Yapılandırmayı Kaçırmamak İçin İşlemlerinizi Şimdiden Tamamlayın

Yapılandırmayı Kaçırmamak İçin İşlemlerinizi Şimdiden Tamamlayın
22 Haziran 2014 21:43

Yazılı ve görsel basında haber olarak yer aldığı ve web sitemizde de duyurduğumuz üzere (Bkz. Vergi – Prim – Para Cezası Gibi Borçların Yapılandırılmasıyla İlgili Düzenleme Netleşti, Yapılandırma Kapsamına Giren Borçlar ve Yapılandırma Şartları başlıklı yazılar); şu an Meclis komisyonlarında görüşmeleri devam eden torba yasa ile;

Vergi, para cezası gibi kamuya olan birçok borç yanında Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan 2014 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin Bağ-Kur, GSS, isteğe bağlı sigorta, işveren prim borçları, idari para cezası, damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı borçları da yapılandırılıp, taksitlendirilecek. Eğer tasarı da yer alan düzenleme aynen yasalaşırsa, yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerden GSS borçlularının 4 ay, diğer borçluların ise 3 ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmaları gerekecek. Bu başvuru süreleri, kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren işlemeye başlayacak olup Bakanlar Kurulu’da söz konusu başvuru sürelerini en fazla bir ay uzatabilecek.

Burada işverenlerin özel nitelikteki inşaat işleri ile ihale konusu işlerden kaynaklanan fark işçilik prim borçları ve idari para cezası borçları dışındaki borçlar açısından bir problem yok. Çünkü bunlar tahakkuk etmiş olup, Kurum siteminde kişiler adına kayıtlı durumda. Yapılandırma çıktığında, borçluların başvurması yeterli olacak, bu borçlar sadece yasada belirtilen şartlarla yeniden hesaplanacak.

Ancak özel nitelikteki inşaat (özel bina inşaatı) işleri ile ihale konusu işlerden, asgari işçilik uygulamasına bağlı olarak orta çıkan veya çıkabilecek fark işçilik prim borçları ise iş tamamlandıktan sonra işveren veya muhasebecisinin Ünitenin ilgili işverenler servisine başvurusu üzerine yapılacak işlemler sonucunda hesaplanıyor. Bu hesaplama da bazen uzun sürebiliyor, çünkü inşaat işlerinde ilgili belediye ile ihale konusu işlerde ise ihale makamı ile yazışma yapılması, özellikle işçilik oranı belli olmayan ihale konusu işlerde oran tespiti için asgari işçilik tespit komisyonuna yazı yazılması, yazışmalar tamamlandıktan sonra dosya üzerinde gerekli ön değerlendirme ve hesaplama işlemlerinin yapılması gerekiyor. İşverenin yeterli işçilik bildirip bildirmediği, prim borcu çıkıp çıkmayacağı bu aşamadan sonra belli oluyor. Eğer işverenin malzemeli veya salt işçilik gider faturaları varsa bu durumda da müfettiş incelemesi gerektiğinden, işverenin yeterli işçilik bildirip bildirmediği, prim ve idari para cezası borcu çıkıp çıkmayacağı incelemeden sonra belli oluyor.

Bu nedenle, 2014 yılı Nisan ve önceki aylarda bitmiş özel bina inşaatı veya ihale konusu işlerde çıkacak eksik işçilik prim borcu ve idari para cezası borçlarıyla ilgili yapılandırmadan yararlanmak isteyen işverenlerin, işyeri doyası üzerindeki yukarıda belirtilen işlemlerin tamamlanmış ve işverenin ödemesi gereken eksik işçilik prim borçları ve idari para cezası borçlarının hesaplanıp tahakkuk ettirilmiş olması gerekiyor. Çünkü ortaya çıkmış, tahakkuk etmiş bir borç olmadan, işverenin yapılandırmadan yararlanmak için yapacağı başvuru bir anlam ifade etmeyecektir. Bunun için de bu durumda işyeri dosyası bulunan işverenlerin, gecikmeden ilgili Müdürlüğe başvurup, bir an önce dosyaları üzerindeki işlemlerin tamamlanmasını, eğer borç çıkacaksa da borç miktarının hesaplanmasını sağlamaları yararlarına olacaktır.

YORUMLAR

  1. Sinan dedi ki:

    Merhaba ben 4 yıl 8 ay bir işyerinde çalışmaktayım savcılık kararıyla armam çıkıp cezaevine alındım 6 gün yattım iş yerine ailem haber verip sorun olmayacağını söylediler ve bir ay boşta kalıp işe iade de tekrar kabul edildim fakat tazminatım ödenmedi sigorta çıkışı içerdeyken yapıldı işe tekrar başladım tazminatımın üstüne devam edileceğini söylediler sigorta girişi tekrar yapıldı sağlık raporların tekrar çıkarılmasını istediler tazminatım devam edilmesi mümkünmü devam ediyor dediler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşe tekrar başladığınıza göre tazminattan kastınız nedir ? Bu durumda işe başlatmama tazminatı alamazsınız, mahkeme nasıl bir karar verdi bilmiyoruz ama sadece boşta geçen süre ücreti alabilirsiniz.

  2. Semra dedi ki:

    Bir isyerinde 2yil çalıştım ve çıktım tazminat hakederek.ama 2ay geçmeden geri cagrildim ve iş bulamadığım için gidicem.tazminatim ölurmu yoksa vermek zorundalarmi.1ay sonra cikarilirsam bütün haklarım bitermi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Tazminatı hak edecek şekilde işten çıktığınıza göre kıdem tazminatının ödenmesi gerekir, iki ay sonra o işyerinde işe başlamanız halinde yeni bir hizmet akdi yapılmış sayılır, aldığınız tazminatı iade etmeniz gerekmez.

  3. Mehmett dedi ki:

    Merhaba çalıştığım kurumda kıdem tazminatı hakkımın oluşmaması için en az bir ay işten çıkmam gerektiğini söylediler. Sadece 1 gün veya 1 hafta işten çıkıp tekrar işe girsem yine de tazmanat hakkım yok olmuş olmuyor mu yoksa bir ay işsiz kalmak zorunda mıyım?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kıdem tazminatı hakkının doğması için işten ayrıldıktan sonra belirli bir süre çalışmaya ara vermek gibi bir şart yok, işten ayrılıp kıdem tazminatı aldıktan sonra tekrar aynı işyerinde işe başlanılabilir. Ancak arada hiç boşluk olmaksızın çıkış – giriş gösterilip kıdem tazminatı ödenmiş olması durumunu Yargıtay işverenin iyi niyetli olmaması şeklinde değerlendiriyor. Burada işyerinizin gerçek amacı, niyeti nedir; bir daha sizi işe almama, bir aylık süreyi geçirmenizi sağlayarak işe iade başvurusu yapmanızı da engelleme niyetleri olabilir mi bilemeyiz tabii.

  4. Aydın dedi ki:

    İşten çıkartılan bir işçi tekrar aynı işe girebilir mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşveren işe almayı kabul ediyorsa tabi ki girebilir, bunun için beklenmesi gereken bir süre de yok.

  5. Rıfat Sezer dedi ki:

    Merhabalar,
    3 senedir çalıştığım iş yerimden 13 nisanda istifa ederek ayrıldım, 18 haziran tarihinde bu ayrıldığım şirkete tekrar başladım. Bu günden sonra hesaplnacak herhangi bir kıdem tazminatımda, daha önceki işe giriş sürem mi baz alınacak? Yıllık süreleri hesaplanırken, 18 haziran 2022 tarihi mi yoksa daha önceki işe giriş tarihim mi baz alınacak? Bu konuyu bir türlü bulamadım. Bilginiz var mıdır?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İstifa ederek ayrıldığın yani haklı bir neden olmaksızın iş akdini feshetmiş olduğunuz için, kıdem tazminatı haklarınız 18 haziran 2022 tarihinden geçerli olmak üzere sıfırdan başlatılır, yani önceki çalışma süreniz dikkate alınmaz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/ayni-isyerinde-tekrar-ise-baslayan-iscinin-kidem-tazminati-haklari-nasil-belirlenir/)

  6. Mustafa Aksu dedi ki:

    Merhaba,ben bir özel sektörde 2002 yılında çalışmaya başladım.11-11-2008 de toplu çıkışla işime son verilip işverenin tekrar çağırması üzerine,16-06-2009 da aynı işyerinde tekrar çalışmaya başladım.Kıdem tazminatım verilmişti,benim sorum benim senelik izin kullanımın tüm zamanlardan mı,yoksa ikincisi giriş tarihim olan 2009 dan mı, kademeledirilmelidir.. Teşekkürler, kolaylıklar derim..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kullanacağınız yıllık izin süresinin hesabında yani kademelendirmede önceki çalışma sürelerinizin de dikkate alınması gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/yillik-izin-uygulamasinda-onceki-calisma-surelerinin-dikkate-alinmasi/)

  7. orkut dedi ki:

    merhabalar, 2 yıldır çalıştığım firmadan firmanın adres değişikliğinden dolayı çıkış giriş yaptılar normalde 16 kodla çıkarılması şeklinde uyarmama rağmen 03 kodla 18.08.2022 çıkışımı yapmışlar ve geriye dönük aynı işyerinde aynı ayda 09.08.2022 de girişim mevcut. ben hiç bir şekilde istifa dilekçesi vs yazmadım işimede devam ediyorum boşlukta olmadı, prim ödemeleride 7+23 : 30 şeklinde tam o ayın. benim 18.08.2022 tarihine kadarki haklarım saklımıdır yoksa yeni işe girş tarihi 09.08.2022 mi baz alınacaktır.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yıllık ücretli izin haklarınız yönünden bir kaybını olmaz, ancak kıdem tazminatı yönünden işveren önceki çalışma sürelerini dikkate almayabilir, çünkü işten çıkış kodu SGK’ya istifa olarak bildirilmiş olduğu için, önceki çalışmalarınız sonrası kıdem tazminatı almayı hak etmeyecek şekilde işten ayrılmış durumdasınız. Hangi durumlarda önceki çalışma sürelerinin kıdem tazminatı açısından dikkate alınacağı
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/ayni-isyerinde-tekrar-ise-baslayan-iscinin-kidem-tazminati-haklari-nasil-belirlenir/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  8. İlker dedi ki:

    Merhabalar 1997 Kasım girişliyim, 2018 yılı Ocak ayında giriş çıkış yaptırdım, giriş çıkış yaptırdığımda haklarımı alıp ara vermeden üzerine 4 yıl daha çalıştım, şimdiki alacağım kıdem tazminatı tavan farkı geriye dönük fark alabilecekmiyim, yoksa sadece son 4 yılın tazminatımı alacağım