Yurtdışı Borçlanma Talep Dilekçesi

Yurtdışı Borçlanma Talep Dilekçesi
30 Ocak 2016 15:34

3201 sayılı Kanun (Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun) uyarınca;

Türk vatandaşları ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler, 18 yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşı olarak yurt dışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen süreleri, bu süreler için sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödenmemiş olması şartıyla yurtdışı borçlanması kapsamında borçlanabilirler. Borçlanma başvurusu aşağıda linki yer alan Yurtdışı Borçlanma Talep Dilekçesi ile yapılabilir.

Borçlanma, brüt asgari ücret ile bunun altıbuçuk katı arasında kalmak şartıyla borçlanma yapacak kişinin kendi belirleyeceği prime esas kazanç üzerinden yapılır ve belirlenen prime esas kazancın yüzde 45’i oranında borçlanma primi alınır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na yurtdışı borçlanması için başvuru yaptıktan sonra Kurum ödenecek prim tutarını hesaplar ve tebliğ eder, bu tebliğ tarihinden itibaren primin üç ay içerisinde ödenmesi gerekir. Bu süre içerisinde prim ödenmezse borçlanma başvurusu geçersiz hale gelir. Borçlanma yapabilmek için tekrar başvuruda bulunulması gerekir.

Yurtdışı Borçlanma Talep Dilekçesi

YORUMLAR

  1. Menekse dedi ki:

    Merhaba.
    Ben bir seneden beri aylik aliyorum.
    22.000 Euro ödedim.
    Ama: pismanim simdi
    Neden? Bütün burdaki haklarimi kaybetim. Burdan sosyal yardimini alamiyorum…450 euro minijob da yasak. Ama benim burdaki emekligim az..hic yetmiyor..
    Benim düsüncem: acaba ssk ödededigim parayi..tabi iflaz ederek..gene cikabilme sansim varmi?
    Saygilar
    Menekse

    1. admin dedi ki:

      (Menekse) Tam olarak ne demek istediğiniz anlayamadık ancak SGK’ya ödenen primler veya borçlanma paraları sadece aşağıdaki yazılarda belirtilen şartlarla geri alınabilir.
      Hizmet Borçlanması İçin Ödenmiş Olan Prim Geri Alınabilir mi ?
      SGK Ödenmiş Primleri Hangi Hallerde İade Eder ?

  2. Ayten dedi ki:

    Babam almanyada 9 yıl kaldı baba anne befat etti kız çocuğu eşinden ayrılmış yurt dışından yetim aylığı alabilirmiyim .

    1. Admin dedi ki:

      Eğer babanızın Almanya’da sosyal güvencesi var idiyse o ülkenin sosyal güvenlik mevzuatına bağlı bir durum. Eğer o ülkede sosyal güvencesi yok idiyse babanız adına 1800 gün yurtdışı hizmet borçlanması yapıp o şekilde yetim aylığı alabilirsiniz. Bunun için isterseniz bulunduğunuz yerdeki SGK müdürlüğüne uğrayıp görüşebilirsiniz.

  3. Özcan dedi ki:

    Merhaba,

    Almanya’da çalıştığım sürenin bir kısmını yurtdışı borçlanma yaptım. Yurt dışında çalışmaya başladığım tarih ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilir mi ve emeklilik şartları bu tarihe göre hesaplanır mı?

    Teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Almanya – Türkiye Sosyal Güvenlik Sözleşmesinde böyle bir hüküm varsa kabul edilir.

  4. Beyhan dedi ki:

    Ben ssk ya borclanma talebinde bulundum 24.07.20019 tarihinde vede kalan gunlerimve ev hanimligi diye yazmistim dilekceme cunku yeterli bilgi vermiyorlar sgkdaki gorevliler vede benim durumumu arastirmak icin24.10.20019 da nazilli sgk mudurune ciktim oda bana odeme cetveli cikartti bende gittim ayni gun odememi yaptim ama benim odedigim prim leri sgk 2014 ile 2018 arasi borclanmaya saymislar ben turkiyede iken benim yurt disi adresime sgkdan odeme cetveliyle mektup gelmis ama ben parayi coktan odemistim o mektupta kismi odemeler durumunda son basvuru tarihinden geriye donuk sayariz diyor borclanmayi vede oyle yaptilar ben su anda butun yatirdigim pirimlerimi geri iadesini istiyorum basvuru dilekcesi nasil yazilir sayin admin

    1. Admin dedi ki:

      Bu konudaki açıklama Hizmet Borçlanması İçin Ödenmiş Olan Prim Geri Alınabilir mi ? başlıklı yazıda yer almaktadır. Dilekçe olarak da SGK Başvuru Form ve Dilekçeleri sayfasındaki örnek dilekçelerden birini indirip, üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak kullanabilirsiniz. Dilekçeye yukarıda belirttiğiniz gerekçeleri aynen yazarak dilekçeyi ……… tarihinde yatırdığım yurtdışı borçlanma primlerinin tarafıma iadesini talep ediyorum şeklinde bitirebilirsiniz. Ancak yurtdışı borçlanmasını eski düzenlemeye göre yaptınızsa yani yüzde 32 üzerinden prim ödedinizse, ilerde tekrar borçlanmak istemeniz halinde yeni düzenlemeye göre yüzde 45 üzerinden prim ödemek zorunda kalırsınız bilginiz olsun.

  5. Emine dedi ki:

    Merhaba ben 31.07.2019 emeklilige bas vurdum bana 06.12.2019 ne istediklerini yollamislar ve ben tüm istedikleri dilekceyi 27.02.2020 yolladim.0nlarin eline 03.03.2020de ulasti.
    Bana hala cevap gelmedi 3 ayi gecmis olacak 10 gün sonra ne yapmam lazim.

  6. Serap dedi ki:

    30 Temmuz 2019 tarihinde yurt disi borclanmasi başvurusu yaptim.Borc turari tarafima teblig edilmedi.sgk kurumu gondermis fakat postane adreste kimseyi bulamiyor ve 12 gun postanede bekledikten sonra kuruma geri gidiyor.1 Haziran 2020 de kurumu aradım.Kurum bana biz subat ayinda tebliğ etmissiz fakat kimse almadigi icin evrak kuruma geri geldi borclanma tutarini size verilen sure icinde odemediginiz icin basvurunuz iptal oldu dedi.teblig edilmemis borcu nasil me şekilde odeyebilirim

  7. serife dedi ki:

    merhabalar benim emekliligim ekim 2019 da baslamasi gerekiyordu ama calistigim icin durdurdum simdi calismiyorum ne yapmam lazim baslamasi icin

    1. Admin dedi ki:

      Önce işten ayrılıp yani çalıştığınız işyerinden sigorta çıkışınızı verdirip emekli aylığının bağlanması için SGK’ya başvurmanız gerekir. Emekli olduktan sonra da SGDP kapsamında aylığınız kesilmeden aynı işyerinde tekrar işe başlayıp çalışabilirsiniz.

  8. Feridiye Beceren dedi ki:

    Merhaba ben Almanyada Ev hanimiyim SGK ya Emeklilik icin bas vurmak istiyorum,bunun icin ne lazim,nasil yapmam gerek,ve 3 cocuk sahibiyim onlarda Emeklilige sayiliyormu,ve sayiliyorsa,Almanyadaki cocuk üzerinden Emekliligimi kaybedermiyim,Cocuk üzerinden iki taraftan da yararlanabilirmiyim,beni bilgilendirirseniz cok Tesekkür ederim.

  9. İsmet dedi ki:

    2020 Ocak / Aralik doneminde Rusyada yasal olarak işçi statüsunde çalıştım. Bu günleri borclanıp sıgortaya saydırmak ıcın bır problemım yok fakat aynı tarıhte Turkıyede ıstege baglı bagkur yaptım ve sıgorta prımlerını odedım.
    Borclanma yapacagım zaman aynı tarıhte ıkı farklı sıgorta olacagı ıcın sıgorta cakısması olurmu acaba.