Yönetmeliğe Göre Yarım Çalışma ve Kısmi Çalışma Uygulamasının Ayrıntıları

Yönetmeliğe Göre Yarım Çalışma ve Kısmi Çalışma Uygulamasının Ayrıntıları
9 Kasım 2016 21:04

6663 sayılı Kanunla çocuğu olan veya evlat edinenlere belirli bir süre yarım çalışıp tam ücret alma ve kısmi zamanlı çalışma imkanı getirilmiş, ancak uygulamanın ayrıntısı çıkarılacak Yönetmeliğe bırakılmıştı.

Uygulamanın ayrıntısını düzenleyen Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik 8 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Not: Konuya ilişkin daha ayrıntılı açıklama Doğum Sonrası İŞKUR’dan Yarım Çalışma Ödeneği Alma Şartları başlıklı yazıda yer almaktadır.

6663 sayılı Torba Kanunla çalışanlara iki hak getirilmişti.

– Belirli bir süre yarı zamanlı çalışıp tam ücret alma (bir kısmı işverenden, bir kısmi İŞKUR’dan).

– Yarı zamanlı çalışma hakkı bittikten sonra çocuk ilköğretime başlayana kadar kısmi süreli çalışma.

– Ayrıca doğum izni bittikten sonra kadın işçilere tanınan 6 aylık ücretsiz izin hakkıyla ilgili de yeni düzenlemeler yapılmıştı.

Kanunla getirilen düzenlemeler doğrultusunda konuya zaten 6663 Sayılı Kanunla İşçi ve Memurlara Tanınan İzin Hakları, Doğum veya Evlat Edinme Sonrası Yarım Çalışma Ödeneği Nasıl Uygulanacak ? başlıklı yazılarda yer vermiştik.

Söz konusu Yönetmelikle getirilen düzenlemelerin ayrıntıları ise aşağıda belirtilmiştir.

Yarı Zamanlı Çalışıp – Tam Ücret Alma Hakkı

• İşçilere tanınan bu hak, 6663 sayılı Kanunla İş Kanununun 74 üncü maddesinde yapılan düzenlemelerle getirildi.

• Düzenleme uyarınca, analık izninin bitiminden itibaren (İş Kanunu ile işçiye tanınan analık izin hakları İşçinin İzin Hakları – Ücretli ve Ücretsiz İzinler – İzin Verilmesi Zorunlu Durumlar – İzin Süreleri başlıklı yazıda belirtilmiştir.) çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması şartıyla, kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde;

– Birinci doğumda 60 gün,

– İkinci doğumda 120 gün,

– Sonraki doğumlarda ise 180 gün,

süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilecek.

– Çoğul doğumlarda bu sürelere 30’ar gün eklenecek. Çocuğunun engelli doğduğunun doktor raporu ile belgelendirilmesi hâlinde bu süre 360 gün olarak uygulanacak.

Bu haktan yararlanan kadın işçi ayrıca günlük süt izni kullanamayacak.

• Bu izin hakkından sadece doğum yapan kadın işçiler yararlanacak. Ancak üç yaşını doldurmamış çocuğun evlat edinilmesi halinde bu haktan isterse kadın işçi yerine eşi (kocası) yararlanabilecek.

• Bu şekilde kullanılan izin işveren açısından ücretsiz izin olacak. Çünkü işveren bu izni kullanan işçiye sadece çalıştığı süreyle orantılı olarak ücret ödeyecek (örneğin işçi yarım gün çalışıyorsa, işçiye yarım ücret ödeyecek), aynı şekilde sigorta primini de çalışılan süre üzerinden ödeyecek. Ancak bu durum işçi açısından ücretsiz izin olmayıp, işçi çalışmadığı süreye ait ücreti yarım çalışma ödeneği olarak İŞKUR’dan alacak (Bkz. Doğum veya Evlat Edinme Sonrası Yarım Çalışma Ödeneği Nasıl Uygulanacak ?), ayrıca yarım çalışma ödeneği verilen sürelere ait sigorta primi de (işçi ve işveren payı) İŞKUR tarafından ödenecek. Ancak, işçi yarı zamanlı çalışması için işverenden normal ücretinin yarısını alırken, kalan süre için İŞKUR’dan yarım çalışma ödeneğini brüt asgari ücret üzerinden alacak.

Kısmi Süreli Çalışma Hakkı (Çalışılan Süre Kadar Ücret Alınacak)

• İşçilere tanınan bu hak, 6663 sayılı Kanunla İş Kanununun 13 üncü maddesinde yapılan düzenlemelerle getirildi.

• Kısmi süreli çalışma, İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinde ve yukarıda belirtilen Yönetmeliğin tanımlar kısmında; işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışma olarak tamamlanmıştır.

• Düzenleme uyarınca, yukarıda belirtilen yarı zamanlı çalışma izninin veya doğum izninden sonra 6 aya kadar kullanılabilecek ücretsiz iznin bitiminden itibaren işçi, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilecek. İşçi eğer 6 aya kadar olan ücretsiz izin hakkını kullanıyorsa, bu iznin bitmesini beklemeden istediği yerde iznini kesip kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilecek.

• Bu haktan faydalanmak isteyen işçi en az bir ay öncesinden talebini işverene yazılı olarak iletecek. İşçi yazılı çalışma talebinde; kısmi süreli çalışmaya başlayacağı tarih ile tüm iş günlerinde çalışılacak olması hâlinde çalışmanın başlama ve bitiş saatlerini, haftanın belirli günlerinde çalışılacak olması hâlinde ise tercih edilen iş günlerini belirtecek. Yani kısmi çalışmada işçi isterse her gün belirli saatler arasında, isterse sadece haftanın belirli günlerinde işyerinde çalışacak.

• İşçinin bu haktan yararlanabilmesi için eşinin çalışıyor olması gerektiğinden, kısmi süreli çalışma talep yazısına eşinin çalıştığına dair belgeyi ekleyecek. Bu belgenin niteliği yönetmelikte belirtilmemiş ancak SGK hizmet dökümü olabileceği gibi, eşinin çalıştığı yer kurumsal bir işyeriyse o işyerinden alınacak bir belge de olabilir.

• Kısmi çalışma talebinde bulunabilmek için eşin çalışıyor olması şartı;

– Ebeveynlerden birinin sürekli bakım ve tedavisini gerektiren bir hastalığının olması ve bu hastalığın tam teşekküllü hastane ya da üniversite hastanesinden alınacak doktor raporuyla belgelendirilmesi,

– Velayetin mahkemece eşlerden birine verilmesi hâlinde çocuğun velayetine sahip ebeveynin talepte bulunması,

– Üç yaşını doldurmamış bir çocuğun münferiden (tek başına) evlat edinilmesi,

hâllerinde aranmayacak.

• Yukarıdaki üç istisnai durumlar ve eşin çalışıyor olması şartı, sadece işçinin kısmi süreli çalışma başvurusu yaptığı sırada aranacak olup, kısmi süreli çalışma sırasında şartlar kaybedilse dahi söz konusu hak devam edecek.

• İşçinin usulüne uygun olarak yapacağı kısmi süreli çalışma talebini, işveren bildirim tarihinden itibaren en geç bir ay içinde karşılayacak ve işçiye talebin karşılandığını yazılı olarak bildirecek. Eğer işveren işçinin yazılı talebine bu süre içerisinde cevap vermezse, talep işçinin dilekçesinde belirtilen tarihte veya bu tarihi takip eden ilk iş gününde geçerlilik kazanacak.

• İşçinin belirtilen tarihte iş edimini sunmaya (çalışmaya) başlaması kaydıyla kısmi süreli çalışma talebi geçerli fesih nedeni sayılmayacak, yani işveren için işçiyi işten çıkarma gerekçesi olamayacak.

• Aşağıda belirtilen işlerde, işçi işverenin uygun bulması halinde kısmi süreli çalışmadan yararlanabilecek, yani işveren isterse işçinin kısmi çalışma talebini kabul etmeyebilecek.

– Özel sağlık kuruluşlarında ilgili mevzuat uyarınca mesul müdür, sorumlu hekim, laboratuvar sorumlusu ve sağlık hizmetinden sayılan işlerde tam zamanlı çalışması öngörülenler tarafından yerine getirilen işlerde (Sağlık hizmetinden sayılan işler; tabipler ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, hemşire, ebe ve optisyenler ile 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun ek 13 üncü maddesinde tanımlanan diğer meslek mensupları tarafından yerine getirilen işleri ifade eder),

– Nitelikleri dolayısıyla sürekli çalıştıkları için durmaksızın birbiri ardına postalar hâlinde işçi çalıştırılarak yürütülen sanayiden sayılan işlerde,

– Nitelikleri dolayısıyla bir yıldan az süren mevsimlik, kampanya veya taahhüt işlerinde,

– İş süresinin haftanın çalışma günlerine bölünmesi suretiyle yürütülmesine nitelikleri bakımından uygun olmayan işlerde,

işverenin uygun bulması hâlinde kısmi çalışma yapılabilecek. Burada belirtilen istisnai işler dışında, eğer işyeri toplu iş sözleşmesi kapsamındaysa, kısmi süreli çalışma için işverenin onayı gerekecek işler toplu iş sözleşmesi ile ayrıca belirlenebilecek.

• Kısmi süreli çalışmaya başlayan işçi, normal süresi bitmeden istediği zaman süreli çalışmaya dönebilecek, ancak aynı çocuk için bu haktan bir daha faydalanamayacak. Ayrıca işçi bu isteğini en az bir ay öncesinden işverene yazılı olarak bildirecek. Kısmi süreli çalışmaya geçtiği için bu işçi yerine işveren tarafından işçi alınmışsa, bu işçinin iş sözleşmesi kısmi süreli çalışan işçinin tam süreli çalışmaya başlaması halinde kendiliğinden sona erecek. Eğer tam tersi kısmi süreli çalışmaya başlayan işçi işten ayrılırsa bu durumda da yerine alınmış olan işçinin iş sözleşmesi, kabul etmesi halinde kısmi süreli çalışan işçinin işten ayrıldığı tarihten itibaren belirsiz ve tam süreli sözleşmeye dönüşecek.

• Kısmi süreli çalışmanın, günlük ve haftalık çalışma saatleri, o yerin gelenekleri, işçinin yapmakta olduğu işin niteliği ve işçinin talebi dikkate alınarak işveren tarafından belirlenecek. Ayrıca kısmi süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri çalıştığı süreye orantılı olarak ödenecek.

İşveren Yarı Zamanlı Çalışma veya Kısmi Süreli Çalışma Hakkından Yararlanan İşçinin Açığını Nasıl Kapatacak ?

Yönetmelikte belirtilmemiş olsa da işveren gerek yarı zamanlı çalışma, gerekse kısmi süreli çalışma yapan işçinin işyerinde çalışmadığı süreler için doğacak açığı, geçici iş ilişkisi kurma yoluyla özel istihdam bürolarından temin edebilecek. Bu şekilde eleman temini ve işçi çalıştırma şekli 6715 Sayılı Kanunla Gelen Esnek Çalışma Şekilleri başlıklı yazıda belirtilmiş, ayrıca 11 Eylül 2016 tarihinde yenilenen Özel İstihdam Büroları Yönetmeliğinde uygulamanın ayrıntısı düzenlenmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

Esman DİLLİ*

———-

* Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu

YORUMLAR

  1. olcay keleş dedi ki:

    Kısmi süreli çalışmaya başvurmuş bir çalışan tayin yoluyla başka bir yere tayin olur mu. Tayin olunuyorsa bunu durdurmak için bir hakkımız olur mu.

    şimdiden teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      1- Çalışan hangi kapsamda kısmi süreli çalışmaya başvurdu, bu kısmi süreli çalışma yoksa doğum sonrası yarı zamanlı çalışma mı ?
      2- Tayinden kastınız nedir ? Çalışan kendisi mi tayin istedi yoksa işveren mi tayınını çıkarıyor ? İşveren tayını nı çıkarıyorsa gerekçesi ne ? İşçi – işveren arasında yapılan iş sözleşmesinde işverene tayin yetkisi verilmiş mi ?
      3- İşyeri özel sektörde mi, kamu sektöründe mi ?
      Bu soruların cevabını bilmemiz halinde daha sağlık cevap verebiliriz.

      1. Muhammet dedi ki:

        İsveren yari zamanli calisma talebimi kabul etmedi
        Kidem tazminati icin dilekce doldur hakkini verelim cik dedi
        Ben 9 yildir calisiyorum
        Bana ihbar tazminatini vermek zorundami
        Dilekceye ben butun haklarimi almak istiyorum diye yazacagim
        Sonucda ben kendim çıkmıyorum Onlar kabul etmiyor
        ???

    2. aynur dedi ki:

      merhaba, kısmı çalışma talebim onaylandı ve şuanda kısmı çalışmaya devam ediyorum ancak uzun süredir çalıştığım firmada işden çıkarmalar yapılmaktadır . işden çıkarma durumunda tazminatım nasıl hesaplanır.yarım maaş aldığım için ödenecek rakam son maaş dikkate alınarakmı yapılmaktadır.

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Aldığınız yarım maaş çalıştığınız gün sayısına bölünerek hesaplanır, yani 30 güne bölünmez. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/kidem-tazminatinin-hesaplamasi-nasil-yapilir/)

  2. Sevtap Doğan dedi ki:

    Devlet memurluğunda Doğum sonrası yarı zamanlı çalışırken rapor alınabilir mi ? Ayrıca yarı zamanlı çalışma süresi bitince ücretsiz izin otomatik olarak başlar mı ?

    1. Admin dedi ki:

      Doğum yapan memura yarı zamanlı çalışma imkanı 6663 sayılı Kanunla getirilmiş bir hak olup konuya ilişkin düzenleme 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddenin (F) fıkrası ile ek 43 üncü maddesinde yer almaktadır. Ancak uygulamanın ayrıntısıyla ilgili düzenleme henüz yapılmamış, bu konuda herhangi bir yönetmelik, tebliğ veya genelge çıkarılmamıştır. Dolayısıyla uygulamanın ayrıntısı belli değildir. Buna karşılık 657 nin belirtilen maddelerinde yarı zamanlı çalışırken rapor alınamayacağına ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.
      Öte yandan 657 sayılı Kanunun Aylıksız izin başlıklı 108 inci maddesinin (B) fıkrasında “Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir.” hükmüne yer verildiğinden, analık izni veya yarı zamanlı çalışma süresi bittikten sonra üzcretsiz izin otomatik olarak başlamaz, bu talebe bağlı bir izin olduğu için sizin çalıştığınız kurumdan yazılı talepte bulunmanız gerekir.

  3. Şeyda demirkale dedi ki:

    Yarı zamanlı calısmanın özel sektörde süresi var mı

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazının Yarı Zamanlı Çalışıp – Tam Ücret Alma Hakkı başlıklı bölümünde süreler belirtilmiştir.

  4. süleyman çınar dedi ki:

    Kısmi süreli çalışan işçi haftalık 30 saat kısmi süreli çalışan işçi izin ve rapor kullanması durumunda maaşı nasıl ödenir.

    1. Admin dedi ki:

      Kısmi süreli yani part-time çalışan işçinin hafta tatili (haftalık izin) hakkı bulunmamaktadır. (Bkz. Part – Time Çalışan İşçinin Hafta Tatili Hakkı Var mıdır ?) Yıllık ücretli izin kullanma hakkı vardır. Bu durumda da ücret ödemesinin nasıl yapılacağı Part-Time Çalışan İşçinin Yıllık İzin Hakkı Var mıdır ? Rapor kullanma konusuna gelince, eğer işçi – işveren arasında farklı bir anlaşma yoksa veya iş sözleşmesinde aksine bir hüküm yoksa istirahati (raporu) olduğu günler için işveren işçiye ücret ödemek zorunda değildir.

  5. nur çınar dedi ki:

    üniversite hastanesi laboratuvarında biyolog olarak çalışıyorum.Doğum sonrası iznim bitti ve kısmi süreli çalışma dilekçesi verdim.Henüz cevap gelmedi.Olumlu sonuçlanmaması söz konusu olabilir mi??

    1. Admin dedi ki:

      Üniversite Devlet üniversitesi mi özel (vakıf) üniversite mi ? Daha doğrusu 657 sayılı Kanuna tabii olarak mı çalışıyorsunuz yoksa 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak mı çalışıyorsunuz ?

  6. Zeynep Karaman dedi ki:

    Hocam ben kamu hastanesinde taşeronken kadro alan personelim sürekli işçi kadrosunda yer alıyorum. Kısmi zamanlı çalışmaya başvuru yaptım ve sağlık kuruluşlarında bazı meslek gruplarını kapsayan işlerde iş veren onayı şart maddesine dayanarak sürekli işçi eleman ihtiyacı olmadı gerekçesiyle başvurum reddedildi.. Bu konuda ne yapabilirim.?

    1. Admin dedi ki:

      İşçi kadrosunda olduğunuza göre İş Teftiş Kurulu ilgili Grup Başkanlığına şikayette bulunabilirsiniz. (Bkz. İş Teftiş Kurulu Grup Başkanlıkları ve Bağlı İller)

  7. Filiz dedi ki:

    Hocam 2.cocuğum özel bir şirkette calısıyorum yarım çalışma
    başvurum onaylandı.Fakat çocuğuma bakacak kimsem yok gitmediğim günler için yıllık izin talebinde bulundum , yarım çalışmada kullanılan yıllık izin yarım günlük mü olacak tam günlükmü?

    1. Admin dedi ki:

      Normalde yarı çalışmada işyerinde yarım gün çalışıp bu yarım günün ücretini işverenden, kalan yarım günün ücretini de İŞ-KUR’dan almaktasınız. Gerek kanunda gerekse yönetmelikte yarı zamanlı çalışan işçinin bu süre içerisinde yıllık izin kullanması konusuyla ilgili herhangi bir hükme yer verilmemiştir. Dolayısıyla yıllık ücretli izin uygulamasında gün sayısını esas alınması gerekir, yani işyerinde yarım gün çalışıyorsunuz diye iki gün bir günlük izin yerine sayılmaz, örneğin 5 gün izin kullanacaksanız işyerine 10 gün gitmeme şeklinde olmaz, diğer zamanlarda kullanılan yıllık izinde olduğu gibi işe gitmediğiniz hafta içi her bir gün için 1 günlük yıllık izin kullanmış sayılmanız gerekir, çünkü mevzuatta aksine hüküm yok.
      Burada daha çetrefilli bir durum var, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun “Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği” başlıklı Ek 5 inci maddesinde yarım çalışma ödeneğinin ödenebilmesi için işçinin haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışması gerektiği belirtilmiştir. Dolayısıyla yıllık izin kullandığınız günler için size yarım çalışma ödeneği ödenmemesi, bunun yerine kullandığınız izin günleri için işverenin ücretinizi tam ödemesi gerekir gibi bir sonuç ortaya çıkıyor.

  8. Sevda dedi ki:

    Merhaba. Ben analık iznimi kullanıp ,oğlum 6 aylık iken ücretsiz izinden dönüp işe başladım. Şuan oğlum 34 aylık oldu. Şimdi istersem yarı zamanlı çalışma talebinde bulunabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Doğum veya Evlat Edinme Sonrası Yarım Çalışma Ödeneği Nasıl Uygulanacak ? başlıklı yazıda konu örnekleriyle birlikte daha ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

  9. fatma dedi ki:

    Merhaba ben özel sektörde çalışıyorum. Bu yarı zamanlı çalışma için dilekçe verdiğimde sosyal haklarım aynı kalacak mı tam zamanlıya geçtiğimde yoksa haklarım o anki şartlarda işe başlamış gibi yenilenecek mi? ve benim çalışmış olduğum kurumda vardiyalı çalışma var çalışma saatlerimi yada günlerimi ben mi şirket mi yoksa ortaklaşa mı karar vericeğiz. teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Sosyal haklarınızda hiçbir değişiklik olmaz, çünkü hizmet akdiniz devam ediyor olacak, dolayısıyla yarı zamanlı çalışma sona erdiğinde yeni işe başlamışsınız gibi bir durum olmayacak. Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde, “İşçinin kısmi süreli çalışma talebinde, kısmi süreli çalışmaya başlayacağı tarih ile tüm iş günlerinde çalışılacak olması hâlinde çalışmanın başlama ve bitiş saatleri, haftanın belirli günlerinde çalışılacak olması hâlinde ise tercih edilen iş günleri yer alır.” hükmüne yer verilmiştir. 11 inci maddesinde de “Usulüne uygun olarak yapılan kısmi süreli çalışma talebi, bildirim tarihinden itibaren en geç bir ay içinde işveren tarafından karşılanır.” hükmüne yer verilmiştir.
      Dolayısıyla burada yarı zamanlı çalışma hakkını nasıl kullanacağını seçme hakkı işçiye verilmiştir.

  10. Emine dedi ki:

    Slm eşimin çalıştığına dair nasıl bir belge isteniyor

    1. Admin dedi ki:

      Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvurması gerekir. Bu belge https://www.iskur.gov.tr/is-arayan/issizlik-sigortasi/yarim-calisma-odenegi/ sayfasının en altında yer alan linkten ulaşabilirsiniz.

  11. Kumsal ssss dedi ki:

    Merhabalar ben tekstil firmasında çalışıyorum dogum ışınımı ve 6 aylik izini kullandın nisanda ise başlamam gerekiyo yarı zaman çalışma istediğimi işyeri kabul etmezse bende bu nedenden dolayi çıkış yaparsam bu halklı bi fesih oluyo mu yani kabul etmezse tazminatımı talep edebilir miyim

    1. Admin dedi ki:

      Normalde İş Kanununun tanıdığı herhangi bir hakkın işveren tarafından kullandırılmaması İş Kanunu 24/II-f bendi kapsamında işçiye fesih hakkı verir. Ancak sizin bu talebi doğum sonrası 8 haftalık süre bitince işverene iletmeniz gerekirdi, bu süreyi kaçırmış olduğunuz için işveren talebinizi reddedebilir.

  12. Fatma Nahide Ürker dedi ki:

    Merhaba
    Kamu kuruluşunda sürekli isci kadrosunda veri giriş personeli olarak haziran 2019 tarihinden itibaren kısmı sureli olarak calışmaktayım. Haftalık çalışma süresinin (45 saat) yarısı kadar (22.5 saat) calismaktayim. Maas odemesinde tam calisanin yarisi kadar ucret ödemesi almıyorum. Aynı şekilde 2 çocuk parasının yarısı ve haftanın hergünu ise gitmeme karşın onunda yarısını alıyorum. Hesaplama şekli nasıl olmalı.

    1. Admin dedi ki:

      Muhtemelen ücretiniz saat üzerinden hesaplanıyordur, eğer asgari ücretle çalışıyorsanız AGİ hariç 1 saatlik asgari ücret 9,35 TL. AGİ hesaplama konusunda da 30 Günden Az Çalışanların Asgari Geçim İndirimi Nasıl Hesaplanır ? başlıklı yazıya bakabilirsiniz. Ücretinizi tam çalışanın yarısı üzerinden hesaplamanız hatalı olur, çünkü tam çalışan yani haftada 45 saat çalışan işçiye cumartesi – pazar çalışmasa bile 7 günlük ücret ödenmektedir. Size çalışmadığınız hafta sonları için ücret ödenmez.

  13. mehmet emin özdemir dedi ki:

    Özel öğretim Kurumları Kısmi çalışma ödeneği başvurusunu nereye nasıl yapacağız.sigortaları nasıl bildireceğiz.

    1. Admin dedi ki:

      İŞKUR’un internet sitesindeki Kısa Çalışma Ödeneği sayfasında başvuru formu ve e-posta yoluyla başvurulacak müdürlüklerin e-posta adresi listesi yer almaktadır. İşyerinizin bulunduğu ildeki İŞKUR e-posta adresinden başvuruyu yapabilirsiniz.

  14. Hayat dedi ki:

    6 ay ucretsiz dogum izni kullandim. Simdi is basi yapmam gerekiyo fakat virus nedeni ile is yerim ara verdi. Is yeri iskura basvurdugu kisa donem odeneginden yararlana biliyor muyum

  15. Asya'nın annesi dedi ki:

    Merhaba ozel bir hastanede hasta finansman bölümünde görev yapıyorum Kızım 3 yaşında kısmı çalışmaya başvurmak istiyorum İstediğim gün ve saatler kabul edilmez ise nasıl bir yol izlemeliyim? Dilekçede belirttiğim gün ve saatleri değiştirmeme hakkım var mı? Ve hastanede kabul etmediği takdirde beni işten çıkarır mi? Veya kabul etmiyoruz eski düzende çalış diyebilir mi? Yardımlarınızı rica ediyorum

    1. Admin dedi ki:

      Tersten cevaplayacak olursak, hastanenin yani işyerinizin talebinizi kabul etmemesi sizi işten çıkarmalarına gerekçe olamaz, yani bu sebeple sizi işten çıkaramazlar. Talebinizin kabul edilmesi konusuna gelince; işçinin süresinde yaptığı bu konudaki başvurusunu işveren kabul etmek zorundadır. Ancak Yönetmelikte; “Kısmi süreli çalışmanın belirlenen günlük ve haftalık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı, o yerin gelenekleri, işçinin yapmakta olduğu işin niteliği ve işçinin talebi dikkate alınarak işveren tarafından belirlenir.” hükmü yer aldığından, işçinin kısmi süreli çalışma yapacağı zaman aralığını işçinin talebini de dikkate alarak işverenin belirleme yetkisi bulunmaktadır.

  16. Mehmet dedi ki:

    Mrb bağkur ki olup doğum raporu bittikten sonra yarim zamanli çalışması için işkura başvurup işkur ödeneği çıkar mi yoksa sadece işçiler mi işkura başvuru yapabiliyor

    1. Admin dedi ki:

      Evet doğum sonrası yarım zamanlı çalışma sadece 4/a kapsamında sigortalı olan işçiler için geçerli. (Bkz. Doğum Sonrası İŞKUR’dan Yarım Çalışma Ödeneği Alma Şartları)

  17. gökay kişmir dedi ki:

    merhabalar kısmi çalışmadan yararlanmak için aynı iş yerinde olma şartı var mıdır?eşim çocuk olduktan sonra ücretsiz iznin ardından iş yeri çıkardı kendisini şu an başka işte kısmı çalışmadan yararlanabilir miyiz teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Aynı işyeri olması şart değil, kısmi (yarım çalışmadan) yararlanacak kişinin herhangi bir işyerinde sigortalı olarak yarım çalışma kapsamına girecek şekilde çalışıyor olması yeterlidir. Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/dogum-sonrasi-iskurdan-yarim-calisma-odenegi-alma-sartlari/ başlıklı yazıda daha ayrıntılı açıklanmıştır.

  18. Tuğba dedi ki:

    Merhabalar kısa zamanlı çalışma isteğini is yerine analık raporu bittikten once mi yoksa hemen sonra mi bildirmek gerekli?

    1. Admin dedi ki:

      Kastettiğiniz doğum sonrası yarı (kısmi) çalışma ise bu hak normalde doğum sonrası 8 haftalık izin (rapor) süresinin bitiminden sonra kullanılır. Ancak yönetmelikte “Kısmi süreli çalışma talebi, bu haktan faydalanmaya başlamadan en az bir ay önce işçi tarafından yazılı olarak işverene bildirilir.” hükmü yer almaktadır. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için https://www.isvesosyalguvenlik.com/dogum-sonrasi-iskurdan-yarim-calisma-odenegi-alma-sartlari/ başlıklı yazıya bakabilirsiniz.

  19. Sedef dedi ki:

    Merhaba. Kısmi çalışan istegi dışında vardiyalı sistemde calistirilabilir mi. Tum sorulari okudum. Net olarak bulamadim.tesekkur ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Gerek İş Kanununda, gerekse vardiyalı çalışmayla ilgili ayrıntılı düzenlemenin yapıldığı Yönetmelikte (Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik), kısmi çalışan işçinin vardiyalı olarak çalıştırılamayacağına dair bir hüküm yok. Eğer işe girerken yazılı iş sözleşmesi yaptınız ve sözleşmede işverenin sizin vardiyalı çalıştırılabileceğinize dair bir hüküm yoksa, işe başladığınız andan itibaren normal çalışıyorken, işveren / işyeri sonradan sizi vardiyalı çalışma sistemine dahil etti veya etmek istediyse, bu durum çalışma şartlarında esaslı değişiklik kapsamına girer ve siz kabul etmedikçe işveren bu değişikliği yapamaz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/calisma-sartlarinda-degisiklik-fesih-nedenidir/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/calisma-sartlarindaki-hangi-degisiklikler-isciye-fesih-hakki-verir/)

  20. Zeynep dedi ki:

    Bı kamu kurumunda sureklı ıscı olarak calısıyorum analık ıznınden sonra kısmı çalışmaya geçmek ıstıyorum yönetmelikte kısmı calısmada sut ıznı kullanılamaz dıye bır ıbare gecmıyor
    Fakat kurum kısmı calısmada sut ıznını kullandırmıyor ne yapabıılırım

  21. Deniz dedi ki:

    Merhaba, halihazırda çalışmakta olduğum şirkette kısmi süreli çalışma yaparken iş degişikliği yapmam durumunda bu hakkım yeni şirket için de geçerli olur mu? Bir de bu hakkımı hiç kullanmadan iş değişikliği yaparsam, yeni şirkette istediğim zaman(çocuk 7 yaşına gelmeden önce) kısmi süreli çalışmaya başlama hakkım var mıdır?

  22. Neslihan karaalp dedi ki:

    İyi günler ben Gaziantep üniversitesi tıp fakültesi hastanesinde 4d kadrosunda tıbbı sekreter olarak görev yapmaktayım 2 Oğlum var ikisinde okula gitmekte ben çocuklarımdan bağımsız ayrı olarak yarı zamanlı çalışmak istiyorum fakat personel işleri benim hakkımın bittiğini böyle bir çalışma olmayacağını söyledi eğer kurumun isterse beni yarı zamanlı çalıştırabilirmi onu öğrenmek istiyorum şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununa tabi çalışanlarla ilgili doğum sonrası yarı zamanlı çalışma şartları https://www.isvesosyalguvenlik.com/dogum-sonrasi-iskurdan-yarim-calisma-odenegi-alma-sartlari/ başlıklı yazıda açıklanmıştır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi çalışanların doğum sonrası yarı zamanlı çalışmalarıyla ilgili yönetmelik ise bildiğimiz kadarıyla halen çıkmadı. Bu konudaki uygulamayı kamu kurumları nasıl yürütüyor bilmiyoruz.
      Konuya ilişkin olarak 657 sayılı Kanunun “Mazeret izni” başlıklı 104 üncü maddesindeki düzenleme ise aşağıdaki şekildedir;
      F) (Ek: 29/1/2016 – 6663/6 md.) Doğum sonrası analık izni süresi sonunda kadın memur, isteği hâlinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilir. Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hâllerinde bu süreler on iki ay olarak uygulanır. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşleri de, istekleri üzerine (A) fıkrası uyarınca verilen sekiz haftalık iznin bitiminden itibaren bu haktan aynı esaslar çerçevesinde yararlanır. Memurun çalışacağı süreler ilgili kurum tarafından belirlenir.