Yıllık İznin İşveren Tarafından Bölünmesindeki Sınır Tamamen Kaldırıldı

Yıllık İznin İşveren Tarafından Bölünmesindeki Sınır Tamamen Kaldırıldı
17 Nisan 2016 19:51

Yıllık ücretli iznin işveren tarafından fazla bölünmesini önlemek için İş Kanununun 56 ncı maddesiyle bu konu güvence altına alınmış ve sınırlama getirilmişti.

Maddede; yıllık iznin tarafların anlaşması ile işveren tarafından bir bölümü 10 günden az olmamak üzere en fazla üçe bölünebileceği hüküm altına alınmıştı. Ancak daha sonra 23 Mart 2016 tarihinde Hükümet tarafından Meclis’e sevk edilen Torba Yasa ile bu konuda değişiklik öngörüldüğünü, yeni düzenlemenin yıllık ücretli iznin tarafların anlaşması ile bir bölümü 6 günden az olmamak üzere en fazla 5’e bölünebileceği şeklinde olduğunu İşveren Yıllık İzni 3 Yerine 5’e Bölebilecek başlıklı yazıda belirtmiştik.

Söz konusu madde, Torba Kanun tasarısının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında “Ancak, 53 üncü maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullanılabilir.” şeklinde değiştirildi. Bu madde Meclis Genel Kurulu’nda da aynı şekilde kabul edilerek kanunlaştı. Kanunun Cumhurbaşkanı tarafından da aynen onaylanması halinde, yıllık iznin bölünmesi konusundaki sınırlama tamamen kalkmış olacak. Bu durumda işveren, eskiden olduğu gibi işçiye yıl içerisinde en az 10 günlük bir kez izin vermek zorunda olacak. İşçinin kalan izin süresini ise istediği kadar bölebilecek, isterse birer gün halinde bile kullandırabilecek. (Not: söz konusu Kanun 6704 sayılı Kanun olarak 26 Nisan 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.)

Gerçi maddede eskinden olduğu gibi iznin tarafların anlaşması ile bölünebileceği belirtilmekte ise de işverenin izni bölmek istemesi halinde işçinin buna direnemeyeceği açıktır. Nitekim bu nedenle maddenin Genel Kuruldaki görüşmeleri sırasında, ana muhalefet partisi tarafından maddeye “Bu konuda işveren işçiye herhangi bir zorlamada bulunamaz.” hükmünün konulması yönünde önerge verilmiş, ancak önerge kabul edilmemiştir.

İş Müfettişi Raporlarına Göre Çalışanların En Çok Hakları İhlal Edilen Konular başlıklı yazıda da belirtildiği üzere, çalışanların yıllık izinlerinin işveren tarafından Kanuna aykırı olarak bölünmesi konusu da en çok ihlal edilen işçi hakları arasında yer almaktadır. Bu da maddedeki tarafların anlaşması ile yıllık iznin bölünebileceği şeklindeki şartın uygulama da pek anlam ifade etmediği, işverenin yıllık izni istediği şekilde bölerek kullandırabildiğini göstermektedir.

Öte yandan bu yeni düzenleme yıllık iznin 3’den fazla bölümler halinde kullanmak isteyen çalışanların ise işine yarayacak.(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Osman Durukan dedi ki:

    20 gün yıllık iznim var, iznim bir bölümünü zorunlu 10 gün olarak kullanmak istemiyorum, bu konuya işverenim de olumlu bakıyor işyerinin çalışma düzenini bozmadan dört defada 5 gün olarak yada farklı dilimlerde kullanabilir miyim
    Tşkler, iyi çalışmalar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun “Yıllık ücretli iznin uygulanması” başlıklı 56 ncı maddesinde aynen;
      Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez.
      Bu iznin 53 üncü maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur.
      (Değişik üçüncü fıkra: 14/4/2016-6704/16 md.) Ancak, 53 üncü maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler hâlinde kullanılabilir.
      ………” hükümleri yer almaktadır.
      Zorunluluk kanun hükmünden kaynaklanıyor.
      Kanunun “Yıllık ücretli izin hükümlerine aykırılık” başlıklı 103 üncü maddesinde de yıllık ücretli izni Kanunun 56 ncı maddesine aykırı olarak bölen işverene idari para eczası uygulanacağı belirtilmiştir.
      Dolayısıyla siz yıllık izninizi dörde bölerek kullanabilirsiniz, bu durum İş Müfettişleri tarafından tespit edilirse sadece işverene ceza uygulanır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/is-kanunu-idari-para-cezalari/)