Ücretli ve Ücretsiz İzin Nedir ?

Ücretli ve Ücretsiz İzin Nedir ?
19 Ocak 2016 20:38

Ücretli ve ücretsiz izin arasındaki en büyük fark ücretli izinde işçi çalışmadığı halde kendisine normal ücreti ödenir, ücretsiz izinde ise işçinin izinli olduğu süre için kendisine herhangi bir ücret ödemesi yapılmaz.

İş Kanununda yer alan işçinin tüm izin hakları İşçinin İzin Hakları – Ücretli ve Ücretsiz İzinler – İzin Verilmesi Zorunlu Durumlar – İzin Süreleri başlıklı yazıda belirtilmiştir.

Ücretli İzin

Ücretli izinde işçinin izinli olduğu günlere ait normal ücreti aynen ödenir, ancak fazla mesai gibi çalışma karşılığı ödenen ücretler ise ödenmez.

İş Kanununda düzenlenen işçinin ücretli izin hakları aşağıda belirtilmiştir.

– Kanunun 27 nci maddesi uyarınca; işten çıkacak veya çıkarılacak işçiye ihbar süresi içinde işverenin iş saatleri içinde herhangi bir ücret kesintisi yapmadan iş arama izni vermesi gerekir. İş arama izni günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse bunu toplu olarak kullanabilir.

– Kanunun 46 ncı maddesi uyarınca; İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde, işçilere haftalık 45 saatlik çalışma süresini doldurmuş olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az 24 saat dinlenme (hafta tatili) verilmesi ve çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretinin işçiye tam olarak ödenmesi gerekir.

– Kanunun 47 nci maddesi uyarınca İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde (23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 29 Ekim, 1 Ocak, Ramazan ve Kurban Bayramı tatillerinde) çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretlerinin tam olarak ödenmesi gerekir.

– Kanunun 53 üncü maddesi uyarınca; işyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilmesi ve yıllık izin dönemine ilişkin ücretin işçi izine başlamadan önce peşin olarak ödenmesi veya avans olarak verilmesi gerekir. İşçinin kıdemine göre verilecek izin İşçilerde Yıllık Ücretli İzin Süreleri sayfasında yer almaktadır. Kanunun 103 üncü maddesi gereğince yıllık ücretli izin kullandırılmayan her işçi için 285 TL idari para cezası uygulanır.

– Kanunun ek 2 nci maddesi uyarınca işçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde 3 gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise 5 gün, en az yüzde 70 oranında engelli çocuğu veya süreğen hastalıklı çocuğu olan işçiye bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde 10 güne kadar ücretli izin verilmesi gerekir.

Ücretsiz İzin:

Ücretsiz izinde iş sözleşmesi (hizmet akdi) askıda sayılır ve bu süre zarfında işçi iş görme (çalışma) işveren de ücret ödeme borcunu yerine getirmez. Ücretsiz izin teklifi işverenden gelmişse bu durum çalışma koşullarında esaslı değişiklik sayılacağından, İş Kanunun 22 nci maddesi uyarınca işverenin ücretsiz izin teklifini işçiye yazılı olarak iletmesi, işçinin de bu teklifi altı işgünü içinde yazılı olarak kabul etmesi gerekir. Dolayısıyla işçi kabul etmediği sürece işveren tek taraflı olarak işçiyi ücretsiz izne ayıramaz. İşçi ücretsiz izne ayrılmayı kabul etmediği halde işveren ısrar ederse bu durum işçi açısından haklı fesih sebebi sayılır ve işçi isterse iş sözleşmesini feshedebilir, yani işten ayrılabilir. En az bir yıllık çalışma süresini doldurmuşsa işverenden kıdem tazminatı da isteyebilir.

Ücretsiz izne ayrılan işçi bu süre zarfında işsizlik ödeneği (işsizlik maaşı) veya kısa çalışma ödeneği alamaz.

İş Kanunda Düzenlenen İşçinin Ücretsiz İzin Hakları Şunlardır:

– Kanunun 74 üncü maddesi gereğince; kadın işçinin doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelik halinde 10 hafta), doğumdan sonra 8 hafta çalıştırılmaması gerekir. Bu 16 haftalık (çoğul gebelik halinde 18 haftalık) sürenin tamamlanmasından sonra işçi isterse 6 aya kadar ücretsiz izin verilmesi gerekir. İşçi istediği halde bu izni vermeyen işverene Kanunun 104 üncü maddesi gereğince 1.560 TL idari para cezası uygulanır.

– Kanunun 56 ncı maddesi uyarınca; yıllık ücretli izinlerini işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olan işçilere istemleri ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile toplam dört güne kadar ücretsiz izin verilmesi gerekir.

Yukarıda belirtilenler dışında İş Kanununda işçilerle ilgili olarak herhangi bir ücretsiz izin düzenlemesine yer verilmemiştir. Yukarıda belirtilen iki hal dışında işçinin veya işverenin ücretsiz izinle ilgili talepleri, işçi ile işveren arasındaki anlaşmaya bağlıdır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Adam demirtaş dedi ki:

    Merhaba ben bir şirkette engelli kadrosunda çalışmaktayım ve işveren tarafından 28 gün izine çıkarıldın diyorlar izin belgesi istedim yok vermeyiz diyorlar yasal hakkım olmasına rağmen izin kağıdı ve maaş bodrosu alamıyorum bununla ilgili ne yapmam gerekir.

    1. Admin dedi ki:

      ALO 170’e veya gitme imkanınız varsa bulunduğunuz yerdeki İŞKUR müdürlüne gecikmeden şikayet edin ve şikayetiniz kayda girsin. Size izin verdiklerini söyleyip, sonra birkaç gün sonra işe gelmediniz diye tutanak tutup, sizi devamsızlık nedeniyle tazminatsız işten çıkarabilirler.

  2. ismail dedi ki:

    Selam acaba ucretsiz izinlerimi geriye dönük sgk da eksik gün olarak ödeyebiliyormuyuz

  3. deneme dedi ki:

    Merhaba 2 gün ücretsiz izin alırsam maaşım tamamı değil de yarısı mı verir diyelim 2000 tl maaş alıyorsam 1800 tl maaşımı mı verir

    1. Admin dedi ki:

      Aylık ücretinizi 30’a bölüp 28 ile çarparsanız alacağınız ücreti, 2 ile çarparsanız kesilecek ücreti bulabilirsiniz.

  4. Huseyın dayan dedi ki:

    11 aylık çalışanın rapor aldığım için işten cikatılir veya ücretsiz izne zorla yollarlar sa tazminat hakkım var mıdır

    1. Admin dedi ki:

      İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ? başlıklı yazıda da belirtildiği üzere, kıdemine göre belirli bir süre rapor alan işçiyi işverenin işten çıkarma hakkı doğar. Ancak bu durumda bile işçi en az bir yıldır çalışıyorsa işverenin kıdem tazminatı ödemesi gerekir. Sizin durumunuza gelince, henüz bir yılı doldurmamış olduğunuz için kıdem tazminatı alamazsınız, ancak ihbar tazminatı alabilirsiniz. Ayrıca rapor aldığınız için yazıda belirtilen süre dolmadan işten çıkarılmış olursanız; işyerinde 30 veya daha fazla çalışan varsa işe iade başvurusu yapabilir, daha az sayıda çalışan varsa kötü niyet tazminatı davası açabilirsiniz.

    2. Berivan dedi ki:

      Iyi günler ben bir iş yerinde 6 aydır çalışıyorum ve izne çıkmam gerek acaba mazeret izni diye bir şey varmi oluyormu

      1. Admin dedi ki:

        İş Kanununda düzenlenen izin hakları İşçinin İzin Hakları – Ücretli ve Ücretsiz İzinler – İzin Verilmesi Zorunlu Durumlar – İzin Süreleri başlıklı yazıda belirtilmiştir. Yazının 6. maddesinde belirtilen mazeret izinleri dışında mazeret izni yoktur, yazıda belirtilenler dışında işveren ücretli izin vermezse işçinin ücretsiz izin alması gerekir.

        1. Mustafa dedi ki:

          Ben 209 dan beri çalışanın daha âlemde çalışmaktayım ilk yılların 2 ..3 yıllar arası sigortalar 20 gün yatıyordu ve iç bir aklarımız verilmiyordu ondan sonra 30 gün olarak yatmaya başladı bize verilen işcıye olan haklar kullanmaya başladık ama şunda haksızlık oldunu düşünüyorum kendime işi bırakmak istiyorum benim buzamana kadar olan kıdem tazminatımı bir 2016 da 5 bin tl hesabıma yatırdı birde 2019 tazminatını 2.5 bin byatırdı şuanda da haksızlık oluyor bana yani ben işi bırakırsam bana kıdem tazminatını alabilirmiyim

          1. Admin dedi ki:

            Hem hesabınıza kıdem tazminatı yatırıldığını belirtmişsiniz, hem de kıdem tazminatı alıp alamayacağınızı sormuşsunuz, tam olarak neyi kastettiğinizi anlayamadık.

  5. Serkan dedi ki:

    İşe başlarken iş sözlesmesi imzalıyoruz bu sözlesmede işveren ücretsiz izne çıkartabilir maddesi olabilir mi?? Ayrıca işverenin maaşları hem geç yatırmak hemde iki seferde yatırmak gibi bir hakkı varmıdır.Örneğin öaaşım yarısını ayın 7-8 diğer yarısını 10-14 gibi yatırma hakkı varmıdır teşekkurler

    1. Admin dedi ki:

      Ücretsiz izne çıkartabilir maddesi tuzak, bu sözleşmeyi imzalayıp işe başlamanız halinde bu şartı kabul etmiş sayılırsınız ve işveren sizi istediği zaman ücretsiz izne gönderebilir. Ücretin ödenme şekline gelince, eğer işçi – işveren aralarında ücretin nasıl ve ne zaman ödeneceği konusunda anlaşmamışsa, işveren ücreti bir defada ödeyebileceği gibi birden fazla seferde de ödeyebilir, haftalık veya aylık olarak da ödeyebilir. İş Kanununun 34 üncü maddesine göre de işveren mücbir sebep olmadığı sürece ücret ödemesini en fazla 20 gün geciktirebilir. (Bkz. İşveren Ücret Ödemesini En Fazla Kaç Gün Geciktirebilir ?)

  6. yorumsuz dedi ki:

    iyi günler 7 gün üçretsiz izne çıkarsam işçinin haftalık izni yanıyor mu acaba?

    1. Admin dedi ki:

      Haftalık izne hak kazanabilmek için 45 saatlik çalışma süresini doldurmanız gerekir, ücretsiz izinde çalışmadığınız, dolayısıyla haftalık çalışma süresini doldurmadığınız için haftalık izne de hak kazanamazsınız. Hafta tatili konusunda ayrıntılı bilgi ve açıklamalar içeren yazılara Rapor-İzin Rehberi sayfasından ulaşabilirsiniz.

      1. yorumsuz dedi ki:

        günlük 12 saat calısıyorum 4 günde 48 saat ediyor 4 gün calışıp 2 gün öcretsiz izin 1 günde hafta izni kullana biliyormuyum

  7. mert dedi ki:

    öcretsiz izne cıkarsam örnek 7 gün izne cıktım maşımda direk 7 gün hesaplanıp düşer mi yoksa maaşım önce 4 haftaya bölünüm hafta hesabı yapılım dülecek mi ?

    1. Admin dedi ki:

      İşyerinizdeki maaş hesaplama sistemine bağlı, maaşınız günlük mü hesaplanıp ödeniyor, yoksa aylık mı, fazla mesaileriniz var mı, ona göre durum değişir. Normalde sadece 7 günlük ücretinizin kesilmesi gerekir.

  8. eda şancak dedi ki:

    merhaba şuan 14 gün yıllık iznim var 1 gününü dün kullandım diğer izinlerimi de kullanacağım fakat bu izinler bittikten sonra ücretli izin kullanabilirmiyim yani maaşımdan kesilecek olan izin 1 hafta da eksta balayı için kullanmak istiyorum hesaplaması nasıl olur maaşımdan kesilir 1 haftası değil mi?

    1. Admin dedi ki:

      Bahsettiğiniz 14 gün izin süresi İş Kanununun 53 üncü maddesine göre verilmesi gereken asgari izin süresidir, işyeri isterse daha fazla izin verebilir, ancak işyeri istemezse 14 günlük yıllık ücretli izninizi kullandığınızda bir dahaki seneye ait yıllık izin hakkınız doğana kadar artık işveren yıllık ücretli izin vermek zorunda değildir.
      Öte yandan İş Kanununun Ek 2 nci maddesi gereğince evlenen işçiye işveren yıllık izin ve diğer izin haklarından ayrı olarak 5 gün ücretli izin vermek zorundadır. Siz 14 günlük izinden ayrı olarak 5 gün ücretli evlenme izni kullanabilirsiniz.

  9. Maria dedi ki:

    Merhaba.benim yılık iznim eylül 1de başlıyor. Ben sadece 1 hafta kulanmak istiyorum..maaşımdan kesilecek mı? Yane ücretli mi izine çıkıcam yoksa ücresiz?

    1. Admin dedi ki:

      Yıllık izin ücretli verilmesi gereken izindir, yani yıllık iznini kullanan işçiye izin süresine ait normal ücreti aynen ödenir, sadece fazla mesai gibi çalışma süresine bağlı olarak ödenen ücretler ödenmez. Kalan (kullanmadığınız) izin günlerinize ait ücretler de ileride işten ayrılırsanız siz o zaman ödenir.

  10. ÖMER dedi ki:

    merhaba yıllık 14 günlük iznimi işyerimin yoğunluğundan dolayı ve tek çalışan olduğumdan yıllık iznimi ÇALIŞARAK kullanmak istiyorum. bunun için tarafıma asgari ücret üzerinden ödenmesi gereken ücret ne kadardır. ve bodroda bildirmek gerekiyormu ?

    1. Admin dedi ki:

      Çalışarak izin kullanmak nasıl bir şey ki izin kullanan kişi izin süresince çalışmaz.

      1. ömer dedi ki:

        izin kullanmıyorum ve kullanmadığım yıllık izin parasını almak istiyorum

  11. hasan dedi ki:

    6 ay askerlik için ücretsiz izne ayrıla bilir miyim ?

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununda buna ilişkin bir düzenleme yok, böyle bir düzenleme sadece en son getirilen 21 günlük bedelli askerlikle ilgili Kanunda yer almıştı. Eğer derdiniz askerlik dönüşü aynı işyerinde işe devam etmekse bu konuda zaten işveren için zorunluluk var. (Bkz. Askerlik Dönüşü İşveren İşçiyi İşe Almak Zorunda mıdır ?)

      1. hasan dedi ki:

        teşekkürler

  12. Mehmet Açıkgöz dedi ki:

    Mesai saatleri içinde başka işlerimiz çıkabiliyor (ör: bankaya gitmek,oto sanayi gitmek, kendi özel işlerimiz vb).İs yerinin verdiği izin kağidı formunu doldurup 1 saat veya 2 saatlik izin aliyoruz.İşimiz bittikten sonra gelip çalışmamıza devam ediyoruz.

    Bu durumda haftalık 45 saatlik çalışma süresini doldurmadığımız için hafta tatilide kesilirmi?

    Hafta tatili kesilirse bu tür işleri halletmenin başka yöntemi varmı?

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanununa göre bu tür saatlik izinler çalışma süresinden sayılmamaktadır, hatta Kanuna göre işçiye verilmesi gereken ara dinlenme (mola) süreleri dahi, işçi vaktini işyerinde geçirmiş olsa bile, çalışma süresinden sayılmamaktadır. Yine İş Kanununa göre işveren haftalık 45 saatlik çalışma süresini doldurmamış olan işçiye ücretli hafta tatili vermek zorunda değildir. Bu tür işler için izin aldığınızda işyerinde çalışma devam ediyorsa o gün mesaiye kalarak (örneğin 2 saatlik izin kullandınızsa mesaiden 2 saat geç çıkarak) veya Cumartesi günü çalışarak 45 saati tamamlama yolu denenebilir.

  13. Elif dedi ki:

    İş akdim 02.11.2017 de sonlandırıldı. SGK dökümlerinde 20.12.2017 ye kadar prim ödenmiş ve 21 gün ücretsiz izin kullanmış görünüyorum. Bu durumda 20.12.2017 ye kadar geçen süre için alacak talebinde bulunabilir miyim. (İşe iadeyi kazandığım halde hiçbir kanuni hakkımı alamadım. Vicdani yönden rahatım.) İş yerine tüm alacaklarım için (kıdem, ihbar, yıllık izin, 4+4) alacak davası açacağım. Ödenen fazla primlere istinaden alacak talebinde bulunabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Ücretsiz izin olarak gösterdikleri için arada kalan süreye ait hak talep edemezsiniz.

      1. Elif dedi ki:

        Fakat çalışanın yazılı onayı olmadan 21 gün ücretsiz izin verebilirler mi? Ayrıca 02.11.2017 ile 20.12.2017 arasında yaklaşık 50 gün var. Bunun 21 günü ücretsiz izinli görünüyor. Sitenizde çalışanın yazılı onayı olmadan ücretsiz izin verilemez yazıyordu.
        ( https://www.isvesosyalguvenlik.com/ucretli-ve-ucretsiz-izin-nedir/ )

        1. Admin dedi ki:

          Doğru, çalışan kabul etmedikçe işveren işçiyi ücretsiz izine gönderemez, bu işçi için haklı fesih sebebi sayılır. Çünkü işçi çalışıp para kazanmak için işe giriyor, dolayısıyla işveren çalışan iş vermek ve çalışması karşılığı ücretini ödemek, işçi de işverenin verdiği işi / görevi aralarındaki anlaşma / sözleşme çerçevesinde sadakatle yapmak zorundadır.

  14. ozan bayrak dedi ki:

    eşim doğum izininden sonra 1 ay heyet raporu 40 gün sağlık raporu ve yıllık izinlerini kullandı. şirketine 6 aylık ücretsiz izin hakkımızı kullanmak istediğimizi belirtik.bu rapor ve yıllık izinleri düşerek 3 ay kullanabileceğimizi söyledi.bu işlem doğru mudur?

    1. Admin dedi ki:

      Normalde istirahat süreleri ücretsiz izin süresinden düşülemez. Ancak İş Kanunun 74 üncü maddesinde; “İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir.” hükmü yer alıyor. Dolayısıyla işyeri bu süreyi esas almış olabilir.

  15. Busemsu dedi ki:

    Merhabalar çalıştığım iş yerinde 2 gün sonra işten ayrilcam sigorta günü kesintim çıktığım gün mü olur yoksa 1haftadir ücretsiz izindeyim ücretsiz izinde sigorta primi yatmadigi için sigortayla ilişiğim 1hafta öncesi icinmi kesilir kısacası sigorta geriye dönük mu kesinti tarihini gösterir yoksa tam işten çıktığım gün mu

    1. Admin dedi ki:

      Ücretsiz izinli de olsanız hizmet akdi devam etmiş olduğu için normalde fiilen işten ayrıldığınız gün itibariyle sigorta çıkışınızın verilmesi, eksik gün nedeninin de ücretsiz izin olarak gösterilmesi gerekir.

  16. CEYLAN dedi ki:

    Merhaba,
    Organizasyon şirketi olduğumuz için koronavirüs sebebiyle fuarımız ertelendi ve işimiz durdu. Bu sebeple işverenimiz bizi ücretsiz izne çıkarabilir. İşletmede 2 buçuk senedir çalışıyorum. Ayrıca kimi resmi tatillerde ekstra mesai ücreti almaksızın çalıştık. Yıllık izinlerimizi parça parça belki senede birer hafta kullandık. Ne gibi haklarım var? Ücretsiz izni kabul etmezsem benim de haklı fesih hakkım olur mu?

    1. Admin dedi ki:

      Bu konuda çok sayıda soru geldiği için bir – iki gün içerisinde bu konuyla ilgili bir yazı yazacağız.

  17. Yunus Nişancı dedi ki:

    Merhaba ben ve birkaç arkadaş özel bir şirkette çalişıyoruz. Bazı mali durum lar beyan ederek bizden muhasebeye giderek ücretsiz izin belgesi imzalamamamız beyan edildi
    Size sorum bu belge imzalandığında biz geçmiş haklarımızı iddia edebilirmiyiz imzalamamızda her hangi bir sakınca oluşurmu

    1. Admin dedi ki:

      Ücretsiz izin belgesi imzalamakla eski haklarınızı kaybetmezsiniz.

  18. ÖZGÜR dedi ki:

    merhaba 10 seneye yakın bir çalışma süresinden sonra 26 aylık karşılıklı bir sözleşme imzalanmadan ücretsiz izne ayrılma sonucu bugün yarın bir ay iki ay sonra çağıracağız diye bekletmek suretiyle nihayetinde daha önceki çalışma sürelerini kıdem tazminatı verilip işten ayrıldım bu 26 aylık sürenin tazminatını alabilme durumum varmıdır.

  19. Berna dedi ki:

    Merhaba,
    Havalimanında çalışıyorum. Korono virüs sebebi ile neredeyse tüm uçuşlar iptal edildi. Şirketin ücretsiz izne çıkartma gibi bir hakkı var mı?

  20. Melek dedi ki:

    Bizi virüs nedeniyle ücretsiz izne çıkardılar virüs nedeniylede evden çıkma yasagida geldi peki parasız ihtiyaçlarımızı nasıl karşılayacağız devletin bu konuda bir açıklaması veya odeneyi varmi

    1. Bahar dedi ki:

      Benide vuristen dolayı zorla ücretsiz izine çıkardılar zorla imza attirdilar ben kendi isteğimle çıkıyormuş gibi imza attirdilar senemin dolmasına yirmi gün kalmıştı napabilirim yardımcı olurmusunuz

      1. Admin dedi ki:

        Bir – iki gün içerisinde bu konuya ilişkin yazı yazacağız, çünkü çok sayıda soru geliyor.

  21. ibrahim dedi ki:

    meraba ben Özel bir şirkette çalışıyorum ve şuan bizi ücretsiz izne çıkardılar bu durumda ne yapmam lazım yani hiç bi yerden bi ödenek alamayacakmıyız ?

  22. Kamer dedi ki:

    Zorlayıcı nedenden ötürü salgın bitene kadar ücretli izine çıkarılan salgından sonrası için de telafi çalışma yaptırılması planlanan işçinin bordrosuna ücretli izin ve telafi çalışması nasıl yansıtılmalıdır?

    1. Admin dedi ki:

      Ücretli izin nedeniyle ödenen ücret bordroda yıllık ücretli izin ücreti olarak aynen gösterilmeli ve SGK’ya da brüt üzerinden bildirilmelidir. Telafi çalışmasında da aynı şekilde işçiye ödenen ücret bordroda gösterilmeli ve SGK’ya da brüt üzerinden bildirilmelidir.

  23. 1234 dedi ki:

    Merhabalar, kendi istediğimde ücretsiz izne ayrıldım (korona virüs sebebiyle ) bordrolu olarak çalıştığım şirkette imzaladığım sözleşmede eğer kendim çıkmak istersem 15 gün ihbar sürecinde çalışmam gerekiyor ve 500 lira ödemem gerekiyordu ama artık iş yerinin ücretsiz izin kabul etmediğini gitmediğimiz günleri devamsızlık olarak saydıracağını söylediler devamsızlığı sebep gösterip işten çıkarılırsam herhangi bir ücret öder miyim ?

    1. Admin dedi ki:

      Bu durumda işveren iş akdinizi feshetmiş sayılacağı için herhangi bir ücret (ihbar tazminatı) ödemeniz gerekmez, ancak siz de işverenden kıdem – ihbar tazminatı talep edemezsiniz.

  24. Huseyin dedi ki:

    Merhabalarben iş yerinde 5.senem bitip 6.senye girmek úzereyken 31 temmuz2019’da isten çıkarıldık fakat 13 ekim 2019 da 21 gunluk senelik izne hak kazanmistim resmi cikiş olduğu icin bu iznim kabul olmadi. Evet resmi çıkış olduğu icin izin kabul gormeye bilir fakat iş veren isterse iznimi verebilrmi vicdanen

    1. Admin dedi ki:

      Sayın ziyaretçimiz, ne demek istediğiniz daha doğrusu sorunuzu tam anlayamadık. Resmi çıkıştan kastınız nedir bilmiyoruz, ancak yıllık ücretli izne hak kazanıp da izni kullanmadan işten çıkmanız veya çıkarılmanız halinde işverenin o izin süresine ait ücreti ödemesi gerekir.

  25. AKA dedi ki:

    Merhabalar. Ben (kanunlar çerçevesinde özel bi durumdan dolayı) Aralık 17 den beri ücretsiz izindeyim. Maaşlarımıza yılbaşında zam geldi. Sorum şu; tazminat hesaplanırken ücretsiz izine çıkılan tarihteki brüt maaşa göre mi, yoksa atıyorum bu yıl işten ayrılıcam diyelim yeni maaşa göre mi hesaplamalıyım. Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kanuna göre kıdem tazminatının hesaplanması, son ücret üzerinden yapılır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/kidem-tazminatinin-hesaplamasi-nasil-yapilir/)

  26. Simge dedi ki:

    Merhaba ben bir iş yerinde 20 aydır çalışmaktayım geçen gün iş kanununa bakıp bu güne kadar maaşımı hep eksik aldığımı farkettim hesaplama yanlış yapılıyormuş fakat bunu patron kabul etmiyor tekstilde çalışıyorum günde 8-6 arası çalışmaktayız 45 saat doluyor ve ctesi tatile hak kazanıyoruz ama patron hesap yaparken Ctesileri de bizi yarım gün çalıştırıyor ben buna karşı çıktım hala ısrarla devam ediyor aynı şeye haftaici saatimiz dolduğu halde eğer ctesi gelmezsek o günü kesiyor dedim ki gelirsek bütün gün mesai yazman gerek gelmezsek o gün zaten tatil kesemezsin ama anlatamadım tekstilde böyle birşey olmaz diyor gelmediğin günü neden vereyim maaştan kesilir dedi bana yardımcı olur musunuz ne yapmam gerek

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/haftada-5-gun-calisan-isci-haftalik-izne-hak-kazanir-mi/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  27. Simge dedi ki:

    İyi günler ben size daha önce de msj atmıştım günde 8-6 çalışan 5 gün 45 saati dolduran bir işçnini ctesi günü tatil mi diye şimdi bir sorum daha olacak patronumuz diyor ki 5 gunde 45 saati doldurdunuz ctesiye hak kazandınız 4 hafta 28 gün yapar 3 günüm nerde o zaman ctesi yarım gün benim sizi çalıştırma hakkım diyor diyorum ki maaş 30 günden hesaplanır 28 gün çalışmış oluyorsun iki gün fazla mı ödüycem diyor onu da yarım yarım ctesileri bolmusler dedi yani izin vermiyor izin vermediği gibi hakkımızı da yiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      45 günün hesabında ay değil hafta dikkate alınır öncelikle bunu belirtelim. Hafta için çalışma ile 45 saati doldurmuş olsanız da işverenin sizi Cumartesi günü yarım gün çalıştırmasına engel bir durum yok, ancak bu o zaman Cumartesi günü yaptırdığı her bir saatlik çalışma için fazla mesai ödemesi gerekir. Öten yandan işçilerin hafta tatiline hak kazanabilmesi için Cumartesi günü de çalışması gerektiğine dair hüküm eski 1475 sayılı İş Kanununda yer almaktaydı. Yeni İş Kanununda bu şarta yer verilmemiş, haftalık 45 saatlik çalışma süresinin doldurulması yeterli görülmüştür. İş Kanununa göre işçiler günde 11 saatten fazla çalıştırılamayacağı için de haftalık 45 saatlik çalışma süresi ancak 5 gün çalışma ile tamamlanabilecek, dolayısıyla işçi hafta tatiline hak kazanacaktır. Bu konuyu https://www.isvesosyalguvenlik.com/haftada-5-gun-calisan-isci-haftalik-izne-hak-kazanir-mi/ başlıklı yazımızda daha ayrıntılı açıkladık.

  28. Zeynep dedi ki:

    Uyarı/Düzeltme “Kanunun ek 2 nci maddesi uyarınca işçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde 5 gün,” sehven yazılmış diye düşünüyorum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Dikkatiniz için teşekkürler, aradaki üç gün yazım sırasında sehven silinmiş, gerekli düzelme yapıldı.