Yıpranma Payı İle İlgili Sahte Bildirimler Önlenecek

Yıpranma Payı İle İlgili Sahte Bildirimler Önlenecek
31 Temmuz 2016 13:51

Kamuoyunda genelde yıpranma payı olarak adlandırılan, 5510 sayılı Kanunda ise Fiili Hizmet Süresi Zammı olarak düzenlenmiş olan uygulama kapsamına giren kişiler diğer çalışanlara göre daha erken emekli olabilmektedir.

Çünkü kapsama giren işlerde ve işyerlerinde çalışanların yıllık prim gün sayılarına 90 güne kadar ilave yapılmakta, ayrıca emeklilik için doldurmaları gereken yaştan da 3 yaşa kadar indirim yapılmaktadır. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi Yıpranma Payı (İtibari Hizmet Süresi) Kimlere Verilir ? başlıklı yazıda, yasal düzenleme ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40 ıncı maddesi ile Fiili Hizmet Süresi Zammı Uygulamasının Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te yer almaktadır.

Söz konusu uygulama kapsamdaki kişilere erken emekli olma imkanı getirdiğinden, bu konu suiistimal edilebilmekte yani kötüye kullanılmakta, kapsama girmeyen işyerlerinden bu kapsamda sigortalı bildirimi yapılabilmekte, aynı şekilde işyeri bu kapsama girse de kapsama girmeyen çalışanlarla ilgili olarak da bu kapsamda sigortalı bildirimi yapılabilmektedir.

27 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Fiili Hizmet Süresi Zammı Uygulamasının Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu uygulamaya ilişkin olarak bazı değişiklikler yapıldı.

Yapılan düzenleme çerçevesinde Yönetmeliğin “Fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki işyeri ve işlerin tespiti” başlıklı altıncı maddesine bir fıkra eklendi. Buna göre; Sigortalıların Kanunun söz konusu 40 ıncı maddesinde sayılan işler/işyerlerinde fiili hizmet süresi zammı uygulamasından yararlandırılıp yararlandırılmayacağı hususları Kurumun denetim elemanları yani Sosyal Güvenlik Denetmenleri ve Müfettişleri aracılığıyla incelenebilecek, dolayısıyla bu konudaki sahte bildirimler önlenecek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Handan Deniz dedi ki:

    Esimin( doğum tarihi 15.08.1968 -askerlik hizmet tescili 2018 de yapılmıştır ) yedek subaylik hizmeti ile Fhz kapsamında SGK başlangıç tarihi 01.12.1989 iken farizi olarak 90 gün öne çekildiginden yaşı itibariyle emeklilik maaş
    Hak tarihi 15.08.2019 olmuştur.konudan ancak haziran 2020 de haberdar olduğundan emeklilik dilekçesini haziran 2020 de verdi .2019 agustos -2020 haziran arasinda calismasi ve/veya odenen primi yoktur …Geriye dönük olarak 10 aylık emeklilik maaşını (faizsiz )SGK dan talep etmek mümkün mü ?yasal yola başvursa sonuç alabilir mi ?

    1. Admin dedi ki:

      Geriye dönük toplu para alma hakkı / imkanı sadece ölüm (dul – yetim) aylığı için geçerlidir. Kanuna göre yaşlılık yani normal emeklilik aylığı kişinin başvuru tarihini takip eden aybaşından geçerli olmak üzere başlar. Kişinin daha önce emeklilik hakkı kazanmış olması bunu değiştirmez. Ancak eşiniz daha önce emekli aylığı bağlanması için başvurmuş, aylık bağlanmasına hak kazanmış olduğu halde talebi reddedilmiş olsaydı ya da SGK’ya emekliliğe hak kazanıp kazanmadığını yazılı olarak sorduğu ve emekliliğe hak kazandığı halde hak kazanmadığı yönünde kendisine yazılı bilgi verilmiş ve bu nedenle eşinize daha sonra aylık bağlanmış olsaydı, o zaman eşiniz dava açarak geriye dönük toplu para alabilirdi. (Bkz. Geriye Dönük Emekli-Dul-Yetim Aylığı Ödemesi Yapılan Durumlar)

  2. Handan Deniz dedi ki:

    2018 yılında yapılan askerlik hizmet tescil işlemi sisteme yansımasına rağmen ;sgk sayfası ” ne zaman emekli olurum ” ekranı ağustos 2020 tarihini vermekte idi.Keza FHZ den doğan 90 gün kazanım farazi olarak hesaplanmaktadır .Bu konuda ilgili ekranda herhangi bir uyarı vs yer almamaktadır. Vatandaşın bu konudaki tüm yasa ,yönetmelikleri detaylı bilmek şansı ve hatta zorunluluğu olmadığı göz önünde bulundurulursa da yasal başvurumuz sonuçsuz ya da menfi mi olur ? syg

    1. Admin dedi ki:

      SGK’nın söz konusu uygulaması tahmini olarak kişinin emeklilik tarihini belirlemekte olup, askerlik borçlanması, fiili hizmet zammı süresi gibi süreleri dikkate almayabilmektedir. Ancak kişi emeklilik için başvurduğunda SGK bu uygulamayı değil, kişi adına yapılan tüm sigorta bildirimlerini, varsa yaptığı hizmet borçlanmaları ve fiili hizmet zammı sürelerini dikkate alarak işlem yapmaktadır. Dolayısıyla bu konuda herhangi bir hak kaybı olmayacaktır.