Yeni Sistemde Kıdem Tazminatının 30 Gün Üzerinden Ödenmesi Zor

Yeni Sistemde Kıdem Tazminatının 30 Gün Üzerinden Ödenmesi Zor
24 Mayıs 2016 19:15

Kıdem tazminatı mevcut haliyle işverenler üzerinde büyük bir yük olduğu gibi çalışanların da çok azı kıdem tazminatı haklarından yararlanabildiğinden, sistemin artık bu şekilde sürdürülmesi pek mümkün görünmüyor.

Bu nedenle kıdem tazminatının yeni bir yapıya kavuşturulması için uzun zamandır çalışmalar devam ediyor. Hatta neredeyse bu konudaki yasa taslağı hemen hemen hazır durumda. Büyük ihtimalle yeni kurulan 65. Hükümet döneminde yasal düzenleme yapılacak. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre kıdem tazminatı fonu kurulacak ve her işçi adına bir kıdem tazminatı hesabı açılacak, bireysel emeklilik sitemine benzer bir sistem olacak, her işçi adına yatan para nemalandırılacak.

Ancak Kıdem Tazminatının Fona Devredilirse Ne Olur ? başlıklı yazıda da belirttiğimiz üzere, şu an uygulanmakta olan her yıl için en son giydirilmiş brüt ücretin 30 günlük tutarı üzerinden kıdem tazminatı ödemesinin yeni sistemde de devam edip etmeyeceği büyük önem taşıyor.

Ancak uygulamanın bu şekilde devam etmesi de zor görünüyor. Çünkü yeni sistemde kıdem tazminatı için işçiden herhangi bir kesinti yapılmayacak. Sisteme Devlet katkısı olup olmayacağı ise belli değil. Bu durumda da kurulacak fonda birikecek para nemalandırılsa bile, işçiye her yıl için 30 günlük ücret tutarında tazminat ödenebilmesi için, işverenden işçi başına prime esas kazancının (Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilen kazancının) yüzde 8’inin üzerinde kesinti yapılması gerekiyor. Oysa işveren kesimi kıdem tazminatı için işverenden yapılacak kesintinin yüzde 3’ü geçmemesini istiyor.

Öte yandan, yeni sistemde hangi şartla işten çıkmış veya çıkarılmış olursa olsun, işten ayrılan tüm içiler kıdem tazminatından yararlanacağından, tüm çalışanlar için işverenden kıdem tazminatı kesintisi yapılması gerekiyor.

Zaten düzenleme konusunda en büyük sorunu da bu teşkil ediyor. Bir taraftan işverenin yükünün artmaması, öbür taraftan çalışanın hak kaybının olmaması gerekiyor. Ancak iktisadın / ekonominin kuralları karşısında bu iki şartın da birlikte gerçekleşmesi zor görünüyor. Bu nedenle çalışanlar kıdem tazminatının 30 günlük ücret yerine daha düşük tutardan hesaplanması konusunda bir sürprizle karşılaşabilir.

Öte yandan, ortadaki bu açmaz nedeniyle, bireysel emeklilikte olduğu gibi siteme Devlet katkısının da getirilmesi, İşsizlik Fonundan takviye yapılması gibi seçenekler de düşünülüyor. Uygulamanın ne şekilde gerçekleşeceği, tasarı kamuoyuna açıklanınca netleşecek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.