Üçüncü Çocuktan Vergi Alınmazsa Asgari Ücretlinin Geliri Ne kadar Artar ?

Üçüncü Çocuktan Vergi Alınmazsa Asgari Ücretlinin Geliri Ne kadar Artar ?
28 Ekim 2013 15:37

Ülkemizdeki nüfus artışının hızlanması ve özellikle genç nüfus sayısının artması için, kadın çalışanlara getirilecek teşvik ve kolaylıklar yanında, üçüncü çocuk için de bazı teşvik ve destekler getirilmesi yönünde hükümet ve ilgili bakanlıklar tarafından çalışmalar yapılmakta olup, yapılan çalışmalarla ilgili haberler sık sık gazete ve televizyonlarda, internet haber sitelerinde çıkmaktadır.

Bu konuda son olarak Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK; yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı yasalaştığında, 3 çocuklu asgari ücretlide gelir vergisi yükünü sıfıra çekeceklerini açıkladı. Tabii bu açıklama asgari ücretle çalışanları heyecanlandırdı ve bu durumun ücretlerine ne ölçüde yansıyacağını, ellerine geçen aylık ücretin ne kadar artacağını merak etmeye başladılar.

01.07.2013 – 31.12.2013 tarihleri arasında, 16 yaşından büyükler için geçerli aylık brüt asgari ücret 1.021,50 TL olup, normalde bu asgari ücretten her ay 7,75 TL tutarında Damga Vergisi kesilmekte, ayrıca 130,24 TL tutarında da Gelir Vergisi kesilmesi gerekmektedir. Kesilmesi gerekmektedir ifadesini kullandık, çünkü 5615 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle vergi iadesinin yerine getirilen ve 1 Ocak 2008 tarihinden beri uygulanan asgari geçim indirimi nedeniyle asgari ücretle çalışanlardan, çalışanın evli – bekar olması, çocuk sayısı gibi durumlara bağlı olarak daha düşük miktarda gelir vergisi kesilmektedir. Bu konuda ayrıntılı bilgi  “Çalışanların Durumuna Göre Asgari Ücretten Ne Kadar Vergi Kesilmektedir?” başlıklı yazımızda yer almaktadır.

Buna göre; asgari ücretle çalışan bekar bir işçiden 1 Temmuz 2013 tarihinden beri aylık 56.84 TL, evli – eşi çalışmayan – üç çocuklu bir işçiden aylık 12.81 TL, evli – eşi çalışan – üç çocuklu bir işçiden ise aylık 27.49 TL gelir vergisi kesilmektedir. Dolayısıyla, bu gün söz konusu uygulama yürürlüğe girse ve üç çocuklu asgari ücretli çalışandan gelir vergisi alınması (kesilmesi) uygulamasına son verilse bile, eşi çalışmayan bir asgari ücretlinin aylık gelirinde sadece 12.81 TL, eşi çalışan bir asgari ücretlinin aylık gelirinde ise sadece 27.49 TL artış meydana gelecek. Tabii belirttiğimiz bu miktarlar, her asgari ücret artışında değişecektir.  Eşi çalışan asgari ücretliden, eşi çalışmayana göre daha yüksek miktarda gelir vergisi kesildiğinden, kesintinin sona ermesi halinde aylık gelirde meydana gelen artış da doğal olarak daha yüksek olacaktır. Ayrıca belirttiğimiz bu artış, işverenin asgari geçim indirimini ödediği işçiler için geçerli olup, her işçinin hakkı olduğu halde, eğer işveren çeşitli bahanelerle işçiye asgari geçim indirimini ödemiyorsa, bu durumda yeni düzenlemenin o işçiye herhangi bir yansıması olmayacaktır.

Öte yandan, Maliye Bakanı açıklamasında belirmemiş olmakla beraber, yapılacak düzenleme muhtemelen sadece gelir vergisiyle ilgili olacak, damga vergisi kesintisi ise aynen devam edecektir. Eğer damga vergisi kesintisine de son verilirse, şu anki asgari ücretten aylık 7,75 TL tutarında damga vergisi kesildiğine göre, yukarıda belirttiğimiz artış miktarına 7,75 TL’yi ilave etmek gerekecektir.(www.isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.