Yıpranma Payı – İtibari Hizmet Süresi İle İlgili Yönetmelikte Değişiklik Yapıldı

Yıpranma Payı – İtibari Hizmet Süresi İle İlgili Yönetmelikte Değişiklik Yapıldı
11 Ocak 2014 20:17

10 Ocak 2014 tarihli ve 28878 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile Fiili Hizmet Süresi Zammı Uygulamasının Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te bazı değişiklikler yapıldı.

Daha önce 19/1/2013 tarihli ve 28533 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6385 sayılı Kanunla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40 ıncı maddesinde yapılan değişiklikle, basın ve gazetecilik mesleğinde ve Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunda Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olarak çalışanlara, yasama organı üyeleri (milletvekilleri) ile dışarıdan atanan bakanlara itibari hizmet süresi getirilmişti (6385 Sayılı Torba Kanunla Yapılan Düzenlemelerin Ayrıntıları başlıklı yazı). Dolayısıyla söz konusu yönetmelik değişikliğinin bir kısmı bu doğrultuda yapılan değişiklikleri kapsıyor.

Yapılan Yönetmelik değişiklikleri uyarınca;

– Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine (4/1-c) tabi çalışanların prime esas kazancına; 60 fiili hizmet gün sayısı eklenecek işlerde %3,33, 90 fiili hizmet gün sayısı eklenecek işlerde %5, 180 fiili hizmet gün sayısı eklenecek işlerde %10 oranı uygulanarak fiili hizmet süresi zammı prim tutarı hesaplanacak. Ay içerisinde tam çalışmayanların ise süreleri orantı kurularak hesaplanacak.

– Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi (4/1-a – SSK) kapsamındaki sigortalılardan; günlük çalışma süresinin bir bölümünde fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki işlerde çalışan sigortalılar, ay içinde bu nitelikteki işlerde geçen çalışma saatleri toplamının günlük çalışma saatine bölünmesi suretiyle bulunacak gün üzerinden bildirilecek.

– Kamu idarelerinde, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi (4/1-c) kapsamında çalıştırılan sigortalılardan; günlük çalışma süresinin bir bölümünde fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki işlerde çalışan sigortalıların, ay/yıl içinde bu nitelikteki işlerde geçen çalışma saatleri toplamının günlük çalışma saatine bölünmesi suretiyle bulunacak gün üzerinden, maddede belirtilen miktarlarda verilen süreyle orantılı olarak fiili hizmet süresi zammı hesap edilerek bildirilecek.

– Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan tabloda belirtilen işyeri ve işlerde Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında çalışarak söz konusu işlerin risklerine maruz kalan sigortalıların prim ödeme gün sayılarına, bu işyerlerinde ve işlerde geçen çalışma sürelerinin her 360 günü için karşılarında gösterilen gün sayıları, fiili hizmet süresi zammı olarak eklenecek. 360 günden eksik sürelere ait fiilî hizmet süresi zammı ise 360 gün için eklenen fiili hizmet süresi zammı ile orantılı olarak belirlenecek.

– Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları uygulamasında, Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan tablonun;

a) (1) ila (9), (11), (12) ve (15) ilâ (18) inci sıralarında yer alanlar için beş yılı geçmemek,

b) (13) ve (14) üncü sıralarında yer alanlar için sekiz yılı geçmemek,

c) (10) uncu sırasında yer alanlar için herhangi bir sınırlama yapılmamak,

üzere hesaplanan fiili hizmet süresi zammı prim ödeme gün sayısına eklenecek.

– Hesaplanan fiili hizmet süresi zammının emeklilik yaş hadlerinden indirilmesinde, Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasındaki tablonun;

a) (10) uncu sırasında yer alanlar için en az 1800,

b) (18) inci sırada yer alanlar hariç olmak üzere diğer sıralardakiler için en az 3600,

gün çalışılmış olması gerekecek. Malullük ve ölüm hallerinde emeklilik yaş haddinden indirim uygulanmayacak.

– Söz konusu tablonun;

a) (10) numaralı sırasında yer alanlar için hiçbir sınırlama olmaksızın fiili hizmet süresi zammının tamamı,

b) (18) numaralı sırasında yer alanlar için 3 yılı geçmemek üzere fiili hizmet süresi zammının tamamı,

c) Diğer sıralarda yer alan sigortalılar için ise yine 3 yılı geçmemek üzere fiili hizmet süresi zammının yarısı,

emeklilik yaş hadlerinden indirilecek.

– Yaptıkları iş nedeniyle Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan tabloda belirtilen işyeri ve işlerden aynı anda birden fazlasına tabi olan sigortalılara en yükseğine göre fiili hizmet süresi zammı verilecek.

– Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan tabloda belirtilen sigortalıların ücretsiz izinde geçen süreleri ile (13) ve (14) numaralı sıralarda belirtilen sigortalılar hariç olmak üzere, söz konusu maddede belirtilen işlerde fiilen çalışılmayan ücretli izin, sıhhi izin, yıllık izin, eğitim ve kurs süreleri ile resmi tatil günleri fiili hizmet süresi zammı kapsamında değerlendirilmeyecek.

– 2008 yılı Ekim ayı başına kadar 506 sayılı Kanuna göre geçen itibari hizmet süreleri tabi olduğu kanun hükümlerine göre değerlendirilecek. Ancak, 506 sayılı Kanunun mülga ek 5 inci maddesinde sayılan itibari hizmet süresi kapsamında yer alıp Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan tabloda sayılmayan işlerde 2008 yılı Ekim ayı başından önce geçen çalışma sürelerinin değerlendirilmesinde 3600 gün prim ödeme şartı aranmayacak. 2008 yılı Ekim ayı başından itibaren fiili hizmet süresi zammı uygulamasından yararlanan sigortalılar için 1800 veya 3600 günün hesabında 506 sayılı Kanunun mülga ek 5 inci maddesi kapsamında geçen çalışmalar da dikkate alınacak. Ancak, prim ödeme gün sayısına ilave edilecek ve emeklilik yaş haddinden indirilecek süreler fiili hizmet süresi zammı kapsamında geçen çalışmalara göre belirlenecek.

– 2008 yılı Ekim ayı başına kadar 5434 sayılı Kanuna göre geçen fiili hizmet süresi zammı süreleri tabi olduğu kanun hükümlerine göre değerlendirilecek. 2008 yılı Ekim ayı başından önce 5434 sayılı Kanunun mülga 32 nci maddesine göre fiili hizmet süresine müstahak görevlerde çalışanların bu görevlerde geçirdikleri süreler Kanunun “Fiilî hizmet süresi zammı” başlıklı 40 ıncı maddesi gereğince aranan 1800 veya 3600 günün doldurulmasında nazara alınacak.

– 2008 yılı Ekim ayı başından sonra Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında aylık bağlanmış olanlardan Kanunun “Fiili hizmet süresi zammı uygulanması sonucu verilmesi gereken ek aylık prim ve hizmet belgesi ile yatırılacak primler” başlıklı geçici 48 inci maddesi ile getirilen haktan yararlanarak fiili hizmet süresi zammı prim farkını ödeyenlerin aylıkları, aylık başlangıç tarihi itibariyle yeniden hesaplanacak ve fiili hizmet süresi zammının verilmesinden kaynaklanan aylık ve ikramiye farkları, aylık başlangıç tarihi itibariyle sigortalılara ödenecek. Hizmet birleştirilmesi yapılmak suretiyle 2008 yılı Ekim ayı başından sonra Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında aylık bağlananlardan, bu madde ile düzenlenen fiili hizmet süresi zammı kapsamında çalışmaları bulunanlar da aynı esaslar çerçevesinde fiili hizmet süresi zammından yararlandırılacak.

– Bu şekilde fiili hizmet süresi zammından yararlandırılanların yazılı olarak talepte bulunmaları halinde haklarında yapılan işlemler bir defaya mahsus olmak üzere iptal edilecek ve ödedikleri tutarlar iade edilecek.

– Yönetmeliğin değişiklikler işlenmiş haline sitemizin Mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.