Yurtdışı Borçlanması – Yurtdışı Emeklilerinin Sağlıktan Yararlanma Şartları

Yurtdışı Borçlanması – Yurtdışı Emeklilerinin Sağlıktan Yararlanma Şartları
1 Temmuz 2018 14:34

Yurtdışı hizmet borçlanması yaparak emekli olanların da diğer emekliler gibi sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı vardır. Çünkü bunlardan alınan borçlanma primi içerisinde genel sağlık sigortası primi de yer almaktadır.

Ancak bunlardan sağlık hizmetlerini Türkiye’de almak isteyenlerin SGK Müdürlüklerindeki yurtdışı servislerine başvurarak sağlık aktivasyonlarını yaptırmaları gerekir. Bu işlemi yaptırmayanlar Türkiye’de ikamet ediyor olsalar bile, SGK sistemi üzerinden sağlık aktivasyonların yapılmamış olduğundan, dolayısıyla başvuracakları sağlık hizmet sunucusunda adlarına provizyon alınamayacağından, sağlık yardımlarından faydalanamazlar.

Yurtdışı emeklilik, yani yurtdışındaki sigortalı çalışmaları ile emekli olanların durumu ise farklıdır. Kişinin emekli olduğu ülke ile Ülkemiz arasında sosyal güvenlik sözleşmesi bulunup bulunmadığına, sözleşme varsa kapsamına göre durum değişmektedir. Bu şekilde emekli olup Türkiye’de ikamet edenlerin bulunduğu yerdeki SGK Müdürlüğü yurtdışı servisine başvurması gerekir. Eğer Türkiye’de sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı varsa, gerekli belgeler de istenerek kişinin sağlık aktivasyonu yapılır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Ali Arslan dedi ki:

    yurt dışı borclanması ile emekli olan kişinin
    sağlık tc deki genel sağlık hizmetlerinden yararlanması için
    yerli dönmüş olsa bile bir yıl içinfe en az 6 ay turkıyede kalması zorunkuluğu varmı .
    aydınlatırsanız sevinirim.

    1. Admin dedi ki:

      Öyle bir zorunluluk yok, emekli olduğu yani SGK’dan emekli aylığı aldığı için o kişi her zaman Türkiye’de genel sağlık sigortasından yararlanabilir.

      1. Ramazan dedi ki:

        Merhaba hoçam ben borçlanmamı yaptım Türkiye yeye gidip 4 ay kalmayı düşünüyorum ve mavi kartım var ve ben Türkiye de sağlık hizmetlerinden yararlanmak istiyorum ikametgah durumu nasıl olaçak hoçam benim yurtdışı ikametim var Türkiye’de ikamet şartı varmı yani hoçam bunu nasıl yapmam gerekiyor.teşekkür ederim.

    2. M.Er dedi ki:

      Evet var ve ben türkiyede şu n 6 ayın dolmasını beklıyorum.

  2. Fatih dedi ki:

    Yurt dışı borclanması ile emekli olan kişinin
    sağlık TC deki genel sağlık hizmetlerinden yararlanması için Türkiyeye temelli dönüs yapma zorunlulugu varmidir? Cevaplariniz icin tesekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Yurtdışı borçlanması ile emekli olan kişinin sağlık yardımlarından yararlanabilmesi için değil de emekli aylığının devam edebilmesi için yurda kesin dönüş yapmış olması gerekir. Ancak kesin dönüşten kasıt, yurt dışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışmamak, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almamaktır. Bu şartlara uyan kişinin emekli aylığı kesilmez, emekli aylığı kesilmediği sürece de genel sağlık sigortasından yararlanma hakkı devam eder. Eğer bu konuda bir sorun varsa, sağlık hizmeti alamıyorsanız, bulunduğunuz yerdeki SGK müdürlüğüne başvurup görüşün.

    2. Sunay dedi ki:

      Merhaba Admin, annem (71) ve babam (76) hem Türkiye‘den hemde Almanya‘dan emekliler. Türkiye‘de 9 yil önce yurtdisi hizmet borclanmasi yaparak emekli olmuslardi. 6 ay Türkiye‘de ve 6 ay Almanya‘da yasiyorlar. Türkiye‘ye gittiklerinde SGK genel saglik sigortasindan bir türlü faydalanamiyorlar. Almanya‘da ki emekliligin ve ikametin komple Türkiye‘ye alinmasi gerekiyormus. Türk pasaportumuz ve Türkiye‘de mülkümüz var, vergilerde ödüyoruz her yil ama yinede bulundugumuz yerdeki SGK ailemin saglik sigortasindan faydalanmasini kabul etmiyor. Dediginiz gibi yurt disi borclanmalarinda saglik primleride eklendiyse bu cok büyük bir haksizlik. Ne yapmamiz lazim? Bulundugumuz sehirdeki SGK Müdürlügü sorun cikartiyorsa baska nereye gidebiliriz? Simdiden cevabiniz icin tesekkür ederim. Saygilar

  3. Zuhal Gözübüyük dedi ki:

    Iyı günler Fransa da bulunan emekli bir kişinin Turkıye deki sağlık hastanelerden yararlanmak için burda ki sigortamızı mı kapatmamız lazım. Kapatmadan ordan yaralanma imkanımız var mı şimdiden teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      İyi günler, yazınızda belirtmemişsiniz ancak eğer kişi Fransa’dan emekli ise Türkiye’ye gelirken Fransa’da sosyal güvenliğe bakan kurumdan / birimden veya hastalık kasasından formüler denilen belgeyi alması, Türkiye’ye geldiğinde herhangi bir SGK müdürlüğüne uğrayıp, SGK siteminden sağlık aktivasyonunu yaptırması gerekir, bu işlemlerden sonra sağlıktan yararlanabilir.

  4. AYHAN CELIK dedi ki:

    Merhaba , Hollanda da 55 yasinda olanlari pasaportlarini geri verme karsiliginda belirli bir aylik baglayarak kendi ulkelerine gondermek ile ilgili bir yasa var.Bu sekilde dondugum takdirde saglik sigotasindan Turkiye de nasil yararlanabilirim?
    Tesekkur ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Hollanda ile Türkiye arasında Sosyal Güvenlik Sözleşmesi var. Hollanda’dan emekli olduğunuzda, Türkiye’ye gelirken Hollanda Hastalık Kasasından bir belge (N/TUR 111 belgesi olabilir) almanız, Türkiye’ye geldiğinizde ikamet edeceğiniz yerdeki SGK müdürlüğüne bu belge ile başvurup sağlık aktivasyonunuzu yaptırmanız halinde Ülkemizde sağlık yardımlarından yaralanabilirsiniz.

      1. Binnur Filiz dedi ki:

        Eşim Hollanda’dan 65 yaşlılık aylığı alıyordu Rahmetli oldu maaşını bana bağlamadılar iki erkek evladım var 18 yaşından küçük orta öğretime giden bize aylık bağlanabilir mi

        1. Admin dedi ki:

          Türkiye ile Hollanda arasında sosyal güvenlik sözleşmesi var, bulunduğunuz yerdeki SGK müdürlüğüne uğrayıp bu konuda bilgi alabilirsiniz. Ancak eşinizin Hollanda’dan aldığı aylık herhangi bir çalışmaya veya sigortaya dayanmayan, sosyal yardım kapsamında ödenen bir aylık idiyse bu aylığı size bağlamayabilirler. Siz yine de SGK müdürlüğüne uğrayıp bilgi alabilirsiniz.

  5. Abdurrahman dedi ki:

    Fransa’dan emekliyim Türkiye’den de emekliyim
    Aynı anda iki ülkeden de sağlık sikortasından
    Faydalana bilirmişim (Türkiye de SGK bu konuda
    Muhatap bulamıyorum)bu konuyu aydınlatırsanız
    Teşekür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Türkiye’de muhatap aramanıza gerek yok, emekli olduğunuz göre aynı zamanda genel sağlık sigortalısı olduğunuzdan Türkiye’de bulunduğunuz sürelerde SGK’nın sağlık yardımlarından da yararlanabilmeniz lazım normalde. Eğer yararlanamıyorsanız, bulunduğunuz yerdeki SGK Müdürlüğüne uğrayıp GSS servisi ile görüşüp sağlık aktivasyonunuzu açtırabilirsiniz. Eğer Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde Türkiye’de kayıtlı ikamet adresiniz yoksa sorun ondan da kaynaklanıyor olabilir.

      1. Ramazan dedi ki:

        Merhaba hoçam bu durumda ne yapmamız gerekiyor Türkiye de ikamet adresi olmayan kişiler ? ben bir kaç kere ikamet kaydı aldım 1 ay gercerli bir ikamet kaydı verdiler geçici olarak ben 4-5 ay kalmak istiyorum bunun çözümü nedir hoçam

        1. Admin dedi ki:

          Mavi kartlılar aynı zamanda Türk Vatandaşı sayılıyor, dolayısıyla Türkiye’ye geldiğinizde nüfus müdürlüğüne uğrayıp, kalacağınız süreyi belirtip adres kaydı yaptırırsınız, Türkiye’den ayrılacağınız zaman da tekrar nüfus müdürlüğüne uğrayıp adresinizin yurtdışı adresi ile değiştirilmesini talep edersiniz, böylece sorun çözülür herhalde.

          1. ramazan dedi ki:

            çok teşekür ederim hocam kıymetli bilgilerini paylaşdıgın icin

  6. Cebrail dedi ki:

    Ben Almanyada yaşıyorum çalışmıyorum bir yerdende yardım almıyorum , Eşim çalışıyor ve dolayısıyla Saĝlık sigortası AOK nın saĝlık hizmetinden yararlanıyorum,
    Türkiyede Dövizle Borçlanma Emekliyim şu An, Almanyadaki saĝlık sigoetası AOK ya türkiyedeki enekli Olduĝumu bildirmem gerekiyormu? Çünkü saĝlık sigortası Aok dan yararlanıyorum.teşekkurlwr

  7. Aydın TUCCAR dedi ki:

    fransadan emeklıyuım aynı zamandada turkıyeden emeklıyım turkıyede saglık sıgortasından yararlanamıyorum sebebi nedır

  8. Nevzat dedi ki:

    Cezayir uyruklu eşim cezayir den emekli memur. Ben de emekli memurum. Ankara da yaşıyoruz.Cezayir uyruklu eşim benim GSS’dan faydalana bilir mi? Teşekkürler…

  9. Bunyamin dedi ki:

    Mrh ben amerikada yasiyorum yurtdisi borclanmasi yaptim odemeye devam ediyorum .turkiyeye geldigim zaman ben ve ailem saglik den yararlanabiloyormuyuz

    1. Admin dedi ki:

      Yurtdışı borçlanmasına istinaden emekli olursanız siz ve bakmakla yükümlü olduğunuz eş ve çocuklarınız sağlıktan yararlanabilir. Bunun dışında GSS’li olmanız gerekir.

      1. Bunyamin dedi ki:

        Tesekkurler cevaplariniz icin.peki emekli oldukdan sonra 6 ay turkiye de kalma zorunlulugumuzmu var.

        1. Admin dedi ki:

          Yurtdışı borçlanmasına istinaden emekli olabilmek ve emekli aylığının devam edebilmesi için yurda kesin dönüş yapmış olmak gerekiyordu. Ancak daha sonra yapılan kanuni değişiklikle bu şart yumuşatıldı. (Bkz. Yurtdışı Borçlanma İle Emeklilikte Yurda Kesin Dönmüş Olma Şart mıdır ? başlıklı yazı) Dolayısıyla 6 ay Türkiye’de kalma zorunluluğu yok.

      2. Bunyamin dedi ki:

        Yani odemeye devam ederken hicbirsekilde yararlanamiyoruz degilmi.peki emekli oldukdan sonra 6 ay turkiye de kalma zorunlulugumuzmu ave. Tesekkurler

  10. Turan dedi ki:

    Isvicre‘de emekli olan bir kisinin Türkiyeye dönüs yapmasi durumunda bir sekilde saglik sigortasi yaptirabilmesi mümkünmüdür?

    1. Admin dedi ki:

      Öncelikle sizin ikamet edeceğiniz yerdeki SGK Müdürlüğüne uğramanız yerinde olur. Çünkü iki Ülke arasındaki Sosyal Güvenlik Sözleşmesine bağlı olarak belki İsviçre’deki emekliliğinize istinaden Türkiye’de sağlık yardımlarından yararlanabilirsiniz. Eğer bu mümkün değilse zaten SGK sizi re’sen Genel Sağlık Sigortalısı yapar. Bu durumda aylık brüt asgari ücretin yüzde 3’üz üzrinden prim ödeyerek 60/g kapsamında sağlık yardımlarından yararlanabilirsiniz.

  11. Kaya Ozel dedi ki:

    Hollanda da 2020 yılında 6 ayda emekli olacağım. Kesin dönüş yapıp Türkiyede yaşayacağım. Eşim Türkiyede emekli. Eşimin sigortasından faydalanabilirmiyim? Başka bir ozel sektör sağlık sigortasinami muracaat etmeli yim?

    1. Admin dedi ki:

      Eşiniz üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz. Diğer seçenek, Hollanda ile Ülkemiz arasında sosyal güvenlik sözleşmesi var. Hollanda’daki emekliliğinize istinaden Türkiye’de sağlık yardımı alma hakkı elde edebilirsiniz. Bunun için Türkiye’ye döndüğünüzde ikamet edeceğiniz yerdeki SGK Müdürlüğüne başvurabilirsiniz.

    2. Serpil Yalcın dedi ki:

      İngiltere’de yaşıyorum.Türkiyede emekli olunca,İngiltere deki sağlık hizmetinden halâ faydalanabilirmiyim,düzenli almam geren ilaçlar var.

      1. Admin dedi ki:

        Türkiye ile İngiltere arasında sosyal güvenlik sözleşmesi var ancak bildiğimiz kadarıyla kısa vadeli sigorta kollarını kapsıyor GSS’yi ise kapsamıyor. Yine de SGK’ya sorun, eğer sözleşme sağlık yardımlarını kapsıyorsa SGK’dan alacağınız yazıyı İngiltere’ye gittiğinizde ilgili birime ibraz ederek orada da sağlık yardımlarından yararlanabilirsiniz.

  12. Ahmet dedi ki:

    Merhaba Babam yurtdışında emekli aynı zamanda Türkiyede Bağkur da emekli ve Annem yurtdışında geçirdiği günleri borçlanarak emekli olmuş. Bugün hastaneye gitmiş muayene ve tahlil için para almışlar .Acaba babamın Bağkurunda yaralama hakkı yokmu cevap getirirseniz sevinirim.

    1. Admin dedi ki:

      Babanız Türkiye’den de emekli olduğuna göre SGK sağlık yardımlarından yararlanabilir. Eğer gittiği hastane özel hastane ise aldıkları ilave ücret olabilir. Devlet Hastanesi ise SGK Müdürlüğüne uğrayıp sağlık aktivasyonu yaptırabilir, eğer babanız Türkiye’de ikamet etmiyorsa veya Türkiye’de ikamet kaydı yoksa ondan kaynaklanmış olabilir.

  13. Hamit dedi ki:

    Ben Hollanda da ikamet etmekteyim.Benim sorum 2019 haziraninda SGK Yurdisi emeklilik yasasindan yararlanip Emekli olmus Baba ve Annem adina.
    Suan da SGK dan emekli maasi almaktadirlar ve yukarida okudigum soru ve cevaplardan anladigim kadari ile Hollanda dan E 111 formu olmadanda Babamin Annemin sgk haklarinda yaralanarak saglik konisunda yardim alabilir kanisina vardim.Ama soyle bir durum vatki en son hastaneye giden Babama 6 ay ile alakali bir sey soyleyip yaralanamazsiniz demisler.
    Bu konu hakkinda bir bilgilendirme yapa bilirmisiniz .
    Teseklurler.

    1. Admin dedi ki:

      6 aydan neyi kastetmişler bilmiyoruz, bir yanlış anlaşılma olabilir, babanız ve/veya anneniz Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatına göre Türkiye’den emekli olduysa ve SGK’dan emekli maaşı alıyorsa, 5510 sayılı Kanun 60/f kapsamında otomatik olarak genel sağlık sigortalısı sayılacaklarından bu doğrultuda SGK’nın sağlık yardımlarından yararlanabilirler. Ancak Türkiye’de kayıtlı ikamet adresleri yoksa Nüfus Müdürlüğüne gidip oturdukları adresi kaydettirmeleri gerekir.

  14. Ayla dedi ki:

    Merhaba. Ben yurtdisindan borclanarak Ev hanimi olarak Matt 2019 da emekli oldum. Emekli maasimi duzenli aliyorum. Fakat bu yaz istanbulda dustum ayak bilegimi kirdim. Devlet hastanesine ayagim icin kontrol gittigimde dedilerki adresiniz yurtdisi gozukuyor sistemde gss saglik sigortasindan yararlanamazsiniz. Ikametinizin turkiyede olmasi lazim ve bunun icinde 6 ay yurtdisina cikmamaniz lazim. Fakat esimden dolayi yurtdisina cikip tekrar donuyorum bu 6 aydan kisa zamanlardada oluyor. Su anda 2 aydir turkiyedeyim. Ilk ikametim yurtdisi , ikinci ikametimi Turkiye adresimi gostereyim me yapayim yardimci olurmusunuz? Ayagim kirik Ozel hadtanelerin fiyati cok yuksek. Esim yurtdisinda calistigi icin oraya rahat gidip geleyim diye ikamet yaptirdi yurtdisinda. O ulke ile Turkiye arasinda saglik anladmasi yok.

  15. mustafa dedi ki:

    merhaba ,babam almanya’dan emekli. 6ayda veya 8 ayda bir almanyaya gidip 15 gün kalıp geliyor.Türkiyede kaldığı süre zarfında sağlık sigortasından yararlanmak için bir belge getirip SGK ya veriyor.bu belge her 6 ayda yeniden mi verilmeli veya varsa süresi ne kadar sürede yenilenmelidir.

    1. Admin dedi ki:

      Almanya – Türkiye arasındaki Sosyal Güvenlik Sözleşmesi hükümlerine bağlı, bunu SGK Müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.

  16. Durmuş Ali can dedi ki:

    Durmuş. 20/11/2010. Bu gün. SGK İzmir il müdürlüğüne gittim Sağlık aktivasyonu yaptırmak için fakat yukarda sizinyorumlarınızda söylediği biz gibi yurtdışıborçlanması emeklisiyim hemde Almanya’dan emekli olduğun için 183 gün kesinsitiz Türkiyede yaşarsan anca o zaman sağlık hizmetinden yararlanabilirsin dediler ne kadar anlatmaya çalişsamda malesef işlem yaptıramadım

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda biz genel olarak yurtdışı borçlanması ile emekli olanların, yurtdışı emeklilerinin sağlık yardımlarından yararlanma haklarını açıkladık, herhangi bir süreye yer vermedik

  17. Durmuş Ali Can dedi ki:

    Merhaba ben Almanya’yadan çalışarak emekliyim Türkiyedende yurtdışı borçlanmasıyla emekli oldum her iki ülkeden maşımıalıyorum ben 4 ay türkiyede 3. Almanya’da 3 türkiye 2 ay Almanya olmaküzere gelip gidiyorum bu durumda Türkiye’de olduğum dönem lerde sağlık hizmetinden nasıl yararlanabilirim yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Türkiye’deki emekliliğiniz aynı zamanda sağlık yardımlarından yararlanma hakkı da vermektedir. Eğer yararlanamıyorsanız, SGK’ya uğrayıp bir görüşün.

  18. MuammerEkinci dedi ki:

    Eşim Hollanda’da ikamet ediyor sosyal dan aldığı maaşla geçimini sağlıyor, evlilik yaptık ben Türkiye’de yaşıyorum.Evliligini Hollanda Makamlarına bildirmek zorundam.Birde ben Emekliyim.

    1. Admin dedi ki:

      Eşiniz bulunduğu yerdeki ilgili Kuruma sorsun, biz Hollanda mevzuatını bilemeyiz ki.

  19. Ramazan dedi ki:

    Merhaba hoçam sizden ricam olaçak bilgilendirirseniz Şükran’larımı sunacağım ben 2020 nin 5 ayda tahsis talebinde bulunmak istiyorum hoçam 5 ayın aylığını almam için hangi dilekçeyi hangi tarihte vermem lazım teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Emekli maaşı bağlanması için ister ayın ilk günü, isterseniz son günü başvurun fark etmez, başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanır.

  20. Ramazan dedi ki:

    Hoçam kusura bakma bir önçeki sorumda yazmayı unuttum hoçam tahsis talep dilekçesine 18 yaş üzeri çocuk larıda yazmamız lazımmı teşekkür ederim

  21. Mahmut dedi ki:

    Selam hocam bugun gelen bir belge 2012 senesinden bu gune Kadar gss borcum cikmis ben 2018 de yurt Didisi borclanmasi lien d’Emilie oldum bir aydinlata bilirmissin

  22. Sahin Nas dedi ki:

    Merhaba,

    Ben ingilterede yaşıyorum, yurtdisi borçlanma yoluyla emekli oldum, sağlık hizmetlerinden faydalanmak icin, Turkiyede 6 ay ikamet etmek gereklimidir?

    Tesekkurler

    1. Admin dedi ki:

      Türkiye’den emekli olduğunuza göre böyle bir şart yok, ancak Türkiye’de sağlık yardımı alabilmeniz Nüfus Kayıtlarında Türkiye’de ikamet ediyor görünmeniz gerekir.

  23. sinan dedi ki:

    merhaba,
    türk vatandaşıyım yurtdışı borçlanması ile emekli oldum. sağlıktan yararlanabilmek için 1 yıl içinde 183 gün ikamet veya giriş çıkışlarda 270 gün gün türkiyede ikamet etmem gerektiğini söylediler.doğru mudur. cevabınız için şimdiden teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      GSS ile ilgili 2017/26 sayılı SGK Genelgesinde konuya ilişkin olarak aynen aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir;
      “3201 sayılı Kanuna göre borçlanarak aylık alanlar, Türkiye’de ikamet etmek koşuluyla Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılmaktadır.
      Ancak, bu kişilerden gelir veya aylık bağlananların sağlık aktivasyonları sistemce otomatik olarak açılmayacak, sosyal güvenlik sözleşmesi olan veya olmayan ülkelere göre aktivasyon işlemi yapılacaktır.
      Bu kapsamda gelir veya aylık bağlananların müracaatlarında, aylık ödeme kütüklerinden ilgili yabancı ülke kodu tespit edilecektir.”

      Genelgede herhangi bir süre berlitilmemiştir.

      1. Erkan dedi ki:

        Merhaba hocam, ben hem Türkiye’den hemde Belçika’dan emekli olsam aynı anda iki ülkeden de maaş alabilirmiyim? Yoksa Türkiye’den maaş almak için kesin dönüş mü yapmam gerekiyor? Bu Belçika içinde geçerli, Belçika aynı anda iki maaşı kabul eder mi?

  24. ADNAN dedi ki:

    lben ingilterde yasiyorum yurt disi borclanmami odedim bana soylenen ,hicbiryerde calisma ve bir iş ortaklığın bile olmasın diye konsolosluk belge istiyor kendi dükkanım var ,emekli olmak için herseymizi dagitmamizmi lazim, tesekurler

    1. Admin dedi ki:

      Yurt dışı borçlanmasına istinaden emekli olacaklar için daha önceleri yurda kesin dönüş yapmış olma şartı aranıyordu, ancak daha sonra bu şart yumuşatıldı. (Bkz. Yurtdışı Borçlanma İle Emeklilikte Yurda Kesin Dönmüş Olma Şart mıdır ? başlıklı yazı) Yeni uygulamaya göre aranan şartlardan biri de yurtdışındaki çalışmaların sona ermesi. Bu konuda sadece 7247 sayılı Kanunla yeni bir esneklik getirildi. Buna göre kısa süreli çalışma olarak adlandırılan işlerde çalışanların bu çalışmaları yurtdışı borçlanmasıyla emekli olmalarına engel teşkil etmeyecek. (Bkz. Yurtdışı Borçlanmasıyla Emekli Olanlara Çalışma Kolaylığı)
      Dolayısıyla yurtdışı borçlanması ile emekli olabilmeniz için dükkanınızı kapatmanız veya bir yakınıza devretmeniz gerekir.

  25. Hakan dedi ki:

    İyi günler. Babam malulen Almanya dan emekli oldu şu an 79 yaşında, farklı şehirlerdeyiz geçen gün SGK dan bir belge gelmiş ve 11.000 küsür borcunuz var ödemezseniz sağlık hizmetlerinden yararlanamazsınız gibi şeyler yazıyormuş.. %70 engelli raporu da var her yıl sanırım yaşadığına dair belgeler alınıp almanyaya gönderiliyor. SGK da ki görevlilerle konuştuklarında burada yaşıyorsan bunu yatırmak zorundasın demişler. Ne yapılması lazım, yakın tarihte bir kanun değişikliği falan mı oldu acaba. Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Babanızın Türkiye’de sosyal güvencesi olmadığı için adına GSS primi tahakkuk etmiş. Türkiye ile Almanya arasında sosyal güvenlik sözleşmesi var ve bildiğimiz kadarıyla GSS’yi de kapsıyor. Babanız sosyal güvenlik sözleşmesine istinaden Almanya’daki emekliliğinden dolayı Türkiye’de sağlık yardımı almak için SGK’ya başvursun, eğer yararlanma hakkı varsa sağlık aktivasyonu yapılır, duruma göre birikmiş GSS borcu da silinir.

  26. Aysel dedi ki:

    Ben yurtdisinda rahmetli esimin emeklisini aliyor ve saglik sigortasindan yararlaniyorum.türkiyede cok zorluk cekiyorum herkes gibi.türkiyedende emekliyim.burdaki saglik sigortami burda.yurtdisina gittigımde ordaki saglik sigortamdan yararlanabilirmiyim.ne yapmam lazim.saygilar

    1. Admin dedi ki:

      Yazdıklarınız çelişiyor, ne demek istediğinizi tam anlayamadık, konuyla ilgili olarak herhangi bir SGK Müdürlüğüne gidip, yurtdışı işlemleri servisinden bilgi alabilirsiniz.

  27. Abdülkadir dedi ki:

    1956 doğumluyum yurtdışında çalıştığın prim mi aldım sonra yurtdisi borçlanma yaparak emekli maaşı alıyorum 65 yaşına girince almanyadan da maaş alabilirmiyim

  28. Aslan dedi ki:

    Yurtdışı borçlanması ile emekli oldum Türkiye’de. Romanya’da çalışıyordum. Şimdi SGK benden 182 gün Türkiye’de aralıksız kalmam şartı ile sağlık hizmetlerinden yararlanabilecegim söylendi. Doğruluk derecesi nedir?

  29. Ramazan dedi ki:

    Yurt disi borclanmasi ile Turkiyeden emekliyim Fransa da yasiyorum sagliktan nasil yararlanirim 6 ay Turkiyede kalmak lazimmi kanunun hangi maddesi açıklıyor yazarsanız sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sağlık yardımlarından yararlanma şartlarıyla ilgili SGK genelgelerinde 6 aylık süre şartı yer almıyor, ancak Türkiye’deki emeklilikten dolayı Fransa’da sağlık yardımından yararlanabilmeniz için SGK’dan belge almanız ve Fransa’daki ilgili Kuruma / Birime bu belgeyle müracaat etmeniz gerekir.

  30. Ramazan dedi ki:

    Meraba sorumu yanlış anladiniz ben fransada yaşıyom turkiyeden emekliyim yazın 3 ay Turkiyede kalıyom sgk dan sağlıktan yararlanmak için aktivasyonu yapabilirmiyim bazıları 6 ay Turkiyede kalman lazım diyor yani yılın yarıdan fazlasını turkiyede olman lazım diyorlar lütfen cevaplarsanız sevinirim merci
    Not (varsa yasanın maddesi ) tesekurler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Evet birkaç ziyaretçimiz de bize bu soruyu sordu, ancak ne kanunlarda ne de yönetmelik ve genelgelerde bununla ilgili bir hükme rastlamadık. Yine de araştırmaya devam ediyoruz, böyle bir uygulama varsa dayanağıyla birlikte sitemizde yazacağız.

      1. Ramazan dedi ki:

        Tesekurler cevabiniza ama bazi arkadaslar 186 gun yani 6 ay kalinca aktive yapiyorlar diyorlar sgk dan sorunca 6 ay burda kal diyorlarmis anlayamadim onun icin bilgi istedim merci

  31. Süleyman dedi ki:

    Selam ben borclanma ile emekli oldum turkiyede yurt dışında yasıyorum simdi Turkiyeyede yasamak istiyorum sgk hastane hizmetlerinden hem faydalananilirmiyim tesekkurler

  32. Mesut dedi ki:

    2010 da yurtdışı borçlanması yaptım ÖDENEN %32 oranın içinde genel sağlık sigorta primi de yer almaktamıdır?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Evet, yüzde 20’si malullük-yaşlılık-ölüm sigorta kolları için yüzde 12’si ise GSS için alınmaktadır. Ancak şu an yüzde 45 üzerinden prim alınıyor, bu ayrım ortadan kalktı.

      1. Mesut dedi ki:

        Cevabınız için teşekkür ederim yanı şimdi %20 Malullük, yaşlılık ölüm sigorta kolları icin% 12 GSS için
        %13 Haraç alınmaktadır

  33. Fehmi dedi ki:

    Mrb benim babam yurtdisindan kesin donus yapti .turkiyede emekli oldu ama 1bucuk sene gecmesine ragmen sagliktan yararlanamiyor.yararlanmasi icin ne yapmamiz gerekli

  34. Ramaxan Duzen dedi ki:

    Slm ben fransa da yasiyom turkiyeden borçlanarak emekliyim sagliktan yararlanamiyorum sgk gittim kesin donuş ve ya turkiyede 6 ay kalman lazim diyor boyle bir genelge varmi beni aydinlatirsaniz sevinirim saygilar

  35. Selahattin Kamiş dedi ki:

    Ben fransadan emekliyim turkiyedede emekliyim şimdi turkiyede yaşayacağım burda sigortadan yararlanmak için ne yapmam gerekiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Türkiye’den de emekli olduğunuza göre 60/1-f kapsamında genel sağlık sigortasından yararlanma hakkınız var demektir. İsterseniz SGK e-Devlet sayfasından GSS müstehaklık sorgulaması yapın, eğer SGK sağlık yardımlarından yararlanmaya müstehak görünüyorsanız herhangi bir şey yapmanıza gerek yok demektir. Müstehak değil görünüyorsanız veya e-Devlet şifreniz yoksa ALO 170’den bilgi alıp, sonucuna göre gerekirse bulunduğunuz yere en yakın SGK Müdürlüğüne başvurabilirsiniz.

      1. Selahattin dedi ki:

        Ben fransadan emekliyim cifde vatandaşım turkiyede yasayacagim turkiyede ne gibi bir işlem yapmam lazım şimdiden teşekkür ederim

        1. Selahattin dedi ki:

          Ben fransadan emekliyim çifte vatandaşım turkiyede yaşayacağım yalnız turkiyeye Fransız pasaportuyla giriş yaptım burda kalmama engel olurmu

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Aynı zamanda T.C. vatandaşı olduğunuza göre sorun olmaz, kimlik kartınızın olması yeterlidir. T.C. vatandaşı olan birinin Türkiye’ye girmesi ve Türkiye’de yaşaması için pasaport gerekmez ki.

        2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Eğer Nüfus’ta Türkiye de kayıtlı ikamet adresiniz yoksa, önce Nüfus Müdürlüğüne gidip ikamet adresi kaydı yaptırmanız gerekir. Ancak bunun için beyan edeceğiniz adreste oturduğunuzu ispatlayacak bir belge isteyebilirler. Elektrik faturası, su faturası gibi. Ardından Türkiye’de SGK sağlık yardımlarından yararlanabilmeniz için SGK Müdürlüğüne uğrayıp sağlık aktivasyonu yaptırmanız gerekir.

          1. Selahattin Kamiş dedi ki:

            Ben turkiyede yaşayacağım çifte vatandaşım arabamı turkiyede iki sene kullanabilirim iki sene sonra çıkış yaptıktan sonra kaç ay sonra tekrar arabamı getirebilirim şimdiden teşekkür ederim

  36. Selahattin dedi ki:

    Merhaba. Ben avrupadan arabamı getirip iki sene killanscagin. İki sene sonra çıkış yaptıktan kaç gün sonra aynı arabamı tekrar getirebilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konudaki bilgiyi Emniyet Müdürlüklerindeki Trafik Tescil servislerinden alabilirsiniz.

      1. Selahattin dedi ki:

        Merhabalar ben Fransız pasaportu taşıyorum yakında pasaportumun günü bitiyor hangi Fransız konsoloslugunda uzattirabilirim şimdiden teşekkür ederim

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Bulunduğunuz yere en yakın konsolosluğa gidip görüşüp onaylatabilirsiniz, eğer başka bir konsoloslukta onaylanıyorsa size bilgi verirler.

  37. Erdal dedi ki:

    Iyi günler emeklilik için eksik olan günlerini yurtdışı borçlanması yaparak emekli olan babamın sağlıklı sigortasından annem yararlanamıyor ne yapmamız gerek nasıl bir yol izlememiz gerek babamın sağlık sigortasından yararlanması için şimdiden yapacağınız cevaplama için teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Babanız yurtdışı borçlanması ile emekli olmuş olsa bile anneniz babanız üzerinden sağlık yardımı alabilir. Bu konuda ALO 170’i arayıp görüşebilirsiniz, sorun çözülmezse e-Devlet SGK sayfasından babanızın şifresiyle girip başvuru yapmayı deneyebilirsiniz, sorununuz çözülmezse babanız SGK Müdürlüğüne gidip görüşmesi gerekir.

  38. Hüseyin dedi ki:

    Merhaba hocam benim babam Romanya’da çalışıyordu.en az 16 yıl Romanya’da çalıştı. Türkiye’de 1991 yılında 1 yıllık sigortası var.orda böbrekleri iflas etti rahatsızlandı buraya geldi ve 2 aya yakın diyalize girdi vefat etti.romanyada veya Türkiye’de anneme emekli maaşı bağlanabilir mi eğer mümkünse nasıl olmalıdır yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Türkiye ile Romanya arasında sosyal güvenlik sözleşmesi var ve hizmet birleştirmesini de kapsıyor. Anneniz bulunduğu yerdeki SGK Müdürlüğü ile görüşüp, ölüm aylığı bağlanması için başvuru yapabilir.

  39. Selahattin kamiş dedi ki:

    Benim çifte vatandaşlıgım var emekliyim turkiyede yaşayacağım fransadan kendi arabamı getirdim iki sene burda kullanma hakkım var iki sene sonra arabayı yurt dışına çıkardığım zaman aynı arabayla kaç gün sonra tekrar turkiyeye getirebilirim şimdiden teşekkür ederim

  40. Selahattin dedi ki:

    Ben çifte vatandaşım emekliyim şu an turkiyede yaşıyorum bennim fransa plakalı huyundai tucson arabam var 2017 model şuan turkiyede kullanıyorum bu arabayı turkiyeye getirsem ne kadar gümrük ödemem gerekiyor. Bilgilendirirseniz memnun olurum

  41. Ömer Umuy dedi ki:

    Merhaba hocam KKTC vatandaşıyım SSK emeklisiyim sağlık aktivasyonunu nasıl yaptırbilirim yütkiyeye gelmem gerekirmi beye telefonla yaptırabilirmiyiz

  42. Hacı Ceylan dedi ki:

    ben almanyadan emeklıyım ve turkiyedende emekli oldum ALMANYA turkıyede emeklı oldugumu soylemedıgım ıcın bana 4725eyro para cezası kestı 2010yılında türkiye Almanya sozleşme yapmışlar hem almanyadan hemde türkıyeden emeklı oldugum ıcın ve beni saglık sıgortasından cıkardılar ben cifte vatandasım bukonuda benı aydınlatırmısınız saygılar

  43. Casoy dedi ki:

    Merhaba
    Yurtdışında yaşıyorum.Kendime ait işim var.sagl8k sigortası isteğe bağlı şok.
    Türkiye’den emekli oldum.Sgk ya gidip sağlık sigortası aktive etmek istediğimi söyledim.
    Yurtdışındaki sigortalı iptal ettiğime dair belge getirmemi istedi.Bu dogrumudur.
    Değilse ne yapmalıyım.
    Teşekkürler

  44. Fatma berber dedi ki:

    Ben yutdışı bağkur emekli borcumu ödedem 26.07.2023 tarihide .maaşbağlanmadan sağlıkdan faydalanabilirmiyim