Yeşil Kartlılar Özel Hastanelere Gidebilir mi ?

Yeşil Kartlılar Özel Hastanelere Gidebilir mi ?
17 Eylül 2018 18:57

Aslında yeşil kart uygulaması yani 3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun kapsamında sağlık yardımlarının Sağlık Bakanlığınca karşılanması uygulaması 1/1/2012 tarihi itibariyle sona ermiştir. Ancak, 1 Ocak 2012 tarihinden beri söz konusu kişiler genel sağlık sigortası kapsamında olduğu halde kamuoyunda ve halk arasında yeşil kart, yeşil kartlı ifadeleri halen kullanılmaktadır.

Genel sağlık sigortalısı olmakla birlikte yeşil kartlı olarak tabir edilen kişiler kapsamına aşağıdakiler girmektedir;

• 5510-60/c-1: Harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, gelir testi sonucu tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan dolayısıyla genel sağlık sigortası primi devlet tarafından ödenen vatandaşlar.

• 5510-60/c-3: 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler.

• 5510-60/c-9: 442 sayılı Köy Kanununun 74 üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre görevlendirilen kişiler ile aynı Kanunun ek 16 ncı maddesine göre aylık alan kişiler, yani köy korucuları.

Not: Yeşil kartlıların üniversite hastanelerinden faydalanma durumu Yeşil Kartlılar Üniversite Hastanelerine Gidebilir mi ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Sağlık Uygulama Tebliğine Göre Yeşil Kartlıların Özel Hastanelere Müracaat Şartları Aşağıdaki Gibidir:

Kurum MEDULA sistemi üzerinden yapılan müstahaklık sorgulaması sonucu Kurum bilgisi 60/c-1, 60/c-3 veya 60/c-9 olarak dönen, yani yukarıda belirtildiği şekilde yeşil kart kapsamında olduğu anlaşılan kişilerin, aşağıda belirtilen müracaatları dışında sunulan sağlık hizmeti bedelleri Kurumca karşılanmayacaktır.

Sevk Gerektiren Müracaatlar

(Aşağıdaki durumlarda doğrudan özel hastane veya tıp merkezine gidilmesi halinde SGK tedavi giderlerini karşılamaz. Sevk ile gidilmesi gerekir.)

a) Resmi sağlık hizmeti sunucularında uygun yoğun bakım yatağının bulunmaması ve 112 Komuta Kontrol Merkezi aracılığıyla hasta naklinin gerçekleştirilmesi koşuluyla yoğun bakım tedavisi için sevk edilen hastalar. (Fatura ekinde 112 Ambulans Formunun bir örneği Kuruma gönderilecektir.),

b) Radyoterapi tedavisi gereken ancak aynı il içindeki resmi sağlık hizmeti sunucularında tedavinin sağlanabileceği radyoterapi merkezi bulunmaması nedeniyle Sağlık Bakanlığı ikinci veya üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularınca sevk edilen hastalar. (Sevk belgesi fatura ekinde Kuruma gönderilecektir.)

Sevk Belgesine Gerek Olmadan Doğrudan Yapılabilecek Müracaatlar

(Aşağıdaki durumlarda doğrudan yani sevk gerekmeksizin özel hastane veya tıp merkezine gidilebilir, SGK tedavi giderlerini karşılar.)

a) Acil haller nedeniyle yapılan müracaatlar. Hasta müracaatının söz konusu durum nedeniyle yapıldığının Kurum inceleme birimlerince kabul edilmesi gerekmektedir.

b) Hiperbarik oksijen tedavisi için yapılan müracaatlar.

c) Trafik kazası nedeniyle yapılan müracaatlar.

Dolayısıyla 60/c-1, 60/c-3 veya 60/c-9 yani yeşil kart kapsamındaki kişiler sadece yukarıda belirtilen hal ve durumlarda ve de sevkli olarak veya 112 ambulansı ile özel hastanelere gidebilecekler, belirtilenler dışında özel hastanelere gitseler dahi alacakları sağlık hizmet bedellerini kendileri ödemek zorunda kalacaklar, çünkü Kurum ilgili hastaneye tedavi giderlerini ödemeyecektir.

Öte yandan, yukarıda belirtilen şartlar, 6/8/2012 tarihi itibariyle geçerli şartlar olup; Kurum, sağlık hizmetinin sunulduğu il, sağlık hizmetinin niteliği itibarıyla hayati öneme sahip olup olmaması, sağlık hizmeti ihtiyacının resmi sağlık hizmeti sunucularında karşılanıp karşılanmaması, hizmetin niteliği gibi hususları dikkate alarak özel sağlık hizmeti sunucularına doğrudan müracaatlara ilişkin ayrıca usul ve esas belirleyebilecek, söz konusu şartlarda istediği zaman değişiklik yapabilecektir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. davetiyeci dedi ki:

    paylaşım için tşk ler…

  2. semra dedi ki:

    yesilkartliyim gecen gun cok kanamam vardi ozele gittim ozel hastane yesilkartli oldugum icin bana 150 tl muayene ucreti istedi bende muayne olmadan geri geldim ve saglik ocagina gittim bana kan kaybettigimi en yakin hastaneye gitmemi soyledi bende ozele gittim bana 150 tl para odeyecegimi soylediler dedim sonra baska tanidik bir yere sevk etti gittim verdigim ucret 50 tl ydi madem yesilkartliyim neden benden 150 tl isteniyor olsem bile paran olmadigi icin ilgilenmiycekler anladigim buydu devlet hastaneleri yogun oldugu icin randevusuz bakmadilar acil bolumune git dediler acil bile sadece igne yapcaklarini bunun disinda hic birsey yapamiycaklarini soylediler ben yesil kartli oldugum halde neden 150 tl istendi normal ssk li dan 60 tl yesil kartlilardan 150 tl isteniyor ne anlami kaldi yesil kartlilarin lutfen cvp yazin

    1. admin dedi ki:

      (semra) Yukarıdaki yazıda belirtilen istisnai durumlar hariç SSK yeşil kartlıların özel hastanelerden aldıkları sağlık hizmetlerini karşılamamaktadır. Özel hastane sizin tedavi giderlerinizi SGK’dan alamayacağı için sizden 150 lira istemiş. Normal GSS’li hastaların ise özel hastanelerdeki tedavi giderlerini belirli sınırlar çerçevesinde karşıladığından, özel hastaneler onlardan daha az ücret almaktadır.

  3. ÇAĞRI dedi ki:

    merabalar

    yeşil kartlı dedemi devlet hastanesinin acilline götürdük
    muayane olduktan sonra vezneye gitmemi söylediler benden 150tl para aldılar. niye aldıklarını sorduğumda yeni bir kanun çıktığını söylediler
    böyle bir durum söz konusumu acaba..??
    tşkler

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, böyle bir kanun çıkmadı, eğer dedeniz 60/1-c (yeşilkart) kapsamında ise Devlet Hastanelerinden ücretsiz sağlık yardımı alması lazım. Bulunduğunuz yerdeki SGK Müdürlüğü ile görüşün. Belki dedenizin yeşil kartı iptal edilmiş olabilir.

      1. Hüseyin dedi ki:

        Babam yesilkarli katakt ameliyatı olması gerekiyor bunun için devlet hastaneli yapılmiyor dendi ozelde yaptırsak devlet karsilar mi

        1. Admin dedi ki:

          Yeşil kartlıların özel hastanelerden yararlanabileceği istisnai durumlar başta yer alan yazıda açıklanmıştır. Öte yandan babanız https://www.isvesosyalguvenlik.com/yesil-kartlilar-universite-hastanelerine-gidebilir-mi/ başlıklı yazının sonundaki tabloda yer alan üniversite hastanelerine de gidebilir.

  4. Selma dedi ki:

    Merhaba 60/1-c kapsamında görünüyorum muayene katılım payı ödüyorum neden acaba lütfen bilgilendirir misiniz?

    1. Admin dedi ki:

      Muayene – İlaç – Tedavi Katılım Payı ve İlave Ücret Uygulamaları başlıklı yazının 11- Katılım Payı Alınmayacak Kişiler başlıklı bölümünde muayene katılım payı alınmayacak kişiler belirtilmiştir. Bunlar arasında 60/1-c (eski adıyla yeşil kartlılar) yer almamaktadır. Yani siz muayene katılım payı alınmayacak kişiler kapsamında değilsiniz. Ancak bulunduğunuz yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurup ödediğiniz katlım paylarını geri alabilirsiniz.

  5. Sibel dedi ki:

    Merhabalar.disim çok ağrıyor du.hastaneye gittim.sgk gitmeniz lazım diye ibare çıktı.yesil kartının güncel lenmesi lazımmış.tekrar başvurduk fakat 15 gün surermis .disim çok agridigi dan paralı muane oldum.yesil kart çıktığında o parayı geri alabilirmiyiz.

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba. Eğer Devlet Hastanesi ise belki alabilirsiniz, işleminiz tamamlanıp sağlık aktivasyonunuz yapıldıktan sonra SGK ile bir görüşün Gerçi SGK bu tür durumlarda geriye dönük ödeme yapmıyor ama yine de şansınızı bir deneyin. Benzer durumlar için yazılmış linkteki yazıya bakabilirsiniz. Prim Borcunu Ödeyenin Geriye Dönük Sağlık Giderleri Karşılanır mı ?) SGK’dan alamazsanız Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bir başvurun, belki oradan öderler.

  6. okan dedi ki:

    Merhaba eşim hamile şuan 60/c1 den yararlanıyoruz.Özel hastanede eşim doğum yaparsa fiyat 2750 cıkıyor.GSS yi doğum olana kadar yatırsam yanı gss li olursak eşim özel hatsanede doğum yapınca ücret ödermiyiz ?

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba; 60/c1 kapsamındakilerin yukarıdaki yazıda belirtilen istisnai haller dışında özel hastanelere gitmeleri halinde SGK giderleri karşılamıyor, bu nedenle hastanenin size verdiği fiyat tamamını sizin cebinizden ödeyeceğiniz tutara aittir. 60/g kapsamında sigortalı olup, aylık brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında (yıl sonuna kadar aylık 61 TL) GSS primi ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Ancak bu durumda da hastane sizden yine ilave ücret alabilir. Çünkü Sağlık Uygulama Tebliğinde sadece yenidoğana verilen sağlık hizmetleri ile doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetlerinde özel hastanelerin ilave ücret alamayacağı belirtilmiştir. Öte yandan hastanenin alabileceği ilave ücret ise her işlem için SGK’nın kendisine ödediği tutarın % 200’ünü geçemez, yani iki katından fazla olamaz.

  7. Burak dedi ki:

    Merhaba yesilkartliyim fakat ücret ödeyip özel hastanelerdende yararlanmak istiyorum. Bunun için tekrar gelir testi yapmama gerek varmi. Yoksa SGK’ya gidip ben ödeme yapmak istiyorum desem yeterli olurmu

    1. Admin dedi ki:

      Bunun için gelir testine başvurmanıza gerek yok, herhangi bir SGK müdürlüğüne gidin, 60/c-1 kapsamındaki GSS tescilinizin 60/g olarak değiştirilmesini talep edin. Her ay brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında GSS primi ödeyerek sağlıktan yararlanabilir, SGK ile anlaşmalı özel, resmi tüm hastanelere (sağlık hizmet sunucularına) gidebilirsiniz. Ancak özel hastanelerde ilave ücret alındığını unutmayın.

  8. ESAT dedi ki:

    Merhabalar benim 2 sorum olacak
    60/c-1 den faydalanıyorum şuanda akrabam adıma 30 binliralık kamyonet devir etti tabiki bir kaç haftaya alıp satacak yeşilkartım iptal olurmu? birde ben as hastasıyım anti tnf ilaçlarına başlıcak doktorum tıp fakültesinde bu ilaçları yeşil kart ödermi? ilaçlar 2 bin üzerinde ve sürekli devam edilen bir ilaç cinsi. eğer ödemez ise 60/g ye geçsem ödermi? 3 oldu kusura bakmayın:)
    Acil cevaplarsanız çok teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, 30 bin lira aylık gelir tutarınıza dağıtıldığında eğer aile içinde kişi başına düşen aylık gelir tutarınız brüt asgari ücretin üçte birini aşarsa ve SGK bunu fark ederse yeşil kartınız iptal edilir. İkinci konuya gelince, bildiğimiz kadarıyla yeşil kartlılar doğrudan tüm üniversite hastanelerine gidemiyor, sadece SGK ile götürü bedel üzerinden anlaşması olan üniversite hastanelerine gidebiliyorlar, bunun dışındaki üniversite hastanelerine gidebilmeleri için Devlet Hastanesinden sevk almaları gerekiyor, aksi halde tedavi ve ilaç giderleri ödenmiyor. Bu nedenle sizin gittiğiniz üniversite hastanesi / tıp fakültesinin durumu nedir bilemiyoruz. İlaçlar ise eğer SGK’nın karşıladığı ilaçlarsa yeşil kart öder, ancak bir miktar katkı payı ödemeniz gerekir.

  9. Ramazan dedi ki:

    Merhaba yeşil kartlı bir hasta üniversitede muayene olabilirmi…

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, 60/c (yeşil kart) kapsamında GSS’li olan bir hasta, SGK ile global bütçe (götürü bedel) üzerinden sözleşmesi (anlaşması) olan üniversite hastanesinde muayene ve tedavi olabilir.

  10. Mehmet dedi ki:

    Cocugumu ozel hastaneye goturdum normalde sigorta falan hic bisey yokken 70 80 tl istiyorlardi yesil karta gecmisiz smdi 168 tl istiyorlar bu is entersanlik yokmu

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere istisnai haller hariç SGK özel hastaneye giden kişilerin muayene ve tedavi giderlerini karşılamadığından, bu kişilerin ücretleri ceplerinden ödemeleri gerekiyor. Hiç sigortanız yokken özel hastaneye gittiğinizde de ücretleri cepten ödüyordunuz. Dolayısıyla hakikaten aradaki ücret farkı enteresan. Ancak 70 – 80 TL istedikleri zaman yapılan işlemle şimdi yapılan işlem aynı mı ? bu istenen muayene parası mı onu bilemiyoruz. İstiyorsanız hastaneyi sağlık müdürlüğüne şikayet edebilirsiniz.

  11. Hande dedi ki:

    Merhaba kardeşim yeşilkartliydi 1 ay biryerde çaliştı ssk sı yatirildi .Şuan işsiz tekrar yeşilkartli olmasi mümkünmü acaba görüsürleriniz ićin şimdiden teşekkür ediyorum

    1. Admin dedi ki:

      SGK müdürlüğüne başvursun, müdürlük yeşil kartını tekrar başlatır veya gelir testine yönlendirir, sonucuna göre yeşil kartı başlatır.

  12. Mustafa dedi ki:

    Selamlar kolay gelsin ben muayne oldum doktor yurtdışından ilaç söyledi fakat ilacın fiyatı 1000 tl ankara da şuan da varmış ilaç temin birimin de yesilkartlıyım bu bana geçerli olur mu yoksa paramı öderim?

    1. VOLKAN dedi ki:

      Doktorunuz ilaca rapor cıkartırsa ilacı devlet öder siz para ödemezsiniz herşey doktorun size yazacagı rapora bakar tekrar gecmiş olsun

  13. sinem karakurt dedi ki:

    özel hastanede ssk lıya bedava olan katarakt ameliyatı yeşilkartlıya 3000 TL… bu yeşilkart ne işe yarıyor ?

    1. VOLKAN dedi ki:

      Selam Yeşilkartlılar sadece Devlet hastanesinde ucretsiz ameliyat olabiliyolar Özelde ameliyat olmak istiyorsan Devlethastanesindeki doktorun vicdanına kaldın demektir egerki devlet hastanesindeki doktor vicdanlı bir kişiyse sana sevk kagıdı yazar ve seni özele sevk eder sende özelde ucretsiz ameliyat olabilirsin Not: Devlethastanesindeki doktor isterse seni amerikan hastanesine bile sevk edebilir ama dedimya canı isterse tamamen doktorun vicdanına kalmış bişey gecmiş olsun

  14. Emir dedi ki:

    Ben 18 yaşını tamamlamış bir lise öğrencisiyim ve sistemde 60/c-1’li olduğum görünüyor. Özel bir hastanede ameliyat olmak istiyorum. Muayene ve tedaviye ne kadar para öderim? Devlet bir kısmını karşılar mı? Teşekkürler.

  15. Hatice dedi ki:

    Merhaba, kardeşim bedensel ve zihinsel engelli, yeşil kartlı . Hasta bezi raporu çıkartmak için özel hastahaneye götürdük anlaşmaları olmadığı 150 lira muayene ücreti talep ettiler. . şimdi devlet hastahanesine götüreceğiz orada da muayene ve rapor için herhangi ücret ödemememiz gerekecek mi.

    1. VOLKAN dedi ki:

      Devlet hastanesinde muayene ve rapor cıkarmak icin hicbir ucret ödemezsiniz Gecmiş olsun

  16. Ali dedi ki:

    iyi günler. 25 yaşını aştım.aştığımdan beri çalışmadığım için yeşil kartlı oldum ama aile hekimliğine bile gitsem daha sonra eczanede muayene ücreti görünüyor ve eczanede hem muayene ücreti hem de ilaç ücreti ödüyorum.tüm bunları nasıl ücretsiz yapabilirim? teşekkürler

    1. VOLKAN dedi ki:

      Devlete ödenen cüzi bir rakam Muayene parasını ve %20 ilac parasını Eczaneye ödemek zorundasınız Bunun başka bir yolu yok Gecmiş olsun

  17. Hayrullah dedi ki:

    Öncelikle merhaba 09.01.2019 devam ediyor 60/c-1 yazıyor şimdi ben herhangi bir devlet hastanesine gittiğimde muayene ücreti ödeyecek miyim ? Teşekkür ederim.

    1. VOLKAN dedi ki:

      Muayene ucretini Devlet hastanesine gittiginizde Hastaneye degil muayene olduktan sonra Eczaneden ilac alırken Eczaneye Ödüyorsunuz muayene parasını Gecmiş olsun

  18. Fecri dedi ki:

    Merhaba iyi çalışmalar, Ben yeşilkartlıyım eşim hamile özel hastaneleride kullanamıyoz dolayısıyla bu 60/g ye geçip aylık 60 lira ödediğimiz taktirde özel hastanelerde normal sgk lı vatandaşlar gibi yararlanabiliyozmu yani muayene ücreti sgk lı vatandaşlarla aynımı yoksa farklılık gösterirmi. Şimdiden tşkrler

    1. VOLKAN dedi ki:

      60/g ye geçip aylık 60 lira ödediğimiz taktirde
      SGK anlaşmalı butun özel hastanelerde ucretsiz olabilirsiniz Fakat özel hastanelerde muayene olmadan önce yapılacak ilemleri tek tek ögrenin ve ucretli olup olmadıgı mutlaka sorun cunku SGK anlaşmalıda olsa Özel hastalerde ek ucret adı altında ucret talep debiliyolar bunun icin muayene olmadan önce butun işlemlerinizin ucretsiz yapılacagından emin olun Gecmiş olsun

  19. VOLKAN dedi ki:

    selam yeşil kartlıyım ve istanbulda devlet hastanesinde diyalize giriyorum 2022 engelli maaşım ile gecinmeye calışıyorum – sormak istedigim soru şu 2022 engelli maaşım kesilmeden özelde nasıl diyalize girebilirim – biran önce devlet hastanesinden kurtulmak istiyorum – neden diycek olursanız kısa ve öz olarak bir kac örnek vereyim – heşireler hastalara cok kötu davranıyor – doktorların hepsi kabadayı ve en kötusu de işi bilmiyen hemşireler kolumuza diyaliz ignesini girmeye calışıyor hemde başlarında sorumlu hemşire olmadan yapılıyor bu işlemler sorumlu hemşireye durumu bildirdigimizde aldıgımız cevap şu oluyor senin keyfine göre iyi hemşire nerden bulucaz begenmiyorsan baska yere git Anlıyacagınız kendi saglıgımızı devlet hastanesinden nasıl koruyuyacaz derdine duştum cevap icin şimdiden cok tesekkurler : NOT: sakın bana demeyin boyle sorunlar yasıyorsanız saglık bakanlıgına şikayet edin demeyin cunku alo 184 de defalarca bildirdim ama sonuc tamamen husran şikayet ediyorsun sonra size geri dönus yapıyolar saglık bakanlıgından bir uzman ararıyor birde derdşinizi ona anlatıyorsun sonra sonuc yok .

  20. Mehmet dedi ki:

    Merhaba organ nakilliyim gelir testi yaptırdım 60/c1 çıktı daha önce G1 di gss oduyordum düzenli kontrollere gitmem gerekiyor muayene ücreti çıkarmi gittiğim hastane üniversite vakıf hastanesi hasta hakları birinde anlaşmalı kurumlarda SGK yeşil kart sevk halinde yazıyor ne yapmaliyim

    1. Admin dedi ki:

      Eğer kastettiğiniz muayene katılım payı ise bu para zaten Devlete gidiyor ve özel hastane ve vakıf üniversite hastanelerinde 15 lira. Ancak anladığımız kadarıyla sizin kastettiğiniz hastanenin alacağı ilave (fark) ücret. Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetlerinde hastaneler ilave (fark) ücret alamıyor. Sizden de alınmaması gerekir. Bu arada çok istisnai durumlar hariç yeşil kartlılar özel hastanelere ve vakıf üniversite hastanelerine gidemiyor, bilginiz olsun.

  21. Özgür dedi ki:

    Esenlikler yaklaşık 1 yada 1.5 aydır 60/c1 kapsamındayım dişlerimin arka tarafları kırık yaklaşık 10 adet falan var. Ağız ve diş sağlığı hastanesine gidip dişerimi yaptırmak istesem ve ön dişimden birine beyaz dolgu diş temizliği yaptırsam herhangibi ücret ödermiyim…
    Son olarakta ödedğim muayene ücretlerini sosyal yardımlaşmadan geri alındığını internette okumuştum böyle bit uygulama var mı? Ve GSS liyken de yani 60/c1 geçmeden önceki ödemeleri de alabilirmiyim…
    Şimdiden teşekkürler hayırlı ramazanlar..
    Esen kalın..

    1. Admin dedi ki:

      İyilik dilekleriniz için teşekkürler. Size de hayırlı ramazanlar. Sağlık Bakanlığına ait ağız ve diş sağlığı merkezlerinde veya hastanelerde yaptıracağınız diş dolgusu için sadece 6 – 7 lira muayene katılım payı ödersiniz. Diş temizliği yaparlar mı bilmiyoruz. Kırık dişleriniz için yaptıracağınız protezlere ise bir miktar katkı payı ödemeniz gerekebilir. Örneğin eskiden biyodent protez yaptıranlardan katkı payı alınmazken, porselen protez yaptırmak isteyenlerden bir miktar katkı payı alınırdı. Şimdi bir de onun üst sınıfı zirkonyum protezler çıktı. (Bkz. Muayene – İlaç – Tedavi Katılım Payı ve İlave Ücret Uygulamaları) Ödediğiniz muayene ve protez katkı paylarını size geri ödenmesini sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından talep edebilirsiniz. (Bkz. Ödemiş Olduğu İlaç ve Muayene Farkını Kimler Geri Alabilir ?) Ancak 60/c1’e geçmeden önce yaptığınız ödemeleri geri alabilir misiniz bilemeyiz.

  22. Hakan dedi ki:

    Merhaba..Biz gelir testine girip 2015’de yeşil kartlı olduk.O zamandan beri aynı evde oturduğumuz ailemizin iki bireyini kaybettik,Aynı bireylerden bize miras yoluyla gelir getirmeyen taşınmaz mallar geçti,fakat gelirimiz değişmedi.Hala asgari brüt gelirin 1/3’nin altında.Ben kırılan protez dişlerimin yerine yenisini yaptırmak istiyorum.Aslında dişlerim çok kötü durumda.Ameliyat,implant,olmadı komple damak protez gerekecek sanırım.Diş Sağlığı Merkezi’ne gitmeden önce birkaç soru sormak istedim: E-devlette halen G0’lı görünüyorum ve son baktığımda gss prim borcum da yoktu,fakat bu aralar sorgulama sayfası açılmıyor.Gerekmediği için şu ana kadar SGK’ya yeşil kart talebinde bulunmadım ben.Fiziki yeşil kartım yok yani.2015’ten bu yana durumumu güncellemem konusunda SYDV’dan veya SGK’dan telefon veya SMS gelmesi lazımdı diyen var.Ben başka bir operatöre geçmiştim,o hattı kullanmıyorum epey zamandır.O yüzden bilemiyorum.Ya da yeni bir teftiş için geldiler de evde kimseyi bulamadılar..Diş masraflarını ben öder miyim sizce?.Başkasını bilmem ama,eski bir memur olarak dişlerimi yaptırıp işe başladığımda ,artık başım önde değil dimdik SYDV’a giderek Yeşil Kartlılıktan çıkabilmeyi dört gözle bekliyorum..Saygılarımla,

    1. Admin dedi ki:

      E-devletten GSS müstehaklık durumunuzu sorgulayamıyorsanız, ALO 170’i arayıp öğrenebilirsiniz. Eğer 60/c-1 kapsamındaki GSS (yeşil kart) sigortalılığınız devam ediyorsa Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde veya ağız ve diş sağlığı merkezlerinde diş tedavinizi yaptırabilirsiniz. (Bkz. SGK Diş Tedavi ve İmplant Ücretlerini Karşılar mı ?)

  23. Serkant aydigan dedi ki:

    Organ nakil hastasıyım 2022engelli aylığı almam için gssden çıkıp yeşil kartlı olmam lazımmış bir özelde amilyat oldum her 4ayda bi kontrole çağırıyorlar nasıl olucak şimdiye kadar sadece 12tl kadilim payı ödüyorum birde ailem bu yeşil karttan faydalanma biliyomu. l

    1. Admin dedi ki:

      Sizin de söylediğiniz gibi 2022 engelli aylığı alanlar otomatik olarak 60/c-1 (yeşil kart) kapsamında GSS’li oluyor, engelli aylığına başvurmanız ve aylık bağlanması halinde yeşilkartlı olacağınızdan artık yukarıdaki yazıda belirtilen istisnai durumlar dışında özel hastaneye gidemezsiniz, giderseniz de tedavi giderlerini cebinizden ödemeniz gerekir. Yeşil kartlı olmanız halinde de tedavinizi Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile SGK’nın götürü bedel anlaşma yaptığı tıp fakültesi hastanelerinde devam ettirmeniz gerekir.

  24. Nuray dedi ki:

    Merhabalar ben yesil gartla bakiliyordum simdi nikah yapdim gecen gun dis hasdanesine gitdim yesil gartim iptal oldunu soylediler napmm lazim acaba tesekkur edrim simdiden

    1. Admin dedi ki:

      Eşinizin sosyal güvencesi yoksa, bulunduğunuz yerdeki SGK müdürlüğüne başvurun, sizden tekrar gelir testi isteyebilirler.

  25. aysel dedi ki:

    Merhaba,

    annemin önemli bir hastalığıda var. şah damarı tıkanıklığı yaşadı ve stent takıldı damarına .ayrıca yükse tansiyon hastası. Yeşilkart anladığım kadarı ile özel hastanelerde geçmiyor ve üniversite hastanelerinde ise belirli şartlarda bakıyorlar. yeşikartın hangi maddesinde yer alacağı nasıl belirleniyor? böyle bir durumda farklı yönlendirilebilecek bir durum söz konusu mu? ayrıca üniversite hastanelerinde geçmiyor mu gerçekten?

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde düzenlenmiş olup, söz konusu Tebliğ hükümleri uyarınca yeşil kartlıların hangi hallerde özel hastanelere başvurabilecekleri yukarıdaki yazıda açıklanmıştır. Üniversite hastanelerine gelince, yeşil kartlılar SGK ile global bütçe (götürü bedel) üzerinden anlaşma yapmış olan üniversite hastanelerine gidebilmektedirler.

  26. okan dedi ki:

    merhabalar ben 18 gün askerlik yaptım ve askerden geleli 15 gün oldu dün çocuğum rahatsızlandı ve özel hastaneye götürdüm orada benim ve oğlumun yeşilkarttan faydalandığını(er-Erbaş kapsamında) söylediler o anda ücretli muayene yaptırmak durumunda kaldım 1 saat sonra eşim oğlumuzu e devlet üzerinden kendi üzerine alarak sigortalı kapsamına geçirdi, benim sorum şu ki yeşilkartlı olarak ödediğim ücreti iade talep edebiliyor muyum hastaneden ve eczaneye ödemiş olduğum ilaç ücretlerini , çünkü eczaneden de tüm ilaçları ücretli olarak almak durumunda kaldım.

    1. Admin dedi ki:

      Bu söylediklerinizi aynı gün yapsaydınız olurdu, o gün hastane ve eczane eşinizin yaptırdığı sağlık aktivasyonu üzerinden SGK MEDULA sisteminden provizyon alırlardı ve muayene – tedavi giderlerini, ilaç bedellerini SGK’ya fatura ederlerdi, siz de ödediğiniz ücretin bir kısmını (SGK’nın karşıladığı kadarını) geri alabilirdiniz. Ancak gerek eczane, gerekse hastane geriye dönük fatura kesemeyeceği için bu artık zor olur. İsterseniz yine de hastane ve eczane ile bir görüşün.

  27. Sinem dedi ki:

    Merhaba kızım ege Üniversitesi diş hastanesinde tedavi oluyor.Son randevuya gittiğinde yesilkartli olduğumuz için ödememiz gereken borç çıkardılar. Sevk yaptırarak tedavi olduk .Kızım 14 yaşında. Borç yeşilkart kılar neden çıkarılmaktadır. Kızım yaşında 14

    1. Admin dedi ki:

      Yeşil kartlılar yani 5510/60-c-1 kapsamında genel sağlık sigortalısı olanlar çok istisnai haller dışında sadece Sağlık Bakanlığına bağlı aile hekimlikler, sağlık ocakları, hastane, dispanser, ağız ve diş sağlığı merkezlerine gidebilmektedir. Devlet üniversitelerinden de sadece SGK ile global bütçe (götürü bedel) üzerinden sözleşmesi olan üniversitelere ait tıp fakültesi ve hastanelere gidebilmektedirler. Karşılaştığınız sorunun sebebi bu.

  28. TUĞBA dedi ki:

    Yeşil kartlı birine özelden ilaç raporu çıkar mı ?

    1. Admin dedi ki:

      Rapor belki çıkarılabilir ancak yukarıdaki yazıda belirtilen istisnai durumlar dışında yeşil kartlı biri özel hastaneye giderse tüm muayene – tektik – tahlil – tedavi ücretlerini cebinden ödemesi gerekir, SGK karşılamaz. Bu nedenle Devlet Hastanelerinden rapor çıkarmak daha mantıklı.

  29. Ayfer sahin dedi ki:

    Merhaba!
    Yesil kartli bir hasta ozel hastanenin acilinde ucretli muayene olduktan sonra yazilan receteyi eczaneden sgk li olarak alabilir mi
    Yoksa ilaci da ucretli mi alacak
    Tesekkurler

  30. nur dedi ki:

    Merhaba,

    Bu hafta eşim bedelli askerliğe gitti. Bundan öncesinde özel bir hastanede gebelik takibim sgk kapsamında az bir ek ücretle yapılıyordu. Ancak bugün muayeneye gittiğimde yeşil kartlı olarak gözüktüğüm söylendi ve muayene ücreti sigorta tarafından karşılanmadığı için tamamını talep ettiler. Bunun dışında analık hakkı diye bir şey olduğunu söyleyip sigortamı bunun üzerinden denediler ancak sistemde geçerli olmadığı söylendi. 170’i arayarak bilgi almak istediğimde ise benim yeşil kartlı olmadığım, er-erbaş kapsamında sigortalı olduğumu söylediler. Bu ikisi farklı şeyler mi? Askerlik süresince muayenelerimden geri kalmamak için neler yapabilirim? Eğer analık hakkı gibi bir durum varsa bundan yararlanmak için neler gerekli?

    1. Admin dedi ki:

      Mevzuat gereği askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar, askere sevk tarihi ile terhis tarihi arasında genel sağlık sigortalısı sayılırlar ve primleri Devlet tarafından ödenerek sağlıktan yararlanırlar yani bir nevi yeşil kartlı sayılırlar. Siz de bu nedenle yeşil kart kapsamına alınmış olabilirsiniz. Eşiniz 21 gün sonra terhis olunca yeşil kart sona erer, eşiniz sigortalı bir işe girmezse sigorta çıkışının verildiği tarihin 10 uncu gününden itibaren geriye dönük 1 yıl içinde 90 gün sigortası olduğu sürece 90 gün daha sağlıktan yararlanırsınız, bu sürede yine eskiden olduğu gibi özel hastanelere gidebilirsiniz. Eşiniz askerde olduğu sürece ise sadece Devlet’e bağlı hastanelere gidebilirsiniz.

      Askerlik Görevini Yapanların Sağlıktan Yararlanma Durumu

      1. nur dedi ki:

        Teşekkür ederim yanıtınız için. Son olarak, gebeliğin son haftalarında olduğum için eşimin terhis tarihinden önce doğum yapma ihtimalim de var. Her ihtimalde er-erbaş kapsamında olsam da analık sigortasına geçiş yapma gibi bir uygulama yapılabilir mi? Bu sigorta kapsamında eskisi gibi özel hastane hizmetlerinden yararlanabiliyormuşum.

        1. Admin dedi ki:

          Analık sigortası için herhangi bir işyerinde 4/a (SSK) kapsamında sigortalı çalışmanız gerekir. Ancak derdiniz sadece sağlık hizmeti almaksa, özel hastaneye gidebilmekse, gecikmeden bulunduğunuz yerdeki SGK Müdürlüğüne başvurup 60/g kapsamında tescilinizi yaptırabilir ve aylık 76 lira GSS primi ödeyerek sağlık yardımı alabilirsiniz, ancak sağlık yardımı alma hakkınız GSS tescilinden 30 gün geçtikten sonra daha doğrusu en az 30 sigorta gününüz olduktan sonra başlar.

  31. Yaman dedi ki:

    Merhabalar yeşil kart nasıl iptal edilir

    1. Admin dedi ki:

      SGK Müdürlüğüne başvurmanız gerekir.

  32. Gulsum dedi ki:

    Merhab Ben yuzde 97 engelli raporu olan onkolog hastasiyim eşim asgari ücretli çalışıyor.engelli maasi alabilirmiyim.Maas bağlanırsa yeşil kartta geçmem zorunlumu.Özel ssk anlaşmalı bir hastene tedavi alıyorum buna engel olurmu.

    1. Admin dedi ki:

      2022 sayılı Kanun Kapsamında engelli aylığı alma şartları 65 Yaş – Engelli – Bakım Aylığı Alma Şartları başlıklı yazıda açıklanmış olup, aylık alma şartlarından biri de muhtaç olmaktır. Yazıda da açıklandığı üzere; aylık bağlanacak kişiyle aynı hanede oturan başka bir kişinin sigortalı bir işte çalışıyor olması aylık bağlanması için engel değildir. Ancak aylık bağlanacak kişinin muhtaçlık sınırının tespitinde bu kişinin aylık geliri de haneye giren gelir olarak dikkate alınır. Muhtaçlık sınırı aylık net asgari ücretin üçte biridir (2019 yılı için aylık 609 liradır).
      Öte yandan 2022 sayılı Kanun kapsamında size engelli aylığı bağlanması halinde size otomatikman 60/c-3 (yeşil kart) kapsamında GSS’li sayılırsınız, yani eşiniz üzerinden artık sağlık yardımı alamazsınız. Ancak isterseniz önce SGK’ya sorun, sonra engelli aylığı için başvurun.

  33. MEHMET dedi ki:

    Merhaba
    Eşimin anne ve babası Türk vatandaşlığına yeni geçti. yaşları 67 ve 69
    Birinci sorum; devlet hastaneleri ve sigorta hastaneleri ücretsiz Sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler mi?
    İkinci sorum; eşim çocuklarım ve eşimin anne babası aynı evde yaşıyoruz gelir durumlarını hesaplarken benim maaşım üzerinden mi hesaplanacak.zira eşim ev hanımı fakat ev eşimin anne ve babası üzerine

    1. Admin dedi ki:

      Eşinizin anne – babasının ücretsiz sağlık yardımı alabilmesi için gelir testine başvurmaları ve test sonucunda aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelirlerinin brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkması gerekir. Gelir testindeki hesaplamayla ilgili ayrıntılı bilgi ise Gelir Testinde Gelir ve Giderler Nasıl Hesaplanır – Neler Dikkate Alınır ? başlıklı yazıda yer almaktadır.

  34. Vedat dedi ki:

    Merhaba ben abimiz devlet hastanesinede yatirdim anjiyo oldu üç damarda genişleme var ana damarda genişleme hemde daralma var ameliyat olması gerikiyor bize devlet hastanesinden başka bir ile ambulans sevk etti yeşil kartlı oldu için özel hastane ameliyat için 20bintl istiyorlar ne yapmalıyız sevk li geldiği için her hani bir ücretin talep edilmemesi lazım değil mi acil hasta olduğu icin

    1. Admin dedi ki:

      Sevkli de gitmiş olsanız yeşil kartlı hastanın özel hastaneye hangi hallerde gidebileceği yukarıdaki yazıda Sevk Gerektiren Müracaatlar başlıklı bölümde belirtilmiştir. Öte yandan özel hastane sevkli gelmiş olsa bile hastadan istisnai bazı durumlar hariç fark ücret alabiliyor, yalnız özel hastane en fazla SGK’nın kendisine o tedavi – ameliyat için ödediği ücretin en fazla 2 katını alabiliyor. Sizden fazla ücret istenmiş olabilir. Bu arada abinizin ameliyatının yapılabileceği Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine sevkini isteyin özel hastaneye fark ödeyecek durumunuz yoksa.

      1. Vedat dedi ki:

        Merhaba ben abimiz devlet hastanesinede yatirdim anjiyo oldu üç damarda genişleme var ana damarda genişleme hemde daralma var ameliyat olması gerikiyor bize devlet hastanesinden başka bir ile ambulans sevk etti yeşil kartlı oldu için özel hastane ameliyat için 20bintl istiyorlar ne yapmalıyız sevk li geldiği için her hani bir ücretin talep edilmemesi lazım değil mi acil hasta olduğu icin maddi durumumu yok egtim araştırma bu ameliyatı yapamıyor

  35. Ayşe Nur Bulduk dedi ki:

    Merhaba bişey sormak istiyorum ben muğla sağlık bilimleri fakültesinde öğrenciyim. okulumun araştırma hastanesinde acil girişi yaptım damar yolu açıldı ve serum vuruldu. Yeşil kartlıyım ücretlendirme nasıl yansır acaba bilgi verir misiniz

    1. Admin dedi ki:

      Sizden başvuru sırasında ücret alınmadıysa artık sonradan ücret alınmaz herhalde, eğer hastanenin SGK ile götürü bedel (global bütçe) anlaşması varsa zaten tedavi giderlerini SGK karşılar.

  36. Şahin dedi ki:

    Merhaba ben 2022 engelli ayligi alıyorum yani yeşil kartliyim sorum şu özel hastaneye ve özel kliniğe gitmek için sgk ya gidip 60 g ye geçersem maasim kesilir mi???

    1. Admin dedi ki:

      60/g’ye geçmek isteseniz de geçemezsiniz, çünkü 2022 sayılı Kanun kapsamında 65 yaş veya engelli aylığı alan kişi kanunen 60/c-3 (yeşil kart) kapsamında GSS’li sayılır, 60/g’ye geçebilmeniz için aylığınızı kestirerek 2022 kapsamından çıkmanız gerekir.

  37. nur dedi ki:

    Anneme kaymakamlıktan hiç bir geliri olmadığı için yaşlılık aylığı bağlandı. Ama hastaneye götürdüğümüzde ilaç alımlarında ödediğimiz farkların kaymakamlığa müracaat ettiğimizde geri ödendiği hususun da bazı yazılar okudum vu doğrumu? Bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler
    ?

    1. Admin dedi ki:

      Anneniz 2022 sayılı Kanun kapsamında yaşlılık (65 yaş) aylığı aldığı için 60/c-3 (yeşil kart) kapsamında GSS’li sayılmakta ve kendisinden ilaç katkı payı alınmaktadır. Bunu ödeme imkanı yoksa bu konuda kaymakamlık sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurabilir, vakıf başvurusunu değerlendirip karar verir.

  38. Cafer dedi ki:

    İyi aksamlar yüzde 40 engelliyim 3600 emekliligime 3.4 sene var emekli olduktan sonra yeşil kartlı mi olacam yoksa normal emekli gibi yararlanacam. Tşk ederim

    1. Admin dedi ki:

      3600 günle SSK şartlarında emekli olmaktan bahsediyorsanız, yeşil kartlı gibi değil normal GSS’li olarak sağlıktan yararlanabileceksiniz, yani sigortalı çalışan bir kişi hangi haklarla GSS’den yararlanıyorsa size de aynı haklarla yararlanacaksınız, örneğin özel hastaneye gidebileceksiniz, hatta ilaç katkı payı yüzde 20 üzerinden değil yüzde 10 üzerinden ödeyeceksiniz.

  39. Mustafa dedi ki:

    Merhaba, 60/g-2 şeklinde bir miktar GSS borcum ve aylık 76.75 tl tutarında da ödemem çıkıyor. Borcumu kapatıp bu GSS primini düzenli ödediğim taktirde ‘özel hastahanelerden ‘ SGK’lı bir vatandaş gibi sadece ek ücretini ödeyerek yararlanabilir miyim? ve ailemde buna dahil mi ?

    1. Admin dedi ki:

      Tabii ki yararlanabilirsiniz, siz şu an 60/g kapsamında GSS sigortalısısınız. Bu konu 60/g Kapsamında GSS’li Olanların Sağlıktan Yararlanma Şartları Nelerdir ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  40. Vural dedi ki:

    Merhaba ben 35 yaşındayım Bursa’da kanser tedavisi görüyorum yeşil kartliyim %90 engelli raporum var malulen emeklilik için başvuru yaptım,ilik nakli olacağım bunun için doktorum İzmit’te özel bir hastaneyi tavsiye etti SSK anlaşması var ve yakinimda ilik nakli yapabilen Uludağ üniversitesi Hastanesi var biz ilik nakli için özel hastaneye gidersek ödemeyi kendimizmi yapicaz doktorumuz sevk yazarsa gidebilirmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      Yeşil kartlı olduğunuz için yukarıdaki yazıda belirtilen istisnai haller dışında SGK özel hastane tedavi giderlerini karşılamaz, bu nedenle ödemeyi sizin yapmanız gerekir. İlik nakli nedeniyle doktorun yapacağı sevk bu konuda geçerli olmaz. Ancak isterseniz yine de SGK’ya sorun.

      1. Vural dedi ki:

        10 yıllık sigortalılık süresinin olması,
        1800 gün prim ödenmiş olması, bunları yerine getirerek malulen emekli olduğumda sağlık dan yeşil kart üzerinden mi faydalanmaya devam ediyoruz.Cevapladiginiz için ayrıca teşekkür ederim.

        1. Admin dedi ki:

          Hayır normal emekliler gibi 60/f kapsamında GSS’li olursunuz, örneğin özel hastanelere gidebilirsiniz.

  41. Zafer kaya dedi ki:

    Yeşil kartlıyız gözlük kullanamıyoruz lazer tedevisi olmamız lazım. devlet özele sevk ederse özele ödeme yapıyormuyuz.. Yapıyorsak ne kadarını yaparız.. Ayrıca

    1. Admin dedi ki:

      Yeşil kartlıların hangi durumlarda özel hastaneye sevk edilebileceği yukarıda belirtilmiştir, lazerle göz tedavisinde sevk mümkün değil, sevk edilseniz bile SGK kabul etmez. Özel hastanede yaptıracağınız tedavinin tamamını siz ödemek zorunda kalırsınız.

  42. Davut dedi ki:

    Merhaba. Yaşım 26 yeşilkartlıyım. Ayağımdan ameliyat geçirmem gerek. Ameliyatı eğitim ve araştırma hastahanesinde gerçekleştirmeyi düşünüyorum (Samatya eğitim ve araştırma) bunun için doktor, ameliyat, yatış gibi ücrete tabii miyim? Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Eğitim ve araştırma hastanesi de olsa Devlet hastanelerinde yani Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez, sizden ücret talep edilemez.

  43. fatih dedi ki:

    Merhaba, Yaşım 28 yeşil kartlıyım. bugün diş tedavisi için marmara üniversitesi diş hekimliği fakültesine gittim. hasta kaydı yapan amca bana yeşil kartlı olduğumu ve üniversite hastanelerinin yeşil kart kapsamında olmadığını söyledi. Ücretli muayene için 100 tl istediği bunun doğruluk payı nedir? Üniversite hastanesi devlete bağlı değil mi?

    1. Admin dedi ki:

      Yeşil kartlılar sadece SGK ile götürü bedel (global bütçe) üzerinden anlaşması olan Devlet üniversite hastanelerine gidebiliyor, doğrudur.

      1. fatih dedi ki:

        Teşşekürler. Anlaşmalı ünivesite hastahanelerini nereden öğrenebiliriz?

        1. Admin dedi ki:

          Tabii ki SGK müdürlüklerinden, isterseniz önce ALO 170’i arayabilirsiniz.

        2. Ömer dedi ki:

          Merhaba adamn
          Yeşil kart ile Devlet hastanelerinde burun estetiği ameliyatı ücreti alınıyor mu?
          İlginiz için teşekkürler. D

  44. AYFER KÖSEÖMÜR dedi ki:

    Hastane çalışanıyım hasta göğüs ağrısı şikayeti ile 112 aracılığıyla özel hastaneye geldi yoğun bakım yatışı yapıldı anjıo oldu anjıo sonrası hastaya bypass kararı çıktı kalp damar servisine yatışını yaptık fakat yeşilkartlı hastaların aynı kurum içinde farklı birime sevk olamıycanı söyleyerek fatura edemiycemizi söylediler doğrumudur sizin bilginize ihtiyacım var

    1. Admin dedi ki:

      Yeşil kart (60/c-1) kapsamındaki hasaların hangi hallerde sevksiz olarak özel hastanelere gidebileceği yukarıdaki yazıda açıklanmış olup, acil haller nedeniyle yapılan müracaatlar bu kapsama girmektedir. Ancak hasta müracaatının söz konusu durum nedeniyle yapıldığının Kurum inceleme birimlerince kabul edilmesi gerekmektedir. Burada aynı Kurum içerisine sevk edilemeyeceğinden ziyada hastaya acil olarak yapılması gereken müdahaleler dışında kalanları SGK karşılamayabilir, bypass ameliyatı da acil bir işlem olarak değerlendirilmeyebilir.
      Ayrıca bu hasta için yaptığınız tedavi işlemlerini SGK’ya fatura edebilmeniz için MEDULA’dan da yaptığınız tedavi işlemlerinin girişini yapmanız gerekiyordur büyük ihtimalle ve MEDULA sistemi de bu hasta için provizyon vermeyebilir.
      Siz en iyisi bu aşamadan sonraki işlemlere devam etmeden önce faturalarınızı inceleyen Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi ile görüşüp alacağınız cevaba göre hareket edin.

  45. banu dedi ki:

    Merhaba ben yeşil kart çıkartım bugün kabul oldu bişey ögrenmek istıyorum örneğin özel hastaneye gittim 90 tl bir muhane ücretini 35 tl olarakmı ödicem acaba yanı normal gss prim yatıranlar gibi yoksa hiç yeşil kartsız 90 tl olarakmı

    1. Admin dedi ki:

      Yeşil kartlıların özel hastanelere gidebileceği istisnai durumlar yukarıda belirtilmiş olup, bu istisnai durumlar dışında özel hastaneye gitmeni halinde muayene ücreti de dahil tüm tedavi giderlerini kendi cebinizden ödemeniz gerektiği gibi, doktorun ilaç yazması halinde bu ilaçların bedellerini de kendi cebinizden ödemeniz gerekir.

  46. Mert dedi ki:

    Merhabalar… Ben 22 yaşındayım yeşil kartlıyım devlet hastanesinde herhangi bir doktora giriş yaparken ücret ödüyorum acaba ödediğimiz ücretleri sgk karşılıyor mu??

    1. Admin dedi ki:

      Yeşil kartlıysanız Devlet Hastanesinde ücret ödememeniz gerekir, sadece muayene ve ilaç katılım payı ödersiniz, onu da eczane ilaç alırken. Yeşil kartınız (60/c-1 sigortalılığınız) aktif olmayabilir, SGK Müdürlüğüne başvurup görüşmenizde fayda var.

  47. Mesut dedi ki:

    Merhabar iki sorum olacak 1. Si ben sabit sgk odemeli calisan biriyim annem icin bir sorum olacakti annemin cok az sgk odemisligi vardi muracaat ederek o parayi geri aldik su an annem yesil kartli gorunuyor universite hastanelerinde muaynne ettiremedigimizden benim sigortamdan faydalanip muayne olabilmesi icin yesil kartini iptal ettirmek istiyoruz bu iptal islemini yaparsak sigortasiz kisilere her ay odeme yapmasi icin cikan gss bedelide annem icin cikar mi bunun bilgisini kimseden alamiyorum ? Bu yesil kartin anneme faydasi nedir sosyal yardim olarak yasi 64 2 . Sorum biz 3 kisi yasiyoruz ben annem ve abim , abim icin yesil kart nasil cikartabiliriz su an her ay abime gss bedeli cikiyor ve odemedigi icin devlete borcu var yesil kart cikartabilir miyiz ? Sorularim hakkinda cevaplarinizi bekliyorum lutfen

    1. Admin dedi ki:

      Annenizin yeşil kartını iptal ettirip sizin üzerinizden sağlık yardımı alması için SGK’ya başvurabilirsiniz, buna engel bir durum yok, ayrıca sizin üzerinizden sağlık yardımı aldığı sürece de anneniz üzerine GSS borcu çıkmaz, ancak anneniz aynı zamanda 65 yaş aylığı alıyorsa bu durumda 65 yaş aylığı devam ettiği sürece annenizin yeşil kartı iptal edilemez. Abinizin de yeşil kart almak için sosyal yardımlaşma veya dayanışma vakfına gelir testi başvurusu yapması gerekir.

  48. A.e.ak dedi ki:

    Merhaba ben bugün özel hastaneye gittim v3 benden tam 245 lira muayene ücreti aldılar yeşil kararliyim bu ücret neden bukadar fazla normal sigortalilara 65 tl iken bize neden bu kadar fazla ogrenebilirmiyim teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      60/c (yeşil kart) kapsamındakilerin özel hastanelere gidebileceği istisnai durumlar yukarıdaki yazıda açıklanmıştır. Siz bu istisnalar dışında özel hastaneye gitmiş olduğunuz için SGK hastaneye hiçbir ödeme yapmayacağından, hastane sizden tüm muayene ücretini almıştır.

  49. Hasan dedi ki:

    Merhaba. Bir konuda yardım isteyecektim. 5434 tabi memurum. 2018 yılında evlendim. eşimin önceki evliliğinden velayeti kendinde olan 1 çocuğu var. eşim çalışmıyor. çocuğun babasının sigortası yok sağlıkta eşinden yararlanıyor. çocuk ne anneden nede babadan sağlık yardımı alamadığı için yeşil kartlı olarak görünüyor. bu sebeple özel hastanede tedavi olamıyoruz. çocuğu sağlık güvencesinde kendi üstüme almam yada gss ye geçirme şansım varmı dır?

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu Üvey Çocukların Sağlıktan Yararlanma Durumu başlıklı yazıda ayrıntılı açıklanmıştır. Yazıya bakabilirsiniz, halen kafanızda soru işaretleri kalırsa sorunuzu cevaplayabiliriz.

  50. Serap dedi ki:

    Ben universite okuyorum babamin uzerinde biraz mal varlığı var ama onunda yesil kartı yok .bana dediler sen yeşil kart çıkartabilirsin üni okud7gum icin bilgi verirmisin

    1. Admin dedi ki:

      Üniversitede okuyor olmanızın bir önemi yok, ancak şu an babanızla aynı evde ikamet etmiyorsanız yani resmi ikamet adresiniz aynı değilse, babanızın mal varlığı ve gelirleri sizin gelir testinizde dikkate alınmayacağı için, bu yönüyle belki yeşil kart çıkarma imkanınız olur.

  51. Hakkı dedi ki:

    Merhabalar, ben 60/c-1 e tabiyim. Yararlanabileceğim imtiyazlar hakkında bilgilendirebilir misiniz? Sosyal yardımlaşma faturalar kira yardımı vs

    1. Admin dedi ki:

      60/c-1’e tabi olmanız size sadece GSS primi ödemeden sağlık yardımı alma hakkı vermektedir. Bunun dışında sosyal yardımlardan faydalanmak için gelir testi için başvurduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına sosyal yardım talebiyle de başvurmanız gerekir.

  52. MERAL yılmaz dedi ki:

    Merhaba analık sigirtasindan nasıl faydalanabilirim özel hastaneye gitmem için nasıl bir yol izlenir
    Yaklaşık 1 yıldan beri sigorta yok bunun için sosyal hizmetlere başvurmuştu beni yeşil kartlı yapmışlar bu hal engel olurmu

    1. Admin dedi ki:

      Yeşil kartlılar yukarıdaki yazıda belirtilen istisnai durumlar hariç özel hastaneye gidemez, giderse de tüm tedavi ve ilaç giderlerini cebinden ödemesi gerekir. Siz ancak Devlet’e ait hastanelerden ve aile sağlığı merkezlerinden faydalanabilirsiniz. Özel hastaneye gidebilmeniz için SGK’ya başvurarak 60/g kapsamında GSS sigortalısı olmanız ve her ay 88 lira prim ödemeniz gerekir.

  53. Ömür dedi ki:

    Merhana annem yeşilkartlıdır 2 ay once 112 ambulansla özel hastaneye kaldirdik. O zamandan beri 2 aydır yoğun bakım bölümünde bilinci kapalı şekilde solunum ve diğer cihazlara bağlı yatıyoryo. Doktor yakinda palyetif servisine kaldirabiliriz dedi bu durumda annemden ücret alınır mı, durumumuz olmadığı icin ücret alınamayacak başka palyetif servusli hastaneye nasıl sevk edilebilir teşekkürler?

    1. Admin dedi ki:

      Yeşil kartlılar normalde yukarıdaki yazıda belirtilen istisnai durumlar dışında özel hastanelerden yararlanamazlar, yararlanabilmeleri için tüm tedavi giderlerini kendilerinin ödemesi gerekebilir. Anneniz yoğun bakımdan çıkarılmadan önce hastane ile görüşüp, böyle bir durumun söz konusu olup olmadığını öğrenip, sonucuna göre anneniz yoğun bakımdan çıktıktan sonra Devlet Hastanelerinden birine veya bulunduğunuz yerde varsa yeşil kartlıların yararlanabildiği Devlet Üniversite Hastanelerinden birine naklini yaptırabilirsiniz, ileride zor durumda kalmamak için.

  54. Demet dedi ki:

    Merhaba istanbulda yaşıyorum yeşil kartlıyım üniversite hastaneleri bakmıyor tedavi olmam için üniversite hastanesine gitmem lazım tedavi bitene kadar aylık sigortaya geçsem tedaviden sonra tekrar yeşil karta dönebilirmiyim teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Yeşil kartlılar SGK ile götürü bedel (global bütçe) üzerinden anlaşma yapan Devlet Üniversite hastanelerine gidebilmektedir. SGK’dan bu konuda bilgi alabilirsiniz. Sorunuza gelince, SGK’ya başvurup 60/g kapsamına geçip, düzenli prim ödeyerek sağlık yardımı alıp, tedaviniz bittikten sonra tekrar 60/c-1 (yeşil karta) geçmek için başvurabilirsiniz. Belki SGK tekrar gelir testi yaptırmanızı isteyip sonucuna göre talebinizi değerlendirebilir ya da talebinizi doğrudan kabul edebilir.

  55. yusuf.K. dedi ki:

    merhaba benim kardesim sara hastasi ve yesil kartlı bugun evde havale geçirdi düştü ve kafasini kirdi saglik ocağına goturdum en yakin hastaneye goturun dikiş atilmasi lazm dediler yakindaki ozel hastanenin aciline gittik kayit yaptir dediler yaptirdim film cektiler pansuman yapip dikis attilar recete yazip tekrar kayita gonderdiler zaten kimlikte hala ordaydi 100tl istediler acilde para oduyormuyuz dedim evet burasi ozel hastane dedi parayi odeyip çıktım ,bu dogrumu alinyormu para.tesekkrler.

    1. Admin dedi ki:

      Acil servislerde hangi hallerde fark ücret alınmayacağı Acil Servislerde Hangi Hallerde Fark Ücret Alınmaz ? başlıklı yazıda belirtilmiştir. Ancak bazı özel hastaneler kurallara uymayabiliyor.

  56. Ünzüle dedi ki:

    Meraba ben samsun medikal hastanesine vezirköprü devlet hastanesinden anjio olmak için gönderildim ve bizden 750 tl istediler bu normalmi yeşil kartlı olmama rağmen

    1. Admin dedi ki:

      Büyük ihtimalle gittiğiniz hastanede yeşil kart dikkate alınmamıştır ve SGK karşılamayacağı için hastane tüm tedavi giderlerini sizden almıştır. Çünkü yeşil kartlılar sadece yukarıdaki yazıda belirtilen istisnai durumlarda özel hastanelere gidebil.

  57. Who am İ dedi ki:

    Plastik cerrahi ile burun estetiği yapmak istiyorum. Acaba genel sağlık sigortası ndan faydalanabilir miyim özel hastanede. Devlette yararlanma durumu nedir? Özel hastaneler inde genel bir ücret var mı? Varsa ne kadar? Cevabınızı bekliyorum. Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      SGK sadece tıbben yani sağlık açısından geçerli olan ve Sağlık Uygulama Tebliği eki listelerde yer alan tedavi ücretlerini karşılar. Ayrıca SGK tedavi ücretini karşılasa bile özel hastaneler SGK’nın ödediği tutarın iki katına kader ilave (fark) ücret alabilir.

  58. Mustafa dedi ki:

    Hocam Alo 170 SGK’yı arayıp sorduk bi kesinti olur ama ne kadar olduğunu söyleyemeyiz dediler lütfen siz bize bir yardımcı olun biz şu an 941 lira Bağkur isteğe bağlı sigorta primi ödüyoruz 20 ay daha ödemeyi düşünüyoruz ileride 7 sene sonra prim geri iade almak istediğimizde bu 20 ay ödediğimiz 941 liranın bize ne kadarı geri ödenecek yeni yılda zam gelebilir ama siz 941’den hesaplayın sadece aylık 941 lira olarakta söyleseniz olur Net rakam veremiyorsanız bile en fazla kaçta kaç oranında en az kaçta kaç oranında bir kesinti olabilir onu bile söyleseniz çok makbule geçer. Zaten 7 sene sonra TL olarak alacağımız için geçtiğimiz 7 senede dövizin geldiği durumu düşünürsek yine zararımız olması büyük ihtimal ama en azından üstüne ekstra büyük bir kesintide olacaksa haberimiz olsun.

    1. Admin dedi ki:

      Yazdığınız sorunun yukarıdaki Yeşil Kartlılar Özel Hastanelere Gidebilir mi ? başlıklı yazıyla bir ilgisi olmadığı gibi tam olarak neyi sorduğunuzu da tam olarak anlayamadık. Eğer kastettiğiniz ödenmiş sigorta primlerini toptan ödeme olarak geri almaksa bu konuda ayrıntılı bilgi Ödenmiş Primleri SGK’dan Toplu Olarak Geri Almak Mümkün mü ? başlıklı yazıda yer almaktadır.
      Öte yandan ileride toptan ödeme almak üzere SGK’ya prim yatırma biraz tuhaf geldi, çünkü insanlar ileride emekli olmak için prim yatırır. Eğer paranızın birikip değer kazanmasını amaçlıyorsanız o zaman banka ve finans kuruluşlarının bireysel emeklilik fonlarına para yatırın.

  59. Sibel dedi ki:

    Merhaba yorumları okudum ama benim durumumu göremedik 2.5 yaşında oğlum yüzde 40 raporlu özel hastaneden ünv hastesinden fizik tedavi alıyordum ama iptal oldu yıllık 90 seansın bosami gitti acaba

    1. Admin dedi ki:

      Ne demek istediğiniz anlayamadık, oğlunuz yeşil kart (18 yaş altı ücretsiz sağlık yardımı alma hakkı) kapsamında mı sağlık yardımı alıyordu ? Ayrıca iptal edilen nedir ve yıllık 90 seansın boşa gitmesinden neyi kastediyorsunuz. Sorunuzu biraz daha açıklayıcı yazabilirseniz cevaplamaya çalışırız.

  60. Gull dedi ki:

    Ben yesil kartliyim ozelde ameliyat için abimin sosyal guvencesinden yararlanabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Yeşil kartlı olup olmamanız fark etmez, abinizin sosyal güvencesinden hiçbir şekilde yararlanamazsınız. Çünkü sağlık konusunda sadece eş, çocuk, anne veya babanın sosyal güvencesinden yararlanılabilir. Öte yandan şu an aylık GSS primi 88,29 TL. 60/g kapsamında aylık GSS primi ödeyerek özel hastanede tedavi görebilirsiniz.

  61. Nevzat dedi ki:

    Merhaba , bir hafta evvel özel hastaneye gittim, bana yeşil kartlısın dediler, sgk indirimi yapamayız dediler.. Ama ben 3 yıldır sgk lı çalışıyorum. sadece 3 yıl önce bir ara işsiz kalmıştım… Bu yeşil kartı nasıl iptal ettirebilirim.

    1. Admin dedi ki:

      Bir yanlışlık olmalı, sigortalı olarak herhangi bir işyerinde işe başlayan kişinin yeşil kart (60/c-1) kapsamındaki GSS’si otomatik durur, kendi sigortalılığından dolayı sağlık aktivasyonu yapılır, yani sizin yeşil kartı durdurmak için herhangi bir şey yapmanıza gerek yok. E-Devlet SGK sayfasından hiç baktınız mı bilmiyoruz ya şu an sigortasız çalışıyorsunuzdur ya da SGK’nın sisteminden kaynaklanan bir sorun vardır. ALO 170’i arayıp bilgi alabilirsiniz, gerekirse SGK Müdürlüğüne başvurursunuz.

  62. serdar dedi ki:

    Kız kardeşim mersin üniversitesinde lösemi tedavisi görüyor. yeşilkartlız. Adana başkent hastanesinde ilik nakli olup olmayacağına karar verilecek dediler. Mersin üniversitesi karar veremedi nakil gerekli olup olamadığına. Mersinde nakil yapılmadığı için adana başkent hastanesine yollayacaklar. Hastaya bakarlar mı yoksa nasıl bi ücret öderiz ?

    1. Admin dedi ki:

      Yeşil kartlıların gidebilecekleri üniversite hastaneleri https://www.isvesosyalguvenlik.com/yesil-kartlilar-universite-hastanelerine-gidebilir-mi/ başlıklı yazıda açıklanmıştır. Adana başkent hastanesi özel hastane ise yeşil kartlıların hangi istisnai hallerde özel hastanelere gidebileceği ise yukarıdaki yazıda açıklanmıştır. Eğer kardeşiniz yeşil kart kapsamında tedavi olamıyorsa gecikmeden SGK’ya başvurup, 60/g kapsamına geçmesini sağlayıp, ayda 88 TL ödeyerek özel hastanede tedavi imkanına kavuşabilirsiniz. Tabii özel hastane ne kadar ilave (fark) ücret alır onu bilemeyiz.

  63. OKAN dedi ki:

    Yeşil kartlıyım alerji aşısı tedavisi görmem gerek ama aşıyı kendim almam gerekiyor. Sonrada sgk %80 nini geri ödüyormuş ben sgk lı değilim yeşil kartlıyım ben aşıyı alırsam sgk banada %80 parasını geri ödermi saolun….

    1. Admin dedi ki:

      SGK ödemez bildiğimiz kadarıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Ödeyebilir. Siz vakıfla görüşün size bilgi verirler herhalde.

  64. Erhan dedi ki:

    Merhaba iyi çalışmalar. Yeşil kartlıyım eşim hamile cuma günü özel bir hastanede muayene oldu nst sonucunda doktorumuz yatış verdi cumartesi günü taburcu olduk pazar günü eşim rahatsızlandı ilçede devlet hastanesi aciline gittik nst sonucu kötü çıktı acildeki doktor bu şekilde çıkışımız yapamam dedi özeldeki doktorumuz ambulansla sevk istedi özel hastane acilinden ambulansla giriş yapıldı yatış verdiler muhtemelen sabah bebeği sezeryanla alacaklar üç hafta erkeen doğum olmuş olacak bu durumda ücret ödermiyim ? İlginiz için şimdiden teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere istisnai durumlar hariç yeşil kartlılar özel hastaneden yararlanamaz. Ancak yukarıdaki yazıda sayılan istisnai durumlara girmese bile, eğer Devlet hastanesinde yapılamayan tetkik ve tedaviler varsa ve doktor eşinizi mecburen özel hastaneye sevk ettiyse bu durumda özel hastaneye ücret ödemeniz gerekmeyebilir, gerekse de hastane sizden sadece ilave (ek) ücret alabilir, o tutarda SGK’nın hastaneye ödediği tutarın iki katını geçemez.

  65. Sena dedi ki:

    Merhaba yeşil kartlıyım ilaçlı mr çekilmem lazım bunun için özel hastaneye gitmem durumunda ilaçlı mr için ilaç almam lazım eczaneden ödeme yapar mıyım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eczaneden ancak ücretini ödeyerek ilacınızı alabilirsiniz, ancak özel hastaneye sevk ile gitmiş olursanız belki sadece ilaç katılım payını ödeyerek ilacınızı alabilirsiniz.

  66. Mustafa ateş dedi ki:

    iyi günler hocam ben 2 çocuk babasıyım yeşil kartlıyız çocukumun özel hastaneye götürmek istiyorum ameliyatı için çocukumun yeşil karttan düşürebilir iyim 18 yaş altı otomatik sigortalı gözükür mü bu konuda bilgi vere bilirmisiniz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Anladığımız kadarıyla sizin sosyal güvenceniz yok, bu durumda çocuğunuzu yeşil karttan düşürmeniz bir anlam ifade etmez, çünkü 18 yaş altı çocuklar zaten 60/c-1 (yeşil kart) kapsamında ücretsiz sağlık yardımı almaktadırlar. Bunun yerine siz kendiniz yeşil karttan çıkıp 60/g kapsamında GSS kaydınızı yaptırıp prim ödeyebilirseniz çocuğunuz da özel hastanede tedavi görebilir. 60/g kapsamında yıl sonuna kadar aylık GSS primi 107,33 TL

  67. Tuğçe dedi ki:

    Mrb iyi günler ben yesilkartliyim bana özel hastaneye gidersen yeşil kartin iptal edilir dediler bunun hakkında öğrenebilir miyim. Teşekkür ederim

  68. Ramazan dedi ki:

    Hiç bir hastaneden randevu alamıyoruz bu nasıl sağlık sistemi insanlar oluncemi gidecek hastaneye bitirmişler ülkeyi yazık.

  69. Tuğçe ARAY dedi ki:

    Merhaba yesilkartla devlette obezite cerrahisi ameliyatini olabilir miyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Devlet hastanesinde bu ameliyat yapılıyorsa yeşil kartlı da olsanız ameliyat olabilirsiniz.

  70. can dedi ki:

    annem yeşilkartlı boyun fıtığı ameliyatı olması gerekiyor devlet hastanesi bunu yapamayacakları yapsalar da çok riskli olcağını belirtti özel hastaneye gitmeyi düşünüyoruz ameliyatı ücretinin tamamı ya da bşr kısmı karşılanır mı

  71. Yasemin dedi ki:

    Merhabalar babam köy korucusu emeklisi yeşil kartlı fakat SGK ya geçirmek istiyorum e delet üzerinden yapılabiliyor mu? SGK müdürlüğüne mi gitmem gerekiyor bir de bunun için ücret ödemek lazım mı ? Nasıl olacak bana yardımcı olursanız çok sevinirim