra gelin diye gönderdiler ben ilgili bankaya söz konusu kefillik için imza atmadım ama ekrenda gösterdiler 2 imza birtanesi benim imzama benzemiyor zaten ben ilgili şhıs için genel kredi kefili olmak için imza da atmadım 2011 nisan ayında ben esnafa değildim ticaret yapan birisine eşimin rızası olmadan kefil olunabilinirmi benim hangi yolu izlemem gerekir cevaplarsanız çok sevinirim teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, eğer gerçekten siz bankada kefil olmadınız ve imza atmadınızsa sizin adınıza başka biri imza atmış olabilir, siz isterseniz hem banka hem de o krediyi kullanan kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunabilirsiniz, çünkü kredi sözleşmesini düzenleyen banka personelinin de hatası var, kimlik kontrolü yapması gerekirdi.

      1. Ahmet dedi ki:

        Bankaya göre sen attın diyor imzayı ve benim imzamada benziyor ama bana belgeleri verin avukatım istedi dediğimde şimdi git sonra gel bugün yıl sonu deyip gönderdiler birde ben sözkonusu yılda başka bir arkadaşa kefil olmuştum o kredi bitti ve o kişi birdaha kredi kullanmadı acaba o sözleşmeyi tekrar düzenleyip bu kredi çeken kişiye uyarlaya bilirlermi merak ediyorum yada kredi kullanan kişi ile aynı soy ismi taşıdığımdan beni korkutarak parayı tahsil edeceklerinimi düşündüler ilginiz için çok teşekkür ederim Allah rası olsun

  9. Zaman Tüneli dedi ki:

    2017 yılında bilmeden ticari krediye kefil oldum. Sonradan bu kefaletin istendiğinde devamlılık arz ettiğini öğrendim. Borcun ödemesinde sıkıntı yok ancak ben bundan sonrası için kefaletimi sonlandırmak istiyorum. Yolu nedir? Ne yapmalıyım? Teşekkürler

    1. İbrahim Çakır dedi ki:

      Muhtemelen kefil olduğunuz kredi genel kredi sözleşmesidir. Bu durumda yeni kullanılan kredilerde kefalet sorumluluğu devam edecektir. Bu durumun istisnası ancak evli iseniz ve eşinizin yazılı muvafakati banka tarafından alınmadı ise dava yoluyla kefilliğinizi kesin olarak iptal ettirebilirsiniz.

      Av. İbrahim Çakır
      05324603336

  10. Mehmet dedi ki:

    Merhaba, 2016 yılında bir ticari krediye kefil oldum. O ara kefil olduğum işletmede çalışıyordum. Ancak eş rızam alınmadı. İşler kötü gitti ve işletmenin kredileri takibe düştü. Ben oradan istifa ettim ve kendi işletmemi kurdum. Aynı zamanda esnaf ve sanatkarlar odasına da kayıt oldu. Kefalet tarihinden sonra odaya kayıt olsam bile eş rızası aranmazmı yoksa kefalet tarihindeki şartlara mı bakarlar? Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Kefil olarak imza attığınız tarihteki durumunuzun yukarıdaki yazıda belirtilen istisnalardan herhangi biri kapsamına girip girmediği esas alınır, eğer kefil olarak imza attığınız tarihte yukarıda sayılan istisnalardan biri veya birkaçı kapsamına giriyor idiyseniz, eşinizin rızası olmasa bile o kefillik geçerli sayılır.

  11. İbrahim dedi ki:

    Merhaba; 2017 yılı aralık ayında ortak olduğum şirket adına Finansman firması üzerinden taşıt kredisi ile otomobil alımında kefil olmuştum. Bu otomobil şirket adına alındı. Ticari kredi kapsamındamıdır acaba? Sonradan şirket ortaklığından ayrıldım. Şirket ödemelerinde sıkıntı var. Eğer ticari kredi kapsamında değil ise ve Finansman şirketi üzerinden kredi kullanılması konusunda eş rızası gerekir mi. Eş rızasından dolayı itirazda bulunup bu kefillik sonlandırılarbilirmi? Saygılar, Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Onu biz bilemeyiz, kredi sözleşmesine bakmak gerekir, ancak ticari kredi kapsamına girmiyorsa eş rızası olmayan kefalet geçersiz sayılır. Kefil olduğunuz kredinin yukarıdaki yazıda sayılan krediler kapsamına girip girmediğini, onayladığınız kredi sözleşmesinin bir fotokopisini banka şubesinden isteyip öğrenebilirsiniz.

  12. Sude dedi ki:

    Merhaba eşim 2018 de esnaf kefaletten cekilecek bir krediye kefil oldu benim imzam olmadi bu kefillikte şu anda ben dava acarsam bu kefillik kalkar mi

    1. Admin dedi ki:

      Esnaf ve sanatkârlar siciline kayıtlı esnaf veya sanatkârlar tarafından verilecek kefaletlerde eş rızası aranmayacağından, sizin imzanız olmasa da bu kefalet geçerlidir. Eş rızası aramayan istisnalar yukarıda belirtilmiştir.

  13. m bulut dedi ki:

    ben devlet memuruyum kardeşim için esnaf kefaletten çektiği krediye kefil oldum eşimden imza ve razılık yazısı istemediler. şu anda kardeşim krediyi ödemedi eşimin rızası olmadığı için ben yada eşim itiraz edebilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere esnaf kefaletten çekilen krediye kefil olacaklar için eş rızası kaldırıldı, bu nedenle eşinizin rızasını almamış olsanız da kefilliğiniz geçerli.

  14. MURAT TÜYSÜZ dedi ki:

    kolay gelsin.2014 6.ayda babam ve amcam ortak oldukları işyerini bi arkadaşlarına ipotek kefili olmak için özel bi bankaya ipotek verdiler bu arkadaşlarıda yaklaşık bir sene sonra iflas etti ve banka icra yoluna başvurdu ve alacağa mahsuben tapuyu kendine çevirdi bizde başkasına satmasın diye bikaç dava ile şerh koyup zamanı uzattık hala onunla uğraşıyoruz bu arada sizin paylaşımlarınıza denk geldim bu kefalette hiçbir şekilde 2 eşinde imza ve muvafakatı yok biz böyle bi dava açabilirmiyiz karşıya ne yapmamız gerekir

    1. Admin dedi ki:

      Eğer kefil olduğunuz kredi yukarıdaki yazıda belirtilen kefalet için eş rızası gerekmeyen krediler kapsamında değilse kefaletiniz geçerli sayılmayacağından itiraz edebilirsiniz.

  15. MURAT TÜYSÜZ dedi ki:

    kapsamıyo sanırım özel bankadan alınan ticari kredi peki bu durumda zaman aşımı varmı şuan hemen dava açabilirmiyiz

    1. Admin dedi ki:

      Banka kredilerinde zamanaşımı süresi 10 yıldır, eğer kredi alacağı varlık şirketine devredilmişse 20 yıldır. Ancak banka o kredi borcuyla ilgili takip işlemleri (icra – haciz gibi) yapmışsa zamanaşımı durur. 10 yıllık zamanaşımın işlemeye devam etmesi için bankanın o krediyle ilgili hiçbir takip işlemi yapmamış olması gerekir.

      1. MURAT TÜYSÜZ dedi ki:

        ilginiz için teşekkür ederim son bi soru biz şuan eş muvafakat davası açabilirmiyiz

        1. Admin dedi ki:

          Eş muvafakat davasından eşinizin rızasınız almadan kefil olduğunuz için bu kefaletin iptalini kastediyorsanız, bu konuda sizin değil eşinizin dava açması gerekir bildiğimiz kadarıyla.

  16. MURAT TÜYSÜZ dedi ki:

    size özelden nası ulaşabiliriz detaylı görüşmek için

  17. Sahibi olduğum bir limited şirketin önce çeşitli sebeblerden tüm hisselerini devrettim. Bu sırada şirket adına ihtiyaç duyulur ise kullanılmak adına arkadaşımın evini teminat göstererek kredi limiti hazırladım. Hisselerimi devrettikten sonra banka ile kredi çalışmalarım kendi adıma devam etti ve bir süre sonra işin içinden çıkamaz hale geldim. Şirket adına borclanmayıp şahsım adına borçlandığım halde banka kredileri şirkete kaydırdı ve icra takibine başladı. İpotek aşamasında eş muvafakatnamesi almıştık arkadaşımın eşinden. Bu muvafakatnamenin geçerliliği zaman aşımı vb. durumlarda özel durumu varmıdır?

    1. Admin dedi ki:

      Muvafakatı nasıl aldınız, sadece o ipotek işlemi için mi, genel bir muvafakat mı aldınız bilemiyoruz, muvafakatin geçerlilik şekli ve süreli olup olmadığı bunlara bağlı.

  18. Rafet dedi ki:

    Ben tarim kredi kooperatifi borclusuyum.borc odenmedigi icin icraya verildim kefilim 2yil oldu öldü varislere (esi ve kizi)na icra gidiyor itiraz suresi henyz dolmadi varisler itiraz edilebilirmi ,sonuc alinabilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Eş rızası açısından soruyorsanız, yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere Tarım Kredi kefaletlerinde eş rızası şartı kaldırıldı, bu sebeple itiraz edemezler.

  19. Rafet dedi ki:

    Ölmüs olmasiyla alakali bi yol varmi acaba sonucta kefil

  20. Hakan dedi ki:

    Babam ve arkadaşının bir tarım kredi kooperatifine üyelikleri bulunmakta yalnız kooperatife ortak değil sadece üyeler. Babamın arkadaşı kooperatiften bir borç almış ve babam bu kişiye kefil olduğundan borcu ödemesi için eve ihtarname geldi. Borca ilişkin senette eş rızası bulunmuyor. Söz konusu kefalette eş rızasının istisna olması sadece kooperatif ortaklarını mı kapsıyor yoksa üyeler içinde aynı durum geçerli mi ? Ve eş rızası olmadığı için borca itiraz edebilir miyiz ? Cevaplarsınız sevinirim. İyi çalışmalar.

    1. Admin dedi ki:

      Borçlar Kanununun 584 üncü maddesinde yer alan düzenlemeye göre tarım kredi, tarım satış ve esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifleri ile kamu kurum ve kuruluşlarınca kooperatif ortaklarına kullandırılacak kredilerde verilecek kefaletler için eşin rızası aranmıyor.

  21. Hakan dedi ki:

    Teşekkür ederim. İyi günler.

  22. Öner dedi ki:

    Esnaf kefalet kooperatifinde bir arkadasima kefil oldum bu kefillikden noterden ihtarname yollasam cayabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Eş rızasını mı kastettiniz belirtmemişsiniz, ancak Esnaf – Kafalet kooperatifince verilen krediye kefalet için eş rızası gerekmiyor. Dolayısıyla bu sebeple kefaletinizden vaz geçemezsiniz.

  23. Şevin dedi ki:

    Eşim bankadan kredi çekti evimi hipotek etmiş.krediyi ödeyemedi bankada evimi haczetti.satışa çıkarmış.satıştada kimse almadığı için banka evi kendine almış.eş rızası burda da geçerlimi.ne yapabiliri
    m lütfen yardımcı olun

    1. Admin dedi ki:

      Kefil olduğu kredinin türüne göre değişir. Eğer kefil olduğu kredi yukarıdaki yazıda belirtilen istisnalardan birisi kapsamına giriyorsa kefilliği için eş rızası gerekmediğinden, kefaleti geçerli sayılır.

    2. İbrahim Çakır dedi ki:

      Şayet ipotek konulan eviniz aile konutu ise ve bu evde aile konutu olarak ikamet ettiğinizi ispat edebiliyorsanız dava açmak sureti ile banka tarafından konulmuş olan ipoteği iptal ettirebilirsiniz. Bu konuda yargıtay uygulaması ve yasal mevzuat ipoteğin iptalini gerektirmektedir. Ancak bu davayı açmak için olmazsa olmaz şart eş olarak bankaya vermiş olduğunuz yazılı bir muvafakatnamenin olmamasıdır. Bu şartı taşıyor iseniz ipoteğin iptalini sağlayabilirsiniz.

      Av. İbrahim Çakır
      05324603336

  24. Osman dedi ki:

    Merhaba babam 5 veya 6 yıl önce hayvancılık yapan arkadaşina besi kredisinde kefil olmuş ve dolandirilinca parayı ödemekte sorun yaşıyor ve annemin haberi yok babamın kefil olduğundan imzasıda yok zaten bu durumda kefillik gecerli olurmu. ?

    1. Admin dedi ki:

      Tarım Kredi Kooperatiflerinden alınan kredilere kefalet için eş rızası gerekmiyor, bu nedenle kefillik geçerli.

  25. Osman dedi ki:

    Ziraat bankasından kullanıyor krediyi yine gecerli oluyor bu durumda degilmi?

  26. mehmet dedi ki:

    Merhaba,
    Benim çocuklarımın şırketi vardı. Şirketleri için kullandıkları mektuplar için kefil olmuştum ve adıma olan 4 daire ipotek gösterilmişti. Borçlar ödenmeyince dairelerim haczedildi. Bir avukatla görüştüm. Eşim okuma yazma bilmiyor. Eş muvafakatnamesi alındığında noter şartlarına uyulmamıştı. Bundan dolayı avukat dava açmam durumunda kefilliğimin iptal edileceğini söyledi. Doğru mudur, siz ne tavsiye edersiniz

    1. Admin dedi ki:

      Eğer kefilliğiniz yukarıdaki yazıda belirtilen istisnalar kapsamına girmiyorsa, eşinizin rızası olmadığından kefilliğiniz geçersiz sayılır.

    2. İbrahim Çakır dedi ki:

      Her ne kadar çocuklarınızın şirketine kefil olmuş olsanız da yargıtay kararlarına göre 1.derece akraba olmanız eş muvafakatinin alınması şartını ortadan kaldırmaz. Eşinizin okuma yazma bilmediğini mahkemede ispat edebilecek durumda iseniz (Örneğin ilk okula gitmemesi, mühür kullanması. Yazı yazamaması gibi) bu takdirde alınacak olan eş muvafakatnamesinin iki şahit huzurunda alınması gerekmektedir. Bu şartın banka tarafından yerine getirilmemiş olması durumunda dava açarak söz konusu kefalet ve ipotek işlemini kesin olarak iptal ettirebilirsiniz.

      Av. İbrahim Çakır
      05324603336

  27. Omer dedi ki:

    Merhaba limted sirketi kurdum ufak bir kredim var ve kredi kartlarim odemelerim cok duzgun esimin kredi ve kredi kartlarindan dolayiyasal takibe dustu beni ve sirketi etkilermi

    1. Admin dedi ki:

      Zannetmiyoruz, eşinize kefil olmadınızsa eşinizin kredi kartı borcu sizi etkilemez, kendi şahsi borcudur. Ancak evinize haciz gelebilir. İcra ve İflas Kanununa göre borçlunun şahsi kullanımına ait ev eşyaları haczedilemeyeceğinden, böyle bir durumla karşılaşmanız halinde de haciz işlemine itiraz edebilirsiniz.

  28. Dogan dedi ki:

    merhaba
    Amcam mutahit dukkanimizi ipotek ettirip kredi kullaniyor sonrasindada isler kotuye gidince odemeleri aksatiyor bankadan babami ariyorlar bizde gittik gorusmeye bize bilgi vermediler amcam olmadığı için daha sonrasında ara ara ödeme yapmaya başladı DASK yaptırma zamanı geldiğinde tekrar yaptırmanız gerekiyor dendi tapudan gittim belgeleri aldim ipotek senedinde es rizasi yok bankadan aradiklarinda babamda sormus es rizasi varmi diye onlarda es rizasi olmasina gerek yok dukkan ipoteklerinde demis bankaci. Arastirdim es rzasi olmasi gerekiyormus bu tarz islemlerde gitsem bankaya es rizasi olmadan bu islemlerin bir gecerliligi yok desem ipotegimi geri cekerlermi yada sikayet etsem bddk ya birsey elde edebilirmiyim sizce durum nasil ilerler. Bu arada babam ve amcam arasinda is ortakligi yok yani 3. Sahis amcam kolay gelsin

    1. Admin dedi ki:

      Bankaya itirazda bulunmanız sonuç doğurmayabilir, BDDK’ya şikayette bulunabilirsiniz. Bundan da çıkmazsa geriye sadece dava yolu kalır.

    2. İbrahim Çakır dedi ki:

      Doğancım annenin eş rızasının alınmaması ipoteğin kesin olarak fekki sebebidir. Davanızı Bakırköy Adliyesinde açtık malum. Bu yıl sonuna kadar kefalet ipoteğinin fekkedildiğine dair mahkemeden size güzel haberler vereceğim inşallah.

      Av. İbrahim Çakır
      05324603336

  29. Dogan dedi ki:

    Peki dava yoluna gidersek kazanma ihtimali nedir surec nasil isler birde yonlendirebileceginiz bir avukat varmi ist de

  30. can dedi ki:

    İyi günler ben kardeşime 2006 yılında evliyken kefil oldum gayrin nakdi kredi sözleşmesi ile kardeşimin adına 10.000 tl ye kefil oldum eş muafakatı o zaman olmdağı için eş rızasıda istemediler 2008 yılında 21985 tl olarak bana icra takibi geldi, mal bilridiminde bulundum ve bu takip için 2010 yılında maaşımdan kesmeye başlandı 2015 yılında temerrüd faizinin yüzde otuzdan fazla olamaz genelgesine rağmen bu zamana kadar 65000 tl ye yakın maaşımdan kesinti yapıldı kapak hesabında 150000 tl daha borcumun gözüktüğü söyleniyor tavsiyeniz ne dir 05352177986

    1. Av. İbrahim çakır dedi ki:

      Kefalet sözleşmesinin yasal unsurları taşıyıp taşımadığını kontrol edin. Sözleşmenin bir unsuru dahi eksikse kefalet iptal edilebilir. Bu tür davalar usulden kazanılır Can bey. Sizin yapmanız gerekende bunu tetkik etmek.
      Av. İbrahim Çakır

  31. Sevtap doğan dedi ki:

    Slm benim eşim cezaevinde yatmaktadır bu süreçte ben bir şirket Alicam bu süreçte eş rızası gerekli midir ve ticari kredilerde de eş onayı gerekiyor mu şimdiden teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ticari kredilerde eş rızası gereken istisnai durumlar sayfa başındaki yazıda belirtilmiştir.

  32. Erhan dedi ki:

    Meraba ben babama kefil oldum kefil olduğumda evli değildim kefillik 10 yilmış o kredi bitti sonra babam tekrar çekip ödemedi şimdi benim hakkımda takip başlatıldi ikinci kredide evli olduğum için eş rızasından dolayı itiraz edebilirmiyim

  33. Hakan dedi ki:

    Merhaba kayinpederim aile konutu olmayan evini sahis sirketi sahibi birinin kredisi icin 3.sahis ipotegi verdi.bu kredide es muvafakati gerekir mi?tskler

  34. Cennet dedi ki:

    Selamünaleyküm 3 yıl önce eşim ev kredisi çekti ve benim de imzam gerektiğini söyledi bende o bankaya gidip imza attım 1. Bendemi borçluyum çünkü çalışmıyor daha önce de hiç çalışmadım 2. Bu ev de benim hakkım var mı boşanmasam da çünkü yarı parası benim mihrimle ödendi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aleykum Selam.
      Bu konuyla ilgili olarak mirashakki.com isimli internet sitesinde aşağıdaki açıklama yer almaktadır. Yazının devamı için a siteye adıgeçen siteye bakabilirsiniz.
      MİRAS PAYLAŞIMINDA EŞLER ARASI MAL ORTAKLIĞI
      Eşler arasında 1 Ocak 2002 tarihi itibariyle yasal mal rejimi olarak “edinilmiş mallara katılma rejimi” geçerlidir. Bu tarihten önce evlenmiş olsalar dahi, eşler bir sözleşme ile başka bir paylaşım oranı belirlememiş iseler, kanun gereği bu rejime tabi olmuşlardır. Edinilmiş mallara katılma rejimi, sadece boşanma ya da evliliğin iptali halinde değil, bir eşin ölümü halinde de uygulama alanı bulur. Bir eşin ölümü halinde, terekede edinilmiş mallar varsa, ya da sağ kalan eşin edinilmiş malları varsa, iki tür tasfiye söz konusu olur. Birincisi, aile hukuku kaynaklı mal rejimi tasfiyesi, ikincisi de, miras hukukundan doğan mirasın tasfiyesidir. mal rejiminin tasfiyesi, mirasın tasfiyesinden ÖNCELİKLİDİR. bir başka ifadeyle, mirasın paylaşılması, mal rejimi tasfiyesinin sonucuna bağlı olacağından, mal rejiminin tasfiyesi ve katılma alacağının belirlenmesi, mirasın tasfiyesi için bekletici mesele oluşturur.